EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AE1166

Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 521/2008 de înființare a întreprinderii comune Pile de combustie și hidrogen COM(2011) 224 final – 2011/0091 (NLE)

JO C 318, 29.10.2011, p. 139–141 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

29.10.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 318/139


Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 521/2008 de înființare a întreprinderii comune „Pile de combustie și hidrogen”

COM(2011) 224 final – 2011/0091 (NLE)

2011/C 318/23

Raportor general: dl Mihai MANOLIU

La 16 mai 2011, în conformitate cu articolul 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Consiliului a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

Propunere de regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 521/2008 de înființare a întreprinderii comune „Pile de combustie și hidrogen”

COM(2011) 224 final – 2011/0091 (NLE).

La 3 mai 2011, Biroul a însărcinat Secțiunea pentru piața unică, producție și consum cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă.

Având în vedere caracterul urgent al lucrărilor, Comitetul Economic și Social European l-a numit pe dl MANOLIU raportor general în cadrul celei de-a 473-a sesiuni plenare din 13 și 14 iulie 2011 (ședința din 13 iulie) și a adoptat prezentul aviz cu 131 de voturi pentru, 1 vot împotrivă și 2 abțineri.

1.   Concluzii și recomandări

1.1   Comitetul aprobă decizia privind propunerea de regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 521/2008 de înființare a întreprinderii comune „Pile de combustie și hidrogen” considerând că relansarea, prin intermediul modificărilor propuse, a investițiilor din cercetare-dezvoltare va mări gradul de previzibilitate necesar pentru beneficiari, introducând posibilitatea de a preciza nivelul minim de finanțare pentru o cerere de oferte.

1.2   Prin avizarea favorabilă a propunerii examinate, CESE subliniază importanța acordată strategiei propuse în materie de investiții și de coordonare a cercetărilor prin consolidarea spațiului european de cercetare.

1.3   Comitetul reiterează (1) necesitatea următoarelor acțiuni:

1.3.1   O simplificare a procedurilor pentru diminuarea rolului negativ pe care-l joacă complexitatea administrativă din programele de cercetare-dezvoltare;

1.3.2   Un program de informare complex, care să contribuie la o mai bună mobilizare a resurselor financiare necesare, nu numai contribuția din partea industriei, ci și cea provenind de la alte persoane juridice care participă la activități;

1.3.3   Acordul financiar dintre Comisie și întreprinderea comună FCH trebuie în mod echitabil să fie aplicat în aceleași condiții atât Grupării industriale cât și Grupării științifice;

1.3.4   Să nu existe implicații financiare suplimentare față de bugetul inițial adoptat pentru acest regulament al Consiliului, modificările sugerate să îmbunătățească posibilitatea de a cheltui în final bugetul prevăzut;

1.3.5   Introducerea unor programe de formare profesională care să permită adaptarea calificărilor lucrătorilor la locurile de muncă generate de această inițiativă tehnologică comună.

1.4   CESE consideră necesară definirea unei viziuni clare și stabilirea unei foi de parcurs în perspectiva 2020.

2.   Context și observații generale

2.1   Tehnologia pilelor de combustie și cea a hidrogenului sunt promițătoare, reprezentând opțiuni energetice pe termen lung care pot fi utilizate în toate sectoarele economiei și care oferă numeroase beneficii pentru securitatea aprovizionării cu energie, pentru transporturi, pentru mediu și pentru utilizarea rațională a resurselor naturale.

2.2   Întreprinderea comună FCH:

2.2.1

Urmărește să plaseze Europa în avangarda mondială a tehnologiilor pilelor de combustie și hidrogenului, permițând forțelor comerciale ale pieței să genereze beneficii publice potențiale substanțiale;

2.2.2

Sprijină în mod coordonat activitățile de cercetare, de dezvoltare tehnologică și demonstrative (CTD) din statele membre pentru reducerea eșecurilor pieței și pentru concentrarea asupra dezvoltării aplicațiilor comerciale. Întreprinderea comună FCT își desfășoară activitatea de mai bine de doi ani. S-a încheiat un ciclu operațional complet, cereri de oferte, evaluarea propunerilor, negocierile de finanțare și încheierea acordului de grant (2);

2.2.3

Sprijină punerea în aplicare a priorităților CTD ale ITC privind pilele de combustie și hidrogenului, prin acordarea de finanțări (contribuția din partea UE totalizează 470 milioane EUR) pe bază competitivă, în urma unor cereri de propuneri;

2.2.4

Urmărește să încurajeze sporirea investițiilor publice și private în cercetarea din domeniul tehnologiilor pilelor de combustie și hidrogenului.

2.3   Principalele sarcini și activități ale întreprinderii comune FCH sunt următoarele:

2.3.1

Să asigure crearea și gestionarea eficientă a ITC;

2.3.2

Să asigure masa critică a activităților de cercetare;

2.3.3

Să impulsioneze noi investiții industriale, naționale și regionale;

2.3.4

Să stimuleze inovația și apariția unor noi lanțuri de valori care să includă IMM-uri;

2.3.5

Să faciliteze interacțiunea dintre industrie, universități și centrele de cercetare fundamentală și aplicativă;

2.3.6

Să promoveze implicarea IMM-urilor în conformitate cu obiectivele celui de-al șaptelea program-cadru;

2.3.7

Să încurajeze participarea instituțiilor din toate statele membre și din țările asociate;

2.3.8

Să întreprindă activități de cercetare pentru elaborarea unor reglementări și standarde noi, garantând o funcționare sigură și fără să inhibe inovația;

2.3.9

Să asigure activități de comunicare și diseminare, să ofere informații fiabile pentru sensibilizarea publicului;

2.3.10

Să angajeze fonduri comunitare și să mobilizeze resursele sectorului privat;

2.3.11

Să asigure o bună gestiune financiară a resurselor;

2.3.12

Să asigure un nivel de transparență și concurență loială pentru toți candidații, în special IMM-uri.

2.4   Întreprinderea comună FCH contribuie la punerea în aplicare a celui de-al șaptelea program-cadru, în special a temelor „Energie”, „Nanoștiințe, nanotehnologii, materiale și noi tehnologii de producție” și „Transport, inclusiv aeronautică” din cadrul programului specific „Cooperare”.

3.   Propunerea comisiei

3.1   Inițiativele tehnologice comune (ITC) au fost introduse în cel de-al șaptelea program-cadru (PC7 (3)), pe baza articolului 187 din TFUE, ca o metodă de creare, la nivel european, a unor parteneriate între sectorul public și cel privat în domeniul cercetării.

3.2   EESC (4) subliniază faptul că ITC reflectă angajamentul ferm al UE de a coordona eforturile de cercetare, contribuind astfel la consolidarea Spațiului european de cercetare și la îndeplinirea obiectivelor europene în domeniul competitivității.

3.3   Încă de la înființare, pentru ca sectorul industrial să poată participa, condiția era ca acesta să aducă o contribuție financiară în valoare de 50 % din cheltuielile curente și o contribuție în natură la costurile operaționale, care să fie cel puțin la fel de mare ca și contribuția financiară din partea Comisiei.

3.4   EESC observă cu dezamăgire că rezultatul primelor două cereri de oferte ale întreprinderii comune FCH a fost acela că nivelurile maxime de finanțare trebuiau să fie evaluate și reduse în mod sistematic pentru toți participanții, pentru întreprinderile mari, o reducere de la 50 % la 33 % din contribuția întreprinderii comune FCH, iar pentru IMM-uri și pentru organismele de cercetare, de la 75 % la 50 %.

3.5   Aceste niveluri de finanțare sunt cu mult mai mici decât cele din PC7 și mai mici decât programele de cercetare și dezvoltare din afara Europei având drept obiect pilele de combustie și hidrogen.

3.6   Ratele scăzute de finanțare și criza economică și financiară au dus la actualul nivel al participării la acțiunile întreprinderii comune FCH, care este sub așteptările inițiale.

3.7   Dacă situația actuală nu se schimbă, lipsa de interes la nivel general, atât din partea industriei, cât și a mediului de cercetare, s-ar putea să continue.

3.8   Actualul regulament nu ține seama de faptul că sunt încurajate și așteptate, în mai multe cazuri, contribuții la proiecte din partea surselor publice, naționale și regionale.

3.9   Noul text stipulează că participarea la finanțarea în aceeași măsură ca UE trebuie să ia în considerare nu numai contribuția din partea industriei, ci și cea provenind de la alte persoane juridice care participă la activități.

3.10   Pentru a mări gradul de previzibilitate necesar pentru beneficiari, se introduce posibilitatea de a preciza nivelul minim de finanțare pentru o cerere de oferte.

4.   Observații specifice

4.1   FCHJU a fost înființată în 2008 ca prim exemplu ilustrativ de instrument de parteneriat public-privat în cadrul SET-Plan, pilon tehnologic pentru politica europeană energie-climă. FCHJU are ca țel accelerarea ritmului de dezvoltare a tehnologiilor FCH în cadrul orizontului 2010-2020. Cele 36 de domenii definite de cererea de oferte caută să faciliteze dezvoltarea aplicațiilor comerciale inovatoare în cadrul celor 5 arii de aplicare:

4.1.1

Infrastructura de transport și alimentare;

4.1.2

Producerea și distribuția de hidrogen;

4.1.3

Producerea locală de putere;

4.1.4

Echipamente portabile;

4.1.5

Diverse aplicații multidisciplinare.

4.2   Obiectivul general al acțiunii întreprinderii comune, pentru viitorii cinci ani, este acela de a accelera dezvoltarea pilelor de combustie și hidrogen pentru ca aceste tehnologii să ajungă la stadiul comercial în cadrul noilor piețe specifice (echipamente portabile, generatori portabili, aplicații domestice privind alimentarea combinată putere și căldură, aplicații în domeniul transportului).

4.3   FCH și ITC au ca țel definirea, implementarea binomului cercetare-dezvoltare focalizat către rezultate și introducerea pe scară largă a rezultatelor acestor noi tehnologii. Activitățile se bazează pe documentele strategice definite de programele conduse de industrie în cadrul Platformei Europene HFP, în mod particular prin Planul de implementare.

4.4   Gruparea europeană pentru o întreprindere comună FCH, denumită New Energy World Industrial GroupingFuel Cell and Hydrogen for Sustainability”, NEW-IG (5), este o asociere voluntară non-profit definită de legislația belgiană, deschisă tuturor companiilor europene care au ca activitate cercetarea-dezvoltarea de FCH. Această grupare include EEA și țările candidate, gruparea are un buget anual de aproximativ un miliard de EUR posibil de investit până în 2013.

4.5   Gruparea își reafirmă în mod clar angajamentul de a realiza tehnologii modulare care să furnizeze beneficii economice și de calitate a mediului în diferite sectoare de activitate, transport, producerea de energie, echipamente pentru industrie și pentru scop casnic.

4.6   Acest context ambițios se înscrie în cadrul obiectivelor europene privind economia bazată pe nivele reduse de carbon, pe o securitate sporită a alimentării cu energie, pe reducerea dependenței de petrol, pe contribuții privind noile tehnologii verzi, pe implementarea susținută a competitivității europene, pe crearea de noi locuri de muncă.

Bruxelles, 13 iulie 2011

Președintele Comitetului Economic și Social European

Staffan NILSSON


(1)  JO C 204, 9.8.2008, p. 19.

(2)  Există alte patru întreprinderi comune: CLEAN SKY, IMI, ARTEMIS și ENIAC.

(3)  JO L 412, 30.12.2006.

(4)  JO C 204, 9.8.2008, p. 19.

(5)  European Industry Grouping for a Fuel Cell and Hydrogen Joint Undertaking.


Top