Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D0718(02)

    Απόφαση της Επιτροπής, της 17ης Ιουλίου 2018, για τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής με την ονομασία «Συντονιστική ομάδα για την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη των νόσων και τη διαχείριση των μη μεταδοτικών νοσημάτων» και για την κατάργηση της απόφασης για τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τις σπάνιες νόσους και της απόφασης για τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τον έλεγχο του καρκίνου (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    C/2018/4492

    ΕΕ C 251 της 18.7.2018, p. 9–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2022; καταργήθηκε από 32022D1212(01)

    18.7.2018   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 251/9


    ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 17ης Ιουλίου 2018

    για τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής με την ονομασία «Συντονιστική ομάδα για την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη των νόσων και τη διαχείριση των μη μεταδοτικών νοσημάτων» και για την κατάργηση της απόφασης για τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τις σπάνιες νόσους και της απόφασης για τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τον έλεγχο του καρκίνου

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    (2018/C 251/07)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Σύμφωνα με το άρθρο 168 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη, σε συνδυασμό με την Επιτροπή, πρέπει να συντονίζουν μεταξύ τους τις πολιτικές και τα προγράμματά τους στους τομείς που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του εν λόγω άρθρου. Η Επιτροπή μπορεί να αναλαμβάνει, σε στενή επαφή με τα κράτη μέλη, κάθε χρήσιμη πρωτοβουλία για την προώθηση του συντονισμού αυτού, ιδίως πρωτοβουλίες για τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών και δεικτών, την οργάνωση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και την προετοιμασία των στοιχείων που είναι αναγκαία για την τακτική παρακολούθηση και αξιολόγηση.

    (2)

    Το Συμβούλιο εξέδωσε στις 7 Δεκεμβρίου 2010 συμπεράσματα σχετικά με «Καινοτόμες προσεγγίσεις των χρόνιων νοσημάτων στον τομέα της δημόσιας υγείας και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης» (1), όπου καλούνται τα κράτη μέλη να προσδιορίσουν και να ανταλλάξουν ορθές πρακτικές για τις χρόνιες νόσους.

    (3)

    Η Επιτροπή εξέδωσε, στις 4 Απριλίου 2014, «Ανακοίνωση για αποτελεσματικά, προσβάσιμα και ανθεκτικά συστήματα υγείας» (2), όπου προέβλεψε ότι οι πρωτοβουλίες με τις οποίες η Ένωση μπορεί να στηρίξει τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής στα κράτη μέλη θα εστιάζονται στις μεθόδους και τα εργαλεία που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να επιτυγχάνουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, προσβασιμότητα και ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας τους.

    (4)

    Η Επιτροπή εξέδωσε, στις 22 Νοεμβρίου 2016, «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Επόμενα βήματα για ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό μέλλον: Ευρωπαϊκή δράση για την αειφορία» (3), όπου αναφέρεται ότι η Ένωση δεσμεύεται πλήρως να γίνει πρωτοπόρος στην υλοποίηση της ατζέντας 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τους στόχους της για βιώσιμη ανάπτυξη που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Ειδικότερα, συμβάλλοντας στον στόχο 3 για τη βιώσιμη ανάπτυξη «Εξασφάλιση υγιούς ζωής και προώθηση της ευημερίας για όλους και σε όλες τις ηλικίες», η Ένωση συμπληρώνει τις δράσεις των κρατών μελών μέσω νομοθεσίας και άλλων πρωτοβουλιών για τη δημόσια υγεία, τα συστήματα υγείας και τα προβλήματα υγείας που έχουν σχέση με το περιβάλλον. Η Επιτροπή θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να επιτύχουν τους στόχους αυτούς, ιδίως με τη μείωση της θνησιμότητας από χρόνιες νόσους.

    (5)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 282/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τη θέσπιση τρίτου Προγράμματος για τη δράση της Ένωσης στον τομέα της υγείας (2014-2020) (4) προβλέπει ότι μία από τις θεματικές προτεραιότητες του προγράμματος είναι η προαγωγή της υγείας, η πρόληψη των νόσων και η ενίσχυση υποστηρικτικού περιβάλλοντος για υγιεινούς τρόπους ζωής. Οι δράσεις που εμπίπτουν σ’ αυτήν την προτεραιότητα περιλαμβάνουν τη στήριξη της συνεργασίας και της δικτύωσης στην Ένωση σε σχέση με την πρόληψη και τη βελτίωση της ανταπόκρισης στις χρόνιες νόσους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, σε νόσους που συνδέονται με το γήρας και σε νευροεκφυλιστικές νόσους, μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και ορθών πρακτικών και της ανάπτυξης κοινών δράσεων στον τομέα της πρόληψης, του έγκαιρου εντοπισμού και της διαχείρισης μη μεταδοτικών νοσημάτων.

    (6)

    Λόγω των δεσμεύσεων αυτών και των υποχρεώσεων στον τομέα της δημόσιας υγείας, είναι συνεπώς ανάγκη να συσταθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της προαγωγής της υγείας, της πρόληψης των νόσων και της διαχείρισης των μη μεταδοτικών νοσημάτων, καθώς και να καθοριστούν τα καθήκοντα και η δομή αυτής της ομάδας.

    (7)

    Η απόφαση C(2016) 3301 της Επιτροπής (5) θεσπίζει ένα αναθεωρημένο σύνολο κανόνων για όλες τις ομάδες εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής. Οι νέοι κανόνες επιδιώκουν να προσδώσουν περισσότερη σαφήνεια και διαφάνεια ως προς τη σύνθεση των ομάδων εμπειρογνωμόνων. Κατά συνέπεια, τα καθήκοντα και η δομή της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη των νόσων και τη διαχείριση των μη μεταδοτικών νοσημάτων θα πρέπει να καθοριστεί σε συμμόρφωση με την παρούσα απόφαση.

    (8)

    Η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να παρέχει συμβουλές και εμπειρογνωμοσύνη στην Επιτροπή κατά τη διατύπωση και την υλοποίηση των δραστηριοτήτων της Ένωσης στον τομέα της προαγωγής της υγείας, της πρόληψης των νόσων και της διαχείρισης των μη μεταδοτικών νοσημάτων και να ενισχύει τις ανταλλαγές της σχετικής εμπειρογνωμοσύνης, των πολιτικών και των πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών και των διαφόρων εμπλεκόμενων μερών.

    (9)

    Η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να συμβουλεύει την Επιτροπή για την επιλογή ορθών και βέλτιστων πρακτικών που θα μπορούν να μεταφερθούν και να διαδοθούν στα κράτη μέλη με την αξιοποίηση του προγράμματος της ΕΕ για την υγεία ή άλλων χρηματοδοτικών μέσων της Ένωσης.

    (10)

    Η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να βοηθά τα κράτη μέλη να επιτύχουν τον στόχο 3 για τη βιώσιμη ανάπτυξη και, ιδίως, να μειώσουν την πρόωρη θνησιμότητα που οφείλεται σε μη μεταδοτικά νοσήματα.

    (11)

    Η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να συμβουλεύει την Επιτροπή στις προσπάθειές της για συντονισμό των δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας που οφείλεται σε μη μεταδοτικά νοσήματα.

    (12)

    Η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να παρέχει συμβουλές στην Επιτροπή ως προς τη βελτίωση της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων στον τομέα της προαγωγής της υγείας, της πρόληψης των νόσων και της διαχείρισης των μη μεταδοτικών νοσημάτων.

    (13)

    Η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να συντονίζει τις δραστηριότητές της με την ομάδα εμπειρογνωμόνων για πληροφορίες σχετικές με την υγεία (EGHI) η οποία συμβουλεύει την Επιτροπή σχετικά με τις ανάγκες για πληροφορίες που αφορούν την υγεία, τεχνικές λύσεις και προτεραιότητες με σκοπό την τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής στον τομέα της υγείας. Συγκεκριμένα, η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να αξιοποιεί τις γνώσεις της EGHI όταν αποτιμά τη μέθοδο και τα αποτελέσματα της μεταφοράς και της υλοποίησης των βέλτιστων πρακτικών.

    (14)

    Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική μεταφορά και υλοποίηση των βέλτιστων πρακτικών και παρεμβάσεων πολιτικής μεταξύ των χωρών, η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να αποτελείται από αρχές των κρατών μελών.

    (15)

    Θα πρέπει να καθοριστούν κανόνες σχετικά με τη δημοσιοποίηση πληροφοριών από τα μέλη της ομάδας.

    (16)

    Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα θα πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία από την ομάδα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6).

    (17)

    Δεδομένου ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής με την ονομασία «Συντονιστική ομάδα για την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη των νόσων και τη διαχείριση των μη μεταδοτικών νοσημάτων» θα ασχολείται με ζητήματα που σήμερα εμπίπτουν στην εντολή της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τις σπάνιες νόσους, η οποία συστάθηκε με την απόφαση της Επιτροπής, της 30ής Ιουλίου 2013, για τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τις σπάνιες νόσους και για την κατάργηση της απόφασης 2009/872/ΕΚ («απόφαση για τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τις σπάνιες νόσους») (7) καθώς και στην εντολή της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καρκίνου, η οποία συστάθηκε με την απόφαση της Επιτροπής, της 3ης Ιουνίου 2014, για τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τον έλεγχο του καρκίνου και την κατάργηση της απόφασης 96/469/ΕΚ («απόφαση για τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τον έλεγχο του καρκίνου») (8), οι εν λόγω αποφάσεις θα πρέπει να καταργηθούν.

    (18)

    Είναι σκόπιμο να οριστεί περίοδος εφαρμογής της παρούσας απόφασης. Η Επιτροπή θα εξετάσει σε εύθετο χρόνο τη σκοπιμότητα παράτασης,

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο

    Συστήνεται ομάδα εμπειρογνωμόνων που ονομάζεται «Συντονιστική ομάδα για την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη των νόσων και τη διαχείριση των μη μεταδοτικών νοσημάτων» («η ομάδα»).

    Άρθρο 2

    Καθήκοντα

    Τα καθήκοντα της ομάδας είναι:

    α)

    να επικουρεί και να συμβουλεύει την Επιτροπή για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα προάγουν τον συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών, ώστε να απαντηθούν οι προκλήσεις που δημιουργούνται από τα μη μεταδοτικά νοσήματα στην Ένωση·

    β)

    να συμβουλεύει την Επιτροπή κατά την επιλογή των βέλτιστων πρακτικών για τη στήριξη των κρατών μελών κατά τη μεταφορά και περαιτέρω υλοποίηση των πρακτικών αυτών στον τομέα της προαγωγής της υγείας, της πρόληψης των νόσων και της διαχείρισης των μη μεταδοτικών νοσημάτων με την αξιοποίηση του προγράμματος της ΕΕ για την υγεία ή άλλων χρηματοδοτικών μέσων της Ένωσης·

    γ)

    να στηρίζει την Επιτροπή στην παρακολούθηση της προόδου για την επίτευξη του στόχου 3 για η βιώσιμη ανάπτυξη στο πλαίσιο της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη 2030 με τίτλο «Εξασφάλιση υγιούς ζωής και προώθηση της ευημερίας για όλους και σε όλες τις ηλικίες» και ιδίως για την επίτευξη της μείωσης της θνησιμότητας που οφείλεται σε μη μεταδοτικά νοσήματα·

    δ)

    να συμβουλεύει την Επιτροπή στις προσπάθειές της για συντονισμό των δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας που οφείλεται σε μη μεταδοτικά νοσήματα·

    ε)

    να συμβουλεύει την Επιτροπή ως προς τη βελτίωση της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων στον τομέα της προαγωγής της υγείας, της πρόληψης των νόσων και της διαχείρισης των μη μεταδοτικών νοσημάτων·

    στ)

    να αποτιμά τα αποτελέσματα της μεταφοράς και της υλοποίησης των βέλτιστων πρακτικών σε συνεργασία με την ομάδα εμπειρογνωμόνων για πληροφορίες σχετικές με την υγεία η οποία θα παρέχει συμβουλές για τα σχετικά δεδομένα υγείας στον τομέα της προαγωγής της υγείας, της πρόληψης των νόσων και της διαχείρισης των μη μεταδοτικών νοσημάτων.

    Άρθρο 3

    Διαβούλευση

    Η Επιτροπή μπορεί να συμβουλεύεται την ομάδα για κάθε ζήτημα που αναφέρεται στο άρθρο 2.

    Άρθρο 4

    Μέλη

    1.   Η ομάδα απαρτίζεται από ένα μέλος ανά κράτος μέλος. Το κράτος μέλος ενημερώνει την Επιτροπή για την αρχή που έχει ορίσει ως μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων.

    2.   Τα μέλη ορίζουν καθένα τον μόνιμο αντιπρόσωπό τους και ένα αναπληρωματικό μέλος, οι οποίοι είναι κρατικοί λειτουργοί ή δημόσιοι υπάλληλοι. Τα μέλη γνωστοποιούν τις πληροφορίες αυτές στην Επιτροπή και είναι υπεύθυνα για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμοσύνης από τους εκπροσώπους τους.

    3.   Τα μέλη μπορούν επίσης να ορίζουν αντιπροσώπους σε ad hoc βάση, ανάλογα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της ομάδας.

    Άρθρο 5

    Προεδρία

    Η προεδρία της ομάδας ανατίθεται σε εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Επιτροπής.

    Άρθρο 6

    Λειτουργία

    1.   Η ομάδα ενεργεί κατόπιν αιτήματος της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ή άλλων διευθύνσεων της Επιτροπής, αν αυτό συμφωνηθεί με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, σε συμμόρφωση με τους οριζόντιους κανόνες.

    2.   Οι συνεδριάσεις της ομάδας διεξάγονται καταρχήν σε χώρους της Επιτροπής.

    3.   Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων παρέχει υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης. Οι υπάλληλοι των άλλων υπηρεσιών της Επιτροπής, που ενδιαφέρονται για τις σχετικές εργασίες, μπορούν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της ομάδας και των υποομάδων της.

    4.   Σε συμφωνία με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, η ομάδα μπορεί, με απλή πλειοψηφία των μελών της, να αποφασίσει ότι οι συνεδριάσεις θα είναι δημόσιες.

    5.   Τα πρακτικά που θα τηρούνται σχετικά με τη συζήτηση κάθε σημείου της ημερήσιας διάταξης και τις γνωμοδοτήσεις της ομάδας πρέπει να είναι ουσιαστικά και πλήρη. Τα πρακτικά συντάσσονται από τη γραμματεία υπό την ευθύνη της προεδρίας.

    6.   Η ομάδα εγκρίνει τις γνωμοδοτήσεις, τις συστάσεις ή τις εκθέσεις της με ομοφωνία. Σε περίπτωση ψηφοφορίας, το αποτέλεσμα αποφασίζεται με απλή πλειοψηφία των μελών. Τα μέλη που ψήφισαν κατά έχουν το δικαίωμα να επισυνάπτουν στις γνωμοδοτήσεις, συστάσεις ή εκθέσεις έγγραφο στο οποίο συνοψίζεται η αιτιολόγηση της θέσης τους.

    Άρθρο 7

    Υποομάδες

    1.   Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Επιτροπής μπορεί να συγκροτήσει υποομάδες για την εξέταση ειδικών ζητημάτων βάσει της εντολής που καθορίζεται από την Επιτροπή. Οι υποομάδες λειτουργούν σύμφωνα με τους οριζόντιους κανόνες και υποβάλλουν αναφορά στην ομάδα. Διαλύονται μόλις εκπληρωθεί η αποστολή τους.

    2.   Τα μέλη μπορούν να ορίσουν ως εκπροσώπους τους στις υποομάδες κρατικούς λειτουργούς ή δημόσιους υπαλλήλους που δεν είναι οι μόνιμοι αντιπρόσωποί τους στην ομάδα εμπειρογνωμόνων.

    Άρθρο 8

    Προσκεκλημένοι εμπειρογνώμονες

    Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων μπορεί να ζητήσει από εμπειρογνώμονες με ειδικές γνώσεις σε ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης να συμμετάσχουν στις εργασίες της ομάδας ή των υποομάδων σε ad hoc βάση.

    Άρθρο 9

    Παρατηρητές

    1.   Οι αντιπρόσωποι των κρατών ΕΖΕΣ που είναι μέρη στη Συμφωνία του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου μπορούν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές στις συνεδριάσεις της ομάδας.

    2.   Η προεδρία μπορεί να χορηγήσει καθεστώς παρατηρητή σε υποψήφιες χώρες και άλλες τρίτες χώρες όταν είναι προς το συμφέρον της Ένωσης να συμμετάσχει μια τέτοια χώρα στις εργασίες της ομάδας εμπειρογνωμόνων, ιδίως βάσει διεθνούς συμφωνίας, διοικητικής ρύθμισης ή νομοθετικής πράξης της Ένωσης. Οι δημόσιοι φορείς που έχουν οριστεί παρατηρητές ορίζουν τους εκπροσώπους τους.

    3.   Μπορεί να επιτραπεί από την προεδρία στους παρατηρητές και στους εκπροσώπους τους να συμμετάσχουν στις συζητήσεις της ομάδας και να παρέχουν εμπειρογνωμοσύνη. Ωστόσο, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου και δεν συμμετέχουν στη διατύπωση συστάσεων ή συμβουλών που παρέχει η ομάδα.

    Άρθρο 10

    Εσωτερικός κανονισμός

    Κατόπιν πρότασης της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και σε συμφωνία με αυτήν, η ομάδα θεσπίζει τον εσωτερικό κανονισμό της με απλή πλειοψηφία των μελών της, βάσει του τυποποιημένου εσωτερικού κανονισμού που προβλέπεται για τις ομάδες εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τους οριζόντιους κανόνες.

    Άρθρο 11

    Επαγγελματικό απόρρητο και χειρισμός διαβαθμισμένων πληροφοριών

    Τα μέλη της ομάδας και των υποομάδων, καθώς και οι προσκεκλημένοι εμπειρογνώμονες, υπόκεινται στην υποχρέωση τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου, το οποίο, δυνάμει των Συνθηκών και των κανόνων εφαρμογής τους, εφαρμόζεται σε όλα τα μέλη των οργάνων και στο προσωπικό τους, καθώς και στους κανόνες ασφαλείας της Επιτροπής σχετικά με την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών της Ένωσης, που καθορίζονται στις αποφάσεις (ΕΕ, Ευρατόμ) 2015/443 (9) και (ΕΕ, Ευρατόμ) 2015/444 της Επιτροπής (10). Αν δεν τηρήσουν αυτές τις υποχρεώσεις, η Επιτροπή μπορεί να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα.

    Άρθρο 12

    Διαφάνεια

    1.   Η ομάδα και οι υποομάδες της καταχωρίζονται στο μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων.

    2.   Όσον αφορά τη σύνθεση των ομάδων (της ομάδας εμπειρογνωμόνων και των υποομάδων της), τα ακόλουθα στοιχεία δημοσιεύονται στο μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων:

    α)

    τα ονόματα των αρχών των κρατών μελών·

    β)

    το όνομα των δημόσιων φορέων που ενεργούν ως παρατηρητές.

    3.   Όλα τα συναφή έγγραφα, όπως οι ημερήσιες διατάξεις, τα πρακτικά και οι παρατηρήσεις των συμμετεχόντων, καθίστανται διαθέσιμα είτε στο μητρώο των ομάδων εμπειρογνωμόνων είτε μέσω ηλεκτρονικού συνδέσμου του μητρώου που παραπέμπει σε ειδικό ιστότοπο όπου διατίθενται οι εν λόγω πληροφορίες. Η πρόσβαση σε ειδικούς ιστότοπους δεν υπόκειται σε διαδικασία καταχώρισης χρήστη ή σε οποιονδήποτε άλλο περιορισμό. Ειδικότερα, η ημερήσια διάταξη και τα άλλα σχετικά έγγραφα δημοσιεύονται σε εύθετο χρόνο πριν από τη συνεδρίαση και ακολουθεί η ταχεία δημοσίευση των πρακτικών. Εξαιρέσεις από τη δημοσίευση προβλέπονται μόνο όταν θεωρείται ότι η γνωστοποίηση ενός εγγράφου θα υπονόμευε την προστασία δημόσιου ή ιδιωτικού συμφέροντος, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11).

    Άρθρο 13

    Έξοδα συνεδριάσεων

    1.   Οι συμμετέχοντες στις δραστηριότητες της ομάδας και των υποομάδων δεν αμείβονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

    2.   Τα οδοιπορικά και τα έξοδα διαμονής των συμμετεχόντων στις δραστηριότητες της ομάδας και των υποομάδων επιστρέφονται από την Επιτροπή. Η επιστροφή δαπανών πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στην Επιτροπή και εντός των ορίων των διαθέσιμων πιστώσεων που χορηγούνται στις υπηρεσίες της Επιτροπής στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής πόρων.

    Άρθρο 14

    Κατάργηση

    Η απόφαση για τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τις σπάνιες νόσους και η απόφαση για τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τον έλεγχο του καρκίνου καταργούνται.

    Άρθρο 15

    Εφαρμογή

    Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

    Βρυξέλλες, 17 Ιουλίου 2018.

    Για την Επιτροπή

    Vytenis ANDRIUKAITIS

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  ΕΕ C 74 της 8.3.2011, σ. 4.

    (2)  COM(2014) 215 final, 4.4.2014.

    (3)  COM(2016) 739 final της 22.11.2016.

    (4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 282/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, σχετικά με τη θέσπιση τρίτου Προγράμματος για τη δράση της Ένωσης στον τομέα της υγείας (2014-2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1350/2007/ΕΚ (ΕΕ L 86 της 21.3.2014, σ. 1).

    (5)  Απόφαση C(2016) 3301 final της Επιτροπής, της 30ής Μαΐου 2016, για τη θέσπιση οριζόντιων κανόνων σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής.

    (6)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (ΕΕ L 8 της 12.1.2001, σ. 1).

    (7)  Απόφαση της Επιτροπής, της 30ής Ιουλίου 2013, για τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τις σπάνιες νόσους και για την κατάργηση της απόφασης 2009/872/ΕΚ (ΕΕ C 219 της 31.7.2013, σ. 4).

    (8)  Απόφαση της Επιτροπής, της 3ης Ιουνίου 2014, για τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τον έλεγχο του καρκίνου και την κατάργηση της απόφασης 96/469/ΕΚ (ΕΕ C 167 της 4.6.2014, σ. 4).

    (9)  Απόφαση (ΕΕ, Ευρατόμ) 2015/443 της Επιτροπής, της 13ης Μαρτίου 2015, σχετικά με την ασφάλεια στην Επιτροπή (ΕΕ L 72 της 17.3.2015, σ. 41).

    (10)  Απόφαση (ΕΕ, Ευρατόμ) 2015/444 της Επιτροπής, της 13ης Μαρτίου 2015, σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας για την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών της ΕΕ (ΕΕ L 72 της 17.3.2015, σ. 53).

    (11)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2001, για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής (ΕΕ L 145 της 31.5.2001, σ. 43).


    Top