Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008IE0481

    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα: Το μέλλον της ενιαίας αγοράς — η παγκόσμια προοπτική

    ΕΕ C 204 της 9.8.2008, p. 1–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    9.8.2008   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 204/1


    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα: Το μέλλον της ενιαίας αγοράς — η παγκόσμια προοπτική

    (2008/C 204/01)

    Στις 27 Σεπτεμβρίου 2007, και σύμφωνα με το άρθρο 29, παράγραφος 2, του Εσωτερικού Κανονισμού της, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή αποφάσισε να καταρτίσει γνωμοδότηση πρωτοβουλίας με θέμα:

    Το μέλλον της ενιαίας αγοράς — η παγκόσμια προοπτική

    Το ειδικευμένο τμήμα «Ενιαία αγορά, παραγωγή και κατανάλωση», στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών της ΕΟΚΕ, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 27 Φεβρουαρίου 2007 με βάση εισηγητική έκθεση του κ. Cassidy.

    Κατά την 443η σύνοδο ολομέλειάς της, της 12ης και 13ης Μαρτίου 2008 (συνεδρίαση της της 12ης Μαρτίου), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 39 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 12 αποχές, την ακόλουθη γνωμοδότηση.

    1.   Σύνοψη συμπερασμάτων και συστάσεων

    1.1

    Το Παρατηρητήριο της Ενιαίας Αγοράς (ΠΕΑ) θεσπίστηκε από την ΕΟΚΕ με στόχο την παρακολούθηση της προόδου για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς. Στο διάστημα λειτουργίας του έχει εκπονήσει διάφορες γνωμοδοτήσεις ανταποκρινόμενο στις αιτήσεις για διερευνητικές γνωμοδοτήσεις από άλλα θεσμικά όργανα, όπως το Συμβούλιο, η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, καθώς και από τις Προεδρίες της ΕΕ (1), με πιο πρόσφατη τη γνωμοδότηση αναφορικά με την έκθεση προόδου της Επιτροπής σχετικά με την αναθεώρηση της ενιαίας αγοράς (2). Επιπλέον, η ΕΟΚΕ έχει εκπονήσει διάφορες γνωμοδοτήσεις πρωτοβουλίας.

    1.2

    Η παρούσα γνωμοδότηση πρωτοβουλίας είναι επίκαιρη, καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή του στις 18-19 Οκτωβρίου 2007 να ορίσει την ΕΕ διεθνή ρυθμιστή σε ό,τι αφορά τα κανονιστικά ζητήματα και το άνοιγμα της αγοράς. Η ΕΕ μπορεί να διαμορφώσει την παγκοσμιοποίηση, εάν συνδέσει το πρότυπο ανάπτυξής της με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία του περιβάλλοντος. Η στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση αποτελεί καλύτερη απάντηση στην παγκοσμιοποίηση από την υπαναχώρηση στον προστατευτισμό.

    1.3

    Οι εργοδότες και τα συνδικάτα συμφωνούν ότι η «ευελιξία με ασφάλεια» (3), την οποία διαπραγματεύονται οι κοινωνικοί εταίροι, μπορεί να δημιουργήσει μια επωφελή κατάσταση τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους εργαζομένους. Ως εκ τούτου, παρέχει το σωστό πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό των ευρωπαϊκών αγορών εργασίας, προωθώντας την εργατική νομοθεσία, τα αποτελεσματικά συστήματα διά βίου μάθησης και κατάρτισης και προστατεύοντας και βελτιώνοντας την κοινωνική προστασία. Επιπλέον, ένας αποτελεσματικός κοινωνικός διάλογος θα συμβάλει στην ομαλή λειτουργία των αγορών εργασίας.

    1.4

    Η ΕΟΚΕ έχει λάβει γνώση της ανακοίνωσης της Επιτροπής με θέμα «Το ευρωπαϊκό συμφέρον: επιτυχία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» (4) η οποία υποβλήθηκε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας.

    1.5

    Η επιτυχία της ενιαίας αγοράς σε πάρα πολλές εσωτερικές δραστηριότητες της ΕΕ θεωρείται δεδομένη από την πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών. Η ενιαία αγορά δεν είναι ένα «τετελεσμένο γεγονός», αντιθέτως περιγράφεται από τον Επίτροπο κ. McCreevy ως «έργο υπό εξέλιξη» (5). Πέραν της ανάγκης ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς, η ΕΕ καλείται τώρα να αντιμετωπίσει την πρόκληση της παγκοσμιοποίησης και να στηρίξει τις αρχές της ανοικτής αγοράς, στις οποίες βασίζεται η ένωση, δηλαδή σε έναν κόσμο όπου ο προστατευτισμός δεν έχει καμία θέση και ο ανταγωνισμός είναι πραγματικός.

    1.6

    Μέρος της παγκόσμιας αποστολής της ΕΕ είναι η ανάπτυξη εναρμονισμένων προτύπων σε συνδυασμό με την ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίου, αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι οι τρίτες χώρες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην ΕΕ δεν θα έχουν δικαίωμα να παρακάμψουν τους κανόνες που εφαρμόζονται στην εσωτερική αγορά είτε πρόκειται για την προστασία των καταναλωτών, τα τεχνικά πρότυπα, τις συνθήκες εργασίας είτε για την προστασία του περιβάλλοντος.

    1.7

    Ένα σημαντικό στοιχείο της πρόκλησης της παγκοσμιοποίησης είναι ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η ΔΟΕ και οι ολοένα και περισσότερο αλληλοεξαρτώμενες παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, γεγονός που έγινε ιδιαίτερα αισθητό με την κρίση στις χρηματαγορές και χρηματοπιστωτικές αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2007.

    1.8

    Η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά δεν είναι αυτάρκης. Η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει τις συναλλαγές και τις επαφές της με τον υπόλοιπο κόσμο. Πρέπει επίσης να παραμείνει ανταγωνιστική προς όφελος των εργαζομένων, των εργοδοτών και όλων των πολιτών της. Η στρατηγική της Λισσαβόνας σχεδιάστηκε για την εκπλήρωση αυτού του στόχου και για να καταστεί η ΕΕ μια πιο ανταγωνιστική οικονομία στην παγκόσμια σκηνή. Η ίδια η ΕΕ πρέπει να μεριμνήσει για την άρση των εσωτερικών φραγμών που έχουν απομείνει.

    1.9

    Αντικείμενο της παρούσας γνωμοδότησης πρωτοβουλίας είναι η παρακίνηση της ΕΕ να αντιμετωπίσει την παγκοσμιοποίηση και να αξιοποιήσει τις συνακόλουθες ευκαιρίες. Η οικονομική επιτυχία της Ευρώπης δεν στηρίζεται στον προστατευτισμό, αλλά στις τέσσερις ελευθερίες με βάση τις οποίες οικοδομήθηκε η αρχική Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. (Η ΕΕ έχει ακόμα να καταργήσει ορισμένους δικούς της εμπορικούς περιορισμούς.

    1.10

    Θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτική και να μην πέσει στην αμερικανική παγίδα επιχορήγησης της παραγωγής βιοκαυσίμων. Χωρίς τον έλεγχο του ΠΟΕ, αυτές οι επιχορηγήσεις θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε άνοδο των τιμών των τροφίμων και σε διόγκωση του προβλήματος της πείνας στα αναπτυσσόμενα και υποανάπτυκτα μέρη του κόσμου. (6)

    1.11

    Η ΕΟΚΕ λαμβάνει γνώση και προτρέπει την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να λάβουν υπόψη τις συστάσεις των κοινωνικών εταίρων στην κοινή τους αναθεώρηση και ανάλυση των κύριων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές εργασίας. (7)

    1.12

    Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση της Επιτροπής στο άτυπο Συμβούλιο της Λισαβόνας (8). Πιο συγκεκριμένα στηρίζει τις τέσσερις στρατηγικές που συμφωνήθηκαν τότε, τόσο για την ένωση όσο και για τα κράτη μέλη: Ε&Α και καινοτομία, κατάλληλο επιχειρησιακό περιβάλλον, επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, ενέργεια και κλιματικές αλλαγές. Ωστόσο, και στους τέσσερις τομείς απαιτείται εμβάθυνση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το πραγματικό δυναμικό ανάπτυξης και απασχόλησης.

    1.13

    Η ΕΟΚΕ καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο να εξασφαλίσουν ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετέχουν άμεσα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων πολιτικής για την ευελιξία με ασφάλεια σε εθνικό επίπεδο.

    1.14

    Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τεθούν σε μειονεκτική θέση σε σχέση με όσους τους ανταγωνίζονται από τρίτες χώρες, απλώς και μόνον επειδή η ΕΕ επιθυμεί να είναι σταθερός υποστηρικτής των προηγμένων περιβαλλοντικών πρακτικών.

    1.15

    Η λύση είναι η επίμονη και σταθερή προβολή μιας κοινής ευρωπαϊκής φωνής στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη και η άσκηση πιέσεων στις χώρες που δεν συμμορφώνονται.

    2.   Η επιτυχία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης — τα κύρια στοιχεία

    2.1

    Η ανακοίνωση της Επιτροπής στη σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Οκτωβρίου αποτελεί συνέχεια της άτυπης συνόδου στο Hampton Court τον Οκτώβριο του 2005, όπου εξετάσθηκαν οι προκλήσεις τις οποίες θέτει η παγκοσμιοποίηση σε τομείς όπως η καινοτομία, η ενέργεια, η μετανάστευση, η εκπαίδευση και η δημογραφία. Το 2007 επιτεύχθηκε μια συμφωνία για την τοποθέτηση της Ευρώπης στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών που καταβάλλονται σε παγκόσμια κλίμακα με στόχο την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος και την υλοποίηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για ασφαλή, βιώσιμη και ανταγωνιστική ενέργεια. Με αυτή τη συμφωνία η Ευρώπη τοποθετείται ουσιαστικά στο κατώφλι της 3ης βιομηχανικής επανάστασης.

    2.2

    Η ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά το θέμα της παγκοσμιοποίησης και των ωφελειών, αλλά και των δυσχερειών της, έχει αυξηθεί. Από κάποιους αντιμετωπίζεται με ενθουσιασμό και από άλλους με φόβο, ενώ έχει θέσει υπό αμφισβήτηση ορισμένες από τις μεταπολεμικές παραδοχές σχετικά με την παγκόσμια οικονομία (για παράδειγμα την κυριαρχία των ΗΠΑ) και για το πώς οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους πολίτες τους να δεχτούν τις αλλαγές. Η «παγκοσμιοποίηση» είναι μια ευκαιρία και συνάμα μια πρόκληση για την ΕΕ.

    2.3

    Μετά από πενήντα χρόνια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η αλληλεξάρτηση των οικονομικών προοπτικών των κρατών μελών είναι μεγαλύτερη από ποτέ, με αποτέλεσμα μια πρωτοφανή κοινωνική πρόοδο. Στην επόμενη φάση, η ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να οδηγήσει τις αναπτυξιακές τάσεις στην παγκόσμια οικονομία και να δημιουργήσει διεθνή πρότυπα τα οποία θα βασίζονται σε αξίες της ΕΕ.

    2.4

    Η νομισματική ένωση και η επιτυχία του ευρώ είναι και θα παραμείνουν ο καταλύτης για τη βαθύτερη ολοκλήρωση της αγοράς και παράγοντες ενίσχυσης της εσωτερικής αγοράς. Ένα περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από χαμηλό πληθωρισμό, χαμηλά επιτόκια, φθηνές και διαφανείς συναλλαγές και βαθύτερη χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση, οδηγεί σε διασυνοριακές συναλλαγές και επενδύσεις εντός της ΕΕ, και βοηθά τις ευρωπαϊκές εταιρείες να αντιμετωπίσουν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Εξωτερικά, το ευρώ παρέχει ασφάλεια απέναντι στις τρέχουσες αναταράξεις της χρηματοπιστωτικής αγοράς, και η ισχύς του μετριάζει ορισμένες από τις επιπτώσεις της ανόδου των τιμών στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων και ενέργειας, η οποία οφείλεται κυρίως στην υψηλή ζήτηση από νέους αναδυόμενους γίγαντες. Ωστόσο, η ισχύς του ευρώ πρέπει να αντανακλά θεμελιώδεις οικονομικές αρχές. Μια ταχεία ανατίμηση του ευρώ, η οποία ευνοείται από ένα υπερβολικά υψηλό βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ και σχετίζεται με νομισματικές πολιτικές που συναρτώνται με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις σε άλλα μέρη του κόσμου, είναι επικίνδυνη για την ευημερία της ΕΕ. Μια τέτοια ανατίμηση αποτελεί συντριπτικό μειονέκτημα για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που παράγουν σε ευρώ και πωλούν σε δολάρια, με αποτέλεσμα να υφίσταται κίνδυνος μετεγκατάστασης επιχειρήσεων.

    3.   Η εξωτερική θεώρηση της ενιαίας αγοράς

    3.1   Απελευθέρωση του εμπορίου

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είναι ο πιο σημαντικός φορέας για την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου. Ένας επιτυχής Γύρος της Ντόχα έχει τη δυνατότητα να ανοίξει τις αγορές για τις εξαγωγές της ΕΕ σε περισσότερες από εκατό χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αργή πορεία των διαπραγματεύσεων είναι ιδιαίτερα απογοητευτική. Πέραν των συμφωνιών στο πλαίσιο του ΠΟΕ πολλαπλασιάζονται και οι διμερείς εμπορικές συμφωνίες. Οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι χρειάζονται οπωσδήποτε νέα πρόσβαση σε αγορές υψηλής ανάπτυξης σε καίριους εμπορικούς εταίρους. Η στρατηγική της ΕΕ σχετικά με τη διαπραγμάτευση συμφωνιών ελευθέρων συναλλαγών με την Κορέα, τις χώρες της ASEAN και την Ινδία είναι ένα θετικό βήμα. Οι συμφωνίες αυτές πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ευρείες και φιλόδοξες και να αφορούν τα αγαθά (συμπεριλαμβανομένων των μη δασμολογικών φραγμών), τις υπηρεσίες, τις επενδύσεις, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τη διευκόλυνση του εμπορίου, την πολιτική ανταγωνισμού, τα περιβαλλοντικά πρότυπα και τα πρότυπα της ΔΟΕ. Για τις συμφωνίες αυτές ίσως να ήταν σκόπιμο να μα επινοηθεί ένα δίκτυο κατά το πρότυπο του SOLVIT.

    3.2

    Πέραν των άμεσων συμφωνιών ελευθέρων συναλλαγών, η ΕΟΚΕ μπορεί να διακρίνει άλλους καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισης των σχετικών υφιστάμενων προβλημάτων σε διμερές επίπεδο, παρακολουθώντας τις συζητήσεις στο πλαίσιο του διατλαντικού οικονομικού συμβουλίου, το οποίο συστάθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στις 30 Απριλίου. Στην πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου στις 9 Νοεμβρίου σημειώθηκε μια πρώτη σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίλυσης προβλημάτων με στόχο τη βελτίωση των εμπορικών και επενδυτικών συνθηκών στον μεγαλύτερο οικονομικό εταίρο της ΕΕ. Τα θέματα που σταθμίζονται δεν ενδιαφέρουν απαραίτητα άλλους εμπορικούς συνασπισμούς, εξ ου και η σημασία αυτών των διμερών συμφωνιών. (Λέγεται ότι από τον Απρίλιο οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην άρση των εμποδίων στις συναλλαγές και τις επενδύσεις και στην ελάφρυνση των ρυθμιστικών περιορισμών.)

    Τα θέματα και οι τομείς συμφωνίας αφορούν τα εξής:

    Αποδεκτά λογιστικά πρότυπα στις ΗΠΑ (γενικά αποδεκτές λογιστικές αρχές ) — οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις της ΕΕ καταρτίζονταν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης είναι πλέον αποδεκτές για τις εταιρείες της ΕΕ που είναι εγγεγραμμένες στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

    Περισσότερη ασφάλεια και ευκολία στις συναλλαγές. Ένας οδικός χάρτης για την επίτευξη αμοιβαίας αναγνώρισης των προγραμμάτων εμπορικής εταιρικής σχέσης της ΕΕ και των ΗΠΑ το 2009 θα εξασφαλισθεί μέσω βασικών σταδίων απόδοσης.

    Ελάφρυνση των περιορισμών για την εισαγωγή νέων φαρμάκων για σπάνιες ασθένειες με τη συμφωνία μιας κοινής μορφής αίτησης για χαρακτηρισμούς ορφανών φαρμάκων.

    Κοινοτική δράση σχετικά με μία νομοθετική πρόταση που θα επιτρέπει την πρόσβαση των ασθενών σε πληροφορίες για τα νόμιμα φαρμακευτικά προϊόντα.

    Σύμφωνα με πρόταση της Επιτροπής, η ΕΕ θα συνεχίσει να επιτρέπει τις εισαγωγές προϊόντων, τα οποία φέρουν σήμανση με βάση τόσο το αγγλοσαξονικό όσο και το μετρικό σύστημα μετρήσεων, με στόχο τη μείωση του κόστους των διατλαντικών συναλλαγών.

    Έως την επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου, η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας και υγείας στην εργασία (OSHA) θα συνδιαλεχθεί με ομολόγους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο για τη διευκόλυνση του εμπορίου ηλεκτρικών προϊόντων όσον αφορά τις διαδικασίες εκτίμησης της συμμόρφωσης σε επίπεδο ασφάλειας, και θα προσδιορίσει τομείς στους οποίους μπορεί να σημειωθεί πρόοδος το επόμενο έτος.

    Η ομοσπονδιακή επιτροπή επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) θα αξιολογήσει προϊόντα τα οποία υπόκεινται στον υποχρεωτικό ανεξάρτητο έλεγχό της προκειμένου να επιτρέψει τις δηλώσεις συμμόρφωσης προμηθευτών για προϊόντα με καλό επίπεδο συμμόρφωσης με τα σχετικά πρότυπα.

    Ένας διάλογος σχετικά με τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών εξετάζει τον τρόπο και τους τομείς εδραίωσης αμοιβαίας αναγνώρισης των χρεογράφων, και τον προσδιορισμό άλλων προσεγγίσεων για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών συναλλαγών στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Οι εργασίες μόλις άρχισαν, και οι σύνοδοι κορυφής ΕΕ — ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν τη συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς για τον καθορισμό λοιπών προτεραιοτήτων.

    3.3

    Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επίσης να εμβαθύνει και να ενδυναμώσει την οικονομική της συνεργασία με τη Ρωσία. Η προσχώρηση της Ρωσίας στον ΠΟΕ, ο κοινός οικονομικός χώρος ΕΕ-Ρωσίας και η νέα συνθήκη πλαίσιο ΕΕ-Ρωσίας αποτελούν σημαντικά ορόσημα στην πορεία προς μια γνήσια στρατηγική οικονομική εταιρική σχέση. Αυτή η ενισχυμένη συνεργασία θα πρέπει να προλειάνει το έδαφος για μελλοντικές διαπραγματεύσεις με στόχο έναν Κοινό Οικονομικό Χώρο, ο οποίος θα εξασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών, κεφαλαίων και προσώπων, γνώσης και τεχνολογίας.

    3.3.1

    Δεδομένου ότι τα ευρεία θέματα μιας στρατηγικής οικονομικής εταιρικής σχέσης μπορούν εν μέρει μόνο να επιλυθούν μέσω της προσχώρησης στον ΠΟΕ, η ΕΕ και η Ρωσία θα πρέπει να οικοδομήσουν τις μελλοντικές οικονομικές τους σχέσεις, όπου αυτό είναι δυνατόν, πάνω σε δομές που ξεπερνούν τα πλαίσια του ΠΟΕ, προκειμένου να αναπτυχθεί ένας κοινός οικονομικός χώρος για μια «μεγαλύτερη» Ευρώπη. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου απαιτείται ισχυρή δέσμευση από την ΕΕ και την Ρωσία ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πολύ ευρύτερο και πιο εμπεριστατωμένο φάσμα θεμάτων απ' ό,τι στις παραδοσιακές συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών.

    3.3.2

    Η συμφωνία ΕΕ-Ρωσίας θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να συμπεριλαμβάνει κοινές διατάξεις για τις ακόλουθες παραμέτρους: εθνική αντιμετώπιση των διασυνοριακών επενδύσεων, κατάργηση των τελωνειακών δασμών, εξάλειψη των μη δασμολογικών φραγμών, κανονιστική σύγκλιση, αμοιβαία αναγνώριση προτύπων και αξιολόγηση της συμμόρφωσης, διευκόλυνση του εμπορίου και τελωνειακό καθεστώς, συνεργασία στον τομέα του ανταγωνισμού, απελευθέρωση των υπηρεσιών, δημόσιες συμβάσεις, υγειονομικοί και φυτοϋγειονομικοί κανονισμοί, προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, επίλυση διαφορών και χρήση των διεθνών λογιστικών προτύπων. Παραδείγματα θεμάτων που καλύπτονται από μια τέτοια ευρεία συμφωνία μπορούν να εντοπιστούν, λόγου χάρη, στις συμφωνίες για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

    3.4   Ε&Α και καινοτομία

    Η επιτυχής λειτουργία της ενιαίας αγοράς είναι επίσης προαπαιτούμενο για την προώθηση της καινοτομίας στην Ευρώπη. Μια γνήσια ενιαία αγορά παρέχει περισσότερες δυνατότητες μόχλευσης και περιθώριο για καινοτόμα αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες. Απαιτείται συντονισμός των προσπαθειών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στον τομέα της Ε&Α μεταξύ «ομίλων» ΜΜΕ και μεγάλων εταιρειών, ερευνητικών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων και του νέου ευρωπαϊκού ινστιτούτου καινοτομίας και τεχνολογίας. Αυτό θα ενδυναμώσει τη συνολική ικανότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας να επιτύχει υψηλότερα επίπεδα τεχνολογίας, τα οποία ενσωματώνονται στα προϊόντα της με κοινό στόχο τη συγκράτηση των επενδύσεων εντός της ΕΕ και τη δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής βιομηχανίας με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας στην παγκόσμια σφαίρα.

    3.5

    Η παγκοσμιοποίηση έχει επιταχύνει το ρυθμό των αλλαγών σε επίπεδο τεχνολογίας, ιδεών, τρόπου απασχόλησης και ζωής. Η ΕΟΚΕ στηρίζει σταθερά αυτούς τους στόχους και πιστεύει ότι εάν η Ευρώπη μπορέσει να ξεδιπλώσει τις δυνατότητές της στον τομέα της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, θα μπορέσει να διαμορφώσει την πορεία των αλλαγών στον κόσμο δίνοντας ξεχωριστή έμφαση στις αξίες και την πολιτισμική πολυμορφία της.

    3.6   Διασφαλίσεις για την πνευματική ιδιοκτησία

    Οι προσπάθειες της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας πρέπει να συνοδεύονται από κατάλληλες συνθήκες διασφάλισης της συνακόλουθης πνευματικής ιδιοκτησίας που απαιτεί ουσιαστικούς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους. Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, είναι επιθυμητό και πράγματι επιβεβλημένο να έχει η ΕΕ μια ενιαία και ομοιόμορφη προστασία του κοινοτικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας. (9) Η επιτυχία σε αυτόν τον τομέα μεταφράζεται σε εμπορικά πλεονεκτήματα για τα ευρωπαϊκά προϊόντα στην παγκόσμια αγορά.

    Εκτός αυτού, η διασφάλιση της επιβολής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και η αποτελεσματική καταστολή της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας είναι θεμελιώδους σημασίας. Η ολοκλήρωση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου σε επίπεδο ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί βασική προϋπόθεση. Η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας είναι επίσης απαραίτητη, προκειμένου το συγκεκριμένο πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμιο πλαίσιο. Οι διμερείς διάλογοι σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες περιοχές συνιστούν ένα χρήσιμο μέσο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ωστόσο, θα πρέπει να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα. Επίσης, η νέα εμπορική συμφωνία για την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης (ACTA) αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

    3.7   Συνθήκες εργασίας

    Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η ΕΕ για να βοηθήσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία να ασκεί θεμιτό ανταγωνισμό στον παγκόσμιο στίβο είναι να εξασφαλίσει ότι οι υπόλοιπες χώρες τηρούν τους ελάχιστους όρους εργασίας που ορίζονται από τη ΔΟΕ και άλλες διεθνείς συμβάσεις σχετικά με τα ατομικά δικαιώματα, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, το δικαίωμα οργάνωσης και συλλογικής διαπραγμάτευσης, την ισότητα και την κατάργηση της παιδικής και της καταναγκαστικής εργασίας την παιδική και καταναγκαστική εργασία.

    3.8   Επιτήρηση της αγοράς εισαγόμενων προϊόντων

    Πρόσφατη έκθεση σχετικά με τα εισαγόμενα προϊόντα υποδεέστερης ποιότητας που είναι επιζήμια για τη δημόσια υγεία τονίζει την έλλειψη αποτελεσματικού μηχανισμού επιτήρησης της αγοράς εντός της ΕΕ. Αυτό συνιστά μια άλλη πτυχή του πώς οι αθέμιτοι όροι συναλλαγών στρεβλώνουν περαιτέρω τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας των εταιρειών της ΕΕ. Η ενίσχυση της επιτήρησης της αγοράς από τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζει τον έλεγχο των ποιοτικών προτύπων των υπερπόντιων παραγωγών, προκειμένου να επιτυγχάνεται ισορροπία με τους ευρωπαίους παραγωγούς και να προστατεύονται οι ευρωπαίοι καταναλωτές από μη ασφαλή προϊόντα υποδεέστερης ποιότητας.

    3.9   Ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού — μια κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ για την ενέργεια

    Πρόσφατες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα έχουν καταστήσει απαραίτητη τη συμπόρευση των ευρωπαϊκών χωρών και την χάραξη μιας στρατηγικής ενεργειακής πολιτικής βασισμένης σε διμερείς συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και άλλων χωρών, οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων προκειμένου η βιομηχανία να είναι σε θέση να σχεδιάσει τις μελλοντικές της επενδύσεις εντός της ΕΕ. Μια τέτοια πολιτική θα συμβάλει στη διασφάλιση του επιπέδου ζωής των ευρωπαίων καταναλωτών. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξουν εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως η ανανεώσιμη ή η πυρηνική (10) ενέργεια και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή για την προμήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου. (11) Η ΕΟΚΕ καλεί την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι με τη δέσμη μέτρων για την ενέργεια και το κλίμα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (12) εξασφαλίζεται προβλεψιμότητα, αποφεύγονται αρνητικές οικονομικές συνέπειες, ιδίως για την ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών της ΕΕ, ενθαρρύνεται η ανάπτυξη των πρωτοπόρων ευρωπαϊκών αγορών σε αυτόν τον τομέα και προωθείται η οικολογική καινοτομία.

    3.10   Περιβαλλοντικά ζητήματα

    Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τεθούν σε μειονεκτική θέση σε σχέση με όσους τους ανταγωνίζονται από τρίτες χώρες, απλώς και μόνον επειδή η ΕΕ επιθυμεί να είναι σταθερός υποστηρικτής των προηγμένων περιβαλλοντικών πρακτικών. Η στρατηγική με την οποία η ΕΕ ηγείται των άλλων χωρών με την εφαρμογή υψηλότερων περιβαλλοντικών προτύπων δεν είναι οικονομικά εύλογη για τρεις λόγους:

    1.

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν μπορεί να αναστραφεί μόνον από την ΕΕ, και τα τελικά αποτελέσματα των μέτρων της ΕΕ θα είναι σίγουρα ουδέτερα, εάν οι υπόλοιπες χώρες δεν λάβουν μέτρα για την ελεγχόμενη χρήση της ενέργειας και των εκπομπών.

    2.

    Η ΕΕ θα πρέπει να αποφύγει να οδηγήσει σε μειονεκτική ανταγωνιστική θέση τους ευρωπαίους παραγωγούς, οι οποίοι θα αναγκάζονταν να αυξήσουν το λειτουργικό τους κόστος καταβάλλοντας υψηλότερους περιβαλλοντικούς φόρους, καθιστώντας έτσι εαυτούς λιγότερο ανταγωνιστικούς στον παγκόσμιο στίβο. Επιπλέον, αυτό θα δρομολογούσε μια μετατόπιση των επενδύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν στρατηγική σημασία για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

    3.

    Η ΕΟΚΕ δεν έχει πεισθεί ότι τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα δημιουργούν ζήτηση για περισσότερη έρευνα σε οικολογικά προϊόντα. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μεγάλο χρονικό κενό μέχρι τα προϊόντα αυτά να περάσουν από το εργαστήριο στην αγορά. Στο μεταξύ, οι άλλοι ευρωπαίοι παραγωγοί αγαθών που χαρακτηρίζονται από υψηλή ενεργειακή ένταση θα οδηγηθούν ενδεχομένως εκτός αγοράς λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού από παραγωγούς σε χώρες που δεν είναι τόσο πρόθυμες να λάβουν μέτρα για τον έλεγχο των εκπομπών τους.

    3.10.1

    Η λύση είναι η επίμονη και σταθερή προβολή μιας κοινής ευρωπαϊκής φωνής στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη και η άσκηση πιέσεων στις χώρες που δεν συμμορφώνονται. Εάν η ΕΕ αποφασίσει να προχωρήσει μόνη της στον καθορισμό υψηλότερων περιβαλλοντικών προτύπων, τότε θα πρέπει να λάβει υπόψη το ενδεχόμενο επιβολής συνοριακών μέτρων, στο πλαίσιο του ΠΟΕ, σε προϊόντα που προέρχονται από χώρες που δεν σέβονται το περιβάλλον, ούτως ώστε οι ευρωπαίοι παραγωγοί να μην έχουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

    3.10.2

    Ένα ανοικτό παγκόσμιο σύστημα συναλλαγών είναι προς το συμφέρον της ΕΕ. Κάποτε η ΕΕ έπρεπε να προστατεύει τους πολίτες, τα συμφέροντα και τις αξίες της. Σήμερα ο προστατευτισμός δεν μπορεί να είναι η λύση. Κατέχοντας την πρώτη θέση παγκοσμίως σε συναλλαγές και επενδύσεις, η ΕΕ επιτυγχάνει, χάρη στο άνοιγμά της, χαμηλότερο κόστος για τη βιομηχανία, χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, ανταγωνιστικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις και νέες επενδύσεις. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό για την ΕΕ να χρησιμοποιήσει την επιρροή της σε διεθνείς διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσει την ίδια στάση και από άλλους: η πολιτική του ανοίγματος μπορεί να είναι βιώσιμη μόνον εάν οι άλλοι ανταποκριθούν με θετικό τρόπο.

    3.10.3

    Η Επιτροπή πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι τρίτες χώρες προσφέρουν αναλογικά επίπεδα ανοίγματος σε ευρωπαίους εξαγωγείς και επενδυτές, και να θέσει βασικούς κανόνες που δεν υποσκάπτουν την ικανότητα να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και να διαφυλάξουμε το υψηλό επίπεδο υγείας, ασφάλειας, κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας και προστασίας των καταναλωτών.

    4.   Αύξηση της απασχολησιμότητας και επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο: δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας

    4.1

    Η παγκοσμιοποίηση και οι τεχνολογικές αλλαγές ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης της ανισότητας, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ ειδικευμένων και ανειδίκευτων, και μεταξύ των πλούσιων και φτωχών εθνών. Η βέλτιστη λύση είναι η παροχή βοήθειας σε κάθε άτομο και σε κάθε έθνος προκειμένου να προσαρμοστεί στις αλλαγές, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας και με την παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης για όλες τις ηλικίες.

    4.2

    Η ΕΟΚΕ και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν υποβάλει τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί η ευελιξία με ασφάλεια προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες να διαχειρίζονται τις αλλαγές στον τομέα της απασχόλησης με μεγαλύτερη επιτυχία σε καιρούς ραγδαίων οικονομικών μεταβολών.

    4.3

    Το Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων ενέκρινε στις 5 Δεκεμβρίου 2007 (13) μια δέσμη κοινών αρχών για την ευελιξία με ασφάλεια, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ενσωμάτωση της ευελιξίας με ασφάλεια στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων των κρατών μελών και την συνακόλουθη εφαρμογή της σε στενή συνεργασία με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους.

    4.4

    Η ΕΟΚΕ θα ήθελε να δοθεί περισσότερη προσοχή στις ενεργές πολιτικές προώθησης της ένταξης και εξασφάλισης της ισότητας ευκαιριών για ομάδες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις στο χώρο εργασίας (άτομα άνω των 70 ετών, γυναίκες, εθνικές μειονότητες και ανειδίκευτοι νέοι που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο).

    5.   Αστάθεια στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά

    5.1

    Η ΕΕ βιώνει επί του παρόντος τις επιπτώσεις μιας παγκόσμιας κρίσης στις χρηματαγορές και χρηματοπιστωτικές αγορές. Η νομισματική ένωση και η άμεση αντίδραση της ΕΚΤ στην κρίση διαδραμάτισαν θετικό ρόλο. Πρώτον, διοχετεύοντας μεγάλα ποσά ρευστού στις χρηματαγορές, η ΕΚΤ συνέβαλε στον περιορισμό της κρίσης της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα, μειώνοντας τον κίνδυνο πρόβλεψης αυστηρότερων πιστωτικών όρων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Δεύτερον, χάρη στην απουσία νομισματικών κινδύνων και στα χαμηλά ασφαλιστήρια κινδύνου ανά χώρα, οι πιο ευπαθείς οικονομίες της ΕΕ κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις αναταράξεις της χρηματοπιστωτικής αγοράς σχεδόν αλώβητες.

    5.2

    Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η εξασθένιση του δολαρίου ΗΠΑ επηρεάζουν την Ευρώπη λόγω, επίσης, της σημαντικής ανατίμησης του ευρώ η οποία οφείλεται στη διατήρηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο και σε νομισματικές πολιτικές που συναρτώνται με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις σε άλλα μέρη του κόσμου, θα έχει επιζήμιες συνέπειες για την οικονομία της ΕΕ και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της.

    5.3

    Οι πρόσφατες εξελίξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές καταδεικνύουν την ανάγκη να ενισχυθούν οι κανόνες προληπτικής εποπτείας, να βελτιωθεί ο συντονισμός και η επικοινωνία μεταξύ των εποπτικών αρχών και των κεντρικών τραπεζών και να αυξηθεί η διαφάνεια και η υποβολή εκθέσεων.

    Βρυξέλλες, 12 Μαρτίου 2008.

    Ο Πρόεδρος

    της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Δημήτρης ΔΗΜΗΤΡΙΆΔΗΣ


    (1)  ΕΕ C 24 της 31.1.2006, εισηγητής: ο κ. Retureau, κατόπιν αίτησης της βρετανικής Προεδρίας

    (2)  ΕΕ C 93 της 27.4.2007, εισηγητής: ο κ. Cassidy.

    (3)  Εισηγητής: ο κ. Janson, ΕΕ C 256 της 27.10. 2007

    Ενδιάμεση έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την ευελιξία με ασφάλεια 20.04.2007: «Η ευελιξία με ασφάλεια αποτελεί μια στρατηγική πολιτικής για την ταυτόχρονη και στοχευμένη αύξηση από τη μια πλευρά της ευελιξίας των αγορών εργασίας, της οργάνωσης της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων, και, από την άλλη πλευρά, της ασφάλειας — ασφάλεια της απασχόλησης και κοινωνική ασφάλιση. Οι βασικές αρχές που υποστηλώνουν τη στρατηγική για την ευελιξία με ασφάλεια δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αντίθετες έννοιες, δεδομένου ότι μπορούν να λειτουργήσουν επικουρικά μεταξύ τους. Η προώθηση ευέλικτων αγορών εργασίας και η ταυτόχρονη διασφάλιση υψηλών επιπέδων ασφάλειας μπορούν να αποφέρουν αποτελέσματα μόνον εάν εξασφαλιστούν στους εργαζομένους τα μέσα προκειμένου να προσαρμοστούν στην αλλαγή, να εισέλθουν στην απασχόληση, να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και να σημειώσουν προόδους στον επαγγελματικό τους βίο. Συνεπώς, στο πλαίσιο της έννοιας της ευελιξίας με ασφάλειας ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας, ενώ παρέχονται κίνητρα για τη διά βίου μάθηση και κατάρτιση. Ταυτόχρονα, ξεχωριστή έμφαση πρέπει να δίνεται στην ενίσχυση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης με στόχο τη στήριξη του εισοδήματος και την παροχή δυνατοτήτων για το συνδυασμό της εργασίας με υποχρεώσεις φροντίδας. Αυτό συμβάλλει επίσης στη διασφάλιση των ίσων ευκαιριών και της ισότητας των φύλων.»

    (4)  COM(2007) 581 τελικό της 3.10.2007.

    (5)  Βλέπε το πακέτο σχετικά με την αναθεώρηση της ενιαίας αγοράς που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2007, COM(2007) 724 τελικό.

    (6)  EE C 44 της 16.2.2008.

    (7)  Κοινωνικοί εταίροι: ETUC/CES, CEEP, UEAPME και BUSINESSEUROPE «Οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές εργασίας: μια κοινή ανάλυση των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων», Οκτώβριος 2007.

    (8)  Βλέπε την υποσημείωση 4.

    (9)  Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της ΓΔ Επιχειρήσεις και βιομηχανία για Καλύτερη διασφάλιση της πνευματικής ιδιοκτησίας, μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://ec.europa.eu/enterprise/library/ee_online/art34_en.htm.

    (10)  Ορισμένες χώρες έχουν ταχθεί ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή πυρηνικής ενέργειας και δεν επιτρέπουν την κατασκευή μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο έδαφός τους. Ωστόσο, εισάγουν τεράστιες ποσότητες πυρηνικά παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, π.χ. η Ιταλία.

    (11)  ΕΕ C 318 της 23.12.2006, εισηγήτρια: η κ. Sirkeinen.

    (12)  Η δράση της Επιτροπής για την ενέργεια και το κλίμα ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου 2008. Βλέπε: http://ec.europa.eu/energy/climate_actions/index_en.htm.

    (13)  Δελτίο τύπου του Συμβουλίου 16139/07,σύνδεσμος: http://register.consilium.europa.eu/pdf/en/07/st16/st16139.en07.pdf


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Οι παρακάτω τροπολογίες, οι οποίες έλαβαν το ένα τέταρτο τουλάχιστο των εκπεφρασμένων ψήφων, απορρίφθηκαν απο κοινού κατά τη συζήτηση:

    1.   Σημείο 2.4

    Προτελευταία περίοδος. Να τροποποιηθεί ως εξής:

    «(….) Μια ταχεία ανατίμηση του ευρώ, η οποία ευνοείται από ένα υπερβολικά υψηλό βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ και σχετίζεται με νομισματικές πολιτικές που συναρτώνται με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις σε άλλα μέρη του κόσμου, είναι επικίνδυνη για την ευημερία της ΕΕ (…).»

    Αιτιολογία

    Μία τόσο ανεπιφύλακτη και άκαμπτη κριτική της πολιτικής που ασκεί η ΕΚΤ, που διατυπώνεται σαν να επρόκειτο για διευκρίνιση, είναι άτοπη χωρίς να έχει υιοθετηθεί προηγουμένως συγκεκριμένη γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ επί του θέματος. Το ζήτημα των επιτοκίων αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων και οι γνώμες, αν και σεβαστές, διίστανται. Δεν πρέπει όμως να λησμονείται ότι με την πολιτική της όσον αφορά τα επιτόκια, η ΕΚΤ ανταποκρίνεται στο έργο που της έχει ανατεθεί από τη Συνθήκη, δηλαδή στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

    2.   Σημείο 5.2

    Να τροποποιηθεί ως εξής:

    «Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η εξασθένιση του δολαρίου ΗΠΑ επηρεάζουν την Ευρώπη λόγω, επίσης, της σημαντικής ανατίμησης του ευρώ η οποία οφείλεται στη διατήρηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο και σε νομισματικές πολιτικές που συναρτώνται με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις σε άλλα μέρη του κόσμου, θα έχει επιζήμιες συνέπειες για την οικονομία της ΕΕ και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της.»

    Αιτιολογία

    Η ίδια όπως και για το σημείο 2.4, και πολύ περισσότερο μάλιστα, δεδομένου ότι προηγουμένως αναφερόταν ότι η πολιτική της ΕΚΤ «ευνοούσε» την ανατίμηση του, ενώ τώρα τονίζεται ότι «οφείλεται». Η τοποθέτηση της ΕΟΚΕ είναι τόσο άκαμπτη που δεν μπορεί να γίνει δεκτή, και ούτε άλλωστε είναι ορθή από διαδικαστικής απόψεως.

    Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

    Ψήφοι υπέρ: 22, Ψήφοι κατά: 29, Αποχές: 8


    Top