Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010AE1377

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om det europæiske år for aktiv aldring (2012) — KOM(2010) 462 endelig

    EUT C 51 af 17.2.2011, p. 55–58 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    17.2.2011   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 51/55


    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om det europæiske år for aktiv aldring (2012)

    KOM(2010) 462 endelig

    2011/C 51/11

    Ordfører: Renate HEINISCH

    Medordfører: José Isaías RODRÍGUEZ GARCÍA-CARO

    Europa-Parlamentet og Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 7. september 2010 under henvisning til artikel 304 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om:

    Forslag til Europa-Parlamentet og Rådets afgørelse om det europæiske år for aktiv aldring (2012)

    KOM(2010) 462 endelig.

    EØSU's præsidium henviste den 14. september 2010 det forberedende arbejde til Den Faglige Sektion for Beskæftigelse, Sociale og Arbejdsmarkedsmæssige Spørgsmål og Borgerrettigheder.

    På grund af sagens hastende karakter udpegede Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg på sin 466. plenarforsamling den 21. oktober 2010 Renate HEINISCH til hovedordfører og José Isaías RODRÍGUEZ GARCÍA-CARO til medhovedordfører og vedtog enstemmigt følgende udtalelse:

    1.   Konklusioner

    1.1

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU) hilser forslaget om at gøre 2012 til »europæisk år for aktiv aldring« velkommen. Betegnelsen og det bagvedliggende koncept afspejler imidlertid ikke, hvad der efter EØSU's opfattelse burde være hovedsagen, nemlig at aldringen skal være aktiv, men også sund, værdig og præget af livsglæde. Begrebet »aktiv aldring« bør ikke blot handle om at forlænge den erhvervsaktive alder eller den aktive deltagelse i samfundslivet, hvorfor Kommissionen opfordres til at finde en betegnelse, der er mindre snæver, og som tager hensyn til de nævnte livskvalitetsaspekter.

    1.2

    Forløb og indhold af de hidtidige europæiske år har i deres nuværende form ikke været helt tilfredsstillende. De aktioner, der gennemføres, skal være mere synlige og indholdsmæssigt have større gennemslagskraft.

    1.3

    Som det foreligger, er Kommissionens forslag om en koordination på EU-niveau ret uklart. En central instans med ansvar for koordination er imidlertid afgørende for at sikre initiativet gennemslagskraft og langtidseffekt.

    1.4

    Også hvad angår opstilling af et budget og midlernes fordeling er der behov for central koordination. På dette punkt efterlyser EØSU en konkret budgetramme.

    1.5

    Hvis »Det europæiske år for aktiv aldring (2012)« skal have en positiv effekt, er der behov for en harmonisering på EU-plan af begreberne »aldring«, »aktiv«, »sund« og »værdig«. Kun en fælles forståelse af, hvad der er grundlaget for en aktiv aldring, vil kunne føre til sammenlignelige foranstaltninger.

    1.6

    EØSU glæder sig over den inddragelse af Europa-Parlamentet, medlemsstaterne, EØSU og Regionsudvalget, som er nævnt i artikel 5. Udvalget betragter sig selv som særlig egnet til at påtage sig en ledende rolle mht. at føre oplysningskampagner og afholde konstruktive debatter mellem arbejdsmarkedets parter og det organiserede civilsamfund samt at formidle indholdet af disse til en bredere offentlighed. Her tænkes navnlig på etablering af et observationsorgan, der kan evaluere de europæiske og nationale foranstaltninger, og som kan støtte den af udvalget foreslåede »Europæiske alliance for aktiv aldring«, hvis opgave bør være at koordinere foranstaltningerne på unionsplan. Endvidere kan udvalget påtage sig en rolle som »ambassadør« for det europæiske år. Endelig ville det være hensigtsmæssigt at afholde en konference om de vigtigste aspekter i det europæiske år for aktiv aldring, idet konferencens konklusioner samtidig bør indgå i en initiativudtalelse, der skal udarbejdes af observationsorganet.

    2.   Generelle bemærkninger

    2.1

    De udfordringer, medlemsstaterne stilles over for som følge af de demografiske forandringer, har allerede i en årrække været drøftet både i Kommissionen og EØSU. Solidaritet mellem generationerne, ældre arbejdstagere, sundhedsydelser, ældre- og langtidspleje, vold mod ældre, livslang læring, ældre menneskers behov og virkningerne af den aldrende befolkning på sundheds- og socialsystemerne (1) har været blandt de debatterede emner.

    2.2

    Forslaget om at gøre 2012 til »Europæisk år for aktiv aldring« ligger i forlængelse af de seneste rådsformandskabers prioriteter, Europa 2020-strategien, det europæiske år 2010 for bekæmpelse af fattigdom og social udstødelse og det europæiske år 2011 for frivilligt arbejde. EØSU er enigt i, at »aktiv aldring« som betegnelse er kort og fyndig, og i, at den, også uden udtrykkeligt at nævne det, omfatter spørgsmålet om »solidaritet mellem generationerne«. Alligevel afspejler denne korte betegnelse ikke den mangfoldighed af emner, der skal drøftes.

    2.3

    WHO definerer »aktiv aldring« som den proces, hvorved mulighederne for at fastholde et godt helbred, en aktiv deltagelse i samfundslivet og en følelse af sikkerhed optimeres med henblik på at forbedre individets livskvalitet i aldringsprocessen (2). Definitionen antyder, at det, der ønskes fremmet, navnlig er aktiv aldring i kraft af fastholdelse af et godt helbred i en selvstændig hverdag. Ældre menneskers muligheder for at deltage aktivt i samfundslivet kan herefter øges i kraft dels af bedre arbejdsvilkår, dels af en mindskelse af den sociale marginalisering i samfundet og frivilligt arbejde. Aktiv aldring forudsætter under alle omstændigheder et vist mindstemål af sikkerhed. Derfor mener EØSU, at en titel i stil med »Det europæiske år for aktiv, sund og værdig aldring« ville være langt mere rammende.

    2.4

    EØSU har løbende inddraget de relevante generaldirektorater i drøftelserne i forbindelse med udarbejdelsen af ovennævnte udtalelser (3). Derfor glæder udvalget sig over, at Kommissionen har planer om at trække på samtlige relevante generaldirektorater og deres strukturelle og finansielle ressourcer også i sammenhæng med det europæiske år 2012, idet udvalget dog bemærker, at det er vigtigt, at dette sker på en koordineret måde.

    2.5

    I denne forbindelse er EØSU tilfreds med, at emnet for Det europæiske år 2012 fortsat drøftes både i workshoppen »Healthy Ageing: Consumer Empowerment for Active Ageing« (4) og »Det tredje demografiforum« (5).

    2.6

    Udvalget er ligeledes tilfreds med den planlagte tidsmæssige ramme på tre år (2011 til primo 2014). Den længere periode vil bidrage til at forankre emnet i alle vigtige politikområder.

    2.7

    EØSU hilser endvidere forslagets tematiske prioriteter velkommen. Forslag til yderligere foranstaltninger, som der efter udvalgets opfattelse er behov for, er opregnet under punkt 3.3 under overskriften »Foranstaltningernes indhold«.

    3.   Særlige bemærkninger

    3.1   Ad artikel 1:»Formål«

    3.1.1

    I den offentlige debat om de demografiske forandringer er befolkningsaldringen længe blevet betragtet som en belastning for samfundet i almindelighed og social- og sundhedssystemerne i særdeleshed. Denne negative indfaldsvinkel er langsomt ved at ændre sig. Nu er det i stigende grad ældre menneskers potentiale, der fokuseres på, og de muligheder, en aldrende befolkning indebærer.

    3.1.2

    For at sikre, at de positive aspekter, de demografiske forandringer medfører, udnyttes til gavn både for de ældre og samfundet som helhed, er det imidlertid helt afgørende, at den enkelte borger kan blive ældre samtidig med at fastholde et godt helbred og føle sig sikker. Kun i kraft heraf vil de ældre være i stand til at udnytte deres potentiale aktivt og til gavn for solidariteten mellem generationerne. EØSU mener således, at der er behov for en titel som den, der er foreslået under punkt 2.3., fordi den tager højde for denne nødvendige forudsætning.

    3.1.3

    Hvis »Det europæiske år for aktiv aldring (2012)« skal have en positiv effekt, er der behov for en harmonisering på EU-plan af begreberne »aldring«, »aktiv«, »sund« og »værdig«. Kun en fælles forståelse af, hvad der er grundlaget for en aktiv aldring, vil kunne føre til sammenlignelige foranstaltninger.

    3.2   Ad artikel 2:»Mål«

    3.2.1

    Begrebet »aktiv aldring« bør ikke blot handle om at forlænge den erhvervsaktive alder eller den aktive deltagelse i samfundslivet i kraft af frivilligt arbejde. Det drejer sig i højere grad om at erkende og påskønne ældre menneskers meget forskellige bidrag til samfundet som helhed og undgå social marginalisering. Dette omfatter bl.a. finansiel og/eller social støtte fra yngre familiemedlemmer, plejeydelser til partnere og venner, åndelig og kunstnerisk kreativitet og innovationskraft, videregivelse af erfaringer og meget andet. I et vist omfang er alt dette også muligt ved helbredsmæssige mangler eller andre begrænsninger. Men når ovennævnte ydes under sådanne vanskelige forhold er der grund til desto større påskønnelse.

    3.2.2

    Derfor glæder udvalget sig over og støtter de mål, Kommissionen anfører, dvs. i) skabe bedre arbejdsvilkår for ældre arbejdstagere, ii) fremme det samfundsmæssige engagement og iii) støtte en sund aldring. EØSU mener imidlertid, at sikker og værdig aldring også bør være et mål.

    3.2.3

    Også de foranstaltninger, der planlægges for at nå disse mål, anser EØSU for velegnede. Det ville efter udvalgets opfattelse imidlertid være hensigtsmæssigt, hvis der blev foretaget en målrettet tidsmæssig prioritering af foranstaltningerne på følgende områder:

    »øget kendskab til aktiv aldring i offentligheden«,

    »fremme af samarbejdet og synergierne mellem medlemsstaterne« og

    »rammebetingelser for konkrete aktioner og tilsagn«.

    3.3   Ad artikel 3:»Foranstaltningernes indhold«

    3.3.1

    Udvalget anser de foranstaltninger, der er nævnt i forslagets artikel 3, for hensigtsmæssige. Formuleringerne er imidlertid for generelle og ligner dem fra tidligere europæiske år, hvorved de kommer til at passe på alle mulige kampagner. De bør have en medborgerlig dimension og ikke blot være en sag for eksperter. En række af de forslag, der er blevet fremsat i forbindelse med den forudgående høring, ville kunne sikre initiativet større effekt i offentligheden. Derudover foreslår EØSU med udgangspunkt i udvalgets tidligere udtalelser at inddrage følgende emner i diskussionen fremover:

    3.3.1.1

    Med henblik på at skabe forudsætninger for at fastholde de ældre på arbejdsmarkedet er der behov for omfattende foranstaltninger og forbedringer (6).

    3.3.1.2

    For at lette og samtidig påskønne den indsats, ældre mennesker yder i kraft af frivilligt arbejde til gavn for samfundet som helhed og for de yngre generationer i en lang række sammenhænge, bør det frivillige arbejde have EU-status, begrebet bør harmoniseres, frivillige (7) bør anerkendes og kunne opkvalificeres, og der bør skabes rammebetingelser for den frivillige indsats, der sikrer, at den ikke påvirker unges muligheder på arbejdsmarkedet negativt.

    3.3.1.3

    Med henblik på at fastholde ældres aktivitetspotentiale bør den sundhedsforebyggende, sundhedsfremmende og sundhedsoplysende indsats styrkes inden for alle aldersgrupper (8).

    3.3.1.4

    Det bør tilstræbes at åbne det formelle uddannelsessystem for ældre med det formål at støtte videreuddannelsen og den sociale integration. Dette bør ligeledes indbefatte adgang for alle ældregrupper uanset social status til ny informations- og kommunikationsteknologi (f.eks. via EU-programmet »En god alderdom i informationssamfundet«) (9).

    3.3.1.5

    Det hører med i billedet, at de demografiske forandringer også indebærer chancer. F.eks. kan der skabes nye karrierer og arbejdspladser på plejeområdet, forskellige erhverv kan koordineres, og der vil blive skabt nye konsulentområder osv. For erhvervslivet giver de ældre som ny forbrugertype yderligere muligheder, f.eks. på områderne »Design for alle«, ældreteknologi (AAL-Ambient Assisted Living) og inden for forbrugerrådgivning. Derudover bør forbrugernes retsstilling styrkes (10).

    3.3.1.6

    Foranstaltningerne på alle de nævnte områder bør være inklusive og i lige høj grad inddrage alle befolkningsgrupper, kvinder som mænd, fuldt førlige som handicappede og indvandrere som indfødte. Særlig opmærksomhed bør der vies de befolkningsgrupper, der lever i fattigdom (11).

    3.3.2

    For at gennemføre målsætningerne på de foreslåede områder er der behov for forskellige strategier og foranstaltninger:

    3.3.2.1

    Løbende oplysningskampagner om ældre menneskers potentiale med det formål at øge påskønnelsen af deres indsats og motivere dem til aktiv deltagelse i samfundslivet på lokalt, regionalt og nationalt niveau. Dette omfatter også mediekampagner, der kan formidle en bredere og mere tidssvarende opfattelse af, hvad aldring er.

    3.3.2.2

    Fremme af europæiske projekter som f.eks. »transage« eller det europæiske netværk »LILL« (»Learning in Later Life«) for at gøre det lettere for ældre mennesker fra forskellige europæiske lande at mødes og udveksle erfaringer og blive opmærksomme på livslang læring (herunder »Learning for a long life«).

    3.3.2.3

    Støtte til projekter, der fremmer kontakt mellem generationerne, f.eks. etablering af netværk mellem flere generationer, centre, »fortællecaféer«, europæiske filmfestivaler om generationsspørgsmål osv. for at øge mulighederne for at lære af hinanden og bekæmpe isolation af ældre.

    3.3.2.4

    Særligt vigtigt i denne sammenhæng er det at være opmærksom på regionale og lokale forskelle. Navnlig aktiviteter på lokalt niveau har vist sig at være effektive.

    3.4   Ad artikel 4:»Koordination med medlemsstaterne«

    3.4.1

    For at sikre en passende koordination af de nationale foranstaltninger er det tvingende nødvendigt senest inden marts 2011 at udpege nationale koordinatorer. Hver medlemsstat skal sikre, at den nationale koordineringsinstans omfatter et bredt spektrum af interessenter på nationalt, regionalt og lokalt niveau samt mindre organisationer og aktører, og at disse informeres om ansøgningsprocedurer og fremgangsmåder samt eksisterende støttemuligheder.

    3.5   Ad artikel 5:»Koordination på EU-niveau«

    3.5.1

    EØSU anerkender de foranstaltninger til koordination på EU-niveau, som Kommissionen foreslår i artiklen. Udvalget er imidlertid betænkeligt ved, at kommissionsforslaget ikke omfatter nogen klar koordination mellem de forskellige generaldirektorater og på unionsniveau. En central instans med ansvar for koordination er afgørende for at sikre initiativet som helhed gennemslagskraft og langtidseffekt.

    3.5.2

    Derudover anser udvalget følgende foranstaltninger for nødvendige:

    3.5.2.1

    På linje med den europæiske alliance for familier etablering af en »europæisk alliance for aktiv aldring« (12), som allerede foreslået af EØSU, for at sikre, at spørgsmålet om »aktiv, sund og værdig aldring« forankres i alle politikområder, og at foranstaltningerne i perioden efter 2012 koordineres.

    3.5.2.2

    Afsættelse af budgetmidler til gennemførelse af de nævnte foranstaltninger, idet EØSU anser en finansiering inden for rammerne af eksisterende fonde og programmer for vanskelig og muligvis utilstrækkelig. Der blev afsat 6 mio. EUR til det europæiske år 2011 for frivilligt arbejde og 17 mio. EUR til det europæiske år 2010 for bekæmpelse af fattigdom og social udstødelse. Også gennemførelsen af det europæiske år 2012 kræver et passende budget. På baggrund af den økonomiske krise kan EØSU tilslutte sig, at midler fra eksisterende programmer bør udnyttes fuldt ud først. Forudsætningen herfor er imidlertid, at der klart skal kunne redegøres for, hvor mange penge der stilles til rådighed fra de foreslåede fonde og programmer, til hvilke projekter, de stilles til rådighed, og hvordan de koordineres.

    3.5.2.3

    Som »bro mellem EU-institutionerne og civilsamfundet« er EØSU rede til at påtage sig en vigtig rolle i det europæiske år 2012. Her tænkes navnlig på etablering af et observationsorgan, der kan evaluere de europæiske og nationale foranstaltninger, og som kan støtte den af udvalget foreslåede »Europæiske alliance for aktiv aldring«. Endvidere kan udvalget påtage sig en rolle som »ambassadør« for det europæiske år. Endelig ville det være hensigtsmæssigt at afholde en konference om de vigtigste aspekter i det europæiske år for aktiv aldring, idet konferencens konklusioner samtidig bør indgå i en initiativudtalelse.

    3.6   Ad artikel 6:»Sammenhæng og komplementaritet«

    3.6.1

    Emnet aktiv, sund og værdig aldring bør bygge videre på de tidligere europæiske år 2010 og 2011 og indtænkes i denne bredere sammenhæng, fordi både fattigdomsbekæmpelsen og støtten til det frivillige arbejde er knyttet direkte til en aktiv, sund og værdig aldring.

    3.7   Ad artikel 7:»Evaluering«

    3.7.1

    Udvalget tilslutter sig udtrykkeligt, at Kommissionen senest i løbet af første halvår 2014 skal fremlægge en evalueringsrapport om det europæiske år 2012. I den forbindelse bør der – som i øvrigt også i forbindelse med andre programmer – udarbejdes en plan for afvikling af foranstaltninger, der har vist sig ikke at have nogen effekt.

    Bruxelles, den 21. oktober 2010

    Staffan NILSSON

    Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


    (1)  En liste over udtalelser kan ses på http://www.eesc.europa.eu/sections/soc/index_en.asp

    (2)  »(…) as the process of optimizing opportunities for health, participation and security in order to enhance quality of life as people age«, World Health Organisation (2002) Active Ageing - A Policy Framework, p. 12.

    (3)  Jf. pkt. 2.1 og fodnote 1.

    (4)  »Healthy Ageing: Consumer Empowerment for Active Ageing« den 18.10.2010.

    (5)  »Third Demography Forum« den 22.-23.11.2010.

    (6)  Jf. EØSU's initiativudtalelse af 25.3.2009 om »Situationen for ældre lønmodtagere konfronteret med industrielle forandringer – støttetilbud og diversificering af aldersstrukturen inden for brancher og virksomheder« (EUT C 228 af 22.9.2009, s. 24).

    (7)  Jf. EØSU's udtalelse af 13.12.2006 om »De frivillige aktiviteters rolle i det europæiske samfund og deres virkninger« (ordfører: Erika Koller, medordfører: Sascha Gräfin zu Eulenburg; EUT C 325 af 30.12.2006, s. 46).

    (8)  Jf. f.eks. EØSU's sonderende udtalelse af 15.7.2010 om »Virkningerne af befolkningsaldringen på sundheds- og socialsystemerne« (ordfører: Renate Heinisch; EUT …).

    (9)  Jf. f.eks. EØSU's udtalelse af 13.3.2008 om »Meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget – Handlingsplan for voksenuddannelsen – Det er altid et godt tidspunkt at lære« (ordfører: Renate Heinisch, medordførere: José Isaías Rodríguez García-Caro, An Le Nouail Marlière; EUT C 204 af 9.8.2008, s. 89).

    (10)  Jf. udtalelsen i fodnote 8.

    (11)  I 2008 androg andelen af ældre mennesker (dvs. fra 65 år og op) i EU 27, der var truet af fattigdom, 19 %. Jf. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/living_conditions_and_social_protection/data/database

    (12)  Jf. udtalelsen i fodnote 8.


    Top