EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016XC1209(04)

Publicarea unei cereri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

JO C 459, 9.12.2016, p. 28–30 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

9.12.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 459/28


Publicarea unei cereri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2016/C 459/12)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

DOCUMENT UNIC

„NOVAC AFUMAT DIN ȚARA BÂRSEI”

Nr. UE: RO-PDO-0005-01183 — 20.11.2013

DOP ( ) IGP ( X )

1.   Denumirea

„Novac afumat din Țara Bârsei”

2.   Statul membru sau țara terță

România

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs

Clasa 1.7. Pești, moluște și crustacee proaspete și produse derivate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

„Novac afumat din Țara Bârsei” este un file de pește, obținut de la specia Novac (Arystichthys nobilis), comercializat sub formă afumată.

Caracteristici organoleptice:

Aspectul:

file de pește afumat cu greutatea de 100-400 g:

file de pește afumat cu suprafață netedă, fără pete, fără rupturi ale pielii.

Culoarea:

aurie pe suprafața cu piele;

cafenie-roșcată pe suprafața cu musculatură.

Mirosul și gustul:

fără miros și gust de mâl, aluviuni sau iarbă;

aromă specifică de pește afumat la cald.

Caracteristici fizico-chimice:

Clorură de sodiu: maximum 5 %

Umiditate: 65-75 %

Proteine: minimum 11 %

Grăsime: maximum 4 %.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

Peștele novac se hrănește în principal cu zooplancton, consumând în plus mici cantități de alge planctonice și insecte sau larve de insecte.

Novacul este materia primă destinată produsului finit „Novac afumat din Țara Bârsei”, obținută într-un ciclu de creștere de trei ani, în fermele din zona geografică delimitată, selectat pe grupa de greutate 1 200-2 000 de grame.

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Toate etapele procesului de producție pentru obținerea „Novac afumat din Țara Bârsei” se desfășoară în aria geografică delimitată. Procesul de producție a produsului „Novac afumat din Țara Bârsei” cuprinde următoarele etape: creșterea peștelui novac, recepția (condiționarea și depozitarea), prelucrarea primară (desolzire, decapitare, eviscerare și clătire), filetarea, sărarea, afumarea și maturarea peștelui.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. a produsului la care se referă denumirea înregistrată

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Delimitarea ariei geografice este realizată din teritoriile administrative ale comunelor: Dumbrăvița, Feldioara, Hălchiu, Bod și Hărman. Acestea sunt localități din lunca Oltului și se învecinează cu: la nord limita administrativă a comunei Măierus, la est râul Olt, la sud-est teritoriul administrativ al comunei Prejmer, la sud teritoriul administrativ al municipiului Brașov și Sânpetru, la sud-vest teritoriul administrativ al municipiului Codlea, la vest Munții Perșani, iar la nord-vest teritoriul administrativ al comunei Crizbav.

Image

5.   Legătura cu aria geografică

Factori naturali

Apele subterane:

Din punct de vedere hidrogeologic, zona prezintă acumulări acvifere în rocile calcaroase și conglomerația de pe marginea Depresiunii Bârsei. Fisurile și golurile prin care circulă apele din precipitațiile atmosferice (ploi, zăpezi) și versanții sub formă de numeroase izvoare alimentează rețeaua hidrografică. Pârâurile din aceste terenuri cu roci dure silicioase au apa limpede, cu pH neutru, optim pentru dezvoltarea novacului.

Solul:

Deși situată într-o zonă montană, aria geografică delimitată are caracteristici de șes. În fermele din zona geografică delimitată se găsesc soluri hidromorfe reprezentate prin următoarele tipuri: lăcoviște (gleiosoluri, soluri negre), clinohidromorfe (de fâneață) care favorizează dezvoltarea organismelor ce constituie hrana acestei specii de pește.

Zone rurale protejate:

Producția de „Novac afumat din Țara Bârsei” este strâns legată de locul de origine, în zona delimitată regăsindu-se surse de apă esențiale pentru piscicultură, datorită proximității naturale cu lunca inundabilă a râului Olt și a afluenților.

Solurile pe care s-au construit fermele piscicole, diversitatea și calitatea resurselor naturale de hrană favorizează productivitatea și calitatea novacului.

Factori umani

Producțiile mari (300 kg/ha) au permis procesarea și conservarea novacului. Una dintre metodele de procesare este afumarea la cald, folosită din vremuri străvechi.

Cea mai mare parte a activității legată de producția de „Novac afumat din Țara Bârsei” se realizează manual, prin urmare experiența și cunoștințele localnicilor joacă un rol important.

La sărare și afumare se folosesc tehnici vechi, locale, care fac parte din etapele de producție care definesc caracteristicile produsului.

Specificitatea produsului

Trăsăturile caracteristice ale „Novacului afumat din Țara Bârsei” sunt:

conținut mic de grăsimi – acesta se datorează creșterii novacului într-un ritm mai lent decât în alte zone piscicole, la temperaturi ale apei scăzute (24 °C maximum, vara), iar grăsimea nu depășește 4 %;

structură compactă a fileului, datorată hranei; calitatea planctonului este determinată de factorii naturali specifici zonei, respectiv a apei curate și a solurilor hidromorfe care favorizează dezvoltarea organismelor care constituie hrana acestei specii de pește;

miros plăcut, conferit de metoda de afumare la cald, cu rumeguș din fag din zona geografică delimitată;

în general, fileul de pește obținut din novacul din afara ariei geografice are ciclul de creștere de doi ani și o greutate de peste 4 000 gr.

Factorii naturali ai zonei geografice delimitate influențează calitățile produsului, însă numai combinația factorilor naturali cu experiența tehnică privind creșterea novacului și afumarea fileurilor definesc specificul produsului.

Încă din cele mai vechi timpuri, ocupațiile localnicilor din această zonă au fost pescuitul și procedeele de conservare a peștelui, afumarea la cald cu rumeguș din lemn de fag fiind una dintre acestea. Procesul de conservare respectă tradiționalitatea afumării la cald, realizându-se la o temperatură de 75-80 °C în interiorul celulei în timpul operațiilor de afumare și coacere, atingându-se în centrul produsului o temperatură de 70 °C, cu menținerea de minimum 5 minute și umiditate de 25 %.

Caracteristicile fileului de novac afumat la cald sunt apreciate de consumatori la târgurile de profil.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

www.madr.ro

http://www.madr.ro/docs/ind-alimentara/produse-traditionale/caiet-sarcini-novac-afumat-din-tara-barsei-igp-.pdf


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.


Top