Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2018/401/09

    Ehdotuspyyntö – EACEA 37/2018 – Erasmus+-ohjelma – KA3 – Poliittisten uudistusten tukeminen – Ammatillisen koulutuksen tarjoajien verkostot ja kumppanuudet

    EUVL C 401, 7.11.2018, p. 9–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    7.11.2018   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 401/9


    EHDOTUSPYYNTÖ – EACEA 37/2018

    Erasmus+-ohjelma

    KA3 – Poliittisten uudistusten tukeminen

    Ammatillisen koulutuksen tarjoajien verkostot ja kumppanuudet

    (2018/C 401/09)

    1.   Tavoite

    Tämä ehdotuspyyntö tukee hankkeita, joilla luodaan ammatillisen koulutuksen tarjoajien valtioiden välisiä ja kansallisia verkostoja ja kumppanuuksia ammatillisessa perus- tai jatkokoulutuksessa tarkoituksena tukea toimintalinjoihin liittyvää keskustelua Euroopan tasolla ja edistää Euroopan ammatillisen koulutuksen toimintalinjojen tuntemusta ja toteutumista kansallisella ja alueellisella tasolla.

    Pyynnön yleisenä tavoitteena on kannustaa jättämään ehdotuksia alhaalta ylöspäin suuntautuvista kumppanuuksista ja kannustaa luomaan valtioiden välisten ja kansallisten ammatillisen koulutuksen tarjoajien verkostoja ja kumppanuuksia kansallisen ja Euroopan tason yhteistyötä varten.

    Näiden hankkeiden pitäisi kehittää ammatillisen koulutuksen laatua ja tehokkuutta, parantaa sen vaikuttavuutta ja merkittävyyttä oppijoissa ja työnantajissa sekä aikaansaada rajat ylittävää yhteistyötä ammatillisen koulutuksen laadun ja houkuttelevuuden lisäämiseksi.

    Tämän ehdotuspyynnön perusteella rahoitettavien ehdotusten tarkoituksena on myös edistää viestintää ammatillista koulutusta koskevan ohjelman toteuttamisesta, tiedottaa siitä ja tukea sitä EU:n tasolla ja kansallisella tasolla tietämyksen, palautteen ja kokemusten vaihtamiseksi toimintalinjojen toteuttamisesta ja parhaiden käytäntöjen jakamisesta ammatilliseen koulutukseen osaamisen alalla.

    Ehdotus on toimitettava toisella seuraavista osa-alueista:

    —   Osa-alue 1: Kansalliset, alueelliset tai alakohtaiset ammatillisen koulutuksen tarjoajan organisaatiot

    Hankkeissa, joita tuetaan osa-alueella 1, luodaan tai lujitetaan ammatillisen koulutuksen tarjoajien verkostoja ja kumppanuuksia kansallisella, alueellisella tai alakohtaisella tasolla. Tähän päästään sellaisten valtioiden välisten hankkeiden avulla, joissa kehitetään valmiuksia ja jaetaan kokemuksia parhaista käytännöistä kyseisissä ammatillisen koulutuksen tarjoajan organisaatioissa, etenkin maiden osalta, joiden ammatillisen koulutuksen tarjoajien edustusjärjestelyt ovat rajalliset.

    —   Osa-alue 2: Euroopan ammatillisen koulutuksen tarjoajien katto-organisaatiot

    Hankkeet osa-alueella 2 tukevat Euroopan ammatillisen koulutuksen tarjoajien katto-organisaatioiden yhteistyötä tukien samalla keskustelua toimintalinjoista Euroopan tasolla sekä katto-organisaatioiden kansallisten jäsenten tai liitännäisjäsenten tiedotusvalmiuksia. Eurooppalaiset katto-organisaatiot ovat myös keskeisessä osassa tietämyksen lisäämisessä Euroopan ammatillisen koulutuksen toimintalinjoista sekä niiden toteuttamisen tukemisessa kansallisten, alueellisten ja alakohtaisten ammatillisen koulutuksen tarjoajaorganisaatioiden kautta.

    2.   Tukikelpoiset kumppanuudet

    —   Osa-alue 1: Kansalliset, alueelliset tai alakohtaiset ammatillisen koulutuksen tarjoajan organisaatiot

    Kumppanuuden tulee sisältää vähintään kaksi ammatillisen koulutuksen tarjoajan kansallista, alueellista tai alakohtaista verkostoa tai yhteistoimintaryhmää vähintään kahdesta eri Erasmus+-ohjelman maasta (joista vähintään yhden on oltava Euroopan unionin jäsenvaltio). Mainituista kumppaneista yksi ryhtyy koordinoivaksi organisaatioksi, joka hakee Erasmus+-apurahaa muiden kumppaneiden puolesta.

    Jos verkostoa tai yhteistoimintaryhmää ei ole vielä laillisesti perustettu, sitä edustava ammatillisen koulutuksen tarjoaja voi toimittaa hakemuksen.

    Lisäksi kumppanuuden kokoonpanon pitäisi kuvastaa ehdotuspyynnön nimenomaisia toimia.

    —   Osa-alue 2: Euroopan ammatillisen koulutuksen tarjoajien katto-organisaatiot

    Kumppanuuteen täytyy sisältyä vähintään kaksi ammatillisen koulutuksen tarjoajan eurooppalaista katto-organisaatiota, joilla kullakin on jäseniä tai yhteistoimintaryhmiä vähintään viidessä Erasmus+-ohjelman maassa (joista vähintään yhden on oltava Euroopan unionin jäsenvaltio). Yksi eurooppalainen katto-organisaatio ryhtyy koordinoivaksi organisaatioksi, joka hakee Erasmus+-apurahaa muiden kumppaneiden puolesta.

    Lisäksi kumppanuuden kokoonpanon pitäisi kuvastaa ehdotuspyynnön nimenomaisia toimia.

    Erasmus+-ohjelman maat ovat seuraavat:

    —   Euroopan unionin 28 jäsenvaltiota: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro, Yhdistynyt kuningaskunta (1),

    —   EU:n ulkopuoliset ohjelmamaat: entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Islanti, Liechtenstein, Norja, Serbia (2) ja Turkki.

    3.   Toimet

    Toimien on alettava 1.9.2019 – 1.11.2019 välisenä aikana.

    Hankkeiden kesto on 24 kuukautta.

    Toimien tärkein tavoite on tukea sellaisten ammatillisen koulutuksen tarjoajien verkostojen ja kumppanuuksien perustamista tai lujittamista, joiden on tarkoitus kehittää ruohonjuuritasolla ammatillisen koulutuksen valmiuksia eurooppalaisten ohjelmien, aloitteiden ja prioriteettien – mukaan lukien niiden, joista on sovittu Kööpenhaminan prosessin yhteydessä – toteuttamiseksi tehokkaasti.

    Molemmilla osa-alueilla edunsaajien on sitouduttava seuraavaan toimintaan:

    Ammatillisen koulutuksen tarjoajien yhteistyön vahvistaminen osallistumalla vastavuoroiseen oppimiseen, vertaisoppimiseen ja valmiuksien kehittämiseen osana ammatillisen koulutuksen tarjonnan laadun ja kiinnostavuuden lisäämistä. Verkostojen ja kumppanuuksien on myös tuettava ja edistettävä EU:n rahoitusvälineiden tehokasta käyttöä sekä tuettava asiaankuuluvien EU:n välineiden ja aloitteiden käyttöönottoa ja levitystä ammatillisen koulutuksen alalla kansallisella kielellä (kielillä) aina kuin mahdollista. Hankkeiden tulee myös osallistaa ja pitää yllä yhteyksiä ammatillisen koulutuksen tarjoajiin, jotka eivät vielä osallistu eurooppalaiseen yhteistyöhön tai hyödy siitä.

    Lisäksi edunsaajilta edellytetään sitoutumista vähintään kolmeen seuraavista toimista:

    1.

    Osallistuminen Euroopan ammattitaitoviikkoon järjestämällä koordinoituja innovatiivisia tapahtumia ja toimintaa valtakunnan tasolla tiedon lisäämiseksi ammatillisen koulutuksen houkuttelevuudesta pitäen samalla yhteyksiä suureen yleisöön, mukaan lukien vanhemmat, oppijat, opettajat, yritykset ja erityisesti pk-yritykset.

    2.

    Kansainvälistymisstrategian kehittämisen tukeminen tarjoajien tasolla edistämällä johtajien, henkilöstön ja ammatillisen koulutuksen oppijoiden liikkuvuutta sekä yhteistyökumppanuuksien perustamista.

    3.

    Ammatillisen koulutuksen laadun parantaminen takaisinkytkentämekanismin avulla ammatillisen koulutuksen tarjonnan mukauttamiseksi tutkinnon suorittaneiden seurannasta annetun suosituksen ja ammatillisen koulutuksen laadunvarmistuksen eurooppalaisen viitekehyksen (EQAVET) mukaisesti. Soveltuvin osin opintonsa suorittaneiden sijoittumista seuraavien järjestelmien kehittäminen ammatillisen koulutuksen tarjonnan parantamiseksi, muun muassa yhdistämällä kansallisia tai alueellisia tilastotietoja ammatillisen koulutuksen tarjoajien keräämiin tietoihin tai käyttämällä opintonsa suorittaneiden sijoittumista seuraavien järjestelmien tietoja.

    4.

    Mikroyritysten ja pk-yritysten tukeminen inhimillisen pääoman kehittämisessä työntekijöiden täydennyskoulutuksen ja uudelleenkoulutuksen avulla. Tähän voisi sisältyä osaamistarpeiden määrittämistä, osaamisen arviointia, validointia ja tunnustamista sekä räätälöidyn koulutuksen tarjoamista huomioon ottaen soveltuvin osin ET 2020 -työryhmän aikuiskoulutuksesta vuosina 2016–2018 tekemät päätelmät.

    5.

    Avaintaitojen innovatiivisen oppimisen tukeminen ammatillisessa koulutuksessa (esimerkiksi mahdollisuus joustavuuteen ja sovellettavuuteen yksilöllisiä oppimistarpeita vastaavasti) mukauttamalla ohjelman suunnittelua ja arviointia.

    6.

    Opettajien, kouluttajien, mentoreiden ja/tai ammatillisen koulutuksen johtajien ammatillisen kehityksen välineiden ja mahdollisuuksien kehittäminen tulevaisuuden haasteita (esim. digitalisaatio) varten ET 2020 -työryhmän ammatillisesta koulutuksesta vuosina 2016–2018 tekemien päätelmien mukaisesti.

    4.   Myöntämisperusteet

    Tukikelpoisten hakemusten arvioinnissa sovelletaan seuraavia perusteita:

    1.

    Hankkeen merkittävyys (enintään 30 pistettä – saatava vähintään 16 pistettä).

    2.

    Hankkeen suunnittelun ja toteutuksen laatu (enintään 20 pistettä – saatava vähintään 11 pistettä).

    3.

    Hankeyhteenliittymän ja yhteistyöjärjestelyjen laatu (enintään 30 pistettä – saatava vähintään 16 pistettä).

    4.

    Vaikuttavuus ja levittäminen (enintään 20 pistettä – saatava vähintään 11 pistettä).

    Jotta hakemukselle voitaisiin harkita rahoitusta, sen on saatava vähintään 60 pistettä (yhteensä 100 pisteestä) ottaen huomioon myös tarvittavat vähimmäispisteet kunkin neljän myöntämisperusteen osalta.

    5.   Talousarvio

    Hankkeiden osarahoitukseen on varattu määrärahoja yhteensä arviolta enintään 6 miljoonaa euroa, jonka ohjeellinen jakautuminen on 4 miljoonaa euroa osa-alueelle 1 ja 2 miljoonaa euroa osa-alueelle 2). Suurin EU:n osarahoitusosuus on 80 prosenttia.

    Avustukset ovat suuruudeltaan 300 000–500 000 euroa osa-alueella 1 ja 600 000–800 000 euroa osa-alueella 2.

    Virasto pidättää oikeuden olla jakamatta kaikkia käytettävissä olevia varoja.

    6.   Hakemuksen jättämisen määräaika

    Hakemuksen on täytettävä seuraavat vaatimukset:

    Hakemus on jätettävä viimeistään 31. tammikuuta 2019 keskipäivällä kello 12:00 (Brysselin aikaa).

    Hakemus voidaan toimittaa ainoastaan asianmukaista virallista verkkohakulomaketta (eForm) käyttäen.

    Hakemus on tehtävä jollakin EU:n virallisista kielistä.

    Hakemukseen on liitettävä yksityiskohtainen kuvaus hankkeesta, kunnian ja omantunnon kautta annettu vakuutus sekä tasapainotettu talousarviolaskelma, jotka on esitetty virallisilla lomakkeilla.

    Jos edellä esitettyjä vaatimuksia ei noudateta, hakemus hylätään.

    7.   Tarkemmat tiedot

    Hakuohjeet sekä sähköinen hakulomake ovat saatavana internetosoitteessa

    https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/ka3-networks-and-partnerships-of-VET-providers_en

    Hakemus on tehtävä kaikkien ohjeissa esitettyjen ehtojen mukaisesti.


    (1)  Brittiläisten hakijoiden osalta: Huomatkaa, että avustuskelpoisuusperusteiden on täytyttävä avustuksen koko keston aikana. Jos Yhdistynyt kuningaskunta eroaa EU:sta avustuskauden aikana eikä ole tehnyt EU:n kanssa sopimusta, jolla nimenomaan varmistetaan, että brittiläiset hakijat ovat edelleen avustuskelpoisia, hakija ei enää saa EU:lta rahoitusta (vaikka hakija mahdollisesti jatkaisi osallistumista hankkeeseen) tai hakijaa voidaan vaatia poistumaan hankkeesta osallistumisen päättymistä koskevien avustussopimuksen määräysten mukaisesti.

    (2)  Serbian tunnustaminen Erasmus+-ohjelman maaksi edellyttää seuraavien ehtojen täyttymistä:

    i)

    käytettävissä olevien määrärahojen saatavuus vuoden 2019 talousarvioesityksessä sen jälkeen, kun Serbian vuoden 2019 talousarvio on hyväksytty;

    ii)

    Muutos Euroopan unionin ja Serbian väliseen sopimukseen Serbian osallistumisesta Erasmus+-ohjelmaan: unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelma.


    Top