Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62013CN0125

    Cauza C-125/13: Acțiune introdusă la 14 martie 2013 — Comisia Europeană/Consiliul Uniunii Europene

    JO C 156, 1.6.2013, p. 21–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    1.6.2013   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 156/21


    Acțiune introdusă la 14 martie 2013 — Comisia Europeană/Consiliul Uniunii Europene

    (Cauza C-125/13)

    2013/C 156/33

    Limba de procedură: engleza

    Părțile

    Reclamantă: Comisia Europeană (reprezentanți: K. Banks, A. Bouquet, A. Szmytkowska, agenți)

    Pârât: Consiliul Uniunii Europene

    Concluziile reclamantei

    anularea Regulamentului (UE) nr. 1243/2012 al Consiliului din 19 decembrie 2012 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1342/2008 de stabilire a unui plan pe termen lung pentru rezervele de cod și zonele piscicole care exploatează aceste rezerve (1),

    menținerea efectelor regulamentului Consiliului anulat pentru o perioadă rezonabilă după pronunțarea hotărârii, mai exact pentru maxim un an calendaristic începând cu data de 1 ianuarie a anului următor pronunțării hotărârii,

    obligarea Consiliului Uniunii Europene la plata cheltuielilor de judecată.

    Motivele și principalele argumente

    În prezenta acțiune, Comisia solicită Curții anularea Regulamentului (UE) nr. 1243/2012 al Consiliului din 19 decembrie 2012 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1342/2008 de stabilire a unui plan pe termen lung pentru rezervele de cod și zonele piscicole care exploatează aceste rezerve și, concomitent, menținerea efectelor juridice ale regulamentului menționat pentru o perioadă rezonabilă după pronunțarea hotărârii, mai exact pentru maxim un an calendaristic începând cu data de 1 ianuarie a anului următor pronunțării hotărârii.

    Acțiunea Comisei se întemeiază pe următoarele trei motive:

    (a)

    În cadrul primului motiv privind o eroare de drept referitoare la temeiul juridic al regulamentului contestat [încălcarea articolului 43 alineatul (2) TFEU], Comisia susține că s-a săvârșit o eroare atunci când Consiliul a partajat Propunerea Comisiei și a adoptat o parte a acesteia în temeiul articolului 43 alineatul (3) TFUE, deși regulamentul ar fi trebuit să se întemeieze in întregime pe articolul 43 alineatul (2), astfel cum a propus Comisia. Regulamentul contestat conține dispoziții care nu intră în domeniul de aplicare al articolului 43 alineatul (3), care poate servi doar drept temei pentru măsuri privind stabilirea și alocarea posibilităților de pescuit.

    (b)

    În cadrul celui de al doilea motiv privind eroarea de drept subsecventă referitoare la procedura decizională și la prerogativele instituționale ale Parlamentului European de a participa la procedura legislativă ordinară și ale Comitetului Economic și Social European de a fi consultat [încălcarea articolului 294 și a articolului 43 alineatul (2) TFEU], Comisia susține că acea parte a Propunerii relevantă a fost adoptată de Consiliu în mod unilateral, în condițiile în care Parlamentul European nu a participat la adoptarea sa, astfel cum ar fi trebuit potrivit procedurii legislative ordinare, iar Comitetul Economic și Social European nu a fost în mod adecvat consultat.

    (c)

    În sfârșit, în cadrul celui de al treilea motiv privind adoptarea regulamentului contestat fără o Propunere a Comisiei sau fără o modificare fundamentală în legătură cu natura Propunerii Comisiei (fr. dénaturation) [încălcarea articolului 17 TUE și a articolului 43 alineatul (3) TFUE], Comisia demonstrează că partajarea de către Consiliu a propunerii și schimbarea subsecventă a temeiului juridic a unei părți a acesteia a condus la o modificare fundamentală a naturii Propunerii Comisiei, cu încălcarea dreptului exclusiv de inițiativă al Comisiei.


    (1)  JO L 352, p. 10.


    Top