Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R1451

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/1451 της Επιτροπής της 13ης Ιουλίου 2023 για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2020/2002 όσον αφορά την κοινοποίηση νόσων και τις πληροφορίες που πρέπει να υποβάλλουν τα κράτη μέλη για την έγκριση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με υποχρεωτικά και προαιρετικά προγράμματα εκρίζωσης και για τις αιτήσεις για την αναγνώριση καθεστώτος απαλλαγμένου από νόσο (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    C/2023/4630

    ΕΕ L 179 της 14.7.2023, p. 48–56 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/1451/oj

    14.7.2023   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 179/48


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2023/1451 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 13ης Ιουλίου 2023

    για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2020/2002 όσον αφορά την κοινοποίηση νόσων και τις πληροφορίες που πρέπει να υποβάλλουν τα κράτη μέλη για την έγκριση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με υποχρεωτικά και προαιρετικά προγράμματα εκρίζωσης και για τις αιτήσεις για την αναγνώριση καθεστώτος απαλλαγμένου από νόσο

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2016, σχετικά με τις μεταδοτικές νόσους των ζώων και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της υγείας των ζώων («νόμος για την υγεία των ζώων») (1), ιδίως τα άρθρα 23, 35 και 40,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/429 θεσπίζει κανόνες για τις νόσους των ζώων που μεταδίδονται σε ζώα ή ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων για την κοινοποίηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με νόσους, τα ενωσιακά προγράμματα επιτήρησης, τα προγράμματα εκρίζωσης και το καθεστώς απαλλαγμένου από νόσο.

    (2)

    Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/689 της Επιτροπής (2) συμπληρώνει τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και θεσπίζει κανόνες για την επιτήρηση, τα προγράμματα εκρίζωσης και το καθεστώς απαλλαγμένου από νόσο για ορισμένες καταγεγραμμένες και αναδυόμενες νόσους των ζώων.

    (3)

    Προκειμένου να διασφαλισθεί η ομοιόμορφη εφαρμογή στην Ένωση των διατάξεων για την κοινοποίηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με νόσους, τα ενωσιακά προγράμματα επιτήρησης, τα προγράμματα εκρίζωσης και το καθεστώς απαλλαγμένου από νόσο που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/689, στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2020/2002 της Επιτροπής (3) καθορίζονται εκτελεστικοί κανόνες σχετικά με τις πληροφορίες, τους μορφότυπους και τις διαδικαστικές απαιτήσεις για τα προγράμματα επιτήρησης, τα προγράμματα εκρίζωσης και το καθεστώς απαλλαγμένου από νόσο.

    (4)

    Η πείρα που αποκτήθηκε από την υποβολή πληροφοριών σχετικά με το αποτέλεσμα των εγκεκριμένων προγραμμάτων εκρίζωσης και τις αιτήσεις αναγνώρισης καθεστώτος απαλλαγμένου από νόσο στο διάστημα από την ημερομηνία εφαρμογής του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2020/2002, και ιδίως υπό το πρίσμα των ήδη διαθέσιμων δεδομένων στο ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών για τις νόσους των ζώων (ADIS) που προβλέπεται στο άρθρο 22 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429, δείχνει ότι ορισμένα στοιχεία των πληροφοριών που απαιτούνται επί του παρόντος από τον εν λόγω εκτελεστικό κανονισμό δεν είναι απαραίτητα για την αξιολόγηση εκ μέρους της Επιτροπής των αιτήσεων αναγνώρισης καθεστώτος απαλλαγμένου από νόσο. Τα εν λόγω στοιχεία δεν θα πρέπει να απαιτούνται, προκειμένου να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος των κρατών μελών. Συνεπώς, ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/2002 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

    (5)

    Οι πληροφορίες οι οποίες πρέπει να παρέχονται σχετικά με τα αποτελέσματα της εφαρμογής των προγραμμάτων εκρίζωσης είναι διαθέσιμες στο ADIS. Τα σχέδια προγραμμάτων εκρίζωσης που υποβάλλονται προς έγκριση στην Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλλονται επίσης ηλεκτρονικά μέσω του ADIS, προκειμένου να διασφαλίζεται συνεκτικότητα.

    (6)

    Επιπλέον, η πείρα που αποκτήθηκε κατά την εφαρμογή του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2020/2002 έδειξε ότι είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστούν ορισμένες διατάξεις των παραρτημάτων του V, VI και VII, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι το εδαφικό πεδίο εφαρμογής εγκεκριμένου προγράμματος εκρίζωσης που αφορά υδρόβια ζώα, καθώς και η έγκριση καθεστώτος απαλλαγμένου από νόσο για τα συγκεκριμένα ζώα, μπορούν να εφαρμόζονται σε επίπεδο κράτος μέλους, ζώνης ή διαμερίσματος. Συνεπώς, τα παραρτήματα V, VI και VII του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2020/2002 θα πρέπει να τροποποιηθούν αναλόγως.

    (7)

    Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/689 προβλέπει ορισμένες παρεκκλίσεις οι οποίες αφορούν την υποβολή προγράμματος εκρίζωσης για νόσους των κατηγοριών Β και Γ που προσβάλλουν τα υδρόβια ζώα σύμφωνα με το παράρτημα VII τμήμα 4 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2020/2002. Επί του παρόντος, στο εν λόγω παράρτημα αναφέρεται μία μόνο τέτοια παρέκκλιση. Συνεπώς, ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/2002 θα πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλες οι σχετικές παρεκκλίσεις αναφέρονται στο τμήμα 4 του παραρτήματος VII του εν λόγω εκτελεστικού κανονισμού.

    (8)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/2002 τροποποιείται ως εξής:

    1)

    Το άρθρο 7 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 7

    Υποβολή εκθέσεων σε επίπεδο Ένωσης σχετικά με τα ετήσια αποτελέσματα της εφαρμογής των εγκεκριμένων προγραμμάτων εκρίζωσης

    1.   Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους εκθέσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εφαρμογής των εγκεκριμένων προγραμμάτων εκρίζωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    2.   Οι εκθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 περιέχουν για κάθε έτος, που καλύπτει το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, τις πληροφορίες που ορίζονται:

    α)

    στο παράρτημα V τμήμα 1 για προγράμματα εκρίζωσης για τις νόσους των κατηγοριών Β και Γ των χερσαίων ζώων με βάση τη χορήγηση καθεστώτος απαλλαγμένου από νόσο σε επίπεδο εγκαταστάσεων·

    β)

    στο παράρτημα V τμήμα 2 για προγράμματα εκρίζωσης για τη λοίμωξη από τον ιό της λύσσας (RABV)·

    γ)

    στο παράρτημα V τμήμα 3 για προγράμματα εκρίζωσης της λοίμωξης από τον ιό του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου (ορότυποι 1-24) (λοίμωξη από τον BTV)·

    δ)

    στο παράρτημα V τμήμα 4 για προγράμματα εκρίζωσης νόσων των κατηγοριών Β και Γ των υδρόβιων ζώων.

    3.   Τα στοιχεία που αναφέρονται στην παράγραφο 1 υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ADIS.».

    2)

    Στο άρθρο 8 η παράγραφος 2 απαλείφεται.

    3)

    Το άρθρο 10 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    στην παράγραφο 1 η εισαγωγική φράση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή προς έγκριση:»·

    β)

    προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 3:

    «3.   Τα προγράμματα εκρίζωσης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ADIS.»

    .

    4)

    Στο άρθρο 11 η εισαγωγική φράση της παραγράφου 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Τα κράτη μέλη, όταν υποβάλλουν αίτηση στην Επιτροπή για την αναγνώριση καθεστώτος απαλλαγμένου από νόσο σύμφωνα με το μέρος II κεφάλαιο 4 τμήματα 1 και 2 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/689, με εξαίρεση τις πληροφορίες που έχουν παρασχεθεί προηγουμένως στις εκθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 7 του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβάνουν στις αιτήσεις τους τις σχετικές πληροφορίες που ορίζονται:».

    5)

    Τα παραρτήματα V, VI και VII του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2020/2002 τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 13 Ιουλίου 2023.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  ΕΕ L 84 της 31.3.2016, σ. 1.

    (2)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/689 της Επιτροπής, της 17ης Δεκεμβρίου 2019, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους κανόνες για την επιτήρηση, τα προγράμματα εκρίζωσης και το καθεστώς απαλλαγμένου από νόσο για ορισμένες καταγεγραμμένες και αναδυόμενες νόσους (ΕΕ L 174 της 3.6.2020, σ. 211).

    (3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/2002 της Επιτροπής, της 7ης Δεκεμβρίου 2020, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την κοινοποίηση σε επίπεδο Ένωσης των καταγεγραμμένων νόσων και την υποβολή εκθέσεων σε επίπεδο Ένωσης σχετικά με αυτές, τους μορφότυπους και τις διαδικασίες για την υποβολή ενωσιακών προγραμμάτων επιτήρησης και προγραμμάτων εκρίζωσης και των σχετικών εκθέσεων, όπως και για την αίτηση αναγνώρισης καθεστώτος απαλλαγμένου από νόσο, καθώς και όσον αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών (ΕΕ L 412 της 8.12.2020, σ. 1).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Τα παραρτήματα V, VI και VII του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2020/2002 τροποποιούνται ως εξής:

    1.

    στο παράρτημα V:

    α)

    στο τμήμα 1 το σημείο 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «6.

    Πληροφορίες σχετικά με τις εγκαταστάσεις και τα ζώα που βρίσκονται στο έδαφος σύμφωνα με το σημείο 5, ανά ζώνη, αν περιλαμβάνονται περισσότερες από μία ζώνες στο εδαφικό πεδίο εφαρμογής του προγράμματος:

    α)

    αριθμός εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται ζώα του στοχευόμενου ζωικού πληθυσμού, εξαιρουμένων των εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στην παρέκκλιση σύμφωνα με το άρθρο 19 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/689 της Επιτροπής (*1), στις 31 Δεκεμβρίου·

    β)

    αριθμός ζώων του στοχευόμενου ζωικού πληθυσμού που διατηρούνται στις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο α) στις 31 Δεκεμβρίου·

    γ)

    αριθμός εγκαταστάσεων με καθεστώς απαλλαγμένου από νόσο, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων με αναστολή του καθεστώτος απαλλαγμένου από νόσο, με εμβολιασμό ή χωρίς εμβολιασμό, κατά περίπτωση, από τον αριθμό των εγκαταστάσεων που αναφέρονται στο στοιχείο α) στις 31 Δεκεμβρίου·

    δ)

    αριθμός ζώων που διατηρούνται στις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο γ)·

    ε)

    αριθμός εγκαταστάσεων που επιβεβαιώθηκε ότι έχουν μολυνθεί κατά την περίοδο αναφοράς.

    (*1)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/689 της Επιτροπής, της 17ης Δεκεμβρίου 2019, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους κανόνες για την επιτήρηση, τα προγράμματα εκρίζωσης και το καθεστώς απαλλαγμένου από νόσο για ορισμένες καταγεγραμμένες και αναδυόμενες νόσους (ΕΕ L 174 της 3.6.2020, σ. 211).»·"

    β)

    στο τμήμα 4 το σημείο 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «6.

    Πληροφορίες σχετικά με τις εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας και ζώα που βρίσκονται στο έδαφος σύμφωνα με το σημείο 5, ανά κράτος μέλος, ζώνη ή διαμέρισμα:

    α)

    αριθμός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας και αριθμός καταχωρισμένων εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας στις οποίες διατηρούνται ζώα του στοχευόμενου ζωικού πληθυσμού και, κατά περίπτωση, των σημείων δειγματοληψίας σε άγριους πληθυσμούς, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκρίζωσης, στις 31 Δεκεμβρίου·

    β)

    αριθμός εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας και, κατά περίπτωση, των σημείων δειγματοληψίας σε άγριους πληθυσμούς, από τον αριθμό των εγκαταστάσεων ή των σημείων δειγματοληψίας που αναφέρονται στο στοιχείο α), οι οποίες δεν έχουν μολυνθεί στις 31 Δεκεμβρίου·

    γ)

    αριθμός μολυσμένων εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας και, κατά περίπτωση, των σημείων δειγματοληψίας σε άγριους πληθυσμούς με επιβεβαιωμένο/-α κρούσμα/-τα, από τον αριθμό των εγκαταστάσεων ή των σημείων δειγματοληψίας που αναφέρονται στο στοιχείο α) στις 31 Δεκεμβρίου·

    δ)

    αριθμός νέων, μολυσμένων εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας και, κατά περίπτωση, σημείων δειγματοληψίας σε άγριους πληθυσμούς με επιβεβαιωμένο/-α κρούσμα/-τα, από τον αριθμό των εγκαταστάσεων ή των σημείων δειγματοληψίας που αναφέρονται στο στοιχείο α) στις 31 Δεκεμβρίου.»

    2.

    Το παράρτημα VI τροποποιείται ως εξής:

    α)

    ο τίτλος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Πληροφοριεσ που πρεπει να περιλαμβανονται στισ αιτησεισ για την αναγνωριση καθεστωτοσ απαλλαγμενου απο νοσο στα κρατη μελη ή σε ζωνεσ οσον αφορα τισ νοσουσ των χερσαιων και υδροβιων ζωων και στισ αιτησεισ για την αναγνωριση καθεστωτοσ απαλλαγμενου απο νοσο οσον αφορα τισ νοσουσ των υδροβιων ζωων συμφωνα με το Αρθρο 11»·

    β)

    το τμήμα 6 τροποποιείται ως εξής:

    i)

    τα σημεία 1 έως 7 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.

    στην περίπτωση προγραμμάτων εκρίζωσης για τη λοίμωξη από Brucella abortus, B. melitensis και B. suis όσον αφορά τα δεσποζόμενα βοοειδή ανά ζώνη, αν περιλαμβάνονται περισσότερες από μία ζώνες στο εδαφικό πεδίο εφαρμογής του προγράμματος:

    α)

    αριθμός εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται βοοειδή, εξαιρουμένων των εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στην παρέκκλιση σύμφωνα με το άρθρο 19 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/689 στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    β)

    αριθμός βοοειδών που διατηρούνται στις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο α) στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    γ)

    αριθμός εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται βοοειδή με καθεστώς απαλλαγμένου από τη λοίμωξη από Brucella abortus, B. melitensis και B. suis χωρίς εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων με καθεστώς απαλλαγμένου από νόσο με αναστολή στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    δ)

    αριθμός βοοειδών που διατηρούνται στις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο γ) στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    ε)

    αριθμός εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται βοοειδή που εξετάζονται με ορολογική δοκιμασία για λοίμωξη από Brucella abortus, B. melitensis και B. suis για καθένα από τα τρία τελευταία έτη·

    στ)

    αριθμός εγκαταστάσεων για τις οποίες υπάρχει υπόνοια κρούσματος σύμφωνα με τις εξετάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο ε) για καθένα από τα τρία τελευταία έτη·

    ζ)

    αριθμός περιπτώσεων αποβολών βοοειδών που μπορεί να προκλήθηκαν από λοίμωξη από Brucella abortus, B. melitensis και B. suis οι οποίες διερευνήθηκαν κάθε έτος για τα τελευταία τρία έτη·

    η)

    ημερομηνία του τελευταίου επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης από Brucella abortus, B. melitensis και B. suis σε δεσποζόμενα βοοειδή·

    θ)

    ημερομηνία του τελευταίου εμβολιασμού δεσποζόμενων βοοειδών κατά της λοίμωξης από Brucella abortus, B. melitensis και B. suis·

    2.

    στην περίπτωση προγραμμάτων εκρίζωσης για τη λοίμωξη από Brucella abortus, B. melitensis και B. suis όσον αφορά τα δεσποζόμενα αιγοπρόβατα ανά ζώνη, αν περιλαμβάνονται περισσότερες από μία ζώνες στο εδαφικό πεδίο εφαρμογής του προγράμματος:

    α)

    αριθμός εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται αιγοπρόβατα, εξαιρουμένων των εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στην παρέκκλιση σύμφωνα με το άρθρο 19 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/689 στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    β)

    αριθμός αιγοπροβάτων που διατηρούνται στις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο α) στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    γ)

    αριθμός εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται αιγοπρόβατα με καθεστώς απαλλαγμένου από τη λοίμωξη από Brucella abortus, B. melitensis και B. suis χωρίς εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων με καθεστώς απαλλαγμένου από νόσο με αναστολή στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    δ)

    αριθμός αιγοπροβάτων που διατηρούνται στις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο γ) στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    ε)

    αριθμός εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται αιγοπρόβατα που εξετάστηκαν για λοίμωξη από Brucella abortus, B. melitensis και B. suis κάθε έτος για τα τελευταία τρία έτη·

    στ)

    αριθμός εγκαταστάσεων για τις οποίες υπάρχει υπόνοια κρούσματος σύμφωνα με τις εξετάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο ε) για καθένα από τα τρία τελευταία έτη·

    ζ)

    αριθμός περιπτώσεων αποβολών αιγοπροβάτων που μπορεί να προκλήθηκαν από λοίμωξη από Brucella abortus, B. melitensis και B. suis τα οποία διερευνήθηκαν κάθε έτος για τα τελευταία τρία έτη·

    η)

    ημερομηνία του τελευταίου επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης από Brucella abortus, B. melitensis και B. suis σε δεσποζόμενα αιγοπρόβατα·

    θ)

    ημερομηνία του τελευταίου εμβολιασμού δεσποζόμενων αιγοπροβάτων κατά της λοίμωξης από Brucella abortus, B. melitensis και B. suis ·

    3.

    στην περίπτωση προγραμμάτων εκρίζωσης για τη λοίμωξη από το σύμπλεγμα MTBC, ανά ζώνη, αν περιλαμβάνονται περισσότερες από μία ζώνες στο εδαφικό πεδίο εφαρμογής του προγράμματος:

    α)

    αριθμός εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται βοοειδή, εξαιρουμένων των εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στην παρέκκλιση σύμφωνα με το άρθρο 19 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/689 στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    β)

    αριθμός βοοειδών που διατηρούνται στις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο α) στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    γ)

    αριθμός εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται βοοειδή με καθεστώς απαλλαγμένου από τη λοίμωξη από MTBC, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων με καθεστώς απαλλαγμένου από νόσο με αναστολή στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    δ)

    αριθμός βοοειδών που διατηρούνται στις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο γ) στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    ε)

    αριθμός εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται βοοειδή που εξετάστηκαν για λοίμωξη από MTBC κάθε έτος για τα τελευταία τρία έτη·

    στ)

    αριθμός εγκαταστάσεων για τις οποίες υπάρχει υπόνοια κρούσματος σύμφωνα με τις εξετάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο ε) για καθένα από τα τρία τελευταία έτη·

    ζ)

    αριθμός βοοειδών που εσφάγησαν, τα οποία παρουσιάζουν εικαζόμενες αλλοιώσεις της λοίμωξης από MTBC που διερευνήθηκαν κάθε έτος κατά τα τελευταία τρία έτη·

    η)

    αριθμός εγκαταστάσεων που επιβεβαιώθηκε ότι έχουν μολυνθεί από MTBC κάθε έτος κατά τα τελευταία τρία έτη·

    4.

    στην περίπτωση προγραμμάτων εκρίζωσης για τη λοίμωξη από την EBL, ανά ζώνη, αν περιλαμβάνονται περισσότερες από μία ζώνες στο εδαφικό πεδίο εφαρμογής του προγράμματος:

    α)

    αριθμός εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται βοοειδή, εξαιρουμένων των εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στην παρέκκλιση σύμφωνα με το άρθρο 19 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/689 στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    β)

    αριθμός βοοειδών που διατηρούνται στις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο α) στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    γ)

    αριθμός εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται βοοειδή με καθεστώς απαλλαγμένου από τη λοίμωξη από EBL, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων με καθεστώς απαλλαγμένου από νόσο με αναστολή στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    δ)

    αριθμός βοοειδών που διατηρούνται στις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο γ) στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    ε)

    αριθμός εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται βοοειδή που εξετάστηκαν για λοίμωξη από EBL κάθε έτος για τα τελευταία τρία έτη·

    στ)

    αριθμός εγκαταστάσεων για τις οποίες υπάρχει υπόνοια κρούσματος σύμφωνα με τις εξετάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο ε) για καθένα από τα τρία τελευταία έτη·

    ζ)

    αριθμός δειγμάτων από βοοειδή ηλικίας άνω των 24 μηνών που εσφάγησαν, με όγκους που μπορεί να προκλήθηκαν από λοίμωξη από EBL και τα οποία υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό της παρουσίας EBL κάθε έτος για τα τελευταία τρία έτη·

    η)

    αριθμός εγκαταστάσεων που επιβεβαιώθηκε ότι έχουν μολυνθεί από EBL κάθε έτος για τα τελευταία τρία έτη·

    5.

    στην περίπτωση προγραμμάτων εκρίζωσης για τη λοίμωξη από την IBR/IPV, ανά ζώνη, αν περιλαμβάνονται περισσότερες από μία ζώνες στο εδαφικό πεδίο εφαρμογής του προγράμματος:

    α)

    αριθμός εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται βοοειδή, εξαιρουμένων των εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στην παρέκκλιση σύμφωνα με το άρθρο 19 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/689 στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    β)

    αριθμός βοοειδών που διατηρούνται στις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο α) στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    γ)

    αριθμός εγκαταστάσεων με καθεστώς απαλλαγμένου από τη λοίμωξη από IBR/IPV, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων με καθεστώς απαλλαγμένου από νόσο με αναστολή στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    δ)

    αριθμός βοοειδών που διατηρούνται στις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο γ) στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    ε)

    αριθμός εγκαταστάσεων στις οποίες πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις για λοίμωξη από IBR/IPV κάθε έτος για τα τελευταία τρία έτη·

    στ)

    αριθμός εγκαταστάσεων για τις οποίες υπάρχει υπόνοια κρούσματος σύμφωνα με τις εξετάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο ε) για καθένα από τα τρία τελευταία έτη·

    ζ)

    αριθμός εγκαταστάσεων που επιβεβαιώθηκε ότι έχουν μολυνθεί από IBR/IPV κάθε έτος για τα τελευταία τρία έτη·

    η)

    ημερομηνία απαγόρευσης του εμβολιασμού δεσποζόμενων βοοειδών κατά της IBR/IPV·

    6.

    στην περίπτωση προγραμμάτων εκρίζωσης για τη λοίμωξη από ADV, ανά ζώνη, αν περιλαμβάνονται περισσότερες από μία ζώνες στο εδαφικό πεδίο εφαρμογής του προγράμματος:

    α)

    αριθμός εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται χοιροειδή, εξαιρουμένων των εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στην παρέκκλιση σύμφωνα με το άρθρο 19 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/689 στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    β)

    αριθμός χοιροειδών που διατηρούνται στις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο α) στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    γ)

    αριθμός εγκαταστάσεων με καθεστώς απαλλαγμένου από τη λοίμωξη από ADV, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων με καθεστώς απαλλαγμένου από νόσο με αναστολή στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    δ)

    αριθμός χοιροειδών που διατηρούνται στις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο γ) στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    ε)

    αριθμός εγκαταστάσεων στις οποίες διενεργήθηκε επιτήρηση για τον εντοπισμό τυχόν κλινικών, ιολογικών ή ορολογικών στοιχείων λοίμωξης από ADV κάθε έτος για τα τελευταία τρία έτη·

    στ)

    αριθμός χοιροειδών που εξετάστηκαν στις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο ε) κάθε έτος για τα τελευταία τρία έτη·

    ζ)

    αριθμός εγκαταστάσεων που επιβεβαιώθηκε ότι έχουν μολυνθεί από ADV κάθε έτος για τα τελευταία τρία έτη·

    η)

    ημερομηνία απαγόρευσης του εμβολιασμού δεσποζόμενων χοιροειδών κατά του ADV·

    7.

    στην περίπτωση προγραμμάτων εκρίζωσης για τη λοίμωξη από BVD, ανά ζώνη, αν περιλαμβάνονται περισσότερες από μία ζώνες στο εδαφικό πεδίο εφαρμογής του προγράμματος:

    α)

    αριθμός εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται βοοειδή, εξαιρουμένων των εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στην παρέκκλιση σύμφωνα με το άρθρο 19 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/689 στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    β)

    αριθμός βοοειδών που διατηρούνται στις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο α) στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    γ)

    αριθμός εγκαταστάσεων με καθεστώς απαλλαγμένου από τη λοίμωξη από BVD, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων με καθεστώς απαλλαγμένου από νόσο με αναστολή στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    δ)

    αριθμός βοοειδών που διατηρούνται στις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο γ) στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους για τα τελευταία τρία έτη·

    ε)

    αριθμός εγκαταστάσεων στις οποίες πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις για λοίμωξη από BVD κάθε έτος για τα τελευταία τρία έτη·

    στ)

    αριθμός εγκαταστάσεων για τις οποίες υπάρχει υπόνοια κρούσματος σύμφωνα με τις εξετάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο ε) για καθένα από τα τρία τελευταία έτη·

    ζ)

    αριθμός εγκαταστάσεων που επιβεβαιώθηκε ότι έχουν μολυνθεί από BVD κάθε έτος για τα τελευταία τρία έτη·

    η)

    ημερομηνία απαγόρευσης του εμβολιασμού δεσποζόμενων βοοειδών κατά της BVD·»·

    ii)

    το σημείο 10 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «10.

    στην περίπτωση προγραμμάτων εκρίζωσης για νόσους των κατηγοριών Β και Γ που προσβάλλουν τα υδρόβια ζώα, παρέχονται οι ακόλουθες πληροφορίες για κάθε έτος του προγράμματος, ανά κράτος μέλος, ζώνη ή διαμέρισμα, ανάλογα με το εδαφικό πεδίο εφαρμογής:

    α)

    αριθμός των εγκεκριμένων εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας και, κατά περίπτωση, αριθμός των καταχωρισμένων εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας στις οποίες διατηρούνται ζώα του στοχευόμενου ζωικού πληθυσμού και σημείων δειγματοληψίας σε άγριους πληθυσμούς, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκρίζωσης, καθώς και χάρτες που δείχνουν τις τοποθεσίες των εγκαταστάσεων και των σημείων δειγματοληψίας στους άγριους πληθυσμούς·

    β)

    αριθμός εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας και, κατά περίπτωση, των σημείων δειγματοληψίας σε άγριους πληθυσμούς, από τον αριθμό των εγκαταστάσεων και των σημείων δειγματοληψίας που αναφέρονται στο στοιχείο α), οι οποίες δεν έχουν μολυνθεί·

    γ)

    αριθμός ζωοϋγειονομικών επισκέψεων ανά εγκεκριμένη και, κατά περίπτωση, καταχωρισμένη εγκατάσταση υδατοκαλλιέργειας·

    δ)

    αριθμός δειγματοληψιών ανά εγκεκριμένη και, κατά περίπτωση, καταχωρισμένη εγκατάσταση υδατοκαλλιέργειας και σημείο δειγματοληψίας σε άγριους πληθυσμούς, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τα είδη, τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας (θετικά ή αρνητικά) και τη θερμοκρασία του νερού κατά τη δειγματοληψία·

    ε)

    αριθμός μολυσμένων εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας και, κατά περίπτωση, σημείων δειγματοληψίας σε άγριους πληθυσμούς με επιβεβαιωμένο/-α κρούσμα/-τα, από τον αριθμό των εγκαταστάσεων που αναφέρονται στο στοιχείο α)·

    στ)

    αριθμός νέων, μολυσμένων εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας και, κατά περίπτωση, σημείων δειγματοληψίας σε άγριους πληθυσμούς με επιβεβαιωμένο/-α κρούσμα/-τα, από τον αριθμό των εγκαταστάσεων που αναφέρονται στο στοιχείο α).».

    3.

    Το παράρτημα VII τροποποιείται ως εξής:

    α)

    στο τμήμα 1 το σημείο 9 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «9.

    Ενδιάμεσοι στόχοι του προγράμματος εκρίζωσης, σχετικοί με τα ειδικά ανά νόσο κριτήρια για τη χορήγηση καθεστώτος απαλλαγμένου από νόσο, οι οποίοι περιλαμβάνουν τουλάχιστον:

    α)

    την αναμενόμενη ετήσια μείωση του αριθμού των μολυσμένων εγκαταστάσεων·

    β)

    την αναμενόμενη ετήσια αύξηση του αριθμού των απαλλαγμένων από νόσο εγκαταστάσεων.»·

    β)

    τα σημεία 5 και 6 του τμήματος 4 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «5.

    Περιγραφή της επιδημιολογικής κατάστασης στο κράτος μέλος, τη ζώνη ή το διαμέρισμα, ανάλογα με το εδαφικό πεδίο εφαρμογής του προγράμματος, με τα εξής στοιχεία:

    α)

    αριθμός των εγκεκριμένων εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας και αριθμός των καταχωρισμένων εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας στις οποίες διατηρούνται ζώα του στοχευόμενου ζωικού πληθυσμού, ανά είδος παραγωγής και ανά υγειονομικό καθεστώς·

    β)

    καταγεγραμμένα είδη που διατηρούνται στις εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας που αναφέρονται στο στοιχείο α) ανά υγειονομικό καθεστώς·

    γ)

    χάρτες που δείχνουν:

    i)

    τη γεωγραφική θέση των εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας που αναφέρονται στο στοιχείο α) και τις σχετικές λεκάνες απορροής· και

    ii)

    τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων λοίμωξης από τη σχετική νόσο κατηγορίας Β ή Γ για διάστημα που καλύπτει τουλάχιστον τα τελευταία 5 έτη·

    δ)

    πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση σε άγρια υδρόβια ζώα, κατά περίπτωση.

    6.

    Περιγραφή της στρατηγικής ελέγχου νόσων του προγράμματος εκρίζωσης σύμφωνα με το άρθρο 46 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/689, η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον:

    α)

    τα σχήματα δειγματοληψίας και τις διαγνωστικές μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με το παράρτημα VI του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/689 για:

    i)

    υγειονομικές επισκέψεις και δειγματοληψία σε εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας·

    ii)

    στοχευμένη επιτήρηση σε άγριους πληθυσμούς, κατά περίπτωση·

    β)

    τα μέτρα ελέγχου νόσων που θα εφαρμοστούν στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος·

    γ)

    τα μέτρα βιοπροφύλαξης και μετριασμού του κινδύνου που θα εφαρμοστούν·

    δ)

    προγράμματα εμβολιασμού, κατά περίπτωση·

    ε)

    τα μέτρα που θα εφαρμοστούν όσον αφορά τα άγρια υδρόβια ζώα και τον αριθμό και τη γεωγραφική θέση των σημείων δειγματοληψίας, κατά περίπτωση·

    στ)

    τις παρεκκλίσεις που θα εφαρμοστούν σύμφωνα με το άρθρο 47 παράγραφος 4, το άρθρο 51 παράγραφος 2 ή το άρθρο 53 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/689, κατά περίπτωση·

    ζ)

    τα συντονισμένα μέτρα με άλλα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες, κατά περίπτωση.».


    (*1)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/689 της Επιτροπής, της 17ης Δεκεμβρίου 2019, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους κανόνες για την επιτήρηση, τα προγράμματα εκρίζωσης και το καθεστώς απαλλαγμένου από νόσο για ορισμένες καταγεγραμμένες και αναδυόμενες νόσους (ΕΕ L 174 της 3.6.2020, σ. 211).»·»


    Top