Valitse kokeelliset ominaisuudet, joita haluat kokeilla

Tämä asiakirja on ote EUR-Lex-verkkosivustolta

Asiakirja 32022D2460

    Kommissionens beslut (EU) 2022/2460 av den 13 december 2022 om systemet för långsiktigt stöd på nationell nivå till jordbruket i de nordliga områdena i Sverige (delgivet med nr C(2022) 9240) (Endast den svenska texten är giltig)

    C/2022/9240

    EUT L 321, 15/12/2022, s. 22—37 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Asiakirjan oikeudellinen asema Voimassa

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/2460/oj

    15.12.2022   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 321/22


    KOMMISSIONENS BESLUT (EU) 2022/2460

    av den 13 december 2022

    om systemet för långsiktigt stöd på nationell nivå till jordbruket i de nordliga områdena i Sverige

    (delgivet med nr C(2022) 9240)

    (Endast den svenska texten är giltig)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av akten om Österrikes, Finlands och Sveriges anslutning till Europeiska unionen, särskilt artikel 142, och

    av följande skäl:

    (1)

    Genom beslut 96/228/EG (1) godkände kommissionen systemet för långsiktigt stöd på nationell nivå till jordbruket i de nordliga områdena i Sverige (systemet för nordligt stöd) som anmälts av Sverige i enlighet med artikel 143 i anslutningsakten i syfte att få ett godkännande enligt artikel 142 i anslutningsakten. Beslut 96/228/EG ersattes av kommissionens beslut C(2010) 6050 (2). Det beslutet ersattes av kommissionens beslut (EU) 2018/479 (3).

    (2)

    Eftersom godkännandet för Sverige att genomföra systemet för nordligt stöd enligt beslut (EU) 2018/479 löper ut den 31 december 2022 bör ett nytt beslut antas.

    (3)

    Genom en skrivelse av den 1 juli 2022 anmälde Sverige ett förslag till förlängning av systemet för nordligt stöd till kommissionen. Sverige föreslog att kommissionen skulle ändra beslut (EU) 2018/479 för att förlänga systemets giltighetstid med ett år, öka det totala årliga referensvärdet, göra vissa justeringar av stödnivåerna och ändra det datum då Sverige bör lägga fram förslag för att ändra och förlänga systemet.

    (4)

    Det långsiktiga stöd på nationell nivå som avses i artikel 142 i anslutningsakten syftar till att säkerställa att jordbruksverksamhet kan behållas i sådana nordliga regioner som ska fastställas av kommissionen.

    (5)

    Med hänsyn till de faktorer som avses i artikel 142.1 och 142.2 i anslutningsakten är det lämpligt att ange de administrativa enheterna, indelade i delregioner, som ligger norr om den 62:a breddgraden eller nära denna och som har liknande klimatförhållanden som gör det särskilt svårt att bedriva jordbruk. I delregionerna är befolkningstätheten 10 invånare per km2 eller mindre, den utnyttjade jordbruksarealen (UJA) anses utgöra 10 % eller mindre av kommunernas totala areal och den del av UJA som används för jordbruksgrödor avsedda som livsmedel är 20 % eller mindre. Även delregioner som inte uppfyller dessa kriterier, men som omges av andra delregioner i sådana områden som uppfyller kriterierna, bör omfattas.

    (6)

    För att underlätta förvaltningen av systemet och samordna detta med stöd enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2115 (4), är det lämpligt att i de områden som erhåller stöd enligt detta beslut inkludera samma kommuner som de som hör till det område som avgränsas enligt artikel 32.2 andra stycket i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 (5) och artikel 71.2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2115 i den strategiska planen för genomförandet av den gemensamma jordbrukspolitiken i Sverige 2023–2027.

    (7)

    Den referensperiod som bör gälla för bedömningen av jordbruksproduktionens utveckling och den sammanlagda stödnivån bör, på grundval av den nationella statistik som finns tillgänglig och i syfte att säkerställa en enhetlig tillämpning för alla produktionssektorer, vara år 1993.

    (8)

    Enligt artikel 142 i anslutningsakten ska det totala stödbelopp som beviljas räcka för att behålla jordbruksverksamhet i de nordliga områdena i Sverige, men får inte leda till att det samlade stödet ökar i förhållande till stödet under en fastställd referensperiod före anslutningen. För att bevilja stöd enligt artikel 142 i anslutningsakten på en lämplig nivå med hänsyn till de nuvarande produktionskostnaderna, samtidigt som man inte får överskrida stödnivån under den fastställda referensperioden före anslutningen, bör konsumentprisindexets utveckling från 1993 till 2022 i Sverige beaktas vid fastställandet av den högsta tillåtna stödnivån enligt den artikeln.

    (9)

    På grundval av uppgifter från 1993 och fram till slutet av april 2022 bör därför det högsta årliga stödbeloppet fastställas till 473,75 miljoner kronor, beräknat som ett genomsnitt över sexårsperioden 1 januari 2023–31 december 2028.

    (10)

    För att förenkla systemet för nordligt stöd och ge Sverige flexibilitet i fråga om att rikta stödet till olika produktionssektorer bör ett högsta genomsnittligt årligt stödbelopp fastställas för det totala stödet, inklusive ett särskilt högsta årligt stödbelopp för produktion av komjölk, för att säkerställa en balanserad fördelning av stödet.

    (11)

    Stödet bör beviljas årligen på grundval av produktionsfaktorer (t.ex. djurenheter eller hektar), med undantag för komjölk där det bör beviljas på grundval av produktionsenheter (kilo), inom de övergripande begränsningar som fastställs i detta beslut.

    (12)

    I syfte att möjliggöra en skyndsam reaktion på volatiliteten i priserna på jordbruksprodukter och behålla jordbruksverksamheten i de nordliga områdena i Sverige bör Sverige få möjlighet att för varje kalenderår fastställa stödbeloppet per sektor inom en stödkategori och per produktionsenhet.

    (13)

    Sverige bör differentiera stödet i sina nordliga regioner och fastställa de årliga stödbeloppen utifrån de naturliga svårigheternas omfattning, andra mål samt transparenta och motiverade kriterier med koppling till de mål som fastställs i artikel 142.3 tredje stycket i anslutningsakten, vilka är att behålla sådan traditionell primärproduktion och bearbetning som är särskilt lämpad för klimatförhållandena i regionen, förbättra strukturerna för produktion, saluföring och bearbetning av jordbruksprodukter, underlätta avyttrandet av produkterna och säkerställa att miljön skyddas och att landsbygden bevaras.

    (14)

    Stödet bör utbetalas årligen på basis av det faktiska antalet stödberättigande produktionsfaktorer. Sverige bör dock ges möjlighet att betala ut stödet för komjölk, värphöns och slaktgrisar samt för transport av komjölk månadsvis. Stödet för komjölk ska vara baserat på den faktiska produktionen för att säkra en fortsatt produktion.

    (15)

    Överkompensation bör undvikas genom att felaktiga utbetalningar återkrävs snabbt och senast före den 1 juni följande år.

    (16)

    Enligt artikel 142.2 i anslutningsakten bör det stöd som beviljas enligt detta beslut inte leda till en ökning av den totala produktionen över den traditionella produktionsnivån inom det område som täcks av systemet för nordligt stöd.

    (17)

    Därför är det nödvändigt att fastställa ett tak per år för antalet stödberättigande produktionsfaktorer för varje stödkategori, och en högsta stödberättigande årlig produktionsmängd av komjölk, på en nivå som är lika med eller lägre än taket under referensperioden.

    (18)

    Om antalet produktionsfaktorer i en kategori eller produktionsmängden för komjölk överskrider gränsvärdet under ett givet år bör antalet stödberättigande produktionsfaktorer eller mängden av komjölk, för att följa medelvärdena under fem år, minskas med ett motsvarande antal produktionsfaktorer under det kalenderår som följer på det år under vilket gränsvärdet överskreds, utom för komjölk och transportstöd för komjölk, värphöns, slaktgrisar med hänsyn till vilket den stödberättigande mängden får minskas med en mängd som motsvarar den överskjutande mängden under den sista månaden av det år under vilket gränsvärdena överskreds.

    (19)

    Anmälan till kommissionen av förslag om förlängning och ändring av det stöd som godkänns enligt detta beslut bör göra det möjligt att i god tid förbereda bedömning av systemet, och därför måste det vara tillåtet att göra en sådan anmälan under samma år som femårsrapporten och att utöka giltighetstiden för godkännandet av systemet för nordligt stöd från fem till sex år.

    (20)

    Enligt artikel 143.2 i anslutningsakten ska Sverige förse kommissionen med upplysningar om genomförandet och effekterna av stödet. För att bättre kunna bedöma de långsiktiga följderna av stödet, och i syfte att fastställa de genomsnittliga stödnivåerna som fleråriga genomsnitt, är det lämpligt att rapportera om stödets socioekonomiska effekter vart femte år och tillhandahålla årliga rapporter med ekonomiska och andra upplysningar om genomförandet som krävs för att säkerställa att villkoren i detta beslut är uppfyllda.

    (21)

    Det bör anges vilka regler som gäller för ändringar av det system som infördes av kommissionen eller föreslagits av Sverige för att skydda stödmottagarnas legitima förväntningar och se till att systemet fortsätter så att målen i artikel 142 i anslutningsakten kan uppnås effektivt.

    (22)

    Sverige bör se till att lämpliga åtgärder vidtas för att kontrollera stödmottagarna. För att säkerställa att dessa åtgärder blir effektiva och att systemet för nordligt stöd genomförs på ett öppet sätt bör dessa kontrollåtgärder i största möjliga mån anpassas till de kontroller som genomförs inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken.

    (23)

    För att målet om att behålla produktionen ska uppnås, såsom anges i artikel 142 i anslutningsakten, och för att underlätta förvaltningen av stödet bör detta beslut tillämpas från och med den 1 januari 2023.

    (24)

    Av tydlighetsskäl bör beslut (EU) 2018/479 upphöra att gälla. Det bör fastställas övergångsbestämmelser avseende rapportering om stöd enligt artikel 142 i anslutningsakten som utbetalades 2018–2022 i enlighet med kommissionens beslut (EU) 2018/479.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Godkänt stöd

    1.   Från och med den 1 januari 2023 till och med den 31 december 2028 får Sverige genomföra systemet för långsiktigt stöd till jordbruket i de nordliga områden som finns förtecknade i bilaga I.

    2.   Det totala beviljade stödbeloppet får inte överstiga 473,75 miljoner kronor per kalenderår. De årliga högsta beloppen ska betraktas som årliga genomsnitt för stöd som beviljas under en period om sex kalenderår som omfattas av detta beslut.

    3.   Stödkategorier och produktionssektorer för varje kategori, de högsta genomsnittliga årliga belopp som är tillåtna per stödkategori, angivna i punkt 2, inklusive det särskilda högsta beloppet för produktion och transport av komjölk, samt det högsta årliga antalet stödberättigande produktionsfaktorer per stödkategori, återfinns i bilaga II.

    4.   Stödet ska beviljas på grundval av stödberättigande produktionsfaktorer eller produktionsmängder på följande sätt:

    a)

    Per kilo mjölk av den faktiska produktionen för produktion av komjölk.

    b)

    Per djurenhet för djurhållning.

    c)

    Per hektar för växt- och trädgårdsodling, inklusive bär.

    d)

    Som ersättning för faktiska kostnader för transport av komjölk, med avdrag för annat statligt stöd för att täcka samma kostnader.

    Stöd som är kopplat till produktionsmängder får beviljas endast för produktionen av komjölk och under inga omständigheter får stödet vara kopplat till framtida produktion.

    I bilaga II anges koefficienter för omräkning till antal djurenheter för olika typer av djur.

    5.   I enlighet med punkt 3 och inom de gränser som anges i bilaga II ska Sverige differentiera stödet i de norra regionerna och fastställa de årliga stödbeloppen per produktionsfaktor, kostnad eller produktionsenhet på grundval av objektiva kriterier som hänför sig till omfattningen av de naturbetingade svårigheterna och övriga faktorer som bidrar till att de mål som anges i artikel 142.3 tredje stycket i anslutningsakten uppnås.

    Artikel 2

    Referensperioder

    Den referensperiod som avses i artikel 142.3 första stycket i anslutningsakten ska vara 1993 vad gäller såväl mängder som nivån på det stöd som anges i artikel 1 i detta beslut.

    Artikel 3

    Villkor för beviljande av stöd

    1.   Sverige ska, inom de begränsningar som anges i detta beslut, fastställa villkoren för att bevilja stöd till de olika kategorierna av stödmottagare. Dessa villkor ska omfatta kriterierna för stödberättigande och urval och säkerställa likabehandling av stödmottagare.

    2.   Stödet ska betalas ut till mottagarna, grundat på de faktiska produktionsfaktorerna eller, när det gäller produktionen av komjölk, den faktiska produktionsmängd som avses i artikel 1.4.

    3.   Stödet ska betalas ut årsvis, med undantag för komjölk, transportstöd för komjölk, värphöns och slaktgrisar, för vilka stödet ska betalas ut månadsvis.

    4.   Ett överskridande av det maximala antalet årliga produktionsfaktorer eller mängder som berättigar till stöd enligt bilaga II ska beaktas som en motsvarande minskning av antalet stödberättigande produktionsfaktorer under året efter överskridandet då stödet betalas ut årsvis eller under den sista månaden det året då stödet betalas ut månadsvis.

    5.   Sverige ska vidta lämpliga åtgärder för att förhindra det överskridande som avses i punkt 4, om ett sådant överskridande förefaller vara sannolikt på grundval av officiella eller officiellt kontrollerade statistiska prognoser.

    6.   En utbetalning av för stora eller felaktigt utbetalda belopp till en stödmottagare ska återkrävas genom att motsvarande belopp dras av från det stöd som utbetalas till stödmottagaren påföljande år eller, om inga stödbelopp ska betalas ut till stödmottagaren, på annat sätt återkrävas under det året. Felaktigt utbetalda belopp ska återkrävas senast den 1 juni följande år.

    Artikel 4

    Informations- och kontrollåtgärder

    1.   Som en del av de upplysningar som ska lämnas i enlighet med artikel 143.2 i anslutningsakten, ska Sverige varje år före den 1 juni lämna upplysningar till kommissionen om genomförandet av det stöd som beviljats enligt detta beslut under föregående kalenderår.

    Upplysningarna ska framför allt omfatta

    a)

    markering på en detaljerad karta av de kommuner i vilka stödet betalats och vid behov med andra uppgifter,

    b)

    den totala produktionen, under rapporteringsåret, för de delregioner som är berättigade till stöd enligt detta beslut, uttryckt i kvantiteter för respektive produkt som anges i bilaga II,

    c)

    det totala antalet produktionsfaktorer och kvantiteter, antalet stödberättigande produktionsfaktorer och kvantiteter och antalet produktionsfaktorer och kvantiteter som beviljats stöd per produktionssektor enligt bilaga II med en specifikation per produkt inom varje sektor, inbegripet uppgifter om eventuella överskridanden av det högsta tillåtna årliga antalet produktionsfaktorer och kvantiteter samt en beskrivning av de eventuella åtgärder som vidtagits för att förhindra överskridandet,

    d)

    det totala utbetalda stödet, det totala stödbeloppet per stödkategori och produktionstyp, belopp som utbetalats till mottagarna per produktionsfaktor eller annan enhet, liksom kriterierna för differentiering av stödbelopp per delregion och typer av jordbruksföretag eller på grundval av andra överväganden,

    e)

    det använda betalningssystemet med uppgifter om eventuella förskott grundade på uppskattningar, slutbetalningar samt konstaterade utbetalningar av för stora belopp och återkrav av dessa,

    f)

    stödbelopp som betalats ut enligt artikel 32 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 i de administrativa enheter som omfattas av detta beslut, och

    g)

    hänvisningar till nationell lagstiftning varigenom stöd genomförs.

    2.   Före den 1 juni 2028 ska Sverige, utöver den årliga rapport som omfattar år 2027, lämna in en rapport till kommissionen som omfattar femårsperioden från och med den 1 januari 2023 till och med den 31 december 2027.

    Den rapporten ska särskilt innehålla uppgifter om

    a)

    det totala stöd som utbetalats under femårsperioden, och dess fördelning på stödkategorier, produktionstyper och delregioner,

    b)

    för varje stödkategori de totala produktionsmängderna per år och för femårsperioden antalet produktionsfaktorer och jordbrukarnas inkomstutveckling i de stödberättigade regionerna,

    c)

    utvecklingen inom produktionen, bearbetningen och saluföringen av jordbruksprodukter mot bakgrund av de sociala och ekonomiska förhållandena i de nordliga regionerna,

    d)

    stödets effekter på miljöskyddet och bevarandet av landsbygden, och

    e)

    förslag till utveckling av stöd på grundval av de uppgifter som läggs fram i rapporten.

    3.   Sverige ska lämna uppgifter i ett format som är förenligt med unionens statistiska standarder.

    4.   Sverige ska vidta de åtgärder som krävs för tillämpningen av detta beslut och införa lämpliga åtgärder för kontroll av stödmottagarna.

    5.   Kontrollåtgärderna ska så långt möjligt harmoniseras med de kontrollsystem som tillämpas inom ramen för unionens stödordningar.

    Artikel 5

    Ansökan om ändringar

    1.   På grundval av de uppgifter om det stödsystem som avses i artikel 4 och med hänsyn till jordbruksproduktionen i det nationella sammanhanget och unionssammanhanget samt andra relevanta faktorer ska Sverige senast den 1 juli 2028 lägga fram lämpliga förslag till kommissionen om förlängning och ändring av det stöd som godkänts enligt detta beslut under en femårsperiod.

    2.   Om kommissionen beslutar att ändra detta beslut, särskilt på grundval av eventuella ändringar av den samlade marknadsordningen eller systemet med direktstöd eller en ändring av nivån för eventuella godkända statliga stöd på nationell nivå till jordbruket, ska varje ändring av det stöd som godkänts genom detta beslut tillämpas först från och med året efter det år då ändringen antogs.

    Artikel 6

    Upphävande

    Beslut (EU) 2018/479 ska upphöra att gälla med verkan från och med den 1 januari 2023. Artikel 4.2 i det beslutet ska dock fortsätta att gälla för det stöd som beviljats enligt det beslutet under 2018–2022.

    Artikel 7

    Tillämpning

    Detta beslut ska tillämpas från och med den 1 januari 2023.

    Artikel 8

    Adressat

    Detta beslut riktar sig till Konungariket Sverige.

    Utfärdat i Bryssel den 13 december 2022.

    På kommissionens vägnar

    Janusz WOJCIECHOWSKI

    Ledamot av kommissionen


    (1)  Kommissionens beslut 96/228/EG av den 28 februari 1996 om systemet för långsiktigt stöd på nationell nivå till jordbruket i de nordliga områdena i Sverige (EGT L 76, 26.3.1996, s. 29).

    (2)  Kommissionens beslut C(2010) 6050 av den 8 september 2010 om systemet för långsiktigt stöd på nationell nivå till jordbruket i de nordliga områdena i Sverige.

    (3)  Kommissionens beslut (EU) 2018/479 av den 20 mars 2018 om systemet för långsiktigt statligt stöd till jordbruket i de nordliga områdena i Sverige (EUT L 79, 22.3.2018, s. 55).

    (4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2115 av den 2 december 2021 om fastställande av regler om stöd för de strategiska planer som medlemsstaterna ska upprätta inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken (strategiska GJP-planer) och som finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket (EGFJ) och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) samt om upphävande av förordningarna (EU) nr 1305/2013 och (EU) nr 1307/2013 (EUT L 435, 6.12.2021, s. 1).

    (5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 av den 17 december 2013 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1698/2005 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 487).


    BILAGA I

    DELREGION 1

    Län

    Kommun

    Församling

    Dalarna

    Älvdalen

    Idre

    Jämtland

    Krokom

    Hotagen

     

    Strömsund

    Frostviken

     

    Åre

    Åre

     

     

    Kall

     

     

    Undersåker

     

    Berg

    Storsjö

     

    Härjedalen

    Linsell

     

     

    Hede

     

     

    Ljusnedal

     

     

    Tännäs

    Västerbotten

    Storuman

    Tärna

     

    Sorsele

    Sorsele

     

    Dorotea

    Risbäck

     

    Vilhelmina

    Vilhelmina

    Norrbotten

    Arvidsjaur

    Arvidsjaur

     

    Arjeplog

    Arjeplog

     

    Jokkmokk

    Jokkmokk

     

     

    Porjus

     

    Pajala

    Muonionalusta

     

     

    Junosuando

     

    Gällivare

    Gällivare

     

     

    Nilivaara

     

     

    Malmberget

     

    Kiruna

    Jukkasjärvi

     

     

    Vittangi

     

     

    Karesuando

    Jordbruksareal i delregion 1

    6 700 hektar

    DELREGION 2

    Län

    Kommun

    Distrikt

    Dalarna

    Malung

    Lima

     

     

    Transtrand

     

    Älvdalen

    Särna

    Västernorrland

    Örnsköldsvik

    Trehörningsjö

    Jämtland

    Ragunda

    Borgvattnet

     

     

    Stugun

     

    Bräcke

    Bräcke

     

     

    Nyhem

     

     

    Håsjö

     

     

    Sundsjö

     

     

    Revsund

     

     

    Bodsjö

     

    Krokom

    Näskott

     

     

    Aspås

     

     

    Ås

     

     

    Laxsjö

     

     

    Föllinge

     

     

    Offerdal

     

     

    Alsen

     

    Strömsund

    Ström

     

     

    Alanäs

     

     

    Gåxsjö

     

     

    Hammerdal

     

     

    Bodum

     

     

    Tåsjö

     

    Åre

    Mattmar

     

     

    Mörsil

     

     

    Hallen

     

    Berg

    Berg

     

     

    Hackås

     

     

    Oviken

     

     

    Myssjö

     

     

    Åsarne

     

     

    Klövsjö

     

     

    Rätan

     

    Härjedalen

    Sveg

     

     

    Vemdalen

     

     

    Ängersjö

     

     

    Lillhärdal

     

    Östersund

    Östersund

     

     

    Frösö

     

     

    Sunne

     

     

    Näs

     

     

    Lockne

     

     

    Marieby

     

     

    Brunflo

     

     

    Kyrkås

     

     

    Lit

     

     

    Häggenås

    Västerbotten

    Vindeln

    Vindeln

     

     

    Åmsele

     

    Norsjö

    Norsjö

     

    Malå

    Malå

     

    Storuman

    Stensele

     

    Sorsele

    Gargnäs

     

    Dorotea

    Dorotea

     

    Åsele

    Åsele

     

     

    Fredrika

     

    Lycksele

    Lycksele

     

     

    Björksele

     

     

    Örträsk

     

    Skellefteå

    Boliden

     

     

    Fällfors

     

     

    Jörn

     

     

    Kalvträsk

    Norrbotten

    Jokkmokk

    Vuollerim

     

    Övertorneå

    Svanstein

     

    Pajala

    Pajala

     

     

    Korpilombolo

     

     

    Tärendö

     

    Gällivare

    Hakkas

    Jordbruksareal i delregion 2

    46 600 hektar

    DELREGION 3

    Län

    Kommun

    Distrikt

    Värmland

    Torsby

    Södra Finnskoga

    Dalarna

    Älvdalen

    Älvdalen

    Gävleborg

    Nordanstig

    Hassela

     

    Ljusdal

    Hamra

     

     

    Los

     

     

    Kårböle

    Västernorrland

    Ånge

    Haverö

     

    Timrå

    Ljustorp

     

    Härnösand

    Stigsjö

     

     

    Viksjö

     

    Sundsvall

    Indal

     

     

    Holm

     

     

    Liden

     

    Kramfors

    Nordingrå

     

     

    Vibyggerå

     

     

    Ullånger

     

     

    Torsåker

     

    Sollefteå

    Graninge

     

     

    Junsele

     

     

    Edsele

     

     

    Ramsele

     

    Örnsköldsvik

    Örnsköldsvik

     

     

    Anundsjö

     

     

    Skorped

     

     

    Sidensjö

     

     

    Nätra

     

     

    Själevad

     

     

    Mo

     

     

    Gideå

     

     

    Björna

    Jämtland

    Ragunda

    Ragunda

     

    Bräcke

    Hällesjö

     

    Krokom

    Rödön

     

    Strömsund

    Fjällsjö

     

    Åre

    Marby

     

    Härjedalen

    Älvros

     

     

    Överhogdal

     

     

    Ytterhogdal

     

    Östersund

    Norderö

    Västerbotten

    Nordmaling

    Nordmaling

     

    Bjurholm

    Bjurholm

     

    Robertsfors

    Bygdeå

     

     

    Nysätra

     

    Vännäs

    Vännäs

     

    Umeå

    Umeå Landsförsamling

     

     

    Tavelsjö

     

     

    Sävar

     

    Skellefteå

    Skellefteå Landsförsamling

     

     

    Kågedalen

     

     

    Byske

     

     

    Lövånger

     

     

    Burträsk

    Norrbotten

    Överkalix

    Överkalix

     

    Kalix

    Nederkalix

     

     

    Töre

     

    Övertorneå

    Övertorneå

     

     

    Hietaniemi

     

    Älvsbyn

    Älvsby

     

    Luleå

    Luleå Domkyrkoförsamling

     

     

    Örnäset

     

     

    Nederluleå

     

     

    Råneå

     

    Piteå

    Piteå Stadsförsamling

     

     

    Hortlax

     

     

    Piteå Landsförsamling

     

     

    Norrfjärden

     

    Boden

    Överluleå

     

     

    Gunnarsbyn

     

     

    Edefors

     

     

    Sävast

     

    Haparanda

    Nedertorneå-Haparanda

     

     

    Karl Gustav

    Jordbruksareal i delregion 3

    108 650 hektar

    DELREGION 4

    Län

    Kommun

    Distrikt

    Värmland

    Torsby

    Lekvattnet

     

     

    Nyskoga

     

     

    Norra Finnskoga

     

     

    Dalby

     

     

    Norra Ny

     

    Filipstad

    Rämmen

     

    Hagfors

    Gustav Adolf

    Dalarna

    Vansbro

    Järna

     

     

    Nås

     

     

    Äppelbo

     

    Malung

    Malung

     

    Rättvik

    Boda

     

     

    Ore

     

    Orsa

    Orsa

     

    Mora

    Våmhus

     

     

    Venjan

     

    Falun

    Bjursås

     

    Ludvika

    Säfsnäs

    Gävleborg

    Ovanåker

    Ovanåker

     

     

    Voxna

     

    Nordanstig

    Ilsbo

     

     

    Harmånger

     

     

    Jättendal

     

     

    Gnarp

     

     

    Bergsjö

     

    Ljusdal

    Ljusdal

     

     

    Färila

     

     

    Ramsjö

     

     

    Järvsö

     

    Bollnäs

    Rengsjö

     

     

    Undersvik

     

     

    Arbrå

     

    Hudiksvall

    Bjuråker

    Västernorrland

    Ånge

    Borgsjö

     

     

    Torp

     

    Timrå

    Timrå

     

     

    Hässjö

     

     

    Tynderö

     

    Härnösand

    Härnösands Domkyrkoförsamling

     

     

    Högsjö

     

     

    Häggdånger

     

     

    Säbrå

     

     

    Hemsö

     

    Sundsvall

    Sundsvalls Gustav Adolf

     

     

    Skönsmon

     

     

    Skön

     

     

    Alnö

     

     

    Sättna

     

     

    Selånger

     

     

    Stöde

     

     

    Tuna

     

     

    Attmar

     

     

    Njurunda

     

    Kramfors

    Gudmundrå

     

     

    Nora

     

     

    Skog

     

     

    Bjärtrå

     

     

    Styrnäs

     

     

    Dal

     

     

    Ytterlännäs

     

    Sollefteå

    Sollefteå

     

     

    Multrå

     

     

    Långsele

     

     

    Ed

     

     

    Resele

     

     

    Helgum

     

     

    Ådals-Liden

     

     

    Boteå

     

     

    Överlännäs

     

     

    Sånga

     

    Örnsköldsvik

    Arnäs

     

     

    Grundsunda

    Jämtland

    Ragunda

    Fors

    Västerbotten

    Umeå

    Umeå Stadsförsamling

     

     

    Teg

     

     

    Ålidhem

     

     

    Holmsund

     

     

    Hörnefors

     

     

    Holmön

     

     

    Umeå Maria

     

    Skellefteå

    Skellefteå Sankt Olov

     

     

    Skellefteå Sankt Örjan

     

     

    Bureå

    Jordbruksareal i delregion 4

    69 050 hektar

    DELREGION 5

    Län

    Kommun

    Distrikt

    Värmland

    Kil

    Boda

     

    Eda

    Eda

     

     

    Järnskog

     

     

    Skillingmark

     

     

    Köla

     

    Torsby

    Fryksände

     

     

    Vitsand

     

     

    Östmark

     

    Grums

    Värmskog

     

    Årjäng

    Silbodal

     

     

    Sillerud

     

     

    Karlanda

     

     

    Holmedal

     

     

    Blomskog

     

     

    Trankil

     

     

    Västra Fågelvik

     

     

    Töcksmark

     

     

    Östervallskog

     

    Sunne

    Gräsmark

     

     

    Lysvik

     

    Filipstad

    Gåsborn

     

    Hagfors

    Hagfors

     

     

    Ekshärad

     

     

    Norra Råda

     

     

    Sunnemo

     

    Arvika

    Arvika Östra

     

     

    Arvika Västra

     

     

    Stavnäs

     

     

    Högerud

     

     

    Glava

     

     

    Bogen

     

     

    Gunnarskog

     

     

    Ny

     

     

    Älgå

     

     

    Mangskog

     

     

    Brunskog

     

    Säffle

    Svanskog

     

     

    Långserud

    Dalarna

    Gagnef

    Mockfjärd

     

     

    Gagnef

     

     

    Floda

     

    Leksand

    Leksand

     

     

    Djura

     

     

    Ål

     

     

    Siljansnäs

     

    Rättvik

    Rättvik

     

    Mora

    Mora

     

     

    Sollerön

     

    Falun

    Svärdsjö

     

     

    Enviken

    Gävleborg

    Ockelbo

    Ockelbo

     

    Ovanåker

    Alfta

     

    Gävle

    Hamrånge

     

    Söderhamn

    Söderhamn

     

     

    Sandarne

     

     

    Skog

     

     

    Ljusne

     

     

    Söderala

     

     

    Bergvik

     

     

    Mo

     

     

    Trönö

     

     

    Norrala

     

    Bollnäs

    Bollnäs

     

     

    Segersta

     

    Bollnäs

    Hanebo

     

    Hudiksvall

    Hudiksvall

     

     

    Idenor

     

     

    Hälsingtuna

     

     

    Rogsta

     

     

    Njutånger

     

     

    Enånger

     

     

    Delsbo

     

     

    Norrbo

     

     

    Forsa

     

     

    Hög

    Jordbruksareal i delregion 5

    72 300 hektar


    BILAGA II

     

    Det högsta genomsnittliga årliga stödbeloppet för en sexårsperiod från och med den 1 januari 2023 till och med den 31 december 2028 (miljoner kronor)

    Högsta antal stödberättigande produktionsfaktorer per år  (1)

    Komjölk och transportstöd för komjölk

     

    450 000 ton vardera

    Hongetter, slaktgrisar, suggor och värphöns

     

    17 000 djurenheter

    Bär, grönsaker och potatis

     

    3 660 hektar

    TOTALT STÖD

    473,75  (2)

     


    (1)  Koefficienter för omräkning till antal djurenheter: En honget är 0,20 djurenhet, en värphöna 0,01 djurenhet, en sugga 0,33 djurenhet och en slaktgris 0,10 djurenhet.

    (2)  Av vilket ett högsta stöd på 443,44 miljoner kronor får beviljas för kategorin komjölk och transportstöd för komjölk.


    Alkuun