EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013D0771

2013/771/EU: Komission täytäntöönpanopäätös, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013 , pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaavan toimeenpanoviraston perustamisesta ja päätösten 2004/20/EY ja 2007/372/EY kumoamisesta

EUVL L 341, 18.12.2013, p. 73–76 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/03/2021; Kumoaja 32021D0173

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2013/771/oj

18.12.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 341/73


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS,

annettu 17 päivänä joulukuuta 2013,

pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaavan toimeenpanoviraston perustamisesta ja päätösten 2004/20/EY ja 2007/372/EY kumoamisesta

(2013/771/EU)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon tiettyjä yhteisön ohjelmien hallinnointitehtäviä hoitavien toimeenpanovirastojen asemasta 19 päivänä joulukuuta 2002 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 58/2003 (1) ja erityisesti sen 3 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksella (EY) N:o 58/2003 komissio valtuutetaan siirtämään toimivaltaa toimeenpanovirastoille unionin ohjelman tai hankkeen panemiseksi kokonaan tai osittain täytäntöön komission puolesta ja sen vastuulla.

(2)

Antamalla ohjelmien täytäntöönpanoon liittyviä tehtäviä toimeenpanovirastoille komissio voi keskittyä ensisijaisiin toimintoihinsa ja tehtäviinsä, joita ei voida ulkoistaa, ja pitää samalla toimeenpanovirastojen hoitamat tehtävät valvonnassaan ja säilyttää lopullisen vastuun niistä.

(3)

Ohjelman täytäntöönpanoon liittyvien tehtävien siirtäminen toimeenpanovirastolle edellyttää, että ohjelman suunnitteluvaiheet, joihin sisältyy laajaa harkintavaltaa tehtäessä valintoja poliittisista lähtökohdista käsin ja joiden toteuttamisesta huolehtii komissio, erotetaan selkeästi ohjelman täytäntöönpanosta, joka olisi annettava toimeenpanoviraston tehtäväksi.

(4)

Komissio perusti päätöksellä 2004/20/EY (2) älykkään energiahuollon viraston, jäljempänä ’virasto’, ja antoi sen tehtäväksi uusiutuviin energialähteisiin ja energiatehokkuuteen liittyvien yhteisön toimien hallinnoinnin.

(5)

Komissio on tämän jälkeen muuttanut viraston toimeksiantoa päätöksellä 2007/372/EY (3), jolla sen toimintaa laajennettiin käsittämään innovointiin, yrittäjyyteen ja liikkuvuuteen liittyvien uusien hankkeiden ja ohjelmien hallinnointi ja jolla sen nimi muutettiin kilpailukyvyn ja innovoinnin toimeenpanovirastoksi.

(6)

Päätöksellä 2004/20/EY perustettu virasto on osoittanut, että vastuupääosastot ovat tiettyjen toimenpideohjelmien hallinnoinnin ulkoistamisen ansiosta voineet keskittyä ohjelmien politiikkapainotteisiin näkökohtiin. EU:n talousarvion asettamien rajoitusten kannalta tehtävien siirtäminen toimeenpanovirastolle on kustannustehokkaampaa. Virastosta tehdyt kaksi väliarviointia ovat osoittaneet, että kaiken kaikkiaan virasto suoriutuu tehtävistään hyvin ja muodostaa toimivan ja tuloksellisen toteutusmekanismin aloitteille, joiden toteuttamisesta se on vastuussa.

(7)

Kesäkuun 29 päivänä 2011 antamassaan tiedonannossa Eurooppa 2020 -strategiaa tukeva talousarvio (4) komissio ehdotti, että nykyisiä toimeenpanovirastoja käytettäisiin laajemmin unionin ohjelmien täytäntöönpanoon seuraavassa monivuotisessa rahoituskehyksessä.

(8)

Asetuksen (EY) N:o 58/2003 3 artiklan 1 kohdan mukaisesti tehdyssä kustannus-hyötyanalyysissa (5) ennakoidaan kustannuksiksi 295 miljoonaa euroa verrattuna 399 miljoonaan euroon, jotka aiheutuisivat huolehdittaessa hallinnoinnista komission sisällä. Tehokkuushyötyjen ennakoidaan olevan 104 miljoonaa euroa, jos sisäisen hallinnoinnin sijaan hallinnointi annetaan tehtäväksi virastolle. Lisäksi saadaan merkittäviä laadullisia hyötyjä huolehdittaessa siitä, että viraston vastuulla olevat entistä johdonmukaisemmat ohjelmakokonaisuudet vastaavat paremmin viraston ydinosaamista ja toiminta-ajatusta. Analyysi on osoittanut, että tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti 2020” (2014–2020) (6), jäljempänä ’Horisontti 2020 -puiteohjelma’, yritysten kilpailukykyä sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä koskevan ohjelman (2014–2020) (7), jäljempänä ’COSME-ohjelma’, ja ympäristö- ja ilmastotoimien ohjelman (8), jäljempänä ’LIFE-ohjelma’, hallinnoinnin yhdistäminen ja osoittaminen virastolle tarjoaa synergioista, yksinkertaistamisesta ja mittakaavaeduista saatavia hyötyjä. Lisäksi yhdistämällä Horisontti 2020 -puiteohjelman pk-yrityksille kohdennetun välineen kaikki näkökohdat tarjotaan keskitetty palvelupiste potentiaalisille rahoituksen saajille ja taataan johdonmukaisuus palvelujen tarjoamisessa. Euroopan meri- ja kalatalousrahastossa (9), erityisesti yhdennetyn meripolitiikan toimintalinjassa, kaavaillut toimet vastaavat hyvin viraston nykyistä innovointiin ja kilpailukykyyn liittyvää profiilia. Lisäksi siirtämällä Marco Polo -ohjelman (2007–2013) jäljellä olevan toiminnan hallinnointi innovoinnin ja verkkojen toimeenpanovirastolle keskitetään liikenteen infrastruktuuriohjelmien hallinnointi mainittuun virastoon ja tarjotaan keskitetty palvelupiste rahoituksen hakijoille.

(9)

Johdonmukaisen tehtävänkuvan luomiseksi toimenpanovirastoille komissio on mahdollisuuksien mukaan ryhmitellyt tehtävät politiikan aihepiirien mukaan virastojen uusia toimeksiantoja määrittäessään.

(10)

Viraston tehtäväksi olisi annettava hallinnoida Life-ohjelmaa, jonka edeltäjän Life+-ohjelman hallinnoinnista huolehditaan monivuotisen rahoituskehyksen (2007–2013) mukaisesti komission sisällä. Life-ohjelman hallinnointiin kuuluu sellaisten teknisluonteisten hankkeiden toteuttaminen, jotka eivät edellytä poliittista päätöksentekoa mutta jotka vaativat korkeatasoista teknistä ja taloudellista osaamista koko hankesyklin ajan. Life-ohjelmalle ovat luonteenomaisia hankkeet, joihin liittyy suuri määrä homogeenisia ja standardoituja toimintoja.

(11)

Viraston tehtäväksi olisi annettava niiden COSME-ohjelman osien hallinnointi, joilla jatketaan tiettyjä kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelmaan 2007–2013 (10) kuuluvan Yrittäjyyden ja innovoinnin ohjelman osia, joiden hallinnoinnista huolehtivat tällä hetkellä osaksi virasto ja osaksi komissio. Viraston tehtäväksi annettavien COSME-ohjelman osien hallinnointiin kuuluu sellaisten teknisluonteisten hankkeiden toteuttaminen, jotka eivät edellytä poliittista päätöksentekoa mutta jotka vaativat korkeatasoista teknistä ja taloudellista osaamista koko hankesyklin ajan. Joillekin COSME-ohjelman osille ovat luonteenomaisia hankkeet, joihin liittyy suuri määrä homogeenisia ja standardoituja toimintoja.

(12)

Viraston tehtäväksi olisi annettava sellaisten Euroopan meri- ja kalatalousrahaston toimintalohkojen hallinnointi yhdennetyn meripolitiikan, valvonnan sekä tieteellisen neuvonnan ja tietämyksen aloilla, joilla jatketaan vastaavia toimia, joiden hallinnoinnista huolehditaan monivuotisen rahoituskehyksen (2007–2013) mukaisesti komission sisällä. Euroopan meri- ja kalatalousrahaston hallinnointiin kuuluu sellaisten teknisluonteisten hankkeiden toteuttaminen, jotka eivät edellytä poliittista päätöksentekoa mutta jotka vaativat korkeatasoista teknistä ja taloudellista osaamista koko hankesyklin ajan.

(13)

Viraston tehtäväksi olisi annettava seuraavien Horisontti 2020 -puiteohjelman osien hallinnointi:

a)

ne II osan ”Teollisuuden johtoasema” osiot, joille ovat luonteenomaisia hankkeet, joihin liittyy suuri määrä homogeenisia ja standardoituja toimintoja;

b)

ne III osan ”Yhteiskunnalliset haasteet” osiot, joissa toteutetaan teknisluonteisia hankkeita, jotka eivät edellytä poliittista päätöksentekoa mutta jotka vaativat korkeatasoista teknistä ja taloudellista osaamista koko hankesyklin ajan.

(14)

Viraston tehtäväksi olisi annettava hallinnoida jäljellä olevia osia seuraavista toimista, jotka on jo siirretty sen tehtäväksi osana kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelmaa monivuotisen rahoituskehyksen (2007–2013) mukaisesti: ”Älykäs energiahuolto Euroopassa (IEE II)”, ”Yritys-Eurooppa-verkosto”, ”Sinun Eurooppasi -yritysportaali”, ”Euroopan teollis- ja tekijänoikeuksien tukipalvelu” (IPR Helpdesk), ”Ekoinnovointialoite” ja ”IPorta-hanke”.

(15)

Viraston olisi huolehdittava hallinnollisten ja logististen tukipalvelujen tarjoamisesta erityisesti silloin kun näiden tukipalvelujen keskitetyllä tarjoamisella voitaisiin lisätä kustannustehokkuutta ja mittakaavaetuja.

(16)

Olisi perustettava pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto. Sen olisi korvattava päätöksellä 2004/20/EY, sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä 2007/372/EY, perustettu virasto ja jatkettava sen toimintaa. Sen olisi toimittava asetuksessa (EY) N:o 58/2003 vahvistetun yleisen perussäännön mukaisesti.

(17)

Päätökset 2004/20/EY ja 2007/372/EY olisi kumottava, ja olisi annettava siirtymäsäännöksiä.

(18)

Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat toimeenpanovirastojen komitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Perustaminen

Perustetaan pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto, jäljempänä ’virasto’, joka korvaa päätöksellä 2004/20/EY, sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä 2007/372/EY, perustetun viraston 1 päivästä tammikuuta 2014 ja jatkaa sen toimintaa 31 päivään joulukuuta 2024; viraston perussääntöön sovelletaan asetusta (EY) N:o 58/2003.

2 artikla

Sijainti

Virasto sijoitetaan Brysseliin.

3 artikla

Tavoitteet ja tehtävät

1.   Viraston tehtäväksi annetaan seuraavien unionin ohjelmien osien täytäntöönpano:

a)

Yritysten kilpailukykyä ja pieniä ja keskisuuria yrityksiä koskeva ohjelma (COSME) (2014–2020) (11);

b)

Ympäristö- ja ilmastotoimien ohjelma (Life) (2014–2020) (12);

c)

Euroopan meri- ja kalatalousrahasto (13), mukaan lukien yhdennetty meripolitiikka, valvonta ja tieteellinen neuvonta ja tietämys;

d)

Tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti 2020” (2014–2020) (14) osa II ”Teollisuuden johtoasema” ja III osa ”Yhteiskunnalliset haasteet”.

Ensimmäistä alakohtaa sovelletaan kunkin edellä mainitun ohjelman voimaantulopäivästä edellyttäen, että ohjelma tulee voimaan.

2.   Viraston tehtäväksi annetaan seuraavien kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelman toimien jäljellä olevien osien täytäntöönpano:

a)

Älykäs energiahuolto Euroopassa (IEE II);

b)

Ekoinnovointialoite;

c)

Yritys-Eurooppa-verkosto;

d)

Sinun Eurooppasi -yritysportaali;

e)

Euroopan teollis- ja tekijänoikeuksien tukipalvelu (IPR Helpdesk);

f)

IPorta-hanke.

3.   Virasto vastaa seuraavista 1 ja 2 kohdassa tarkoitettujen unionin ohjelmien osien täytäntöönpanoon liittyvistä tehtävistä:

a)

ohjelmien joidenkin tai kaikkien toteutusvaiheiden ja yksittäisten hankkeiden elinkaaren joidenkin tai kaikkien vaiheiden hallinnointi vastaavien komission hyväksymien työohjelmien pohjalta komission valtuutusasiakirjassa antaman valtuutuksen nojalla;

b)

talousarvion tulojen ja menojen toteuttamistoimien vahvistaminen sekä kaikkien ohjelmien hallinnoimiseksi tarvittavien toimintojen toteuttaminen komission valtuutusasiakirjassa antaman valtuutuksen nojalla;

c)

tuen tarjoaminen ohjelmien täytäntöönpanolle komission valtuutusasiakirjassa antaman valtuutuksen nojalla.

4.   Virasto voi huolehtia hallinnollisten ja logististen tukipalvelujen tarjoamisesta ohjelmien täytäntöönpanosta vastaaville tahoille valtuutusasiakirjan nojalla ja siinä tarkoitettujen ohjelmien osalta.

4 artikla

Nimitysten voimassaoloaika

1.   Johtokunnan jäsenet nimitetään kahdeksi vuodeksi.

2.   Viraston johtaja nimitetään viideksi vuodeksi.

5 artikla

Valvonta ja raportointi

Virasto toimii komission valvonnassa, ja sen on raportoitava säännöllisin väliajoin vastuullaan olevien unionin ohjelmien tai niiden osien täytäntöönpanon edistymisestä valtuutusasiakirjassa esitettyjen järjestelyjen ja määräaikojen mukaisesti.

6 artikla

Toimintatalousarvion toteuttaminen

Virasto toteuttaa toimintatalousarvionsa noudattaen komission asetuksen (EY) N:o 1653/2004 (15) säännöksiä.

7 artikla

Kumoaminen ja siirtymäsäännökset

1.   Kumotaan päätökset 2004/20/EY ja 2007/372/EY 1 päivästä tammikuuta 2014. Viittauksia kumottuihin päätöksiin pidetään viittauksina tähän päätökseen.

2.   Virastoa pidetään päätöksellä 2004/20/EY, sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä 2007/372/EY, perustetun toimeenpanoviraston oikeudellisena seuraajana.

3.   Tämä päätös ei vaikuta viraston palveluksessa olevan henkilöstön, mukaan lukien sen johtaja, oikeuksiin ja velvollisuuksiin, sanotun kuitenkaan rajoittamatta tilapäisesti muihin tehtäviin siirrettyjen virkamiesten palkkaluokkien tarkistamista valtuutusasiakirjan nojalla.

8 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2014.

Tehty Brysselissä 17 päivänä joulukuuta 2013.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

José Manuel BARROSO


(1)  EYVL L 11, 16.1.2003, s. 1.

(2)  EUVL L 5, 9.1.2004, s. 85.

(3)  EUVL L 140, 1.6.2007, s. 52.

(4)  KOM(2011) 500 lopullinen.

(5)  ”Cost Benefit Analysis for the delegation of certain tasks regarding the implementation of Union Programmes 2014–2020 to the Executive Agencies” (Final report), 19.8.2013.

(6)  KOM(2011) 809 lopullinen.

(7)  KOM(2011) 834 lopullinen.

(8)  KOM(2011) 874 lopullinen.

(9)  KOM(2011) 804 lopullinen.

(10)  EUVL L 310, 9.11.2006, s. 15.

(11)  KOM(2011) 834 lopullinen.

(12)  KOM(2011) 874 lopullinen.

(13)  KOM(2011) 804 lopullinen.

(14)  KOM(2011) 809 lopullinen.

(15)  EUVL L 297, 22.9.2004, s. 6.


Top