Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R1370

    Regulamentul delegat (UE) nr. 1370/2014 al Comisiei din 19 decembrie 2014 de stabilire a unui ajutor excepțional cu caracter temporar pentru producătorii de lapte din Finlanda

    JO L 366, 20.12.2014, p. 18–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2014/1370/oj

    20.12.2014   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 366/18


    REGULAMENTUL DELEGAT (UE) NR. 1370/2014 AL COMISIEI

    din 19 decembrie 2014

    de stabilire a unui ajutor excepțional cu caracter temporar pentru producătorii de lapte din Finlanda

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 219 alineatul (1) coroborat cu articolul 228,

    întrucât:

    (1)

    La data de 7 august 2014, guvernul rus a introdus o interdicție în privința importului din Uniune către Rusia de anumite produse agricole, inclusiv produse lactate.

    (2)

    Având în vedere că peste 25 % din producția sa de lapte se exporta către Rusia, ceea ce reprezintă 64 % din exporturile sale totale de lapte și produse lactate către țări terțe, Finlanda se numără printre statele membre în care gradul de dependență a producției de lapte de exporturile către Rusia era cel mai ridicat înainte de introducerea interdicției.

    (3)

    Prețurile la poarta fermei ale laptelui în Finlanda au cunoscut o scădere bruscă în septembrie 2014, imputabilă în întregime interdicției la import impuse de Rusia. Prețul mediu al laptelui este relativ ridicat în Finlanda față de Uniune în ansamblu, însă costurile de producție din această țară sunt cele mai mari din Uniune.

    (4)

    Continuitatea sectorului finlandez al laptelui și produselor lactate este pusă în pericol de interdicția la import impusă de Rusia, întrucât sectorul investise în produse cu valoare adăugată mare, adaptate la gusturile și nevoile pieței ruse. Produsele lactate fabricate pentru piața rusă trebuie să fie absorbite, la prețuri reduse, de piața finlandeză a vânzării cu amănuntul. Este nevoie de timp pentru ca sectorul finlandez să găsească noi piețe de desfacere sau să-și adapteze producția la produse noi care ar putea satisface cererea. Recurgerea la intervenția publică și la depozitarea privată este insuficientă pentru a aborda această amenințare.

    (5)

    În scopul de a aborda în mod eficient și eficace perturbările rezultate ale pieței, este oportun să se acorde ajutor Finlandei sub forma unui pachet financiar unic, cu scopul de a sprijini producătorii de lapte care sunt afectați de interdicția la import impusă de Rusia și care se confruntă, în consecință, cu probleme de lichidități.

    (6)

    Pachetul financiar pus la dispoziția Finlandei ar trebui calculat pe baza producției de lapte din 2013/2014 în cadrul cotelor naționale și în mod proporțional cu scăderea remarcată a prețului laptelui. Pentru a se asigura direcționarea sprijinului către producătorii afectați de interdicție, ținând seama și de resursele bugetare limitate, Finlanda ar trebui să distribuie suma respectivă pe baza unor criterii obiective și într-un mod nediscriminatoriu, evitând totodată distorsiunile pe piață și denaturarea concurenței.

    (7)

    Având în vedere că pachetul financiar alocat Finlandei va compensa doar o parte limitată din pierderea reală suportată de producători, ar trebui să se permită Finlandei să le acorde sprijin suplimentar producătorilor de lapte.

    (8)

    Respectiva sumă suplimentară ar trebui acordată în aceleași condiții de obiectivitate, nediscriminare și nedenaturare a concurenței și ar trebui să țină seama de ajutorul național pe care l-au primit producătorii în același scop pe baza articolului 142 din Actul de Aderare a Austriei, Finlandei și Suediei.

    (9)

    Ajutorul prevăzut în prezentul regulament ar trebui să fie acordat ca o măsură de sprijinire a piețelor agricole în conformitate cu articolul 4 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (2).

    (10)

    Din motive bugetare, Uniunea ar trebui să finanțeze cheltuielile suportate de Finlanda în legătură cu sprijinul acordat producătorilor de lapte numai dacă aceste plăți se efectuează până la un anumit termen limită.

    (11)

    Pentru a se asigura atât transparența, cât și monitorizarea și administrarea corespunzătoare a sumei care îi este pusă la dispoziție, Finlanda ar trebui să comunice Comisiei criteriile obiective folosite pentru a stabili metodele de acordare a sprijinului și măsurile luate pentru a evita denaturarea concurenței.

    (12)

    Pentru a se asigura că producătorii de lapte primesc ajutorul în cel mai scurt timp posibil, ar trebuie să se permită Finlandei să pună în aplicare prezentul regulament fără întârziere. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în a treia zi de la data publicării,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Se pune la dispoziția Finlandei un ajutor din partea Uniunii în cuantum total de 10 729 307 EUR, pentru a se oferi sprijin direcționat producătorilor de lapte afectați de interdicția la import impusă de Rusia produselor din Uniune.

    Finlanda utilizează suma respectivă pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii, cu condiția ca plățile care rezultă să nu provoace denaturarea concurenței. În acest scop, Finlanda ține seama de amploarea efectelor pe care le are interdicția la import impusă de Rusia asupra producătorilor în cauză.

    Finlanda efectuează plățile respective până la data de 31 mai 2015 cel târziu.

    Articolul 2

    Finlanda poate acorda sprijin suplimentar producătorilor de lapte care primesc ajutorul menționat la articolul 1, până la un cuantum maxim egal cu suma prevăzută la articolul menționat.

    Respectivul sprijin suplimentar se acordă în aceleași condiții de obiectivitate, nediscriminare și nedenaturare a concurenței și ține seama de ajutorul național pe care l-au primit producătorii în același scop pe baza articolului 142 din Actul de Aderare a Austriei, Finlandei și Suediei.

    Finlanda plătește sprijinul suplimentar până la data de 31 mai 2015 cel târziu.

    Articolul 3

    Finlanda notifică Comisiei următoarele:

    (a)

    fără întârziere și cel târziu până la data de 30 aprilie 2015, criteriile obiective utilizate pentru a stabili metodele de acordare a sprijinului direcționat și măsurile luate pentru a evita denaturarea concurenței;

    (b)

    cel târziu la 31 iulie 2015, sumele totale plătite, precum și numărul și tipul beneficiarilor.

    Articolul 4

    Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 19 decembrie 2014.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

    (2)  Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 și (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 549).


    Top