EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013D0730

Απόφαση 2013/730/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 9ης Δεκεμβρίου 2013 , προς υποστήριξη των δράσεων της SEESAC για τον αφοπλισμό και τον έλεγχο των όπλων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης συσσώρευσης και διακίνησης SALW και των πυρομαχικών τους

ΕΕ L 332 της 11.12.2013, p. 19–30 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 16/11/2015

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2013/730/oj

11.12.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 332/19


ΑΠΌΦΑΣΗ 2013/730/ΚΕΠΠΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 9ης Δεκεμβρίου 2013

προς υποστήριξη των δράσεων της SEESAC για τον αφοπλισμό και τον έλεγχο των όπλων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης συσσώρευσης και διακίνησης SALW και των πυρομαχικών τους

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 26 παράγραφος 2 και το άρθρο 31 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 13 Δεκεμβρίου 2003, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας στην οποία επισημαίνονται πέντε βασικές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει η Ένωση: τρομοκρατία, διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, περιφερειακές συγκρούσεις, αποσάθρωση του κράτους και οργανωμένο έγκλημα. Οι συνέπειες της παράνομης κατασκευής, μεταφοράς και κυκλοφορίας συμβατικών όπλων, περιλαμβανομένων φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (εφεξής «SALW»), της υπερβολικής τους σώρευσης και της ανεξέλεγκτης εξάπλωσής τους είναι καίριες για τέσσερις από τις πέντε αυτές προκλήσεις. Τα όπλα αυτά αυξάνουν την ανασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στις γειτονικές της περιοχές και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, οδηγούν σε όξυνση των συγκρούσεων και υπονομεύουν τις προσπάθειες εδραίωσης της ειρήνης μετά από περίοδο συγκρούσεων, δημιουργώντας επομένως σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια.

(2)

Στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη Στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης σώρευσης και διακίνησης SALW καθώς και των πυρομαχικών τους, η οποία παρέχει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δράση της ΕΕ στον τομέα των SALW. Η εν λόγω στρατηγική συγκαταλέγει τα Βαλκάνια και τη Νoτιοανατολική Ευρώπη στις περιοχές που πλήττονται ιδιαιτέρως από την υπερβολική σώρευση και εξάπλωση των SALW. Διακηρύσσει ότι η ΕΕ θα επιστήσει κατά προτεραιότητα την προσοχή της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και υπογραμμίζει, αναφερόμενη ειδικά στα Βαλκάνια, ότι η υποστήριξη της ουσιαστικής πολυμέρειας καθώς και συναφών περιφερειακών πρωτοβουλιών θα συμβάλει ουσιαστικά στην υλοποίησή της. Τονίζει επίσης ρητά την αναγκαιότητα της ανάληψης δράσης στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση των πλεονασματικών αποθεμάτων SALW που σωρεύτηκαν στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη.

(3)

Κατά τη δεύτερη διάσκεψη επανεξέτασης (2012) του Προγράμματος Δράσης των ΗΕ για την πρόληψη, την καταπολέμηση και την εξάλειψη του λαθρεμπορίου φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (SALW) σε όλες του τις πτυχές (εφεξής «Πρόγραμμα Δράσης των ΗΕ»), το οποίο εγκρίθηκε στις 20 Ιουλίου 2001, όλα τα κράτη μέλη των ΗΕ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αποτρέψουν την παράνομη διακίνηση των SALW και απηύθυναν έκκληση για τη λήψη μέτρων που θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι περιφερειακοί και υποπεριφερειακοί οργανισμοί όσον αφορά την εφαρμογή του Προγράμματος Δράσης των ΗΕ και του Διεθνούς Νομικού Μέσου που επιτρέπει στα κράτη να εντοπίζουν και να επισημαίνουν, κατά τρόπο έγκαιρο και αξιόπιστο, τα παράνομα φορητά όπλα και τον ελαφρό οπλισμό (εφεξής «διεθνές μέσο εντοπισμού»).

(4)

Η Υπηρεσία Διεκπεραίωσης της Νοτιοανατολικής και Ανατολικής Ευρώπης για τον έλεγχο των φορητών όπλων και του ελαφρού οπλισμού (SEESAC) που ιδρύθηκε το 2002 στο Βελιγράδι και λειτουργεί υπό την κοινή εντολή του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (πρώην Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη) συνεπικουρεί τους εθνικούς και περιφερειακούς φορείς στο έργο του ελέγχου και της περιστολής της εξάπλωσης και της κατάχρησης των SALW και των πυρομαχικών τους, με απώτερο στόχο την προαγωγή της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική και την Ανατολική Ευρώπη. Η SEESAC δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη περιφερειακών σχεδίων για την αντιμετώπιση της διασυνοριακής διακίνησης όπλων.

(5)

Η ΕΕ έχει υποστηρίξει στο παρελθόν τη SEESAC, μέσω της απόφασης 2002/842/ΚΕΠΠΑ η οποία παρατάθηκε και τροποποιήθηκε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου 2003/807/ΚΕΠΠΑ (1) της και 2004/791/ΚΕΠΠΑ (2). Η πλέον πρόσφατη πρωτοβουλία της ΕΕ για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της SEESAC στον τομέα του ελέγχου των όπλων ήταν η απόφαση 2010/179/ΚΕΠΠΑ (3).

(6)

Η ΕΕ επιθυμεί να χρηματοδοτήσει ακόμη ένα έργο της SEESAC για τον περιορισμό της απειλής της παράνομης εξάπλωσης και διακίνησης φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (SALW) και των πυρομαχικών τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας εκ νέου στην προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος της παράνομης διακίνησής τους και προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που περιγράφονται ανωτέρω,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

1.   Με σκοπό την υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για να καταπολεμηθεί η παράνομη σώρευση και εμπορία με αντικείμενο τα φορητά όπλα και τον ελαφρύ οπλισμό (SALW) και την προαγωγή της ειρήνης και της ασφάλειας, οι δραστηριότητες του Σχεδίου για την μείωση της απειλής από την παράνομη εξάπλωση και εμπορία SALW και πυρομαχικών τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα υποστηριχθούν από την Ένωση θα επιδιώκουν τους ακόλουθους συγκεκριμένους στόχους:

αύξηση της ασφάλειας των αποθεμάτων SALW και των πυρομαχικών τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη,

μείωση των διαθέσιμων αποθεμάτων SALW και των πυρομαχικών τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη,

βελτίωση της επισήμανσης και του εντοπισμού μέσω της παροχής υποστήριξης για τη δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση των υπαρχόντων ηλεκτρονικών συστημάτων καταχώρισης όπλων και τήρησης αρχείων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη,

βελτίωση των ελέγχων με αντικείμενο τα SALW και τα πυρομαχικά τους μέσω της προαγωγής και της διευκόλυνσης της ανταλλαγής γνώσεων και πληροφοριών καθώς και της ευαισθητοποίησης με τη στενότερη περιφερειακή συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη,

υποστήριξη της συλλογής παράνομων SALW, εκρηκτικών συσκευών και μηχανισμών και των συναφών πυρομαχικών που βρίσκονται στην κατοχή των πολιτών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Ένωση θα χρηματοδοτήσει αυτό το έργο, το οποίο περιγράφεται λεπτομερώς στο Παράρτημα.

Άρθρο 2

1.   Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας («ΥΕ») έχει την ευθύνη της εφαρμογής της παρούσας απόφασης.

2.   Η SEESAC αναλαμβάνει την τεχνική εφαρμογή του έργου που αναφέρεται στο άρθρο 1.

3.   Η SEESAC εκτελεί τα καθήκοντά της υπό την ευθύνη του ΥΕ. Προς τούτο, ο ΥΕ συνομολογεί τις αναγκαίες ρυθμίσεις με το UNDP, ενεργώντας για λογαριασμό της SEESAC.

Άρθρο 3

1.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την υλοποίηση του προβλεπόμενου στο άρθρο 1 έργου που χρηματοδοτείται από την ΕΕ ανέρχεται σε EUR 5 127 650. Ο συνολικός προϋπολογισμός του όλου προγράμματος ανέρχεται σε EUR 14 335 403. Το πρόγραμμα θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ένωση, το Υπουργείο Εξωτερικών του Βασιλείου της Νορβηγίας και τους δικαιούχους.

2.   Η διαχείριση των δαπανών που χρηματοδοτούνται με το οριζόμενο στην παράγραφο 1 ποσό αναφοράς γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανόνες που ισχύουν για τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

3.   Η Επιτροπή επιβλέπει την ορθή διαχείριση των δαπανών που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Προς τούτο, ο ΥΕ συνομολογεί τις αναγκαίες ρυθμίσεις με το UNDP, ενεργώντας για λογαριασμό της SEESAC. Η συμφωνία ορίζει ότι η SEESAC πρέπει να εξασφαλίζει προβολή της συνεισφοράς της Ένωσης, αντίστοιχη με το ύψος της.

4.   Η Επιτροπή θα επιδιώξει να συνάψει τη συμφωνία της παραγράφου 3 το ταχύτερο δυνατό μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης. Ενημερώνει το Συμβούλιο για τυχόν δυσκολίες στη διαδικασία αυτή και για την ημερομηνία σύναψης της συμφωνίας.

Άρθρο 4

1.   H ΥΕ υποβάλλει στο Συμβούλιο έκθεση για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, βάσει τακτικών τριμηνιαίων εκθέσεων που εκπονεί η SEESAC. Οι εκθέσεις αυτές θα χρησιμεύσουν ως βάση για την αξιολόγηση του Συμβουλίου.

2.   Η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση επί των δημοσιονομικών πτυχών του έργου που αναφέρεται στο άρθρο 1.

Άρθρο 5

1.   Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει από την ημέρα έκδοσής της.

2.   Η παρούσα απόφαση λήγει 36 μήνες μετά την ημερομηνία σύναψης της προβλεπόμενης στο άρθρο 3 παράγραφος 3 συμφωνίας. Ωστόσο, λήγει έξι μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της, αν δεν έχει συναφθεί εν τω μεταξύ συμφωνία.

Βρυξέλλες, 9 Δεκεμβρίου 2013.

Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

A. PABEDINSKIENĖ


(1)  Απόφαση 2003/807/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 17ης Νοεμβρίου 2003, για την παράταση και την τροποποίηση της απόφασης 2002/842/ΚΕΠΠΑ για την εφαρμογή της κοινής δράσης 2002/589/ΚΕΠΠΑ σχετικά με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καταπολέμηση της αποσταθεροποιητικής συσσώρευσης και διάδοσης φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (EE L 302, 20.11.2003, σ. 39).

(2)  Απόφαση 2004/791/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 22ας Νοεμβρίου 2004, για την παράταση και την τροποποίηση της απόφασης 2002/842/ΚΕΠΠΑ για την εφαρμογή της κοινής δράσης 2002/589/ΚΕΠΠΑ σχετικά με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καταπολέμηση της αποσταθεροποιητικής συσσώρευσης και διάδοσης φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (EE L 348, 24.11.2004, σ. 46).

(3)  Απόφαση 2010/179/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2010, προς υποστήριξη των δράσεων της SEESAC για τον έλεγχο των εξοπλισμών στα Δυτικά Βαλκάνια στα πλαίσια της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης συσσώρευσης και διακίνησης SALW και των πυρομαχικών τους (EE L 80, 26.3.2010, σ. 48).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Συμβολή της ΕΕ στο έργο της SEESAC για τον περιορισμό της απειλής της παράνομης εξάπλωσης και διακίνησης φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (SALW) και των πυρομαχικών τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

1.   Εισαγωγή και στόχοι

Οι ιστορικοί λόγοι της συσσώρευσης αποθεμάτων SALW σε μεγάλη κλίμακα στη Νοτιοανατολική (ΝΑ) Ευρώπη, ο ανεπαρκής αριθμός χώρων ασφαλούς αποθήκευσης και η συνεχιζόμενη έλλειψη επαρκών υποδομών για την πλήρη ασφάλιση των εν λόγω χώρων έχει καταστήσει τις χώρες της εν λόγω περιοχής πηγή ιδιαίτερης ανησυχίας και ταυτόχρονα μείζονα πρόκληση για τη στρατηγική της ΕΕ που στοχεύει στην καταπολέμηση της παράνομης συσσώρευσης και διακίνησης SALW και των πυρομαχικών τους. Κατά συνέπεια, η συνέχιση της υποστήριξης που παρέσχε μέχρι τώρα η ΕΕ για την αντιμετώπιση της απειλής που συνιστά η εξάπλωση και η παράνομη διακίνηση SALW προς και από τη ΝΑ Ευρώπη αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση της ευόδωσης των προσπαθειών της για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της για τα SALW.

Ο γενικότερος στόχος του έργου είναι η προαγωγή της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας μέσω της αδιάλειπτης υποστήριξης των προσπαθειών που αποσκοπούν στη μείωση της απειλής που συνιστούν η ευρεία σώρευση και η παράνομη διακίνηση των SALW και των πυρομαχικών τους στη ΝΑ Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, το έργο θα μειώσει τη διαθεσιμότητα των πλεονασματικών SALW και των πυρομαχικών τους, θα βελτιώσει τις αποθήκες τους,· θα βελτιώσει τον εντοπισμό των όπλων μέσω της αναβάθμισης των μηχανισμών καταχώρισης και επισήμανσης· παράλληλα θα αυξήσει την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων καθώς και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την απειλή που συνιστούν τα SALW. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα συμβάλει στην επίτευξη σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη μέσω της ανάληψης δράσης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (ΣΠΣ).

Αξιοποιώντας κυρίως την παρακαταθήκη της επιτυχούς υλοποίησης της απόφασης 2010/179/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου και σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για τα SALW, αυτό το επακόλουθο έργο αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των εθνικών συστημάτων ελέγχου και στην εκ νέου προαγωγή της πολυμέρειας, δια της υλοποίησης περιφερειακών μηχανισμών για την περιστολή της προσφοράς και της αποσταθεροποιητικής εξάπλωσης των SALW και των πυρομαχικών τους. Επιπλέον, με στόχο την επίτευξη μιας πιο ευρείας περιφερειακής διάστασης, αυτό το επακόλουθο έργο θα συμπεριλάβει επίσης Τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και το Κοσσυφοπέδιο (1) στις περιφερειακές διεργασίες του ελέγχου των SALW, ώστε να επιτευχθεί μια πραγματικά ολιστική, περιφερειακή προσέγγιση με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο και βιωσιμότητα.

2.   Επιλογή εκτελεστικού φορέα και συντονισμός με άλλες συναφείς χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες

Η SEESAC αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (ΣΠΣ-πρώην Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη) και κατά συνέπεια αποτελεί το σημείο αναφοράς για τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα SALW στη ΝΑ Ευρώπη. Ως ο εκτελεστικός βραχίονας του περιφερειακού σχεδίου εφαρμογής της ΝΑ Ευρώπης για την καταπολέμηση της διάδοσης των φορητών όπλων και του ελαφρού οπλισμού (SALW), η SEESAC συνεργάζεται επί 11 και πλέον έτη με εθνικούς φορείς στη ΝΑ Ευρώπη με στόχο την υλοποίηση μιας ολιστικής προσέγγισης για τον έλεγχο των SALW μέσω της εκτέλεσης ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν τα εξής: ευαισθητοποίηση και εκστρατείες συλλογής SALW, διαχείριση αποθεμάτων, ελάττωση πλεονασμάτων, βελτίωση των υποδομών επισήμανσης και εντοπισμού, καλύτερος έλεγχος των εξαγωγών όπλων. Με αυτό τον τρόπο, η SEESAC έχει αποκτήσει μοναδική υποδομή και πείρα στην υλοποίηση περιφερειακών παρεμβάσεων με τη συμμετοχή πολλών φορέων, εντός του κοινού πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος των χωρών της περιοχής, διασφαλίζοντας την εθνική και περιφερειακή ανάληψη ευθύνης και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δράσεών της και έχοντας καθιερωθεί ως η κύρια περιφερειακή αρχή στον τομέα του ελέγχου των SALW.

Η SEESAC διατηρεί ανοικτούς διμερείς και πολυμερείς διαύλους επικοινωνίας με όλους τους συναφείς συμμετέχοντες φορείς και οργανισμούς. Η SEESAC έχει αναλάβει επίσης τον ρόλο της Γραμματείας της Περιφερειακής Διευθύνουσας Ομάδας (RSG) ΝΑ Ευρώπης για τα φορητά όπλα και τον ελαφρύ οπλισμό. Επιπλέον, η SEESAC είναι μέλος και πρώην Πρόεδρος της Διευθύνουσας Επιτροπής της πρωτοβουλίας RASR (Περιφερειακή Προσέγγιση για τη Μείωση των Αποθεμάτων). Η SEESAC προσκαλείται τακτικά να συμμετέχει σε όλα τα σχετικά περιφερειακά φόρα, όπως για παράδειγμα στις ετήσιες συνεδριάσεις των υπουργών δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων ΕΕ / Δυτικών Βαλκανίων· στη Διαρθρωμένη Διαδικασία Ανταλλαγής Πληροφοριών του NATO σχετικά με τα SALW· στη σύνοδο των υπουργών άμυνας ΝΑ Ευρώπης (SEDM). Διαθέτει ευρύ δίκτυο επίσημων και ανεπίσημων εταιρικών σχέσεων με οργανισμούς όπως το RACVIAC (Περιφερειακό Κέντρο Παροχής Βοήθειας για την Επαλήθευση και την Εφαρμογή του Ελέγχου Όπλων) – Κέντρο Συνεργασίας για την Ασφάλεια, το Φόρουμ Συνεργασίας για την Ασφάλεια (FSC) του ΟΑΣΕ. Συμμετέχει σε τακτικές συνεδριάσεις συντονισμού με άλλους φορείς των ΗΕ (π.χ. UNODC, UNODA) μέσω της Συντονιστικής Δράσης για το φορητό οπλισμό (CASA) των ΗΕ καθώς και με άλλους μηχανισμούς. Η SEESAC έχει κατά συνέπεια εξελιχθεί σε περιφερειακό σημείο αναφοράς για ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας, με ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο και τη διαχείριση των αποθεμάτων SALW. Με έδρα το Βελιγράδι, η SEESAC δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη, με παρουσία στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ στο παρελθόν είχε επίσης δραστηριοποιηθεί στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Η ανάληψη ευθύνης σε περιφερειακό επίπεδο διασφαλίζεται μέσω του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας καθώς και μέσω της Περιφερειακής Διευθύνουσας Ομάδας για τα SALW· εκεί, εκπρόσωποι όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης καταθέτουν τη στρατηγική καθοδήγηση, τις πρωτοβουλίες και τα αιτήματα που διαμορφώνουν τις δραστηριότητες της SEESAC.

Η αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων μέσω περιφερειακών πρωτοβουλιών έχει αποδειχθεί επωφελής για τη ΝΑ Ευρώπη, όχι μόνο λόγω της παρεπόμενης ζωτικής ανταλλαγής πληροφοριών και προαγωγής ενός υγιούς περιφερειακού ανταγωνισμού, αλλά κυρίως επειδή εξασφαλίζει συνεπή και ευκόλως μετρήσιμα αποτελέσματα μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης της υλοποίησης. Η συμμετοχή της SEESAC σε όλες τις συναφείς περιφερειακές διαδικασίες και πρωτοβουλίες (π.χ. SEDM, RASR, RACVIAC) επιτρέπει την έγκαιρη και ουσιαστική ανταλλαγή πληροφοριών, την εις βάθος κατανόηση των τρεχόντων ζητημάτων και την απαιτούμενη προορατικότητα, ώστε οι δραστηριότητές της να μην αλληλεπικαλύπτονται και να συνάδουν με τις εκάστοτε ανάγκες των κυβερνήσεων και των περιφερειών καθώς και με τις αναδυόμενες τάσεις.

Η SEESAC βασίζει όλες τις δραστηριότητές της στα δεδομένα βάσης που συλλέγει και εξασφαλίζει τη σύμφωνη γνώμη και την πολιτική στήριξη των εθνικών φορέων ως προϋπόθεση για την ανάληψη δράσης· τα έργα που έχει ήδη υλοποιήσει με χρηματοδότηση της ΕΕ χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχούς ολοκλήρωσης των σχετικών δραστηριοτήτων και από βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων χάρη στην καλλιέργεια και την ενθάρρυνση της εθνικής ανάληψης ευθύνης για τα έργα και τις δραστηριότητές της, στην προώθηση του περιφερειακού συντονισμού, στην ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών καθώς επίσης στην περιφερειακή έρευνα. Η εμπειρογνωμοσύνη της σχετικά με τα SALW και οι εις βάθος γνώσεις της σχετικά με την εν λόγω περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους φορείς την καθιστούν τον πλέον κατάλληλο εταίρο για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.

Το έργο αυτό συμπληρώνει επίσης μια παράλληλη πρωτοβουλία της SEESAC σχετικά με τον έλεγχο των μεταφορών όπλων, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση των υποδομών ελέγχου του εμπορίου όπλων μέσω αυξημένης διαφάνειας και περιφερειακής συνεργασίας (2). Επιπλέον, ειδικά όσον αφορά τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το έργο συμπληρώνει δύο άλλα έργα, ήτοι:

το έργο EXPLODE, με χρηματοδότηση από το βραχυπρόθεσμο σκέλος του Μηχανισμού Σταθερότητας της ΕΕ και υλοποιούμενο από το Γραφείο του UNDP στο Σεράγεβο, σε συνεργασία με την αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μέσω της μείωσης των επισφαλών αποθεμάτων πυρομαχικών και της ενίσχυσης της ασφάλειας της αποθήκευσης·

το έργο SECUP στη Βοσνία Ερζεγοβίνη για την αναβάθμιση της ασφάλειας των χώρων αποθήκευσης πυρομαχικών και όπλων, το οποίο υλοποιείται από κοινού από την αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Υπουργείο Άμυνας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.Η EUFOR παρέχει εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη και παρακολούθηση των παραμέτρων προστασίας και ασφάλειας της υλοποίησης του έργου. Η SEESAC θα επικοινωνεί τακτικά με την EUFOR Althea, την αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Γραφείο του UNDP στο Σεράγεβο, ώστε να διασφαλιστεί ο αδιάλειπτος συντονισμός και η συμπληρωματικότητα μεταξύ των ανωτέρω έργων, καθώς και μεταξύ αυτών και των συνεχιζόμενων προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει το ζήτημα των πλεονασματικών αποθεμάτων συμβατικών πυρομαχικών που έχει στην κατοχή του το Υπουργείο Άμυνας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, και στο πλαίσιο τυχόν μελλοντικών σχεδίων για τη διεξαγωγή εκστρατείας συλλογής παράνομων συμβατικών όπλων στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Όσον αφορά τις άλλες χώρες που καλύπτει το έργο, η SEESAC θα εργαστεί σε συντονισμό με τις ακόλουθες προσπάθειες διεθνούς βοήθειας:

Στο Μαυροβούνιο με το έργο MONDEM που τελεί υπό τη διαχείριση του UNDP σε συνεργασία με τον ΟΑΣΕ και αποσκοπεί στη μείωση των κινδύνων που ενέχονται στην καταπολέμηση της διάδοσης μέσω της ανάπτυξης ασφαλών και προστατευμένων υποδομών αποθήκευσης συμβατικών πυρομαχικών καθώς και των συναφών συστημάτων διαχείρισης, στη μείωση του κινδύνου εκρήξεων για τις τοπικές κοινότητες μέσω φιλικής προς το περιβάλλον αποστρατικοποίησης, στην καταστροφή των τοξικών επικίνδυνων αποβλήτων (υγρά καύσιμα πυραύλων) και στην υποστήριξη της μεταρρύθμισης του αμυντικού τομέα μέσω της καταστροφής περιορισμένων ποσοτήτων συστημάτων βαρέων όπλων καθ’ υπόδειξη του Υπουργείο Άμυνας του Μαυροβουνίου.

Στο Κοσσυφοπέδιο (1) με το έργο KOSSAC, το οποίο σχεδιάστηκε αρχικά για τη μείωση της ένοπλης βίας στο Κοσσυφοπέδιο (1) και την αύξηση της ασφάλειας για την τοπική κοινότητα αλλά με το πέρασμα των ετών μετεξελίχθηκε σε ένα γενικότερο πρόγραμμα πρόληψης της ένοπλης βίας με ιδιαίτερη έμφαση στη μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας και στην ανάπτυξη των σχετικών υποδομών.

Στη Σερβία με το έργο CASM, που χρηματοδοτείται από το UNDP και τον ΟΑΣΕ και αποσκοπεί στη βελτίωση της προστασίας και της ασφάλειας προκαθορισμένων χώρων αποθήκευσης συμβατικών πυρομαχικών και στη διάθεση των δηλωθέντων πλεονασματικών πυρομαχικών.

Η SEESAC έχει επίσης τακτική επικοινωνία με τον ΟΑΣΕ, το NATO και τον Οργανισμό Norwegian Peoples Aid καθώς και με άλλους αρμόδιους φορείς προκειμένου να διασφαλίζει τη συμπληρωματικότητα των δράσεων, την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων παρέμβασης και την οικονομικά αποδοτική χρήση των πόρων.

3.   Περιγραφή του έργου

Η υλοποίηση του έργου θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ΝΑ Ευρώπη και πέραν αυτής, μέσω της καταπολέμησης της εξάπλωσης και της παράνομης διακίνησης των SALW και των πυρομαχικών τους. Το έργο θα συμβάλει άμεσα στην υλοποίηση της Στρατηγικής Ασφάλειας της ΕΕ, της στρατηγικής της ΕΕ για τα SALW, του Προγράμματος Δράσης των ΗΕ, του Διεθνούς Μέσου Εντοπισμού και του Πρωτοκόλλου των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα και θα ενισχύσει ειδικά την περιφερειακή συνεργασία για την καταπολέμηση της απειλής που συνιστά η εξάπλωση των SALW και των πυρομαχικών τους. Πιο συγκεκριμένα, το έργο θα έχει ως αποτέλεσμα τα εξής:

Βελτιωμένη ασφάλεια και διαχείριση των αποθεμάτων SALW μέσω της αναβάθμισης των χώρων αποθήκευσης·

Μείωση των πλεονασματικών και κατασχεθέντων αποθεμάτων SALW και των πυρομαχικών τους μέσω της καταστροφής τους·

Βελτίωση των υποδομών για την επισήμανση των SALW, για τον εντοπισμό τους και την καταχώρισή τους σε μητρώα·

Ενισχυμένη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών σε περιφερειακό επίπεδο·

Μειωμένος αριθμός παράνομων όπλων στην κατοχή των πολιτών μέσω της υλοποίησης εκστρατειών ευαισθητοποίησης και συλλογής όπλων.

Η γεωγραφική εμβέλεια του έργου καλύπτει τη ΝΑ Ευρώπη και οι άμεσοι δικαιούχοι του έργου είναι η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο (1), Η Δημοκρατία της Μολδαβίας, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ).

3.1.   Αυξημένη ασφάλεια των αποθεμάτων μέσω της βελτίωσης των υποδομών και της ανάπτυξης ικανοτήτων

Στόχος

Η δραστηριότητα αυτή θα περιορίσει την απειλή που συνιστούν η εξάπλωση και η παράνομη διακίνηση των SALW και των πυρομαχικών τους δια της βελτίωσης των μέτρων ασφαλείας και της διαχείρισης αποθεμάτων για την αποθήκευση αποθεμάτων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο (1), Τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την πΓΔΜ.

Περιγραφή

Η επιτυχής εφαρμογή της απόφασης 2010/179/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου μέσω μιας διττής προσέγγισης που περιλάμβανε (1) τη βελτίωση της ασφάλειας των χώρων αποθήκευσης σε τρεις χώρες (3) και (2) την αναβάθμιση των προσόντων του προσωπικού που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση των αποθεμάτων (4), αύξησε σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας και ελάττωσε τον κίνδυνο της ανεπιθύμητης διάδοσης των αποθεμάτων των SALW και των πυρομαχικών τους. Η δεύτερη φάση του έργου θα αξιοποιήσει τα έως τώρα επιτεύγματα και θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια των αποθηκών όπλων και πυρομαχικών στη ΝΑ Ευρώπη παρέχοντας περαιτέρω εξειδικευμένη τεχνική συνδρομή και συνδρομή σε θέματα υποδομών, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και προδιαγραφές. Οι δραστηριότητες του έργου θα παράσχουν στήριξη στα Υπουργεία Άμυνας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, του Μαυροβουνίου και της πΓΔΜ, καθώς επίσης στα Υπουργεία Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, της πΓΔΜ και του Κοσσυφοπεδίου (1), παρέχοντας και εγκαθιστώντας τον αναγκαίο εξοπλισμό για την ενίσχυση της ασφάλειας των αποθεμάτων όπλων και πυρομαχικών. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που απαιτείται, θα παρασχεθεί κατάρτιση στο προσωπικό που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση των αποθεμάτων. Οι χώροι όπου θα βελτιωθεί η ασφάλεια θα επιλεχθούν βάσει αξιολόγησης των προτεραιοτήτων καθώς και των σχετικών κινδύνων ασφαλείας.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο προβλέπει τις ακόλουθες δραστηριότητες:

Βοσνία Ερζεγοβίνη: αναβαθμίσεις της ασφάλειας σε αποθήκες πυρομαχικών και συμβατικών όπλων του Υπουργείου Άμυνας μεταξύ άλλων μέσω της εγκατάστασης και/ή της αναβάθμισης περιφράξεων και φωτισμού, συστημάτων συναγερμού, κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης (CCTV) και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, συμπληρωματικά προς τις εργασίες του UNDP και του ΟΑΣΕ για την ασφάλεια των αποθεμάτων.

Κοσσυφοπέδιο (1): βελτίωση των ικανοτήτων διαχείρισης αποθεμάτων της αστυνομίας μέσω της κατάρτισης και της αξιολόγησης της σημερινής κατάστασης. Ανακαίνιση μιας μικρής τοπικής αποθήκης SALW και πυρομαχικών.

ΠΓΔΜ: αναβάθμιση της ασφάλειας της κεντρικής αποθήκης (Orman) του Υπουργείου Εσωτερικών μέσω της προμήθειας εξοπλισμού ασφαλείας και των αναβαθμίσεων των υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της ανακαίνισης της περίφραξης· εξοπλισμός CCTV και φωτισμός· νέες πόρτες ασφαλείας για τα κτίρια των αποθηκών. Αναβάθμιση ασφαλείας της κεντρικής αποθήκης των Ενόπλων Δυνάμεων της πΓΔΜ μέσω της προμήθειας και της εγκατάστασης συστήματος βιντεοπαρακολούθησης και της βελτίωσης του κτιρίου και της περιμέτρου με την επισκευή των περιφράξεων, της εγκατάστασης νέων πυλών εισόδου και της ανακαίνισης των θυρών ασφαλείας.

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας: αναβαθμίσεις ασφαλείας στην κεντρική αποθήκη όπλων και πυρομαχικών (CAMD) του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης περιφράξεων ασφαλείας, συστημάτων ελέγχου εισόδου και της προμήθειας ηλεκτρονικού μητρώου όπλων.

Μαυροβούνιο: κτιριακές βελτιώσεις της αποθήκης πυρομαχικών του Brezovik συμπεριλαμβανομένων γενικότερων βελτιώσεων της υποδομής ασφαλείας των αποθηκευτικών χώρων. Δημιουργία κεντρικού μητρώου των αποθηκευμένων όπλων και πυρομαχικών.

Σερβία: αναβάθμιση της ασφάλειας της κεντρικής αποθήκης SALW του Υπουργείου Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένης της βιντεοπαρακολούθησης και του ελέγχου της πρόσβασης.

Περιφερειακή κατάρτιση με αντικείμενο τη διαχείριση αποθεμάτων: θα υλοποιηθεί τόσο σε περιφερειακό (ετησίως) όσο και σε εθνικό επίπεδο (εφόσον απαιτείται).

Αποτελέσματα του έργου και δείκτες υλοποίησης:

Το έργο θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ασφάλειας στη ΝΑ Ευρώπη μέσω της μείωσης του κινδύνου της παράνομης διακίνησης χάρη:

στην αύξηση της ασφάλειας των αποθηκών SALW στη Β-Ε (4), το Κοσσυφοπέδιο (1) (1), Τη Δημοκρατία της Μολδαβίας (2), το Μαυροβούνιο (1), τη Σερβία (1) και την πΓΔΜ (2) μέσω μετρήσιμων αναβαθμίσεων των υποδομών με γνώμονα την ασφάλεια,

στην αύξηση της ικανότητας του προσωπικού να διαφυλάσσει τα αποθέματα μέσω της κατάρτισης τουλάχιστον 60 εργαζομένων από τις δικαιούχους χώρες σε τρία σεμινάρια και μέσω της παροχής στοχευμένης κατάρτισης σε εθνικό επίπεδο.

3.2.   Μείωση των αποθεμάτων μέσω της καταστροφής SALW και πυρομαχικών

Στόχος

Αύξηση της ασφάλειας και μείωση του κινδύνου της διάδοσης μέσω της αισθητής μείωσης των ποσοτήτων πλεονασματικών συμβατικών όπλων και πυρομαχικών στις αποθήκες.

Περιγραφή

Εμπνεόμενο από την επιτυχία της προηγούμενης φάσης, κατά την οποία επιτεύχθηκε η καταστροφή 78 366 συνολικά όπλων (εκ των οποίων 45 275 στη Σερβία και 33 091 στην Κροατία), και προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το πλεόνασμα SALW που κατέχουν κρατικοί φορείς και πολίτες και κατά συνέπεια να ελαττωθεί ο κίνδυνος της εκτροπής τους ή της παράνομης διακίνησής τους, το έργο έχει ως στόχο τη διάθεση συνολικά 165 000 SALW μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων καταστροφής όπλων στις εξής χώρες:

Αλβανία (έως 120 000 τεμάχια)

Βοσνία Ερζεγοβίνη (έως 4 500 τεμάχια)

Κοσσυφοπέδιο (1) (έως 2 500 τεμάχια)

ΠΓΔΜ (έως 1 500 τεμάχια)

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας (έως 2 500 τεμάχια)

Μαυροβούνιο (έως 4 000 τεμάχια)

Σερβία (έως 30 000 τεμάχια)

Στην Αλβανία, το όφελος που επιτεύχθηκε στον τομέα της διάθεσης των πλεονασματικών πυρομαχικών που είχε στην κατοχή του το Υπουργείο Άμυνας πρέπει να συνοδευτεί από καταστροφή SALW, ιδίως λαμβανομένων υπόψη του μεγέθους του πλεονασματικού αποθέματος και της δυσκολίας λήψης επαρκών μέτρων ασφαλείας για την προστασία του. Στη Σερβία, το όφελος που εξασφαλίστηκε στο πλαίσιο της απόφασης 2010/179/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου πρέπει να επιρρωθεί με νέες δραστηριότητες διάθεσης των πλεονασματικών και κατασχεθέντων όπλων, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται να αναληφθούν ανάλογες δράσεις και σε άλλες χώρες, προκειμένου να μειωθεί αισθητά ο κίνδυνος της εξάπλωσης και της παράνομης διακίνησης των πλεονασματικών όπλων. Επιπλέον, το έργο προβλέπει την καταστροφή πλεονασματικών και κατασχεθέντων εκρηκτικών και πυρομαχικών SALW που έχουν στην κατοχή τους τα Υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας.

Αποτελέσματα του έργου/δείκτες υλοποίησης:

Το έργο θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του κινδύνου διάδοσης των SALW μέσω της μείωσης των ποσοτήτων πλεονασματικών και κατασχεθέντων φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού, εκρηκτικών και πυρομαχικών που φυλάσσονται σε αποθήκες στην Αλβανία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο (1), Τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την πΓΔΜ:

καταστροφή συνολικής ποσότητας έως 165 000 τεμαχίων συμβατικών όπλων·

αποστρατικοποίηση και καταστροφή συνολικής ποσότητας έως 12 442 πυρομαχικών και εκρηκτικών που ενέχουν κίνδυνο διάδοσης.

3.3.   Βελτίωση της επισήμανσης, του εντοπισμού και της καταχώρισης SALW

Στόχος

Βελτίωση των ικανοτήτων επισήμανσης και εντοπισμού μέσω της παροχής υποστήριξης για τη δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση των υπαρχόντων ηλεκτρονικών συστημάτων καταχώρισης όπλων και τήρησης αρχείων στη ΝΑ Ευρώπη.

Περιγραφή

Αυτό το τμήμα του έργου υποστηρίζει την ενίσχυση του αποτελεσματικού κράτους δικαίου μέσω του περιορισμού, της καταχώρισης και της μέτρησης των ποσοτήτων και της ζήτησης SALW. Το έργο έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο που να εναρμονίζεται με το Πρόγραμμα Δράσης των ΗΕ, το διεθνές μέσο εντοπισμού, το Πρωτόκολλο των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα και την οδηγία 91/477/ΕΟΚ του Συμβουλίου καθώς επίσης με την κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ της ΕΕ, συμβάλλοντας κατά συνέπεια στην επιτυχή εφαρμογή τους, μέσω της βελτίωσης των υποδομών των κρατών της ΝΑ Ευρώπης στον τομέα της επισήμανσης, του εντοπισμού και της καταχώρισης των όπλων σε μητρώα, με ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές τήρησης αρχείων σε επίπεδο εθνικών αρχών όσον αφορά τη νόμιμη κατοχή όπλων από πολίτες, παρέχοντας υποστήριξη για την αναβάθμιση και την ψηφιοποίηση των εν λόγω συστημάτων. Ταυτόχρονα, θα βελτιωθούν και οι υποδομές για την επισήμανση, τον εντοπισμό και τη βαλλιστική ανάλυση των όπλων.

Το έργο θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της συνεκτικότητας και συμπληρωματικότητας με τις δραστηριότητες των ΗΕ και της ΕΕ, όπως υλοποιούνται μέσω εθνικών, περιφερειακών και θεματικών προγραμμάτων, και όλες οι δραστηριότητες στο πλαίσιο αυτού του στόχου θα επιδιώξουν υψηλό βαθμό συνέργειας και συμπληρωματικότητας με τις πρωτοβουλίες της Ιντερπόλ (iARMS) και της Ευρωπόλ στον εν λόγω τομέα.

Το έργο θα υποστηρίξει επίσης την ενίσχυση των υποδομών για την επισήμανση, τον εντοπισμό και την καταχώριση σε μητρώα των SALW στη ΝΑ Ευρώπη μέσω ενός συνδυασμού προγραμμάτων κατάρτισης και τεχνικής συνδρομής, συνοδευόμενων από κανονιστική και θεσμική ανάλυση:

Αλβανία: θα παράσχει υποστήριξη στην κρατική αστυνομία της Αλβανίας για την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός κεντρικού ηλεκτρονικού μητρώου όπλων μέσω του σχεδιασμού του συστήματος, της προμήθειας και εγκατάστασης του σχετικού υλικού και της παροχής κατάρτισης στο προσωπικό.

Βοσνία Ερζεγοβίνη: θα υποστηρίξει την Κρατική Υπηρεσία Ερευνών και Προστασίας (SIPA) ώστε να συνεχίσει το έργο της στον τομέα της μη διάδοσης των SALW μέσω της βελτίωσης των τεχνικών υποδομών που χρησιμοποιεί στην έρευνα και την επιβολή ελέγχων όσον αφορά τα SALW.

ΠΓΔΜ: συνεργασία με τις εθνικές αρχές ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το υπάρχον σύστημα καταχώρισης των όπλων μέσω της αναβάθμισης του λογισμικού ώστε να συμπεριληφθούν και τα όπλα που βρίσκονται στην κατοχή των δυνάμεων ασφαλείας και να εκπαιδευτεί εκ νέου το προσωπικό στην τήρηση μητρώων για τα πυροβόλα όπλα σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Κοσσυφοπέδιο (1): συνεργασία με την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου για την ανάπτυξη πρότυπων λειτουργικών διαδικασιών και την παροχή κατάρτισης για την εφαρμογή τους. Ταυτόχρονα, καταγραφή της δομής του παράνομου εμπορίου SALW σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, ώστε να εντοπιστούν οι βασικοί τομείς υψηλού κινδύνου.

Σερβία: υποστήριξη της βελτίωσης των τεχνικών ικανοτήτων του εργαστηρίου βαλλιστικής ανάλυσης του Υπουργείου Εσωτερικών στον τομέα της επισήμανσης και του εντοπισμού όπλων και πυρομαχικών μέσω της παροχής εξειδικευμένου εξοπλισμού και της παροχής κατάρτισης.

Σε περιφερειακό επίπεδο:

Το έργο θα υποστηρίξει τη δημιουργία ενός περιφερειακού δικτύου ειδικών στον τομέα των πυροβόλων όπλων στη ΝΑ Ευρώπη και θα διοργανώσει έως έξι περιφερειακά σεμινάρια για την ενίσχυση της ανταλλαγής γνώσεων.

Το Δίκτυο αυτό θα υποστηρίζεται από μια διαδικτυακή πλατφόρμα που θα διευκολύνει την ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών.

Η SEESAC θα έχει στενή επικοινωνία με την Έρευνα για τον Εξοπλισμό Συγκρούσεων (CAR) προκειμένου να διευκολυνθεί η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με παράνομα όπλα μεταξύ της SEESAC, του περιφερειακού δικτύου ειδικών στον τομέα των πυροβόλων όπλων και του σχεδίου iTrace της CAR.

Θα διεξαχθεί μελέτη εφικτότητας που θα καταγράψει τις νομικές και τεχνικές δυνατότητες για στενότερη και πιο θεσμοθετημένη ανταλλαγή δεδομένων στους τομείς της επισήμανσης και της βαλλιστικής.

Αποτελέσματα του έργου/δείκτες υλοποίησης:

Δημιουργία ενός κεντρικού ηλεκτρονικού μητρώου όπλων στην Αλβανία·

Βελτίωση των τεχνικών υποδομών της Κρατικής Υπηρεσίας Ερευνών και Προστασίας (SIPA) στη Βοσνία Ερζεγοβίνη για τον εντοπισμό και την έρευνα των SALW και των πυρομαχικών τους·

Αναβάθμιση του ηλεκτρονικού μητρώου όπλων στην πΓΔΜ ώστε να συμπεριλάβει και τα όπλα που βρίσκονται στην κατοχή των δυνάμεων ασφαλείας· τουλάχιστον 25 μέλη του προσωπικού θα λάβουν κατάρτιση σχετικά με τα νέα μέτρα·

Ανάπτυξη πρότυπων λειτουργικών διαδικασιών για την επισήμανση, τον εντοπισμό και την καταχώριση SALW σε μητρώα, ειδικά για την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου (1) εκπόνηση μελέτης με θέμα την καταγραφή της δομής του παράνομου εμπορίου·

Βελτίωση των τεχνικών υποδομών του εργαστηρίου βαλλιστικής του σερβικού Υπουργείου Εσωτερικών για τον εντοπισμό των όπλων και των πυρομαχικών·

Δημιουργία και ενεργοποίηση ενός περιφερειακού δικτύου ειδικών σε θέματα πυροβόλων όπλων· διεξαγωγή έξι σεμιναρίων·

Δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής γνώσεων και πληροφοριών μεταξύ των ειδικών στα πυροβόλα όπλα που θα είναι μέλη του περιφερειακού δικτύου·

Ενισχυμένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της SEESAC, του περιφερειακού δικτύου ειδικών στον τομέα των πυροβόλων όπλων και του σχεδίου iTrace.

Εκπόνηση μελέτης εφικτότητας για τη διασύνδεση μεταξύ των συστημάτων καταχώρισης.

3.4.   Περιφερειακή συνεργασία για την ευαισθητοποίηση, την ανταλλαγή πληροφοριών και τη μεταβίβαση γνώσεων

Στόχος

Η περαιτέρω αύξηση της ικανότητας αντιμετώπισης της απειλής που συνιστούν τα SALW και τα πυρομαχικά τους στη ΝΑ Ευρώπη μέσω της ενθάρρυνσης και της διευκόλυνσης της μεταβίβασης γνώσεων, της ανταλλαγής πληροφοριών και της ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο στενότερης περιφερειακής συνεργασίας.

Περιγραφή

Το έργο θα ενισχύσει την ικανότητα των εθνικών επιτροπών SALW και των συναφών υπηρεσιών με αντικείμενο τον έλεγχο των όπλων, παρέχοντας τεχνική συνδρομή και ανάπτυξη υποδομών και ταυτόχρονα διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών. Το έργο προβλέπει τη στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να καταγραφούν οι ανάγκες τους και να αναπτυχθούν τα κατάλληλα υποστηρικτικά εργαλεία για να μπορέσουν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στον τομέα του ελέγχου των συμβατικών όπλων και των πυρομαχικών τους. Παράλληλα, το έργο θα θεσμοθετήσει και θα διευκολύνει μια διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών σε περιφερειακό επίπεδο μέσω της οποίας θα έρχονται σε επαφή οι εκπρόσωποι των εθνικών επιτροπών SALW και των υπηρεσιών που ασχολούνται με τον έλεγχο των όπλων προκειμένου να αυξηθεί η περιφερειακή συνεργασία και ανταλλαγή γνώσης. Η περιφερειακή διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών θα περιλαμβάνει τα εξής:

Επίσημες περιφερειακές συνεδριάσεις των εθνικών επιτροπών SALW δύο φορές το έτος·

Τυποποιημένη παρουσίαση των διδαγμάτων που έχουν αποκομιστεί σχετικά με τον έλεγχο των SALW στη ΝΑ Ευρώπη·

Εκπόνηση μιας επίτομης έκδοσης με το σύνολο των εθνικών νομοθεσιών σχετικά με τα SALW στη ΝΑ Ευρώπη· ενημερωτικά σημειώματα και άλλο ενημερωτικό υλικό όπως απαιτείται για την αποτελεσματική υλοποίηση του ελέγχου των SALW·

Εκπόνηση περιφερειακής μελέτης σχετικά με τον αντίκτυπο των SALW στην ενδοοικογενειακή βία και τη βία λόγω φύλου·

Ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας και πύλης για την ανταλλαγή γνώσεων μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η τακτική ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σχετικά με τα έργα, τις δραστηριότητες και τις παρεμβάσεις που έχουν ως αντικείμενο τον έλεγχο των SALW·

Διευκόλυνση της διμερούς ανταλλαγής πληροφοριών μέσω της διοργάνωσης εκπαιδευτικών επισκέψεων και ανταλλαγών εμπειρογνωμόνων.

Η τυποποιημένη παρουσίαση των διδαγμάτων που έχουν αποκομισθεί και η δημιουργία μιας γνωσιακής βάσης θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ικανότητα των χωρών της ΝΑ Ευρώπης να σχεδιάζουν, να συλλαμβάνουν και να υλοποιούν δραστηριότητες ελέγχου των SALW και ταυτόχρονα θα τις αναγάγει σε εξαγωγείς γνώσης προς άλλες περιοχές. Ως εκ τούτου, η αξιόλογη εμπειρία που έχει συγκεντρωθεί στη ΝΑ Ευρώπη θα μπορέσει να αξιοποιηθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Αποτελέσματα του έργου/δείκτες υλοποίησης:

Αυξημένη περιφερειακή συνεργασία για την καταπολέμηση της απειλής που συνιστούν η ευρεία σώρευση και η παράνομη διακίνηση των SALW και των πυρομαχικών τους μέσω των εξής:

Έως έξι επίσημες συνεδριάσεις των επιτροπών SALW·

Διευκόλυνση της διμερούς ανταλλαγής γνώσεων και πληροφοριών·

Ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών SALW, κατά περίπτωση·

Παροχή κατάρτισης και ενίσχυση υποδομών και ικανοτήτων σε εθνικό επίπεδο βάσει αξιολόγησης των αναγκών·

Αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αντίκτυπο των SALW στην ενδοοικογενειακή βία και τη βία λόγω φύλου μέσω της εκπόνησης και της προώθησης μιας περιφερειακής μελέτης.

Αύξηση της απόδοσης των εθνικών επιτροπών SALW και των άλλων υπηρεσιών που ασχολούνται με τον έλεγχο των όπλων μέσω των εξής:

Δημιουργία πλατφόρμας μεταβίβασης γνώσεων·

Δημοσίευση επίτομης έκδοσης με τη νομοθεσία σχετικά με τον έλεγχο των όπλων και τυποποίηση της παρουσίασης των διδαγμάτων που αποκομίζονται όσον αφορά τον έλεγχο των SALW στη ΝΑ Ευρώπη·

Παροχή τεχνικών συμβουλών.

3.5.   Εκστρατείες συλλογής όπλων και ευαισθητοποίησης

Στόχος

Η αύξηση της ασφάλειας και ο περιορισμός της απειλής που συνιστά η παράνομη διακίνηση των SALW και των πυρομαχικών τους μέσω των εξής:

Υποστήριξη της συλλογής παράνομων και ανεπιθύμητων όπλων, εκρηκτικών συσκευών και μηχανισμών και των συναφών πυρομαχικών που βρίσκονται στην κατοχή των πολιτών των χωρών της ΝΑ Ευρώπης·

Υποβοήθηση της νομιμοποίησης των όπλων που βρίσκονται στην κατοχή πολιτών μέσω της καταχώρισής τους σε μητρώα·

Ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που ενέχονται στην κατοχή παράνομων όπλων.

Περιγραφή

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του έργου (απόφαση 2010/179/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου της ΕΕ) πραγματοποιήθηκε στην Κροατία επί ενάμισι έτος εκστρατεία συλλογής όπλων και ευαισθητοποίησης των πολιτών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συλλογή 1 753 όπλων, 16 368 παράνομων θραυσματοφόρων βλημάτων, 818 153 τεμαχίων πυρομαχικών και 620 κιλών εκρηκτικών, και παράλληλα την αυξημένη ευαισθητοποίηση των πολιτών. Στη Σερβία πραγματοποιήθηκε μια καινοτόμος εκστρατεία ευαισθητοποίησης με τη χρήση διαδικτυακής πλατφόρμας η οποία επέτρεψε στη SEESAC να συγκεντρώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις κυρίαρχες συμπεριφορές και σχετικά με την παρουσία SALW. Έχοντας αποκομίσει σημαντικά διδάγματα από αυτές τις εκστρατείες, η δεύτερη φάση του έργου θα μπορέσει να επικεντρωθεί σε τρεις αλληλένδετους τομείς:

Σχεδιασμός και υλοποίηση εκστρατειών συλλογής οι οποίες θα βασίζονται σε στοχευμένες δράσεις ευαισθητοποίησης, προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν αποτελεσματικά σχετικά με τις διαδικασίες νομιμοποίησης και οικειοθελούς παράδοσης των παράνομων πυροβόλων όπλων·

Ανάπτυξη και υλοποίηση δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η κατοχή παράνομων πυροβόλων όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών·

Χρήση καινοτόμων εργαλείων όπως ο λεγόμενος «πληθοπορισμός (crowdsourcing)» για την καταγραφή της παράνομης κατοχής πυροβόλων όπλων και για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την απειλή που αυτά συνιστούν.

Αποτελέσματα του έργου/δείκτες υλοποίησης:

Το έργο θα ενισχύσει την ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη καθώς θα μειώσει την παράνομη κατοχή όπλων από τους πολίτες:

Μείωση των ποσοτήτων όπλων, στρατιωτικού υλικού, πυρομαχικών και εκρηκτικών συσκευών που βρίσκονται στην κατοχή των πολιτών·

Ευαισθητοποίηση μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης εκστρατειών σε τουλάχιστον έξι χώρες.

4.   Δικαιούχοι

Οι άμεσοι δικαιούχοι του έργου θα είναι οι εθνικοί φορείς που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των SALW στη ΝΑ Ευρώπη. Όσον αφορά τη διαχείριση αποθεμάτων, τα Υπουργεία Άμυνας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, του Μαυροβουνίου, της πΓΔΜ καθώς και τα Υπουργεία Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου (1), Της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, της Σερβίας και της πΓΔΜ θα ωφεληθούν από την ανάπτυξη των ικανοτήτων και από τις βελτιωμένες υποδομές στους χώρους αποθήκευσης. Οι άμεσοι δικαιούχοι των προσπαθειών για τη μείωση των αποθεμάτων θα είναι τα Υπουργεία Εσωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπεδίου (1), Της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της πΓΔΜ και τα Υπουργεία Άμυνας της Αλβανίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της πΓΔΜ και Της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Οι άμεσοι δικαιούχοι της ενίσχυσης των ικανοτήτων που αφορούν την επισήμανση, τον εντοπισμό και την καταχώριση των SALW σε μητρώα θα είναι τα Υπουργεία Εσωτερικών της Αλβανίας, της πΓΔΜ, του Κοσσυφοπεδίου (1) και της Σερβίας, και η Κρατική Υπηρεσία Ερευνών και Προστασίας (SIPA) της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ενώ τα υπόλοιπα Υπουργεία Εσωτερικών θα ωφεληθούν από τη δημιουργία του περιφερειακού δικτύου ειδικών στον τομέα των πυροβόλων όπλων. Τέλος, οι Εθνικές Επιτροπές SALW και οι λοιποί φορείς που είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο των φορητών όπλων και του ελαφρού οπλισμού στη ΝΑ Ευρώπη θα ωφεληθούν από την κατάρτιση και την ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και από την περιφερειακή συνεργασία.

Οι προτεινόμενες δραστηριότητες συνάδουν πλήρως με τις εθνικές προτεραιότητες στον τομέα του ελέγχου των SALW και χαίρουν της υποστήριξης των εθνικών αρχών που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο των SALW, οι οποίες έχουν αποδείξει έμπρακτα την εν λόγω υποστήριξη και τη δέσμευσή τους να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του έργου.

Οι πολίτες των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και της ΕΕ, οι οποίοι κινδυνεύουν από την ευρεία διάδοση των SALW, θα ωφεληθούν εμμέσως από το έργο, χάρη στη μείωση του εν λόγω κινδύνου.

5.   Προβολή της ΕΕ

Η SEESAC λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προβληθεί το γεγονός ότι η Δράση έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν σύμφωνα το Εγχειρίδιο Επικοινωνίας και Προβολής για τις Εξωτερικές Δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει καταρτιστεί και δημοσιευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η SEESAC θα εξασφαλίσει έτσι την προβολή της συμβολής της ΕΕ με κατάλληλο σήμα και δημοσιότητα, αναδεικνύοντας το ρόλο της Ένωσης, μεριμνώντας για τη διαφάνεια των δράσεών της και ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν στην έκδοση της απόφασης, καθώς και τη στήριξη της απόφασης από την Ένωση και τα αποτελέσματα αυτής της στήριξης. Το υλικό που θα παραχθεί από το έργο θα επιδεικνύει σε εμφανές σημείο τη σημαία της Ένωσης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ένωσης για την ορθή χρήση και αναπαραγωγή της σημαίας.

Δεδομένου ότι οι σχεδιαζόμενες δραστηριότητες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά το περιεχόμενο και τη φύση τους, θα επιλεχθούν διαφορετικά εργαλεία προώθησης, όπως μεταξύ άλλων τα εξής: παραδοσιακά μέσα, δικτυακοί τόποι, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενημερωτικό και προωθητικό υλικό όπως γραφικά πληροφοριών, φυλλάδια, ενημερωτικά δελτία, δελτία τύπου και άλλα, ανάλογα με την περίπτωση. Όλες οι δημοσιεύσεις, οι δημόσιες εκδηλώσεις, οι εκστρατείες, ο εξοπλισμός και τα κατασκευαστικά έργα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου του έργου θα φέρουν την απαιτούμενη σήμανση. Προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο αντίκτυπος μέσω της ευαισθητοποίησης των διαφόρων εθνικών κυβερνήσεων και των πολιτών, της διεθνούς κοινότητας, των τοπικών και διεθνών μέσων, η γλώσσα που θα χρησιμοποιείται στο παραγόμενο υλικό θα είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη στην ομάδα-στόχο στην οποία αυτό απευθύνεται.

6.   Διάρκεια

Βάσει της πρότερης εμπειρίας από την εφαρμογή της απόφασης 2010/179/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου και λαμβανομένων υπόψη της περιφερειακής διάστασης του έργου, του αριθμού των δικαιούχων καθώς επίσης του αριθμού και της περιπλοκότητας των σχεδιαζόμενων δραστηριοτήτων, το χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση του έργου είναι 36 μήνες.

7.   Γενική οργάνωση

Η τεχνική υλοποίηση της παρούσας δράσης ανατίθεται στη SEESAC, μια περιφερειακή πρωτοβουλία υπό την αιγίδα του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (πρώην Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη). Η SEESAC είναι ο εκτελεστικός βραχίονας του περιφερειακού σχεδίου εφαρμογής για την καταπολέμηση της διάδοσης των φορητών όπλων και του ελαφρού οπλισμού (SALW) και κατά συνέπεια αποτελεί το σημείο αναφοράς για τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα SALW στη ΝΑ Ευρώπη.

Η SEESAC θα έχει τη γενική ευθύνη της υλοποίησης των επιμέρους δραστηριοτήτων και θα είναι υπόλογη για την υλοποίηση του έργου. Η διάρκεια του έργου προβλέπεται ότι θα είναι τριετής (36 μήνες) και ο συνολικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου είναι EUR 14 335 403 με εξασφαλισμένη συγχρηματοδότηση από τη Νορβηγία.

8.   Εταίροι

Η SEESAC θα υλοποιήσει άμεσα τη δράση, σε στενή συνεργασία με τα Υπουργεία Άμυνας της Αλβανίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, του Μαυροβουνίου και της πΓΔΜ με τα Υπουργεία Εσωτερικών της Αλβανίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπεδίου (1), της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας, της πΓΔΜ και της Κρατικής Υπηρεσίας Ερευνών και Προστασίας (SIPA) της Βοσνίας Ερζεγοβίνης καθώς επίσης με τις Εθνικές Επιτροπές SALW στην Αλβανία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο (1), τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την πΓΔΜ.

Η παρούσα δράση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ελέγχου των όπλων στα Δυτικά Βαλκάνια και συμπληρώνεται από ένα έργο με αντικείμενο τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών του Βασιλείου της Νορβηγίας και το πρόγραμμα δημιουργίας ικανοτήτων για τη διαχείριση αποθεμάτων πυρομαχικών στη Δημοκρατία της Σερβίας (CASM). Ο συνολικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός του προγράμματος αντιστοιχεί σε EUR 14 335 403 εκ των οποίων EUR 5 127 650 είναι η συγχρηματοδότηση της ΕΕ που καλύπτει έως 35,77 % του εκτιμώμενου συνολικού προϋπολογισμού. Η συνεισφορά της Νορβηγίας ανέρχεται σε EUR 411 689 (3 140 000,00 νορβηγικές κορώνες βάσει της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας των ΗΕ για τον Ιούνιο του 2013) που αντιστοιχεί σε 2,87 % του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος. Η συνεισφορά των δικαιούχων ανέρχεται σε 61,36 % του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος.

9.   Υποβολή εκθέσεων

Οι υποβαλλόμενες εκθέσεις, αναλυτικές και λογιστικές, θα καλύπτουν το σύνολο της δράσης που περιγράφεται στη σχετική χρηματοδοτική συμφωνία και το συνημμένο προϋπολογισμό αυτής, ανεξαρτήτως του αν η παρούσα δράση χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Επιτροπή ή συγχρηματοδοτείται από αυτή.

Θα υποβάλλονται αναλυτικές εκθέσεις προόδου ανά τρίμηνο ώστε να καταγράφεται και να παρακολουθείται η πρόοδος που σημειώνεται για την επίτευξη των κύριων αποτελεσμάτων.

10.   Εκτιμώμενος προϋπολογισμός

Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος είναι EUR 5 127 650.


(1)  Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και συνάδει με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη Διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου

(2)  Το σκέλος του ελέγχου των μεταφορών όπλων χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών του Βασιλείου της Νορβηγίας και υλοποιείται από τη SEESAC.

(3)  Στην Κροατία βελτιώθηκε η ασφάλεια της κεντρικής μονάδας αποθήκευσης όπλων του Υπουργείου Εσωτερικών (MURAT) μέσω της εγκατάστασης συστήματος βιντεοπαρακολούθησης· στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εγκαταστάθηκαν 41 πόρτες ασφαλείας και ενισχύθηκε η ασφάλεια σε τέσσερις (4) χώρους αποθήκευσης SALW και πυρομαχικών του Υπουργείου Άμυνας· στο Μαυροβούνιο, η ασφάλεια στην αποθήκη πυρομαχικών TARAS του Υπουργείου Άμυνας αναβαθμίστηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας.

(4)  Σχεδιάστηκε ειδικό σεμινάριο με αντικείμενο τη διαχείριση αποθεμάτων και συνολικά 58 εργαζόμενοι επιχειρησιακού επιπέδου από τα Υπουργεία Άμυνας, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Υπουργεία Εσωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας εκπαιδεύτηκαν στη διαχείριση αποθεμάτων.


Top