EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R2123

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/2123 της Επιτροπής της 10ης Οκτωβρίου 2019 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους κανόνες για τις περιπτώσεις στις οποίες και τους όρους υπό τους οποίους μπορούν να διενεργούνται έλεγχοι ταυτότητας και φυσικοί έλεγχοι σε ορισμένα αγαθά στα σημεία ελέγχου καθώς και έλεγχοι εγγράφων σε απόσταση από συνοριακούς σταθμούς ελέγχου (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

C/2019/7004

OJ L 321, 12.12.2019, p. 64–72 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/01/2022

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2019/2123/oj

12.12.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 321/64


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/2123 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 10ης Οκτωβρίου 2019

για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους κανόνες για τις περιπτώσεις στις οποίες και τους όρους υπό τους οποίους μπορούν να διενεργούνται έλεγχοι ταυτότητας και φυσικοί έλεγχοι σε ορισμένα αγαθά στα σημεία ελέγχου καθώς και έλεγχοι εγγράφων σε απόσταση από συνοριακούς σταθμούς ελέγχου

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2017, για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες που διενεργούνται με σκοπό την εξασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και των κανόνων για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, για την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 999/2001, (ΕΚ) αριθ. 396/2005, (ΕΚ) αριθ. 1069/2009, (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, (EE) αριθ. 652/2014, (ΕΕ) 2016/429 και (ΕΕ) 2016/2031, των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1/2005 και (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 και των οδηγιών του Συμβουλίου 98/58/ΕΚ, 1999/74/ΕΚ, 2007/43/ΕΚ, 2008/119/ΕΚ και 2008/120/ΕΚ και για την κατάργηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 854/2004 και (ΕΚ) αριθ. 882/2004, των οδηγιών του Συμβουλίου 89/608/ΕΟΚ, 89/662/ΕΟΚ, 90/425/ΕΟΚ, 91/496/ΕΟΚ, 96/23/ΕΚ, 96/93/ΕΚ και 97/78/ΕΚ και της απόφασης 92/438/ΕΟΚ του Συμβουλίου (κανονισμός για τους επίσημους ελέγχους) (1) και, ιδίως, το άρθρο 53 παράγραφος 1 στοιχεία α) και ε),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θεσπίζει το πλαίσιο για τη διενέργεια των επίσημων ελέγχων και άλλων επίσημων δραστηριοτήτων για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της Ένωσης για την αγροδιατροφική αλυσίδα. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει επίσημους ελέγχους που διενεργούνται σε ζώα και αγαθά τα οποία εισέρχονται στην Ένωση από τρίτες χώρες.

(2)

Για τον σκοπό αυτό, με σκοπό να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική διενέργεια των επίσημων ελέγχων και ο κατάλληλος έλεγχος των κινδύνων, οι αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτρέπουν τη διενέργεια ελέγχων ταυτότητας και φυσικών ελέγχων σε φορτία φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων, όπως ορίζονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 στοιχεία γ) και ε) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 σε σημείο ελέγχου άλλο εκτός του συνοριακού σταθμού ελέγχου, υπό ορισμένους όρους.

(3)

Για τους ίδιους λόγους, οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει επίσης να ισχύουν για φορτία τροφίμων και ζωοτροφών μη ζωικής προέλευσης που υπόκεινται στα μέτρα που προβλέπονται στις πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 στοιχεία δ), ε) και στ) του εν λόγω κανονισμού.

(4)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 669/2009 (2) και ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 884/2014 της Επιτροπής (3) θεσπίζουν, μεταξύ άλλων, κανόνες σχετικά με τη διενέργεια των ελέγχων ταυτότητας και των φυσικών ελέγχων σε φορτία τροφίμων και ζωοτροφών μη ζωικής προέλευσης που διέπονται από τους κανονισμούς αυτούς, σε σημεία ελέγχου άλλα από τα καθορισμένα σημεία εισόδου. Συγκεκριμένα, ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 884/2014 καθορίζει όρους για την έγκριση της μεταφοράς του φορτίου σε καθορισμένο σημείο ελέγχου με σκοπό τη διενέργεια ελέγχων ταυτότητας και φυσικών ελέγχων, κανόνες σχετικά με τα έγγραφα που απαιτείται να συνοδεύουν το φορτίο στο καθορισμένο σημείο εισαγωγής, υποχρεώσεις ενημέρωσης που βαρύνουν τις αρμόδιες αρχές στα καθορισμένα σημεία εισόδου και τους υπευθύνους επιχειρήσεων που έχουν την ευθύνη για το φορτίο, καθώς και κανόνες που εφαρμόζονται σε περίπτωση που οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων αποφασίσουν να αλλάξουν το καθορισμένο σημείο εισαγωγής, αφότου το φορτίο έχει εγκαταλείψει το καθορισμένο σημείο εισόδου. Οι ανωτέρω κανονισμοί καταργούνται από τις 14 Δεκεμβρίου 2019 και οι προαναφερθείσες διατάξεις τους θα πρέπει να αντικατασταθούν από τον παρόντα κανονισμό. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική διενέργεια επίσημων ελέγχων και η κατάλληλη ιχνηλασιμότητα των φορτίων, οι κανόνες που ορίζει ο παρών κανονισμός θα πρέπει επίσης να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες ανταλλαγής πληροφοριών για τους επίσημους ελέγχους και την ιχνηλασιμότητα των φορτίων που παρέχει το μηχανογραφικό σύστημα διαχείρισης πληροφοριών για τους επίσημους ελέγχους (IMSOC) ή τα υφιστάμενα εθνικά συστήματα.

(5)

Οι αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου θα πρέπει υπό ορισμένους όρους να επιτρέπουν, κατόπιν αιτήματος του υπευθύνου επιχείρησης, τη μεταφορά φορτίου αγαθών σε σημείο ελέγχου διαφορετικό από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου που καθορίστηκε για τη συγκεκριμένη κατηγορία αγαθών. Στην περίπτωση αυτή, ο υπεύθυνος επιχείρησης θα πρέπει να διαβιβάζει στις αρμόδιες αρχές το όνομα και τον κωδικό στο σύστημα ελέγχου και εμπειρογνωμοσύνης στις συναλλαγές (TRACES) του σημείου ελέγχου στο οποίο θα πρέπει να μεταφερθεί το φορτίο.

(6)

Στον βαθμό που απαιτείται για τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων ταυτότητας και φυσικών ελέγχων, οι αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου θα πρέπει να είναι σε θέση να ζητούν από τους υπευθύνους επιχειρήσεων να μεταφέρουν τα αγαθά σε σημείο ελέγχου διαφορετικό από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου. Στις περιπτώσεις αυτές, οι αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου θα πρέπει να λαμβάνουν τη σύμφωνη γνώμη του υπευθύνου επιχείρησης, προτού εγκρίνουν τη μεταφορά στο σημείο ελέγχου. Θα πρέπει να ζητείται η σύμφωνη γνώμη του υπευθύνου επιχείρησης δεδομένου του κόστους μεταφοράς για τον ίδιο ή για να αποφεύγονται καταστάσεις στις οποίες φορτία με αναλώσιμα αγαθά μεταφέρονται σε σημείο ελέγχου που δεν βρίσκεται σε κατάλληλη απόσταση από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου.

(7)

Προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία των φυτών ή για τη δημόσια υγεία, η μεταφορά των φορτίων φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων, καθώς και τροφίμων και ζωοτροφών μη ζωικής προέλευσης στο σημείο ελέγχου θα πρέπει να εγκρίνεται κατόπιν ικανοποιητικής έκβασης των ελέγχων εγγράφων στον συνοριακό σταθμό ελέγχου.

(8)

Για να εξασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα των φορτίων, οι αρμόδιες αρχές του σημείου ελέγχου θα πρέπει να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου σχετικά με την άφιξη του φορτίου. Ελλείψει της ενημέρωσης αυτής, οι αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου θα πρέπει να ρωτούν τις αρμόδιες αρχές του σημείου ελέγχου αν το φορτίο έφτασε στο σημείο ελέγχου και, σε περίπτωση που δεν έφτασε, θα πρέπει να ενημερώνουν τις τελωνειακές αρχές και τις άλλες αρχές που ορίζονται στο άρθρο 75 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 και να προβαίνουν σε πρόσθετες έρευνες για να καθορίσουν την πραγματική τοποθεσία του φορτίου.

(9)

Προκειμένου οι αρμόδιες αρχές να είναι σε θέση να διενεργούν αποτελεσματικούς ελέγχους ταυτότητας και φυσικούς ελέγχους φορτίων φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων, τα φορτία αυτά θα πρέπει να μεταφέρονται από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου στο σημείο ελέγχου. Η μεταφορά θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που να μην προκαλείται η προσβολή ή η μόλυνση άλλων φυτών, φυτικών προϊόντων ή άλλων αντικειμένων. Για τον λόγο αυτό, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων θα πρέπει να μεριμνούν ώστε η συσκευασία ή τα μέσα μεταφοράς να είναι κλειστά ή σφραγισμένα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς στο σημείο ελέγχου. Σε ειδικές περιπτώσεις, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτρέπουν η συσκευασία ή τα μεταφορικά μέσα φορτίων από ξυλεία κωνοφόρων να μην είναι κλειστά ή σφραγισμένα κατά τη μεταφορά τους από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου στο σημείο ελέγχου, εφόσον συντρέχουν ειδικές προϋποθέσεις. Στις περιπτώσεις αυτές, η ξυλεία των κωνοφόρων που περιέχεται στα φορτία θα πρέπει να αποτελεί προϊόν καλλιέργειας ή παραγωγής σε γεωγραφική περιοχή τρίτης χώρας που έχει χερσαία σύνορα κοινά με κράτος μέλος για το οποίο είναι υπεύθυνη η αρμόδια αρχή και να υπάρχουν πληροφορίες ότι το φυτοϋγειονομικό καθεστώς της εν λόγω ξυλείας στη συγκεκριμένη τρίτη χώρα και στο εν λόγω κράτος μέλος είναι το ίδιο.

(10)

Προκειμένου να διενεργούν αποτελεσματικούς επίσημους ελέγχους, οι αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών αρχών στις οποίες το κράτος μέλος έχει αναθέσει την ευθύνη να διενεργούν επίσημους ελέγχους, ή οι αρμόδιες αρχές σε σημείο ελέγχου άλλο από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου, θα πρέπει να είναι σε θέση να διενεργούν ελέγχους εγγράφων σε απόσταση από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου.

(11)

Με σκοπό να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική διενέργεια των επίσημων ελέγχων στο σημείο εισόδου στην Ένωση που είναι άλλο από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου, οι αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών αρχών στις οποίες το κράτος μέλος έχει αναθέσει την ευθύνη να διενεργούν επίσημους ελέγχους, θα πρέπει να είναι σε θέση να διενεργούν ελέγχους εγγράφων σε φορτία φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων που υπόκεινται σε ελέγχους με μειωμένη συχνότητα, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1756/2004 της Επιτροπής (4).

(12)

Η απόφαση 2010/313/ΕΕ της Επιτροπής (5) επιτρέπει τη διενέργεια φυσικών ελέγχων, δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 669/2009, στις εγκεκριμένες εγκαταστάσεις των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων και ζωοτροφών στην Κύπρο. Ομοίως, η απόφαση 2010/458/ΕΕ της Επιτροπής (6) επιτρέπει τη διενέργεια φυσικών ελέγχων, δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 669/2009, στις εγκεκριμένες εγκαταστάσεις των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων και ζωοτροφών στη Μάλτα. Καθώς ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στους τομείς που καλύπτονται από τις εν λόγω αποφάσεις, κρίνεται σκόπιμο να καταργηθούν οι αποφάσεις 2010/313/ΕΕ και 2010/458/ΕΕ από την ημερομηνία της έναρξης εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

(13)

Καθώς ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/625 εφαρμόζεται από τις 14 Δεκεμβρίου 2019, ο παρών κανονισμός θα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται από την ίδια ημερομηνία για λόγους συνέπειας και ασφάλειας δικαίου. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 165 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625, οι κανόνες που ορίζονται στο άρθρο 53 παράγραφος 1 στοιχείο ε) μπορούν να αρχίσουν να εφαρμόζονται το νωρίτερο 12 μήνες μετά τη θέσπισή τους, εφόσον αφορούν φορτία φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων που ορίζονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του ίδιου κανονισμού. Για τον λόγο αυτό, τα μεταβατικά μέτρα σχετικά με τις αντίστοιχες διατάξεις της οδηγίας 2000/29/ΕΚ (7) θα χρειαστεί να ισχύουν έως τις 13 Δεκεμβρίου 2020. Η περίοδος του ενός έτους είναι απαραίτητη, προκειμένου οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων και οι αρμόδιες αρχές να λάβουν πρόσθετο χρόνο ώστε να εφαρμόσουν ειδικές απαιτήσεις.

(14)

Καθώς ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται σε τομείς που καλύπτονται από την οδηγία 2004/103/ΕΚ της Επιτροπής (8) όσον αφορά φυτά, φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα που ορίζονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625, κρίνεται απαραίτητο η οδηγία αυτή να καταργηθεί από τις 14 Δεκεμβρίου 2020.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

1.   Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες για τις περιπτώσεις στις οποίες και τους όρους υπό τους οποίους οι αρμόδιες αρχές μπορούν να διενεργούν:

α)

ελέγχους ταυτότητας και φυσικούς ελέγχους σε σημείο ελέγχου άλλο από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου σε:

i)

φορτία φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων που ορίζονται στο άρθρο 72 παράγραφος 1 και στο άρθρο 74 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9), καθώς και σε φορτία φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων που υπόκεινται σε μέτρο έκτακτης ανάγκης το οποίο προβλέπεται σε πράξεις που εκδόθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 28 παράγραφος 1, το άρθρο 30 παράγραφος 1, το άρθρο 40 παράγραφος 3, το άρθρο 41 παράγραφος 3, το άρθρο 49 παράγραφος 1, το άρθρο 53 παράγραφος 3 και το άρθρο 54 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031.

ii)

φορτία τροφίμων και ζωοτροφών μη ζωικής προέλευσης που υπόκεινται σε μέτρα που προβλέπονται στις πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 στοιχεία δ), ε) και στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625·

β)

ελέγχους εγγράφων σε απόσταση από συνοριακό σταθμό ελέγχου σε φορτία φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων που αναφέρονται στο άρθρο 72 παράγραφος 1 και στο άρθρο 74 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031.

2.   Οι αρμόδιες αρχές που βρίσκονται σε απόσταση από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου, και συγκεκριμένα σε σημείο ελέγχου άλλο από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου και σε σημείο εισόδου στην Ένωση, εκτελούν τις εργασίες τους κατά τη διάρκεια των ελέγχων εγγράφων, ταυτότητας και των φυσικών ελέγχων και μετά από αυτούς σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό [2019/2130] της Επιτροπής (10).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

Έλεγχοι ταυτότητας και φυσικοί έλεγχοι σε σημεία ελέγχου άλλα από τους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου

Άρθρο 2

Όροι για τη διενέργεια ελέγχων ταυτότητας και φυσικών ελέγχων σε σημείο ελέγχου άλλο από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου

1.   Έλεγχοι ταυτότητας και φυσικοί έλεγχοι μπορούν να διενεργούνται σε σημείο ελέγχου άλλο από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθοι όροι:

α)

ο υπεύθυνος επιχείρησης, όταν πραγματοποίησε προηγούμενη κοινοποίηση σύμφωνα με το άρθρο 56 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625, ή η αρμόδια αρχή του συνοριακού σταθμού ελέγχου δήλωσε στο κοινό υγειονομικό έγγραφο εισόδου («ΚΥΕΕ») το σημείο ελέγχου στο οποίο πρόκειται να διενεργηθούν έλεγχοι ταυτότητας και φυσικοί έλεγχοι·

β)

η έκβαση των ελέγχων εγγράφων που διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου είναι ικανοποιητική·

γ)

οι αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου κατέγραψαν στο ΚΥΕΕ την άδεια που έδωσαν για τη μεταφορά του φορτίου στο σημείο ελέγχου·

δ)

προτού το φορτίο εγκαταλείψει τον συνοριακό σταθμό ελέγχου, ο υπεύθυνος επιχείρησης κοινοποίησε στις αρμόδιες αρχές το σημείο ελέγχου στο οποίο πρόκειται να διενεργηθούν έλεγχοι ταυτότητας και φυσικοί έλεγχοι, τον αναμενόμενο χρόνο άφιξης του φορτίου και το μεταφορικό μέσο συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας χωριστό ΚΥΕΕ στο μηχανογραφικό σύστημα διαχείρισης πληροφοριών για τους επίσημους ελέγχους («IMSOC»)·

ε)

ο υπεύθυνος επιχείρησης μετέφερε το φορτίο από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου στο σημείο ελέγχου υπό τελωνειακή επιτήρηση χωρίς εκφόρτωση των εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς·

στ)

ο υπεύθυνος επιχείρησης εξασφάλισε ότι το φορτίο συνοδεύεται έως το σημείο ελέγχου από αντίγραφο του ΚΥΕΕ που αναφέρεται στο στοιχείο γ), σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή·

ζ)

ο υπεύθυνος επιχείρησης εξασφάλισε ότι:

i)

τα φορτία φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων που ορίζονται στο άρθρο 72 παράγραφος 1 και στο άρθρο 74 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 και τα φορτία φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων που υπόκεινται σε μέτρο έκτακτης ανάγκης το οποίο προβλέπεται σε πράξεις που εκδόθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 28 παράγραφος 1, το άρθρο 30 παράγραφος 1, το άρθρο 40 παράγραφος 3, το άρθρο 41 παράγραφος 3, το άρθρο 49 παράγραφος 1, το άρθρο 53 παράγραφος 3 και το άρθρο 54 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, καθώς και τα φορτία τροφίμων και ζωοτροφών μη ζωικής προέλευσης που ορίζονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 στοιχεία ε) και στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 συνοδεύονται στο σημείο ελέγχου από επικυρωμένο αντίγραφο των επίσημων πιστοποιητικών που αναφέρονται στο άρθρο 50 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625, τα οποία εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού·

ii)

τα φορτία τροφίμων και ζωοτροφών μη ζωικής προέλευσης που υπόκεινται στα μέτρα τα οποία προβλέπονται στις πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 στοιχεία ε) και στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 συνοδεύονται έως το σημείο ελέγχου από επικυρωμένο αντίγραφο των αποτελεσμάτων της εργαστηριακής ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε από τις αρμόδιες αρχές της τρίτης χώρας, το οποίο εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού.

η)

ο υπεύθυνος επιχείρησης δήλωσε τον αριθμό αναφοράς του ΚΥΕΕ που αναφέρεται στο στοιχείο γ) στην τελωνειακή διασάφηση που υποβάλλεται στις τελωνειακές αρχές με σκοπό τη μεταφορά του φορτίου στο σημείο ελέγχου και έθεσε στη διάθεση των τελωνειακών αρχών αντίγραφο του εν λόγω ΚΥΕΕ, όπως ορίζεται στο άρθρο 163 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11).

2.   Η απαίτηση το επικυρωμένο αντίγραφο που αναφέρεται στα σημεία i) και ii) της παραγράφου 1 στοιχείο ζ) να συνοδεύει το φορτίο δεν εφαρμόζεται, όταν τα αντίστοιχα επίσημα πιστοποιητικά ή αποτελέσματα εργαστηριακής ανάλυσης έχουν υποβληθεί στο IMSOC από τις αρμόδιες αρχές της τρίτης χώρας ή έχουν μεταφορτωθεί στο IMSOC από τον υπεύθυνο επιχείρησης και οι αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου έχουν ελέγξει ότι αντιστοιχούν στα πρωτότυπα πιστοποιητικά ή στα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων.

3.   Όταν η αρμόδια αρχή κράτους μέλους διαχειρίζεται ένα υφιστάμενο εθνικό σύστημα που καταγράφει τα αποτελέσματα των ελέγχων εγγράφων, ταυτότητας και των φυσικών ελέγχων, οι διατάξεις της παραγράφου 1 στοιχεία δ) και η) δεν εφαρμόζονται για φορτία που εξέρχονται από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου προς σημείο ελέγχου εντός του ίδιου κράτους μέλους, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθοι όροι:

α)

στο υφιστάμενο εθνικό σύστημα είναι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τον αναμενόμενο χρόνο άφιξης του φορτίου στο σημείο ελέγχου και σχετικά με τον τύπο του μεταφορικού μέσου·

β)

το υπάρχον εθνικό σύστημα συμμορφώνεται με τους ακόλουθους όρους:

i)

εξασφαλίζει έγκαιρη ενημέρωση των τελωνειακών αρχών και του υπευθύνου επιχείρησης σχετικά με την άδεια που προβλέπεται στην παράγραφο 1 στοιχείο γ), καθώς και των αρμόδιων αρχών του συνοριακού σταθμού ελέγχου σχετικά με την άφιξη του φορτίου σε σημείο ελέγχου,

ii)

ανταλλάσσει ηλεκτρονικά δεδομένα με το IMSOC, και συγκεκριμένα πληροφορίες σχετικά με την απόρριψη φορτίων και πληροφορίες που επιτρέπουν τη σαφή ταυτοποίηση κάθε φορτίου, όπως μέσω μοναδικού αριθμού αναφοράς,

iii)

εξασφαλίζει ότι η οριστικοποίηση του ΚΥΕΕ που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο γ) μπορεί να γίνει μόνον αφότου ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ηλεκτρονικών δεδομένων και δοθεί σχετική επιβεβαίωση από το IMSOC.

Άρθρο 3

Έλεγχοι ταυτότητας και φυσικοί έλεγχοι σε φορτία τροφίμων και ζωοτροφών μη ζωικής προέλευσης οι οποίοι διενεργούνται σε σημείο ελέγχου άλλο από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου

1.   Έλεγχοι ταυτότητας και φυσικοί έλεγχοι σε φορτία τροφίμων και ζωοτροφών μη ζωικής προέλευσης που υπόκεινται στα μέτρα που προβλέπονται στις πράξεις οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 στοιχεία δ), ε) και στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 μπορούν να διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές σε σημείο ελέγχου άλλο από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου, όταν ισχύει ένας από τους ακόλουθους όρους:

α)

ο υπεύθυνος επιχείρησης που φέρει την ευθύνη για το φορτίο έχει ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου οι έλεγχοι ταυτότητας και οι φυσικοί έλεγχοι να διενεργούνται σε σημείο ελέγχου το οποίο έχει καθοριστεί για την κατηγορία αγαθών του εν λόγω φορτίου, και οι αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου επιτρέπουν τη μεταφορά του φορτίου στο συγκεκριμένο σημείο ελέγχου·

β)

οι αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου αποφάσισαν οι έλεγχοι ταυτότητας και οι φυσικοί έλεγχοι να διενεργούνται σε σημείο ελέγχου το οποίο έχει καθοριστεί για την κατηγορία αγαθών του εν λόγω φορτίου και ο υπεύθυνος επιχείρησης δεν έχει αντιρρήσεις για την εν λόγω απόφαση.

2.   Οι έλεγχοι ταυτότητας και οι φυσικοί έλεγχοι που αναφέρονται στην παράγραφο 1 διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου, εάν ισχύει ένας από τους ακόλουθους όρους:

α)

η αρμόδια αρχή του συνοριακού σταθμού ελέγχου που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) δεν έχει χορηγήσει την άδειά της,

β)

ο υπεύθυνος επιχείρησης έχει αντιρρήσεις για τη μεταφορά του φορτίου στο σημείο ελέγχου που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο β).

Άρθρο 4

Έλεγχοι ταυτότητας και φυσικοί έλεγχοι σε φορτία φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων οι οποίοι διενεργούνται σε σημείο ελέγχου διαφορετικό από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου

1.   Έλεγχοι ταυτότητας και φυσικοί έλεγχοι μπορούν να διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές σε σημείο ελέγχου άλλο από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου σε φορτία:

α)

φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων που αναφέρονται στο άρθρο 72 παράγραφος 1 και στο άρθρο 74 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031,

β)

φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων που υπόκεινται σε μέτρο έκτακτης ανάγκης το οποίο προβλέπεται σε πράξεις που εκδόθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 28 παράγραφος 1, το άρθρο 30 παράγραφος 1, το άρθρο 40 παράγραφος 3, το άρθρο 41 παράγραφος 3, το άρθρο 49 παράγραφος 1, το άρθρο 53 παράγραφος 3 και το άρθρο 54 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031.

2.   Οι έλεγχοι ταυτότητας και οι φυσικοί έλεγχοι που αναφέρονται στην παράγραφο 1 μπορούν να διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές σε σημείο ελέγχου άλλο από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου, εάν ισχύει ένας από τους ακόλουθους όρους:

α)

ο υπεύθυνος επιχείρησης που φέρει την ευθύνη για το φορτίο έχει ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου οι έλεγχοι ταυτότητας και οι φυσικοί έλεγχοι να διενεργούνται σε σημείο ελέγχου το οποίο έχει καθοριστεί για την κατηγορία αγαθών του εν λόγω φορτίου, και οι αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου επιτρέπουν τη μεταφορά του φορτίου στο σημείο ελέγχου·

β)

οι αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου αποφάσισαν οι έλεγχοι ταυτότητας και οι φυσικοί έλεγχοι να διενεργούνται σε σημείο ελέγχου το οποίο έχει καθοριστεί για την κατηγορία αγαθών του εν λόγω φορτίου και ο υπεύθυνος επιχείρησης δεν έχει αντιρρήσεις για την εν λόγω απόφαση.

3.   Οι έλεγχοι ταυτότητας και οι φυσικοί έλεγχοι που αναφέρονται στην παράγραφο 1 διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου, εάν ισχύει ένας από τους ακόλουθους όρους:

α)

η αρμόδια αρχή του συνοριακού σταθμού ελέγχου που αναφέρεται στην παράγραφο 2 στοιχείο α) δεν έχει χορηγήσει την άδειά της,

β)

ο υπεύθυνος επιχείρησης έχει αντιρρήσεις για την απόφαση μεταφοράς του φορτίου στο σημείο ελέγχου που αναφέρεται στην παράγραφο 2 στοιχείο β).

Άρθρο 5

Ειδικοί όροι για τους ελέγχους ταυτότητας και τους φυσικούς ελέγχους φορτίων φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων σε σημείο ελέγχου άλλο από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου

1.   Οι έλεγχοι ταυτότητας και οι φυσικοί έλεγχοι μπορούν να διενεργούνται σε σημείο ελέγχου για φορτία που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1, υπό τον όρο ότι ο υπεύθυνος επιχείρησης θα έχει εξασφαλίσει ότι η συσκευασία ή το μεταφορικό μέσο των φορτίων είναι κλειστά ή σφραγισμένα κατά τρόπο ώστε, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς στο σημείο ελέγχου, να μην μπορούν να προκαλέσουν προσβολή ή μόλυνση άλλων φυτών, φυτικών προϊόντων ή άλλων αντικειμένων με τους επιβλαβείς οργανισμούς που απαριθμούνται ως ενωσιακοί επιβλαβείς οργανισμοί καραντίνας ή που δεν είναι καταγεγραμμένοι ως ενωσιακοί επιβλαβείς οργανισμοί καραντίνας σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2 και το άρθρο 30 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 και, στην περίπτωση προστατευόμενων ζωνών, με τους επιβλαβείς οργανισμούς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο που καταρτίζεται βάσει του άρθρου 32 παράγραφος 3 του ίδιου κανονισμού.

2.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1 οι αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού εισόδου μπορούν να επιτρέπουν η συσκευασία ή τα μεταφορικά μέσο των φορτίων φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων προϊόντων να μην είναι κλειστά ή σφραγισμένα, όταν συντρέχουν οι ακόλουθοι όροι:

α)

το φορτίο αποτελείται από ξυλεία κωνοφόρων που αποτελεί προϊόν καλλιέργειας ή παραγωγής σε γεωγραφική περιοχή τρίτης χώρας η οποία έχει χερσαία σύνορα κοινά με το κράτος μέλος για το οποίο είναι υπεύθυνη η αρμόδια αρχή και υπάρχουν πληροφορίες ότι το φυτοϋγειονομικό καθεστώς της εν λόγω ξυλείας στη συγκεκριμένη τρίτη χώρα και στο εν λόγω κράτος μέλος είναι το ίδιο,

β)

τα φορτία ξυλείας κωνοφόρων μεταφέρονται σε σημείο ελέγχου που βρίσκεται στο ίδιο κράτος μέλος με τον συνοριακό σταθμό εισόδου,

γ)

τα φορτία ξυλείας κωνοφόρων δεν συνεπάγονται ειδικό κίνδυνο εξάπλωσης ενωσιακών επιβλαβών οργανισμών καραντίνας ή επιβλαβών οργανισμών που υπόκεινται σε μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 κατά τη μεταφορά στο σημείο ελέγχου,

δ)

η αρμόδια αρχή μεριμνά ώστε η επεξεργασία στην οποία υποβλήθηκε η εν λόγω ξυλεία, προτού αναχωρήσει από την επικράτεια του εν λόγω κράτους μέλους, να μην συνεπάγεται φυτοϋγειονομικό κίνδυνο.

3.   Τα κράτη μέλη που κάνουν χρήση των διατάξεων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 οφείλουν:

α)

να ενημερώνουν την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη για την περιοχή της οικείας τρίτης χώρας και για το φυτοϋγειονομικό καθεστώς της περιοχής αυτής·

β)

να υποβάλλουν ετησίως έκθεση για τον αριθμό και τα αποτελέσματα των επίσημων ελέγχων που διενεργούνται σχετικά με την οικεία ξυλεία κωνοφόρων.

Άρθρο 6

Εργασίες κατά και μετά τη διενέργεια ελέγχων ταυτότητας και φυσικών ελέγχων σε σημείο ελέγχου άλλο από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου

1.   Αφότου οι αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου επιτρέψουν ή αποφασίσουν τη μεταφορά του φορτίου στο σημείο ελέγχου που εμφαίνεται στο ΚΥΕΕ, ο υπεύθυνος επιχείρησης που φέρει την ευθύνη για το φορτίο δεν μπορεί να προσκομίσει το φορτίο για ελέγχους ταυτότητας και φυσικούς ελέγχους σε σημείο ελέγχου διαφορετικό από το σημείο που αναφέρεται στο ΚΥΕΕ, εκτός εάν οι αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου επιτρέψουν τη μεταφορά του φορτίου σε άλλο σημείο ελέγχου σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο α) και το άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο α).

2.   Οι αρμόδιες αρχές του σημείου ελέγχου επιβεβαιώνουν την άφιξη του φορτίου στις αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου συμπληρώνοντας στο IMSOC το ΚΥΕΕ που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο α).

3.   Οι αρμόδιες αρχές του σημείου ελέγχου οριστικοποιούν το χωριστό ΚΥΕΕ που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο δ) ή, όταν εφαρμόζεται το άρθρο 2 παράγραφος 3, το ΚΥΕΕ που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο γ), καταγράφοντας την έκβαση των ελέγχων ταυτότητας και των φυσικών ελέγχων και τυχόν απόφαση για το φορτίο η οποία ελήφθη σύμφωνα με το άρθρο 55 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625.

4.   Ο υπεύθυνος επιχείρησης παρέχει τον αριθμό αναφοράς του οριστικοποιημένου ΚΥΕΕ που αναφέρεται στην παράγραφο 3 στην τελωνειακή διασάφηση που υποβάλλεται για το φορτίο στις τελωνειακές αρχές και θέτει στη διάθεσή τους αντίγραφο του εν λόγω ΚΥΕΕ ως υποστηρικτικό [συνοδευτικό] έγγραφο, όπως ορίζεται στο άρθρο 163 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013.

5.   Σε περίπτωση που, εντός 15 ημερών από την ημέρα κατά την οποία επετράπη η μεταφορά του φορτίου στο σημείο ελέγχου, οι αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου δεν λάβουν επιβεβαίωση σχετικά με την άφιξη του φορτίου από τις αρμόδιες αρχές του σημείου ελέγχου,

α)

εξακριβώνουν με τις αρμόδιες αρχές του σημείου ελέγχου αν το φορτίο έφτασε στο σημείο ελέγχου·

β)

σε περίπτωση που από την εξακρίβωση που προβλέπεται στο στοιχείο α) προκύψει ότι το φορτίο δεν έφτασε στο σημείο ελέγχου, ενημερώνουν τις τελωνειακές και άλλες αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 75 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 ότι δεν έλαβαν επιβεβαίωση σχετικά με την άφιξη του φορτίου στον προορισμό του·

γ)

προβαίνουν σε πρόσθετες έρευνες για να καθορίσουν την πραγματική τοποθεσία των αγαθών σε συνεργασία με τις τελωνειακές και άλλες αρχές, όπως προβλέπεται στο άρθρο 75 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

Έλεγχοι εγγράφων που διενεργούνται σε απόσταση από συνοριακό σταθμό ελέγχου

Άρθρο 7

Έλεγχοι εγγράφων όσον αφορά φορτία φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων οι οποίοι διενεργούνται σε απόσταση από συνοριακό σταθμό ελέγχου

Οι έλεγχοι εγγράφων φορτίων φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων, όπως ορίζονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625, τα οποία εισέρχονται στην Ένωση μπορούν να διενεργούνται από μία από τις ακόλουθες αρχές:

α)

σε περίπτωση που τα φορτία φτάνουν σε συνοριακό σταθμό ελέγχου, από τις αρμόδιες αρχές που βρίσκονται σε απόσταση από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου ή σε σημείο ελέγχου άλλο από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται στο ίδιο κράτος μέλος με τον συνοριακό σταθμό ελέγχου στον οποίο φτάνει το φορτίο·

β)

σε περίπτωση που τα φορτία υπόκεινται σε μειωμένη συχνότητα ελέγχου, όπως ορίζεται στους κανόνες που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο ζ) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 και φτάνουν σε σημείο εισόδου άλλο από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου, από τις αρμόδιες αρχές στο σημείο εισόδου στην Ένωση.

Άρθρο 8

Όροι για τη διενέργεια ελέγχων εγγράφων σε φορτία φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων οι οποίοι διενεργούνται σε απόσταση από συνοριακό σταθμό ελέγχου

1.   Η διενέργεια των ελέγχων εγγράφων που αναφέρεται στο άρθρο 7 υπόκειται στη συμμόρφωση με τους ακόλουθους όρους:

α)

οι αρμόδιες αρχές που ορίζονται στο άρθρο 7 διενεργούν ελέγχους εγγράφων όσον αφορά:

i)

τα επίσημα πιστοποιητικά και αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών που μεταφορτώθηκαν στο IMSOC από τις αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου στον οποίο έφτασε το φορτίο,

ii)

τα επίσημα πιστοποιητικά και αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών που μεταφορτώθηκαν στο IMSOC από τον υπεύθυνο επιχείρησης, σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου έχουν ελέγξει ότι αντιστοιχούν στα πρωτότυπα πιστοποιητικά ή αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών,

iii)

τα επίσημα πιστοποιητικά και αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών που υποβλήθηκαν στο IMSOC από τις αρμόδιες αρχές τρίτων χωρών ή

iv)

τα πρωτότυπα επίσημα πιστοποιητικά, όταν οι αρμόδιες αρχές που ορίζονται στο άρθρο 7 αποτελούν μέρος του καθορισμένου συνοριακού σταθμού ελέγχου που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/1012 της Επιτροπής (12)·

β)

το φορτίο δεν μεταφέρεται, από τον υπεύθυνο επιχείρησης, από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου στο σημείο ελέγχου για ελέγχους ταυτότητας και για φυσικούς ελέγχους, έως ότου οι αρμόδιες αρχές που ορίζονται στο άρθρο 7 ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές του συνοριακού σταθμού ελέγχου ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων εγγράφων ήταν ικανοποιητικά.

2.   Όταν το φορτίο φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων πρόκειται να μεταφερθεί από τον υπεύθυνο επιχείρησης σε σημείο ελέγχου για τη διενέργεια ελέγχων ταυτότητας και φυσικών ελέγχων, εφαρμόζονται τα άρθρα 2, 4 και 5.

3.   Ένα φορτίο φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων μπορεί να μεταφερθεί από τον υπεύθυνο επιχείρησης από τον συνοριακό σταθμό ελέγχου σε σημείο ελέγχου για τη διενέργεια ελέγχων εγγράφων, υπό την προϋπόθεση ότι το σημείο ελέγχου είναι υπό την εποπτεία της ίδιας αρμόδιας αρχής με τον συνοριακό σταθμό ελέγχου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

Τελικές διατάξεις

Άρθρο 9

Κατάργηση

1.   Η οδηγία 2004/103/ΕΚ της Επιτροπής καταργείται από τις 14 Δεκεμβρίου 2020.

2.   Οι αποφάσεις 2010/313/ΕΕ και 2010/458/ΕΕ της Επιτροπής καταργούνται από τις 14 Δεκεμβρίου 2019.

Άρθρο 10

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από τις 14 Δεκεμβρίου 2019.

Το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α) και τα άρθρα 7 και 8 εφαρμόζονται από τις 14 Δεκεμβρίου 2020.

Το άρθρο 2 παράγραφος 3 εφαρμόζεται έως τις 13 Δεκεμβρίου 2023.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 10 Οκτωβρίου 2019.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 95 της 7.4.2017, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 669/2009 της Επιτροπής, της 24ης Ιουλίου 2009, για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά το αυξημένο επίπεδο των επίσημων ελέγχων στις εισαγωγές ορισμένων ζωοτροφών και τροφίμων μη ζωικής προέλευσης και για την τροποποίηση της απόφασης 2006/504/ΕΚ (ΕΕ L 194 της 25.7.2009, σ. 11).

(3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 884/2014 της Επιτροπής, της 13ης Αυγούστου 2014, για την επιβολή ειδικών όρων που διέπουν την εισαγωγή ορισμένων ζωοτροφών και τροφίμων από ορισμένες τρίτες χώρες λόγω του κινδύνου επιμόλυνσης από αφλατοξίνες και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1152/2009 (ΕΕ L 242 της 14.8.2014, σ. 4).

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1756/2004 της Επιτροπής, της 11ης Οκτωβρίου 2004, για τον καθορισμό των λεπτομερών όρων σχετικά με τις απαιτούμενες αποδείξεις και τα κριτήρια για τον τύπο και το επίπεδο της μείωσης των φυτοϋγειονομικών ελέγχων ορισμένων φυτών, φυτικών προϊόντων ή λοιπών αντικειμένων που απαριθμούνται στο μέρος Β του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου, (ΕΕ L 313 της 12.10.2004, σ. 6).

(5)  Απόφαση 2010/313/ΕΕ της Επιτροπής, της 7ης Ιουνίου 2010, που επιτρέπει τη διενέργεια φυσικών ελέγχων, δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 669/2009, στις εγκεκριμένες εγκαταστάσεις των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων και ζωοτροφών στην Κύπρο (ΕΕ L 140 της 8.6.2010, σ. 28).

(6)  Απόφαση 2010/458/ΕΕ της Επιτροπής, της 18ης Αυγούστου 2010, που επιτρέπει τη διενέργεια φυσικών ελέγχων, δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 669/2009, στις εγκεκριμένες εγκαταστάσεις των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων και ζωοτροφών στη Μάλτα (ΕΕ L 218 της 19.8.2010, σ. 26).

(7)  Οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Μαΐου 2000, περί μέτρων κατά της εισαγωγής στην Κοινότητα οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα και κατά της εξάπλωσής τους στο εσωτερικό της Κοινότητας (ΕΕ L 169 της 10.7.2000, σ. 1).

(8)  Οδηγία 2004/103/ΕΚ της Επιτροπής, της 7ης Οκτωβρίου 2004, σχετικά με τους ελέγχους ταυτότητας και τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων, που απαριθμούνται στο μέρος Β του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου, οι οποίοι μπορεί να διενεργηθούν σε τόπο διαφορετικό από το σημείο εισόδου στην Κοινότητα ή σε παρακείμενο τόπο, καθώς και σχετικά με τον καθορισμό των όρων για τους εν λόγω ελέγχους (ΕΕ L 313 της 12.10.2004, σ. 16).

(9)  Κανονισμός (EE) 2016/2031 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, σχετικά με προστατευτικά μέτρα κατά των επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών, την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ) αριθ. 228/2013, (ΕΕ) αριθ. 652/2014 και (ΕΕ) αριθ. 1143/2014, και την κατάργηση των οδηγιών του Συμβουλίου 69/464/ΕΟΚ, 74/647/ΕΟΚ, 93/85/ΕΟΚ, 98/57/ΕΚ, 2000/29/ΕΚ, 2006/91/ΕΚ και 2007/33/ΕΚ (ΕΕ L 317 της 23.11.2016, σ. 4).

(10)  Εκτελεστικός κανονισμός [2019/2130] της Επιτροπής, της 25ης Νοεμβρίου 2019, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια και μετά τη διενέργεια των ελέγχων εγγράφων, των ελέγχων ταυτότητας και των φυσικών ελέγχων σε ζώα και αγαθά που υπόκεινται σε επίσημους ελέγχους σε συνοριακούς σταθμούς ελέγχου (βλέπε σελίδα 128 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).

(11)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1).

(12)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/1012 της Επιτροπής, της 12ης Μαρτίου 2019, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατά παρέκκλιση από τους κανόνες για τον ορισμό σημείων ελέγχου και από τις ελάχιστες απαιτήσεις για τους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου (ΕΕ L 165 της 21.6.2019, σ. 4).


Top