EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014XC0327(01)

Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

ΕΕ C 88 της 27.3.2014, p. 20–24 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.3.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 88/20


Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

2014/C 88/17

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1).

ΑΙΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων  (2)

ΑΙΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 9

«COPPA PIACENTINA»

Αριθ. ΕΚ: IT-PDO-0117-01102-08.04.2013

ΠΓΕ ( ) ΠΟΠ ( X )

1.   Κεφάλαιο των προδιαγραφών προϊόντος που αφορά η τροποποίηση

Ονομασία του προϊόντος

Περιγραφή του προϊόντος

Γεωγραφική περιοχή

Απόδειξη προέλευσης

Μέθοδος παραγωγής

Δεσμός

Επισήμανση

Εθνικές απαιτήσεις

Άλλο (να προσδιοριστεί)

2.   Τύπος τροποποίησης(-ήσεων)

Τροποποίηση του ενιαίου εγγράφου ή της σύνοψης

Τροποποίηση των προδιαγραφών της καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ για την οποία δεν έχει δημοσιευθεί ούτε ενιαίο έγγραφο ούτε σύνοψη

Τροποποίηση των προδιαγραφών που δεν απαιτεί τροποποίηση του δημοσιευμένου ενιαίου εγγράφου [άρθρο 9 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

Προσωρινή τροποποίηση των προδιαγραφών λόγω της επιβολής υποχρεωτικών υγειονομικών ή φυτοϋγειονομικών μέτρων από τις δημόσιες αρχές [άρθρο 9 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

3.   Τροποποίηση(-εις)

Περιγραφή του προϊόντος

Διαγράφεται η φράση που προβλέπει, για την παραγωγή του «Coppa Piacentina», τη χρήση μηρών χοίρων και περιλαμβάνεται στη σύνοψη (σημείο 4.2. «Περιγραφή»). Η τροποποίηση σκοπεύει στην εξάλειψη μιας ασυμφωνίας μεταξύ της σύνοψης που δημοσιεύθηκε στην ΕΕ της ΕΕ C 311/20 της 16.11.2010 και των προδιαγραφών παραγωγής. Πράγματι, σύμφωνα με πάγιες απαιτήσεις για την πρώτη ύλη που πρέπει να χρησιμοποιείται για την παραγωγή του «Coppa Piacentina», οι οποίες περιγράφονται στο άρθρο 3 των προδιαγραφών παραγωγής, προβλέπεται η χρήση μυών βαρέος ιταλικού χοίρου προερχόμενων από το ανώτερο αυχενικό τμήμα και όχι μηρών χοίρου, όπως θα μπορούσε να νοηθεί βάσει της σύνοψης.

Μέθοδος παραγωγής

Η τροποποίηση με την οποία καταργείται η υποχρέωση απομόνωσης του αυχενικού μυός εν θερμώ — η οποία παραμένει ως δυνατότητα —, επιτρέπει την εκτέλεση αυτής της εργασίας και σε ειδικές μονάδες τεμαχισμού οι οποίες εξασφαλίζουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την παραλαβή των πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για τη μεταποίηση.

Η εισαγωγή της χρήσης νιτρωδών αλάτων, πάντοτε με τήρηση των ποσοτήτων που καθορίζονται από τη νομοθεσία, ζητείται δεδομένου ότι η παρουσία τους, σε συνδυασμό με αυτή των νιτρικών αλάτων, εγγυάται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση των παθογόνων οργανισμών και των φαινομένων οξείδωσης κατά τη διάρκεια των φάσεων παραγωγής του προϊόντος «Coppa Piacentina» ΠΟΠ.

Ζητείται η προσθήκη των σακχάρων στο μείγμα αλάτισης για να εξασφαλιστεί η καλύτερη σταθεροποίηση του προϊόντος κατά τη διάρκεια της ωρίμασης. Η μέγιστη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι 1,5 kg ανά 100 kg νωπού κρέατος.

Η τροποποίηση με την οποία είναι αποδεκτή η χρήση περιβλημάτων προερχόμενων από χοίρο και όχι μόνον του κοιλιακού τοιχώματος χοίρου επιτρέπει τη χρήση περιβλημάτων κατάλληλων για την παραγωγή και ανταποκρίνεται στις αλλαγές των πραγματικών συνθηκών της αγοράς που καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή (υπό ορισμένες συνθήκες της αγοράς ακόμη και αδύνατη) την προμήθεια των συγκεκριμένων τύπων περιβλήματος που προβλέπονταν προηγουμένως.

Κρίθηκε απαραίτητο να προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης δικτυωτών περιτυλιγμάτων, επιπλέον της περίδεσης με σπάγκο, ώστε να ξηραίνεται το προϊόν με πιο ομοιόμορφο τρόπο και επομένως να βελτιώνεται η ποιότητά του.

Η εισαγωγή ορίου ανοχής + 10 % όσον αφορά την υγρασία του περιβάλλοντος ωρίμασης συμβάλλει στην ποιοτική βελτίωση του προϊόντος που φέρει την ΠΟΠ. Σήμερα υπάρχει ζήτηση για προϊόντα συνεχώς μεγαλύτερης διάρκειας ωρίμασης, ακόμη και πέραν της ελάχιστης προβλεπόμενης στις προδιαγραφές. Διαπιστώθηκε ότι στις περιπτώσεις αυτές η παρατεταμένη ωρίμαση μπορεί να προκαλέσει διείσδυση αέρα και επακόλουθη οξείδωση του προϊόντος, εάν η υγρασία του περιβάλλοντος δεν είναι επαρκής. Για τους λόγους αυτούς, είναι σκόπιμο να επιτραπεί μεγαλύτερη ευελιξία στις τιμές υγρασίας του τόπου ωρίμασης.

Κρίθηκε σκόπιμο να προβλεφθεί ότι η φάση ωρίμασης μπορεί να ολοκληρώνεται και σε θαλάμους που δεν είναι ημιυπόγειοι, εφόσον επικρατούν σε αυτούς οι βέλτιστες συνθήκες ωρίμασης που συνδέονται με την κατάλληλη εναλλαγή αέρα. Πράγματι, η μη τήρηση του όρου για παραμονή του προϊόντος σε ημιυπόγειους θαλάμους — και μάλιστα για χρονικό διάστημα που δεν προσδιορίζεται — δεν αποκλείει τη βέλτιστη ολοκλήρωση της παραδοσιακής ωρίμασης. Το στοιχείο που χαρακτηρίζει τη φάση ωρίμασης του «Coppa Piacentina» είναι η μεγάλη διάρκειά της, η οποία εκτείνεται σε έξι τουλάχιστον μήνες: κατά το χρονικό αυτό διάστημα, η επιρροή του υγρού κλίματος της περιοχής και η ικανότητα των παραγωγών να επιλέγουν κατά την εν λόγω περίοδο τις σωστές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας σε κάθε φάση, αξιοποιώντας την επίδρασή τους στην τελειοποίηση του προϊόντος, επιτρέπουν την επίτευξη εξαιρετικών αποτελεσμάτων για το προϊόν ΠΟΠ. Η πείρα των παραγωγών της περιοχής εγγυάται, αφενός, τις βέλτιστες συνθήκες ωρίμασης ανεξαρτήτως της ημιυπόγειας ή μη θέσης του θαλάμου ωρίμασης και, αφετέρου, τον σταθερό δεσμό με το περιβάλλον.

Τέλος, η μείωση του ελάχιστου ποσοστού τέφρας από 4 % σε 1 % αντιστοιχεί στο ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο άλατος, από το οποίο εξαρτάται άμεσα το ποσοστό τέφρας, και είναι επίσης συνεπής με τη σταθερή τάση μείωσης του αλατιού στα τρόφιμα.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων  (3)

«COPPA PIACENTINA»

Αριθ. ΕΚ: IT-PDO-0117-01102-08.04.2013

ΠΓΕ ( ) ΠΟΠ ( X )

1.   Ονομασία

«Coppa Piacentina»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

Ιταλία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου

3.1.   Τύπος προϊόντος

Κλάση 1.2.

Προϊόντα κρέατος (μαγειρευτά, παστά, καπνιστά κ.λπ.)

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1

Το αλλαντικό «Coppa Piacentina» είναι ένα προϊόν από χοιρινό κρέας, αλίπαστο και ωριμασμένο σε φυσικές συνθήκες, που διατηρείται ωμό. Παράγεται από τη μυϊκή μάζα του ανώτερου αυχενικού τμήματος. Το τελικό προϊόν έχει σχήμα κυλινδρικό, ελαφρώς λεπτότερο στα άκρα, και σύσταση συμπαγή, μη ελαστική· στην τομή, η φέτα είναι ομοιογενής, με κόκκινο χρώμα, διακοπτόμενο από λευκορόδινες γραμμώσεις λίπους.

3.3.   Πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα)

Το προϊόν «Coppa Piacentina» προέρχεται από χοίρους που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Εμίλια Ρομάνια και τη Λομβαρδία. Για την ονομασία «Coppa Piacentina» ισχύει η παρέκκλιση του άρθρου 5 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012.

3.4.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης)

Πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες όσον αφορά τη χορήγηση και τη σύνθεση του σιτηρεσίου. Η διατροφή των χοίρων περιλαμβάνει δύο φάσεις και βασίζεται κυρίως στην παραγωγή σιτηρών που προέρχονται από την οριοθετούμενη στο σημείο 3.3 μακροπεριοχή. Κατά μέσο όρο το σιτηρέσιο των χοίρων αποτελείται ως επί το πλείστον από πολτό αραβοσίτου και από κριθή, πίτουρα, σόγια και ανόργανα συμπληρώματα διατροφής. Τα υποπροϊόντα της τυροκομίας (ορός, τυρόπηγμα και βουτυρόγαλα) προέρχονται ως επί το πλείστον από τα τυροκομεία της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

3.5.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής

Όλα τα στάδια της παραγωγής — αλάτιση, περίδεση, ξήρανση και ωρίμαση — του προϊόντος «Coppa Piacentina», εκτελούνται εντός της οριοθετούμενης στο σημείο 4 γεωγραφικής περιοχής.

3.6.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό σε φέτες, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.

Οι εργασίες συσκευασίας και τεμαχισμού σε φέτες και μερίδες πρέπει να εκτελούνται υπό την εποπτεία του οργανισμού ελέγχου που έχει οριστεί, αποκλειστικά στην περιοχή μεταποίησης που αναφέρεται στο σημείο 4. Για να είναι εγγυημένη η διατήρηση των αρχικών και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του προϊόντος είναι απαραίτητο να εκτελούνται οι εργασίες συσκευασίας και τεμαχισμού σε φέτες και μερίδες εντός της γεωγραφικής περιοχής παραγωγής από το προσωπικό που έχει ιδιαίτερη γνώση του προϊόντος. Η επαφή με τον αέρα και η έκθεση σε ξένες περιβαλλοντικές συνθήκες του προϊόντος που έχει τεμαχιστεί σε φέτες και μερίδες και δεν περιβάλλεται από το περίβλημα εμπεριέχουν τον κίνδυνο να προκληθεί οξείδωση και επακόλουθη αμαύρωση των φετών ή της επιφάνειας της τομής που είναι εκτεθειμένη, με απώλεια του χαρακτηριστικού έντονου κόκκινου χρώματος του άπαχου τμήματος, τάγκιση του λιπαρού τμήματος και επακόλουθη αλλοίωση του αρώματος.

3.7.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση

Το προϊόν που διατίθεται στην κατανάλωση πρέπει να φέρει την ένδειξη «Coppa Piacentina».

Η ονομασία «Coppa Piacentina» πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα με ευανάγνωστους και ανεξίτηλους χαρακτήρες, διακρινόμενη σαφώς από κάθε άλλη ένδειξη της ετικέτας και ακολουθούμενη, χωρίς καμία παρεμβολή, από την ένδειξη «Denominazione di Origine Protetta» (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης).

Απαγορεύεται η προσθήκη κάθε άλλου χαρακτηρισμού ο οποίος δεν προβλέπεται ρητά.

Επιτρέπεται ωστόσο να εμφαίνονται το όνομα ή η εταιρική επωνυμία ή το σήμα ιδιωτικής επιχείρησης, εφόσον δεν έχουν εγκωμιαστικό χαρακτήρα και δεν παραπλανούν τον καταναλωτή, καθώς και το όνομα του χοιροτροφείου από το οποίο προήλθε το προϊόν.

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής

Η περιοχή μεταποίησης του προϊόντος «Coppa Piacentina» περιλαμβάνει το σύνολο της επαρχίας Piacenza, περιοριζόμενη στις περιοχές υψομέτρου μικρότερου των 900 μέτρων.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή

5.1.   Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής

Η παραγωγή του προϊόντος «Coppa Piacentina» ανάγεται στη Ρωμαϊκή εποχή και μεταβιβάστηκε από γενιά σε γενιά, επικεντρωνόμενη στη γεωγραφική περιοχή της επαρχίας Piacenza.

Η σημασία της περιοχής παραγωγής του προϊόντος «Coppa Piacentina» οφείλεται στην εξέλιξη μιας τυπικής αγροτικής κουλτούρας, κοινής σε όλη την Παδανία, από την οποία προέρχεται η πρώτη ύλη (Εμίλια Ρομάνια και Λομβαρδία). Στην περιοχή προέλευσης της πρώτης ύλης, η εξέλιξη της ζωοτεχνίας συνδέεται με την ευρεία διάδοση της καλλιέργειας σιτηρών και με τα συστήματα της ιδιαιτέρως εξειδικευμένης τυροκομίας, που ευνόησαν την παραγωγικότητα της τοπικής χοιροτροφίας.

Στην επαρχία Piacenza αναπτύχθηκε και μεταβιβάστηκε η ιδιαίτερη ικανότητα των τοπικών παραγωγών όσον αφορά την επιλογή και την επεξεργασία των τεμαχίων κρέατος. Απαιτείται ιδιαίτερη πείρα από τις επιχειρήσεις κατά τις εργασίες κατάλληλου καθαρισμού και ξακρίσματος των τεμαχίων κρέατος, με απομάκρυνση των υπολειμμάτων λίπους και των πολύ μικρών τεμαχίων άπαχου κρέατος. Με την εργασία αυτή προετοιμάζονται κατάλληλα τα μυϊκά τμήματα για τις επακόλουθες εργασίες αλάτισης και περίδεσης.

Η παρουσία κοιλάδων δροσερών και πλούσιων σε νερά, καθώς και λοφωδών περιοχών με δασώδη φυτοκάλυψη, επιδρούν θετικά στις συνθήκες των χώρων ωρίμασης.

5.2.   Ιδιοτυπία του προϊόντος

Το προϊόν «Coppa Piacentina» χαρακτηρίζεται από το κυλινδρικό σχήμα του, ελαφρώς λεπτότερο στα άκρα. Η σύσταση είναι συμπαγής, μη ελαστική. Η γεύση είναι γλυκιά και λεπτή, λεπτότερη καθώς προχωρεί η ωρίμαση. Το εξωτερικό τμήμα είναι καλυμμένο από λεπτό στρώμα ευρωτίασης που αναπτύσσεται κατά την περίοδο ωρίμασης. Στην τομή, η φέτα έχει κόκκινο χρώμα, διακοπτόμενο από λευκορόδινες γραμμώσεις λίπους.

Το μυϊκό τμήμα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του προϊόντος «Coppa Piacentina» προέρχεται από τον βαρύ ιταλικό χοίρο.

5.3.   Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με μια συγκεκριμένη ιδιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΓΕ)

Οι απαιτήσεις για τα χαρακτηριστικά του προϊόντος «Coppa Piacentina» συναρτώνται με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και με τους φυσικούς και τον ανθρώπινο παράγοντα. Ειδικότερα, ο χαρακτηρισμός της πρώτης ύλης συνδέεται στενά με την οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή προέλευσης, εντός της οποίας αναπτύχθηκαν τεχνικές εκτροφής του βαρέος ιταλικού χοίρου καθοριστικές για την ποιότητα του τεμαχίου κρέατος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του προϊόντος «Coppa Piacentina».

Επιπλέον, η επεξεργασία του προϊόντος «Coppa Piacentina» στην περιοχή της επαρχίας Piacenza συνδέεται με τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες, με την πάροδο του χρόνου, ανέπτυξαν ειδικές γνώσεις όσον αφορά τις εργασίες ξακρίσματος του τεμαχίου κρέατος, με τις οποίες προετοιμάζεται για να αποκτήσει το χαρακτηριστικό σχήμα του, ελαφρώς λεπτότερο στα άκρα.

Οι τεχνικές ικανότητες των παραγωγών στην αλάτιση, σε συνδυασμό με τη βαθιά γνώση της διαχείρισης των φάσεων ωρίμασης του προϊόντος, αποτελούν ακόμη μια μαρτυρία για τον δεσμό του προϊόντος «Coppa Piacentina» με την περιοχή παραγωγής του.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συνδέονται στενά με τα χαρακτηριστικά της περιοχής παραγωγής. Η σύνδεση αυτή αφορά ιδίως το κλίμα, που επηρεάζει με καθοριστικό τρόπο τα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος, συμβάλλοντας στην επιτυχή ολοκλήρωση των φάσεων ωρίμασης.

Ο συνδυασμός «πρώτη ύλη–προϊόν–ονομασία» συνδέεται επομένως με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής, που διαθέτει χαρακτηριστικά τα οποία δεν μπορούν να αναπαραχθούν αλλού.

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών

[Άρθρο 5 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 (4)]

Το ενοποιημένο κείμενο των προδιαγραφών μπορεί να αναζητηθεί στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση:

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

είτε

απευθείας στην αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου του Υπουργείου Πολιτικών Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών (http://www.politicheagricole.it) — επιλογή «Qualità e sicurezza» (στο επάνω και δεξιά τμήμα της οθόνης) και κατόπιν «Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE».


(1)  ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12. Αντικαταστάθηκε από τον κανονισμό (EE) αριθ. 1151/2012.

(3)  Αντικαταστάθηκε από τον κανονισμό (EE) αριθ. 1151/2012.

(4)  Βλέπε υποσημείωση 3.


Top