Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012A0424(01)

    Avizul Comisiei din 12 octombrie 2011 privind cererea de aderare la Uniunea Europeană prezentată de Republica Croația

    JO L 112, 24.4.2012, p. 3–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
    JO L 112, 24.4.2013, p. 3–4 (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/opin/2012/424/oj

    24.4.2012   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 112/3


    AVIZUL COMISIEI

    din 12 octombrie 2011

    privind cererea de aderare la Uniunea Europeană prezentată de Republica Croația

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 49,

    întrucât:

    (1)

    Orice stat european care respectă valorile Uniunii Europene și se angajează să le promoveze poate prezenta o cerere de aderare la Uniune. Uniunea se bazează pe valori precum respectarea demnității umane, a libertății, a democrației, a egalității, a statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor minorităților.

    (2)

    Republica Croația a prezentat o cerere de aderare la Uniunea Europeană.

    (3)

    În avizul său din 20 aprilie 2004 privind Croația (1), Comisia și-a exprimat deja opinia cu privire la anumite aspecte esențiale legate de această cerere.

    (4)

    Consiliul European de la Copenhaga din iunie 1993 a stabilit condițiile de eligibilitate în funcție de care se desfășoară procesul de aderare a Croației și evaluările periodice efectuate de Comisie referitoare la capacitatea Croației de a îndeplini criteriile de aderare. Pentru a respecta criteriile politice, Croația trebuie să asigure stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectarea și protecția minorităților; aceste cerințe sunt consacrate de Tratatul privind Uniunea Europeană și de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Criteriile economice cuprind existența unei economii de piață funcționale, precum și capacitatea de a face față presiunii concurențiale și forțelor pieței din cadrul Uniunii. Criteriul privind acquis-ul se referă la capacitatea de a-și asuma obligațiile care decurg din calitatea de stat membru în temeiul tratatelor, al legislației Uniunii și al acquis-ului, în special aderarea la obiectivele uniunii politice, economice și monetare. Capacitatea Uniunii de a absorbi noi membri, menținând totodată dinamica integrării europene, reprezintă, de asemenea, un aspect important, atât în interesul general al Uniunii, cât și în interesul țărilor candidate.

    (5)

    Printre condițiile specifice impuse în cadrul procesului de stabilizare și de asociere pentru țările din Balcanii de Vest, care au fost definite de Consiliu la 31 mai 1999, se numără cooperarea cu Tribunalul Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie și cooperarea regională.

    (6)

    În decembrie 2006, Consiliul European a stabilit că o strategie de extindere bazată pe consolidare, condiționalitate și comunicare, combinată cu capacitatea Uniunii de a integra noi membri, formează baza unui consens reînnoit privind extinderea.

    (7)

    Condițiile de admitere și adaptările la tratate au fost negociate în cadrul unei conferințe la care au participat statele membre și Croația. Aceste negocieri s-au desfășurat în conformitate cu cadrul de negociere, care prevede condiții stricte în fazele de deschidere și închidere a capitolelor. Negocierile au fost finalizate la 30 iunie 2011, dispozițiile asupra cărora s-a convenit fiind echitabile și corespunzătoare.

    (8)

    Prin aderarea la Uniunea Europeană, Croația acceptă, fără rezerve, Tratatul privind Uniunea Europeană, Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, inclusiv toate obiectivele prevăzute în aceste tratate și toate deciziile adoptate de la intrarea lor în vigoare, precum și opțiunile adoptate în ceea ce privește dezvoltarea și consolidarea Uniunii Europene și a Comunității respective.

    (9)

    Una dintre caracteristicile esențiale ale ordinii juridice introduse prin aceste tratate constă în faptul că anumite dispoziții și acte adoptate de instituții sunt direct aplicabile, că dreptul UE prevalează asupra oricăror dispoziții de drept intern care ar putea intra în conflict cu acesta și că există proceduri menite să asigure interpretarea uniformă a dreptului Uniunii. Aderarea la Uniunea Europeană necesită recunoașterea caracterului obligatoriu al acestor norme, a căror respectare este indispensabilă pentru a asigura eficiența și unitatea dreptului Uniunii.

    (10)

    Comisia consideră că Croația îndeplinește criteriile politice și se așteaptă ca aceasta să îndeplinească criteriile economice și cele privind acquis-ul și să fie pregătită să adere la 1 iulie 2013. Aderarea presupune respectarea în continuare a valorilor care stau la baza Uniunii Europene, precum și a angajamentului de promovare a acestora.

    (11)

    Croația a atins un înalt nivel de pregătire pentru aderare. Comisia solicită Croației să facă în continuare eforturi în vederea alinierii la acquis și a consolidării capacității sale administrative, inclusiv prin înregistrarea de progrese durabile în ceea ce privește reforma administrației publice. Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape modul în care Croația își îndeplinește toate angajamentele asumate în cadrul negocierilor de aderare, inclusiv pe cele care trebuie îndeplinite înainte de data aderării, precum și continuarea procesului de asumare a responsabilităților care îi revin în calitate de stat membru la momentul aderării. Monitorizarea se va concentra în special asupra angajamentelor asumate de Croația în domenii precum sistemul judiciar, combaterea corupției, drepturile fundamentale, justiția, libertatea și securitatea, inclusiv gestionarea frontierelor, precum și concurența. În cazul în care, în cadrul procesului de monitorizare, sunt identificate aspecte problematice, iar Croația nu le remediază, Comisia trimite autorităților croate, dacă este necesar, scrisori de avertizare timpurie și poate propune Consiliului să ia toate măsurile necesare încă înainte de aderare. Comisia își rezervă, de asemenea, dreptul de a invoca diferitele clauze de salvgardare prevăzute în Tratatul de aderare, precum și mecanismul specific Croației pentru ajutoarele de stat în domeniile construcțiilor navale și siderurgiei.

    (12)

    Comisia invită autoritățile croate să finalizeze traducerea și revizuirea acquis-ului înainte de data aderării pentru a asigura securitatea juridică în ceea ce privește aplicarea legislației UE.

    (13)

    Unul dintre obiectivele Uniunii Europene este acela de a consolida solidaritatea între popoarele care o compun, respectându-le, în același timp, istoria, cultura și tradițiile.

    (14)

    Extinderea Uniunii Europene, prin aderarea Croației, va contribui la consolidarea stabilității, a libertății și a prosperității în Europa. Croația ar trebui să continue să joace un rol activ în cooperarea regională din Balcanii de Vest. Comisia salută declarația Croației privind promovarea valorilor europene în Europa de Sud-Est, în special angajamentul Croației potrivit căruia aspectele bilaterale nu ar trebui să blocheze procesul de aderare a țărilor candidate. Aderarea Croației confirmă angajamentul UE în ceea ce privește perspectiva europeană a tuturor țărilor din Balcanii de Vest,

    EMITE UN AVIZ FAVORABIL

    privind aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Croația.

    Prezentul aviz se adresează Consiliului.

    Adoptat la Bruxelles, 12 octombrie 2011.

    Pentru Comisie

    Štefan FÜLE

    Membru al Comisiei responsabil cu extinderea

    Pentru Comisie

    Președintele

    José Manuel BARROSO


    (1)  COM(2004) 257 final.


    Top