Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007E0246

Κοινή θέση 2007/246/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2007 , για την τροποποίηση της κοινής θέσης 2007/140/ΚΕΠΠΑ σχετικά με περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν

ΕΕ L 106 της 24.4.2007, p. 67–75 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
ΕΕ L 4M της 8.1.2008, p. 397–405 (MT)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 25/07/2010; καταργήθηκε εμμέσως από 32010D0413

ELI: http://data.europa.eu/eli/compos/2007/246/oj

24.4.2007   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 106/67


ΚΟΙΝΉ ΘΈΣΗ 2007/246/ΚΕΠΠΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 23ης Απριλίου 2007

για την τροποποίηση της κοινής θέσης 2007/140/ΚΕΠΠΑ σχετικά με περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 15,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 27 Φεβρουαρίου 2007, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε την κοινή θέση 2007/140/ΚΕΠΠΑ (1) σχετικά με περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν με την οποία εφαρμόζεται η Απόφαση 1737 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών [«ΑΣΑΗΕ 1737(2006)»].

(2)

Στις 24 Μαρτίου 2007, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε την Απόφαση 1747 (2007) [«ΑΣΑΗΕ 1747 (2007)»] με την οποία διευρύνεται το πεδίο των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν με την ΑΣΑΗΕ 1737 (2006).

(3)

Η ΑΣΑΗΕ 1747 (2007) απαγορεύει την προμήθεια όπλων και συναφούς υλικού από το Ιράν.

(4)

Επίσης, με την ΑΣΑΗΕ 1747 (2007) καλούνται όλα τα κράτη να επαγρυπνήσουν και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση όσον αφορά την άμεση ή έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά στο Ιράν συμβατικών όπλων, όπως ορίζονται για το σκοπό του μητρώου των ΗΕ για τα συμβατικά όπλα καθώς και την παροχή τεχνικής συνδρομής ή κατάρτισης, χρηματοδοτικής συνδρομής, επενδύσεων, διαμεσολάβησης ή άλλων υπηρεσιών και τη μεταφορά χρηματοοικονομικών πόρων ή υπηρεσιών που αφορούν την προμήθεια, πώληση, μεταφορά, κατασκευή ή χρήση των εν λόγω ειδών, προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση όπλων που προκαλεί αποσταθεροποίηση. Σύμφωνα με αυτούς τους στόχους της ΑΣΑΗΕ 1747 (2007) καθώς και με την πολιτική της ΕΕ να μην πωλεί όπλα στο Ιράν, το Συμβούλιο θεωρεί σκόπιμο να απαγορευθούν η προμήθεια, πώληση ή μεταφορά στο Ιράν όλων των όπλων και του συναφούς υλικού καθώς και η παροχή της σχετικής συνδρομής, επενδύσεων και υπηρεσιών.

(5)

Η ΑΣΑΗΕ 1747 (2007) επεκτείνει τις οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν με την ΑΣΑΗΕ 1737 (2006) σε επιπλέον πρόσωπα και οντότητες που ασχολούνται ή έχουν άμεση σχέση με ή υποστηρίζουν τις ικανές να συντελέσουν στην εξάπλωση πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν ή την ανάπτυξη φορέων πυρηνικών όπλων.

(6)

Περαιτέρω, με την ΑΣΑΗΕ 1747 (2007) καλούνται όλα τα κράτη και οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί να μην αναλάβουν νέες υποχρεώσεις για την παροχή μη επιστρεπτέων ενισχύσεων, χρηματοδοτικής συνδρομής και δανείων υπό ευνοϊκούς όρους προς την κυβέρνηση του Ιράν, εξαιρουμένων των ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών σκοπών.

(7)

Το Συμβούλιο έχει επίσης εντοπίσει πρόσωπα και οντότητες που πληρούν τα κριτήρια των άρθρων 4 παράγραφος 1 στοιχείο β) και 5 παράγραφος 1 στοιχείο β) της κοινής θέσης 2007/140/ΚΕΠΠΑ· ως εκ τούτου, αυτά τα πρόσωπα και οι οντότητες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο Παράρτημα ΙΙ της εν λόγω κοινής θέσης.

(8)

Η κοινή θέση 2007/140/ΚΕΠΠΑ θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(9)

Απαιτείται δράση της Κοινότητας προκειμένου να εφαρμοσθούν ορισμένα μέτρα,

ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ:

Άρθρο 1

Η κοινή θέση 2007/140/ΚΕΠΠΑ τροποποιείται ως εξής:

1)

Στο άρθρο 1 παράγραφος 1, προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο:

«γ)

όπλα και συναφές υλικό παντός είδους, συμπεριλαμβανομένων όπλων και πολεμοφοδίων, στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού, παραστρατιωτικού εξοπλισμού και ανταλλακτικών των ως άνω. Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει προκειμένου περί μη πολεμικών οχημάτων τα οποία κατασκευάσθηκαν ή συναρμολογήθηκαν με υλικά προκειμένου να παρέχουν προστασία κατά βλημάτων και τα οποία χρησιμεύουν μόνο για την προστασία του προσωπικού της ΕΕ και των κρατών μελών της στο Ιράν».

2)

Παρεμβάλλεται το ακόλουθο νέο άρθρο:

«Άρθρο 3α

Τα κράτη μέλη δεν αναλαμβάνουν νέες υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένου και με τη συμμετοχή τους σε διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, για την παροχή μη επιστρεπτέων ενισχύσεων, χρηματοδοτικής συνδρομής και δανείων υπό ευνοϊκούς όρους προς την κυβέρνηση του Ιράν, εξαιρουμένων των ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών σκοπών.»

3)

Τα Παραρτήματα Ι και ΙΙ αντικαθίστανται με το κείμενο που περιλαμβάνεται στα Παραρτήματα Ι και ΙΙ της παρούσας κοινής θέσης.

Άρθρο 2

Η παρούσα κοινή θέση παράγει αποτελέσματα από την ημερομηνία της υιοθέτησής της.

Άρθρο 3

Η παρούσα κοινή θέση δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λουξεμβούργο, 23 Απριλίου 2007.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

F.-W. STEINMEIER


(1)  ΕΕ L 61 της 28.2.2007, σ. 49.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

«Κατάλογος προσώπων του άρθρου 4 παρ. 1 στοιχείο α) και προσώπων και οντοτήτων του άρθρου 5 παρ. 1 στοιχείο α)

A.   ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ

1)

Βιομηχανικός Όμιλος Πυρομαχικών και Μεταλλουργίας (AMIG) (γνωστός και ως Βιομηχανικός Όμιλος Πυρομαχικών). Άλλες πληροφορίες: Ο AMIG ελέγχει τον 7th of Tir, που κατονομάζεται στην Απόφαση 1737 (2006) για το ρόλο του στο πρόγραμμα φυγοκεντρητών. Ο AMIG με τη σειρά του βρίσκεται υπό την κατοχή και τον έλεγχο του Οργανισμού Αμυντικών Βιομηχανιών (DIO), που κατονομάζεται στην Απόφαση 1737 (2006).

2)

Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI). Άλλες πληροφορίες: Συμμετέχει στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

3)

Τράπεζα Sepah και Τράπεζα Sepah International. Άλλες πληροφορίες: Η Τράπεζα Sepah παρέχει στήριξη στον Οργανισμό Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (AIO) και σε υποκείμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των Βιομηχανικών Ομίλων Shahid Hemmat (SHIG) και Shahid Bagheri (SBIG), που κατονομάζονται στην Απόφαση 1737 (2006).

4)

Βιομηχανικός Όμιλος Πυραύλων Cruise (γνωστός και ως Βιομηχανικός Όμιλος Πυραύλων Ναυτικής Άμυνας). Άλλες πληροφορίες: Παραγωγή και ανάπτυξη πυραύλων cruise. Υπεύθυνος για ναυτικούς πυραύλους, μεταξύ άλλων, πυραύλους cruise.

5)

Οργανισμός Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (DIO). Άλλες πληροφορίες: (α) Οντότητα υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Άμυνας και Επιμελητείας του Ιράν, ορισμένοι υποκείμενοι φορείς της οποίας συμμετέχουν στο πρόγραμμα φυγοκεντρητών για την κατασκευή συστατικών στοιχείων, και στο πρόγραμμα πυραύλων, (β) Συμμετέχει στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

6)

Κέντρο Έρευνας και Παραγωγής Πυρηνικών Καυσίμων του Ισφαχάν (NFRPC) και Κέντρο Πυρηνικής Τεχνολογίας του Ισφαχάν (ENTC). Άλλες πληροφορίες: Αποτελούν τμήματα της Εταιρίας Παραγωγής και Προμήθειας Πυρηνικών Καυσίμων του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI), που συμμετέχει σε δραστηριότητες εμπλουτισμού. Ο AEOI κατονομάζεται στην Απόφαση 1737 (2006).

7)

Βιομηχανικός Όμιλος Fajr. Άλλες πληροφορίες: (α) πρώην Instrumentation Factory Plant, (β) φορέας υπό τον έλεγχο του AIO, (γ) Συμμετέχει στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

8)

Farayand Technique. Άλλες πληροφορίες: α) Συμμετέχει στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (πρόγραμμα φυγοκέντρησης), β) κατονομάζεται στις εκθέσεις του ΔΟΑΕ.

9)

Kala-Electric (γνωστός και ως Kalaye Electric). Άλλες πληροφορίες: α) Προμηθευτής του PFEP — Natanz, β) συμμετέχει στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

10)

Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας Karaj. Άλλες πληροφορίες: ανήκει στο τμήμα ερευνών του ΑΕΟΙ.

11)

Εταιρία Kavoshyar. Άλλες πληροφορίες: α) Θυγατρική εταιρία του ΑΕΟΙ, η οποία έχει αναζητήσει ίνες από γυαλί, καμίνους για θαλάμους κενού και εργαστηριακό εξοπλισμό για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

12)

Mesbah Energy Company. Άλλες πληροφορίες: α) Προμηθευτής ερευνητικού αντιδραστήρα Α40 — Arak, β) συμμετέχει στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

13)

Novin Energy Company (γνωστή και ως Pars Novin). Άλλες πληροφορίες: λειτουργεί στο πλαίσιο του ΑΕΟΙ και έχει μεταφέρει κεφάλαια για λογαριασμό του ΑΕΟΙ σε οντότητες που έχουν σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

14)

Χημικές βιομηχανίες Parchin. Άλλες πληροφορίες: κλάδος του Οργανισμού Αμυντικών Βιομηχανιών (DIO), ο οποίος παράγει πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες καθώς και στερεές προωθητικές ουσίες για πυραύλους και βλήματα.

15)

Εταιρία παροχής υπηρεσιών στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών Pars. Άλλες πληροφορίες: η εταιρία αυτή διατηρεί διάφορα αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και ΜΙ-171, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις αεροπορικές δυνάμεις του ΙRGC.

16)

Pars Trash Company. Άλλες πληροφορίες: α) Συμμετέχει στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (πρόγραμμα φυγοκέντρησης), β) κατονομάζεται στις εκθέσεις του ΔΟΑΕ.

17)

Αεροναυτική Βιομηχανία Qods. Άλλες πληροφορίες: παράγει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), αλεξίπτωτα, αλεξίπτωτα πλαγιάς, μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς κλπ. Σύμφωνα με ισχυρισμούς του, ο ΙRGC έχει χρησιμοποιήσει τα προϊόντα αυτά στο πλαίσιο της θεωρίας του περί άνισου πολέμου.

18)

Βιομηχανικός Όμιλος Sanam: Άλλες πληροφορίες: θυγατρική μονάδα του ΑΙΟ, η οποία έχει αγοράσει εξοπλισμό για λογαριασμό του ΑΙΟ για το πρόγραμμα πυραύλων.

19)

7th of Tir. Άλλες πληροφορίες: α) Θυγατρική μονάδα του Οργανισμού Αμυντικών Βιομηχανιών (DIO), θεωρείται ευρέως ότι συμμετέχει άμεσα στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, β) συμμετέχει στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

20)

Βιομηχανικός Όμιλος Shahid Bagheri (SBIG). Άλλες πληροφορίες: α) Θυγατρική μονάδα AIO, β) συμμετέχει στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

21)

Βιομηχανικός Όμιλος Shahid Bagheri (SHIG). Άλλες πληροφορίες: α) Θυγατρική μονάδα του AIO, β) συμμετέχει στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

22)

Sho'a'Aviation. Άλλες πληροφορίες: παράγει ελαφρά μηχανοκίνητα αεροσκάφη τα οποία ο IRGC ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί στο πλαίσιο της θεωρίας του περί άνισου πολέμου.

23)

Βιομηχανικός Όμιλος Ya Mahdi: Άλλες πληροφορίες: θυγατρική μονάδα του ΑΙΟ, η οποία συμμετέχει σε διεθνείς αγορές εξοπλισμού πυραύλων.

B.   ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

1)

Fereidoun Abbasi-Davani. Άλλες πληροφορίες: Ανώτερος επιστήμονας στο Υπουργείο Άμυνας και Επιμελητείας (MODAFL) με διασυνδέσεις στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Φυσικής, στενός συνεργάτης του Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi.

2)

Dawood Agha-Jani. Αρμοδιότητα: Διευθυντής της Πιλοτικής Εγκατάστασης Εμπλουτισμού Καυσίμων- PFEP (Natanz). Άλλες πληροφορίες: Συμμετέχει στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

3)

Ali Akbar Ahmadian. Βαθμός: Αντιναύαρχος. Αρμοδιότητα: Αρχηγός Κοινού Επιτελείου του Στρατού των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης (IRGC).

4)

Behman Asgarpour. Αρμοδιότητα: Επιχειρησιακός Διευθυντής (Arak). Άλλες πληροφορίες: Συμμετέχει στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

5)

Bahmanyar Morteza Bahmanyar. Αρμοδιότητα: Διευθυντής Τμήματος Οικονομικών και Προϋπολογισμού του Οργανισμού Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (AIO). Άλλες πληροφορίες: Συμμετέχει στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

6)

Ahmad Vahid Dastjerdi. Αρμοδιότητα: Διευθυντής του AIO. Άλλες πληροφορίες: Συμμετέχει στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

7)

Ahmad Derakhshandeh. Αρμοδιότητα: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Sepah. Άλλες πληροφορίες: Η Τράπεζα Sepah παρέχει στήριξη στον AIO και σε υποκείμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των Βιομηχανικών Ομίλων Shahid Hemmat (SHIG) και Shahid Bagheri (SBIG), που κατονομάζονται στην ΕΣΑΗΕ 1737 (2006).

8)

Reza-Gholi Esmaeli. Αρμοδιότητα: Διευθυντής του Τμήματος Εμπορίου και Διεθνών Υποθέσεων, AIO. Άλλες πληροφορίες: Συμμετέχει στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

9)

Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi. Άλλες πληροφορίες: Ανώτερος επιστήμονας στο MODAFL και πρώην Διευθυντής του Κέντρου Φυσικών Ερευνών (PHRC). Ο ΔΟΑΕ του ζήτησε πληροφορίες για τις δραστηριότητες του PHRC κατά την περίοδο της θητείας του ως διευθυντή αλλά το Ιράν αρνήθηκε.

10)

Mohammad Hejazi. Βαθμός: Ταξίαρχος. Αρμοδιότητα: Διοικητής της αντιστασιακής δύναμης Bassij.

11)

Mohsen Hojati. Αρμοδιότητα: Επικεφαλής του Βιομηχανικού Ομίλου Fajr. Άλλες πληροφορίες: Ο Βιομηχανικός Όμιλος Fajr κατονομάζεται στην Απόφαση 1737 (2006) για το ρόλο του στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.

12)

Mehrdada Akhlaghi Ketabachi. Αρμοδιότητα: Επικεφαλής του SBIG. Άλλες πληροφορίες: Ο SBIG κατονομάζεται στην Απόφαση 1737 (2006) για το ρόλο του στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.

13)

Ali Hajinia Leilabadi. Αρμοδιότητα: Γενικός Διευθυντής της Mesbah Energy Company. Άλλες πληροφορίες: Συμμετέχει στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

14)

Naser Maleki. Αρμοδιότητα: Επικεφαλής του SHIG. Άλλες πληροφορίες: Ο SHIG κατονομάζεται στην Απόφαση 1737 (2006) για το ρόλο του στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν. Ο Naser Maleki είναι επίσης υπάλληλος του MODAFL και επιβλέπει τις εργασίες σχετικά με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων Shahab-3. Ο Shahab-3 είναι ο βαλλιστικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιεί σήμερα το Ιράν.

15)

Jafar Mohammadi. Αρμοδιότητα: Τεχνικός σύμβουλος στον Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν-AEOI (υπεύθυνος της διαχείρισης της παραγωγής βαλβίδων για φυγοκεντρητές). Άλλες πληροφορίες: Συμμετέχει στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

16)

Ehsan Monajemi. Αρμοδιότητα: Διευθυντής Σχεδίου Κατασκευών, Natanz. Άλλες πληροφορίες: Συμμετέχει στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

17)

Mohammad Mehdi Nejad Nouri. Βαθμός: Αντιστράτηγος. Αρμοδιότητα: Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αμυντικών Τεχνολογιών Malek Ashtar. Άλλες πληροφορίες: Το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αμυντικών Τεχνολογιών Malek Ashtar συνεργάζεται με το MODAFL και έχει διεξαγάγει πειράματα για το βερύλλιο. Το εν λόγω πρόσωπο συμμετέχει στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

18)

Mohammad Qannadi. Αρμοδιότητα: Αντιπρόεδρος για την Έρευνα και την Ανάπτυξη του AEOI. Άλλες πληροφορίες: Συμμετέχει στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

19)

Amir Rahimi. Αρμοδιότητα: Επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας και Παραγωγής Πυρηνικών Καυσίμων του Ισφαχάν. Άλλες πληροφορίες: Το Κέντρο Έρευνας και Παραγωγής Πυρηνικών Καυσίμων του Ισφαχάν αποτελεί τμήμα της Εταιρίας Παραγωγής και Προμήθειας Πυρηνικών Καυσίμων του AEOI, που συμμετέχει σε δραστηριότητες εμπλουτισμού.

20)

Morteza Rezaie. Βαθμός: Ταξίαρχος. Αρμοδιότητα: Αναπληρωτής Διοικητής του IRGC.

21)

Morteza Safari. Βαθμός: Υποναύαρχος: Διοικητής των ναυτικών δυνάμεων του IRGC.

22)

Yahya Rahim Safavi. Βαθμός: Υποστράτηγος. Αρμοδιότητα: Διοικητής, IRGC (Pasdaran). Άλλες πληροφορίες: Συμμετέχει και στο πυρηνικό πρόγραμμα και στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

23)

Seyed Jaber Safdari. Άλλες πληροφορίες: Διευθυντής των Εγκαταστάσεων Εμπλουτισμού στο Natanz.

24)

Hosein Salimi. Βαθμός: Στρατηγός. Αρμοδιότητα: Διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων του ΙRGC (Pasdaran). Άλλες πληροφορίες: Συμμετέχει στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

25)

Qasem Soleimani. Βαθμός: Ταξίαρχος. Αρμοδιότητα: Διοικητής της Δύναμης Qods.

26)

Mohammad Reza Zahedi. Βαθμός: Ταξίαρχος. Αρμοδιότητα: Διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του IRGC.

27)

Στρατηγός Zolqadr. Αρμοδιότητα: Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών για θέματα ασφαλείας, αξιωματικός του IRGC.».


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

«A.   Φυσικά πρόσωπα

 

Όνομα

Αναγνωριστικά στοιχεία

Αιτιολογία

1.

Reza AGHAZADEH

Τόπος και ημερομ. γενν.: Khoy, 15.3.1949. Διαβατήριο αριθ. S4409483 με ισχύ από 26.4.2000 έως 27.4.2010, εκδ. Τεχεράνης

Επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (AEOI), ο οποίος εποπτεύει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και κατονομάζεται στην Απόφαση 1737 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

2.

Amir Moayyed ALAI

 

Ενέχεται στη διαχείριση της συναρμογής και της μηχανοτεχνίας των φυγοκεντρητών. Το Δ.Σ. του ΔΟΑΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν απαιτήσει από το Ιράν να σταματήσει κάθε δραστηριότητα σχετική με τον εμπλουτισμό, και συνεπώς και κάθε εργασία σχετική με φυγοκεντρητές. Στις 27 Αυγούστου 2006, ο Alai έλαβε ειδική τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ για το ρόλο του στη διαχείριση της συναρμογής και της μηχανοτεχνίας των φυγοκεντρητών.

3.

Mohammed Fedai ASHIANI

 

Ενέχεται στην παραγωγή εναμμώνιου ανθρακικού ουρανυλίου (AUC) και στη διαχείριση του συγκροτήματος εμπλουτισμού του Natanz. Το Ιράν οφείλει να σταματήσει κάθε δραστηριότητα σχετική με τον εμπλουτισμό. Στις 27 Αυγούστου 2006, ο Ashiani έλαβε ειδική τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ για το ρόλο του στη διαδικασία παραγωγής εναμμώνιου ανθρακικού ουρανυλίου και για το ρόλο του στη διαχείριση και το μηχανοτεχνικό σχεδιασμό του συγκροτήματος εμπλουτισμού του Natanz (Kashan).

4.

Haleh BAKHTIAR

 

Ενέχεται στην παραγωγή μαγνησίου καθαρότητας 99,9 %. Στις 27 Αυγούστου 2006, η Bakhtiar έλαβε ειδική τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ για το ρόλο της στην παραγωγή μαγνησίου καθαρότητας 99,9 %. Το τόσο καθαρό μαγνήσιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή μεταλλικού ουρανίου, το οποίο μπορεί να χυτευθεί και να δώσει υλικό πυρηνικών όπλων. Το Ιράν έχει αρνηθεί να δώσει στο ΔΟΑΕ πρόσβαση σ’ ένα έγγραφο σχετικά με την κατασκευή ημισφαιρίων μεταλλικού ουρανίου, που μόνο για πυρηνικά όπλα μπορεί να χρησιμεύουν.

5.

Morteza BEHZAD

 

Ενέχεται στην κατασκευή συστατικών μερών φυγοκεντρητών. Το Ιράν οφείλει να σταματήσει κάθε δραστηριότητα σχετική με τον εμπλουτισμό, και συνεπώς και κάθε εργασία σχετική με φυγοκεντρητές. Στις 27 Αυγούστου 2006, ο Behzad έλαβε ειδική τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ για το ρόλο του στην κατασκευή σύνθετων και ευαίσθητων συστατικών μερών φυγοκεντρητών.

6.

Dr Hoseyn (Hossein) FAQIHIAN

Στη διεύθυνση της NFPC: AEOI-NFPD, P.O.Box: 11365-8486, Τεχεράνη/Ιράν

Αναπληρωτής και Γενικός Διευθυντής της Nuclear Fuel Production and Procurement Company (NFPC), που αποτελεί μέρος του AEOI, ο οποίος εποπτεύει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και κατονομάζεται στην Απόφαση 1737 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η NFPC επιδίδεται σε δραστηριότητες σχετικές με τον εμπλου¬τισμό, τις οποίες το Δ.Σ. του ΔΟΑΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν απαιτήσει από το Ιράν να σταματήσει.

7.

Seyyed Hussein (Hossein) HUSSEINI (HOSSEINI)

 

Αξιωματούχος του AEOI, ενεχόμενος στο σχέδιο ερευνητικού αντιδραστήρα βαρέος ύδατος (IR40) του Arak. Η απόφαση 1737 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας απαιτεί από το Ιράν να σταματήσει κάθε εργασία σχετική με σχέδια εγκαταστάσεων βαρέος ύδατος.

8.

M. Javad KARIMI SABET

 

Πρόεδρος της Novin Energy Company, ο Karimi Sabet παρασημοφορήθηκε εξάλλου τον Αύγουστο του 2006 από τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ για το ρόλο του στο σχεδιασμό, την παραγωγή, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του πυρηνικού εξοπλισμού του συγκροτήματος του Natanz.

9.

Said Esmail KHALILIPOUR

 

Υποδιοικητής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (AEOI), ο οποίος εποπτεύει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και κατονομάζεται στην Απόφαση 1737 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

10.

Ali Reza KHANCHI

Στη διεύθυνση του NRC: AEOI-NRC P.O.Box: 11365-8486 Τεχεράνη/Ιράν Φαξ (+9821) 8021412

Επικεφαλής του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών της Τεχεράνης (TNRC) του AEOI. Ο ΔΟΑΕ εξακολουθεί να ζητεί διευκρινίσεις από το Ιράν σχετικά με τα πειράματα διαχωρισμού πλουτωνίου που διεξάγονται στο TNRC, μεταξύ δε άλλων σχετικά με την παρουσία σωματιδίων ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού σε δείγματα του περιβάλλοντος της Εγκατάστασης Αποθήκευσης Απορριμμάτων του Karaj, όπου βρίσκονται οι περιέκτες με τους στόχους απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιούνται σ’ αυτά τα πειράματα. Ο ΑΕΟΙ εποπτεύει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και κατονομάζεται στην Απόφαση 1737 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ

11.

Hamid-Reza MOHAJERANI

 

Ενέχεται στη διαχείριση της παραγωγής στην Εγκατάσταση Μετατροπής Ουρανίου (UCF) του Ισπαχάν. Έλαβε ειδική τιμητική διάκριση στις 27 Αυγούστου 2006 από τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ για το ρόλο του στη διαχείριση της παραγωγής στην UCF και στο σχεδιασμό, την κατασκευή και την εγκατάσταση της μονάδας UF6 (εξαφθοριούχου ουρανίου, του βασικού υλικού της διαδικασίας εμπλουτισμού).

12.

Houshang NOBARI

 

Ενέχεται στη διαχείριση του συγκροτήματος εμπλουτισμού του Natanz. Το Δ.Σ. του ΔΟΑΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν απαιτήσει από το Ιράν να σταματήσει κάθε δραστηριότητα σχετική με τον εμπλουτισμό, και συνεπώς και τις δραστηριότητες του συγκροτήματος εμπλουτισμού του Natanz (Kashan). Στις 27 Αυγούστου 2006, ο Nobari έλαβε ειδική τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ για το ρόλο του στην επιτυχή διαχείριση και εκτέλεση του σχεδίου του συγκροτήματος του Natanz (Kashan).

13.

Dr Javad RAHIQI

 

Επικεφαλής του Κέντρου Πυρηνικής Τεχνολογίας του Ισπαχάν, το οποίο ανήκει στον ΑΕΟΙ και εποπτεύει την Εγκατάσταση Μετατροπής Ουρανίου του Ισπαχάν. Το Δ.Σ. του ΔΟΑΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν απαιτήσει από το Ιράν να σταματήσει κάθε δραστηριότητα σχετική με τον εμπλουτισμό, και συνεπώς και κάθε εργασία μετατροπής ουρανίου. Ο ΑΕΟΙ εποπτεύει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και κατονομάζεται στην Απόφαση 1737 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

14.

Abbas RASHIDI

 

Ενέχεται σε εργασίες εμπλουτισμού στο Natanz. Το Δ.Σ. του ΔΟΑΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν απαιτήσει από το Ιράν να σταματήσει κάθε δραστηριότητα σχετική με τον εμπλουτισμό. Στις 27 Αυγούστου 2006, ο Rashidi έλαβε ειδική τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ για το στελεχικό του έργο και την αξιόλογη συμβολή του στην επιτυχή λειτουργία του καταρράκτη με τα 164 στάδια εμπλουτισμού στο Natanz.

15.

Abdollah SOLAT SANA

 

Εκτελεστικός Διευθυντής της Εγκατάστασης Μετατροπής Ουρανίου (UCF) του Ισπαχάν, η οποία παράγει το βασικό υλικό (UF6) της διαδικασίας εμπλουτισμού του συγκροτήματος του Natanz. Έλαβε ειδική τιμητική διάκριση στις 27 Αυγούστου 2006 από τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ για το ρόλο του αυτό.


B.   Οντότητες και φορείς

 

Όνομα

Αναγνωριστικά στοιχεία

Αιτιολογία

1.

Aerospace Industries Organisation, AIO

AIO, 28 Shian 5, Lavizan, Τεχεράνη

Εποπτεύει την ιρανική παραγωγή πυραύλων, και δη τους βιομηχανικούς ομίλους Shahid Hemmat, Shahid Bagheri και Fajr, που και οι τρεις κατονομάζονται στην Απόφαση 1737 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Επίσης, ο επικεφαλής και δύο άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι του ΑΙΟ κατονομάζονται στην ίδια Απόφαση.

2.

Armament Industries

Pasdaran Av., PO Box 19585/777, Τεχεράνη

Θυγατρική του DIO (Defence Industries Organization).

3.

Defence Technology and Science Research Centre (DTSRC) — γνωστό και υπό την επωνυμία Educational Research Institute/Moassese Amozeh Va Tahgiaghati (ERI/MAVT Co.)

Pasdaran Av., PO Box 19585/777, Τεχεράνη

Επιφορτισμένο με την έρευνα και ανάπτυξη. Θυγατρική του DIO. Προβαίνει σε μεγάλο μέρος των προοριζόμενων για τον DIO προμηθειών.

4.

Jaber Ibn Hayan

AEOI-JIHRD P.O.Box: 11365-8486, Τεχεράνη 84, 20th Av. Entehaye Karegar Shomali Street, Τεχεράνη

Το Jaber Ibn Hayan είναι εργαστήριο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (AEOI) και ενέχεται στις σχετικές με τον κύκλο του καυσίμου δραστηριότητες. Παρόλο που αποτελεί μέρος του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών της Τεχεράνης (TNRC) και διεξάγονταν εκεί δραστηριότητες μετατροπής καυσίμων, δεν το είχε δηλώσει το Ιράν στα πλαίσια της εγγυητικής του συμφωνίας πριν από το 2003.

5.

Marine Industries

Pasdaran Av., PO Box 19585/777, Τεχεράνη

Θυγατρική του DIO

6.

Nuclear Fuel Production and Procurement Company (NFPC)

AEOI-NFPD, P.O.Box: 11365-8486, Τεχεράνη/Ιράν

Το Nuclear Fuel Production Division (NFPD) του AEOI είναι επιφορτισμένο με την έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα του κύκλου πυρηνικών καυσίμων, ασχολείται δε μεταξύ άλλων με την εξερεύνηση για ουράνιο, την εξόρυξη ουρανιούχων μεταλλευμάτων, τη μεταλλουργία του ουρανίου, τη μετατροπή του και τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων. Η NFPC αποτελεί το διάδοχο φορέα του NFPD, την υπό τον ΑΕΟΙ λειτουργούσα θυγατρική εταιρία την επιφορτισμένη με την έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα του κύκλου πυρηνικών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων της μετατροπής και του εμπλουτισμού.

7.

Special Industries Group

Pasdaran Av., PO Box 19585/777, Τεχεράνη

Θυγατρική του DIO

8.

TAMAS Company

 

Η εταιρία TAMAS ενέχεται σε δραστηριότητες σχετικές με τον εμπλουτισμό, τις οποίες το Δ.Σ. του ΔΟΑΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν απαιτήσει από το Ιράν να σταματήσει. Στα πλαίσια της TAMAS έχουν ιδρυθεί τέσσερις θυγατρικές, μεταξύ των οποίων μία που ασχολείται με τα στάδια από την εξόρυξη μέχρι και τη συμπύκνωση και μία επιφορτισμένη με την επεξεργασία και τον εμπλουτισμό του ουρανίου και τα απόβλητα.»


Top