Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014XC0327(02)

    Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

    ΕΕ C 88 της 27.3.2014, p. 25–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    27.3.2014   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 88/25


    Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

    2014/C 88/18

    Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1).

    ΑΙΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων  (2)

    ΑΙΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 9

    «SALAME PIACENTINO»

    Αριθ. ΕΚ: IT-PDO-0117-01104-08.04.2013

    ΠΓΕ ( ) ΠΟΠ ( X )

    1.   Κεφάλαιο των προδιαγραφών προϊόντος που αφορά η τροποποίηση

    Ονομασία του προϊόντος

    Περιγραφή του προϊόντος

    Γεωγραφική περιοχή

    Απόδειξη προέλευσης

    Μέθοδος παραγωγής

    Δεσμός

    Επισήμανση

    Εθνικές απαιτήσεις

    Άλλο (να προσδιοριστεί)

    2.   Τύπος τροποποίησης(-ήσεων)

    Τροποποίηση του ενιαίου εγγράφου ή της σύνοψης

    Τροποποίηση των προδιαγραφών της καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ για την οποία δεν έχει δημοσιευθεί ούτε ενιαίο έγγραφο ούτε σύνοψη

    Τροποποίηση των προδιαγραφών που δεν απαιτεί τροποποίηση του δημοσιευμένου ενιαίου εγγράφου [άρθρο 9 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

    Προσωρινή τροποποίηση των προδιαγραφών λόγω της επιβολής υποχρεωτικών υγειονομικών ή φυτοϋγειονομικών μέτρων από τις δημόσιες αρχές [άρθρο 9 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

    3.   Τροποποίηση(-εις)

    Περιγραφή του προϊόντος

    Διαγράφεται η φράση που προβλέπει, για την παραγωγή του «Salame Piacentino», τη χρήση νωπών μηρών χοίρων και περιλαμβάνεται στη σύνοψη (σημείο 4.2. «Περιγραφή»). Η τροποποίηση σκοπεύει στην εξάλειψη μιας ασυμφωνίας μεταξύ της σύνοψης που δημοσιεύθηκε στην ΕΕ της ΕΕ C 122/17 της 11.5.2010 και των προδιαγραφών παραγωγής. Πράγματι, σύμφωνα με πάγιες απαιτήσεις για την πρώτη ύλη που πρέπει να χρησιμοποιείται για την παραγωγή του «Salame Piacentino», οι οποίες περιγράφονται στο άρθρο 3 των προδιαγραφών παραγωγής, προβλέπεται η χρήση διαφορετικών τεμαχίων κρέατος προερχόμενων από τον βαρύ ιταλικό χοίρο και όχι μηρών χοίρου, όπως θα μπορούσε να νοηθεί βάσει της σύνοψης.

    Μέθοδος παραγωγής

    Η εισαγωγή της χρήσης νιτρωδών αλάτων, πάντοτε με τήρηση των ποσοτήτων που καθορίζονται από τη νομοθεσία, ζητείται δεδομένου ότι η παρουσία τους, σε συνδυασμό με αυτή των νιτρικών αλάτων, εγγυάται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση των παθογόνων οργανισμών και των φαινομένων οξείδωσης κατά τη διάρκεια των φάσεων παραγωγής του προϊόντος «Salame Piacentino» ΠΟΠ.

    Ζητείται η εισαγωγή του μοσχοκάρυδου στο μείγμα αλάτισης ώστε να δοθεί η δυνατότητα επανόδου σε μια εναλλακτική επιλογή που περιλαμβανόταν στην παλιά παραδοσιακή συνταγή παραγωγής.

    Η τροποποίηση με την οποία γίνεται δεκτή η χρήση ζυμεγερτών έχει σκοπό να εξασφαλίσει την έγκαιρη εκκίνηση της διαδικασίας ζύμωσης, η οποία είναι πλέον ολοένα δυσχερέστερη λόγω της μικρότερης παρουσίας βακτηριακής χλωρίδας στο περιβάλλον και τις μηχανές, λόγω των απαιτήσεων υγιεινής που ισχύουν σήμερα.

    Εισάγεται μέγιστο όριο μεγέθους του σαλαμιού ώστε να είναι εγγυημένη η συνεχής τήρηση της παραγωγικής παράδοσης του «Salame Piacentino» ΠΟΠ. Το προϊόν «Salame Piacentino» έχει παραδοσιακά μικρό μέγεθος. Κρίθηκε επομένως σκόπιμο να εισαχθεί ρητά ένας περιορισμός όσον αφορά το μέγιστο μέγεθος του σαλαμιού, ώστε ο χρόνος ωρίμασης που προβλέπεται από τις προδιαγραφές να είναι ο βέλτιστος ως προς το συγκεκριμένο παραδοσιακό μέγεθος, επιτρέποντας την ομοιόμορφη και ιδανική ωρίμαση. Επιπλέον, με τον καθορισμό του μέγιστου μεγέθους του προϊόντος είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί ότι η αύξηση σε 2 kg του μέγιστου επιτρεπτού βάρους του προϊόντος που προορίζεται για τεμαχισμό σε φέτες δεν μεταβάλλει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ίδιου του προϊόντος, ώστε να διασφαλίζεται ότι και το σαλάμι που προορίζεται για τεμαχισμό σε φέτες έχει την ίδια όψη στην τομή και ωριμάζει εξίσου ομοιόμορφα όπως το προϊόν που διατίθεται στο εμπόριο ακέραιο.

    Για το προϊόν που προορίζεται για τεμαχισμό σε φέτες προβλέπεται η χρήση δικτυωτού από ελαστικούς σπάγκους. Οι σπάγκοι αυτοί διευκολύνουν τις εργασίες τεμαχισμού σε φέτες, επειδή αφαιρούνται ευκολότερα πριν από τον τεμαχισμό του προϊόντος.

    Η εισαγωγή ορίου ανοχής +10 % όσον αφορά την υγρασία του περιβάλλοντος ωρίμασης συμβάλλει στην ποιοτική βελτίωση του προϊόντος που φέρει την ΠΟΠ. Σήμερα υπάρχει ζήτηση για προϊόντα συνεχώς μεγαλύτερης διάρκειας ωρίμασης, ακόμη και πέραν της ελάχιστης προβλεπόμενης στις προδιαγραφές. Διαπιστώθηκε ότι στις περιπτώσεις αυτές η παρατεταμένη ωρίμαση μπορεί να προκαλέσει διείσδυση αέρα και επακόλουθη οξείδωση του προϊόντος, εάν η υγρασία του περιβάλλοντος δεν είναι επαρκής. Για τους λόγους αυτούς, είναι σκόπιμο να επιτραπεί μεγαλύτερη ευελιξία στις τιμές υγρασίας του τόπου ωρίμασης.

    Κρίθηκε απαραίτητο να αυξηθεί το μέγιστο επιτρεπτό βάρος του προϊόντος που προορίζεται για τεμαχισμό σε φέτες, ως ανταπόκριση στον προβληματισμό που αφορά τις απορριπτόμενες ποσότητες λόγω του τεμαχισμού και τις επακόλουθες χαμηλές αποδόσεις του τεμαχισμού σε φέτες ενός προϊόντος με μικρές διαστάσεις.

    Η μείωση του ελάχιστου ποσοστού τέφρας από 4 % σε 1,5 % αντιστοιχεί στο ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο άλατος, από το οποίο εξαρτάται άμεσα το ποσοστό τέφρας, και είναι επίσης συνεπής με τη σταθερή τάση μείωσης του αλατιού στα τρόφιμα.

    Η μείωση του pH του τελικού προϊόντος από 5,4 σε 5,2 είναι συνεπής με την παροχή της δυνατότητας χρησιμοποίησης ζυμεγερτών, όπως προβλέπεται στην προαναφερόμενη τροποποίηση. Η ελάχιστη μεταβολή της τιμής του pH κατά 0,2 δεν επηρεάζει τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

    ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων  (3)

    «SALAME PIACENTINO»

    Αριθ. ΕΚ: IT-PDO-0117-01104-08.04.2013

    ΠΓΕ ( ) ΠΟΠ ( X )

    1.   Ονομασία

    «Salame Piacentino»

    2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

    Ιταλία

    3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου

    3.1.   Τύπος προϊόντος

    Κλάση 1.2.

    Προϊόντα κρέατος (μαγειρευτά, παστά, καπνιστά κ.λπ.)

    3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1

    Το προϊόν «Salame Piacentino» ανήκει στα αλμυρά, φυσικά ωριμασμένα προϊόντα, με περίβλημα από έντερο χοίρου (το λεγόμενο «diritto»), που καταναλώνονται ωμά. Για την παραγωγή του «Salame Piacentino» χρησιμοποιείται άπαχο χοιρινό κρέας με προσθήκη χοιρινού λίπους σε ποσοστό 10 % έως 30 %. Το τελικό προϊόν έχει κυλινδρικό σχήμα, το χρώμα της φέτας είναι έντονο ερυθρό διακοπτόμενο από το λευκορόδινο των φακίδων λίπους, το άρωμα είναι τυπικό, πολύ έντονο, μάλλον γλυκό, με χαρακτηριστική οσμή αλλαντικού.

    3.3.   Πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα)

    Το προϊόν «Pancetta Piacentina» προέρχεται από χοίρους που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Εμίλια Ρομάνια και στη Λομβαρδία. Για την ονομασία «Salame Piacentino» ισχύει η παρέκκλιση του άρθρου 5 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012.

    3.4.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης)

    Πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες όσον αφορά τη χορήγηση και τη σύνθεση του σιτηρεσίου. Η διατροφή των χοίρων περιλαμβάνει δύο φάσεις και βασίζεται κυρίως στην παραγωγή σιτηρών που προέρχονται από την οριοθετούμενη στο σημείο 3.3 μακροπεριοχή. Κατά μέσο όρο, το σιτηρέσιο των χοίρων αποτελείται ως επί το πλείστον από πολτό αραβοσίτου και από κριθή, πίτουρα, σόγια και ανόργανα συμπληρώματα διατροφής. Τα υποπροϊόντα της τυροκομίας (ορός, τυρόπηγμα και βουτυρόγαλα) προέρχονται ως επί το πλείστον από τα τυροκομεία της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

    3.5.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής

    Όλα τα στάδια της παραγωγής — αλάτιση, αλιπάστωση, πλήρωση του περιβλήματος, ξήρανση και ωρίμαση — του προϊόντος «Salame Piacentino», εκτελούνται εντός της οριοθετούμενης στο σημείο 4 γεωγραφικής περιοχής.

    3.6.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό σε φέτες, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.

    Οι εργασίες συσκευασίας και τεμαχισμού σε φέτες και μερίδες πρέπει να εκτελούνται υπό την εποπτεία του οργανισμού ελέγχου που έχει οριστεί, αποκλειστικά στην περιοχή μεταποίησης που αναφέρεται στο σημείο 4. Για να είναι εγγυημένη η διατήρηση των αρχικών και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του προϊόντος, είναι απαραίτητο να εκτελούνται οι εργασίες συσκευασίας και τεμαχισμού σε φέτες και μερίδες εντός της γεωγραφικής περιοχής παραγωγής από το προσωπικό που έχει ιδιαίτερη γνώση του προϊόντος. Η επαφή με τον αέρα και η έκθεση σε ξένες περιβαλλοντικές συνθήκες του προϊόντος που έχει τεμαχιστεί σε φέτες και μερίδες και δεν περιβάλλεται από το περίβλημα εμπεριέχουν τον κίνδυνο να προκληθεί οξείδωση και επακόλουθη αμαύρωση των φετών ή της επιφάνειας της τομής που είναι εκτεθειμένη, με απώλεια του χαρακτηριστικού έντονου κόκκινου χρώματος του άπαχου τμήματος, τάγγιση του λιπαρού τμήματος και επακόλουθη αλλοίωση του αρώματος.

    3.7.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση

    Το προϊόν που διατίθεται στην κατανάλωση πρέπει να φέρει την ένδειξη «Salame Piacentino».

    Η ονομασία «Salame Piacentino» πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα με ευανάγνωστους και ανεξίτηλους χαρακτήρες, διακρινόμενη σαφώς από κάθε άλλη ένδειξη της ετικέτας και ακολουθούμενη από την ένδειξη «Denominazione di Origine Protetta» (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης).

    Απαγορεύεται η προσθήκη κάθε άλλου χαρακτηρισμού ο οποίος δεν προβλέπεται ρητά.

    Επιτρέπεται ωστόσο να εμφαίνονται το όνομα ή η εταιρική επωνυμία ή το σήμα ιδιωτικής επιχείρησης, εφόσον δεν έχουν εγκωμιαστικό χαρακτήρα και δεν παραπλανούν τον καταναλωτή, καθώς και το όνομα του χοιροτροφείου από το οποίο προήλθε το προϊόν.

    4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής

    Η περιοχή μεταποίησης του «Salame Piacentino» περιλαμβάνει το σύνολο της επαρχίας Piacenza, περιοριζόμενη στις περιοχές υψομέτρου μικρότερου των 900 μέτρων, λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών.

    5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή

    5.1.   Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής

    Η παραγωγή του προϊόντος «Salame Piacentino» ανάγεται στην Ρωμαϊκή εποχή και μεταβιβάστηκε από γενιά σε γενιά, επικεντρωνόμενη στη γεωγραφική περιοχή της επαρχίας Piacenza.

    Η σημασία της περιοχής παραγωγής του προϊόντος «Salame Piacentino» οφείλεται στην εξέλιξη μιας τυπικής αγροτικής κουλτούρας, κοινής σε όλη την Παδανία, από την οποία προέρχεται η πρώτη ύλη (Εμίλια Ρομάνια και Λομβαρδία). Στην περιοχή προέλευσης της πρώτης ύλης, η εξέλιξη της ζωοτεχνίας συνδέεται με την ευρεία διάδοση της καλλιέργειας σιτηρών και με τα συστήματα της ιδιαιτέρως εξειδικευμένης τυροκομίας, που ευνόησαν την παραγωγικότητα της τοπικής χοιροτροφίας.

    Στην επαρχία Piacenza αναπτύχθηκε και μεταβιβάστηκε η ιδιαίτερη ικανότητα των τοπικών παραγωγών όσον αφορά την επιλογή των τεμαχίων κρέατος και την επεξεργασία των άπαχων και λιπαρών μερών. Επιπλέον, η παρουσία κοιλάδων δροσερών και πλούσιων σε νερά, καθώς και λοφωδών περιοχών με δασώδη φυτοκάλυψη, επιδρούν θετικά στις συνθήκες των χώρων ωρίμασης.

    5.2.   Ιδιοτυπία του προϊόντος

    Το προϊόν «Salame Piacentino» χαρακτηρίζεται από το γλυκό και έντονο άρωμά του που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της ωρίμασης. Το άπαχο τμήμα της φέτας έχει έντονο ερυθρό χρώμα με φακίδες λίπους λευκού χρώματος. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του «Salame Piacentino» αποτελείται από διαφορετικά τεμάχια κρέατος, κατάλληλα καθαρισμένα και επιλεγμένα, προερχόμενα από χοίρους που διαθέτουν τα τυπικά χαρακτηριστικά του βαρέος ιταλικού χοίρου.

    5.3.   Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με μια συγκεκριμένη ιδιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΓΕ)

    Οι απαιτήσεις για τα χαρακτηριστικά του «Salame Piacentino» συναρτώνται με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και με τους φυσικούς και τον ανθρώπινο παράγοντα. Ειδικότερα, ο χαρακτηρισμός της πρώτης ύλης συνδέεται στενά με την οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή προέλευσης, εντός της οποίας αναπτύχθηκαν τεχνικές εκτροφής του βαρέος ιταλικού χοίρου καθοριστικές για την ποιότητα των τεμαχίων κρέατος που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του προϊόντος «Salame Piacentino».

    Επιπλέον, η επεξεργασία του προϊόντος «Salame Piacentino» στην περιοχή της επαρχίας Piacenza συνδέεται με τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες, με την πάροδο του χρόνου, ανέπτυξαν ειδικές γνώσεις όσον αφορά την επιλογή των άπαχων μερών και την ανάμειξη με τα λιπαρά μέρη και τα καρυκεύματα. Οι τεχνικές ικανότητες των παραγωγών στην επεξεργασία και την άλεση των κρεάτων, σε συνδυασμό με τη βαθιά γνώση της διαχείρισης των φάσεων ωρίμασης του προϊόντος, αποτελούν ακόμη μια μαρτυρία για το δεσμό του προϊόντος «Salame Piacentino» με την περιοχή παραγωγής του.

    Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συνδέονται στενά με τα χαρακτηριστικά της περιοχής παραγωγής. Η σύνδεση αυτή αφορά ιδίως το κλίμα, που επηρεάζει με καθοριστικό τρόπο τα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος, συμβάλλοντας στην επιτυχή ολοκλήρωση των φάσεων ωρίμασης.

    Ο συνδυασμός «πρώτη ύλη–προϊόν–ονομασία» συνδέεται επομένως με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής, που διαθέτει χαρακτηριστικά τα οποία δεν μπορούν να αναπαραχθούν αλλού.

    Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών

    [Άρθρο 5 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 (4)]

    Το ενοποιημένο κείμενο των προδιαγραφών μπορεί να αναζητηθεί στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση:

    http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

    είτε

    απευθείας στην αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου του Υπουργείου Πολιτικών Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών (http://www.politicheagricole.it) — επιλογή «Qualità e sicurezza» (στο επάνω και δεξιά τμήμα της οθόνης) και κατόπιν «Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE».


    (1)  ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1.

    (2)  ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12. Αντικαταστάθηκε από τον κανονισμό (EE) αριθ. 1151/2012.

    (3)  Αντικαταστάθηκε από τον κανονισμό (EE) αριθ. 1151/2012.

    (4)  Βλέπε υποσημείωση 3.


    Top