EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013D0730

Rådets afgørelse 2013/730/FUSP af 9. december 2013 til støtte for SEESAC's nedrustnings- og våbenkontrolaktiviteter i Sydøsteuropa som led i EU-strategien for bekæmpelse af ulovlig ophobning af og handel med SALW samt ammunition hertil

EUT L 332 af 11.12.2013, p. 19–30 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 16/11/2015

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2013/730/oj

11.12.2013   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 332/19


RÅDETS AFGØRELSE 2013/730/FUSP

af 9. december 2013

til støtte for SEESAC's nedrustnings- og våbenkontrolaktiviteter i Sydøsteuropa som led i EU-strategien for bekæmpelse af ulovlig ophobning af og handel med SALW samt ammunition hertil

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 26, stk. 2, og artikel 31, stk. 1,

under henvisning til forslag fra Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Det Europæiske Råd vedtog den 13. december 2003 en europæisk sikkerhedsstrategi, der identificerer fem centrale udfordringer, som EU må forholde sig til: terrorisme, spredning af masseødelæggelsesvåben, regionale konflikter, staters sammenbrud og organiseret kriminalitet. Følgerne af den ulovlige fremstilling, overførsel og handel med konventionelle våben, herunder håndvåben og lette våben (i det følgende benævnt »SALW«), samt den voldsomme ophobning og ukontrollerede spredning heraf står centralt i fire af disse fem udfordringer. Disse våben øger usikkerheden i Sydøsteuropa, dets naboregioner og mange andre dele af verden, forværrer konflikter og undergraver postkonfliktfredsopbygning og udgør dermed en alvorlig trussel mod fred og sikkerhed.

(2)

Den 15.-16. december 2005 vedtog Det Europæiske Råd EU-strategien for bekæmpelse af ulovlig ophobning af og handel med SALW samt ammunition hertil (i det følgende benævnt »strategien«), som fastlægger retningslinjerne for Unionens indsats på SALW-området. Strategien peger på Balkan og Sydøsteuropa som regioner, der er særlig berørt af den voldsomme ophobning og spredning af SALW. Den fastslår, at Unionen særligt vil rette opmærksomheden mod Central- og Østeuropa og understreger med særlig henvisning til Balkan, at støtte til effektiv multilateralisme samt relevante regionale initiativer vil være et effektivt instrument til gennemførelsen heraf. Den støtter også specifikt behovet for at deltage i indsatsen med henblik på at reducere overskudslagrene af SALW i Østeuropa, der stammer fra den kolde krigs tid.

(3)

På den anden gennemgangskonference i 2012 vedrørende FN's handlingsprogram vedrørende forebyggelse, bekæmpelse og udryddelse af ulovlig handel med SALW i alle dens aspekter (i det følgende benævnt »FN's handlingsprogram«), der blev vedtaget den 20. juli 2001, bekræftede alle FN's medlemsstater på ny, at de er fast besluttet på at forebygge ulovlig handel med SALW, og de tilskyndede til foranstaltninger med henblik på en yderligere forbedring af den effektive rolle, som regionale og subregionale organisationer kan spille i forbindelse med gennemførelsen af FN's handlingsprogram og det internationale instrument, der skal sætte staterne i stand til i tide og på pålidelig vis at identificere og spore ulovlige håndvåben og lette våben (i det følgende benævnt »det internationale mærknings- og sporingsinstrument«).

(4)

Clearinginstitutionen for kontrol med håndvåben og lette våben i Sydøst- og Østeuropa (South Eastern and Eastern Europe Clearinghouse for the Control of Small Arms and Light Weapons) (i det følgende benævnt »SEESAC«), der blev oprettet i 2002 i Beograd og fungerer under et fælles mandat fra De Forenede Nationers udviklingsprogram (UNDP) og Det Regionale Samarbejdsråd (efterfølgeren for stabilitetspagten for Sydøsteuropa), bistår nationale og regionale interessenter med at kontrollere og begrænse spredningen og misbruget af SALW og ammunition hertil for således at bidrage til en forbedring af stabiliteten, sikkerheden og udviklingen i Sydøst- og Østeuropa. SEESAC lægger navnlig vægt på udviklingen af regionale projekter til håndtering af, at våben rent faktisk strømmer over grænserne.

(5)

Unionen har tidligere støttet SEESAC gennem Rådets afgørelse 2002/842/FUSP som forlænget og ændret ved Rådets afgørelse 2003/807/FUSP (1) og 2004/791/FUSP (2). Senest har Unionen støttet SEESAC's våbenkontrolaktiviteter gennem Rådets afgørelse 2010/179/FUSP (3).

(6)

Unionen ønsker at finansiere endnu et SEESAC-projekt til begrænsning af truslen fra ulovlig spredning af og handel med håndvåben og lette våben (SALW) og ammunition hertil i Sydøsteuropa for at fortsætte sit bidrag til at begrænse risikoen for ulovlig handel hermed med henblik på at nå ovennævnte mål —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

1.   Med henblik på gennemførelsen af EU-strategien for bekæmpelse af ulovlig ophobning af og handel med håndvåben og lette våben (SALW) samt ammunition hertil og fremme af fred og sikkerhedprojektet til begrænsning af truslen fra ulovlig spredning af og handel med SALW og ammunition hertil i Sydøsteuropa, der skal modtage støtte fra Unionen, følgende specifikke mål:

at øge sikkerheden i forbindelse med lagre af SALW og ammunition hertil i Sydøsteuropa

at begrænse de tilgængelige lagre af SALW og ammunition hertil ved hjælp af destruktionsaktiviteter i Sydøsteuropa

at forbedre mærkningen og sporingen gennem støtte til etablering eller forbedring af de eksisterende elektroniske systemer til registrering af og fortegnelser over våben i Sydøsteuropa

at forbedre kontrollen med SALW og ammunition hertil gennem fremme og lettelse af vidensdeling, informationsudveksling og bevidstgørelse gennem et tættere regionalt samarbejde i Sydøsteuropa

at støtte indsamlingen af ulovlige SALW, eksplosive anordninger, eksplosivstoffer og ammunition hertil, der opbevares af befolkningen i de sydøsteuropæiske lande.

Unionen finansierer dette projekt, som beskrives nærmere i bilaget.

Artikel 2

1.   Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik (i det følgende benævnt »HR«) har ansvaret for gennemførelsen af denne afgørelse.

2.   Den tekniske gennemførelse af det i artikel 1 omhandlede projekt varetages af SEESAC.

3.   SEESAC udfører sine opgaver under HR's ansvar. Med henblik herpå indgår HR de nødvendige arrangementer med UNDP på vegne af SEESAC.

Artikel 3

1.   Det finansielle referencegrundlag for gennemførelsen af projektet i artikel 1, der finansieres af Unionen, er på 5 127 650 EUR. Det samlede anslåede budget for det overordnede program er 14 335 403 EUR. Programmet samfinansieres af Unionen, Kongeriget Norges Udenrigsministerium og den begunstigede.

2.   De udgifter, der finansieres med referencebeløbet i stk. 1, forvaltes i overensstemmelse med de procedurer og regler, der gælder for Unionens budget.

3.   Kommissionen overvåger, at de i stk. 1 omhandlede udgifter forvaltes korrekt. Med henblik herpå indgår Kommissionen den nødvendige aftale med UNDP på vegne af SEESAC. Det skal fremgå af aftalen, at SEESAC sørger for, at Unionens bidrag bliver synligt i en grad, der svarer til dets størrelse.

4.   Kommissionen bestræber sig på at indgå den aftale, der er omhandlet i stk. 3, snarest muligt efter denne afgørelses ikrafttræden. Den underretter Rådet om eventuelle vanskeligheder i forbindelse med denne proces og om datoen for indgåelsen af aftalen.

Artikel 4

1.   HR aflægger rapport til Rådet om gennemførelsen af denne afgørelse på grundlag af regelmæssige kvartalsrapporter udarbejdet af SEESAC. Disse rapporter danner grundlag for Rådets evaluering.

2.   Kommissionen aflægger rapport om de finansielle aspekter af det i artikel 1 omhandlede projekt.

Artikel 5

1.   Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

2.   Afgørelsen udløber 36 måneder efter datoen for indgåelsen af aftalen, jf. artikel 3, stk. 3. Den udløber dog seks måneder efter ikrafttrædelsesdatoen, hvis der ikke er indgået nogen aftale inden for denne periode.

Udfærdiget i Bruxelles, den 9. december 2013.

På Rådets vegne

A. PABEDINSKIENĖ

Formand


(1)  Rådets afgørelse 2003/807/FUSP af 17. november 2003 om forlængelse og ændring af afgørelse 2002/842/FUSP om gennemførelse af fælles aktion 2002/589/FUSP med henblik på Den Europæiske Unions bidrag til bekæmpelse af destabiliserende ophobning og spredning af håndskydevåben og lette våben i Sydøsteuropa (EUT L 302 af 20.11.2003, s. 39).

(2)  Rådets afgørelse 2004/791/FUSP af 22. november 2004 om forlængelse og ændring af afgørelse 2003/842/FUSP om gennemførelse af fælles aktion 2002/589/FUSP med henblik på Den Europæiske Unions bidrag til bekæmpelse af destabiliserende ophobning og spredning af håndskydevåben og lette våben i Sydøsteuropa (EUT L 348 af 24.11.2004, s. 46).

(3)  Rådets afgørelse 2010/179/FUSP af 11. marts 2010 til støtte for SEESAC's våbenkontrolaktiviteter i det vestlige Balkan som led i EU-strategien for bekæmpelse af ulovlig ophobning af og handel med SALW samt ammunition hertil (EUT L 80 af 26.3.2010, s. 48).


BILAG

Den Europæiske Unions bidrag til SEESAC-projektet til begrænsning af truslen fra ulovlig spredning af og handel med håndvåben og lette våben (SALW) samt ammunition hertil i Sydøsteuropa

1.   Indledning og målsætninger

Historien med omfattende ophobning af lagre af håndvåben og lette våben og ammunition hertil i Sydøsteuropa, et utilstrækkeligt antal sikre opbevaringssteder og en vedvarende mangel på tilstrækkelig kapacitet til fuldt ud at sikre dem har givet landene i regionen særlige betænkeligheder og betydet en vigtig udfordring for Den Europæiske Unions strategi for bekæmpelse af ulovlig ophobning af og handel med håndvåben og lette våben (SALW) samt ammunition hertil. Dette er grunden til, at Unionens hidtidige støtte til bekæmpelse af den trussel, som udgøres af spredningen og den ulovlige handel med SALW i og fra Sydøsteuropa, er en afgørende del af Unionens bestræbelser på at nå målene i EU's SALW-strategi.

Projektets overordnede målsætning er at fremme international fred og sikkerhed gennem løbende støtte til bestræbelser på at begrænse truslen fra den omfattende ophobning af og ulovlige handel med SALW og ammunition hertil i Sydøsteuropa. Projektet skal specifikt begrænse tilgængeligheden af overskuds-SALW og ammunition hertil, forbedre lagerfaciliteternes sikkerhed, forbedre sporingen af våben gennem en styrket registrering og mærkning samt øge overførslerne af oplysninger og viden samt bevidstheden om den trussel, der udgøres af SALW. Desuden skal programmet bidrage til stabiliteten i Sydøsteuropa ved at arbejde via rammerne for Det Regionale Samarbejdsråd (RCC).

Med udgangspunkt i den vellykkede gennemførelse af navnlig Rådets afgørelse 2010/179/FUSP og i overensstemmelse med EU's SALW-strategi har dette opfølgningsprojekt således til formål at styrke de nationale kontrolsystemer og fortsat fremme multilateralisme ved at udforme regionale mekanismer til imødegåelse af leverancer og destabiliserende spredning af SALW og ammunition hertil. For desuden at sikre en mere samlet regional dimension skal dette opfølgningsprojekt også inddrage Republikken Moldova og Kosovo (1) i SALW-kontrollens regionale processer for at sikre en egentlig holistisk, regional tilgang, som har langsigtede virkninger og er bæredygtig.

2.   Valg af implementerende organ og samordning med andre relevante finansieringsinitiativer

SEESAC er et fælles initiativ fra De Forenede Nationers udviklingsprogram og Det Regionale Samarbejdsråd (RCC, som er efterfølgeren for stabilitetspagten for Sydøsteuropa) og som sådan centrum for de SALW-relaterede aktiviteter i Sydøsteuropa. Som det udøvende organ i den regionale gennemførelsesplan i Sydøsteuropa vedrørende bekæmpelse af spredningen af håndskydevåben og lette våben (SALW) har SEESAC i over 11 år arbejdet med nationale interessenter i Sydøsteuropa om implementeringen af en holistisk tilgang til SALW-kontrol ved at gennemføre en bred vifte af aktiviteter, herunder: kampagner med henblik på bevidstgørelse og indsamling af SALW, lagerforvaltning, nedbringelse af overskud, forbedret mærknings- og sporingskapacitet samt forbedret våbeneksportkontrol. På denne måde har SEESAC erhvervet en enestående kapacitet og erfaring i forbindelse med gennemførelse af regionale interventioner med mange interessenter på grundlag af landenes fælles politiske og økonomiske baggrund, hvilket har sikret nationalt og regionalt ejerskab og langsigtet bæredygtighed af tiltagene og betydet, at SEESAC har etableret sig som den primære regionale myndighed på SALW-kontrolområdet.

SEESAC har åbnet bilaterale og multilaterale kommunikationskanaler med alle relevante aktører og organisationer. SEESAC varetager endvidere sekretariatsfunktionerne for den regionale Sydøsteuropa-styringsgruppe for håndvåben og lette våben (South East Europe Regional Steering Group for Small Arms and Light Weapons (RSG)). SEESAC er desuden medlem af og tidligere formand for styringsgruppen for initiativet til den regionale strategi til reduktion af lagre (Steering Committee of the Regional Approach to Stockpile Reduction (RASR) Initiative). SEESAC indbydes regelmæssigt til at deltage i alle relevante regionale fora, f.eks. de årlige møder mellem justits- og indenrigsministrene fra EU og Vestbalkan, NATO's strukturerede informationsudvekslingsproces vedrørende SALW og den sydøsteuropæiske forsvarsproces på ministerplan (SEDM). SEESAC har et omfattende netværk af formelle og uformelle partnerskaber med organisationer som Det Regionale Bistandscenter for Gennemførelse af Våbenkontrol og -verifikation (RACVIAC - Regional Arms Control Verification and Implementation Assistance Centre) – centret for sikkerhedssamarbejde og OSCE's Forum for Sikkerhedssamarbejde (FSC). Der afholdes regelmæssigt koordineringsmøder med andre FN-organisationer som f.eks. UNODC og UNODA via FN's koordineringsaktion vedrørende håndvåben (CASA) samt andre mekanismer. SEESAC har således udviklet sig til at være et regionalt centrum for et bredt spektrum af spørgsmål vedrørende reformer af sikkerhedssektoren med særligt fokus på SALW-kontrol og forvaltning af lagre af våben. SEESAC har hjemsted i Beograd og opererer i øjeblikket i hele Sydøsteuropa med aktiviteter i Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Republikken Moldova, Montenegro, Serbien og Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien (FYROM). Det regionale ejerskab sikres gennem RCC og den regionale styringsgruppe vedrørende SALW, hvor repræsentanter for alle stater i Sydøsteuropa fastlægger strategiske retningslinjer, initiativer og anmodninger i forbindelse med SEESAC-aktiviteter.

Tackling af fælles problemer gennem regionale initiativer har vist sig at være gavnligt for Sydøsteuropa, ikke blot på grund af den afgørende udveksling af oplysninger og fremme af den sunde regionale konkurrence, som den sætter i gang, men også fordi det bidrager til at opnå sammenhængende og let målelige resultater gennem en holistisk gennemførelse. SEESAC's deltagelse i alle relevante regionale processer og initiativer (såsom SEDM, RASR og RACVIAC) sørger for en rettidig og åbenhjertig informationsudveksling, et solidt kendskab til situationen og den fremsynethed, der er nødvendig for at sikre, at gennemførelsen ikke udviser tendenser til overlapning, og at den svarer til regeringernes og regionernes aktuelle behov samt udviklingen.

SEESAC tager i alle sine aktiviteter udgangspunkt i indsamlede basisoplysninger, sikrer sig godkendelse og politisk støtte fra nationale interessenter, inden der skrides til handling. SEESAC har gennemført sine tidligere EU-finansierede projekter med en meget høj gennemførelsesprocent i henseende til de påtænkte aktiviteter, leveret bæredygtige projektresultater ved at udvikle og fremme nationalt ejerskab til sine projekter og aktiviteter og fremmet regional samordning, udveksling af erfaringer og bedste praksis samt regional forskning. SEESAC's ekspertise inden for SALW og indgående viden om regionale spørgsmål og relevante interessenter gør den til den mest hensigtsmæssige partner i forbindelse med gennemførelsen af denne særlige foranstaltning.

Projektet supplerer desuden et sideløbende SEESAC-initiativ om kontrol med våbenoverførsler, der søger at øge kapaciteten til at kontrollere våbenhandel gennem øget gennemsigtighed og regionalt samarbejde (2). Med særligt henblik på Bosnien-Hercegovina supplerer projektet desuden yderligere to projekter, navnlig:

EXPLODE-projektet, der finansieres af den kortsigtede komponent under EU's stabilitetsinstrument og gennemføres af UNDP's kontor i Sarajevo i samarbejde med OSCE's mission i Bosnien-Hercegovina, med henblik på forbedring af sikkerheden for befolkningen i Bosnien-Hercegovina ved at mindske lagrene af ustabil ammunition og forbedre lagersikkerheden

SECUP-projektet for Bosnien-Hercegovina med henblik på sikkerhedsopgraderinger på ammunitions- og våbenlagre, som gennemføres i fællesskab af OSCE's mission i Bosnien-Hercegovina og forsvarsministeriet i Bosnien-Hercegovina, idet EUFOR sørger for teknisk rådgivning og overvågning af sikkerhedsaspekterne af projektgennemførelsen. SEESAC vil regelmæssigt tage kontakt til EUFOR Althea, OSCE's mission i Bosnien-Hercegovina og UNDP's kontor i Sarajevo for at sikre løbende samordning og komplementaritet med de pågældende projekter samt med det internationale samfunds igangværende bestræbelser på at håndtere spørgsmålet om Bosnien-Hercegovinas forsvarsministeriums overskudslagre af konventionel ammunition og med henblik på eventuelle fremtidige planer om en kampagne med det formål at indsamle ulovlige konventionelle våben i Bosnien-Hercegovina.

SEESAC vil i forbindelse med andre lande, der er omfattet af projektet, koordinere sit arbejde med følgende internationale bistandsbestræbelser:

I Montenegro skal MONDEM-projektet, der forvaltes af De Forenede Nationers udviklingsprogram i partnerskab med OSCE, arbejde på at reducere risici i forbindelse med spredningsbekæmpelse gennem udformning af sikre oplagringsinfrastrukturer og forvaltningssystemer i forbindelse med konventionel ammunition, begrænsning af faren for eksplosioner for lokalsamfundene gennem miljøvenlig demilitarisering, destruktion af giftigt farligt affald (flydende raketdrivmiddel) og støtte til en forsvarsreform gennem destruktion af et begrænset antal tunge våbensystemer, der er udpeget af det montenegrinske forsvarsministerium.

I Kosovo (1) har KOSSAC-projektet, der oprindeligt var udformet til at begrænse den væbnede vold i Kosovo (1) og øge sikkerheden i samfundet, i årenes løb udviklet sig til et samlet projekt til forebyggelse af væbnet vold med stærkt fokus på en reform af sikkerhedssektoren og kapacitetsudvikling.

I Serbien er CASM-projektet, der finansieres af De Forenede Nationers udviklingsprogram og Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, udarbejdet for at forbedre sikkerheden på allerede fastlagte oplagringsfaciliteter til konventionel ammunition og bortskaffelse af rapporteret overskudsammunition.

SEESAC tager også regelmæssigt kontakt til OSCE, NATO og Norsk Folkehjelp samt andre relevante aktører for at sikre komplementaritet i foranstaltningerne, tidsfrister for indsatsen og omkostningseffektivitet i ressourceudnyttelsen.

3.   Projektbeskrivelse

Gennemførelsen af projektet vil føre til øget sikkerhed og stabilitet, ikke blot i Sydøsteuropa, gennem bekæmpelse af spredningen af og den ulovlige handel med SALW og ammunition hertil. Projektet vil direkte bidrage til gennemførelsen af EU's sikkerhedsstrategi, EU's SALW-strategi, FN's handlingsplan, det internationale mærknings- og sporingsinstrument og FN's våbenprotokol og specifikt forbedre det regionale samarbejde om bekæmpelse af truslen fra spredning af SALW og ammunition hertil. Projektet skal navnlig føre til:

forbedret sikkerhed og forvaltning af lagre af SALW gennem en forbedring af oplagringsfaciliteterne

begrænset overskud og konfiskerede lagre af SALW og ammunition hertil som følge af destruktion

forbedret kapacitet til mærkning og sporing af samt fortegnelser over SALW

styrket regionalt samarbejde og informationsudveksling

begrænsning af mængden af ulovlige våben, der opbevares af befolkningen, gennem øget bevidstgørelse og våbenindsamlingskampagner.

Projektets geografiske dækningsområde er Sydøsteuropa, og de direkte projektbegunstigede er Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo (1), Republikken Moldova, Montenegro, Serbien og FYROM.

3.1.   Øget sikkerhed i forbindelse med lagrene gennem infrastrukturforbedringer og kapacitetsudvikling

Mål

Denne aktivitet skal begrænse truslen for spredning af og ulovlig handel med SALW og ammunition hertil ved at forbedre sikkerheden og forvaltningen af lagrene i forbindelse med oplagring af konventionelle våben og ammunition i Bosnien-Hercegovina, Kosovo (1), Republikken Moldova, Montenegro, Serbien og FYROM.

Beskrivelse

Den vellykkede gennemførelse af Rådets afgørelse 2010/179/FUSP med en tostrenget tilgang, der går ud på at 1) forbedre sikkerheden på oplagringsfaciliteterne i tre lande (3) og 2) opbygge kapaciteten blandt det personale, der har til opgave at forvalte lagrene (4), har i betydeligt omfang øget sikkerheden og begrænset risikoen for uønsket spredning af lagre af SALW og ammunition hertil. På grundlag af disse resultater skal anden fase af projektet fortsætte med at forbedre sikkerheden på våben- og ammunitionslagre i Sydøsteuropa ved at yde supplerende specifik teknisk og infrastrukturrelateret bistand i overensstemmelse med bedste internationale praksis og standarder. Projektaktiviteterne skal støtte forsvarsministerierne i Bosnien-Hercegovina, Republikken Moldova, Montenegro og FYROM samt indenrigsministerierne i Republikken Serbien, FYROM og Kosovo (1) ved at levere og installere det nødvendige udstyr til sikring af våben- og ammunitionslagre. Der vil desuden i nødvendigt omfang blive tilbudt uddannelse til personale med ansvar for lagerforvaltning. De faciliteter, hvor sikkerheden skal forbedres, vil blive udvalgt på grundlag af en vurdering af prioriteterne samt de sikkerhedsrisici, de udgør.

Specifikt lægger projektet op til følgende aktiviteter:

Bosnien-Hercegovina: sikkerhedsopgraderinger på forsvarsministeriets ammunitionslagre og lagre for konventionelle våben, herunder gennem installation og/eller renovering af indhegningen af faciliteter og af belysning, tyverialarmsystemer, interne TV-overvågningssystemer (CCTV) og telekommunikationsudstyr som supplement til det arbejde med lagersikkerhed, der udføres af UNDP og OSCE

Kosovo (1): forbedring af politiets lagerforvaltningskapacitet gennem uddannelse og vurdering af den aktuelle status. Renovering af et lille, lokalt SALW- og ammunitionslager

FYROM: sikkerhedsopgradering af indenrigsministeriets centrale lagerfacilitet (Orman) gennem levering af sikkerhedsudstyr og gennemførelse af infrastrukturopgraderinger, herunder renovering af indhegningen af faciliteterne, CCTV-udstyr og belysning og nye sikkerhedsdøre til lagerbygningerne. Sikkerhedsopgradering af den centrale lagerfacilitet for de væbnede styrker i FYROM gennem levering og installation af videoovervågning og forbedring af områdets og bygningernes sikkerhed gennem reparation af indhegningen, installation af nye indgangsporte og renovering af magasinernes sikkerhedsdøre

Republikken Moldova: sikkerhedsopgradering af indenrigsministeriets centrale våben- og ammunitionsdepot (CAMD), herunder installation af sikkerhedshegn, adgangskontrolsystemer og levering af et elektronisk våbenregister

Montenegro: fysiske forbedringer af ammunitionslageret i Brezovik, herunder overordnede forbedringer af lagerets sikkerhedsinfrastruktur. Udvikling af et centralt register over våben og ammunition under oplagring

Serbien: sikkerhedsopgradering af indenrigsministeriets primære SALW-lagerfacilitet, herunder videoovervågning og adgangskontrol

Regional uddannelse i lagerforvaltning: skal gennemføres både regionalt (årligt) og nationalt (efter behov).

Projektresultater og indikatorer for gennemførelse:

Projektet skal resultere i øget sikkerhed i Sydøsteuropa gennem nedsættelse af risikoen for ulovlig handel ved at

øge sikkerheden på SALW-lagrene i BiH (4), Kosovo (1) (1), Republikken Moldova (2), Montenegro (1), Serbien (1) og FYROM (2) gennem målbare sikkerhedsorienterede infrastrukturopgraderinger

øge kapaciteten blandt personalet til at beskytte lagre ved at uddanne mindst 60 medarbejdere fra modtagerlandene på tre workshops og tilbyde målrettet uddannelse på nationalt plan.

3.2.   Reduktion af lagre gennem destruktion af SALW og ammunition

Mål

At øge sikkerheden og mindske risikoen for spredning ved væsentligt at reducere mængden af konventionelle overskudsvåben og konventionel overskudsammunition.

Beskrivelse

På grundlag af den vellykkede gennemførelse af den tidligere fase, hvor i alt 78 366 våben (45 275 i Serbien og 33 091 i Kroatien) blev destrueret, og med henblik på yderligere at reducere overskuddet af SALW, der opbevares af statslige institutioner og civile, og således nedbringe risikoen for omledning eller ulovlig handel med disse våben, skal projektet bortskaffe op til 165 000 SALW ved at gennemføre flere destruktionsaktiviteter i

Albanien (op til 120 000 våben)

Bosnien-Hercegovina (op til 4 500 våben)

Kosovo (1) (op til 2 500 våben)

FYROM (op til 1 500 våben)

Republikken Moldova (op til 2 500 våben)

Montenegro (op til 4 000 våben)

Serbien (op til 30 000 våben).

I Albanien skal gevinsten ved bortskaffelse af overskudsammunition, der opbevares af forsvarsministeriet, modsvares af destruktionen af SALW, navnlig i betragtning af overskudslagerets størrelse og udfordringen med at sikre det. I Serbien skal gevinsten i henhold til Rådets afgørelse 2010/179/FUSP styrkes yderligere med bortskaffelse af flere overskydende og konfiskerede våben, samtidig med at det er vigtigt at indlede lignende tiltag i andre lande for markant at nedbringe risikoen for spredning af og ulovlig handel med overskudsvåben. Projektet skal desuden gennemføre en destruktion af overskydende og konfiskerede sprængstoffer og SALW-ammunition, der opbevares af indenrigsministerierne og af forsvarsministerierne.

Projektresultater/indikatorer for gennemførelse:

Projektet skal munde ud i en markant mindsket risiko for spredning af SALW ved at reducere antallet af overskydende og konfiskerede håndskydevåben og lette våben, sprængstoffer og ammunition, der er oplagret i Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo (1), Republikken Moldova, Montenegro, Serbien og FYROM:

destruktion af op til 165 000 konventionelle våben

demilitarisering og destruktion af op til i alt 12 442 stykker ammunition og sprængstoffer, hvor der er risiko for spredning.

3.3.   Bedre mærkning, sporing og registrering af SALW

Mål

At forbedre mærknings- og sporingskapaciteten gennem støtte til etablering eller forbedring af de eksisterende elektroniske systemer til registrering af og fortegnelser over våben i Sydøsteuropa.

Beskrivelse

Denne del af projektet bidrager til en styrkelse af retsstatsprincipperne ved at begrænse, registrere og måle mængden af og efterspørgslen efter SALW. Projektet er udformet i overensstemmelse med FN's handlingsprogram, det internationale mærknings- og sporingsinstrument, FN's våbenprotokol og Rådets direktiv 91/477/EØF samt fælles holdning 2008/944/FUSP og vil derfor styrke gennemførelsen af disse ved at forbedre de sydøsteuropæiske staters kapacitet til at mærke, spore og føre fortegnelser over våben, navnlig ved at fokusere på de nationale myndigheders kapacitet til at føre fortegnelser over lovlige våben i civiles besiddelse ved at støtte forbedring og digitalisering af sådanne systemer. Samtidig skal kapaciteten til mærkning, sporing og ballistisk analyse af våben forbedres.

Projektet lægger vægt på at sikre sammenhæng og komplementaritet mellem FN- og EU-aktiviteter under nationale, regionale og tematiske programmer, og alle aktiviteter under dette mål skal søge at nå et højt niveau af synergi og komplementaritet med Interpol (iARMS)- og Europolinitiativer på dette område.

Projektet skal støtte forbedring af kapaciteten til at mærke, spore og føre fortegnelse over SALW i Sydøsteuropa gennem en blanding af uddannelse og bistand på teknisk niveau, yderligere styrket af normativ og institutionel analyse:

Albanien: det skal yde støtte til det albanske statspoliti med henblik på at udvikle og indføre et centralt elektronisk våbenregister ved at designe systemet, levere og installere den nødvendige hardware samt tilbyde uddannelse til personalet

Bosnien-Hercegovina: det skal hjælpe statens efterforsknings- og beskyttelsesagentur (SIPA) med at fortsætte sine bestræbelser og resultater med hensyn til at styrke ikkespredning af SALW gennem forbedring af den tekniske kapacitet til at efterforske og håndhæve SALW-kontrol

FYROM: det skal arbejde med de nationale myndigheder med henblik på yderligere at styrke det eksisterende våbenregistreringssystem ved at opgradere softwaren, således at den omfatter våben, der ejes af sikkerhedsstyrkerne, og ved at uddanne mere personale til at føre fortegnelser over skydevåben i overensstemmelse med lovgivningen

Kosovo (1): det skal arbejde sammen med Kosovos (1) polititjeneste om at udvikle operative standardprocedurer og tilbyde uddannelse i gennemførelse af disse. Samtidig skal det forsøge at kortlægge strukturen i den ulovlige handel med SALW ved at arbejde sammen med de relevante myndigheder om at identificere de væsentligste risikoområder

Serbien: det skal støtte forbedring af indenrigsministeriets ballistiske laboratoriums tekniske kapacitet til at mærke og spore våben og ammunition gennem indkøb af specialudstyr og tilbud om uddannelse

I regionerne:

skal projektet støtte etableringen af et regionalt netværk af våbeneksperter i Sydøsteuropa og organisere op til seks regionale workshops med henblik på at øge vidensdelingen

skal netværket støttes af en onlineplatform, der skal lette udveksling af viden og oplysninger

vil SEESAC tage tæt kontakt til Conflict Armament Research Ltd. (CAR) for at lette udveksling af oplysninger om ulovlige våben mellem SEESAC, det regionale netværk af våbeneksperter og CAR's iTrace-projekt

skal der gennemføres en projektvurdering, der kortlægger de retlige og tekniske muligheder for tættere og mere institutionaliseret deling af data om sporing og ballistik.

Projektresultater/indikatorer for gennemførelse:

indførelse af et centralt elektronisk våbenregister i Albanien

forbedring i Bosnien-Hercegovina af statens efterforsknings- og beskyttelsesagenturs kapacitet til at spore og efterforske SALW og ammunition

opgradering af det elektroniske våbenregister i FYROM til også at omfatte våben, der ejes af sikkerhedsstyrkerne; uddannelse af mindst 25 personer i de nye bestemmelser

udvikling af operative standardprocedurer med hensyn til mærkning, sporing og fortegnelser over SALW til Kosovos (1) politi; afslutning af projektvurdering, der skal kortlægge strukturen i den ulovlige handel

forbedring af det serbiske indenrigsministeriums tekniske kapacitet til at spore våben og ammunition

etablering af et regionalt netværk af våbeneksperter, der er funktionsdygtigt; afholdelse af seks workshops

oprettelse af en onlineplatform, der skal lette udveksling af viden og oplysninger fra det regionale netværk af våbeneksperter

styrket udveksling af oplysninger mellem SEESAC, det regionale netværk af våbeneksperter og iTrace-projektet

afslutning af projektvurdering om sammenkædning af registreringssystemer

3.4.   Regionalt samarbejde om bevidstgørelse, informationsudveksling og videnoverførsel

Mål

Yderligere at øge kapaciteten til at bekæmpe den trussel, der udgøres af SALW og ammunition hertil, gennem fremme og lettelse af vidensdeling, informationsudveksling og bevidstgørelse gennem et tættere regionalt samarbejde i Sydøsteuropa.

Beskrivelse

Projektet skal øge kapaciteten i nationale SALW-kommissioner og relevante institutioner, der er beskæftiget med kontrol af våben, ved at yde teknisk bistand og kapacitetsudvikling, samtidig med at udveksling af oplysninger lettes. Projektet skal arbejde tæt sammen med institutionerne for at kortlægge deres behov og udvikle de nødvendige støtteværktøjer, der skal gøre det muligt for dem yderligere at styrke deres kapacitet til at kontrollere konventionelle våben og ammunition hertil. Samtidig skal projektet etablere og lette en regional informationsudvekslingsproces, der skal samle repræsentanter for nationale SALW-kommissioner og institutioner, der er beskæftiget med våbenkontrol med henblik på at øge samarbejde og vidensdeling regionalt. Den regionale informationsudvekslingsproces skal bestå af:

formelle regionale møder mellem nationale SALW-kommissioner to gange årligt

formaliseret indsamling af indhøstede erfaringer med hensyn til SALW-kontrol i Sydøsteuropa

udarbejdelse af en håndbog over national SALW-lovgivning i Sydøsteuropa; notater og andre vidensprodukter, der er nødvendige for en effektiv gennemførelse af SALW-kontrol

udarbejdelse af en regional undersøgelse af betydningen af SALW for vold i hjemmet og kønsbestemt vold

udvikling af en onlineplatform og webportal til vidensdeling, der skal gøre det muligt regelmæssigt at dele viden og erfaringer om projekter, aktiviteter og oplæg vedrørende SALW-kontrol

fremme af bilateral informationsudveksling gennem tilrettelæggelse af studiebesøg og ekspertudvekslinger.

Den formaliserede indsamling af indhøstet erfaring og oprettelsen af en videnbase skal yderligere styrke de sydøsteuropæiske landes kapacitet til at udforme, konceptualisere og gennemføre aktiviteter vedrørende SALW-kontrol, samtidig med at de kan eksportere viden til andre regioner. Den betydelige erfaring, der således indsamles i Sydøsteuropa, kan også være til gavn i andre dele af verden.

Projektresultater/indikatorer for gennemførelse:

øget regionalt samarbejde med hensyn til at bekæmpe truslen fra den omfattende ophobning af og ulovlige handel med SALW og ammunition hertil gennem

tilrettelæggelse af op til seks formelle møder i SALW-kommissioner

fremme af bilateral vidensdeling og informationsudveksling

udvikling af nationale SALW-strategier, hvis det er relevant

levering af uddannelse og kapacitetsopbygning på nationalt niveau baseret på behovsevaluering

øget erkendelse af betydningen af SALW for vold i hjemmet og kønsbestemt vold gennem udarbejdelse og fremme af en regional undersøgelse.

Øget kapacitet i nationale SALW-kommissioner og andre institutioner, der er beskæftiget med våbenkontrol, gennem

etablering af en platform til vidensdeling

udgivelse af en håndbog om lovgivningen om våbenkontrol og formalisering af indsamling af indhøstede erfaringer med hensyn til SALW-kontrol i Sydøsteuropa

ydelse af teknisk rådgivning.

3.5.   Indsamlings- og oplysningskampagner

Mål

At øge sikkerheden og nedbringe truslen fra ulovlig handel med SALW og ammunition hertil ved at

støtte indsamlingen af ulovlige og uønskede våben, eksplosive anordninger, eksplosivstoffer og ammunition hertil, der opbevares af befolkningen i de sydøsteuropæiske lande

bistå med at legalisere våben i civiles besiddelse gennem registrering af disse våben

øge bevidstheden om farerne ved at være i besiddelse af ulovlige våben.

Beskrivelse

Under den første fase af projektet (Rådets afgørelse 2010/179/FUSP) blev der ført en halvanden år lang indsamlings- og oplysningskampagne i Kroatien, der resulterede i indsamling af 1 753 våben, 16 368 ulovlige fragmenteringsvåben, 818 153 stykker ammunition og 620 kg. sprængstof og en øget offentlig bevidsthed. I Serbien hjalp en innovativ oplysningskampagne, der gjorde brug af en onlineplatform, SEESAC med at indsamle uvurderlige oplysninger om de fremherskende holdninger og om tilstedeværelsen af SALW. Rustet med erfaringerne fra disse kampagner skal den anden fase af projektet fokusere på tre indbyrdes forstærkende spor:

udformning og gennemførelse af indsamlingskampagner, der skal baseres på målrettede bevidstgørende foranstaltninger med henblik på korrekt oplysning om legaliseringen og den frivillige indlevering af ulovlige skydevåben

udvikling og gennemførelse af aktiviteter med henblik på at øge bevidstheden om farerne ved at være i besiddelse af ulovlige våben, ammunition og sprængstoffer

anvendelse af innovative værktøjer som f.eks. crowdsourcing til at kortlægge ulovlig besiddelse af skydevåben og øge bevidstheden i befolkningen om faren ved ulovlige våben.

Projektresultater/indikatorer for gennemførelse:

Projektet skal øge sikkerheden i Sydøsteuropa og reducere befolkningens ulovlige våbenbesiddelse ved at

nedbringe antallet af våben, eksplosivstoffer, ammunition og eksplosive anordninger i civiles besiddelse

øge bevidstheden gennem udformning og gennemførelse af kampagner i mindst seks lande.

4.   Hvem får gavn af projektet

De, der vil få direkte gavn af projektet, er de nationale institutioner, der har ansvaret for SALW-kontrol i Sydøsteuropa. Med hensyn til lagerforvaltningskapacitet vil forsvarsministerierne i Bosnien-Hercegovina, Republikken Moldova, Montenegro og FYROM samt indenrigsministerierne i Kosovo (1), Republikken Moldova, Serbien og FYROM drage fordel af kapacitetsudvikling og forbedret infrastruktur i lagrene. De, der vil få direkte gavn af indsatsen til reduktion af lagre er indenrigsministerierne i Bosnien-Hercegovina, Kosovo (1), Republikken Moldova, Montenegro, Serbien og FYROM samt forsvarsministerierne i Albanien, Bosnien-Hercegovina, FYROM og Republikken Moldova. De, der vil få direkte gavn af kapaciteten til at mærke, spore og føre fortegnelse over SALW, er indenrigsministerierne i Albanien, FYROM, Kosovo (1) og Serbien og statens efterforsknings- og beskyttelsesagentur i Bosnien-Hercegovina, mens de øvrige indenrigsministerier vil drage fordel af det regionale netværk af våbeneksperter. Endelig vil de nationale SALW-kommissioner og andre institutioner, der er ansvarlige for kontrol af håndskydevåben og lette våben i Sydøsteuropa, få gavn af uddannelse og udveksling af oplysninger samt regionalt samarbejde.

De foreslåede aktiviteter er fuldt ud i overensstemmelse med de nationale prioriteter vedrørende SALW-kontrol og er blevet godkendt af de relevante nationale SALW-kontrolmyndigheder, der har givet deres accept af og tilsagn om at ville nå projektresultater.

Den almindelige befolkning i landene i Sydøsteuropa og i EU, der risikerer at blive ofre for den omfattende spredning af SALW, vil indirekte få gavn af dette projekt efterhånden som risikoen bliver mindre.

5.   EU's synlighed

SEESAC skal træffe alle passende foranstaltninger for at skabe opmærksomhed omkring det faktum, at tiltaget finansieres af Den Europæiske Union. Sådanne foranstaltninger vil blive gennemført i overensstemmelse med håndbogen i kommunikation og synlighed for EU's optræden udadtil, som Europa-Kommissionen har udarbejdet og offentliggjort. SEESAC vil dermed sikre synligheden af EU's bidrag gennem passende branding og PR, som fremhæver EU's rolle, sikrer åbenhed i dets indsats og skaber øget bevidsthed om grundene til afgørelsen og om EU's støtte til den og resultaterne af denne støtte. Det materiale, der produceres i forbindelse med projektet, vil på en iøjnefaldende måde vise EU-flaget i overensstemmelse med EU's retningslinjer for korrekt anvendelse og gengivelse af flaget.

I betragtning af at de planlagte aktiviteter varierer meget i omfang og karakter, vil der blive brugt en række PR-værktøjer, herunder traditionelle medier, websteder, sociale medier, informations- og PR-materiale, bl.a. infographics, foldere, nyhedsbreve, pressemeddelelser og andet, hvis det er relevant. Publikationer, offentlige begivenheder, kampagner, udstyr og bygge- og anlægsarbejde, der er indkøbt under projektet, vil blive mærket i overensstemmelse hermed. For yderligere at forstærke effekten ved at øge bevidstheden hos de forskellige nationale regeringer og i offentligheden, i det internationale samfund samt blandt lokale og internationale medier vil henvendelse til hver enkelt målgruppe ske i et sprog, der er tilpasset denne målgruppe.

6.   Varighed

På baggrund af de erfaringer, der er gjort med gennemførelsen af Rådets afgørelse 2010/179/FUSP og under hensyntagen til projektets regionale geografiske anvendelsesområde, antallet af projektbegunstigede samt antallet og kompleksiteten af de planlagte aktiviteter er tidsrammen for gennemførelsen 36 måneder.

7.   Generel opbygning

Den tekniske gennemførelse af dette tiltag varetages af SEESAC, et regionalt initiativ, der arbejder i henhold til et mandat fra De Forenede Nationers udviklingsprogram og Det Regionale Samarbejdsråd, der er efterfølgeren for stabilitetspagten for Sydøsteuropa. SEESAC er et udøvende organ i den regionale gennemførelsesplan vedrørende bekæmpelse af spredningen af håndskydevåben og lette våben (SALW) og fungerer som sådan som knudepunkt for alle SALW-relaterede spørgsmål i den sydøsteuropæiske region.

SEESAC får det overordnede ansvar for gennemførelsen af projektaktiviteter og står til regnskab for projektets gennemførelse. Projektet er planlagt til at vare 3 år (36 måneder), og det samlede anslåede budget for projektet er 14 335 403 EUR med sikret medfinansiering fra Norge.

8.   Partnere

SEESAC skal gennemføre tiltaget direkte i tæt samarbejde med forsvarsministerierne i Albanien, Bosnien-Hercegovina, Republikken Moldova, Montenegro, FYROM, med indenrigsministerierne i Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo (1), Republikken Moldova, Montenegro, Serbien, FYROM og statens efterforsknings- og beskyttelsesagentur i Bosnien-Hercegovina samt med nationale SALW-kommissioner i Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo (1), Republikken Moldova, Montenegro, Serbien og FYROM.

Dette tiltag er en del af et bredere våbenkontrolprogram i det vestlige Balkan og suppleres af et projekt vedrørende våbeneksportkontrol, der finansieres af Kongeriget Norges Udenrigsministerium og kapacitetsudviklingsprogrammet for forvaltning af våbenlagre i Republikken Serbien (CASM). Programmets samlede anslåede budget er på 14 335 403 EUR med et bidrag fra Unionen, der beløber sig til op til 5 127 650 EUR, hvilket dækker op til 35,77 % af det samlede anslåede budget. Norges bidrag udgør i alt 411 689 EUR (3 140 000,00 NOK i henhold til FN's operationelle valutakurs for juni 2013), hvilket dækker 2,87 % af programmets samlede budget. Bidraget fra de projektbegunstigede udgør i alt 61,36 % af programmets samlede budget.

9.   Rapportering

Rapporteringen, såvel beretning som regnskab, skal dække tiltaget i sin helhed som beskrevet i den pågældende specifikke finansieringsaftale og det tilknyttede budget, uanset om dette tiltag finansieres helt eller delvist af Kommissionen.

Hvert kvartal skal der forelægges situationsrapporter i form af en beretning for at registrere og overvåge fremskridt hen imod realisering af de vigtigste resultater.

10.   Anslået budget

Det samlede anslåede budget for det EU-finansierede projekt beløber sig til 5 127 650 EUR.


(1)  Denne betegnelse indebærer ingen stillingtagen til Kosovos status, og den er i overensstemmelse med UNSCR 1244 (1999) og ICJ's udtalelse om Kosovos uafhængighedserklæring.

(2)  Komponenten vedrørende kontrol med våbenoverførsler finansieres af Kongeriget Norges Udenrigsministerium og gennemføres af SEESAC.

(3)  I Kroatien blev sikkerheden i indenrigsministeriets centrale våbenlager "MURAT" forbedret, da der blev installeret videoovervågning, i Bosnien-Hercegovina blev der installeret 41 sikkerhedsdøre, og sikkerheden på fire af forsvarsministeriets SALW- og ammunitionsoplagringsfaciliteter blev styrket, sikkerheden på Montenegros forsvarsministeriums ammunitionsdepot "TARAS" blev opgraderet til internationale sikkerhedsstandarder.

(4)  Der blev udarbejdet et kursus i lagerforvaltning, og i alt 58 embedsmænd på operativt plan fra forsvarsministerierne, de væbnede styrker og indenrigsministerierne i Bosnien-Hercegovina, Kroatien, (FYROM), Montenegro og Serbien blev uddannet i lagerforvaltning.


Top