EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42006X1208(02)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών που συνήλθαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με τις μελλοντικές προτεραιότητες για ενισχυμένη ευρωπαϊκή συνεργασία για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) (Αναθεώρηση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 15ης Νοεμβρίου 2004 )

ΕΕ C 298 της 8.12.2006, p. 8–11 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

8.12.2006   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 298/8


Συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών που συνήλθαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με τις μελλοντικές προτεραιότητες για ενισχυμένη ευρωπαϊκή συνεργασία για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ)

(Αναθεώρηση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 15ης Νοεμβρίου 2004)

(2006/C 298/05)

ΤO ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΗΛΘΑΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ,

ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ότι

1.

Στις 12 Νοεμβρίου 2002 το Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα (1) σχετικά με την προώθηση της ενισχυμένης ευρωπαϊκής συνεργασίας για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Tο ψήφισμα αυτό ήταν η βάση για τη δήλωση που ενέκριναν οι αρμόδιοι για την επαγγελματική εκπαίδευση υπουργοί των κρατών μελών της ΕΕ, των χωρών ΕΖΕΣ/ΕΟΧ και των υποψηφίων χωρών, η Επιτροπή και οι Ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι κατά τη συνεδρίασή τους στην Κοπεγχάγη στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2002, ως στρατηγική για την απόδοση, την ποιότητα και την ελκυστικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (διαδικασία της Κοπεγχάγης).

2.

Με βάση τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 15ης Νοεμβρίου 2004 (2), η πρώτη αναθεώρηση της διαδικασίας που έλαβε χώρα στο Μααστρίχτ στις 14 Δεκεμβρίου 2004 αναγνώρισε ότι η ΕΕΚ έγινε πιο γνωστή και αποδεκτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη δημιουργία μιας σειράς κοινών εργαλείων και αρχών (3). Το ανακοινωθέν του Μααστρίχτ καθόρισε προτεραιότητες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και συνέδεσε πιο σταθερά τη διαδικασία της Κοπεγχάγης με το πρόγραμμα εργασίας «Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2010».

3.

Μετά την έκδοση του ανακοινωθέντος του Μααστρίχτ, έχουν εγκριθεί το ενιαίο πλαίσιο EUROPASS για τη διαφάνεια των επαγγελματικών προσόντων και ικανοτήτων και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για το ρόλο της ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων. (4) Οι διαβουλεύσεις για το ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς και συνεχίστηκαν οι εργασίες για την ανάπτυξη ενός συστήματος μονάδων για την ΕΕΚ (ECVET), που αποτελεί τώρα αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης.

4.

Η αναθεωρημένη στρατηγική της Λισσαβόνας και οι ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές της για την ανάπτυξη και την απασχόληση για την περίοδο 2005 — 2008 (5) απηχούν τον κεντρικό ρόλο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στο πρόγραμμα δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κράτη μέλη καλούνται να επεκτείνουν και να βελτιώσουν την επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και να προσαρμόσουν τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, των δημογραφικών μεταβολών και της τεχνολογικής καινοτομίας.

5.

Η κοινή ενδιάμεση έκθεση του 2006 σχετικά με την πρόοδο στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας «Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2010» (6) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η βελτίωση της ποιότητας και της ελκυστικότητας της ΕΕΚ εξακολουθεί να αποτελεί βασική πρόκληση για το μέλλον». Αναφέρει επίσης ότι «η αναζήτηση της αριστείας … θα πρέπει να συμβαδίζει με την επιδίωξη για ευρύτερη πρόσβαση και κοινωνική ένταξη».

ΤΟΝΙΖΟΥΝ ότι

1.

η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση πρέπει να παρέχουν ευρεία βάση γνώσης και δεξιοτήτων που σχετίζονται με την επαγγελματική ζωή, αποδίδοντας ταυτόχρονα έμφαση στην αριστεία σε όλα τα επίπεδα. Κατά την ανάπτυξη πολιτικών και πρακτικών πρέπει να αξιολογείται η σχετική επίδραση της επένδυσης σε διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Η προσφορά ενδιάμεσων και τεχνικών δεξιοτήτων, καθώς και δεξιοτήτων υψηλού επιπέδου, πρέπει να αυξηθεί, προκειμένου να υπερκεραστούν οι ελλείψεις δεξιοτήτων και να υποβοηθηθεί η καινοτομία και η ανάπτυξη της κοινωνίας της γνώσης.

2.

Η ΕΕΚ έχει διττό ρόλο, αφού συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής (7). Οι πολιτικές ΕΕΚ πρέπει να απευθύνονται σε όλα τα τμήματα του πληθυσμού, προσφέροντας ελκυστικές και συναρπαστικές διεξόδους σε όσους διαθέτουν υψηλό επίπεδο δυνατοτήτων, ενώ ταυτόχρονα να απευθύνονται και σε όσους κινδυνεύουν να βρεθούν σε μειονεκτική θέση στον τομέα της εκπαίδευσης και να αποκλειστούν από την αγορά εργασίας — ιδίως σε όσους εγκαταλείπουν νωρίς το σχολείο, διαθέτουν λίγα ή καθόλου προσόντα, έχουν ειδικές ανάγκες, σε άτομα που προέρχονται από τη μετανάστευση, καθώς και στους ηλικιωμένους εργαζόμενους.

3.

Η βασική εκπαίδευση πρέπει να παρέχει στους νέους τη γνώση, τις δεξιότητες, τις αξίες και τις συμπεριφορές που είναι απαραίτητες για τη δια βίου μάθηση, την απασχόληση και το επιχειρηματικό πνεύμα και να προετοιμάζει τους μαθητές να ακολουθούν την οδό της γενικής εκπαίδευσης ή της ΕΕΚ ή συνδυασμό αμφοτέρων.

4.

Οι νέοι που ακολουθούν την ΕΕΚ πρέπει να αποκτούν δεξιότητες και ικανότητες σχετικές με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και χρήσιμες για τη δια βίου μάθηση. Αυτό απαιτεί πολιτικές με στόχο τη μείωση του ποσοστού των μαθητών που εγκαταλείπουν την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και τη μεγαλύτερη διευκόλυνση της μετάβασης από το σχολείο στην εργασία, λ.χ. με το συνδυασμό της εκπαίδευσης και κατάρτισης και της εργασίας με ενδιάμεσες περιόδους μαθητείας και μάθησης με βάση την εργασία.

5.

Οι δεξιότητες και ικανότητες του ενήλικου εργατικού δυναμικού πρέπει να προωθούνται με την ενθάρρυνση της αναγνώρισης των προγενέστερων γνώσεων που αποκτήθηκαν μέσω κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας. Πρέπει να παρέχονται ευκαιρίες κατάρτισης σε όσους είναι οικονομικά ενεργοί και ταυτόχρονα να αξιολογούνται οι δυνατότητες για ισόρροπη κατανομή του οικονομικού βάρους. Συγχρόνως, πρέπει να διατίθενται ευκαιρίες μάθησης για άτομα και ομάδες που μειονεκτούν, ιδίως από άποψη εκπαίδευσης.

6.

Η ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών συστημάτων ΕΕΚ είναι πλεονέκτημα που χρησιμεύει ως βάση για αμοιβαία μάθηση και ως έμπνευση για μεταρρυθμίσεις. Συγχρόνως, λόγω της ποικιλομορφίας αυτής καθίσταται σημαντικό να αυξηθεί η διαφάνεια και η κοινή κατανόηση σχετικά με τα ποιοτικά ζητήματα, με συνέπεια την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των συστημάτων και των πρακτικών ΕΕΚ. Στόχος πρέπει να είναι η προαγωγή ενός Ευρωπαϊκού Χώρου ΕΕΚ όπου τα προσόντα και οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν σε μια χώρα αναγνωρίζονται σε όλη την Ευρώπη, με συνέπεια την ενίσχυση της κινητικότητας των νέων και των ενηλίκων.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ότι

Η διαδικασία της Κοπεγχάγης έχει διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο ώστε να τονισθεί η σημασία της ΕΕΚ στους υπεύθυνους για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Έχει συμβάλει στην αύξηση του κύρους της ΕΕΚ ως τμήματος της στρατηγικής της Λισσαβόνας. Η διαδικασία διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με κοινούς ευρωπαϊκούς σκοπούς και στόχους, τη συζήτηση εθνικών προτύπων και πρωτοβουλιών και την ανταλλαγή παραδειγμάτων βέλτιστων πρακτικών σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Σε εθνικό επίπεδο, η διαδικασία έχει συμβάλει στην ενίσχυση της εστίασης στην ΕΕΚ και έχει εμπνεύσει εθνικές μεταρρυθμίσεις.

ΤΟΝΙΖΟΥΝ ότι

1.

Στο μέλλον πρέπει να ενισχυθούν οι ειδικές δράσεις που αφορούν την ΕΕΚ. Η διαδικασία της Κοπεγχάγης πρέπει να συνεχιστεί στα πλαίσια του προγράμματος εργασίας «Εκπαίδευση και κατάρτιση 2010». Πρέπει να εξασφαλιστεί μια εστιασμένη και συνολική προσέγγιση στην οποία οι διάφορες πρωτοβουλίες και τα εργαλεία διασυνδέονται και αλληλοστηρίζονται και η ΕΕΚ αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα ως ουσιαστικό τμήμα της δια βίου μάθησης σε στενή σύνδεση με τη γενική εκπαίδευση. Πρέπει να αποδοθεί έμφαση στη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και των κλαδικών οργανώσεων σε όλα τα στάδια των εργασιών, καθώς και στην ανατροφοδότηση των αναπτυξιακών εργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τις εθνικές εμπειρίες.

2.

Τα μέτρα είναι εθελοντικά και πρέπει να αναπτυχθούν μέσω συνεργασίας από τη βάση προς την κορυφή.

ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ότι

Οι προτεραιότητες της Κοπεγχάγης και του Μααστρίχτ εξακολουθούν να ισχύουν και πρέπει να ενισχυθούν στην επόμενη φάση ως εξής:

1.   Πολιτική με στόχο τη βελτίωση της ελκυστικότητας και της ποιότητας της ΕΕΚ

Περισσότερη προσοχή πρέπει να αποδοθεί από τα κράτη μέλη στην εικόνα, το κύρος και την ελκυστικότητα της ΕΕΚ. Αυτό απαιτεί:

βελτιωμένη δια βίου καθοδήγηση, με σκοπό την αποδοτικότερη αξιοποίηση των ευκαιριών και την καλύτερη ανταπόκριση στις απαιτήσεις της ΕΕΚ και του επαγγελματικού βίου, μεταξύ άλλων με περισσότερο επαγγελματικό προσανατολισμό σταδιοδρομιών, ενημέρωση και παροχή συμβουλών στα σχολεία,

ανοικτά συστήματα ΕΕΚ που να προσφέρουν ελαστικές, εξατομικευμένες διεξόδους και δημιουργούν καλύτερους όρους για τη μετάβαση στην οικονομικά ενεργό ζωή, πρόοδο προς τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση, περιλαμβανομένης της ανώτατης εκπαίδευσης, και που υποστηρίζουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων των ενηλίκων στην αγορά εργασίας,

στενούς δεσμούς με το χώρο της εργασίας, τόσο κατά την αρχική όσο και κατά τη συνεχή επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, και περισσότερες ευκαιρίες μάθησης στον εργασιακό χώρο,

προαγωγή της αναγνώρισης της ανεπίσημης και άτυπης μάθησης με σκοπό τη στήριξη της εξέλιξης της σταδιοδρομίας και της δια βίου μάθησης,

μέτρα για την αύξηση του ενδιαφέροντος και της συμμετοχής ανδρών ή γυναικών σε όσους τομείς της ΕΕΚ υστερούν από άποψη αντιπροσώπευσης, λ.χ. γυναίκες που απασχολούνται στον τομέα της τεχνολογίας,

ανάπτυξη και απόδοση έμφασης στην αριστεία όσον αφορά τις ικανότητες, λ.χ. μέσω της εφαρμογής προτύπων παγκόσμιας κλίμακας ή μέσω της διοργάνωσης διαγωνισμών δεξιοτήτων (8).

Για τη βελτίωση της ελκυστικότητας και της ποιότητας της ΕΕΚ πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στη χρηστή διακυβέρνηση των συστημάτων και των παρόχων της ΕΕΚ που υλοποιούν το πρόγραμμα εργασίας της ΕΕΚ. (9) Αυτό σημαίνει:

ανταπόκριση στις ανάγκες των ατόμων και της αγοράς εργασίας, περιλαμβανομένης της πρόβλεψης των αναγκών στον τομέα των δεξιοτήτων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να αποδοθεί στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,

εθνική εξασφάλιση ποιότητας και βελτίωση σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου περί διασφάλισης της ποιότητας στην ΕΕΚ (10),

βελτίωση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην ΕΕΚ, μέσω της ανάπτυξης ισορροπημένων και κοινών μηχανισμών χρηματοδότησης και επένδυσης,

αυξημένη διαφάνεια των συστημάτων ΕΕΚ,

ισχυρότερη ηγετική θέση των ιδρυμάτων και/ή παρόχων κατάρτισης εντός των εθνικών στρατηγικών,

δασκάλους και εκπαιδευτές με προσόντα υψηλής στάθμης που αναλαμβάνουν συνεχή επαγγελματική εξέλιξη,

ενεργό σύμπραξη μεταξύ των διαφόρων υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων και ενδιαφερόμενων φορέων — ιδίως κοινωνικών εταίρων και κλαδικών οργανώσεων σε εθνική, περιφερειακή και τοπική κλίμακα.

2.   Ανάπτυξη και εφαρμογή κοινών εργαλείων για την ΕΕΚ

Η ανάπτυξη κοινών εργαλείων σε ευρωπαϊκή κλίμακα πρέπει να συνεχιστεί με σκοπό την προετοιμασία του εδάφους για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου της ΕΕΚ και τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας. Ο στόχος πρέπει να είναι η θέσπιση των συμφωνηθέντων εργαλείων μέχρι το 2010.

Να αναπτυχθούν περαιτέρω τα εξής:

α)

κοινά εργαλεία σε ευρωπαϊκή κλίμακα ειδικά για την ΕΕΚ με τα εξής μέσα:

ανάπτυξη και δοκιμή ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Διδακτικών Μονάδων για την ΕΕΚ (ECVET) ως εργαλείου για την συσσώρευση και τη μεταφορά διδακτικών μονάδων, το οποίο να λαμβάνει υπόψη τις ιδιομορφίες της ΕΕΚ και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Διδακτικών Μονάδων (ECTS) στην ανώτατη εκπαίδευση,

ενίσχυση της συνεργασίας για τη βελτίωση της ποιότητας με τη χρησιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εξασφάλισης Ποιότητας για την ΕΕΚ (ENQA-VET) ώστε να στηριχθεί η δημιουργία κοινής αντίληψης σχετικά με την εξασφάλιση ποιότητας και να ενθαρρυνθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η συνεργασία με την ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να συνεχιστεί.

β)

κοινά ευρωπαϊκά εργαλεία στα οποία η ΕΕΚ διαδραματίζουν μείζονα ρόλο, με τα εξής μέσα:

ανάπτυξη και δοκιμή ενός ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων (EQF) με βάση τα μαθησιακά αποτελέσματα, περισσότερες εγγυήσεις ισότητας και καλύτερες συνδέσεις μεταξύ ΕΕΚ και ΑΕ, συνυπολογισμός των διεθνών προσόντων κατά τομέα,

περαιτέρω ανάπτυξη του EUROPASS ως ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου για τη διαφάνεια και εργαλεία για την αναγνώριση της μη επίσημης και της άτυπης μάθησης, προκειμένου να υποστηριχθεί και να συμπληρωθεί η καθιέρωση του EQF και του ECVET.

Εφαρμογή:

α)

κοινά εργαλεία σε ευρωπαϊκή κλίμακα ειδικά για την ΕΕΚ με τα εξής μέσα:

συμμετοχή στη δοκιμή του ECVET και ενθάρρυνση της εφαρμογής του,

αξιοποίηση των αρχών που διέπουν ένα κοινό πλαίσιο εξασφάλισης της ποιότητας, όπως το ορίζουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Μαΐου 2004 για τη διασφάλιση της ποιότητας της ΕΕΚ, με σκοπό να καλλιεργηθεί μια νοοτροπία επιδίωξης της βελτίωσης της ποιότητας και να επιτευχθεί ευρύτερη συμμετοχή στο δίκτυο ENQA-VET,

β)

κοινά ευρωπαϊκά εργαλεία στα οποία η ΕΕΚ διαδραματίζει μείζονα ρόλο, με τα εξής μέσα:

σύνδεση των εθνικών συστημάτων ή πλαισίων προσόντων με το EQF,

υποστήριξη των εθνικών συστημάτων προσόντων για την ενσωμάτωση των διεθνών προσόντων κατά κλάδο, χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς το EQF,

προαγωγή της ευρείας χρήσης του EUROPASS.

3.   Ενίσχυση της αμοιβαίας μάθησης

Απαιτείται συστηματικότερη προσέγγιση ώστε να ενισχυθεί η αμοιβαία μάθηση, η συνεργατική εργασία και η κοινή χρήση εμπειρίας και τεχνογνωσίας. Αυτό πρέπει να διευκολυνθεί με τα εξής μέσα:

κοινές έννοιες και συμφωνημένοι ορισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να γίνουν ευκολότερα κατανοητές οι εθνικές λύσεις και τα εθνικά μοντέλα και πρότυπα,

η Επιτροπή να χρηματοδοτήσει θεωρητικές και πρακτικές έρευνες στα συγκεκριμένα θέματα για να βαθύνει η κατανόηση των ευρωπαϊκών συστημάτων και πρακτικών της ΕΕΚ και να ενισχυθεί η συνάφειά τους με την αγορά εργασίας και άλλους τομείς της εκπαίδευσης,

παρακολούθηση εκ μέρους της Επιτροπής των δικτύων, της ανταλλαγής παραδειγμάτων ορθής πρακτικής και ανάπτυξη μηχανισμών που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαδοθεί γνώση και εμπειρογνωμοσύνη,

ένα συστηματικό και ελαστικό πλαίσιο για τη στήριξη δραστηριοτήτων εκμάθησης από ομολόγους στον τομέα της ΕΕΚ. Το πλαίσιο πρέπει επίσης να στηρίζει την αποκεντρωμένη μάθηση μεταξύ ομολόγων.

Η ύπαρξη επαρκών και ομοιογενών δεδομένων και δεικτών είναι το κλειδί για να κατανοηθεί τι συμβαίνει στην ΕΕΚ, ώστε να ενισχυθεί η αμοιβαία μάθηση και να τεθούν τα θεμέλια για μια πολιτική κατάρτισης βάσει στοιχείων.

Μέχρι την προσεχή υπουργική σύνοδο παρακολούθησης, η οποία προγραμματίζεται για το 2008, η Επιτροπή πρέπει να έχει αποδώσει ιδιαίτερη προσοχή στους εξής τομείς:

βελτίωση του πεδίου εφαρμογής, της ακρίβειας και της αξιοπιστίας των στατιστικών, ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί η πρόοδος στον τομέα της ανάπτυξης της ΕΕΚ,

ανάπτυξη της συνιστώσας ΕΕΚ μέσα στο συνεκτικό πλαίσιο των δεικτών και των επιπέδων αναφοράς (11),

συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων για την επένδυση και τη χρηματοδότηση της ΕΕΚ.

Ο καλύτερος τρόπος για την εκπλήρωση του στόχου αυτού είναι να χρησιμοποιηθούν και να συνδυαστούν με τον αποδοτικότερο τρόπο τα υπάρχοντα δεδομένα και να συγκεντρωθούν επαρκή εθνικά/περιφερειακά δεδομένα όσον αφορά την ΕΕΚ, τα οποία θα συνάδουν και θα είναι συγκρίσιμα με άλλα δεδομένα σχετικά με την εκπαίδευση και την κατάρτιση.

4.   Συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων

Η επιτυχία της διαδικασίας της Κοπεγχάγης στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων στον τομέα της ΕΕΚ, ιδίως των κοινωνικών εταίρων σε ευρωπαϊκή και εθνική κλίμακα, τις κλαδικές οργανώσεις και τους παρόχους ΕΕΚ. Αυτό απαιτεί:

συνοπτικές και σαφείς πληροφορίες για την διαδικασία, το γενικό της πλαίσιο, τις προτεραιότητες και τις δραστηριότητες και την αποτελεσματική μεταφορά των αποτελεσμάτων,

την ενεργό συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας σε ευρωπαϊκή, περιφερειακή και τοπική κλίμακα,

έμφαση στη συμμετοχή των παρόχων ΕΕΚ, των διδασκόντων και των εκπαιδευτών στη δοκιμή και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της διαδικασίας,

συμμετοχή, όπου απαιτείται, των εκπαιδευομένων και των οργανώσεών τους σε εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ

να εφαρμόσουν τη διαδικασία της Κοπεγχάγης με τα εξής μέσα:

ουσιαστική χρήση των διαρθρωτικών ταμείων προς στήριξη της ΕΕΚ σε εθνική κλίμακα,

στοχοθετημένη χρήση του νέου προγράμματος της δια βίου μάθησης προς στήριξη της διαδικασίας, ιδίως για την καινοτομία, τη διεξαγωγή δοκιμών, τον πειραματισμό και την εφαρμογή,

ενεργό συμμετοχή των συναφών κοινοτικών οργανισμών, οργάνων και επιτροπών,

στενή συνεργασία για τις στατιστικές, τους δείκτες και τα επίπεδα αναφοράς με την EUROSTAT, τον ΟΟΣΑ, το CEDEFOP και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ETF),

ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειρογνωμοσύνης και αποτελεσμάτων με τρίτες χώρες, ιδίως όσες καλύπτονται από την πολιτική «ευρύτερης ευρωπαϊκής γειτονίας». Πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με χώρες υψηλών επιδόσεων και διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ.

Θα πρέπει να εξασφαλισθεί το δικαίωμα συμμετοχής όλων των κρατών μελών στις εργασίες αυτές.

Στην ετήσια έκθεση σχετικά με τα εθνικά προγράμματα μεταρρύθμισης της Λισσαβόνας πρέπει να αποδοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πρόοδο της ΕΕΚ.

Η ολοκληρωμένη διετής έκθεση σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας «Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2010» πρέπει να περιλάβει ειδικό τμήμα αφιερωμένο στην ΕΕΚ, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος της προόδου και ο εντοπισμός των κύριων αποτελεσμάτων που πρέπει να αναφερθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


(1)  ΕΕ C 13 της 18.1.2003, σ. 2.

(2)  Έγγρ. 13832/04.

(3)  Ψήφισμα σχετικά με τον δια βίου προσανατολισμό (έγγρ. 9286/04)·

Συμπεράσματα για τον προσδιορισμό και την επικύρωση ανεπίσημων και άτυπων μορφών μάθησης (έγγρ. 9600/04)·

Συμπεράσματα για τη διασφάλιση της ποιότητας στον τομέα της ΕΕΚ (έγγρ. 9599/04).

(4)  Europass (ΕΕ L 390 της 31.12.2004, σ. 6

Συμπεράσματα σχετικά με τις δεξιότητες και ικανότητες (ΕΕ C 292 της 24.11.2005, σ. 3).

(5)  Έγγρ. 9341/2/05.

(6)  «Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης και της κατάρτισης: ζωτική συμβολή στην ευημερία και την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη», κοινή ενδιάμεση έκθεση του Συμβουλίου και της Επιτροπής το 2006 στα πλαίσια του προγράμματος εργασίας «Εκπαίδευση και κατάρτιση 2010» (ΕΕ C 79 της 1.4.2006, σ. 1).

(7)  Συμπεράσματα της Προεδρίας, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βρυξελλών, 23 και 24 Μαρτίου 2006, (έγγρ. 7775/06).

(8)  Όπως οι Ευρωπαϊκοί Διαγωνισμοί Δεξιοτήτων που θα διοργανωθούν στις Κάτω Χώρες το 2008 και οι εξαμηνιαίοι Παγκόσμιοι Διαγωνισμοί Δεξιοτήτων.

(9)  Βασικά μηνύματα προς το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (έγγρ. 7620/06).

(10)  Συμπεράσματα για τη διασφάλιση της ποιότητας στον τομέα της ΕΕΚ (έγγρ. 9599/04).

(11)  Συμπεράσματα του Συμβουλίου της 24ης Μαΐου 2005 σχετικά με νέους δείκτες για την εκπαίδευση και την κατάρτιση (ΕΕ C 141 της 10.6.2005, σ. 7).


Top