EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014XC0327(01)

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettu muutoshakemuksen julkaiseminen

EUVL C 88, 27.3.2014, p. 20–24 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.3.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 88/20


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettu muutoshakemuksen julkaiseminen

2014/C 88/17

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa muutoshakemusta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 (1) 51 artiklassa tarkoitetulla tavalla.

MUUTOSHAKEMUS

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annettu

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006  (2)

9 ARTIKLASSA TARKOITETTU MUUTOSHAKEMUS

”COPPA PIACENTINA”

EY N:o: IT-PDO-0117-01102-08.04.2013

SMM ( ) SAN ( X )

1.   Eritelmän kohta (kohdat), jota (joita) muutos koskee

Tuotteen nimi

Tuotteen kuvaus

Maantieteellinen alue

Alkuperätodisteet

Tuotantomenetelmä

Yhteys maantieteelliseen alueeseen

Merkinnät

Kansalliset vaatimukset

Muuta (täsmennettävä)

2.   Muutoksen (muutosten) tyyppi

Yhtenäisen asiakirjan tai yhteenvedon muutos

Rekisteröidyn SAN:n tai SMM:n eritelmän muutos, kun yhtenäistä asiakirjaa tai yhteenvetoa ei ole julkaistu

Eritelmän muutos, joka ei edellytä julkaistun yhtenäisen asiakirjan muutosta (asetuksen (EY) N:o 510/2006 9 artiklan 3 kohta)

Eritelmän väliaikainen muutos, joka johtuu viranomaisten asettamista pakollisista terveys- tai kasvinsuojelutoimista (asetuksen (EY) N:o 510/2006 9 artiklan 4 kohta)

3.   Muutos (muutokset)

Tuotteen kuvaus

Poistetaan yhteenvedosta virke, jossa viitataan tuoreen siankinkun käyttöön Coppa Piacentinan tuotantoon (kohta 4.2 (Tuotteen kuvaus)). Muutoksen tarkoituksena on korjata ristiriita EUVL:n C-sarjan numerossa 311 (16. marraskuuta 2010, s. 20) julkaistun yhteenvedon ja tuotantoeritelmän välillä. Tuotantoeritelmän 3 artiklassa kuvatuissa Coppa Piacentinan tuotannon raaka-aineita koskevissa vaatimuksissa on aina määrätty italialaisen painavan sian niskalihaksista saatujen palojen käytöstä viittaamatta erityisesti siankinkkuihin, kuten yhteenvedon perusteella voitaisiin päätellä.

Tuotantomenetelmä

Muutoksella, jolla poistetaan niskalihaksen leikkaamista lämpimänä koskeva velvoite, sallitaan leikkaaminen myös erityislaitoksissa, koska ne tarjoavat jalostuksen vaatimien raaka-aineiden saamisen kannalta paremman lopputuloksen; mahdollisuus leikkaamiseen myös lämpimänä säilyy silti edelleen.

Muutos, jolla eritelmään lisätään nitriittien käyttö lainsäädännössä vahvistettuja määriä noudattaen, on tarpeen siksi, että yhdessä nitraattien kanssa ne takaavat tehokkaamman suojan taudinaiheuttajia ja hapettumisilmiöitä vastaan SAN-tuotteen ”Coppa Piacentina” eri tuotantovaiheiden aikana.

Suola-mausteseokseen ehdotetaan lisättäväksi sokeri tuotteen stabilisoimisen tehostamiseksi kypsytyksen aikana. Suurin sallittu sokeripitoisuus on 1,5 kilogrammaa sadassa kilogrammassa tuoretta lihaa.

Muutos, jolla sallitaan yksinomaan sian vatsaseinämän asemesta myös muiden sian suolien käyttö tuotteen käärimiseen, mahdollistaa tuotantoon parhaiten soveltuvien suojakuorien käytön ja vastaa todellisten markkinaolosuhteiden muutoksia, joiden vuoksi on äärimmäisen vaikeaa (jollei jopa mahdotonta) hankkia aiemmassa eritelmässä määriteltyjen erityistyyppien mukaisia luonnonsuolia.

On katsottu tarpeelliseksi lisätä mahdollisuus käyttää sitomiseen narun lisäksi myös muunlaisia verkkoja, jotta tuote kuivuu tasaisemmin ja sen laatu paranee.

+ 10 prosentin sallitun poikkeaman lisääminen kypsytysympäristön suhteellisen kosteuden arvoihin parantaa osaltaan SAN-tuotteen laatua. Nykyisin on yhä enemmän kysyntää myös eritelmässä esitettyä vähimmäisaikaa pidempään kypsytetyille tuotteille. Tällaisissa tapauksissa on todettu, että pidempi kypsytysaika saattaa aiheuttaa ilman sisäänsuotautumista ja siitä johtuvaa tuotteen hapettumista, mikäli ympäristö ei ole sopivan kostea. Näistä syistä on aiheellista sallia enemmän joustoa kypsytystilan kosteusarvoihin.

On katsottu aiheelliseksi lisätä, että kypsytys voi tapahtua myös muissa kuin kellaritiloissa, kunhan niissä vallitsevat ihanteelliset kypsytysolosuhteet ja ilmanvaihto on asianmukaisesti järjestetty. Se, että tuotetta kypsytetään myös kellaritilojen ulkopuolella aikana, jonka kestoa ei myöskään ole täsmennetty, ei vaikuta perinteisen kypsymisen onnistumiseen. Coppa Piacentinan kypsytysvaiheen erityispiirre on sen pitkä kesto, joka voi olla vähintään kuusi kuukautta. Tänä aikana alueen kostean ilmaston vaikutus ja tuottajien taito valita sen kuluessa oikeat kosteus- ja lämpötilaolosuhteet kaikissa vaiheissa arvioimalla niiden vaikutusta tuotteen kypsymiseen mahdollistavat tämän SAN-tuotteen erinomaisen kypsymistuloksen. Alueen tuottajien kokemus takaa ihanteelliset kypsytysolosuhteet, vaikka tuote vietäisiin kypsymään myös kellaritilojen ulkopuolelle, ja varmistaa samalla tuotteen ja ympäristön välisen yhteyden säilymisen.

Vähimmäistuhkapitoisuuden arvon laskeminen 4 prosentista 1 prosenttiin vastaa sallitun suolapitoisuuden vähimmäistasoa, josta tuhkapitoisuus läheisesti riippuu; lisäksi se on johdonmukainen elintarvikkeiden suolapitoisuuden jatkuvan alenemissuuntauksen kanssa.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annettu

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006  (3)

”COPPA PIACENTINA”

EY N:o: IT-PDO-0117-01102-08.04.2013

SMM ( ) SAN ( X )

1.   Nimi

”Coppa Piacentina”

2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa

Italia

3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus

3.1.   Tuotelaji

Luokka 1.2 –

Lihavalmisteet (kuumennetut, suolatut, savustetut jne.)

3.2.   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta

Coppa Piacentina on sianlihasta valmistettu suolattu ja luonnollisesti kypsytetty tuote, joka säilytetään raakana. Se valmistetaan sian ylemmistä niskalihaksista. Lopputuote on lieriön muotoinen, päistään hieman kapeneva, tiivis ja joustamaton; leikattuna viipale on tasainen ja yhtenäinen, väriltään punainen, ja siinä esiintyy marmoroiduissa kohdissa vaaleanpunertavan valkoisia juovia.

3.3.   Raaka-aineet (ainoastaan jalostetut tuotteet)

Coppa Piacentina saadaan Emilia Romagnan ja Lombardian alueella syntyneistä, kasvatetuista ja teurastetuista sioista. Nimitykseen ”Coppa Piacentina” sovelletaan asetuksen (EU) N:o 1151/2012 5 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua poikkeusta.

3.4.   Rehu (ainoastaan eläinperäiset tuotteet)

Rehun käyttöön ja rehuannoksen koostumukseen on sovellettava asiaa koskevia yksityiskohtaisia sääntöjä. Sikojen ravinto jakaantuu kahteen rehutyyppiin, ja se perustuu ensisijaisesti 3.3 kohdassa yksilöidyllä makroalueella tuotettuun viljaan. Keskimääräinen rehuannos koostuu pääosin maissimäskistä, jonka lisäksi siinä on ohraa, leseitä, soijaa ja kivennäisaineita. Juustonvalmistuksen sivutuotteet (hera, juustomassa ja piimä) saadaan suurimmaksi osaksi yksilöidyllä maantieteellisellä alueella sijaitsevista laitoksista.

3.5.   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella

Kaikkien Coppa Piacentinan tuotantovaiheiden, kuten suolauksen, sitomisen, kuivauksen ja kypsytyksen, on tapahduttava 4 kohdassa yksilöidyllä alueella.

3.6.   Viipaloimista, raastamista, pakkaamista jne. koskevat erityiset säännöt

Pakkaamisen, viipaloinnin ja paloittelun on tapahduttava yksinomaan 4 kohdassa mainitulla jalostusalueella nimetyn valvontaelimen läsnä ollessa. Tuotteen alkuperäisten erityisominaisuuksien säilymisen varmistamiseksi on tarpeen, että pakkaaminen, viipalointi ja paloittelu tapahtuvat maantieteellisellä tuotantoalueella ja että niistä vastaa asiantunteva henkilöstö. Kosketus ilman kanssa ja vailla tuotetta suojaavaa luonnollista kamaraa olevan tuotteen altistuminen vieraiden ulkopuolisten ympäristöolosuhteiden vaikutukselle saattaa aiheuttaa hapettumista ja siitä johtuvaa viipaleiden tai leikattavan pinnan ruskistumista, vähärasvaisen osan tunnusomaisen voimakkaan punaisen värin haalistumista, rasvaisen osan eltaantumista ja siten aromin heikkenemistä.

3.7.   Merkintöjä koskevat erityiset säännöt

Markkinoille saatettaessa tuotteessa on oltava merkintä ”Coppa Piacentina”.

Nimitys ”Coppa Piacentina” on merkittävä etikettiin selkein lähtemättömin kirjaimin, jotka erottuvat selvästi muista etiketissä olevista tiedoista, ja välittömästi nimityksen jäljessä on oltava maininta ”Denominazione di Origine Protetta” (suojattu alkuperänimitys).

Etiketissä ei saa olla mitään muita määritteitä, joita ei ole erikseen mainittu.

Nimiin, toiminimiin tai yksityisiin tuotemerkkeihin viittaavat merkinnät ovat kuitenkin sallittuja, kunhan ne eivät ole luonteeltaan mainostavia tai omiaan johtamaan kuluttajaa harhaan, samoin sen sikatilan nimi, jolta tuotteen raaka-aine on peräisin.

4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus

Coppa Piacentinan tuotantoalue käsittää kokonaisuudessaan Piacenzan maakunnan alle 900 metrin korkeudessa merenpinnasta sijaitsevat osat.

5.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen

5.1.   Maantieteellisen alueen erityisyys

Piacenzan maakunnan maantieteelliselle alueelle keskittynyt Coppa Piacentinan valmistus alkoi jo Rooman valtakunnan aikana, ja perinne on siirtynyt eteenpäin aikojen kuluessa.

Coppa Piacentinan tuotantoalueen merkitys on sidoksissa tyypilliseen maatalouteen, jota harjoitetaan kaikkialla Po-joen tasangon alueella, jolta raaka-aine on peräisin (Emilia Romagna ja Lombardia). Karjatalouden kehittyminen raaka-aineen alkuperäalueella liittyy paikalliseen laajamittaiseen viljanviljelyyn ja pitkälle erikoistuneen meijeriteollisuuden jalostusmenetelmiin, jotka ovat myös edistäneet alueen suuntautumista sikatalouteen.

Piacenzan maakunnan paikallisten tuottajien keskuudessa on kehittynyt ja siirtynyt eteenpäin erityinen taito valikoida ja jalostaa lihaa. Toimijoilta vaaditaan erityistä asiantuntemusta vaiheissa, joissa liha leikataan ja viimeistellään poistamalla asianmukaisesti ylimääräinen rasva ja vähärasvaisen lihan pehmeät osat. Näin lihaskudoksesta leikatut palat valmistellaan myöhempää suolausta ja sitomista varten.

Viileät runsasvetiset laaksot ja metsäiset kukkulat vaikuttavat suotuisasti kypsytystilojen olosuhteisiin.

5.2.   Tuotteen erityisyys

Coppa Piacentinan erityispiirre on sen lieriömäinen, päistään hieman kapeneva muoto. Rakenne on tiivis ja joustamaton. Mieto ja hienostunut maku korostuu kypsymisen myötä. Ulkopintaa peittää ohut homekasvustokerros, joka kehittyy kypsymisen aikana. Leikattuna viipale on väriltään punainen, ja siinä esiintyy marmoroiduissa kohdissa vaaleanpunertavan valkoisia juovia.

Coppa Piacentinan tuotantoon käytetyt palat leikataan italialaisten painavien sikojen ruhoista.

5.3.   Syy-seuraussuhde, joka yhdistää maantieteellisen alueen seuraaviin: tuotteen laatu tai ominaisuudet (kun kyseessä SAN) tai tuotteen erityislaatu, maine tai muut ominaisuudet (kun kyseessä SMM)

Coppa Piacentinan laatuominaisuudet riippuvat ympäristöolosuhteista sekä luonnollisista ja inhimillisistä tekijöistä. Erityisesti raaka-aineen ominaisuudet ovat tiiviisti sidoksissa rajattuun maantieteelliseen alkuperäalueeseen, jolla Coppa Piacentinan tuotantoon käytettyjen lihapalojen laatuun ratkaisevasti vaikuttavat italialaisten painavien sikojen kasvatusmenetelmät ovat kehittyneet.

Myös Piacenzan maakunnan alueelle sijoittuva Coppa Piacentinan tuotanto on yhteydessä paikallisiin toimijoihin; heille on aikojen myötä kehittynyt lihapalojen viimeistelyyn liittyvää erityisosaamista, jonka ansiosta tuote saa sille ominaisen päistään hieman ohuemman muodon.

Tuottajien suolausmenetelmiin ja kypsytysvaiheiden hallintaan liittyvä tekninen asiantuntemus on niin ikään osoitus Coppa Piacentinan ja sen tuotantoalueen välisestä yhteydestä.

Ympäristötekijät liittyvät läheisesti tuotantoalueen erityispiirteisiin ja etenkin sen ilmastoon, joka vaikuttaa ratkaisevasti lopputuotteen erityisominaisuuksiin edesauttamalla tuotteen kypsymisen onnistumista.

Raaka-aineen, tuotteen ja nimityksen muodostama kokonaisuus on sidoksissa kyseisen alueen sosiaalis-taloudelliseen kehitykseen, jonka erityispiirteitä ei ole löydettävissä muualta.

Eritelmän julkaisutiedot

(Asetuksen (EY) N:o 510/2006 (4) 5 artiklan 7 kohta)

Eritelmän konsolidoitu teksti on saatavissa internetosoitteessa:

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

tai

menemällä suoraan ministeriön www-sivuston etusivulle (http://www.politicheagricole.it), valitsemalla ensin ”Qualità e sicurezza” (oikealla ylhäällä) ja sen jälkeen ”Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE”.


(1)  EUVL L 343, 14.12.2012, s. 1.

(2)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12. Korvattu asetuksella (EU) N:o 1151/2012.

(3)  Korvattu asetuksella (EU) N:o 1151/2012.

(4)  Katso alaviite 3.


Top