Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R1310

    Regulamentul Delegat (UE) nr. 1310/2014 al Comisiei din 8 octombrie 2014 privind sistemul provizoriu de tranșe ale contribuțiilor pentru acoperirea cheltuielilor administrative ale comitetului unic de rezoluție în cursul perioadei provizorii Text cu relevanță pentru SEE

    JO L 354, 11.12.2014, p. 1–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 07/01/2018; abrogat prin 32017R2361

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2014/1310/oj

    11.12.2014   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 354/1


    REGULAMENTUL DELEGAT (UE) NR. 1310/2014 AL COMISIEI

    din 8 octombrie 2014

    privind sistemul provizoriu de tranșe ale contribuțiilor pentru acoperirea cheltuielilor administrative ale comitetului unic de rezoluție în cursul perioadei provizorii

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 806/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 iulie 2014 de stabilire a unor norme uniforme și a unei proceduri uniforme de rezoluție a instituțiilor de credit și a anumitor firme de investiții în cadrul unui mecanism unic de rezoluție și al unui fond unic de rezoluție și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010 (1), în special articolul 65 alineatul (5) literele (a), (b) și (c),

    întrucât:

    (1)

    Comitetul unic de rezoluție („comitetul”) a fost înființat în temeiul Regulamentului (UE) nr. 806/2014 și a fost însărcinat cu aplicarea dispozițiilor uniforme prevăzute de regulamentul respectiv și cu administrarea fondului unic de rezoluție. Conform articolului 58 din regulamentul respectiv, comitetul dispune de un buget autonom care nu face parte din bugetul Uniunii.

    (2)

    Conform articolului 65 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 806/2014, comitetul stabilește și percepe contribuțiile datorate de fiecare entitate menționată la articolul 2 din regulamentul respectiv pentru cheltuielile administrative ale comitetului. Entitățile respective sunt instituții de credit cu sediul în statele membre participante, în sensul articolului 2 din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 al Consiliului (2), și societăți-mamă, firme de investiții și instituții financiare cu sediul în statele membre participante, în cazul în care acestea fac obiectul supravegherii pe bază consolidată efectuate de Banca Centrală Europeană („BCE”) în conformitate cu articolul 4 alineatul (1) litera (g) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013. Sucursalele cu sediul în statele membre participante ale instituțiilor de credit care își au sediul în state membre neparticipante nu ar trebui să facă obiectul prezentului regulament.

    (3)

    În conformitate cu articolul 59 din Regulamentul (UE) nr. 806/2014, contribuțiile la cheltuielile administrative ale comitetului constituie veniturile înscrise în partea 1 din bugetul comitetului și acoperă cheltuielile înscrise în partea 1 din buget, care includ cel puțin remunerațiile personalului, cheltuielile administrative, cheltuielile de infrastructură, cheltuielile de formare profesională și cheltuielile operaționale.

    (4)

    În 2014, comitetul nu va dispune de infrastructura specială și de capacitatea operațională necesare pentru colectarea contribuțiilor menite să îi acopere cheltuielile administrative pentru 2014 și 2015 de la toate entitățile menționate la articolul 2 din Regulamentul (UE) nr. 806/2014. Cu toate acestea, în 2014, comitetul va trebui să colecteze veniturile necesare pentru finanțarea părții 1 din bugetul său în vederea acoperirii cheltuielilor administrative aferente acestor două exerciții. Cheltuielile administrative ale comitetului cumulate pentru exercițiile 2014 și 2015 din perioada provizorie sunt estimate la 22 de milioane EUR.

    (5)

    Ar trebui prevăzută o soluție temporară care să îi permită comitetului să colecteze contribuțiile pentru acoperirea cheltuielilor sale administrative aferente exercițiilor 2014 și 2015 și care să asigure totodată calcularea și colectarea contribuțiilor cu resursele extrem de limitate de care dispune comitetul și într-un interval de timp foarte scurt. Acest lucru ar trebui să poată fi realizat prin stabilirea faptului că, pentru contribuțiile destinate acoperirii cheltuielilor administrative ale comitetului, calcularea și colectarea sunt realizate pe baza unei abordări în două etape: un sistem provizoriu în primele etape ale existenței comitetului și un sistem definitiv.

    (6)

    Numai entitățile care au fost notificate de către BCE, la cel mai înalt nivel de consolidare din statele membre participante, cu privire la decizia BCE de a le considera entități semnificative în sensul articolului 6 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 și în conformitate cu articolul 147 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 468/2014 al Băncii Centrale Europene (BCE/2014/17) (3) și care sunt menționate în lista publicată pe site-ul BCE la 4 septembrie 2014, dar cu excepția entităților semnificative care sunt filiale ale unor grupuri deja luate în considerare („entități semnificative”), ar trebui să plătească în avans cuantumul total al tranșelor pentru acoperirea cheltuielilor administrative ale comitetului în cursul perioadei provizorii. Entitățile care ar putea fi considerate semnificative și care au primit notificarea BCE în acest sens între 5 septembrie 2014 și sfârșitul perioadei provizorii nu ar trebui să fie supuse obligației de a plăti tranșele contribuțiilor. În acest scop, ar trebui creat un sistem provizoriu de tranșe ale contribuțiilor („tranșe”) care să permită comitetului să colecteze de la entitățile semnificative, în perioada provizorie, tranșele necesare pentru a-și acoperi cheltuielile.

    (7)

    Acest sistem provizoriu este proporțional, întrucât entitățile care vor plăti tranșele reprezintă aproximativ 85 % din totalul activelor instituțiilor de credit care intră sub incidența Regulamentului (UE) nr. 806/2014 și sunt ușor de identificat. În această etapă preliminară, o astfel de metodă de calcul și de colectare a tranșelor ar trebui să presupună o sarcină administrativă cât mai redusă, atât pentru comitet, cât și pentru entitățile în cauză.

    (8)

    De îndată ce comitetul va dispune de structura și de capacitatea operațională necesare, Comisia va adopta un sistem definitiv al contribuțiilor administrative pe baza căruia vor fi calculate și colectate contribuțiile.

    (9)

    În cadrul sistemului definitiv, contribuțiile entităților menționate la articolul 2 din Regulamentul (UE) nr. 806/2014 se calculează și se colectează în conformitate cu normele definitive. Contribuțiile entităților semnificative care intră sub incidența sistemului provizoriu ar trebui să fie reevaluate pentru a se ține seama de sumele pe care acestea le-au plătit în cadrul sistemului provizoriu.

    (10)

    Orice diferență între tranșele plătite pe baza sistemului provizoriu și contribuțiile calculate în conformitate cu sistemul definitiv ar trebui să fie regularizată în momentul calculării contribuțiilor destinate acoperirii cheltuielilor administrative ale comitetului pentru anul care urmează după sfârșitul perioadei provizorii.

    (11)

    Pentru a permite comitetului să devină operațional până la 1 ianuarie 2015, astfel cum se prevede la articolul 98 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 806/2014, și să înceapă exercitarea sarcinilor enumerate la articolul 99 alineatul (3) din regulamentul respectiv, este urgent să se stabilească un mecanism simplu și eficace care să poată fi pus în aplicare rapid și cu ușurință în faza incipientă a existenței comitetului pentru a-i permite acestuia să obțină resursele financiare necesare pentru stabilirea structurii sale organizatorice și pentru recrutarea personalului necesar în vederea îndeplinirii sarcinilor care îi revin în temeiul regulamentului respectiv,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiect

    Prezentul regulament stabilește norme privind:

    (a)

    un sistem provizoriu de tranșe ale contribuțiilor pentru cheltuielile administrative ale comitetului în cursul perioadei provizorii;

    (b)

    metodologia utilizată pentru calcularea tranșelor care urmează să fie colectate în avans de la fiecare entitate semnificativă pentru a acoperi cheltuielile administrative ale comitetului în cursul perioadei provizorii;

    (c)

    procedura și modalitățile de colectare de către comitet a tranșelor menționate la litera (b);

    (d)

    modalitățile de amânare a calculării și a colectării contribuțiilor datorate de entitățile menționate la articolul 2 din Regulamentul (UE) nr. 806/2014, altele decât entitățile semnificative, pentru a acoperi cheltuielile administrative ale comitetului în cursul perioadei provizorii;

    (e)

    modalitățile de adaptare a contribuțiilor datorate de entitățile semnificative pentru cheltuielile administrative ale comitetului după perioada provizorie, pentru a se ține seama de orice diferență dintre tranșele plătite în avans pe baza sistemului provizoriu și contribuțiile datorate pentru perioada provizorie în conformitate cu sistemul definitiv.

    Articolul 2

    Domeniu de aplicare și obiectiv

    Prezentul regulament se aplică entităților menționate la articolul 2 din Regulamentul (UE) nr. 806/2014.

    Tranșele colectate de comitet în temeiul prezentului regulament sunt utilizate exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor administrative în cursul perioadei provizorii.

    Comitetul exercită buna gestiune financiară și controlul bugetar în ceea ce privește toate categoriile sale de cheltuieli.

    Articolul 3

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică definițiile de la articolul 3 din Regulamentul (UE) nr. 806/2014. Se aplică, de asemenea, următoarele definiții:

    (a)

    „tranșe” sau „tranșe ale contribuțiilor” înseamnă tranșele contribuțiilor care urmează să fie colectate de comitet în conformitate cu prezentul regulament pentru acoperirea cheltuielilor sale administrative în cursul perioadei provizorii;

    (b)

    „cheltuieli administrative ale comitetului” înseamnă cheltuielile înscrise în partea I din bugetul comitetului în cursul perioadei provizorii;

    (c)

    „totalul activelor” înseamnă valoarea totală a activelor obținută de la rubrica „Total active” din bilanțul unei entități semnificative, bilanț, după caz, consolidat, astfel cum a fost raportat în conformitate cu legislația relevantă a Uniunii în scopuri prudențiale, la data de 31 decembrie 2013 sau începând cu data de raportare aplicabilă pentru exercițiul financiar 2013, în cazul în care exercițiul financiar se încheie la o dată ulterioară datei de 31 decembrie;

    (d)

    „entități semnificative” înseamnă entitățile care au fost notificate de către BCE, la cel mai înalt nivel de consolidare din statele membre participante, cu privire la decizia BCE de a le considera entități semnificative în sensul articolului 6 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 și în conformitate cu articolul 147 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 468/2014 și care sunt menționate în lista publicată pe site-ul BCE la 4 septembrie 2014, dar cu excepția entităților semnificative care sunt filiale ale unor grupuri deja luate în considerare în această definiție și a sucursalelor cu sediul în statele membre participante ale instituțiilor de credit care își au sediul în state membre neparticipante;

    (e)

    „notificare privind tranșa” înseamnă o notificare în care se precizează cuantumul tranșei contribuției care trebuie colectată în avans, emisă pentru fiecare entitate semnificativă relevantă în conformitate cu prezentul regulament;

    (f)

    „perioadă provizorie” înseamnă perioada care începe la 19 august 2014 și se încheie fie la 31 decembrie 2015, fie la data aplicării sistemului definitiv al contribuțiilor administrative adoptat de Comisie în conformitate cu articolul 65 alineatul (5) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 806/2014, oricare dintre aceste date survine mai târziu;

    (g)

    „autoritate competentă” înseamnă o autoritate competentă astfel cum este definită la articolul 4 alineatul (2) litera (i) din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (4).

    Articolul 4

    Sistemul provizoriu al tranșelor contribuțiilor

    (1)   Toate entitățile menționate la articolul 2 din Regulamentul (UE) nr. 806/2014 plătesc contribuțiile pentru acoperirea cheltuielilor administrative ale comitetului în cursul perioadei provizorii.

    (2)   Comitetul calculează și colectează în avans tranșele contribuțiilor care trebuie plătite de către entitățile semnificative pentru acoperirea cheltuielilor administrative ale comitetului în cursul perioadei provizorii.

    (3)   Calcularea și colectarea contribuțiilor la cheltuielile administrative ale comitetului în cursul perioadei provizorii de la entitățile menționate la articolul 2 din Regulamentul (UE) nr. 806/2014, altele decât entitățile semnificative, se amână până la sfârșitul perioadei provizorii menționate la articolul 3 litera (f).

    Articolul 5

    Calcularea tranșelor

    (1)   Cheltuielile administrative ale comitetului în cursul perioadei provizorii reprezintă baza pentru stabilirea tranșelor contribuțiilor care trebuie plătite în avans de către entitățile semnificative.

    (2)   Tranșele care trebuie plătite de către fiecare entitate semnificativă se calculează înmulțind cheltuielile administrative ale comitetului pentru perioada 2014-2015 sau, în cazul în care perioada provizorie depășește data de 31 decembrie 2015, pentru perioada relevantă cu raportul dintre totalul activelor entității semnificative în cauză și valoarea agregată a totalului activelor tuturor entităților semnificative, astfel cum au fost raportate la 31 decembrie 2013 sau la data de raportare aplicabilă pentru exercițiul financiar 2013, în cazul în care exercițiul financiar se încheie la o dată ulterioară datei de 31 decembrie.

    Articolul 6

    Modalități de regularizare

    (1)   Cuantumul contribuțiilor datorate de fiecare entitate menționată la articolul 2 din Regulamentul (UE) nr. 806/2014 pentru acoperirea cheltuielilor administrative ale comitetului în cursul perioadei provizorii se (re)calculează în conformitate cu sistemul definitiv al contribuțiilor administrative adoptat de Comisie în conformitate cu articolul 65 alineatul (5) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 806/2014 („sistemul definitiv”).

    (2)   Orice diferență între tranșele plătite pe baza sistemului provizoriu și contribuțiile menționate la alineatul (1) calculate în conformitate cu sistemul definitiv se regularizează în momentul calculării contribuțiilor destinate acoperirii cheltuielilor administrative ale comitetului pentru anul care urmează după sfârșitul perioadei provizorii. Această ajustare se efectuează prin reducerea sau prin majorarea contribuțiilor la cheltuielile administrative ale comitetului pentru anul respectiv.

    (3)   În cazul în care diferența menționată la alineatul (2) este mai mare decât contribuțiile datorate pentru anul respectiv, ajustarea continuă în anul următor.

    Articolul 7

    Notificare și plată

    (1)   Comitetul emite o notificare privind tranșa și o transmite fiecărei entități semnificative printr-o scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

    (2)   În notificarea privind tranșa se precizează cuantumul tranșei care trebuie plătită în avans de către entitatea semnificativă în cauză pentru a acoperi cheltuielile administrative ale comitetului în cursul perioadei provizorii.

    (3)   În notificarea privind tranșa se specifică mijloacele prin care trebuie plătită tranșa. Entitatea semnificativă trebuie să respecte condițiile de plată prevăzute în notificarea privind tranșa.

    (4)   Entitatea semnificativă plătește suma datorată precizată în notificarea privind tranșa într-o singură tranșă, în termen de 30 de zile de la data primirii notificării privind tranșa.

    (5)   Fără a aduce atingere niciunei alte măsuri corective aflate la dispoziția comitetului, pentru orice plată parțială, neplată sau nerespectare a condițiilor de plată specificate în notificarea privind tranșa, entitatea semnificativă suportă penalități zilnice calculate pe baza sumei restante din tranșă.

    Pentru calcularea penalităților zilnice se aplică zilnic o dobândă pe suma datorată la o rată a dobânzii aplicată de Banca Centrală Europeană pentru principalele sale operațiuni de refinanțare, astfel cum este publicată în seria C a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene, în vigoare în prima zi calendaristică a lunii în care survine termenul-limită de plată, majorată cu opt puncte procentuale începând cu data de scadență a plății.

    (6)   Plata penalităților zilnice menționate la alineatul (5) este executorie. Executarea este reglementată de normele de procedură aplicabile în statul membru participant. Titlul executoriu se anexează la decizie, fără a se îndeplini nicio altă formalitate cu excepția verificării autenticității deciziei de către autoritatea pe care guvernul fiecărui stat membru participant o desemnează în acest scop și care este adusă la cunoștința comitetului și a Curții de Justiție.

    Articolul 8

    Raportare

    După 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, autoritățile competente relevante furnizează comitetului datele de contact ale entităților semnificative și valoarea totalului activelor acestora, astfel cum a fost raportată la 31 decembrie 2013 sau la data de raportare aplicabilă pentru exercițiul financiar 2013, în cazul în care exercițiul financiar se încheie la o dată ulterioară datei de 31 decembrie.

    Articolul 9

    Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 8 octombrie 2014.

    Pentru Comisie

    Președintele

    José Manuel BARROSO


    (1)  JO L 225, 30.7.2014, p. 1.

    (2)  Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 al Consiliului din 15 octombrie 2013 de conferire a unor atribuții specifice Băncii Centrale Europene în ceea ce privește politicile legate de supravegherea prudențială a instituțiilor de credit (JO L 287, 29.10.2013, p. 63).

    (3)  Regulamentul (UE) nr. 468/2014 al Băncii Centrale Europene din 16 aprilie 2014 de instituire a cadrului de cooperare la nivelul Mecanismului unic de supraveghere între Banca Centrală Europeană și autoritățile naționale competente și cu autoritățile naționale desemnate (Regulamentul-cadru privind MUS) (BCE/2014/17) (JO L 141, 14.5.2014, p. 1).

    (4)  Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea bancară europeană), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/78/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 12).


    Top