Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009XC0213(02)

    Rezumat al deciziei Comisiei din 26 noiembrie 2008 — Privind o procedură în temeiul articolului 82 din Tratatul CE și al articolului 54 din Acordul SEE (Cazurile COMP/39.388 — Piața angro germană de energie electrică și COMP/39.389 — Piața germană de energie electrică de echilibrare) [notificată cu numărul C(2008) 7367 final] (Text cu relevanță pentru SEE)

    JO C 36, 13.2.2009, p. 8–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    13.2.2009   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 36/8


    Rezumat al deciziei Comisiei

    din 26 noiembrie 2008

    Privind o procedură în temeiul articolului 82 din Tratatul CE și al articolului 54 din Acordul SEE

    (Cazurile COMP/39.388 — Piața angro germană de energie electrică și COMP/39.389 — Piața germană de energie electrică de echilibrare)

    [notificată cu numărul C(2008) 7367 final]

    (Numai textul în limba engleză este autentic)

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2009/C 36/08)

    La 26 noiembrie 2008, Comisia a adoptat o decizie privind o procedură în temeiul articolului 82 din Tratatul CE. În conformitate cu dispozițiile articolului 30 din Regulamentul (CE) nr. 1/2003 al Consiliului  (1) , Comisia publică în continuare decizia, ținând seama de interesul legitim al întreprinderilor de a-și proteja secretele de afaceri. O versiune neconfidențială a textului deciziei se poate găsi pe site-ul internet al Direcției Generale Concurență, la adresa următoare:

    http://ec.europa.eu/comm/competition/antitrust/cases/index/

    (1)

    Decizia se adresează întreprinderii E.ON AG, Düsseldorf (denumită în continuare „E.ON”) și privește două cazuri, unul de pe piața angro germană a energiei electrice și unul de pe piața germană de echilibrare. Angajamentele asumate de E.ON privind închiderea celor două cazuri devin obligatorii. Având în vedere angajamentelor asumate, Comisia consideră că o acțiune din partea sa nu se mai justifică.

    (2)

    În ceea ce privește cazul de pe piața angro germană, preocuparea Comisiei era legată da faptul că E.ON ar fi putut concepe o strategie de retragere a capacității disponibile de producție a energiei electrice (limitând furnizarea de energie electrică de la anumite centrale, pe piața pe termen scurt — bursa de energie EEX), în vederea creșterii prețurilor la energia electrică în detrimentul consumatorilor, abuzând astfel de poziția sa dominantă pe piața angro germană de energie electrică. În plus Comisia a fost îngrijorată cu privire la faptul că aceasta ar fi putut fi însoțită de o strategie pe termen mediu și lung a E.ON de a împiedica intrarea pe piața producției a concurenților efectivi sau potențiali, limitând astfel volumul rulat pe piața producției de energie electrică.

    (3)

    În ceea ce privește cazul de pe piața germană de energie electrică de echilibrare, îngrijorarea era legată de faptul că este posibil ca E.ON să fi abuzat de poziția sa dominantă pe piața cererii de rezerve de echilibru secundare în zona rețelei E.ON conform articolului 82 din Tratatul CE, mai întâi prin creșterea propriilor costuri în vederea favorizării filialei sale de producție și transferării costurilor asupra consumatorului final; iar în al doilea rând prin împiedicarea producătorilor de energie din alte state membre de a exporta energie de echilibrare pe piața de echilibrare a E.ON.

    (4)

    Comisia consideră că angajamentele asumate în urma evaluărilor preliminare și observațiile prezentate de părțile terțe interesate sunt suficiente pentru a răspunde preocupărilor sale în materie de concurență. În primul rând cedarea a aproximativ 5 000 MW din capacitatea de producție a E.ON răspunde preocupărilor privind piața angro. Această cedare elimină posibilitatea și motivația retragerii profitabile de capacitate de producție, care era posibilă în special datorită structurii titlurilor de valoare ale centralei electrice a E. ON. Centralele cedate îi vor ajuta, de asemenea, pe concurenții efectivi sau potențiali să aibă acces la noi centrale sau la centrale cu tehnologie de care ei nu dispun. În plus, concurenții vor avea acces la noi terenuri care le vor permite dezvoltarea sau reconstituirea de și mai multe capacități de producere în noi centrale electrice. În al doilea rând, cedarea afacerii E.ON privind sistemul de distribuție, care constă în rețeaua sa de linie 380/220 kV, sistemul de exploatare a zonei sale de control și activitățile conexe răspund preocupării de pe piața de echilibrare care se datorează structurii integrate pe verticală a E.ON, care activează în domeniile producere/furnizare și distribuție.

    (5)

    Având în vedere angajamentele asumate, decizia constată că nu se mai justifică o acțiune a Comisiei în acest sens.

    (6)

    Comitetul consultativ privind practicile restrictive și pozițiile dominante a emis un aviz favorabil la 3 noiembrie 2008.


    (1)  JO L 1, 4.1.2003, p. 1.


    Top