Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014H0180

2014/180/EU: Kommissionens henstilling af 27. marts 2014 om anden koordinerede kontrolplan med henblik på at bestemme prævalensen af svigagtig praksis ved markedsføring af visse fødevarer EØS-relevant tekst

EUT L 95 af 29.3.2014, p. 64–68 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2014/180/oj

29.3.2014   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 95/64


KOMMISSIONENS HENSTILLING

af 27. marts 2014

om anden koordinerede kontrolplan med henblik på at bestemme prævalensen af svigagtig praksis ved markedsføring af visse fødevarer

(EØS-relevant tekst)

(2014/180/EU)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 882/2004 af 29. april 2004 om offentlig kontrol med henblik på verifikation af, at foderstof- og fødevarelovgivningen samt dyresundheds- og dyrevelfærdsbestemmelserne overholdes (1), særlig artikel 53,

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I henhold til artikel 53 i forordning (EF) nr. 882/2004 kan Kommissionen anbefale koordinerede kontrolplaner, der om fornødent tilrettelægges på ad hoc-basis, navnlig med henblik på at bestemme prævalensen af farer i foderstoffer, fødevarer og dyr.

(2)

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/13/EF (2) fastlægger EU-regler om mærkning af fødevarer, der gælder for alle fødevarer.

(3)

I henhold til direktiv 2000/13/EF må mærkningen og metoderne ikke vildlede forbrugeren, især med hensyn til fødevarens egenskaber, herunder dens egentlige art og dens identitet. I mangel af specifik EU-lovgivning eller national lovgivning gælder det desuden, at varebetegnelsen udgøres af det navn, der har vundet hævd i den medlemsstat, hvor salget finder sted, eller af en beskrivelse af fødevaren, der skal være så nøjagtig, at køberen oplyses om dens egentlige art.

(4)

Endvidere skal alle ingredienser anføres på etiketten af færdigpakkede fødevarer, der er bestemt til den endelige forbruger eller storkøkkener. Navnlig skal det på fødevarer, der indeholder kød som ingrediens, når varen er bestemt til den endelige forbruger eller storkøkkener, også angives, hvilke dyrearter kødet hidrører fra, direkte på emballagen eller på en vedhæftet etiket. Hvis en ingrediens nævnes i fødevarebetegnelsen, skal mængden heraf udtrykt i procent også angives i ingredienslisten, så forbrugeren ikke vildledes med hensyn til fødevarens identitet og sammensætning.

(5)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 853/2004 (3) fastlægger yderligere krav til mærkning af specifikke fødevarer af animalsk oprindelse. Det fastsættes deri bl.a., at pakker, der er beregnet til den endelige forbruger, og som indeholder hakket kød fra bl.a. enhovede dyr, skal være forsynet med en oplysning om, at produktet skal koges eller steges, inden det indtages, hvis og i det omfang det kræves af den nationale lovgivning i den medlemsstat, på hvis område produktet markedsføres.

(6)

Efter offentlig kontrol, som siden december 2012 er blevet foretaget i en række medlemsstater, blev Kommissionen underrettet om, at visse færdigpakkede varer indeholdt hestekød, som ikke var opført på ingredienslisten, der var angivet direkte på emballagen eller på en vedhæftet etiket. I stedet henviste betegnelsen på visse sådanne fødevarer og/eller de medfølgende ingredienslister på misvisende vis udelukkende til forekomst af oksekød.

(7)

I henhold til artikel 17 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 (4) skal ledere af fødevare- og foderstofvirksomheder sikre, at de krav i fødevarelovgivningen, der er relevante for deres aktiviteter, er opfyldt i alle produktions-, tilvirknings- og distributionsled i den virksomhed, som er under deres ledelse, og kontrollere, at de pågældende krav overholdes.

(8)

Kommissionens henstilling 2013/99/EU (5) henstillede, at medlemsstaterne gennemførte en koordineret kontrolplan med henblik på at bestemme prævalensen af svigagtig praksis ved markedsføring af visse fødevarer i en periode på en måned. Den anbefalede koordinerede kontrolplan omfattede to foranstaltninger. Den første foranstaltning bestod af passende kontroller udført i detailleddet og på andre virksomheder for at bestemme om færdigpakkede fødevarer og ikke-færdigpakkede fødevarer indeholdt hestekød, der ikke var behørigt angivet på emballagen eller, når det drejede sig om ikke-færdigpakkede fødevarer, hvis forekomst forbrugeren eller storkøkkenerne ikke var blevet oplyst om. Den anden foranstaltning bestod af passende kontroller, der gennemførtes på virksomheder, der håndterede hestekød til konsum, herunder fødevarer, der havde oprindelse i tredjelande, med henblik på påvisning af restkoncentrationer af phenylbutazon.

(9)

Resultaterne af den koordinerede kontrolplan bekræftede tilbagevendende manglende overholdelse af lovgivning gældende for mærkning af kødprodukter i de fleste medlemsstater. Det er derfor nødvendigt at følge op på den koordinerede kontrolplan med endnu en runde af kontroller i detailleddet og andre virksomheder for at bestemme om de praksisser, der blev identificeret i den første koordinerede kontrolplan, stadig findes.

(10)

På den anden side viste de offentlige kontroller, der blev udført for at kontrollere forekomsten af restkoncentrationer af phenylbutazon, ikke nogen vidt udbredt tilbagevendende manglende overholdelse. Det virker derfor ikke nødvendigt for indeværende at anbefale endnu en runde af koordinerede kontroller heraf.

(11)

Under den første koordinerede kontrolplan rådgav EU-referencelaboratoriet for animalske proteiner i foderstoffer om brugen af metoder til at påvise forekomsten af udeklarerede arter i prøverne. Der er endnu ikke en valideret metode for denne analyse, men efter at have hørt eksperter, er rådet om anvendelsen af en harmoniseret protokol blevet opdateret af det førnævnte laboratorium og stillet til rådighed på dets websted.

(12)

Medlemsstaterne bør meddele de anvendte metoder, resultaterne af kontrollerne og de tiltag, der er blevet taget ved positive resultater, til Kommissionen inden for en fastsat tidsfrist og i et harmoniseret format.

(13)

Efter høring af Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed —

VEDTAGET DENNE HENSTILLING:

1.

Medlemsstaterne bør gennemføre en koordineret kontrolplan i en periode på fire hinanden følgende uger inden for perioden fra den 21. april til den 16. juni 2014 i overensstemmelse med bilag I til denne henstilling.

2.

Medlemsstaterne bør rapportere resultaterne af de offentlige kontroller udført i henhold til punkt 1, og ethvert relevant håndhævelsestiltag, der er taget, inden den 22. juli 2014 i det format, der angives i bilag II til denne henstilling.

Udfærdiget i Bruxelles, den 27. marts 2014.

På Kommissionens vegne

Tonio BORG

Medlem af Kommissionen


(1)  EUT L 165 af 30.4.2004, s. 1.

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/13/EF af 20. marts 2000 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om mærkning af og præsentationsmåder for levnedsmidler samt om reklame for sådanne levnedsmidler (EFT L 109 af 6.5.2000, s. 29).

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 853/2004 af 29. april 2004 om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer (EUT L 139 af 30.4.2004, s. 55).

(4)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 af 28. januar 2002 om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed (EFT L 31 af 1.2.2002, s. 1).

(5)  Kommissionens henstilling 2013/99/EU af 19. februar 2013 om en koordineret kontrolplan med henblik på at bestemme prævalensen af svigagtig praksis ved markedsføring af visse fødevarer (EUT L 48 af 21.2.2013, s. 28).


BILAG I

Anden koordinerede kontrolplan med henblik på at bestemme prævalensen af svigagtig praksis ved markedsføring af visse fødevarer

DEN KOORDINEREDE KONTROLPLANS FORANSTALTNINGER OG OMFANG

A.   Berørte produkter

1.

Fødevarer, der er markedsført og/eller mærket som indeholdende oksekød (f.eks. hakket kød, tilberedt kød og kødprodukter) som en væsentlig kødingrediens henhørende under følgende kategorier:

a)

færdigpakkede fødevarer, der bestemt til den endelige forbruger eller storkøkkener, og som er mærket som indeholdende oksekød som en hovedingrediens

b)

fødevarer, der udbydes til den endelige forbruger eller til storkøkkener uden at være færdigpakkede, og fødevarer, der emballeres på salgsstedet efter forbrugerens anmodning eller er færdigpakkede med henblik på direkte salg, og som markedsføres og/eller på anden måde angives at indeholde oksekød som en hovedingrediens i produktets kødandel.

2.

I forbindelse med denne koordinerede kontrolplan forstås ved »færdigpakkede fødevarer«»færdigpakkede levnedsmidler« som defineret i artikel 1, stk. 3, litra b), i direktiv 2000/13/EF.

3.

I forbindelse med denne koordinerede kontrolplan gælder definitionerne af »hakket kød«, »tilberedt kød« og »kødprodukter« i punkt 1.13, 1.15 og 7.1 i bilag I til forordning (EF) nr. 853/2004.

B.   Formål

De kompetente myndigheder bør gennemføre offentlig kontrol for at fastslå, om de produkter, der er nævnt i litra A, indeholder hestekød, som ikke er angivet behørigt på emballagen, eller, når det drejer sig om ikke-færdigpakkede fødevarer, hvis forekomst forbrugeren eller storkøkkenerne ikke er blevet oplyst om i overensstemmelse med EU-retten og i givet fald de nationale bestemmelser.

C.   Prøveudtagningssteder og -procedure

1.

Prøven skal være repræsentativ for de pågældende produkter og dække et bredt udsnit af produkter.

2.

Prøveudtagningen bør udføres i detailleddet (f.eks. supermarkeder, mindre detailhandlere og lokale slagtere) og kan også udvides til at omfatte andre virksomheder (f.eks. kølehuse).

D.   Antal prøver og nærmere bestemmelser

Skemaet nedenfor indeholder en oversigt over det vejledende anbefalede antal prøver, der skal udtages i den periode, der er anført i henstillingens punkt 1. Fordelingen af prøver pr. medlemsstat er baseret på befolkningstal, dog udtages der mindst 10 prøver af de pågældende produkter pr. medlemsstat pr. 30 dage.

Fødevarer markedsført som indeholdende oksekød

Salgsland

Anbefalet antal prøver

Frankrig, Tyskland, Italien, Det Forenede Kongerige, Spanien, Polen

150

Rumænien, Nederlandene, Belgien, Grækenland, Portugal, Tjekkiet, Ungarn, Sverige, Østrig, Bulgarien

100

Litauen, Slovakiet, Danmark, Irland, Finland, Letland, Kroatien

50

Slovenien, Estland, Cypern, Luxembourg, Malta

10

E.   Metode

Følgende protokol anvendes:

1.

Alle prøver bør udsættes for en indledende screeningtest med henblik på at påvise forekomsten af hestekød i kød (udtrykt som en massebrøk m/m) på et niveau på 0,5 % eller derover. Medlemsstaten kan frit vælge screeningmetoden.

2.

Kun prøver, der er positive i screeningtesten i punkt 1, bør udsættes for en verifikationstest, der anvender RT-PCR og målrettes mod mitokondrie-DNA for at påvise forekomsten af hestekød i kød (udtrykt som en massebrøk m/m) på et niveau på 1 % eller derover. Verifikationsmetoden skal være kalibreret efter en standardiseret kontrolprøve af ferskt kød leveret af EU-referencelaboratoriet for animalske proteiner i foderstoffer.

3.

Alle verifikationstest i henhold til punkt 2 i en medlemsstat bør udføres i et laboratorium, der er udpeget hertil af den kompetente myndighed. Det udpegede laboratorium kan være i en anden medlemsstat efter aftale med den kompetente myndighed i denne medlemsstat. Det udpegede laboratorium bør som minimum være ISO 17025-certificeret for lignende test. Det udpegede laboratorium kan også have deltaget i den indledende screeningrunde.

Navn og adresse på de udpegede laboratorier, der deltager i verifikationstestene, bør indsendes til EU-referencelaboratoriet for animalske proteiner i foderstoffer, der vil offentliggøre disse oplysninger på deres websted.

Mere detaljeret vejledning om verifikationsmetoden er tilgængelig på EU-referencelaboratoriet for animalske proteiner i foderstoffers websted på http://eurl.craw.eu/en/164/legal-sources-and-sops


BILAG II

Rapporteringsformatet for resultater, jf. punkt 2

Produktkategori

Antal prøver

Testmetode anvendt i den første screeningrunde (testtype og varemærke)

Antal positive resultater efter den første screeningrunde (=/> 0,5 %)

Testmetode anvendt i verifikationsrunden

Antal positive resultater efter den anden runde på det udpegede laboratorium (=/> 1 %)

Bemærkninger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Antal prøver i alt

 

Antal positive efter den første screeningrunde

 

Antal positive efter den anden screeningrunde på det udpegede laboratorium

 


Rapporteringsformatet for håndhævelsestiltag, jf. punkt 2

Antal positive resultater, hvor der til i dag har været indført håndhævelsestiltag

 

Præciser om muligt de hyppigst forekommende håndhævelsestiltag (højst tre ting)

 

Antal positive resultater, hvor der til i dag ikke har været indført håndhævelsestiltag

 

Præciser om muligt de vigtigste grunde til ikke at have indført håndhævelsestiltag (højst tre ting)

 


Top