EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0592

Regulamentul (UE) nr. 592/2014 al Comisiei din 3 iunie 2014 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 142/2011 în ceea ce privește utilizarea subproduselor de origine animală și a produselor derivate drept combustibil în instalațiile de ardere Text cu relevanță pentru SEE

JO L 165, 4.6.2014, p. 33–40 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2014/592/oj

4.6.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 165/33


REGULAMENTUL (UE) NR. 592/2014 AL COMISIEI

din 3 iunie 2014

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 142/2011 în ceea ce privește utilizarea subproduselor de origine animală și a produselor derivate drept combustibil în instalațiile de ardere

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală) (1), în special articolul 15 alineatul (1) litera (d), articolul 15 alineatul (1) litera (e), articolul 15 alineatul (1) al doilea paragraf, articolul 27 primul paragraf literele (h) și (i), articolul 27 al doilea paragraf și articolul 45 alineatul (4) al doilea paragraf,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 stabilește normele privind sănătatea publică și sănătatea animalelor aplicabile subproduselor de origine animală și produselor derivate cu scopul de a preveni și a reduce la minimum riscurile pe care produsele respective le pot prezenta pentru sănătatea publică și sănătatea animalelor. El împarte respectivele produse în categorii specifice care reflectă nivelul unor astfel de riscuri și conține cerințe privind utilizarea și eliminarea lor în condiții de siguranță.

(2)

Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei (2) stabilește norme de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1069/2009, inclusiv norme privind utilizarea și eliminarea dejecțiilor.

(3)

Dejecțiile provenite de la păsările de curte sunt produse ca parte integrantă a activităților de reproducere și creștere a păsărilor și pot fi utilizate în fermă fără tratare prealabilă drept combustibil pentru ardere, cu condiția ca cerințele relevante privind protecția mediului și a sănătății să fie respectate, iar utilizarea specifică să nu cauzeze efecte nocive asupra mediului sau a sănătății populației.

(4)

Instalațiile de ardere care utilizează dejecțiile de păsări de curte drept combustibil trebuie să aplice măsurile de igienă necesare pentru a preveni răspândirea unor posibili agenți patogeni. Măsurile respective trebuie să includă și tratarea apelor reziduale provenite de la locul de depozitare a dejecțiilor de păsări de curte.

(5)

Reziduurile provenite din arderea dejecțiilor de păsări de curte, în principal cenușa, sunt o sursă bogată de minerale, care pot fi recoltate pentru producția de îngrășăminte minerale, iar Comisia elaborează în prezent o legislație la nivelul Uniunii având ca obiect astfel de reziduuri. Prin urmare, este oportun să se prevadă posibilitatea ca reziduurile de ardere să fie utilizate în loc să fie eliminate ca deșeu.

(6)

În prezent, Comisiei i-au parvenit dovezi substanțiale privind existența unor tehnologii de utilizare a dejecțiilor drept combustibil pentru ardere în ferme, fără efecte adverse asupra mediului sau a sănătății umane, doar în cazul celor provenite de la păsările de curte. În cazul în care Comisiei îi parvin dovezi din care rezultă că dejecțiile provenite de la alte specii ar putea fi utilizate drept combustibil pentru ardere, asigurându-se un nivel echivalent de protecție a sănătății și a mediului, dispozițiile relevante din Regulamentul (UE) nr. 142/2011 pot fi revizuite în consecință.

(7)

Pentru a asigura legalitatea utilizării în continuare a dejecțiilor de pasări de curte drept combustibil în instalațiile de ardere, ar trebui stabilite cerințe suplimentare privind protecția mediului și a sănătății pentru această utilizare specifică, cu scopul de a preveni efectele adverse asupra mediului sau a sănătății umane.

(8)

Stabilirea unor cerințe armonizate care să abordeze, într-o manieră globală, controlul riscurilor pentru sănătatea umană și animală și pentru mediu, care decurg din utilizarea dejecțiilor drept combustibil în instalațiile de ardere din ferme ar facilita și dezvoltarea de tehnologii aplicabile în instalațiile de ardere care utilizează dejecții de păsări de curte, obținute în ferme, ca sursă sustenabilă de combustibil.

(9)

Prin urmare, este oportun să se modifice articolul 6 din Regulamentul (UE) nr. 142/2011 pentru a se stabili cerințe suplimentare pentru utilizarea subproduselor de origine animală și a produselor derivate drept combustibil în instalațiile de ardere.

(10)

Conformitatea operatorilor cu anumite standarde de mediu la care se face referire în prezentul regulament ar trebui să fie verificată de către sau în numele autorității competente.

(11)

Standardele de prelucrare, astfel cum sunt descrise în capitolul IV secțiunea 2 litera F din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 pentru cazane termice, au fost autorizate ca metodă alternativă în conformitate cu articolul 20 din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009. Este posibil ca standardele respective să se aplice, cu adaptările necesare, și arderii grăsimilor animale drept combustibil în motoarele fixe cu ardere internă.

(12)

Prin urmare, anexa III la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 ar trebui să fie modificată în consecință.

(13)

Pentru aplicarea prezentului regulament este necesar să se introducă cerințe privind controalele oficiale având ca obiect arderea grăsimilor animale și a dejecțiilor provenite de la păsări de curte drept combustibil. Prin urmare, anexa XVI la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 ar trebui să fie modificată în consecință.

(14)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală și nu au întâmpinat nicio opoziție din partea Parlamentului European sau a Consiliului,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) nr. 142/2011 se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 6 se modifică după cum urmează:

(a)

titlul articolului 6 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 6

Eliminare prin incinerare, eliminare sau recuperare prin coincinerare și utilizare drept combustibil pentru ardere”;

(b)

se adaugă următoarele alineate:

„(6)   Operatorii se asigură că instalațiile de ardere, altele decât cele la care se face referire în anexa IV capitolul IV secțiunea 2, aflate sub controlul lor, în care subprodusele de origine animală sau produsele derivate sunt utilizate drept combustibil, respectă condițiile generale și cerințele specifice prezentate în capitolele IV, respectiv V, din anexa III și că sunt autorizate de către autoritatea competentă în conformitate cu articolul 24 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009.

(7)   Autoritatea competentă autorizează doar instalațiile de ardere la care se face referire la alineatul (6) pentru utilizarea subproduselor de origine animală sau a produselor derivate drept combustibil, în următoarele condiții:

(a)

instalațiile de ardere se află în sfera de cuprindere a capitolului V din anexa III la respectivul regulament;

(b)

instalațiile de ardere respectă toate condițiile generale și cerințele specifice relevante prezentate în capitolele IV și V din anexa III la respectivul regulament;

(c)

există în vigoare proceduri administrative menite să asigure faptul că cerințele pentru autorizarea instalațiilor de ardere sunt verificate anual.

(8)   Pentru utilizarea dejecțiilor provenite de la păsări de curte drept combustibil pentru ardere, astfel cum se menționează în capitolul V din anexa III, se aplică următoarele reguli, în plus față de cele menționate la alineatul (7) al prezentului articol:

(a)

cererea de autorizare transmisă de operator autorității competente în conformitate cu articolul 24 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 trebuie să conțină dovezi certificate de autoritatea competentă sau de o organizație profesională autorizată de autoritățile competente din statul membru în cauză, din care să rezulte că instalația de ardere în care dejecțiile de păsări de curte sunt utilizate drept combustibil respectă întocmai valorile limită pentru emisii și cerințele de monitorizare prezentate în capitolul V secțiunea B punctul 4 din anexa III la respectivul regulament;

(b)

procedura de autorizare prevăzută la articolul 44 din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 nu este încheiată decât după efectuarea, în cursul primelor șase luni de funcționare a instalației de ardere, a cel puțin două verificări consecutive, una dintre ele neanunțată, de către autoritatea competentă sau de o organizație profesională autorizată de autoritatea respectivă, incluzând măsurările necesare ale temperaturii și ale emisiilor. După ce rezultatele verificărilor respective demonstrează conformitatea cu parametrii prezentați în anexa III capitolul V secțiunea B punctul 4, se poate acorda autorizația completă.”

2.

Anexele III și XVI se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

În cursul unei perioade de tranziție de doi ani de la data menționată la articolul 3 primul paragraf, statele membre pot permite funcționarea instalațiilor de ardere care utilizează grăsimi topite sau dejecții provenite de la păsări de curte drept combustibil care au fost autorizate în conformitate cu legislația națională.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 15 iulie 2014.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 3 iunie 2014.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 300, 14.11.2009, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei din 25 februarie 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de punere în aplicare a Directivei 97/78/CE a Consiliului în ceea ce privește anumite probe și produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontieră în conformitate cu directiva menționată (JO L 54, 26.2.2011, p. 1).


ANEXĂ

Anexele III și XVI la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 se modifică după cum urmează:

1.

Anexa III se modifică după cum urmează:

(a)

titlul anexei III se înlocuiește cu textul următor:

„ANEXA III

ELIMINAREA, RECUPERAREA ȘI UTILIZAREA DREPT COMBUSTIBIL”;

(b)

se adaugă următoarele capitole IV și V, cu următorul text:

„CAPITOLUL IV

CERINȚE GENERALE PENTRU UTILIZAREA SUBPRODUSELOR DE ORIGINE ANIMALĂ ȘI A PRODUSELOR DERIVATE DREPT COMBUSTIBIL

Secțiunea 1

Cerințe generale privind arderea subproduselor de origine animală și a produselor derivate drept combustibil

1.

Operatorii instalațiilor de ardere menționați la articolul 6 alineatul (6) se asigură că următoarele condiții sunt îndeplinite în instalațiile de ardere aflate sub controlul lor:

(a)

Subprodusele de origine animală și produsele derivate destinate a fi utilizate drept combustibil trebuie să fie utilizate în scopul respectiv cât mai rapid posibil sau să fie depozitate în condiții de siguranță până la utilizare.

(b)

Instalațiile de ardere trebuie să aplice măsuri corespunzătoare pentru a asigura faptul că curățarea și dezinfectarea recipientelor și a vehiculelor se desfășoară într-o zonă desemnată de la fața locului, din care apele reziduale pot fi colectate și eliminate în conformitate cu legislația Uniunii, în vederea eliminării riscurilor de contaminare a mediului.

Prin derogare de la cerințele prezentate în primul paragraf, recipientele și vehiculele utilizate la transportul grăsimilor topite pot fi curățate și dezinfectate la sediul unde se află instalația de încărcare sau la sediul oricărei alte instalații autorizate sau înregistrate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1069/2009.

(c)

Instalațiile de ardere trebuie să fie situate pe o fundație bine drenată.

(d)

Instalațiile de ardere trebuie să aplice măsuri corespunzătoare de protecție împotriva dăunătorilor. În acest scop, trebuie să se utilizeze un program documentat de control al dăunătorilor.

(e)

Personalul trebuie să aibă acces la dotări adecvate pentru igienă personală, cum ar fi săli de baie, vestiare și căzi, dacă este necesar, pentru a se preveni riscurile contaminării echipamentului de manipulare a animalelor de fermă sau a furajelor acestora.

(f)

Procedurile de curățare și dezinfectare trebuie să fie stabilite și documentate pentru toate părțile instalației de ardere. Pentru curățare se folosesc echipamente și agenți de curățare adecvați.

(g)

Controlul igienei trebuie să includă inspecții regulate ale mediului și ale echipamentelor. Calendarul inspecțiilor și rezultatele acestora trebuie să fie documentate și păstrate cel puțin doi ani.

(h)

În cazul în care grăsimile topite sunt utilizate drept combustibil pentru ardere în motoarele fixe cu ardere internă situate în fabrici autorizate sau înregistrate de prelucrare a alimentelor sau a furajelor, prelucrarea alimentelor sau a furajelor în același loc trebuie să se desfășoare în condiții de separare stricte.

2.

Operatorii instalațiilor de ardere iau toate măsurile de precauție necesare în ceea ce privește recepția subproduselor de origine animală sau a produselor derivate pentru a preveni sau a limita, în măsura posibilului, riscurile pentru sănătatea umană sau animală și pentru mediu.

3.

Animalele nu trebuie să aibă acces la instalația de ardere sau la subprodusele de origine animală și la produsele derivate care urmează a fi arse sau la cenușa care rezultă din ardere.

4.

În cazul în care instalația de ardere este situată într-o exploatație în care se află animale din specii destinate producției de alimente:

(a)

trebuie să existe o separare fizică completă între echipamentele de ardere și animale, incluzând furajele și așternutul acestora;

(b)

echipamentele trebuie să fie dedicate în exclusivitate funcționării instalației de ardere și să nu fie utilizate altundeva în exploatație, cu excepția cazului în care aceasta au fost curățate și dezinfectate eficient înainte de o astfel de utilizare;

(c)

personalul care lucrează în instalația de ardere trebuie să își schimbe îmbrăcămintea exterioară și încălțămintea și să aplice măsuri de igienă personală înainte de manipularea animalelor din exploatația curentă sau din orice altă exploatație sau a hranei animalelor sau a așternutului acestora.

5.

Subprodusele de origine animală și produsele derivate care urmează să fie arse drept combustibil și reziduurile de ardere trebuie să fie depozitate într-o zonă dedicată închisă și acoperită sau în recipiente acoperite și etanșe.

6.

Combustia subproduselor de origine animală sau a produselor derivate este efectuată în condiții care împiedică contaminarea hranei pentru animale.

Secțiunea 2

Condiții de exploatare a instalațiilor de ardere

1.

Instalațiile de ardere trebuie să fie proiectate, construite, echipate și exploatate astfel încât, chiar și în cele mai nefavorabile condiții, subprodusele de origine animală și produsele derivate să fie tratate cel puțin 2 secunde la temperatura de 850 °C sau cel puțin 0,2 secunde la temperatura de 1 100 °C.

2.

Gazul care rezultă din proces este expus, într-o manieră controlată și omogenă, timp de 2 secunde la temperatura de 850 °C sau timp de 0,2 secunde la temperatura de 1 100 °C.

Temperatura trebuie să fie măsurată în apropierea peretelui intern sau într-un alt punct reprezentativ al camerei de ardere, astfel cum a fost autorizat de către autoritatea competentă.

3.

Tehnicile automatizate se utilizează pentru monitorizarea parametrilor și a condițiilor relevante pentru procesul de ardere.

4.

Rezultatele măsurătorilor temperaturii sunt înregistrate automat și prezentate în mod corespunzător, astfel încât să îi permită autorității competente să verifice respectarea condițiilor de funcționare autorizate menționate la punctele 1 și 2, în conformitate cu procedurile care urmează să fie decise de autoritatea relevantă.

5.

Operatorul unei instalații de ardere se asigură că arderea combustibilului se realizează astfel încât conținutul de carbon organic total din zgură și din cenușa decantată să fie mai mic de 3 % din greutatea materialului în stare uscată sau astfel încât pierderea prin ardere a acestora să fie mai mică de 5 % din această greutate.

Secțiunea 3

Reziduuri de ardere

1.

Cantitatea și nocivitatea reziduurilor de ardere trebuie să fie reduse la minimum. Astfel de reziduuri trebuie să fie recuperate sau, dacă nu este posibil, eliminate sau utilizate în conformitate cu legislația relevantă a Uniunii.

2.

Transportul și depozitarea intermediară a reziduurilor uscate, inclusiv a pulberilor, se efectuează în recipiente închise sau într-un alt mod prin care să se prevină răspândirea în mediu.

Secțiunea 4

Defecțiuni sau condiții de funcționare anormale

1.

Instalația de ardere trebuie să fie dotată cu sisteme care închid automat operațiunile în cazul unei defecțiuni sau al unor condiții de funcționare anormale până în momentul în care se pot relua operațiunile normale.

2.

Subprodusele de origine animală și produsele derivate incomplet arse trebuie să fie arse din nou sau eliminate prin metode menționate la articolele 12, 13 și 14 din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, altele decât eliminarea într-un depozit de deșeuri autorizat.

CAPITOLUL V

TIPURI DE INSTALAȚII ȘI DE COMBUSTIBILI CARE POT FI UTILIZATE PENTRU ARDERE ȘI CERINȚE SPECIFICE PENTRU ANUMITE TIPURI DE INSTALAȚII

A.   Motoare fixe cu ardere internă

1.

Materii prime:

Pentru acest proces, o fracțiune de grăsimi derivată din subproduse de origine animală din toate categoriile poate fi utilizată dacă îndeplinește următoarele condiții:

(a)

în afara cazurilor în care s-au utilizat uleiul de pește sau grăsimile topite produse în conformitate cu secțiunea VIII sau, respectiv, XII, din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, fracția de grăsime derivată din subproduse de origine animală trebuie să fie prelucrată în prealabil utilizând:

(i)

în cazul unei fracții de grăsime obținute din materiale din categoria 1 și 2, oricare dintre metodele de prelucrare nr. 1 - 5, astfel cum sunt prezentate în capitolul III din anexa IV.

În cazul în care această grăsime este transportată, prin intermediul unui sistem de transport închis care nu poate fi ocolit, autorizat de autoritatea competentă, de la instalația de prelucrare în vederea arderii directe imediate, marcarea permanentă cu gliceroltriheptanoat (GTH) menționată în anexa VIII capitolul V punctul 1 nu este necesară;

(ii)

în cazul unei fracții de grăsime obținute din materiale din categoria 3, oricare dintre metodele de prelucrare nr. 1-5 sau metoda de prelucrare 7, astfel cum sunt prezentate în capitolul III din anexa IV;

(iii)

în cazul materialelor derivate din pește, oricare dintre metodele de prelucrare nr. 1-7, astfel cum sunt prezentate în capitolul III din anexa IV;

(b)

fracția de grăsime trebuie să fie separată de proteine, iar în cazul grăsimii obținute de la rumegătoare și destinate arderii în altă instalație, trebuie îndepărtate impuritățile insolubile al căror nivel depășește 0,15 % ca greutate.

2.

Metodologie:

Arderea grăsimilor animale drept combustibil într-un motor fix cu ardere internă se realizează în modul următor:

(a)

fracțiile de grăsime menționate la punctul 1 literele (a) și (b) trebuie supuse arderii:

(i)

în condițiile prezentate în secțiunea 2 punctul 1 din capitolul IV; sau

(ii)

utilizând parametri de prelucrare prin care se obține un rezultat echivalent condițiilor de la punctul (i) și care sunt autorizați de autoritatea competentă;

(b)

arderea materiilor de origine animală care nu sunt grăsimi nu trebuie permisă;

(c)

grăsimile animale derivate din categoria 1 sau categoria 2 arse în sedii autorizate sau înregistrate în conformitate cu Regulamentele (CE) nr. 852/2004, 853/2004, 183/2005 sau în locuri publice trebuie să fi fost prelucrate prin metoda 1, astfel cum se menționează în capitolul III din anexa IV;

(d)

arderea grăsimilor animale trebuie să fie efectuată în conformitate cu legislația Uniunii privind protecția mediului, în particular în ceea ce privește standardele și cerințele legislației respective, precum și cu cerințele referitoare la cele mai bune tehnici disponibile pentru controlul și monitorizarea emisiilor.

3.

Condiții de funcționare:

Prin derogare de la cerințele prezentate în capitolul IV secțiunea 2 punctul 2 primul paragraf, cerințele bazate pe alți parametri de prelucrare, care asigură un rezultat echivalent în ceea ce privește mediul, pot fi autorizate de autoritatea competentă responsabilă cu problemele de mediu.

B.   Instalații de ardere situate în exploatații în care dejecțiile de păsări de curte sunt utilizate drept combustibil

1.

Tipul de instalație:

Instalație de ardere situată într-o exploatație, cu o putere termică nominală totală care nu depășește 5 MW.

2.

Materii prime și domeniu de aplicare:

Doar dejecții neprelucrate de păsări de curte, astfel cum se menționează la articolul 9 litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, destinate utilizării drept combustibil pentru ardere în conformitate cu cerințele de la punctele 3-5.

Arderea altor subproduse de origine animală sau a altor produse derivate și a dejecțiilor provenite de la alte specii sau generate în afara exploatației, în scopul utilizării drept combustibil, nu este permisă în instalațiile de ardere situate într-o exploatație menționate la punctul 1.

3.

Cerințe specifice pentru dejecțiile de păsări de curte utilizate drept combustibil pentru ardere:

(a)

Dejecțiile se depozitează în siguranță într-un spațiu de depozitare închis pentru a minimiza necesitatea de manipulare suplimentară și pentru a preveni contaminarea altor zone dintr-o exploatație în care se află animale din specii destinate producției de alimente.

(b)

Instalația de ardere din exploatație trebuie să fie echipată cu:

(i)

un sistem de gestionare automată a combustibilului pentru a introduce combustibilul direct în camera de ardere, fără manipulări suplimentare;

(ii)

un arzător auxiliar care trebuie să fie utilizat în timpul operațiunilor de pornire și de oprire pentru a se asigura că cerințele de temperatură prevăzute în secțiunea 2 punctul 2 din capitolul IV sunt îndeplinite în orice moment în timpul operațiunilor respective și atât timp cât în camera de ardere se află material nears.

4.

Valori limită ale emisiilor și cerințe de monitorizare:

(a)

Emisiile de dioxid de sulf, de oxizi de azot (și anume suma dintre monoxidul de azot și dioxidul de azot, exprimată ca dioxid de azot) și de materii sub formă de particule nu trebuie să depășească următoarele valori limită ale emisiilor, exprimate în mg/Nm3 la temperatura de 273,15 K, la presiunea de 101,3 kPa și în condițiile unui conținut de oxigen de 11 %, după ajustarea în funcție de conținutul în vapori de apă al gazelor reziduale:

Poluant

Valoare limită ale emisiilor, în mg/Nm3

Dioxid de sulf

50

Oxizi de azot (ca NO2)

200

Materie sub formă de particule

10

(b)

Operatorul instalației de ardere din exploatație efectuează măsurători cel puțin anuale ale dioxidului de sulf, ale oxizilor de azot și ale materiilor aflate sub formă de particule.

Ca alternativă la măsurătorile menționate la primul paragraf, pentru a determina emisiile de dioxid de sulf pot fi utilizate alte proceduri verificate și autorizate de către autoritatea competentă.

Monitorizarea se efectuează de către sau în numele operatorului, în conformitate cu standardele CEN. În cazul în care nu sunt disponibile standarde CEN, se aplică standardele ISO, standardele naționale sau alte standarde internaționale prin care se asigură obținerea unor date de calitate științifică echivalentă.

(c)

Toate rezultatele se înregistrează, se prelucrează și se prezintă astfel încât să permită autorității competente să verifice respectarea valorilor limită ale emisiilor.

(d)

În cazul instalațiilor de ardere din exploatație care utilizează echipamente secundare de reducere a emisiilor pentru a se încadra în valorile limită ale acestora, funcționarea eficace a echipamentelor respective este monitorizată continuu, iar rezultatele acesteia se înregistrează.

(e)

În cazul nerespectării valorilor limită ale emisiilor menționate la litera (a) sau în cazul în care o instalație de ardere din exploatație nu îndeplinește cerințele de la capitolul IV secțiunea 2 punctul 1, operatorii informează imediat autoritatea competentă și iau măsurile necesare pentru a restabili conformitatea în cel mai scurt timp posibil. În cazul în care conformitatea nu poate fi restabilită, autoritatea competentă suspendă funcționarea instalației și îi retrage autorizația.

5.

Modificări ale funcționării și defecțiuni:

(a)

Operatorul notifică autorității competente cu privire la orice modificare planificată vizând instalația de ardere din exploatație care i-ar putea afecta emisiile cu cel puțin o lună înainte de data la care se realizează modificarea.

(b)

Operatorul ia măsurile necesare pentru ca perioadele de pornire și de oprire a instalațiilor de ardere din exploatație și perioadele corespunzătoare oricăror defecțiuni să fie cât mai scurte cu putință. În cazul unei funcționări deficitare sau a unei defecțiuni a echipamentelor secundare de reducere a emisiilor, operatorul informează imediat autoritatea competentă.”

2.

În anexa XVI capitolul III, se adaugă următoarea secțiune:

„Secțiunea 12

Controalele oficiale ale instalațiilor autorizate pentru arderea grăsimilor animale și a dejecțiilor provenite de la păsări de curte drept combustibil

Autoritatea competentă efectuează verificări ale documentelor în instalațiile autorizate pentru arderea grăsimilor animale și a dejecțiilor provenite de la păsări de curte drept combustibil, menționate în anexa III capitolul V, în conformitate cu procedurile menționate la articolul 6 alineatele (7) și (8).”


Top