EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0477

2008/477/CE: Decizia Comisiei din 13 iunie 2008 privind armonizarea benzii de frecvențe 2500 - 2690 MHz pentru sistemele terestre capabile să furnizeze servicii de comunicații electronice în cadrul Comunității [notificată cu numărul C(2008) 2625] (Text cu relevanță pentru SEE)

JO L 163, 24.6.2008, p. 37–41 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 12/05/2020

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/477/oj

24.6.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 163/37


DECIZIA COMISIEI

din 13 iunie 2008

privind armonizarea benzii de frecvențe 2 500-2 690 MHz pentru sistemele terestre capabile să furnizeze servicii de comunicații electronice în cadrul Comunității

[notificată cu numărul C(2008) 2625]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2008/477/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Decizia nr. 676/2002/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 martie 2002 privind cadrul de reglementare pentru politica de gestionare a spectrului de frecvențe radio în Comunitatea Europeană (decizia privind spectrul de frecvențe radio) (1), în special articolul 4 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Comisia a sprijinit o utilizare mai flexibilă a spectrului în comunicarea sa intitulată „Acces rapid la spectrul de frecvențe pentru serviciile de comunicații fără fir prin mărirea flexibilității” (2), în care se referă, printre altele, la banda de 2 500-2 690 MHz. Neutralitatea tehnologică și neutralitatea serviciilor au fost subliniate de către statele membre în avizul Grupului pentru politica spectrului radio (RSPG) asupra WAPECS (Wireless Access Policy for Electronic Communications Services – politica privind accesul pe suport radio pentru serviciile de comunicații electronice) din 23 noiembrie 2005, ca fiind obiective de politică importante, în vederea unei utilizări mai flexibile a spectrului. Mai mult, conform avizului respectiv, aceste obiective de politică nu trebuie să fie impuse brusc, ci progresiv, astfel încât să se evite perturbarea pieței.

(2)

Desemnarea benzii 2 500-2 690 MHz pentru sistemele capabile să furnizeze servicii de comunicații electronice reprezintă un element important în ceea ce privește convergența sectoarelor de comunicații mobile, fixe și de radiodifuziune, care ține cont de inovația tehnică. Serviciile oferite în această bandă de frecvențe ar trebui să fie destinate, în principal, accesului utilizatorului final la comunicațiile de bandă largă.

(3)

Se prevede că serviciile de comunicații electronice de bandă largă pe suport radio, pentru care urmează să se desemneze banda 2 500-2 690 MHz, vor fi, în mare parte, paneuropene, în sensul că utilizatorii unor astfel de servicii de comunicații electronice într-un stat membru să poată avea, de asemenea, acces la servicii echivalente în orice alt stat membru.

(4)

În conformitate cu articolul 4 alineatul (2) din Decizia nr. 676/2002/CE, la data de 5 iulie 2006, Comisia a acordat Conferinței Europene a Administrațiilor de Poștă și Telecomunicații (denumită în continuare „CEPT”) mandatul de a dezvolta condiții tehnice cât mai puțin restrictive pentru benzile de frecvențe avute în vedere în cadrul WAPECS.

(5)

Ca răspuns la acest mandat, CEPT a publicat un raport (Raportul 19 al CEPT) cu privire la condițiile tehnice cât mai puțin restrictive pentru benzile de frecvențe avute în vedere în cadrul WAPECS. Acest raport conține condiții tehnice și orientări privind aplicarea unor condiții cât mai puțin restrictive pentru stațiile de bază și terminale care operează în banda 2 500-2 690 MHz, care sunt adecvate gestionării riscului de interferențe prejudiciabile, atât pe teritoriul național, cât și în afara acestuia, fără a fi impusă utilizarea unei anumite tehnologii, pe baza parametrilor optimizați pentru utilizarea cea mai probabilă a benzii.

(6)

În conformitate cu Raportul 19 al CEPT, această decizie introduce conceptul de măști BEM (Block Edge Masks), aceștia sunt parametri tehnici care se aplică întregului bloc de frecvențe al unui utilizator specific, independent de numărul de canale necesare tehnologiei alese de acesta. Aceste măști sunt destinate să facă parte din condițiile de autorizare pentru utilizarea spectrului. Acestea acoperă atât emisiile în cadrul blocului de frecvențe (adică puterea semnalului emis în cadrul blocului), cât și emisiile în afara blocului de frecvențe (adică emisia în afara blocului). Acestea reprezintă cerințe normative destinate gestionării riscului de interferențe prejudiciabile între rețele vecine și nu aduc atingere limitelor stabilite de standardele pentru echipamente în temeiul Directivei 1999/5/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 1999 privind echipamentele hertziene și echipamentele terminale de telecomunicații și recunoașterea reciprocă a conformității acestora (Directiva R&TTE) (3).

(7)

Desemnarea și punerea la dispoziție a benzii 2 500-2 690 MHz, în conformitate cu rezultatele mandatului CEPT, recunosc faptul că există și alte aplicații în această bandă. În Raportul ECC 45 al Comitetului pentru comunicații electronice au fost dezvoltate criterii de partajare adecvate pentru coexistența anumitor sisteme. Pentru alte sisteme și servicii, criteriile de partajare adecvate pentru coexistență se pot baza pe considerente de ordin național.

(8)

Pentru a realiza compatibilitatea, este necesară o separare de 5 MHz între marginile blocurilor de frecvențe utilizate pentru o exploatare nerestricționată TDD (time division duplex – duplex cu diviziune în timp) și FDD (frequency division duplex – duplex cu diviziune în frecvență) sau între două rețele nesincronizate care operează în mod TDD. Această separare trebuie realizată fie neutilizând aceste blocuri de 5 MHz și lăsându-le ca benzi de gardă, fie printr-o utilizare care respectă parametrii măștii BEM restricționate când acestea sunt adiacente unui bloc FDD (uplink – legătură ascendentă) sau se află între două blocuri TDD, fie printr-o utilizare care respectă parametrii măștilor BEM – restricționate sau nerestricționate –, când acestea sunt adiacente unui bloc FDD (downlink – legătură descendentă). Orice utilizare a unei benzi de gardă de 5 MHz este supusă unui risc sporit de interferențe.

(9)

Rezultatele mandatului CEPT trebuie să devină aplicabile în Comunitate și să fie puse în practică de către statele membre de îndată, ținându-se seama de cerințele sporite, identificate în studiile la nivel european și global, pentru servicii de comunicații electronice terestre care oferă comunicații de bandă largă.

(10)

Armonizarea în temeiul prezentei decizii nu ar trebui să excludă posibilitatea unui stat membru de a aplica, în cazuri justificate, perioade de tranziție care ar putea include aranjamente privind partajarea spectrului de frecvențe radio, în temeiul articolului 4 alineatul (5) din Decizia privind spectrul radio.

(11)

Pentru a asigura o utilizare eficientă, inclusiv pe termen mai lung, a benzii 2 500-2 690 MHz, administrațiile ar trebui să continue studiile care pot contribui la o eficiență sporită și la o utilizare inovatoare a spectrului radio. Este necesar să se țină seama de astfel de studii, în cazul în care se are în vedere o revizuire a prezentei decizii.

(12)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului pentru spectrul radio,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Prezenta decizie vizează armonizarea condițiilor pentru punerea la dispoziție și utilizarea eficientă a benzii 2 500-2 690 MHz pentru sisteme terestre capabile să furnizeze servicii de comunicații electronice în Comunitate.

Articolul 2

(1)   În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei decizii, statele membre desemnează și ulterior pun la dispoziție, pe o bază neexclusivă, banda 2 500-2 690 MHz pentru sisteme terestre capabile să furnizeze servicii de comunicații electronice, în conformitate cu parametrii stabiliți în anexa la prezenta decizie.

(2)   Prin derogare de la alineatul (1), statele membre pot cere perioade de tranziție care ar putea include aranjamente privind partajarea spectrului de frecvențe radio, în temeiul articolului 4 alineatul (5) din Decizia nr. 676/2002/CE.

(3)   Statele membre veghează ca sistemele prevăzute la alineatul (1) să ofere o protecție corespunzătoare sistemelor din benzile adiacente.

Articolul 3

Statele membre mențin sub observație folosirea benzii 2 500-2 690 MHz și raportează constatările lor Comisiei pentru a permite revizuirea periodică și oportună a prezentei decizii.

Articolul 4

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 13 iunie 2008.

Pentru Comisie

Viviane REDING

Membru al Comisiei


(1)  JO L 108, 24.4.2002, p. 1.

(2)  COM(2007) 50.

(3)  JO L 91, 7.4.1999, p. 10. Directivă modificată prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 (JO L 284, 31.10.2003, p. 1).


ANEXĂ

PARAMETRII MENȚIONAȚI LA ARTICOLUL 2

Următorii parametri tehnici numiți măști BEM (Block Edge Mask) se aplică și reprezintă o componentă esențială a condițiilor necesare pentru asigurarea coexistenței, în absența unor acorduri bilaterale sau multilaterale între rețele învecinate, fără a se interzice utilizarea unor parametri tehnici mai puțin restrictivi, în cazul în care operatorii unor asemenea rețele au convenit asupra lor. Statele membre ar trebui să se asigure că operatorii de rețele sunt liberi să participe la acorduri bilaterale sau multilaterale pentru a stabili parametri tehnici mai puțin restrictivi, care pot fi folosiți dacă părțile în cauză au convenit asupra lor.

Echipamentele care operează în această bandă pot utiliza, de asemenea, alte limite de putere echivalent izotrop radiată (p.e.i.r.) decât cele stabilite mai jos, cu condiția să se aplice tehnici de atenuare corespunzătoare, conforme cu Directiva 1999/5/CE, și care oferă un nivel de protecție cel puțin echivalent cu cel prevăzut de acești parametri tehnici.

A.   PARAMETRI GENERALI

1.

Blocurile sunt asignate în multipli de 5,0 MHz.

2.

În banda 2 500-2 690 MHz, ecartul duplex pentru o exploatare în mod FDD trebuie să fie de 120 MHz, emisia terminalului (legătură ascendentă) fiind situată în partea inferioară a benzii (începând de la 2 500 MHz până la maximum 2 570 MHz), iar emisia stației de bază (legătură descendentă) fiind situată în partea superioară a benzii, care începe la 2 620 MHz.

3.

Subbanda 2 570-2 620 MHz poate fi folosită de modul TDD sau de alte moduri de utilizare conforme cu măștile BEM din această anexă. În afara subbenzii 2 570-2 620 MHz, o astfel de utilizare poate fi decisă la nivel național și trebuie să fie împărțită, în părți egale, atât în partea superioară a benzii începând de la 2 690 MHz (extinzându-se descendent), cât și partea inferioară a benzii începând de la 2 570 MHz (extinzându-se descendent).

B.   MĂȘTI BEM NERESTRICȚIONATE PENTRU STAȚII DE BAZĂ

Masca BEM pentru un bloc de frecvențe nerestricționat se realizează combinând tabelele 1, 2 și 3 în așa fel, încât limita pentru fiecare frecvență să fie dată de valoarea cea mai mare dintre valorile cerințelor de bază și cele ale cerințelor specifice blocului.

Tabelul 1

Cerințe de bază – măștile BEM pentru p.e.i.r. a stației de bază în afara blocului

Banda de frecvențe în care sunt recepționate emisiile în afara blocului

p.e.i.r. medie maximală

(măsurată la o lărgime de bandă de 1 MHz)

Frecvențele atribuite legăturii descendente FDD și frecvențele aflate într-un interval de +/– 5 MHz în afara blocurilor de frecvențe atribuite legăturii descendente FDD

+ 4 dBm/MHz

Frecvențele în banda 2 500-2 690 MHz neacoperite de definiția de mai sus

– 45 dBm/MHz


Tabelul 2

Cerințe specifice blocului – măștile BEM pentru p.e.i.r. a stației de bază în cadrul blocului

p.e.i.r. maximală în cadrul blocului

+ 61 dBm/5 MHz

NB: Statele membre pot extinde această limită la 68 dBm/5 MHz pentru aplicații specifice, de pildă în regiunile cu densitate slabă a populației, cu condiția ca acest lucru să nu crească în mod sensibil riscul blocării receptorului terminalului.


Tabelul 3

Cerințe specifice blocului – măștile BEM pentru p.e.i.r. a stației de bază în afara blocului

Ecart față de marginea relevantă a blocului

p.e.i.r medie maximală

De la începutul benzii (2 500 MHz) până la – 5 MHz (față de marginea inferioară)

Nivelul cerințelor de bază

– 5,0 la – 1,0 MHz (marginea inferioară)

+ 4 dBm/MHz

– 1,0 la – 0,2 MHz (marginea inferioară)

+ 3 + 15(ΔF + 0,2) dBm/30 kHz

– 0,2 la 0,0 MHz (marginea inferioară)

+ 3 dBm/30 kHz

0,0 la + 0,2 MHz (marginea superioară)

+ 3 dBm/30 kHz

+ 0,2 la + 1,0 MHz (marginea superioară)

+ 3 – 15(ΔF – 0,2) dBm/30 kHz

+ 1,0 la + 5,0 MHz (marginea superioară)

+ 4 dBm/MHz

De la + 5,0 MHz (față de marginea superioară) până la sfârșitul benzii (2 690 MHz)

Nivelul cerințelor de bază

Unde: ΔF este ecartul de frecvență față de marginea relevantă a blocului (în MHz)

C.   MĂȘTI BEM RESTRICȚIONATE PENTRU STAȚII DE BAZĂ

Masca BEM pentru un bloc de frecvențe restricționat se realizează combinând tabelele 1 și 4 în așa fel încât limita pentru fiecare frecvență să fie dată de valoarea cea mai mare dintre valorile cerințelor de bază și cele ale cerințelor specifice blocului.

Tabelul 4

Cerințe specifice blocului – măștile BEM pentru p.e.i.r. a stației de bază în cadrul blocului, pentru bloc restricționat

p.e.i.r. maximală în cadrul blocului

+ 25 dBm/5 MHz

D.   MĂȘTI BEM RESTRICȚIONATE PENTRU STAȚII DE BAZĂ CU RESTRICȚII PRIVIND AMPLASAREA ANTENEI

În cazul în care antenele sunt plasate în interiorul clădirilor sau în cazul în care antena nu depășește o anumită înălțime, un stat membru poate utiliza alți parametri în conformitate cu tabelul 5, cu condiția ca tabelul 1 să se aplice în zonele geografice de graniță cu alte state membre și ca tabelul 4 să se aplice în continuare la nivel național.

Tabelul 5

Cerințe specifice blocului – măștile BEM pentru p.e.i.r. a stației de bază în afara blocului, pentru bloc restricționat, cu restricții suplimentare privind amplasarea antenei

Ecart față de marginea relevantă a blocului

p.e.i.r. medie maximală

De la începutul benzii (2 500 MHz) până la 5 MHz (față de marginea inferioară)

– 22 dBm/MHz

– 5,0 la – 1,0 MHz (marginea inferioară)

– 18 dBm/MHz

– 1,0 la – 0,2 MHz (marginea inferioară)

– 19 + 15(ΔF + 0,2) dBm/30 kHz

– 0,2 la 0,0 MHz (marginea inferioară)

– 19 dBm/30 kHz

0,0 la +0,2 MHz (marginea superioară)

– 19 dBm/30 kHz

+ 0,2 la +1,0 MHz (marginea superioară)

– 19 – 15(ΔF – 0,2) dBm/30 kHz

+ 1,0 la +5,0 MHz (marginea superioară)

– 18 dBm/MHz

De la + 5,0 MHz (față de marginea superioară) până la sfârșitul benzii (2 690 MHz)

– 22 dBm/MHz

Unde: ΔF este ecartul de frecvență față de marginea relevantă a blocului (în MHz)

E.   LIMITE PENTRU STAȚIILE TERMINALE

Tabelul 6

Limite de putere pentru stațiile terminale, în cadrul blocului

 

Puterea medie maximală

(inclusiv intervalul de control automat al puterii emițătorului)

Puterea Totală Radiată (PTR)

31 dBm/5 MHz

P.e.i.r.

35 dBm/5 MHz

NB: P.e.i.r. ar trebui folosită pentru stații terminale fixe sau instalate și PTR ar trebui folosită pentru terminale mobile sau nomadice. PTR este o măsură a puterii radiate în mod real de antenă. PTR se definește ca fiind integrala puterii emise, în diferite direcții, în întreaga sferă de radiație.


Top