EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1855

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2022/1855 av den 10 juni 2022 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 648/2012 vad gäller tekniska tillsynsstandarder som specificerar vilka uppgifter som minst ska rapporteras till transaktionsregister och vilken typ av rapporter som ska användas (Text av betydelse för EES)

C/2022/3589

EUT L 262, 07/10/2022, p. 1–33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/1855/oj

7.10.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 262/1


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2022/1855

av den 10 juni 2022

om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 648/2012 vad gäller tekniska tillsynsstandarder som specificerar vilka uppgifter som minst ska rapporteras till transaktionsregister och vilken typ av rapporter som ska användas

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 av den 4 juli 2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister (1), särskilt artikel 9.5, och

av följande skäl:

(1)

Delegerad förordning (EU) nr 148/2013 av den 19 december 2012 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister med avseende på tekniska genomförandestandarder för minimikrav på de uppgifter som ska rapporteras till transaktionsregister har ändrats väsentligt. Eftersom ytterligare ändringar skulle behövas för att förbättra tydligheten i rapporteringsramen och säkerställa samstämmigheten med nya tekniska genomförandestandarder och andra internationellt överenskomna standarder, bör den upphävas och ersättas med denna förordning.

(2)

Rapporteringen av fullständiga och korrekta uppgifter om derivat, inklusive uppgifter om de affärshändelser som utlöser ändringar av derivaten, är av avgörande betydelse för att säkerställa att derivatuppgifterna kan användas på ett ändamålsenligt sätt.

(3)

Om ett derivatkontrakt består av en kombination av derivatkontrakt som förhandlas tillsammans som en produkt av ett enda ekonomiskt avtal måste de behöriga myndigheterna kunna förstå hur alla de berörda derivatkontrakten är utformade. Eftersom de behöriga myndigheterna även måste kunna förstå det större sammanhanget bör det också framgå av rapporten att derivatkontraktet utgör en del av ett komplext derivat. Därför bör derivatkontrakt som utgör en kombination av derivatkontrakt rapporteras i separata delar för varje derivatkontrakt med en gemensam identifieringskod som kopplar samman rapporterna.

(4)

När det rör sig om derivatkontrakt bestående av en kombination av derivatkontrakt som måste rapporteras i mer än en rapport kan det vara svårt att avgöra hur informationen om kontraktet bör delas upp i olika rapporter och därmed också hur många rapporter som bör lämnas in. Motparterna bör därför komma överens om antalet rapporter som ska lämnas in för att redovisa sådana kontrakt.

(5)

Av flexibilitetsskäl bör motparter kunna delegera inrapportering av kontrakt till den andra motparten eller till en tredje part. Motparterna bör också kunna komma överens om att delegera rapporteringen till en gemensam tredje enhet, inklusive en central motpart. För att säkerställa uppgifternas kvalitet när en rapport lämnas in för båda motparternas räkning, bör denna rapport innehålla alla relevanta uppgifter rörande varje motpart. Om rapporteringen delegeras bör rapporten innehålla alla uppgifter som skulle ha rapporterats om den rapporterande motparten hade lämnat in rapporten.

(6)

Det är viktigt att erkänna att en central motpart fungerar som en part i ett derivatkontrakt. Därför bör ett befintligt kontrakt som clearas via en central motpart rapporteras som avslutat, och det nya kontraktet som uppstår genom clearingen bör rapporteras.

(7)

Det är också viktigt att erkänna att vissa derivat, såsom derivat som handlas på handelsplatser eller organiserade handelsplattformar utanför unionen, derivat som clearas av centrala motparter eller kontrakt avseende prisdifferenser (CFD-kontrakt), ofta avslutas och inkluderas i en position och att risken för sådana derivat hanteras på positionsnivå. Dessutom är det den position som blir resultatet, snarare än de ursprungliga derivaten på transaktionsnivå, som blir föremål för de följande stegen i livscykeln. För att möjliggöra en effektiv och korrekt rapportering av sådana derivat bör motparterna tillåtas att rapportera på positionsnivå. För att säkerställa att motparterna inte använder sig av rapportering på positionsnivå på olämpligt sätt bör särskilda villkor fastställas som bör uppfyllas för att rapportera på positionsnivå.

(8)

För att kunna övervaka exponeringskoncentrationer och systemrisker är det mycket viktigt att säkerställa att komplett och riktig information om exponering och säkerheter som utväxlas mellan två motparter lämnas till transaktionsregistren. Ett kontrakts uppdaterade marknadsvärde eller modellberäknade värde indikerar dess exponeringars tecken och storlek och kompletterar kontraktets uppgifter om det ursprungliga värdet. Det är därför centralt att motparterna rapporterar värderingar av derivatkontrakt enligt en gemensam metod. Det är även viktigt att kräva rapportering av ställda och erhållna initiala marginalsäkerheter och tilläggsmarginalsäkerheter avseende ett särskilt derivat. Motparter som ställer säkerheter för sina derivat bör därför rapportera sådana uppgifter om säkerheter på transaktionsnivå. Om säkerheten beräknas på portföljbasis bör motparterna rapportera ställda och erhållna initiala marginalsäkerheter och tilläggsmarginalsäkerheter för den portföljen med hjälp av en unik kod som fastställts av den rapporterande motparten. Denna unika kod bör identifiera den särskilda portfölj över vilken säkerheten utbyts och bör också säkerställa att alla relevanta derivat kan kopplas till den portföljen.

(9)

Ett teoretiskt belopp är en väsentlig egenskap hos ett derivat för att fastställa de förpliktelser som är förknippade med det derivatet. Dessutom används teoretiska belopp som ett av måtten för att bedöma exponeringar, handelsvolymer och derivatmarknadens storlek. En konsekvent rapportering av teoretiska belopp är därför nödvändig. För att säkerställa att motparterna rapporterar teoretiska belopp på ett harmoniserat sätt bör den metod som krävs för beräkning av teoretiska belopp anges för olika typer av produkter.

(10)

På samma sätt bör information om prissättningen av derivat rapporteras konsekvent för att på så sätt göra det möjligt för de behöriga myndigheterna att kontrollera de rapporterade exponeringarna, utvärdera kostnaderna och likviditeten på derivatmarknaderna samt jämföra priserna på liknande produkter som handlas på olika marknader.

(11)

Till följd av steg i livscykeln såsom clearing, novation eller kompression skapas, ändras eller avslutas vissa derivat. För att de behöriga myndigheterna ska kunna förstå de sekvenser av händelser som inträffar på marknaden och relationerna mellan de rapporterade derivaten är det viktigt att tillhandahålla en metod för att koppla samman alla relevanta derivat som påverkas av samma steg i livscykeln. Eftersom det mest effektiva sättet att koppla samman derivaten kan variera beroende på händelsens art bör olika kopplingsmetoder fastställas.

(12)

Denna förordning grundar sig på det förslag till tekniska tillsynsstandarder som Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har överlämnat till kommissionen.

(13)

Esma har genomfört öppna offentliga samråd om det förslag till tekniska tillsynsstandarder som denna förordning bygger på, analyserat möjliga kostnader och nytta och begärt in råd från den intressentgrupp för värdepapper och marknader som inrättats i enlighet med artikel 37 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 (2).

(14)

För att göra det möjligt för motparter och transaktionsregister att vidta alla nödvändiga åtgärder för att anpassa sig till de nya kraven bör tillämpningsdatumet för denna förordning skjutas upp med 18 månader.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Uppgifter som ska anges i rapporter enligt artikel 9.1 och 9.3 i förordning (EU) nr 648/2012

1.   De rapporter till transaktionsregister som lämnas i enlighet med artikel 9.1 och 9.3 i förordning (EU) nr 648/2012 ska innehålla de fullständiga och korrekta uppgifter om det berörda derivatet som anges i tabellerna 1, 2 och 3 i bilagan till den här förordningen.

Dessa uppgifter ska rapporteras i en enda rapport.

2.   Vid rapportering av ingående, ändring eller avslutande av derivatet ska en motpart i sin rapport ange närmare uppgifter om den åtgärdstyp och händelsetyp, enligt beskrivningen i fälten 151 och 152 i tabell 2 i bilagan, till vilken detta ingående eller denna ändring eller detta avslutande hänför sig.

3.   Genom undantag från punkt 1 ska, om fälten i tabellerna 1, 2 och 3 i bilagan inte medger en effektiv rapportering av de uppgifter som avses i punkt 1, dessa uppgifter rapporteras i separata rapporter, t.ex. om derivatkontraktet består av en kombination av derivatkontrakt som förhandlas fram tillsammans som en produkt av ett enda ekonomiskt avtal.

Innan rapporteringsfristen går ut ska motparterna i ett derivatkontrakt som består av en kombination av derivatkontrakt enligt första stycket komma överens om hur många separata rapporter avseende det derivatkontraktet som ska skickas till ett transaktionsregister.

Den rapporterande motparten ska koppla samman separata rapporter med hjälp av en identifieringskod som är unik på motpartsnivå för den gruppen av derivatrapporter, i enlighet med fält 6 i tabell 2 i bilagan.

4.   Om en rapport har sammanställts för bägge motparter, ska den för varje motpart innehålla den information som anges i tabellerna 1, 2 och 3 i bilagan.

5.   Om en motpart rapporterar derivatuppgifter till ett transaktionsregister för den andra motpartens räkning, eller en tredje enhet rapporterar ett kontrakt till ett transaktionsregister för en eller båda motparters räkning, ska de inrapporterade uppgifterna innehålla alla uppgifter som skulle ha rapporterats, om motparterna var för sig hade rapporterat derivaten till transaktionsregistret.

Artikel 2

Clearade transaktioner

1.   Om ett derivat vars uppgifter redan har rapporterats i enlighet med artikel 9 i förordning (EU) nr 648/2012 sedan clearas via en central motpart, ska det rapporteras som avslutat genom att fälten 151 och 152 i tabell 2 i bilagan till denna förordning fylls i med åtgärdstypen ”Avsluta”, och händelsetypen ”Clearing”. Nya derivat som härrör från clearing ska rapporteras genom att i fälten 151 och 152 i tabell 2 i bilagan till denna förordning ange åtgärdstypen ”Ny” och händelsetypen ”Clearing”.

2.   Om ett derivat både ingås på en handelsplats eller en organiserad handelsplattform utanför unionen och clearas av en central motpart under samma dag ska endast det derivat som uppstår vid clearingen rapporteras. Dessa derivat ska rapporteras genom att i fälten 151 och 152 i tabell 2 i bilagan ange antingen åtgärdstypen ”Ny” eller åtgärdstypen ”Positionskomponent” i enlighet med artikel 3.2, och händelsetypen ”Clearing”.

Artikel 3

Rapportering på positionsnivå

1.   Efter rapporteringen av uppgifterna om ett derivat som en motpart har ingått och avslutandet av detta derivat på grund av att det tagits med i en position, ska en motpart tillåtas att använda rapportering på positionsnivå, under förutsättning att samtliga av följande villkor är uppfyllda:

a)

Risken hanteras på positionsnivå.

b)

Rapporterna avser derivat som ingåtts på en handelsplats eller på en organiserad handelsplattform utanför unionen eller derivat som clearats av en central motpart eller kontrakt avseende prisdifferenser som är fungibla med varandra och som har ersatts av positionen.

c)

De derivat på transaktionsnivå som avses i fält 154 i tabell 2 i bilagan rapporterades korrekt innan de fördes in i positionen.

d)

Andra händelser som påverkar de gemensamma fälten i rapporten om positionen rapporteras separat.

e)

De derivat som avses i led b avslutades vederbörligen genom att åtgärdstypen ”Avsluta” angavs i fält 151 i tabell 2 i bilagan och händelsetypen ”Inkludering i en position” i fält 152 i tabell 2 i bilagan.

f)

Den resulterande positionen rapporterades antingen som en ny position eller som en uppdatering av en befintlig position.

g)

Rapporten om positionen är korrekt ifylld i alla tillämpliga fält i tabellerna 1 och 2 i bilagan och det har angetts att rapporten sammanställs på positionsnivå i fält 154 i tabell 2 i bilagan.

h)

Motparterna i derivatet är överens om att derivatet bör rapporteras på positionsnivå.

2.   Om ett befintligt derivat ska inkluderas i en rapport på positionsnivå samma dag ska ett sådant derivat rapporteras med åtgärdstypen ”Positionskomponent” i fält 151 i tabell 2 i bilagan.

3.   De efterföljande uppdateringarna, inbegripet värderingsuppdateringar, säkerhetsuppdateringar och andra ändringar och steg i livscykeln ska rapporteras på positionsnivå och ska inte rapporteras för de ursprungliga derivat på transaktionsnivå som avslutades och inkluderades i den positionen.

Artikel 4

Rapportering av exponeringar

1.   Uppgifterna om säkerheter för både clearade och icke-clearade derivat ska omfatta alla ställda eller erhållna säkerheter i enlighet med fälten 1–29 i tabell 3 i bilagan.

2.   Om en motpart 1 ställer säkerheter på portföljbasis ska motpart 1 eller den enhet som ansvarar för rapporteringen rapportera till ett transaktionsregister de säkerheter som ställts och erhållits på portföljbasis i enlighet med fälten 1–29 i tabell 3 i bilagan och ange en kod som identifierar portföljen i enlighet med fält 9 i tabell 3 i bilagan.

3.   Andra icke-finansiella motparter än de som avses i artikel 10 i förordning (EU) nr 648/2012 eller de enheter som ansvarar för rapporteringen å deras vägnar ska inte vara skyldiga att rapportera säkerheter, uppdaterat marknadsvärde eller modellberäknat värde för kontrakt som anges i tabell 2 och tabell 3 i bilagan till denna förordning.

4.   För derivat som clearas via en central motpart ska motpart 1 eller den enhet som ansvarar för rapporteringen rapportera det värde på derivatet som erhållits av den centrala motparten i enlighet med fälten 21–25 i tabell 2 i bilagan.

5.   För derivat som inte clearas av en central motpart ska motpart 1 eller den enhet som ansvarar för rapporteringen rapportera, i enlighet med fälten 21–25 i tabell 2 i bilagan till denna förordning, den värdering av derivatet som gjorts i enlighet med metoden i International Financial Reporting Standard (IFRS) 13 – Fair Value Measurement (värdering till verkligt värde), vilken antagits genom kommissionens förordning (EG) nr 1126/2008 (3), utan att göra någon justering av det verkliga värdet.

Artikel 5

Teoretiskt belopp

1.   Det teoretiska beloppet för ett derivat som avses i fälten 55 och 64 i tabell 2 i bilagan ska anges på följande sätt:

a)

För swappar, futurekontrakt, terminer och optioner som handlas i monetära enheter: referensbeloppet.

b)

För andra optioner än de som avses i led a: beräknat med användning av lösenpriset.

c)

För andra terminer än de som avses i led a: produkten av terminspriset och den totala teoretiska mängden av det underliggande.

d)

Vid aktierelaterade swappar: produkten av det fasta lösenpriset för perioden och antalet aktier eller indexandelar.

e)

Vid aktierelaterade volatilitetsswappar: det nominella vegavärdet.

f)

Vid aktierelaterade variansswappar: variansbeloppet.

g)

När det gäller finansiella kontrakt avseende prisdifferenser: det resulterande beloppet för det ursprungliga priset och den totala teoretiska kvantiteten.

h)

När det gäller råvaruswappar med fast/rörlig ränta: produkten av det fasta priset och den totala teoretiska kvantiteten.

i)

När det gäller råvarubaserade swappar: produkten av det senast tillgängliga spotpriset vid tidpunkten för transaktionen för den underliggande tillgången i delen utan spread och den totala teoretiska kvantiteten i delen utan spread.

j)

När det gäller swapoptioner, det teoretiska beloppet för det underliggande kontraktet.

k)

När det gäller derivat som inte anges i leden a–j och där det teoretiska beloppet beräknas utifrån priset på den underliggande tillgången och ett sådant pris endast är tillgängligt vid tidpunkten för avvecklingen: priset för den underliggande tillgången vid slutet av dagen för kontraktets ingående.

2.   Den första rapporten för ett derivatkontrakt vars teoretiska belopp varierar över tiden ska specificera att det teoretiska beloppet är tillämpligt för den dag då derivatet ingicks samt tidsplanen för det teoretiska beloppet.

Vid rapportering av tidsplanen för det teoretiska beloppet ska motparterna ange följande:

i)

Det ojusterade datum då det tillhörande teoretiska beloppet träder i kraft.

ii)

Det ojusterade slutdatumet för det teoretiska beloppet.

iii)

Det teoretiska belopp som träder i kraft på det tillhörande ojusterade datumet för ikraftträdande.

Artikel 6

Pris

1.   Priset för ett derivat som avses i fält 48 i tabell 2 i bilagan ska anges på följande sätt:

a)

För swappar med periodiska betalningar avseende råvaror: det fasta priset.

b)

När det gäller terminer som avser råvaror och aktier: terminspriset på det underliggande.

c)

För swappar som avser aktier och kontrakt avseende prisskillnader, det ursprungliga priset på det underliggande.

2.   Priset på ett derivat ska inte anges i fält 48 i tabell 2 i bilagan när det anges i ett annat fält i tabell 2 i bilagan.

Artikel 7

Sammankoppling av rapporter

Den rapporterande motparten eller enheten som ansvarar för rapporteringen ska koppla samman rapporterna om derivat som ingåtts eller avslutats till följd av samma händelse som avses i fält 152 i tabell 2 i bilagan enligt följande:

a)

Vid clearing, step-in, tilldelning och utnyttjande ska motparten rapportera den unika transaktionskoden (UTI-kod) för det ursprungliga derivat som avslutades till följd av den händelse som avses i fält 152 i tabell 2 i fält 3 i tabell 2 i bilagan i den eller de rapporter som rör derivatet eller de derivat som uppstår på grund av denna händelse.

b)

Vid inkludering av ett derivat i en position ska motparten rapportera den unika transaktionskoden för den position i vilken derivatet har inkluderats i fält 4 i tabell 2 i bilagan i den rapport för detta derivat som skickats med åtgärdstypen ”Positionskomponent” eller en kombination av åtgärdstypen ”Avsluta” och händelsetypen ”Inkludering i en position”.

c)

Vid riskreduceringsåtgärder efter handel med en leverantör av riskreduceringstjänster eller en central motpart som tillhandahåller tjänsten ska motparten rapportera en unik kod som identifierar denna åtgärd och som tillhandahålls av tjänsteleverantören eller av den centrala motparten i fält 5 i tabell 2 i bilagan i alla rapporter som rör de derivat som antingen avslutades på grund av eller till följd av åtgärden i fråga.

Artikel 8

Upphävande

Delegerad förordning (EU) nr 148/2013 ska upphöra att gälla.

Hänvisningar till den upphävda förordningen ska anses som hänvisningar till den här förordningen.

Artikel 9

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 29 april 2024.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 10 juni 2022.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 201, 27.7.2012, s. 1.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/77/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 84).

(3)  Kommissionens förordning (EG) nr 1126/2008 av den 3 november 2008 om antagande av vissa internationella redovisningsstandarder i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 (EUT L 320, 29.11.2008, s. 1).


BILAGA

Tabell 1

 

Avsnitt

Fält

Uppgifter som ska rapporteras in

1

Parter i derivatet

Rapporteringstillfälle

Datum och klockslag för inlämning av rapport till transaktionsregistret.

2

Parter i derivatet

Rapportinlämnande enhets ID

Om den enhet som ansvarar för rapporteringen har delegerat inlämnandet av rapporten till en tredje part eller till den andra motparten ska den enheten identifieras i detta fält med en unik kod.

I annat fall bör den enhet som ansvarar för rapporteringen anges i detta fält.

3

Parter i derivatet

Enhet som ansvarar för rapporteringen

Om en finansiell motpart är ensamt ansvarig, även juridiskt sett, för rapportering för båda motparternas räkning i enlighet med artikel 9.1a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 (1) och den icke-finansiella motparten inte beslutar att själv rapportera uppgifterna om sina OTC-derivatkontrakt med den finansiella motparten: den finansiella motpartens unika identifieringskod. Om ett förvaltningsbolag är ansvarigt, även juridiskt sett, för rapporteringen på vägnar av ett företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) i enlighet med artikel 9.1b i samma förordning: förvaltningsbolagets unika identifieringskod. Om en förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIF-förvaltare) är ansvarig, även juridiskt sett, för rapporteringen på en alternativ investeringsfonds vägnar i enlighet med artikel 9.1c i den förordningen: AIF-förvaltarens unika identifieringskod. Om en auktoriserad enhet som är ansvarig för att förvalta ett tjänstepensionsinstitut och agera å dess vägnar är ansvarig, även juridiskt sett, för att för dess räkning rapportera i enlighet med artikel 9.1d i den förordningen: den enhetens unika identifieringskod.

Detta fält gäller endast OTC-derivat.

4

Parter i derivatet

Motpart 1 (rapporterande motpart)

Identifieringskod för den motpart i en derivattransaktion som fullgör sin rapporteringsskyldighet via rapporten i fråga.

När det gäller en allokerad derivattransaktion som utförs av en fondförvaltare för en fonds räkning rapporteras fonden och inte fondförvaltaren som motpart.

5

Parter i derivatet

Typ av motpart 1

Ange om motpart 1 är en central motpart, en finansiell motpart eller en icke-finansiell motpart enligt definitionen i artikel 2.1, 2.8 och 2.9 i förordning (EU) nr 648/2012, eller en enhet som avses i artikel 1.5 i den förordningen.

6

Parter i derivatet

Bransch för motpart 1

Typ av verksamhet för motpart 1.

Om motpart 1 är en finansiell motpart ska detta fält innehålla alla nödvändiga koder som ingår i taxonomin för finansiella motparter i fält 6 i tabell 1 i bilagan till kommissionens genomförandeförordning (EU) 2022/1860 (2) och som gäller för den motparten.

Om motpart 1 är en icke-finansiell motpart ska detta fält innehålla alla nödvändiga koder som ingår i taxonomin för icke-finansiella motparter i fält 6 i tabell 1 i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2022/1860 och som gäller för den motparten.

Om mer än en verksamhet rapporteras ska koderna anges i prioritetsordning efter verksamheternas relativa betydelse.

7

Parter i derivatet

Clearingtröskel för motpart 1

Information om huruvida motpart 1 överskrider den clearingtröskel som avses i artikel 4a.3 eller artikel 10.3 i förordning (EU) nr 648/2012 vid den tidpunkt då transaktionen slutfördes.

8

Parter i derivatet

Typ av identifieringskod för motpart 2

Indikator för huruvida LEI-koden användes för att identifiera motpart 2.

9

Parter i derivatet

Motpart 2

Identifieringskod för den andra motparten i en derivattransaktion.

När det gäller en allokerad derivattransaktion som utförs av en fondförvaltare för en fonds räkning rapporteras fonden och inte fondförvaltaren som motpart.

10

Parter i derivatet

Land för motpart 2

Om motpart 2 är en fysisk person, koden för den personens hemvistland.

11

Parter i derivatet

Typ av motpart 2

Ange om motpart 2 är en central motpart, en finansiell motpart eller en icke-finansiell motpart enligt definitionen i artikel 2.1, 2.8 och 2.9 i förordning (EU) nr 648/2012, eller en enhet som avses i artikel 1.5 i den förordningen.

12

Parter i derivatet

Bransch för motpart 2

Typ av verksamhet för motpart 2.

Om motpart 2 är en finansiell motpart ska detta fält innehålla alla nödvändiga koder som ingår i taxonomin för finansiella motparter i fält 6 i tabell 1 i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2022/1860 och som gäller för den motparten.

Om motpart 2 är en icke-finansiell motpart ska detta fält innehålla alla nödvändiga koder som ingår i taxonomin för icke-finansiella motparter i fält 6 i tabell 1 i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2022/1860 och som gäller för den motparten.

Om mer än en verksamhet rapporteras ska koderna anges i prioritetsordning efter verksamheternas relativa betydelse.

13

Parter i derivatet

Clearingtröskel för motpart 2

Information om huruvida motpart 2 överskrider den clearingtröskel som avses i artikel 4a.3 eller artikel 10.3 i förordning (EU) nr 648/2012 vid den tidpunkt då transaktionen slutfördes.

14

Parter i derivatet

Rapporteringsskyldighet för motpart 2

Indikator för huruvida motpart 2 är rapporteringsskyldig enligt förordning (EU) nr 648/2012, oavsett vem som är ansvarig, även juridiskt sett, för rapporteringen.

15

Parter i derivatet

Mäklar-ID

Om en mäklare fungerar som mellanhand för motpart 1 men utan att själv bli motpart, ska motpart 1 ange mäklaren med en unik kod.

16

Parter i derivatet

Clearingmedlem

Identifieringskod för den clearingmedlem genom vilken en derivattransaktion clearades hos en central motpart.

Detta dataelement är tillämpligt på clearade transaktioner.

17

Parter i derivatet

Riktning

Uppgift om huruvida motpart 1 var köparen eller säljaren vid den tidpunkt då derivatet ingicks.

18

Parter i derivatet

Riktning för del 1

Uppgift om huruvida motpart 1 är betalaren eller mottagaren av del 1, fastställt den dag då derivatet ingicks.

19

Parter i derivatet

Riktning för del 2

Uppgift om huruvida motpart 1 är betalaren eller mottagaren av del 2, fastställt den dag då derivatet ingicks.

20

Parter i derivatet

Direkt kopplat till affärsverksamhet eller likviditetsförvaltning

Information om huruvida kontraktet på ett objektivt mätbart sätt är direkt kopplat till motpart 1:s affärsverksamhet eller likviditetsförvaltning, i enlighet med vad som anges i artikel 10.3 i förordning (EU) nr 648/2012.

Detta fält ska endast fyllas i om motpart 1 är en icke-finansiell motpart i den mening som avses i artikel 2.9 i förordning (EU) nr 648/2012.


Tabell 2

 

Avsnitt

Fält

Uppgifter som ska rapporteras in

1

Avsnitt 2a – Identifieringskoder och kopplingar

UTI-kod

Unik transaktionskod enligt artikel 7 i genomförandeförordning (EU) 2022/1860.

2

Avsnitt 2a – Identifieringskoder och kopplingar

Rapportens spårningsnummer

Om ett derivat handlades på en handelsplats, ett nummer som genererats av handelsplatsen och som är unikt för denna handel.

3

Avsnitt 2a – Identifieringskoder och kopplingar

Tidigare UTI-kod (för en-till-en-relationer och en-till-många-relationer mellan transaktioner)

UTI-kod som tilldelats den föregående transaktion som gett upphov till den rapporterade transaktionen på grund av en livscykelhändelse, i en en-till-en-relation mellan transaktioner (t.ex. vid novation, när en transaktion avslutas och en ny transaktion genereras) eller i ett förhållande mellan transaktioner (t.ex. vid clearing eller om en transaktion delas upp i flera olika transaktioner).

Detta dataelement är inte tillämpligt vid rapportering av många-till-en- och många-till-många-relationer mellan transaktioner (t.ex. vid kompression).

4

Avsnitt 2a – Identifieringskoder och kopplingar

UTI-kod för efterföljande position

UTI-koden för den position i vilken ett derivat ingår. Detta fält är endast tillämpligt för rapporter om avslutande av ett derivat på grund av att det ingår i en position.

5

Avsnitt 2a – Identifieringskoder och kopplingar

ID för riskreduceringstjänst efter handel (PTRR)

Identifieringskod som genererats av den leverantör av riskreduceringstjänster efter handel eller den centrala motpart som tillhandahåller tjänsten för att koppla samman alla derivat som ingår i en viss riskreduceringsåtgärd och som är ett resultat av denna åtgärd.

6

Avsnitt 2a – Identifieringskoder och kopplingar

Paketets identifieringskod

Identifieringskod (fastställd av motpart 1) för att koppla samman derivat i samma paket i enlighet med artikel 1.3 tredje stycket i denna förordning.

Ett paket kan innehålla både rapporteringspliktiga och icke rapporteringspliktiga transaktioner.

7

Avsnitt 2b – uppgifter om kontraktet

Internationellt standardnummer för värdepapper (ISIN)

ISIN-kod som identifierar produkten om den produkten är upptagen till handel eller handlas på en reglerad marknad, MTF-plattform, OTF-plattform eller via en systematisk internhandlare.

8

Avsnitt 2b – uppgifter om kontraktet

Unik produktbeteckning (UPI-kod)

UPI-kod som identifierar produkten.

9

Avsnitt 2b – uppgifter om kontraktet

Produktklassificering

Kod för klassificering av finansiella instrument (CFI-kod) för instrumentet.

10

Avsnitt 2b – uppgifter om kontraktet

Typ av kontrakt

Varje rapporterat kontrakt ska klassificeras efter typ.

11

Avsnitt 2b – uppgifter om kontraktet

Tillgångsklass

Varje rapporterat kontrakt ska klassificeras efter den tillgångsklass som det baseras på.

12

Avsnitt 2b – uppgifter om kontraktet

Derivat baserade på kryptotillgångar

Indikator på huruvida derivatet är baserat på kryptotillgångar.

13

Avsnitt 2b – uppgifter om kontraktet

Typ av identifiering av det underliggande

Typen av identifiering av det underliggande

14

Avsnitt 2b – uppgifter om kontraktet

Identifiering av det underliggande

Den direkt underliggande tillgången ska identifieras med hjälp av ett unikt ID baserat på typ.

Vid kreditswappar ska ISIN-koden för referensfordran anges.

15

Avsnitt 2b – uppgifter om kontraktet

Uppgift om underliggande index

Uppgift om det underliggande indexet, i förekommande fall.

16

Avsnitt 2b – uppgifter om kontraktet

Namn på underliggande index

Det underliggande indexets fullständiga namn som bestämts av indexleverantören.

17

Avsnitt 2b – uppgifter om kontraktet

Anpassad korgkod

Om derivattransaktionen baseras på en anpassad korg, en unik kod som tilldelats av den anpassade korgens strukturerare för att koppla samman dess beståndsdelar.

18

Avsnitt 2b – uppgifter om kontraktet

Identifieringskod för korgens beståndsdelar

För anpassade korgar där det bland annat ingår finansiella instrument som handlas på en handelsplats ska endast dessa finansiella instrument som handlas på en handelsplats anges.

19

Avsnitt 2b – uppgifter om kontraktet

Avvecklingsvaluta 1

Valuta för kontantavveckling av transaktionen i förekommande fall.

För produkter med flera valutor som inte nettas, avvecklingsvalutan för del 1.

Detta dataelement är inte tillämpligt för fysiskt avvecklade produkter (t.ex. fysiskt avvecklade swapoptioner).

20

Avsnitt 2b – uppgifter om kontraktet

Avvecklingsvaluta 2

Valuta för kontantavveckling av transaktionen i förekommande fall.

För produkter med flera valutor som inte nettas, avvecklingsvalutan för del 2.

Detta dataelement är inte tillämpligt för fysiskt avvecklade produkter (t.ex. fysiskt avvecklade swapoptioner).

21

Avsnitt 2c – värdering

Värderingsbelopp

Marknadsvärdering av kontraktet eller modellvärdering enligt artikel 4 i denna förordning.

Den centrala motpartens värdering ska användas för en clearad transaktion.

22

Avsnitt 2c – värdering

Värderingsvaluta

Valuta som värderingsbeloppet är denominerat i.

23

Avsnitt 2c – värdering

Tidsangivelse för värdering

Datum och tidpunkt för den senaste marknadsvärderade värderingen, som tillhandahålls av den centrala motparten eller beräknas med hjälp av det aktuella eller senast tillgängliga marknadspriset i indata.

24

Avsnitt 2c – värdering

Värderingsmetod

Källa och metod som används för motpart 1:s värdering av transaktionen.

Om minst en värderingsindata används som klassificeras som modellvärdering klassificeras hela värderingen som modellvärdering.

Om endast indata som klassificeras som marknadsvärdering används, klassificeras hela värderingen som marknadsvärdering.

25

Avsnitt 2c – värdering

Delta

Förhållandet mellan förändringen i priset på en derivattransaktion och förändringen i priset på det underliggande.

Detta fält gäller endast optioner och swapoptioner.

Uppdaterade deltauppgifter ska rapporteras dagligen av finansiella motparter och icke-finansiella motparter i enlighet med artikel 10 i förordning (EU) nr 648/2012.

26

Avsnitt 2d – säkerhet

Indikator för portföljsäkerhet

Indikator för om säkerheten ställts på portföljbasis. Med ”på portföljbasis” avses en uppsättning transaktioner för vilka marginalsäkerheten ställs tillsammans (antingen netto eller brutto), i motsats till ett scenario där marginalsäkerheten beräknas och bokförs separat för varje enskild transaktion.

27

Avsnitt 2d – säkerhet

Kod för portföljsäkerhet

Om säkerheter rapporteras på portföljbasis, den unika kod som motpart 1 har tilldelat portföljen. Detta dataelement är inte tillämpligt om säkerheten ställts på transaktionsnivå eller om det inte finns något säkerhetsavtal eller om inga säkerheter ställs eller tas emot.

28

Avsnitt 2e – riskreducering/riskrapportering

Bekräftelsetillfälle

Datum och tidpunkt för bekräftelsen i enlighet med artikel 12 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 149/2013 (3). Endast tillämpligt för OTC-derivatkontrakt som inte clearas via en central motpart

29

Avsnitt 2e – riskreducering/riskrapportering

Bekräftat

För nya rapporteringspliktiga transaktioner, huruvida de rättsligt bindande villkoren i ett OTC-derivatavtal dokumenterades och avtalades (bekräftades) eller inte (ej bekräftades).

Om de dokumenterades och avtalades, om en sådan bekräftelse har gjorts

via en gemensam bekräftelsemekanism eller bekräftelseplattform, eller ett privat eller bilateralt elektroniskt system (elektroniskt),

via ett skriftligt dokument som kan läsas av människor, t.ex. fax, papper eller manuellt bearbetade e-postmeddelanden (icke-elektroniskt).

Endast tillämpligt för OTC-derivatkontrakt som inte clearas via en central motpart

30

Avsnitt 2f – clearing

Clearingkravet

Ange om det rapporterade kontraktet tillhör en klass av OTC-derivat som förklarats vara föremål för kravet på clearing och båda motparterna till kontraktet omfattas av kravet på clearing enligt förordning (EU) nr 648/2012 från och med tidpunkten för genomförandet av kontraktet.

Endast tillämpligt för OTC-derivatkontrakt.

31

Avsnitt 2f – clearing

Clearat

Uppgift om huruvida derivatet har clearats av en central motpart.

32

Avsnitt 2f – clearing

Clearingtillfälle

Tidpunkt och dag när clearingen ägde rum.

Endast tillämpligt för derivat som clearas av en central motpart.

33

Avsnitt 2f – clearing

Central motpart

Identifieringskod för den centrala motpart som clearade transaktionen.

Detta dataelement är inte tillämpligt om värdet för dataelementet ”Clearat” är ”N” (”Nej, har inte clearats centralt”).

34

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Ramavtalstyp

Hänvisning till den typ av ramavtal enligt vilken motparterna ingick ett derivat.

35

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Annan ramavtalstyp

Namn på ramavtalet. Detta fält ska endast fyllas i om ”OTHR” anges i fält 34 i denna tabell.

36

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Ramavtalsversion

Uppgift om årsversionen av det ramavtal som är relevant för den rapporterade transaktionen, om tillämpligt.

37

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Inom gruppen

Anger om kontraktet ingicks som en transaktion inom gruppen enligt artikel 3 i förordning (EU) nr 648/2012.

38

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Riskreduceringstjänst efter handel

Anger om kontraktet är ett resultat av en riskreduceringstjänst efter handel.

39

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Typ av teknik för riskreduceringstjänst efter handel

Uppgift om typ av riskreduceringstjänst efter handel för rapportering enligt förordning (EU) nr 648/2012.

Portföljkompression utan tredjepartsleverantör: Ett arrangemang för att minska risken i befintliga handelsportföljer som använder icke-prisbildande transaktioner främst för att minska det teoretiska utestående beloppet, antalet transaktioner eller på annat sätt harmonisera villkoren, genom att helt eller delvis avsluta transaktionerna och i allmänhet ersätta de avslutade derivaten med nya ersättningstransaktioner.

Portföljkompression med en tredjepartsleverantör eller central motpart: En riskreduceringstjänst efter handel som tillhandahålls av en tjänsteleverantör eller central motpart för att minska risken i befintliga handelsportföljer som använder icke-prisbildande transaktioner främst för att minska det teoretiska utestående beloppet, antalet transaktioner eller på annat sätt harmonisera villkoren, genom att helt eller delvis avsluta transaktionerna och i allmänhet ersätta de avslutade derivaten med nya ersättningstransaktioner.

Portföljomfördelning/förvaltning av marginalsäkerhet: En riskreduceringstjänst efter handel som tillhandahålls av en tjänsteleverantör för att minska risken i en befintlig handelsportfölj genom att lägga till nya transaktioner som inte är prisbildande och där inga befintliga transaktioner i portföljen avslutas eller ersätts och det teoretiska värdet ökas snarare än minskas.

Andra portföljbaserade PTRR-tjänster: En riskreduceringstjänst efter handel som tillhandahålls av en tjänsteleverantör för att minska risken i befintliga handelsportföljer som använder icke-prisbildande transaktioner och där en sådan tjänst inte uppfyller kraven för portföljkompression eller portföljomfördelning.

40

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Leverantör av riskreduceringstjänst efter handel

LEI-kod för leverantören av riskreduceringstjänsten efter handel.

41

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Handelsplats

Identifiering av den plats där transaktionen utfördes.

Använd MIC-koden för segmentet enligt ISO 10383 för transaktioner som genomförs på en handelsplats, via en systematisk internhandlare eller på en organiserad handelsplattform utanför unionen. Om segmentets MIC-kod inte existerar, använd den operativa MIC-koden.

Använd MIC-koden ”XOFF” för finansiella instrument som är godkända

för handel eller som handlas på en handelsplats eller för vilka en ansökan om godkännande har gjorts, om transaktionen med det finansiella instrumentet inte genomförs på en handelsplats, via en systematisk internhandlare eller en organiserad handelsplattform utanför unionen, eller där en motpart inte vet att den handlar med en motpart 2 som fungerar som en systematisk internhandlare. Använd MIC-koden ”XXXX” för finansiella instrument som inte är godkända för handel eller som inte handlas på en handelsplats eller för vilka en ansökan om godkännande inte har gjorts och som inte handlas på en organiserad handelsplattform utanför unionen.

42

Avsnitt 2c – uppgifter om transaktionen

Genomförandetillfälle

Datum och tid då en transaktion ursprungligen utfördes, som ledde till att en ny UTI-kod genererades. Detta dataelement förblir oförändrat under UTI-kodens hela livslängd. Vid rapportering av positionsnivå bör det avse den tidpunkt då positionen öppnades för första gången.

43

Avsnitt 2c – uppgifter om transaktionen

Ikraftträdande

Ojusterat datum då skyldigheterna enligt OTC-derivattransaktionen träder i kraft, enligt bekräftelsen.

Om ikraftträdandedatumet inte anges som en del av villkoren i kontraktet ska motparterna i detta fält rapportera datumet för derivatets genomförande.

44

Avsnitt 2c – uppgifter om transaktionen

Sista giltighetsdatum

Ojusterat datum då skyldigheterna enligt derivattransaktionen upphör att gälla, enligt bekräftelsen. Förtida avslutande påverkar inte detta dataelement.

45

Avsnitt 2c – uppgifter om transaktionen

Datum för förtida avslutande

Datum då det förtida avslutandet (upphörandet) av den rapporterade transaktionen träder i kraft.

Detta dataelement är tillämpligt om transaktionen avslutas före förfallodagen på grund av ett interimistiskt beslut av en motpart (eller motparter).

46

Avsnitt 2c – uppgifter om transaktionen

Slutlig avtalad avvecklingsdag

Ojusterat datum enligt avtalet, då all överföring av kontanter eller tillgångar bör ske och motparterna inte längre bör ha några utestående förpliktelser gentemot varandra enligt det avtalet.

För produkter som kanske inte har någon slutlig avtalad avvecklingsdag (t.ex. amerikanska optioner) återspeglar detta dataelement det datum då överföringen av kontanter eller tillgångar skulle äga rum om avslutandet skulle ske på förfallodagen.

47

Avsnitt 2c – uppgifter om transaktionen

Typ av leverans

Anger om kontraktet avvecklas fysiskt eller kontant.

48

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Pris

Pris som anges i derivattransaktionen. Det omfattar inte avgifter, skatter eller provisioner.

Om priset inte är känt när en ny transaktion rapporteras uppdateras priset när det blir tillgängligt.

För transaktioner som ingår i ett paket innehåller detta dataelement priset för komponenttransaktionen i tillämpliga fall.

49

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Prisvaluta

Valuta som priset är denominerat i.

Prisvalutan är endast tillämplig om priset uttrycks som monetärt värde.

 

Fälten 50–52 kan upprepas och ska fyllas i för derivat som inbegriper pristabeller.

 

 

50

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Ojusterat ikraftträdandedatum för priset

Ojusterat ikraftträdandedatum för priset

51

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Ojusterat slutdatum för priset

Ojusterat slutdatum för priset (ej tillämpligt om det ojusterade slutdatumet för en viss tabellperiod infaller direkt före det ojusterade ikraftträdandedatumet för efterföljande period).

52

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Pris som gäller från det ojusterade ikraftträdandedatumet till och med det ojusterade slutdatumet.

Pris som gäller från det ojusterade ikraftträdandedatumet till och med det ojusterade slutdatumet.

53

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Pris för pakettransaktion

Handelspriset för hela det paket i vilket den rapporterade derivattransaktionen är en komponent.

Detta dataelement är inte tillämpligt om

inget paket ingår, eller

pakettransaktionsspreaden används.

Priser och därtill hörande dataelement för transaktioner (prisvaluta) som representerar enskilda komponenter i paketet rapporteras när de finns tillgängliga.

Pakettransaktionspriset kanske inte är känt när en ny transaktion rapporteras, men kan komma att uppdateras senare.

54

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Valuta för pakettransaktionens pris

Valuta som pakettransaktionens pris är denominerat i.

Detta dataelement är inte tillämpligt om

inget paket ingår, eller

pakettransaktionsspreaden används, eller

• pakettransaktionens pris uttrycks i procent.

55

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Teoretiskt belopp för del 1

Teoretiskt belopp för del 1 i enlighet med artikel 5 i denna förordning.

56

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Teoretisk valuta 1

I tillämpliga fall: den valuta i vilken det teoretiska beloppet för del 1 är denominerat.

 

Fälten 57–59 kan upprepas och ska fyllas i för derivat som omfattar tabeller för teoretiska belopp.

 

 

57

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Ikraftträdandedatum för det teoretiska beloppet för del 1

Ojusterat datum då det tillhörande teoretiska beloppet för del 1 träder i kraft.

58

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Slutdatum för det teoretiska beloppet för del 1

Ojusterat slutdatum för det teoretiska beloppet för del 1 (ej tillämpligt om det ojusterade slutdatumet för en viss tabellperiod infaller direkt före det ojusterade ikraftträdandedatumet för den därpå följande perioden).

59

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Teoretiskt belopp som gäller på det tillhörande ikraftträdandedatumet för del 1

Teoretiskt belopp för del 1 som träder i kraft på det tillhörande ojusterade ikraftträdandedatumet.

60

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Total teoretisk kvantitet för del 1

Aggregerad teoretisk kvantitet av den underliggande tillgången för del 1 under transaktionens löptid.

Om den totala teoretiska kvantiteten inte är känd när en ny transaktion rapporteras uppdateras den totala teoretiska kvantiteten när den blir tillgänglig.

 

Fälten 61–63 kan upprepas och ska fyllas i för derivat som omfattar tabeller för teoretiska kvantiteter.

 

 

61

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Ikraftträdandedatum för den teoretiska kvantiteten för del 1

Ojusterat datum då den tillhörande teoretiska kvantiteten för del 1 träder i kraft.

62

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Slutdatum för den teoretiska kvantiteten för del 1

Ojusterat slutdatum för den teoretiska kvantiteten för del 1 (ej tillämpligt om det ojusterade slutdatumet för en viss tabellperiod infaller direkt före det ojusterade ikraftträdandedatumet för efterföljande period).

63

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Teoretisk kvantitet som gäller på tillhörande ikraftträdandedatum för del 1

Teoretisk kvantitet för del 1 som träder i kraft på det tillhörande ojusterade ikraftträdandedatumet.

64

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Teoretiskt belopp för del 2

I tillämpliga fall, teoretiskt belopp för del 2 i enlighet med artikel 5 i denna förordning.

65

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Teoretisk valuta 2

I tillämpliga fall: den valuta i vilken det teoretiska beloppet för del 2 är denominerat.

 

Fälten 66–68 kan upprepas och ska fyllas i för derivat som omfattar tabeller för teoretiska belopp.

 

 

66

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Ikraftträdandedatum för det teoretiska beloppet för del 2

Ojusterat datum då det tillhörande teoretiska beloppet för del 2 träder i kraft.

67

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Slutdatum för det teoretiska beloppet för del 2

Ojusterat slutdatum för det teoretiska beloppet för del 2 (ej tillämpligt om det ojusterade slutdatumet för en viss tabellperiod infaller direkt före det ojusterade ikraftträdandedatumet för den därpå följande perioden).

68

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Teoretiskt belopp som gäller på tillhörande ikraftträdandedatum för del 2

Det teoretiska belopp för del 2 som träder i kraft på det tillhörande ojusterade ikraftträdandedatumet.

69

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Total teoretisk kvantitet för del 2

Aggregerad teoretisk kvantitet av den underliggande tillgången för del 2 under transaktionens löptid.

Om den totala teoretiska kvantiteten inte är känd när en ny transaktion rapporteras uppdateras den totala teoretiska kvantiteten när den blir tillgänglig.

 

Fälten 70–72 kan upprepas och ska fyllas i för derivat som omfattar tabeller för teoretiska kvantiteter.

 

 

70

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Ikraftträdandedatum för den teoretiska kvantiteten för del 2

Ojusterat datum då den tillhörande teoretiska kvantiteten för del 2 träder i kraft.

71

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Slutdatum för den teoretiska kvantiteten för del 2

Ojusterat slutdatum för den teoretiska kvantiteten för del 2 (ej tillämpligt om det ojusterade slutdatumet för en viss tabellperiod infaller direkt före det ojusterade ikraftträdandedatumet för efterföljande period).

72

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Teoretisk kvantitet som gäller på tillhörande ikraftträdandedatum för del 2

Teoretiskt belopp för del 2 som träder i kraft på det tillhörande ojusterade ikraftträdandedatumet.

 

Avsnittet med fälten 73–78 kan upprepas

 

 

73

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Annan betalningstyp

Typ av annat betalningsbelopp.

Optionspremiebetalning ingår inte som betalningstyp eftersom optionspremier rapporteras med hjälp av optionspremiespecifika dataelement.

74

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Annat betalningsbelopp

Betalningsbelopp med motsvarande betalningstyper för att tillgodose kraven på transaktionsbeskrivningar från olika tillgångsklasser.

75

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Annan betalningsvaluta

Valuta som Annat betalningsbelopp är denominerat i.

76

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Annat betalningsdatum

Ojusterat datum då det andra betalningsbeloppet betalas.

77

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Annan betalare

Identifieringskod för betalaren av Annat betalningsbelopp.

78

Avsnitt 2g – uppgifter om transaktionen

Annan betalningsmottagare

Identifikationskod för mottagaren av Annat betalningsbelopp.

79

Avsnitt 2h – räntor

Fast ränta för del 1 eller kupong

Uppgift om använd fast ränta för del 1 eller kupong, om tillämpligt.

80

Avsnitt 2h – räntor

Fast ränta eller dagberäkningsmetod för kupong för del 1

I tillämpliga fall: dagberäkningskonvention (ofta även kallad dagberäkningsfraktion eller dagberäkningsbas eller dagberäkningsmetod) som avgör hur räntebetalningar beräknas. Den används för att beräkna årsandelen för beräkningsperioden och anger antalet dagar i beräkningsperioden dividerat med antalet dagar under året.

81

Avsnitt 2h – räntor

Fast ränta eller betalningsfrekvensperiod för kupong för del 1

I tillämpliga fall: tidsenhet som är knuten till betalningsfrekvensen, t.ex. dag, vecka, månad, år eller löptid för den fasta ränteströmmen för del 1 eller kupongen.

82

Avsnitt 2h – räntor

Fast ränta eller multiplikator för betalningsfrekvensperiod för kupong för del 1

I tillämpliga fall: antal tidsenheter (uttryckt i betalningsfrekvensperioden) som avgör hur ofta periodiska betalningsdagar infaller för den fasta räntan för del 1 eller kupongen. Exempelvis representeras en transaktion med betalningar som infaller varannan månad med betalningsfrekvensen ”MNTH” (månadsvis) och en multiplikator för betalningsfrekvensperioden på 2.

Detta dataelement är inte tillämpligt om betalningsfrekvensperioden är ”ADHO”. Om betalningsfrekvensperioden är ”EXPI” är multiplikatorn för betalningsfrekvensperioden 1. Om betalningsfrekvensen är intradag är betalningsfrekvensperioden ”DAIL” och multiplikatorn för betalningsfrekvensen är 0.

83

Avsnitt 2h – räntor

Identifieringskod för rörlig ränta för del 1

I tillämpliga fall: en identifieringskod för de använda räntesatserna som justeras med förutbestämda intervall, med hänvisning till en marknadsreferensränta.

84

Avsnitt 2h – räntor

Uppgift om rörlig ränta för del 1

Uppgift om räntan, i förekommande fall.

85

Avsnitt 2h – räntor

Namn på rörlig ränta för del 1

Räntans fullständiga namn som bestämts av indexleverantören.

86

Avsnitt 2h – räntor

Dagberäkningsmetod för rörlig ränta för del 1

I tillämpliga fall: dagberäkningskonvention (ofta även kallad dagberäkningsfraktion eller dagberäkningsbas eller dagberäkningsmetod) som avgör hur räntebetalningarna för den rörliga räntan för del 1 beräknas. Den används för att beräkna årsandelen för beräkningsperioden och anger antalet dagar i beräkningsperioden dividerat med antalet dagar under året.

87

Avsnitt 2h – räntor

Betalningsfrekvensperiod för rörlig ränta för del 1

I tillämpliga fall: tidsenhet som är knuten till betalningsfrekvensen, t.ex. dag, vecka, månad, år eller löptid för den rörliga ränteströmmen för del 1.

88

Avsnitt 2h – räntor

Multiplikator för betalningsfrekvensperiod för rörlig ränta för del 1

I tillämpliga fall: antal tidsenheter (uttryckt i betalningsfrekvensperioden) som avgör hur ofta periodiska betalningsdagar infaller för den rörliga räntan för del 1. Exempelvis representeras en transaktion med betalningar som infaller varannan månad med betalningsfrekvensen ”MNTH” (månadsvis) och en multiplikator för betalningsfrekvensperioden på 2.

Detta dataelement är inte tillämpligt om betalningsfrekvensperioden är ”ADHO”. Om betalningsfrekvensperioden är ”EXPI” är multiplikatorn för betalningsfrekvensperioden 1. Om betalningsfrekvensen är intradag är betalningsfrekvensperioden ”DAIL” och multiplikatorn för betalningsfrekvensen är 0.

89

Avsnitt 2h – räntor

Referensperiod för rörlig ränta för del 1 – periodangivelse

Period som utgör referensperiod för rörlig ränta del 1.

90

Avsnitt 2h – räntor

Referensperiod för rörlig ränta för del 1 – multiplikator

Multiplikator för perioden som utgör referensperiod för rörlig ränta del 1.

91

Avsnitt 2h – räntor

Justeringsfrekvensperiod för rörlig ränta för del 1

I tillämpliga fall: tidsenhet som är knuten till hur ofta betalningarna justeras, t.ex. dag, vecka, månad, år eller löptid för den rörliga ränteströmmen för del 1.

92

Avsnitt 2h – räntor

Multiplikator för justeringsfrekvens för rörlig ränta för del 1

I tillämpliga fall: antal tidsenheter (uttryckt i betalningsfrekvensperioden) som avgör hur ofta periodiska betalningsjusteringsdagar infaller för den rörliga räntan för del 1. Exempelvis representeras en transaktion med betalningar som infaller varannan månad med betalningsfrekvensen ”MNTH” (månadsvis) och en multiplikator för betalningsfrekvensperioden på 2.

Detta dataelement är inte tillämpligt om betalningsfrekvensperioden är ”ADHO”. Om betalningsfrekvensperioden är ”EXPI” är multiplikatorn för betalningsfrekvensperioden 1. Om betalningsfrekvensen är intradag är betalningsfrekvensperioden ”DAIL” och multiplikatorn för betalningsfrekvensen är 0.

93

Avsnitt 2h – räntor

Spread för del 1

Uppgift om spreaden för del 1, i tillämpliga fall: För OTC-derivattransaktioner med periodiska betalningar (t.ex. ränteswappar för fast/rörlig ränta, räntebasswappar, råvaruswappar).

spreaden för referenspriset för det eller de enskilda rörliga delindexen, om det finns en spread på en rörlig del.

skillnaden mellan referenspriserna för de två rörliga delindexen.

94

Avsnitt 2h – räntor

Spreadvaluta för del 1

I tillämpliga fall: den valuta i vilken spreaden för del 1 är denominerad.

Detta dataelement är endast tillämpligt om spreaden uttrycks som ett penningbelopp.

95

Avsnitt 2h – räntor

Fast ränta del 2

Uppgift om den använda fasta räntan för del 2, i tillämpliga fall.

96

Avsnitt 2h – räntor

Dagberäkningsmetod för fast ränta för del 2

I tillämpliga fall: dagberäkningskonvention (ofta även kallad dagberäkningsfraktion eller dagberäkningsbas eller dagberäkningsmetod) som avgör hur räntebetalningar beräknas. Den används för att beräkna årsandelen för beräkningsperioden och anger antalet dagar i beräkningsperioden dividerat med antalet dagar under året.

97

Avsnitt 2h – räntor

Betalningsfrekvensperiod för fast ränta för del 2

I tillämpliga fall: tidsenhet som är knuten till betalningsfrekvensen, t.ex. dag, vecka, månad, år eller löptid för den fasta ränteströmmen för del 2.

98

Avsnitt 2h – räntor

Multiplikator för betalningsfrekvensperiod för fast ränta för del 2

I tillämpliga fall: antal tidsenheter (uttryckt i betalningsfrekvensperioden) som avgör hur ofta periodiska betalningsdagar infaller för den fasta räntan för del 2. Exempelvis representeras en transaktion med betalningar som infaller varannan månad med betalningsfrekvensen ”MNTH” (månadsvis) och en multiplikator för betalningsfrekvensperioden på 2.

Detta dataelement är inte tillämpligt om betalningsfrekvensperioden är ”ADHO”. Om betalningsfrekvensperioden är ”EXPI” är multiplikatorn för betalningsfrekvensperioden 1. Om betalningsfrekvensen är intradag är betalningsfrekvensperioden ”DAIL” och multiplikatorn för betalningsfrekvensen är 0.

99

Avsnitt 2h – räntor

Identifieringskod för rörlig ränta för del 2

I tillämpliga fall: en identifieringskod för de använda räntesatserna som justeras med förutbestämda intervall, med hänvisning till en marknadsreferensränta.

100

Avsnitt 2h – räntor

Indikator för rörlig ränta för del 2

Uppgift om räntan, i förekommande fall.

101

Avsnitt 2h – räntor

Namn på rörlig ränta för del 2

Räntans fullständiga namn som bestämts av indexleverantören.

102

Avsnitt 2h – räntor

Dagberäkningsmetod för rörlig ränta för del 2

I tillämpliga fall: dagberäkningskonvention (ofta även kallad dagberäkningsfraktion eller dagberäkningsbas eller dagberäkningsmetod) som avgör hur räntebetalningarna för den rörliga räntan för del 2 beräknas. Den används för att beräkna årsandelen för beräkningsperioden och anger antalet dagar i beräkningsperioden dividerat med antalet dagar under året.

103

Avsnitt 2h – räntor

Betalningsfrekvensperiod för rörlig ränta för del 2

I tillämpliga fall: tidsenhet som är knuten till betalningsfrekvensen, t.ex. dag, vecka, månad, år eller löptid för den rörliga ränteströmmen för del 2.

104

Avsnitt 2h – räntor

Multiplikator för betalningsfrekvensperiod för rörlig ränta för del 2

I tillämpliga fall: antal tidsenheter (uttryckt i betalningsfrekvensperioden) som avgör hur ofta periodiska betalningsdagar infaller för den rörliga räntan för del 2. Exempelvis representeras en transaktion med betalningar som infaller varannan månad med betalningsfrekvensen ”MNTH” (månadsvis) och en multiplikator för betalningsfrekvensperioden på 2.

Detta dataelement är inte tillämpligt om betalningsfrekvensperioden är ”ADHO”. Om betalningsfrekvensperioden är ”EXPI” är multiplikatorn för betalningsfrekvensperioden 1. Om betalningsfrekvensen är intradag är betalningsfrekvensperioden ”DAIL” och multiplikatorn för betalningsfrekvensen är 0.

105

Avsnitt 2h – räntor

Referensperiod för rörlig ränta för del 2 – periodangivelse

Period som utgör referensperiod för rörlig ränta för del 2.

106

Avsnitt 2h – räntor

Referensperiod för rörlig ränta för del 2 – multiplikator

Multiplikator för perioden som utgör referensperiod för rörlig ränta för del 2.

107

Avsnitt 2h – räntor

Justeringsfrekvensperiod för rörlig ränta för del 2

I tillämpliga fall: tidsenhet som är knuten till hur ofta betalningarna justeras, t.ex. dag, vecka, månad, år eller löptid för den rörliga ränteströmmen för del 2.

108

Avsnitt 2h – räntor

Multiplikator för justeringsfrekvens för rörlig ränta för del 2

I tillämpliga fall: antal tidsenheter (uttryckt i betalningsfrekvensperioden) som avgör hur ofta periodiska betalningsjusteringsdagar infaller för den rörliga räntan för del 2. Exempelvis representeras en transaktion med betalningar som infaller varannan månad med betalningsfrekvensen ”MNTH” (månadsvis) och en multiplikator för betalningsfrekvensperioden på 2.

Detta dataelement är inte tillämpligt om betalningsfrekvensperioden är ”ADHO”. Om betalningsfrekvensperioden är ”EXPI” är multiplikatorn för betalningsfrekvensperioden 1. Om betalningsfrekvensen är intradag är betalningsfrekvensperioden ”DAIL” och multiplikatorn för betalningsfrekvensen är 0.

109

Avsnitt 2h – räntor

Spread för del 2

Uppgift om spreaden för del 2, i tillämpliga fall: för OTC-derivattransaktioner med periodiska betalningar (t.ex. ränteswappar med fast eller rörlig ränta, räntebasswappar, råvaruswappar).

spreaden för referenspriset för det eller de enskilda rörliga delindexen, om det finns en spread på en rörlig del.

• skillnaden mellan referenspriserna för de två rörliga delindexen.

110

Avsnitt 2h – räntor

Spreadvaluta för del 2

I tillämpliga fall: den valuta i vilken spreaden för del 2 är denominerad.

Detta dataelement är endast tillämpligt om spreaden uttrycks som ett penningbelopp.

111

Avsnitt 2h – räntor

Spread för pakettransaktion

Handelspriset för hela det paket i vilket den rapporterade derivattransaktionen är en komponent i en pakettransaktion.

Pakettransaktionspriset när paketets pris uttrycks som en spread, skillnaden mellan två referenspriser.

Detta dataelement är inte tillämpligt om

inget paket ingår, eller

pakettransaktionspriset används.

Spreaden och därtill hörande dataelement för transaktioner (spreadvaluta) som representerar enskilda komponenter i paketet rapporteras när de finns tillgängliga.

Pakettransaktionsspreaden kanske inte är känd när en ny transaktion rapporteras, men kan komma att uppdateras senare.

112

Avsnitt 2h – räntor

Spreadvaluta för pakettransaktion

Valuta som pakettransaktionsspreaden är denominerad i.

Detta dataelement är inte tillämpligt om

inget paket ingår, eller

pakettransaktionspriset används, eller

pakettransaktionsspreaden uttrycks i procent eller baspunkter.

113

Avsnitt 2i – utländsk valuta

Växelkurs 1

Växelkursen mellan de två olika valutor som anges i derivattransaktionen och som avtalas mellan motparterna när transaktionen inleds, uttryckt som växelkursen från omräkning av basvalutan till motvalutan.

114

Avsnitt 2i – utländsk valuta

Terminsväxelkurs

Terminsväxelkursen enligt överenskommelse mellan motparterna i avtalet. Den ska uttryckas som pris på basvalutan i motvalutan.

115

Avsnitt 2i – utländsk valuta

Valutakombination för växelkurs

Det valutapar och den ordning i vilken växelkursen är denominerad, uttryckt som basvaluta eller motvaluta.

116

Avsnitt 2j – råvaror och utsläppsrätter (allmänt)

Basprodukt

Basprodukt enligt klassificeringen av varor i tabell 4 i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2022/1860.

117

Avsnitt 2j – råvaror och utsläppsrätter (allmänt)

Underprodukt

Underprodukt enligt klassificeringen av varor i tabell 4 i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2022/1860.

Detta fält kräver att en särskild basprodukt anges i fältet.

118

Avsnitt 2j – råvaror och utsläppsrätter (allmänt)

Ytterligare underprodukt

Ytterligare underprodukt enligt klassificeringen av varor i tabell 4 i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2022/1860.

Detta fält kräver att en särskild underprodukt anges i fältet.

119

Avsnitt 2k – råvaror och utsläppsrätter (energi)

Leveransställe eller -zon

Leveransställe(n) eller marknadsområde(n).

120

Avsnitt 2k – råvaror och utsläppsrätter (energi)

Förbindelsepunkt

Uppgift om gräns(er) eller gränspunkt(er) i ett transportavtal.

121

Avsnitt 2k – råvaror och utsläppsrätter (energi)

Lasttyp

Uppgift om leveransprofil.

 

Avsnittet med fälten 122–131 kan upprepas

 

 

122

Avsnitt 2k – råvaror och utsläppsrätter (energi)

Starttid för leveransintervall

Starttid för leveransintervallet för varje block eller form.

123

Avsnitt 2k – råvaror och utsläppsrätter (energi)

Sluttid för leveransintervall

Sluttid för leveransintervallet för varje block eller form.

124

Avsnitt 2k – råvaror och utsläppsrätter (energi)

Leveransens startdatum

Startdatum för leveransen.

125

Avsnitt 2k – råvaror och utsläppsrätter (energi)

Leveransens slutdatum

Slutdatum för leveransen.

126

Avsnitt 2k – råvaror och utsläppsrätter (energi)

Löptid

Leveransperiodens varaktighet.

127

Avsnitt 2k – råvaror och utsläppsrätter (energi)

Veckodagar

Veckodagar för leverans.

128

Avsnitt 2k – råvaror och utsläppsrätter (energi)

Leveranskapacitet

Antal enheter som ingår i transaktionen för varje leveransintervall som anges i fälten 122 och 123.

129

Avsnitt 2k – råvaror och utsläppsrätter (energi)

Kvantitetsmått

Den använda måttenheten.

130

Avsnitt 2k – råvaror och utsläppsrätter (energi)

Pris/tidsintervall och kvantitet

I förekommande fall pris per kvantitet för varje tidsintervall i leveransen.

131

Avsnitt 2k – råvaror och utsläppsrätter (energi)

Valuta för pris/tidsintervall och kvantitet

Den valuta i vilken priset per tidsintervall och kvantitet anges.

132

Avsnitt 2l – optioner

Optionsslag

Uppgift om huruvida derivatkontraktet är en köpoption (rätt att köpa en viss underliggande tillgång) eller en säljoption (rätt att sälja en viss underliggande tillgång) eller om det vid derivatkontraktets verkställande inte går att avgöra om det rör sig om en köp- eller säljoption.

Vid swapoptioner ska anges:

”Put” för en mottagarswapoption, där köparen har rätt att ingå ett swapavtal som mottagare av fast ränta.

”Call” för en betalarswapoption, där köparen har rätt att ingå ett swapavtal som betalare av en fast ränta.

Vid tak (caps) och golv (floors) ska anges:

”Put” vid golv.

”Call” vid tak.

133

Avsnitt 2l – optioner

Optionstyp

Ange om optionen endast får lösas in vid ett bestämt datum (europeiska optioner), vid vissa tidpunkter med bestämda intervall (Bermudaoptioner) eller när som helst under kontraktstiden (amerikanska optioner).

134

Avsnitt 2l – optioner

Lösenpris

För andra optioner än valutaoptioner, swapoptioner och liknande produkter, det pris till vilket ägaren till en option kan köpa eller sälja optionens underliggande tillgång.

För valutaoptioner, den växelkurs till vilken optionen kan utnyttjas, uttryckt som växelkursen från omvandling av basvalutan till motvalutan. I exemplet 0,9426 US-dollar/EUR är US-dollar basvalutan och EUR motvalutan. USD 1 = EUR 0,9426. Om lösenpriset inte är känt när en ny transaktion rapporteras uppdateras lösenpriset när det blir tillgängligt.

För volatilitet och variansswappar och liknande produkter rapporteras lösenpriset för volatilitet i detta dataelement.

 

Fälten 135–137 kan upprepas och ska fyllas i om det rör sig om derivat som inbegriper lösenpristabeller.

 

 

135

Avsnitt 2l – optioner

Ikraftträdandedatum för lösenpriset

Ojusterat ikraftträdandedatum för lösenpriset.

136

Avsnitt 2l – optioner

Slutdatum för lösenpriset

Ojusterat slutdatum för lösenpriset (ej tillämpligt om det ojusterade slutdatumet för en viss tabellperiod infaller direkt före det ojusterade ikraftträdandedatumet för efterföljande period).

137

Avsnitt 2l – optioner

Lösenpris som gäller på tillhörande ikraftträdandedatum

Lösenpris som gäller från det ojusterade ikraftträdandedatumet till och med det ojusterade slutdatumet.

138

Avsnitt 2l – optioner

Lösenprisets valuta/valutapar

För aktieoptioner, råvaruoptioner och liknande produkter, valuta i vilken lösenpriset är denominerat.

För valutaoptioner: Valutapar och den ordning i vilken lösenpriset är angivet. Det uttrycks som basvaluta per motvaluta.

139

Avsnitt 2l – optioner

Belopp för optionspremium

För optioner och swapoptioner av alla tillgångsklasser, penningbelopp som betalas av optionsköparen.

Detta dataelement är inte tillämpligt om instrumentet inte är en option eller inte innehåller någon optionalitet.

140

Avsnitt 2l – optioner

Valuta för optionspremium

För optioner och swapoptioner av alla tillgångsklasser, valuta i vilken optionens premiebelopp är angivet. Detta dataelement är inte tillämpligt om instrumentet inte är en option eller inte innehåller någon optionalitet.

141

Avsnitt 2l – optioner

Betalningsdatum för optionspremium

Ojusterat datum då optionspremium betalas.

142

Avsnitt 2i – optioner

Förfallodag för det underliggande

Vid swapoptioner, förfallodag för den underliggande swappen.

143

Sektion 2m – kreditderivat

Prioritet

Anger företräde för skuldebrev, eller skuldkorg eller index som ligger till grund för ett derivat.

144

Sektion 2m – kreditderivat

Referensenhet

Uppgift om underliggande referensenhet.

145

Sektion 2m – kreditderivat

Serier

Serienummer för indexets sammansättning, om tillämpligt

146

Sektion 2m – kreditderivat

Version

En ny version av en serie utfärdas vid fallissemang för en av de ingående delarna och indexet måste viktas om för att ta hänsyn till det nya antalet totala ingående delar i indexet

147

Sektion 2m – kreditderivat

Indexfaktor

Faktor för att justera det teoretiska värdet (fält 55 i denna tabell) till alla tidigare kredithändelser i indexserien.

148

Sektion 2m – kreditderivat

Tranch

Uppgift om huruvida ett derivatkontrakt delas upp i trancher.

149

Sektion 2m – kreditderivat

Attachment point för index för kreditderivatswappar (CDS)

Definierad lägre punkt där förlustnivån i den underliggande portföljen minskar det teoretiska värdet av en tranch. Det teoretiska värdet av en tranch med en attachment point på 3 % kommer till exempel att minskas efter att det har inträffat 3 % förluster i portföljen. Detta dataelement är inte tillämpligt om transaktionen inte är en CDS-tranchtransaktion (index eller anpassad korg).

150

Sektion 2m – kreditderivat

Detachment point för index för kreditderivatswappar

Definierad punkt efter vilken förlusterna i den underliggande portföljen inte längre minskar det teoretiska värdet av en tranch. Det teoretiska värdet av en tranch med en attachment point på 3 % och en detachment point på 6 % kommer till exempel att minskas efter att det har inträffat 3 % förluster i portföljen. Förluster på 6 % i portföljen uttömmer tranchens teoretiska värde. Detta dataelement är inte tillämpligt om transaktionen inte är en CDS-tranchtransaktion (index eller anpassad korg).

151

Avsnitt 2n – ändring av derivatet

Åtgärdstyp

Ny: En rapport om ett derivat, på transaktions- eller positionsnivå, för första gången.

Ändra: En ändring av villkoren för eller uppgifterna om ett tidigare rapporterat derivat, på transaktions- eller positionsnivå, men inte en korrigering av en rapport.

Korrigera: En rapport som korrigerar felaktiga datafält i en tidigare inlämnad rapport.

Avsluta: Avslutande av ett befintligt derivat, på transaktions- eller positionsnivå.

Fel: En annullering av en hel rapport som har lämnats in felaktigt för ett derivat som, på transaktions- eller positionsnivå, aldrig kom till stånd eller inte omfattades av rapporteringskraven enligt förordning (EU) nr 648/2012 men som rapporterades till ett transaktionsregister av misstag, eller en annullering av en duplikatrapport.

Förnya: Återupptagande av ett derivat, på transaktions- eller positionsnivå, som annullerades med åtgärdstypen ”Fel” eller avslutades av misstag.

Värdering: En uppdatering av en värdering av ett derivat, på transaktions- eller positionsnivå.

Positionskomponent: En rapport om ett nytt derivat som ingår i en separat positionsrapport samma dag.

152

Avsnitt 2n – ändring av derivatet

Händelsetyp

Handel: Ingående av ett derivat eller omförhandling av dess villkor som inte leder till en ändring av en motpart

Step-in: En händelse där en del av eller hela derivatet överförs till en motpart 2 (och rapporteras som ett nytt derivat) och det befintliga derivatet antingen avslutas eller dess teoretiska värde ändras.

Riskreduceringstjänst efter handel Riskreducering efter handel

Förtida avslutande: Avslutande av ett derivat, på transaktions- eller positionsnivå.

Clearing: Clearing enligt definitionen i artikel 2.3 i förordning (EU) nr 648/2012.

Utnyttjande: En motparts utnyttjande av en option eller en swapoption i transaktionen, helt eller delvis.

Tilldelning: Tilldelningshändelse där ett befintligt derivat tilldelas till olika motparter och rapporteras som nya derivat med reducerade teoretiska belopp.

Kredithändelse: Gäller endast kreditderivat. En kredithändelse som leder till en ändring av ett derivat, på transaktions- eller positionsnivå.

Företagshändelse: En företagsåtgärd avseende underliggande aktier som påverkar derivaten på de aktierna

Inkludering i position: Inkludering av ett motpartsclearat derivat eller CFD-kontrakt i en position, där ett befintligt derivat avslutas och antingen en ny position skapas eller ett teoretiskt värde för en befintlig position ändras.

Uppdatering – Uppdatering av ett utestående derivat som utförts under övergångsperioden för att säkerställa dess förenlighet med de ändrade rapporteringskraven

153

Avsnitt 2n – ändring av derivatet

Datum för händelsen

Datum då den händelse som ska rapporteras avseende derivatkontraktet och som tas upp i rapporten ägde rum eller, när det gäller en ändring, när ändringen trädde i kraft.

154

Avsnitt 2n – ändring av derivatet

Nivå

Uppgift om huruvida rapporten är utfärdad på transaktions- eller positionsnivå.

En rapport på positionsnivå kan bara användas för att komplettera rapportering på transaktionsnivå för att rapportera händelser efter handel, och endast om de enskilda transaktionerna i fungibla produkter har ersatts av positionen.


Tabell 3

Post

Avsnitt

Fält

Uppgifter som ska rapporteras in

1

Parter i derivatet

Rapporteringstillfälle

Datum och klockslag för inlämning av rapport till transaktionsregistret.

2

Parter i derivatet

Rapportinlämnande enhets ID

Om den enhet som ansvarar för rapporteringen har delegerat inlämnandet av rapporten till en tredje part eller till den andra motparten ska den enheten identifieras i detta fält med en unik kod.

I annat fall bör den enhet som ansvarar för rapporteringen anges i detta fält.

3

Parter i derivatet

Enhet som ansvarar för rapporteringen

Om en finansiell motpart är ensamt ansvarig, även juridiskt sett, för rapportering för båda motparternas räkning i enlighet med artikel 9.1a i förordning (EU) nr 648/2012 och den icke-finansiella motparten inte beslutar att själv rapportera uppgifterna om sina OTC-derivatkontrakt med den finansiella motparten: den finansiella motpartens unika identifieringskod. Om ett förvaltningsbolag är ansvarigt, även juridiskt sett, för rapporteringen på vägnar av ett företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) i enlighet med artikel 9.1b i samma förordning: förvaltningsbolagets unika identifieringskod. Om en förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIF-förvaltare) är ansvarig, även juridiskt sett, för rapporteringen på en alternativ investeringsfonds vägnar i enlighet med artikel 9.1c i den förordningen: AIF-förvaltarens unika identifieringskod. Om en auktoriserad enhet som är ansvarig för att förvalta ett tjänstepensionsinstitut och agera å dess vägnar är ansvarig, även juridiskt sett, för att för dess räkning rapportera i enlighet med artikel 9.1d i den förordningen: den enhetens unika identifieringskod.

Detta fält gäller endast OTC-derivat.

4

Parter i derivatet

Motpart 1 (rapporterande motpart)

Identifieringskod för den motpart i en derivattransaktion som fullgör sin rapporteringsskyldighet via rapporten i fråga.

När det gäller en allokerad derivattransaktion som utförs av en fondförvaltare för en fonds räkning rapporteras fonden och inte fondförvaltaren som motpart.

5

Parter i derivatet

Typ av identifieringskod för motpart 2

Indikator för huruvida LEI-koden användes för att identifiera motpart 2.

6

Parter i derivatet

Motpart 2

Identifieringskod för den andra motparten i en derivattransaktion.

När det gäller en allokerad derivattransaktion som utförs av en fondförvaltare för en fonds räkning rapporteras fonden och inte fondförvaltaren som motpart.

7

Säkerhet

Tidsstämpel för säkerheten

Datum och tid från och med vilken marginalsäkerheternas värden rapporteras.

8

Säkerhet

Indikator för portföljsäkerhet

Indikator för om säkerheten ställts på portföljbasis. Med ”på portföljbasis” avses en uppsättning transaktioner för vilka marginalsäkerheten ställs tillsammans (antingen netto eller brutto), i motsats till ett scenario där marginalsäkerheten beräknas och bokförs separat för varje enskild transaktion.

9

Säkerhet

Kod för portföljsäkerhet

Om säkerheter rapporteras på portföljbasis, den unika kod som motpart 1 har tilldelat portföljen. Detta dataelement är inte tillämpligt om säkerheten ställts på transaktionsnivå eller om det inte finns något säkerhetsavtal eller om inga säkerheter ställs eller tas emot.

10

Säkerhet

UTI-kod

Unik transaktionskod enligt artikel 7 i genomförandeförordning (EU) 2022/1860.

11

Säkerhet

Kategori för ställande av säkerhet

Ange om ett avtal om säkerheter mellan motparterna föreligger.

Detta dataelement tillhandahålls för varje transaktion eller portfölj beroende på om säkerheten ställs på transaktions- eller portföljnivå, och är tillämpligt på både clearade och oclearade transaktioner.

12

Säkerhet

Initial marginalsäkerhet som ställts av motpart 1 (före värderingsavdrag)

Det monetära värdet av den initiala marginalsäkerhet som har ställts av motpart 1, inklusive eventuella marginalsäkerheter som är i transit och som är under avveckling.

Om säkerheten ställs på portföljnivå avser den initiala marginalsäkerhet som ställts hela portföljen. Om säkerheten ställs för enskilda transaktioner avser den initiala marginalsäkerhet som ställts den enskilda transaktionen.

Detta fält avser den initiala marginalsäkerhetens totala aktuella värde snarare än dess dagliga förändring.

Dataelementet avser både oclearade och centralt clearade transaktioner.

För centralt clearade transaktioner omfattar dataelementet inte bidrag till obeståndsfonder eller säkerheter som ställs mot likviditetsavsättningar till den centrala motparten, dvs. beviljade kreditramar.

Om den initiala marginalsäkerhet som ställts anges i mer än en valuta räknas dessa belopp om till en enda valuta som väljs av motpart 1 och rapporteras som ett enda totalt värde.

13

Säkerhet

Initial marginalsäkerhet som ställts av motpart 1 (efter värderingsavdrag)

Det monetära värdet av den initiala marginalsäkerhet som har ställts av motpart 1, inklusive eventuella marginalsäkerheter som är i transit och som är under avveckling.

Om säkerheten ställs på portföljnivå avser den initiala marginalsäkerhet som ställts hela portföljen. Om säkerheten ställs för enskilda transaktioner avser den initiala marginalsäkerhet som ställts den enskilda transaktionen.

Detta fält avser den initiala marginalsäkerhetens totala aktuella värde efter tillämpning av värderingsavdraget (i tillämpliga fall) snarare än dess dagliga förändring.

Dataelementet avser både oclearade och centralt clearade transaktioner. För centralt clearade transaktioner omfattar dataelementet inte bidrag till obeståndsfonder eller säkerheter som ställs mot likviditetsavsättningar till den centrala motparten, dvs. beviljade kreditramar.

Om den initiala marginalsäkerhet som ställts anges i mer än en valuta räknas dessa belopp om till en enda valuta som väljs av motpart 1 och rapporteras som ett enda totalt värde.

14

Säkerhet

Valuta för den initiala marginalsäkerhet som ställts

Valuta i vilken den initiala marginalsäkerhet som ställts är denominerad.

Om den initiala marginalsäkerhet som ställts är uttryckt i mer än en valuta återspeglar detta dataelement en av de valutor till vilka motpart 1 har valt att konvertera alla värden för de ställda initiala marginalsäkerheterna.

15

Säkerhet

Tilläggsmarginalsäkerhet som ställts av motpart 1 (före värderingsavdrag)

Det monetära värdet av den tilläggsmarginalsäkerhet som ställts av motpart 1, inklusive den kontantreglerade marginalsäkerheten och eventuella marginalsäkerheter som är i transit och som är under avveckling.

Villkorad tilläggsmarginalsäkerhet ingår inte.

Om säkerheten ställs på portföljnivå avser den tilläggsmarginalsäkerhet som ställts hela portföljen. Om säkerheten ställs för enskilda transaktioner avser den tilläggsmarginalsäkerhet som ställts en sådan enskild transaktion.

Detta fält avser det totala aktuella värdet av tilläggsmarginalsäkerheten, kumulerat sedan den första rapporteringen av de tilläggsmarginalsäkerheter som ställts för portföljen eller transaktionen.

Om den tilläggsmarginalsäkerhet som ställts uttrycks i mer än en valuta räknas dessa belopp om till en enda valuta som väljs av motpart 1 och rapporteras som ett enda totalt värde.

16

Säkerhet

Tilläggsmarginalsäkerhet som ställts av motpart 1 (efter värderingsavdrag)

Det monetära värdet av den tilläggsmarginalsäkerhet som ställts av motpart 1, inklusive den kontantreglerade marginalsäkerheten och eventuella marginalsäkerheter som är i transit och som är under avveckling.

Villkorad tilläggsmarginalsäkerhet ingår inte.

Om säkerheten ställs på portföljnivå avser den tilläggsmarginalsäkerhet som ställts hela portföljen. Om säkerheten ställs för enskilda transaktioner avser den tilläggsmarginalsäkerhet som ställts en sådan enskild transaktion.

Detta fält avser det totala aktuella värdet av tilläggsmarginalsäkerheten efter tillämpning av värderingsavdraget, i förekommande fall, kumulerat sedan den första rapporteringen av de tilläggsmarginalsäkerheter som ställts för portföljen eller transaktionen.

Om den tilläggsmarginalsäkerhet som ställts uttrycks i mer än en valuta räknas dessa belopp om till en enda valuta som väljs av motpart 1 och rapporteras som ett enda totalt värde.

17

Säkerhet

Valuta för den tilläggsmarginalsäkerhet som ställts

Valuta i vilken den tilläggsmarginalsäkerhet som ställts är denominerad.

Om den tilläggsmarginalsäkerhet som ställts är denominerad i mer än en valuta återspeglar detta dataelement en av de valutor till vilka motpart 1 har valt att konvertera alla värden för de ställda tilläggsmarginalsäkerheterna.

18

Säkerhet

Överskjutande säkerhet som ställts av motpart 1

Det monetära värdet för eventuella ytterligare säkerheter som ställts av motpart 1 separat och oberoende av initiala marginalsäkerheter och tilläggsmarginalsäkerheter. Detta fält avser den överskjutande säkerhetens totala aktuella värde före tillämpning av värderingsavdraget, i tillämpliga fall, snarare än dess dagliga förändring.

Alla belopp för initiala marginalsäkerheter eller tilläggsmarginalsäkerheter som ställts och som överstiger den initiala marginalsäkerhet som krävs eller den tilläggsmarginalsäkerhet som krävs, rapporteras som en del av den initiala marginalsäkerhet som ställts respektive den tilläggsmarginalsäkerhet som ställts i stället för som en del av den överskjutande säkerhet som ställts.

För centralt clearade transaktioner rapporteras överskjutande säkerheter endast i den mån de kan hänföras till en specifik portfölj eller transaktion.

19

Säkerhet

Valuta för den överskjutande säkerhet som ställts

Valuta i vilken den överskjutande säkerhet som ställts är denominerad.

Om den överskjutande säkerhet som ställts är denominerad i mer än en valuta återspeglar detta dataelement en av de valutor till vilka motpart 1 har valt att konvertera alla värden för de ställda överskjutande säkerheterna.

20

Säkerhet

Initial marginalsäkerhet som samlats in av motpart 1 (före värderingsavdrag)

Det monetära värdet av den initiala marginalsäkerhet som har samlats in av motpart 1, inklusive eventuella marginalsäkerheter som är i transit och som är under avveckling.

Om säkerheten ställs på portföljnivå avser den initiala marginalsäkerhet som samlats in hela portföljen. Om säkerheten ställs för enskilda transaktioner avser den initiala marginalsäkerhet som samlats in en sådan enskild transaktion.

Detta fält avser den initiala marginalsäkerhetens totala aktuella värde snarare än dess dagliga förändring.

Dataelementet avser både oclearade och centralt clearade transaktioner. För centralt clearade transaktioner inkluderar dataelementet inte säkerheter som den centrala motparten samlat in som en del av sin investeringsverksamhet.

Om den initiala marginalsäkerhet som samlats in är denominerad i mer än en valuta räknas dessa belopp om till en enda valuta som väljs av motpart 1 och rapporteras som ett enda totalt värde.

21

Säkerhet

Initial marginalsäkerhet som samlats in av motpart 1 (efter värderingsavdrag)

Det monetära värdet av den initiala marginalsäkerhet som har samlats in av motpart 1, inklusive eventuella marginalsäkerheter som är i transit och som är under avveckling.

Om säkerheten ställs på portföljnivå avser den initiala marginalsäkerhet som samlats in hela portföljen. Om säkerheten ställs för enskilda transaktioner avser den initiala marginalsäkerhet som samlats in en sådan enskild transaktion.

Detta fält avser den initiala marginalsäkerhetens totala aktuella värde efter tillämpning av värderingsavdraget, i tillämpliga fall, snarare än dess dagliga förändring.

Dataelementet avser både oclearade och centralt clearade transaktioner. För centralt clearade transaktioner inkluderar dataelementet inte säkerheter som den centrala motparten samlat in som en del av sin investeringsverksamhet.

Om den initiala marginalsäkerhet som samlats in är denominerad i mer än en valuta räknas dessa belopp om till en enda valuta som väljs av motpart 1 och rapporteras som ett enda totalt värde.

22

Säkerhet

Valuta för den initiala marginalsäkerhet som samlats in

Valuta i vilken den initiala marginalsäkerhet som samlats in är denominerad.

Om den initiala marginalsäkerhet som samlats in är denominerad i mer än en valuta återspeglar detta dataelement en av de valutor till vilka motpart 1 har valt att konvertera alla värden för de insamlade initiala marginalsäkerheterna.

23

Säkerhet

Tilläggsmarginalsäkerhet som samlats in av motpart 1 (före värderingsavdrag)

Det monetära värdet av den tilläggsmarginalsäkerhet som samlats in av motpart 1, inklusive den kontantreglerade marginalsäkerheten och eventuella marginalsäkerheter som är i transit och som är under avveckling.

Villkorad tilläggsmarginalsäkerhet ingår inte.

Om säkerheten ställs på portföljnivå avser den tilläggsmarginalsäkerhet som samlats in hela portföljen. Om säkerheten ställs för enskilda transaktioner avser den tilläggsmarginalsäkerhet som samlats in en sådan enskild transaktion.

Detta fält avser det totala aktuella värdet av tilläggsmarginalsäkerheten, kumulerat sedan den första rapporteringen av de tilläggsmarginalsäkerheter som samlats in för portföljen eller transaktionen.

Om den tilläggsmarginalsäkerhet som samlats in är denominerad i mer än en valuta räknas dessa belopp om till en enda valuta som väljs av motpart 1 och rapporteras som ett enda totalt värde.

24

Säkerhet

Tilläggsmarginalsäkerhet som samlats in av motpart 1 (efter värderingsavdrag)

Det monetära värdet av den tilläggsmarginalsäkerhet som samlats in av motpart 1, inklusive den kontantreglerade marginalsäkerheten och eventuella marginalsäkerheter som är i transit och som är under avveckling.

Villkorad tilläggsmarginalsäkerhet ingår inte.

Om säkerheten ställs på portföljnivå avser den tilläggsmarginalsäkerhet som samlats in hela portföljen. Om säkerheten ställs för enskilda transaktioner avser den tilläggsmarginalsäkerhet som samlats in en sådan enskild transaktion.

Detta fält avser det totala aktuella värdet av den insamlade tilläggsmarginalsäkerheten efter tillämpning av värderingsavdraget, i förekommande fall, kumulerat sedan den första rapporteringen av tilläggsmarginalsäkerheter som erhållits för portföljen/transaktionen.

Om den tilläggsmarginalsäkerhet som samlats in är denominerad i mer än en valuta räknas dessa belopp om till en enda valuta som väljs av motpart 1 och rapporteras som ett enda totalt värde.

25

Säkerhet

Valutan för den insamlade tilläggsmarginalsäkerheten

Valuta i vilken den insamlade tilläggsmarginalsäkerheten är denominerad.

Om den tilläggsmarginalsäkerhet som samlats in är denominerad i mer än en valuta återspeglar detta dataelement en av de valutor till vilka motpart 1 har valt att konvertera alla värden för de insamlade tilläggsmarginalsäkerheterna.

26

Säkerhet

Överskjutande säkerhet som samlats in av motpart 1

Det monetära värdet för eventuella ytterligare säkerheter som samlats in av motpart 1 separat och oberoende av initiala marginalsäkerheter och tilläggsmarginalsäkerheter. Detta dataelement avser den överskjutande säkerhetens totala aktuella värde före tillämpning av värderingsavdraget, i tillämpliga fall, snarare än dess dagliga förändring.

Alla belopp för initiala marginalsäkerheter eller tilläggsmarginalsäkerheter som samlats in och som överstiger den initiala marginalsäkerhet som krävs eller den tilläggsmarginalsäkerhet som krävs, rapporteras som en del av den initiala marginalsäkerhet som samlats in respektive den tilläggsmarginalsäkerhet som samlats in i stället för som en del av den överskjutande säkerhet som samlats in.

För centralt clearade transaktioner rapporteras överskjutande säkerheter endast i den mån de kan hänföras till en specifik portfölj eller transaktion.

27

Säkerhet

Valuta för den överskjutande säkerhet som samlats in

Valuta i vilken den överskjutande säkerhet som samlats in är denominerad.

Om den överskjutande säkerheten är denominerad i mer än en valuta återspeglar detta dataelement en av de valutor till vilka motpart 1 har valt att konvertera alla värden för de insamlade överskjutande säkerheterna.

28

Säkerhet

Åtgärdstyp

Rapporten ska ange en av följande åtgärdstyper:

a)

Ett nytt marginalsäkerhetssaldo eller en ändring av uppgifterna om marginalsäkerheterna ska anges som ”Uppdatering av marginalsäkerhet”.

b)

En korrigering av datafält där uppgifter lämnats in felaktigt i en tidigare rapport ska anges som ”Korrigera”.

29

Säkerhet

Datum för händelsen

Datum då den händelse som ska rapporteras avseende derivatkontraktet och som tas upp i rapporten ägde rum. Vid uppdatering av säkerheter: det datum för vilket informationen i rapporten lämnas.


(1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 av den 4 juli 2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister (EUT L 201, 27.7.2012, s. 1).

(2)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2022/1860 av den 10 juni 2022 om fastställande av tekniska genomförandestandarder för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 vad gäller standarder, format, frekvens samt metoder och arrangemang för rapportering (se sidan 68 i detta nummer av EUT).

(3)  Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 149/2013 av den 19 december 2012 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 med avseende på tekniska standarder för tillsyn av indirekta clearingarrangemang, clearingkravet, det offentliga registret, tillträde till en handelsplats, icke-finansiella motparter och riskbegränsningstekniker för OTC-derivatkontrakt som inte clearas via en central motpart (EUT L 52, 23.2.2013, s. 11).


Top