EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0178

2014/178/EU: Komission täytäntöönpanopäätös, annettu 27 päivänä maaliskuuta 2014 , eläinten terveyttä koskevista toimenpiteistä afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi eräissä jäsenvaltioissa (tiedoksiannettu numerolla C(2014) 1979) ETA:n kannalta merkityksellinen teksti

EUVL L 95, 29.3.2014, p. 47–55 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 09/10/2014; Kumoaja 32014D0709

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2014/178/oj

29.3.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 95/47


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS,

annettu 27 päivänä maaliskuuta 2014,

eläinten terveyttä koskevista toimenpiteistä afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi eräissä jäsenvaltioissa

(tiedoksiannettu numerolla C(2014) 1979)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2014/178/EU)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon eläinlääkärintarkastuksista yhteisön sisäisessä kaupassa sisämarkkinoiden toteuttamista varten 11 päivänä joulukuuta 1989 annetun neuvoston direktiivin 89/662/ETY (1) ja erityisesti sen 9 artiklan 4 kohdan,

ottaa huomioon eläinlääkärin- ja kotieläinjalostustarkastuksista yhteisön sisäisessä tiettyjen elävien eläinten ja tuotteiden kaupassa 26 päivänä kesäkuuta 1990 annetun neuvoston direktiivin 90/425/ETY (2) ja erityisesti sen 10 artiklan 4 kohdan,

ottaa huomioon ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinperäisten tuotteiden tuotantoon, jalostukseen, jakeluun ja yhteisön alueelle tuomiseen liittyvistä eläinten terveyttä koskevista säännöistä 16 päivänä joulukuuta 2002 annetun neuvoston direktiivin 2002/99/EY (3) ja erityisesti sen 4 artiklan 3 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Neuvoston direktiivissä 2002/60/EY (4) vahvistetaan unionin vähimmäistoimenpiteet afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi, mukaan luettuina toimenpiteet, jotka on toteutettava afrikkalaisen sikaruton taudinpurkauksen yhteydessä sekä silloin, kun luonnonvaraisissa sioissa epäillään tai vahvistetaan afrikkalaisen sikaruton tapauksia. Näihin toimenpiteisiin sisältyvät jäsenvaltioiden kehittämät ja toteuttamat ja komission hyväksymät suunnitelmat, jotka koskevat afrikkalaisen sikaruton hävittämistä luonnonvaraisesta sikakannasta.

(2)

Komission päätös 2005/363/EY (5) hyväksyttiin vastauksena afrikkalaisen sikaruton esiintymiseen Italian Sardiniassa. Kyseisessä päätöksessä vahvistetaan eläinten terveyttä koskevat säännöt, joita sovelletaan Sardiniasta peräisin olevien sikojen ja tiettyjen sioista saatavien tuotteiden kuljettamiseen, lähettämiseen ja merkitsemiseen, jotta estetään kyseisen taudin leviäminen unionin muille alueille.

(3)

Lisäksi komission päätöksessä 2005/362/EY (6) hyväksyttiin Italian komissiolle toimittama suunnitelma, joka koski afrikkalaisen sikaruton hävittämistä luonnonvaraisista sioista Sardiniassa.

(4)

Vuonna 2014 afrikkalaisen sikaruton tapauksia esiintyi sioissa, tarkemmin sanottuna villisioissa, Liettuassa ja Puolassa, mikä johtui afrikkalaisen sikaruton viruksen kulkeutumisesta maiden naapureina olevista kolmansista maista, joissa tautia esiintyy. Jotta torjuntatoimenpiteet voidaan kohdentaa ja estää taudin leviäminen ja jotta vältetään tarpeettomat häiriöt unionin sisäisessä kaupassa ja perusteettomien esteiden asettaminen kaupalle kolmansissa maissa, yhteistyössä kyseisten jäsenvaltioiden kanssa laadittiin unionin luettelo kyseisissä maissa sijaitsevista alueista, joilla tartuntoja esiintyy, ja se vahvistettiin komission täytäntöönpanopäätöksillä 2014/93/EU (7) ja 2014/134/EU (8), joita kumpaakin sovelletaan 30 päivään huhtikuuta 2014.

(5)

Afrikkalaista sikaruttoa voidaan pitää endeemisenä tautina kotieläiminä pidetyissä ja luonnonvaraisissa sikakannoissa tietyissä kolmansissa maissa, joilla on yhteinen raja unionin kanssa, ja se aiheuttaa pysyvää uhkaa unionille.

(6)

Tautitilanne saattaa vaarantaa sikakarjat Liettuan, Italian ja Puolan muilla alueilla ja myös muissa jäsenvaltioissa, etenkin kun otetaan huomioon sikaeläimistä saatavien hyödykkeiden kauppa.

(7)

Liettua ja Puola ovat toteuttaneet afrikkalaisen sikaruton torjumiseen tähtääviä toimenpiteitä direktiivin 2002/60/EY puitteissa, ja niiden on määrä toimittaa kyseisen direktiivin 16 artiklan mukaisesti komission hyväksyttäväksi suunnitelmansa, jotka koskevat afrikkalaisen sikaruton hävittämistä luonnonvaraisista sioista.

(8)

On aiheellista esittää kyseisten jäsenvaltioiden ja alueiden luettelo liitteessä riskitason mukaan eriteltynä siten, että otetaan huomioon afrikkalaisen sikaruton epidemiologinen tilanne ja se, koskeeko se sekä sikatiloja että luonnonvaraista sikakantaa (III osa) vai ainoastaan luonnonvaraista sikakantaa (II osa) vai johtuuko riski läheisyydestä luonnonvaraiseen sikakantaan, jossa esiintyy tartuntoja (I osa).

(9)

Afrikkalaisen sikaruton leviämisriskin kannalta erilaisten sikaeläimistä saatavien hyödykkeiden kuljetukset aiheuttavat eritasoisia riskejä. Yleissääntönä voidaan todeta, että elävien sikojen, niiden siemennesteen, munasolujen ja alkioiden sekä sioista saatavien eläinten sivutuotteiden kuljettaminen aiheuttaa altistumisen ja seurausten suhteen suuremman riskin kuin lihan, raakalihavalmisteiden ja lihavalmisteiden kuljettaminen, kuten Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen totesi vuonna 2010 antamassaan tieteellisessä lausunnossa (9). Sen vuoksi olisi kiellettävä elävien sikojen ja niiden siemennesteen, munasolujen ja alkioiden sekä sioista saatavien eläinten sivutuotteiden lähetykset samoin kuin tietyn lihan, raakalihavalmisteiden ja lihavalmisteiden lähetykset tämän päätöksen liitteessä luetelluilta nimetyiltä jäsenvaltioiden alueilta. Kielto koskee kaikkia neuvoston direktiivissä 92/65/ETY (10) tarkoitettuja siansukuisia eläimiä.

(10)

Jotta voidaan ottaa huomioon sikaeläimistä saatavien hyödykkeiden erilaiset riskitasot ja kyseisten jäsenvaltioiden epidemiologinen tilanne, on aiheellista säätää tietyistä poikkeuksista, joita sovelletaan tämän päätöksen liitteessä olevissa eri osissa luetelluilta alueilta peräisin olevien sikaeläimistä saatavien hyödykkeiden kuhunkin tyyppiin. Nämä poikkeukset ovat myös linjassa tuontiin sovellettavien riskinhallintatoimenpiteiden kanssa, jotka koskevat afrikkalaista sikaruttoa ja jotka on mainittu maaeläinten terveyttä koskevassa Maailman eläintautijärjestön säännöstössä. Tässä päätöksessä olisi lisäksi säädettävä näihin poikkeuksiin sovellettavista lisäsuojatoimenpiteistä ja terveysvaatimuksista tai käsittelyistä.

(11)

Neuvoston direktiivissä 64/432/ETY (11) ja komission päätöksessä 93/444/ETY (12) säädetään, että eläinkuljetusten mukana on oltava terveystodistukset. Jos poikkeuksia, jotka koskevat elävien sikojen lähetyksiä tämän päätöksen liitteessä luetteloiduilta alueilta, sovelletaan eläviin sikoihin, jotka on tarkoitettu unionin sisäiseen kauppaan tai vietäviksi kolmansiin maihin, näissä terveystodistuksissa olisi oltava viittaus tähän päätökseen, jotta varmistetaan, että kyseisissä todistuksissa annetaan riittävät ja tarkat tiedot eläinten terveydestä.

(12)

Komission asetuksessa (EY) N:o 599/2004 (13) säädetään, että tiettyjen eläinperäisten tuotteiden kuljetuksissa on oltava mukana terveystodistukset. Jos jäsenvaltioon sovelletaan kieltoa, jonka mukaan se ei saa lähettää alueensa tietyistä osista tuoretta sianlihaa ja sianlihasta koostuvia tai sitä sisältäviä raakalihavalmisteita ja lihavalmisteita, olisi säädettävä tietyistä vaatimuksista, erityisesti todistusten antamisesta, jos halutaan lähettää tällaista lihaa, raakalihavalmisteita tai lihavalmisteita kyseisen jäsenvaltion muilta alueilta, joihin kieltoa ei sovelleta, jotta estetään afrikkalaisen sikaruton leviäminen unionin muille alueille.

(13)

Lisäksi on aiheellista säätää, että tuoreen sianlihan ja sianlihasta koostuvien tai sitä sisältävien raakalihavalmisteiden ja lihavalmisteiden lähettämiseen jäsenvaltioista, joiden alueita sisältyy liitteessä olevaan luetteloon, sovelletaan tiettyjä tiukempia edellytyksiä, jotta estetään afrikkalaisen sikaruton leviäminen unionin muille alueille ja kolmansiin maihin. Tällainen tuore sianliha, raakalihavalmisteet ja lihavalmisteet olisi merkittävä erityismerkeillä, joita ei voi sekoittaa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 853/2004 (14) säädettyyn tunnistusmerkkiin eikä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 854/2004 (15) säädettyihin tuoreen sianlihan terveysmerkkeihin.

(14)

Tässä päätöksessä säädettyjen toimenpiteiden soveltamisajan määrittämisessä olisi otettava huomioon afrikkalaisen sikaruton epidemiologia ja ehdot, jotka koskevat afrikkalaisesta sikarutosta vapaan alueen aseman palauttamista maaeläinten terveyttä koskevan Maailman eläintautijärjestön säännöstön mukaisesti, ja sen vuoksi toimenpiteitä olisi sovellettava ainakin 31 päivään joulukuuta 2017.

(15)

Olisi kumottava täytäntöönpanopäätökset 2014/93/EU ja 2014/134/EU ja korvattava ne tällä päätöksellä. Päätöstä 2005/363/EY on muutettu useita kertoja. Sen vuoksi on asianmukaista kumota kyseinen päätös ja korvata se tällä päätöksellä.

(16)

Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat elintarvikeketjua ja eläinten terveyttä käsittelevän pysyvän komitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Kohde ja soveltamisala

Tässä päätöksessä säädetään eläinten terveyttä koskevista toimenpiteistä afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi liitteessä esitetyissä jäsenvaltioissa tai niiden alueilla, jäljempänä ’asianomaiset jäsenvaltiot’.

Sitä sovelletaan rajoittamatta afrikkalaisen sikaruton hävittämistä luonnonvaraisesta sikakannasta kyseisissä jäsenvaltioissa koskevien niiden suunnitelmien soveltamista, jotka komissio on hyväksynyt direktiivin 2002/60/EY 16 artiklan mukaisesti.

2 artikla

Elävien sikojen, sikojen siemennesteen, munasolujen ja alkioiden, sianlihan, sian raakalihavalmisteiden, sianlihavalmisteiden ja muiden sianlihaa sisältävien tuotteiden sekä sikaeläimistä saatujen eläinten sivutuotteiden lähettämiskielto liitteessä lueteltuilta tietyiltä alueilta

Asianomaisten jäsenvaltioiden on kiellettävä

a)

elävien sikojen lähettäminen liitteessä olevassa II tai III osassa luetelluilta alueilta;

b)

sikojen siemennesteen, munasolujen ja alkioiden lähettäminen liitteessä olevassa III osassa luetelluilta alueilta;

c)

sianlihan, sian raakalihavalmisteiden, sianlihavalmisteiden ja muiden sianlihaa sisältävien tuotteiden lähettäminen liitteessä olevassa III osassa luetelluilta alueilta;

d)

sikaeläimistä saatujen eläinten sivutuotteiden lähettäminen liitteessä olevassa III osassa luetelluilta alueilta.

3 artikla

Poikkeus elävien sikojen lähettämiskieltoon liitteessä olevassa II osassa luetelluilta alueilta

Poiketen kiellosta, josta säädetään 2 artiklan a alakohdassa, asianomaiset jäsenvaltiot voivat sallia liitteessä olevassa II osassa luetelluilla alueilla sijaitsevilta tiloilta tulevien elävien sikojen lähetykset saman jäsenvaltion muille alueille edellyttäen, että siat ovat olleet tilalla vähintään 30 päivää tai syntymästään saakka, eikä kyseiselle tilalle ole tuotu eläviä sikoja kuljetusta välittömästi edeltäneiden vähintään 30 päivän aikana, ja

1.

sioille on tehty afrikkalaisen sikaruton toteamiseksi laboratoriotestit, joista on saatu negatiiviset tulokset, tämän päätöksen 1 artiklan toisessa kohdassa tarkoitetussa afrikkalaisen sikaruton hävittämissuunnitelmassa vahvistettujen näytteenottomenettelyjen mukaisesti 15 päivän aikana ennen kuljettamispäivämäärää ja virkaeläinlääkäri on suorittanut lähetyspäivänä kliinisen tutkimuksen afrikkalaisen sikaruton toteamiseksi päätöksen 2003/422/EY (16) liitteessä olevan IV luvun A osassa säädettyjen tarkastus- ja näytteenottomenettelyjen mukaisesti, tai

2.

siat tulevat tilalta,

a)

jolla on tehty vähintään kahdesti vuodessa siten, että tarkastusten välillä on vähintään 4 kuukauden väli, toimivaltaisen eläinlääkintäviranomaisen suorittama tarkastus,

i)

jossa on noudatettu päätöksen 2003/422/EY liitteessä olevassa IV luvussa vahvistettuja ohjeita;

ii)

johon on sisältynyt kliininen tutkimus ja näytteenotto päätöksen 2003/422/EY liitteessä olevan IV luvun A osassa säädettyjen tarkastus- ja näytteenottomenetelmien mukaisesti;

iii)

jossa on tarkastettu direktiivin 2002/60/EY 15 artiklan 2 kohdan b alakohdan toisessa, neljännessä, viidennessä, kuudennessa ja seitsemännessä luetelmakohdassa säädettyjen toimenpiteiden tosiasiallinen soveltaminen;

b)

jolla sovelletaan toimivaltaisen viranomaisen vahvistamia bioturvallisuusvaatimuksia afrikkalaisen sikaruton osalta;

c)

jolla yli 60 päivän ikäisille sioille on tehty afrikkalaisen sikaruton toteamiseksi 1 kohdassa tarkoitetut laboratoriotestit.

4 artikla

Poikkeus sianlihan, sian raakalihavalmisteiden, sianlihavalmisteiden ja muiden sianlihasta koostuvien tai sitä sisältävien tuotteiden lähettämiskieltoon liitteessä olevassa III osassa luetelluilta alueilta

Poiketen kiellosta, josta säädetään 2 artiklan c alakohdassa, asianomaiset jäsenvaltiot voivat sallia sianlihan, sian raakalihavalmisteiden, sianlihavalmisteiden ja muiden sianlihasta koostuvien tai sitä sisältävien tuotteiden lähettämisen liitteessä olevassa III osassa luetelluilla alueilta edellyttäen, että ne joko

a)

on saatu sioista, joita on syntymästään lähtien pidetty tiloilla, jotka sijaitsevat liitteessä lueteltujen alueiden ulkopuolella, ja että sianliha, sian raakalihavalmisteet ja sianlihavalmisteet, jotka koostuvat tai sisältävät tällaista lihaa, on tuotettu, varastoitu ja käsitelty 10 artiklan mukaisesti hyväksytyissä laitoksissa; tai

b)

ne on tuotettu ja käsitelty neuvoston direktiivin 2002/99/EY 4 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

5 artikla

Poikkeus sikaeläimistä saatujen eläinten sivutuotteiden lähettämiskieltoon liitteessä olevassa III osassa luetelluilta alueilta

Poiketen kiellosta, josta säädetään 2 artiklan d alakohdassa, asianomaiset jäsenvaltiot voivat sallia Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1069/2009 (17) 3 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen sellaisten johdettujen tuotteiden lähettämisen, jotka on saatu liitteessä olevassa III osassa luetelluilta alueilta peräisin olevista sikaeläimistä saaduista eläinten sivutuotteista, edellyttäen että kyseisille sivutuotteille on tehty käsittely, jolla varmistetaan, että johdettu tuote ei aiheuta riskejä afrikkalaisen sikaruton osalta.

6 artikla

Elävien sikojen lähettämiskielto liitteessä lueteltuilta alueilta muihin jäsenvaltioihin ja kolmansiin maihin

1.   Asianomaisten jäsenvaltioiden on varmistettava, että eläviä sikoja lähetetään niiden alueelta muihin jäsenvaltioihin ja kolmansiin maihin ainoastaan mikäli kyseiset elävät siat tulevat

a)

muilta kuin liitteessä luetelluilta alueilta;

b)

tilalta, jonne ei ole tuotu eläviä sikoja liitteessä luetelluilta alueilta lähettämistä välittömästi edeltäneiden vähintään 30 päivän aikana.

2.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, asianomaiset jäsenvaltiot voivat sallia elävien sikojen lähettämisen tilalta, joka sijaitsee liitteessä olevassa I osassa luetellulla alueella, edellyttäen, että kyseiset elävät siat täyttävät seuraavat edellytykset:

a)

ne ovat olleet tilalla vähintään 40 päivää tai syntymästään saakka, eikä kyseiselle tilalle ole tuotu eläviä sikoja kuljetusta välittömästi edeltäneiden vähintään 30 päivän aikana;

b)

ne tulevat tilalta, jolla sovelletaan toimivaltaisen viranomaisen vahvistamia bioturvallisuusvaatimuksia afrikkalaisen sikaruton osalta;

c)

niille on tehty afrikkalaisen sikaruton toteamiseksi laboratoriotestit, joista on saatu negatiiviset tulokset, tämän päätöksen 1 artiklan toisessa kohdassa tarkoitetussa afrikkalaisen sikaruton hävittämissuunnitelmassa vahvistettujen näytteenottomenettelyjen mukaisesti 15 päivän aikana ennen kuljettamispäivämäärää, ja virkaeläinlääkäri on suorittanut lähetyspäivänä kliinisen tutkimuksen afrikkalaisen sikaruton toteamiseksi päätöksen 2003/422/EY liitteessä olevan IV luvun A osassa säädettyjen tarkastus- ja näytteenottomenettelyjen mukaisesti; tai

d)

ne tulevat tilalta, jolla on tehty vähintään kahdesti vuodessa siten, että tarkastusten välillä on vähintään 4 kuukauden väli, toimivaltaisen eläinlääkintäviranomaisen suorittama tarkastus,

i)

jossa on noudatettu päätöksen 2003/422/EY liitteessä olevassa IV luvussa vahvistettuja ohjeita;

ii)

johon on sisältynyt kliininen tutkimus ja näytteenotto päätöksen 2003/422/EY liitteessä olevan IV luvun A osassa säädettyjen tarkastus- ja näytteenottomenetelmien mukaisesti;

iii)

jossa on tarkastettu direktiivin 2002/60/EY 15 artiklan 2 kohdan b alakohdan toisen, neljännen, viidennen, kuudennen ja seitsemännen luetelmakohdan säännöksissä vahvistettujen toimenpiteiden tosiasiallinen soveltaminen.

3.   Tässä artiklassa tarkoitettujen elävien sikojen lähetysten osalta on lisättävä seuraava huomautus vastaaviin terveystodistuksiin, joita tarkoitetaan

a)

direktiivin 64/432/ETY 5 artiklan 1 kohdassa tai

b)

päätöksen 93/444/ETY 3 artiklan 1 kohdassa:

”Päätöksen 2014/178/EU (18) 6 artiklan 2 kohdan mukaisia sikoja.

7 artikla

Sikojen siemennesteen, munasolujen ja alkioiden lähettämiskielto liitteessä luetelluilta alueilta muihin jäsenvaltioihin ja kolmansiin maihin

Asianomaisten jäsenvaltioiden on varmistettava, että seuraavia hyödykkeitä ei lähetetä niiden alueelta muihin jäsenvaltioihin ja kolmansiin maihin:

a)

sikojen siemenneste, paitsi jos siemenneste on peräisin sioista, joita on pidetty neuvoston direktiivin 90/429/ETY (19) 3 artiklan a alakohdassa tarkoitetulla hyväksytyllä keinosiemennysasemalla, joka sijaitsee tämän päätöksen liitteessä olevassa II ja III osassa lueteltujen alueiden ulkopuolella;

b)

sikojen munasolut ja alkiot, paitsi jos munasolut ja alkiot ovat peräisin luovuttajaemakoilta, joita pidetään 6 artiklan 2 kohdan mukaisilla tiloilla, jotka sijaitsevat liitteessä olevassa II ja III osassa lueteltujen alueiden ulkopuolella, ja alkiot on hedelmöitetty a alakohdan mukaisella siemennesteellä.

8 artikla

Sioista saatavien eläinten sivutuotteiden lähetysten lähettämiskielto liitteessä luetelluilta alueilta muihin jäsenvaltioihin ja kolmansiin maihin

1.   Asianomaisten jäsenvaltioiden on varmistettava, että sioista saatavia eläinten sivutuotteita lähetetään niiden alueelta muihin jäsenvaltioihin ja kolmansiin maihin ainoastaan mikäli kyseiset sioista saatavat eläinten sivutuotteet ovat peräisin sioista, jotka ovat peräisin ja tulevat tiloilta, jotka sijaitsevat liitteessä olevassa II ja III osassa lueteltujen alueiden ulkopuolella.

2.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, asianomaiset jäsenvaltiot voivat sallia sioista saatavista eläinten sivutuotteista johdettujen tuotteiden lähettämisen liitteessä olevassa II ja III osassa luetelluilta alueilta muihin jäsenvaltioihin ja kolmansiin maihin edellyttäen, että

a)

näille sivutuotteille on tehty käsittely, jolla varmistetaan, että sioista saatu johdettu tuote ei aiheuta riskejä afrikkalaisen sikaruton osalta;

b)

lähetysten mukana on kaupallinen asiakirja, joka on annettu asetuksen (EU) N:o 142/2011 (20) liitteessä VIII olevassa III luvussa tarkoitetulla tavalla.

9 artikla

Tuoreen sianlihan sekä tiettyjen sian raakalihavalmisteiden ja sianlihavalmisteiden lähettämiskielto liitteessä luetelluilta alueilta muihin jäsenvaltioihin ja kolmansiin maihin

1.   Asianomaisten jäsenvaltioiden on varmistettava, että tuoreen sianlihan lähetyksiä, jotka on saatu liitteessä luetelluilla alueilla sijaitsevilta tiloilta peräisin olevista sioista, ja sian raakalihavalmisteita ja sianlihavalmisteita, jotka koostuvat tällaisten sikojen lihasta tai sisältävät sitä, lähetetään muihin jäsenvaltioihin ja kolmansiin maihin ainoastaan mikäli kyseinen sianliha on saatu sioista, jotka ovat peräisin ja tulevat tiloilta, jotka eivät sijaitse liitteessä olevassa II ja III osassa luetelluilla alueilla.

2.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, asianomaiset jäsenvaltiot, joilla on liitteessä olevassa III osassa lueteltuja alueita, voivat sallia 1 kohdassa tarkoitetun tuoreen sianlihan ja tällaisesta sianlihasta koostuvien tai sitä sisältävien sian raakalihavalmisteiden ja sianlihavalmisteiden lähettämisen muihin jäsenvaltioihin edellyttäen, että kyseiset sian raakalihavalmisteet ja sianlihavalmisteet on johdettu sioista, joita on syntymästään lähtien pidetty tiloilla, jotka sijaitsevat liitteessä olevassa III osassa lueteltujen alueiden ulkopuolella, ja että sianliha, sian raakalihavalmisteet ja sianlihavalmisteet on tuotettu, varastoitu ja käsitelty 10 artiklan mukaisesti hyväksytyissä laitoksissa.

3.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, asianomaiset jäsenvaltiot, joilla on liitteessä olevassa II osassa lueteltuja alueita, voivat sallia 1 kohdassa tarkoitetun tuoreen sianlihan ja tällaisesta sianlihasta koostuvien tai sitä sisältävien sian raakalihavalmisteiden ja sianlihavalmisteiden lähettämisen muihin jäsenvaltioihin edellyttäen, että kyseiset sian raakalihavalmisteet ja sianlihavalmisteet on johdettu sioista, jotka täyttävät 3 artiklan 1 tai 2 kohdassa säädetyt vaatimukset.

10 artikla

Teurastamoiden, leikkaamoiden ja lihanjalostuslaitosten hyväksyminen 4 artiklan ja 9 artiklan 2 kohdan tarkoituksia varten

Asianomaisten jäsenvaltioiden toimivaltainen viranomainen saa hyväksyä 4 artiklassa ja 9 artiklan 2 kohdassa säädettyjä tarkoituksia varten ainoastaan sellaisia teurastamoita, leikkaamoita ja lihanjalostuslaitoksia, joissa 4 artiklassa ja 9 artiklan 2 kohdassa säädettyjen poikkeusten mukaisesti muihin jäsenvaltioihin ja kolmansiin maihin lähettämiskelpoisen tuoreen sianlihan ja tällaisesta sianlihasta koostuvien tai sitä sisältävien sian raakalihavalmisteiden ja sianlihavalmisteiden tuotanto, varastointi ja käsittely suoritetaan erillään sellaisten muiden tuotteiden tuotannosta, varastoinnista ja käsittelystä, jotka koostuvat tuoreesta sianlihasta tai sisältävät tuoretta sianlihaa, sekä sellaisten sian raakalihavalmisteiden ja sianlihavalmisteiden tuotannosta, varastoinnista ja käsittelystä, jotka koostuvat lihasta tai sisältävät lihaa, joka on johdettu sioista, jotka ovat peräisin ja tulevat liitteessä luetelluilla alueilla sijaitsevilta tiloilta.

11 artikla

Poikkeus tuoreen sianlihan sekä tiettyjen sian raakalihavalmisteiden ja sianlihavalmisteiden lähettämiskieltoon liitteessä luetelluilta alueilta

Poiketen siitä, mitä 9 artiklassa säädetään, asianomaiset jäsenvaltiot voivat sallia tuoreen sianlihan sekä tällaisesta lihasta koostuvien tai sitä sisältävien tiettyjen sian raakalihavalmisteiden ja sianlihavalmisteiden lähettämisen liitteellä olevassa II ja III osassa luetelluilta alueilta muihin jäsenvaltioihin ja kolmansiin maihin edellyttäen, että

a)

kyseiset valmisteet on tuotettu ja käsitelty neuvoston direktiivin 2002/99/EY 4 artiklan 1 kohdan mukaisesti;

b)

kyseisille valmisteille on annettu eläinlääkärintodistus direktiivin 2002/99/EY 5 artiklan mukaisesti;

c)

kyseisten valmisteiden mukana on asetuksessa (EY) N:o 599/2004 säädetty asianmukainen unionin sisäiseen kauppaan tarkoitettu terveystodistus, jonka II osa on täytettävä seuraavasti:

”Eläinten terveyttä koskevista toimenpiteistä afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi eräissä jäsenvaltioissa annetun komission täytäntöönpanopäätöksen 2014/178/EU (21) mukainen valmiste.

12 artikla

Tiedottaminen 9–11 artiklan osalta

Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle ja muille jäsenvaltioille kuuden kuukauden välein tämän päätöksen antamispäivästä 10 artiklassa tarkoitettujen hyväksyttyjen laitosten päivitetty luettelo sekä merkitykselliset tiedot 9, 10 ja 11 artiklan soveltamisesta.

13 artikla

Eläviä luonnonvaraisia sikoja, luonnonvaraisten sikojen tuoretta lihaa sekä luonnonvaraisten sikojen lihasta koostuvia tai sitä sisältäviä raakalihavalmisteita ja lihavalmisteita koskevat toimenpiteet

1.   Asianomaisten jäsenvaltioiden on huolehdittava siitä, että

a)

liitteessä luetelluilta alueilta ei lähetetä eläviä luonnonvaraisia sikoja muihin jäsenvaltioihin tai saman jäsenvaltion muille alueille;

b)

liitteessä mainituilta alueilta peräisin olevien luonnonvaraisten sikojen tuoretta lihaa ja tällaisesta lihasta koostuvia tai sitä sisältäviä raakalihavalmisteita ja lihavalmisteita ei lähetetä muihin jäsenvaltioihin tai saman jäsenvaltion muille alueille.

2.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdan b alakohdassa säädetään, jäsenvaltiot voivat sallia luonnonvaraisten sikojen tuoreen lihan ja tällaisesta lihasta koostuvien tai sitä sisältävien raakalihavalmisteiden ja lihavalmisteiden lähettämisen liitteessä olevassa I osassa luetelluilta alueilta saman jäsenvaltion alueella oleville muille alueille, joita ei mainita liitteen luettelossa, mikäli luonnonvaraisille sioille on tehty afrikkalaisen sikaruton toteamiseksi testit, joista on saatu negatiiviset tulokset, päätöksen 2003/422/EY liitteessä olevan VI luvun C ja D osassa vahvistettujen diagnostisten menettelyjen mukaisesti.

14 artikla

Erityiset terveysmerkit ja todistusvaatimukset tuoreelle lihalle, raakalihavalmisteille ja lihavalmisteille, joihin sovelletaan 2, 9 ja 13 artiklassa tarkoitettua kieltoa

Asianomaisten jäsenvaltioiden on varmistettava, että tuore liha, raakalihavalmisteet ja lihavalmisteet, joihin sovelletaan 2, 9 ja 13 artiklassa tarkoitettuja kieltoja, merkitään erityisellä terveysmerkillä, joka ei ole soikean muotoinen ja jota ei saa sekoittaa

a)

asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteessä II olevassa I jaksossa vahvistettuun sianlihasta koostuvien tai sitä sisältävien raakalihavalmisteiden ja lihavalmisteiden tunnistusmerkkiin;

b)

asetuksen (EY) N:o 854/2004 liitteessä I olevan I jakson III luvussa vahvistettuun tuoreen sianlihan terveysmerkkiin.

15 artikla

Tiloja ja kuljetusvälineitä koskevat vaatimukset liitteessä luetelluilla alueilla

Asianomaisten jäsenvaltioiden on huolehdittava siitä, että

a)

direktiivin 2002/60/EY 15 artiklan 2 kohdan b alakohdan toisessa, neljännessä, viidennessä, kuudennessa ja seitsemännessä luetelmakohdassa vahvistettuja edellytyksiä sovelletaan tämän päätöksen liitteessä luetelluilla alueilla sijaitsevilla sikatiloilla;

b)

ajoneuvot, joita on käytetty tämän päätöksen liitteessä luetelluilla alueilla sijaitsevilta tiloilta peräisin olevien sikojen tai tällaisista sioista saatujen eläinten sivutuotteiden kuljetukseen, puhdistetaan ja desinfioidaan välittömästi kunkin kuljetuksen jälkeen, ja että liikenteenharjoittaja toimittaa tästä puhdistuksesta ja desinfioinnista todisteet.

16 artikla

Asianomaisia jäsenvaltioita koskevat tiedotusvaatimukset

Asianomaisten jäsenvaltioiden on ilmoitettava elintarvikeketjua ja eläinten terveyttä käsittelevän pysyvän komitean puitteissa komissiolle ja muille jäsenvaltioille tuloksista, jotka ne ovat saaneet liitteessä luetelluilla alueilla toteutetusta afrikkalaisen sikaruton valvonnasta, josta säädetään tämän päätöksen 1 artiklassa tarkoitetuissa suunnitelmissa, jotka koskevat afrikkalaisen sikaruton hävittämistä luonnonvaraisesta sikakannasta ja jotka komissio on hyväksynyt direktiivin 2002/60/EY 16 artiklan mukaisesti.

17 artikla

Noudattaminen

Jäsenvaltioiden on muutettava kauppaan soveltamansa toimenpiteet tämän päätöksen mukaisiksi, ja niiden on viipymättä tiedotettava toteutetuista toimenpiteistä sopivalla tavalla. Niiden on ilmoitettava näistä toimenpiteistä viipymättä komissiolle.

18 artikla

Kumoaminen

Kumotaan päätös 2005/363/EY ja täytäntöönpanopäätökset 2014/93/EU ja 2014/134/EU.

19 artikla

Soveltaminen

Tätä päätöstä sovelletaan 31 päivään joulukuuta 2017.

20 artikla

Osoitus

Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 27 päivänä maaliskuuta 2014.

Komission puolesta

Tonio BORG

Komission jäsen


(1)  EYVL L 395, 30.12.1989, s. 13.

(2)  EYVL L 224, 18.8.1990, s. 29.

(3)  EYVL L 18, 23.1.2003, s. 11.

(4)  Neuvoston direktiivi 2002/60/EY, annettu 27 päivänä kesäkuuta 2002, erityissäännöksistä afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi ja direktiivin 92/119/ETY muuttamisesta Teschenin taudin ja afrikkalaisen sikaruton osalta (EYVL L 192, 20.7.2002, s. 27).

(5)  Komission päätös 2005/363/EY, tehty 2 päivänä toukokuuta 2005, eläinten terveyttä koskevista suojatoimenpiteistä afrikkalaista sikaruttoa vastaan Sardiniassa, Italiassa (EUVL L 118, 5.5.2005, s. 39).

(6)  Komission päätös 2005/362/EY, tehty 2 päivänä toukokuuta 2005, suunnitelman hyväksymisestä afrikkalaisen sikaruton hävittämiseksi luonnonvaraisista sioista Sardiniassa, Italiassa (EUVL L 118, 5.5.2005, s. 37).

(7)  Komission täytäntöönpanopäätös 2014/93/EU, annettu 14 päivänä helmikuuta 2014, afrikkalaiseen sikaruttoon liittyvistä tietyistä suojatoimenpiteistä Liettuassa (EUVL L 46, 18.2.2014, s. 20).

(8)  Komission täytäntöönpanopäätös 2014/134/EU, annettu 12 päivänä maaliskuuta 2014, afrikkalaiseen sikaruttoon liittyvistä tietyistä suojatoimenpiteistä Puolassa (EUVL L 74, 14.3.2014, s. 63).

(9)  The EFSA Journal 2010; 8(3):1556.

(10)  Neuvoston direktiivi 92/65/ETY, annettu 13 päivänä heinäkuuta 1992, eläinten terveyttä koskevista vaatimuksista eläinten, siemennesteen, munasolujen ja alkioiden yhteisön sisäisessä kaupassa ja yhteisöön tuonnissa siltä osin, kun niitä eivät koske direktiivin 90/425/ETY liitteessä A olevassa I jaksossa mainittujen erityisten yhteisön säädösten eläinten terveyttä koskevat vaatimukset (EYVL L 268, 14.9.1992, s. 54).

(11)  Neuvoston direktiivi 64/432/ETY, annettu 26 päivänä kesäkuuta 1964, eläinten terveyteen liittyvistä ongelmista yhteisön sisäisessä nautaeläinten ja sikojen kaupassa (EYVL 121, 29.7.1964, s. 1977).

(12)  Komission päätös 93/444/ETY, tehty 2 päivänä heinäkuuta 1993, kolmansiin maihin vietäviksi tarkoitettujen tiettyjen elävien eläinten ja tuotteiden yhteisön sisäistä kauppaa koskevista yksityiskohtaisista säännöistä (EYVL L 208, 19.8.1993, s. 34).

(13)  Komission asetus (EY) N:o 599/2004, annettu 30 päivänä maaliskuuta 2004, eläinten ja eläinperäisten tuotteiden yhteisön sisäiseen kauppaan liittyvän yhdenmukaisen todistusmallin ja tarkastuspöytäkirjan hyväksymisestä (EUVL L 94, 31.3.2004, s. 44).

(14)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2004, eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä (EUVL L 139, 30.4.2004, s. 55).

(15)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 854/2004, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2004, ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinperäisten tuotteiden virallisen valvonnan järjestämistä koskevista erityissäännöistä (EUVL L 139, 30.4.2004, s. 206).

(16)  Komission päätös 2003/422/EY, tehty 26 päivänä toukokuuta 2003, afrikkalaisen sikaruton taudinmäärityskäsikirjan hyväksymisestä (EUVL L 143, 11.6.2003, s. 35).

(17)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1069/2009, annettu 21 päivänä lokakuuta 2009, muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläimistä saatavien sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden terveyssäännöistä sekä asetuksen (EY) N:o 1774/2002 kumoamisesta (sivutuoteasetus) (EUVL L 300, 14.11.2009, s. 1).

(18)  EUVL L 95, 29.3.2014, s. 48.”

(19)  Neuvoston direktiivi 90/429/ETY, annettu 26 päivänä kesäkuuta 1990, eläinten terveyttä koskevista vaatimuksista yhteisön sisäisessä siansukuisten kotieläinten siemennesteen kaupassa ja tuonnissa (EYVL L 224, 18.8.1990, s. 62).

(20)  Komission asetus (EU) N:o 142/2011, annettu 25 päivänä helmikuuta 2011, muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläimistä saatavien sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden terveyssäännöistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1069/2009 täytäntöönpanosta sekä neuvoston direktiivin 97/78/EY täytäntöönpanosta tiettyjen näytteiden ja tuotteiden osalta, jotka vapautetaan kyseisen direktiivin mukaisista eläinlääkärintarkastuksista rajatarkastusasemilla (EUVL L 54, 26.2.2011, s. 1).

(21)  EUVL L 95, 29.3.2014, s. 48.”


LIITE

I   OSA

1.   Liettua

Seuraavat Liettuan alueet:

a)

Vilnan läänissä (aspkritis):

osa Vilnan hallintopiiriä (eteläinen osa teistä nro A2 (E272) ja 103 lähtien),

 

Trakain hallintopiiri ja Elektrėnain kunta;

b)

Marijampolėn läänissä (aspkritis):

Marijampolėn kunta, Kalvarijan kunta ja Kazlų Rūdan kunta;

c)

Kaunasin läänissä (aspkritis):

Prienain hallintopiiri ja Birštonasin kunta.

2.   Puola

Seuraavat Puolan alueet:

Podlaskien voivodikunnassa:

Suwałkin kaupunki;

Białystokin kaupunki;

Suwałkin, Szypliszkin ja Raczkin kunnat Suwałkin piirikunnassa;

Augustówin kunnat ja Augustówin, Nowinkan, Sztabinin ja Bargłów Kościelnyn kaupungit Augustówin piirikunnassa;

Krasnopolin ja Puńskin kunnat Sejnyn piirikunnassa;

Goniądzin, Jasionówkan, Jaświłyn, Knyszynin, Krypnon ja Mońkin kunnat Mońkin piirikunnassa;

Suchowolan ja Korycinin kunnat Sokółkan piirikunnassa;

Choroszczin, Juchnowiec Kościelnyn, Surażin, Turośń Kościelnan, Tykocinin, Zabłudówin ja Dobrzyniewo Dużen kunnat Białystokin piirikunnassa;

Bielsk Podlaskin kunnat ja Bielsk Podlaskin, Orlan ja Wyszkin kaupungit Bielsk Podlaskin piirikunnassa;

Narewin, Narewkan, Białowieżan, Czyżen, Dubicze Cerkiewnen ja Hajnówkan kunnat sekä Hajnówkan kaupunki Hajnówkan piirikunnassa.

II   OSA

1.   Liettua

Seuraavat Liettuan alueet:

a)

Vilnan läänissä (aspkritis):

Šalčininkain hallintopiiri;

b)

Alytusin läänissä (aspkritis):

Lazdijain hallintopiiri, Varėnan hallintopiiri, Alytusin hallintopiiri, Alytusin kaupunki ja Druskininkain kunta.

2.   Puola

Seuraavat Puolan alueet:

Podlaskien voivodikunnassa:

Gibyn ja Sejnyn kunnat sekä Sejnyn kaupunki Sejnyn piirikunnassa;

Lipskin ja Płaskan kunnat Augustówin piirikunnassa;

Czarna Białostockan, Gródekin, Supraślin, Wasilkówin ja Michałowon kunnat Białystokin piirikunnassa;

Dąbrowa Białostockan, Janówin, Krynkin, Kuźnican, Nowy Dwórin, Sidran, Sokółkan ja Szudziałowon kunnat Sokółkan piirikunnassa.

III   OSA

Italia

Seuraavat Italian alueet:

Kaikki Sardinian alueet.


Top