Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D1204

    Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2022/1204 av den 16 juni 2022 om inrättande av en forskningsinfrastruktur för mikrobiella resurser – konsortium för europeisk forskningsinfrastruktur (Mirri-Eric-konsortiet) (delgivet med nr C(2022) 3894) (Text av betydelse för EES) (Endast de franska, nederländska, lettiska, portugisiska och spanska texterna är giltiga)

    C/2022/3894

    EUT L 186, 13.7.2022, p. 14–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2022/1204/oj

    13.7.2022   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 186/14


    KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2022/1204

    av den 16 juni 2022

    om inrättande av en forskningsinfrastruktur för mikrobiella resurser – konsortium för europeisk forskningsinfrastruktur (Mirri-Eric-konsortiet)

    (delgivet med nr C(2022) 3894)

    (Text av betydelse för EES)

    (Endast de franska, nederländska, lettiska, portugisiska och spanska texterna är giltiga)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av rådets förordning (EG) nr 723/2009 av den 25 juni 2009 om gemenskapens rättsliga ram för ett konsortium för europeisk forskningsinfrastruktur (Eric-konsortium) (1), särskilt artikel 6.1 a, och

    av följande skäl:

    (1)

    Belgien, Spanien, Frankrike, Lettland och Portugal har inkommit med en ansökan till kommissionen om att inrätta en forskningsinfrastruktur för mikrobiella resurser – konsortium för europeisk forskningsinfrastruktur (Mirri-Eric-konsortiet).

    (2)

    De sökande har enats om att Portugal ska vara värdmedlemsstat för Mirri-Eric-konsortiet.

    (3)

    Förordning (EG) nr 723/2009 har införlivats i avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) genom gemensamma EES-kommitténs beslut nr 72/2015 (2).

    (4)

    Kommissionen har utvärderat ansökan i enlighet med artikel 5.2 i förordning (EG) nr 723/2009 och konstaterat att den uppfyller kraven i den förordningen. Under utvärderingen inhämtade kommissionen synpunkter från oberoende experter på forskningsinfrastruktur för mikrobiella resurser.

    (5)

    De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats genom artikel 20 i förordning (EG) nr 723/2009.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    1.   Härmed inrättas en forskningsinfrastruktur för mikrobiella resurser – konsortium för europeisk forskningsinfrastruktur (Mirri-Eric-konsortiet).

    2.   De viktigaste bestämmelserna i stadgarna för Mirri-Eric-konsortiet anges i bilagan.

    Artikel 2

    Detta beslut riktar sig till Konungariket Belgien, Konungariket Spanien, Republiken Frankrike, Republiken Lettland och Republiken Portugal.

    Utfärdat i Bryssel den 16 juni 2022.

    På kommissionens vägnar

    Mariya GABRIEL

    Ledamot av kommissionen


    (1)  EUT L 206, 8.8.2009, s. 1.

    (2)  Gemensamma EES-kommitténs beslut nr 72/2015 av den 20 mars 2015 om ändring av protokoll 31 till EES-avtalet, om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna (EUT L 129, 19.5.2016, s. 85).


    BILAGA

    DE VIKTIGASTE DELARNA AV STADGARNA FÖR MIRRI-ERIC-konsortiet

    Följande artiklar och punkter i Mirri-Eric-konsortiets stadgar utgör de viktigaste delarna i enlighet med artikel 6.3 i rådets förordning (EG) nr 723/2009.

    1.   Eric-konsortiets namn

    (Artikel 1 i stadgarna för Mirri-Eric-konsortiet)

    Forskningsinfrastrukturens namn ska vara forskningsinfrastrukturen för mikrobiella resurser – konsortium för europeisk forskningsinfrastruktur, nedan kallad Mirri-Eric-konsortiet.

    2.   Stadgeenligt säte

    (Artikel 2 i stadgarna för Mirri-Eric-konsortiet)

    Det stadgeenliga sätet för Mirri-Eric-konsortiet ska förläggas till staden Braga på Republiken Portugals territorium, nedan kallat värdmedlemsstaten.

    3.   Mirri-Eric-konsortiets uppgifter och verksamhet

    (Artikel 3 i stadgarna för Mirri-Eric-konsortiet)

    1.

    Mirri-Eric-konsortiets uppdrag är att tjäna användare inom biovetenskap och bioindustri genom att främja tillgången till ett brett spektrum av högkvalitativa bioresurser och data på ett lagligt sätt. Genom att erbjuda tillgång till mänsklig expertis och tillhandahålla en samarbetsplattform för långsiktigt hållbar mikrobiell biologisk mångfald kommer konsortiet att öka kunskaperna och främja yrkesmässig utveckling.

    2.

    Konsortiets huvuduppgift ska vara att inrätta, driva och utveckla en europeisk distribuerad forskningsinfrastruktur för biologiska forskningscentrum på det mikrobiella området (Microbial domain Biological Resource Centres, mBRC) för att säkerställa tillgången till högkvalitativa resurser och tjänster samt anläggningar i toppklass.

    3.

    Mirri-Eric-konsortiet ska vara en juridisk person från och med det datum då kommissionens genomförandebeslut om dess inrättande som ett Eric-konsortium får verkan. Det ska i varje medlemsstat ha den mest vittgående rättskapacitet som tillerkänns juridiska personer enligt EU-förordningen och nationell rätt i den berörda medlemsstaten. Konsortiet får särskilt förvärva, äga och avyttra lös och fast egendom och immateriella rättigheter, ingå avtal samt föra talan inför domstolar och andra myndigheter.

    4.

    Det ska utföra sin huvuduppgift utan vinstsyfte. Mirri-Eric-konsortiet får bedriva begränsad ekonomisk verksamhet, under förutsättning att den är nära förknippad med huvuduppgiften och inte äventyrar denna. Eventuella inkomster från denna begränsade ekonomiska verksamhet ska användas av Mirri-Eric-konsortiet för att främja dess syfte.

    5.

    Mirri-Eric-konsortiet ska genomföra följande:

    a.

    Främja rättsligt skyddad och laglig tillgång till autentiska mikrobiella resurser och data i mBRC för att se till att forskningsvärlden har en omfattande tillgång till biologiskt material.

    b.

    Skapa en samarbetsportal (Collaborative Working Environment, CWE) och ett Mirri-informationssystem (Mirri-Is) som enda åtkomstpunkt för mikrobiella resurser och data, förstklassiga mikrobiella tjänster, inbegripet digitala tjänster, och expertplattformar och tekniska plattformar.

    c.

    Säkerställa att olika mBRC kompletterar varandra samt att deras datautbud är interoperabelt för Mirri-Is-funktionerna.

    d.

    Inrätta och bedriva kvalitetsledning, vilket innebär användning av standardiserade förfaranden, bästa praxis och lämpliga verktyg för att höja kvaliteten på resurserna och därmed förbundna data och utförda uppgifter.

    e.

    Upprätta förbindelser med andra europeiska forskningsinfrastrukturer och berörda organisationer för att öka karakteriseringen av genetiska resurser hos Mirri-Eric-konsortiet och öka kvantiteten och höja kvaliteten på informationen i forskningsinfrastrukturerna.

    f.

    Utföra tjänster som rör forskningsmatchning och sammanförande av resurser för offentliga och privata institutioner samt starta gemensam verksamhet.

    g.

    Ge externa användare tillgång till material, expertis och forskningsanläggningar hos Mirri-Eric-partner, som kommer att samordnas för att ge forskare möjlighet att utföra forskning in-house om mikrobiella genetiska resurser.

    h.

    Tillhandahålla utbildning och fortbildning för mBRC-personal, studenter och användare när det gäller mikrobiologi, t.ex. taxonomi, identifiering och konserveringsteknik, och när det gäller bioteknik, t.ex. bioprospektering, utnyttjande, stamoptimering och fermentering.

    i.

    Vidta andra relaterade åtgärder som krävs för fullgörandet av uppgifterna.

    6.

    Mirri-Eric-konsortiets verksamhet ska vara alleuropeisk och främja spetskompetens inom naturvetenskaplig forskning och bioindustri på det mikrobiella området i Europa och hela tiden hålla jämna steg med behoven hos den akademiska världen och industrin. Mirri-Eric-konsortiet ska alltså bidra till ökad användning och spridning av kunskap samt optimering av resultaten från den mBRC-baserade forskningsverksamhet som bedrivs i Europa och globalt.

    7.

    Mirri-Eric-konsortiets verksamhet ska präglas av transparens, lyhördhet, etisk medvetenhet, regelefterlevnad, öppenhet, likabehandling och icke-diskriminering.

    4.   Varaktighet

    (Artikel 4 i stadgarna för Mirri-Eric-konsortiet)

    Mirri-Eric-konsortiet inrättas på obestämd tid. Konsortiet kan upplösas i enlighet med artikel 5 i stadgarna.

    5.   Upplösning

    (Artikel 5 i stadgarna för Mirri-Eric-konsortiet)

    1.

    Mirri-Eric-konsortiet ska upplösas efter ett beslut av medlemsförsamlingen i enlighet med artikel 17.8 c i stadgarna och i enlighet med tillämplig rätt enligt artikel 36 i stadgarna.

    2.

    Mirri-Eric-konsortiet ska utan otillbörligt dröjsmål, och i alla händelser inom tio dagar efter antagandet av beslutet om upplösning av konsortiet, informera Europeiska kommissionen om beslutet.

    3.

    Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 6 i stadgarna ska alla tillgångar och skulder som kvarstår efter betalning av Mirri-Eric-konsortiets skulder fördelas på medlemmarna i proportion till deras faktiska bidrag till konsortiet vid tidpunkten för upplösningen.

    4.

    Mirri-Eric-konsortiet ska, utan otillbörligt dröjsmål och i alla händelser inom tio dagar efter slutförandet av förfarandet för upplösning, informera kommissionen om detta.

    5.

    Mirri-Eric-konsortiet ska upphöra den dag då Europeiska kommissionen offentliggör ett meddelande om detta i Europeiska unionens officiella tidning.

    6.   Medlemmarnas och observatörernas ansvar

    (Artikel 6 i stadgarna för Mirri-Eric-konsortiet)

    1.

    Mirri-Eric-konsortiet ska ansvara för sina skulder.

    2.

    Medlemmarna och observatörerna är inte gemensamt ansvariga för Mirri-Eric-konsortiets skulder. Medlemmarnas och observatörernas ekonomiska ansvar för Mirri-Eric-konsortiets skulder ska begränsas till deras respektive bidrag till konsortiet enligt vad som anges i artikel 25 i stadgarna.

    3.

    Mirri-Eric-konsortiet ska teckna lämplig försäkring för att täcka de särskilda risker som gäller konsortiets uppbyggnad och verksamhet.

    7.   Åtkomstpolicy

    (Artikel 7 i stadgarna för Mirri-Eric-konsortiet)

    1.

    Mirri-Eric-konsortiet ska göra mikrobiellt biologiskt material, tillhörande data i databaser samt kunskaper och tjänster som är förbundna med eller utvecklade av konsortiets partner tillgängliga för forskare, bioindustriinstitutioner och decentraliserade EU-organ, såsom Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar. Mirri-Eric-konsortiet ska säkerställa uppfyllandet av de villkor för användning av mikrobiella biologiskt material som fastställts av tillhandahållarna av material och de tillhandahållare av data som ansluter sina databaser till Mirri-Eric-konsortiet.

    2.

    Det bör inte uppfattas som om bestämmelserna i dessa stadgar syftar till att begränsa rätten för Mirri-Eric-konsortiets partner att besluta om att ge tillgång till samtliga prover och data.

    3.

    Mikrobiellt material ska endast distribueras till individer med ärligt uppsåt som är verksamma i en professionell miljö som är lämplig för hantering av levande material från den berörda gruppen biologiska risker. När så är lämpligt ska utökade biosäkerhetsåtgärder främjas.

    4.

    Ansökningar från individer och/eller projekt om tillgång till forskningsanläggningar hos Mirri-Eric-konsortiets partner ska utvärderas. Utvärderingsförfarandet och de kriterier som används kommer att fastställas i den arbetsordning som ska antas av medlemsförsamlingen i enlighet med artikel 17.7 c och e i stadgarna. Under alla omständigheter ska utvärderingsprocessen beakta vetenskapliga meriter och vara transparent, rättvis och opartisk.

    5.

    Åtkomsten kommer att övervakas och användarnas nöjdhetsgrad kommer att mätas med hjälp av en återkopplingsmekanism som en del av kvalitetssäkringen för kontinuerlig förbättring av åtkomsten.

    6.

    Åtkomstpolicyn kommer att fastställas i den arbetsordning som ska antas av medlemsförsamlingen i enlighet med artikel 17.7 c och e i stadgarna.

    8.   Policy för vetenskaplig utvärdering

    (Artikel 8 i stadgarna för Mirri-Eric-konsortiet)

    1.

    Vart femte år ska en vetenskaplig utvärdering göras av Mirri-Eric-konsortiets verksamhet, tjänster och plattformar. Utvärderingen ska göras av en panel av oberoende internationella externa utvärderare av högsta kvalitet. Panelen kommer att sammanställa utvärderingsrapporten och lämna den till medlemsförsamlingen.

    2.

    Strategin för vetenskaplig utvärdering kommer att fastställas i den arbetsordning som ska antas av medlemsförsamlingen i enlighet med artikel 17.7 c och e i stadgarna.

    9.   Spridningspolicy

    (Artikel 9 i stadgarna för Mirri-Eric-konsortiet)

    1.

    Mirri-Eric-konsortiet ska främja sin verksamhet och användningen av den inom forskning, innovativa projekt och högre utbildning.

    2.

    Spridningspolicyn ska beskriva de olika målgrupperna, och konsortiet ska använda flera olika kanaler för att nå dessa målgrupper, exempelvis webbplatsen, samarbetsportalen, workshoppar och kurser samt deltagande i konferenser och sociala medier.

    3.

    Spridningspolicyn ska fastställas i den arbetsordning som antas av medlemsförsamlingen i enlighet med artikel 17.7 c och e i stadgarna.

    10.   Immateriell äganderätt

    (Artikel 10 i stadgarna för Mirri-Eric-konsortiet)

    1.

    Denna stadga ska inte tolkas som en ändring av tillämpningsområdet för och tillämpningen av immateriella rättigheter och avtal om fördelning av nytta, i enlighet med relevanta lagar och andra författningar och internationella avtal som gäller för medlemmarna.

    2.

    Utbyten och integrering av immateriella äganderätter som görs mellan medlemmar, de enheter som företräder och partner inom ramen för relevanta avtalsbestämmelser, ska omfattas av den arbetsordning som antas av medlemsförsamlingen i enlighet med artikel 17.7 c och e i stadgarna.

    3.

    Den immateriella äganderätten till Mirri-Eric-konsortiets data, resultat och andra kunskaper som skapas och utvecklas inom ramen för dess verksamhet ska tillhöra den eller de enheter som har genererat dem.

    4.

    De immateriella äganderätter som genereras av användarna till följd av tillgången till Mirri-Eric-konsortiets resurser eller forskningsanläggningar ska vara föremål för förhandlingar där målet ska vara en rättvis användning för både användaren i egenskap av Mirri-Eric-konsortium eller berörda partner, med beaktande av deras respektive bidrag.

    5.

    Mirri-Eric-konsortiet ska ge vägledning till forskare för att se till att forskning med användning av material och data som tillgängliggjorts via Mirri-Eric sker med erkännande av dataägarnas rättigheter och med respekt för individers personliga integritet.

    11.   Anställningspolicy

    (Artikel 11 i stadgarna för Mirri-Eric-konsortiet)

    1.

    Mirri-Eric-konsortiet har åtagit sig att verka för lika möjligheter och ska inte diskriminera någon på grund av ras, etniskt ursprung, kön, trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller någon annan grund.

    2.

    Urvalsförfarandet för sökande till tjänster inom Mirri-Eric-konsortiet ska vara öppet och icke-diskriminerande samt respektera lika möjligheter.

    3.

    Anställningsavtalen ska följa de nationella lagarna och bestämmelserna i det land där personalen är anställd och vanligtvis utför sitt arbete.

    4.

    Anställningspolicyn ska fastställas i den arbetsordning som ska antas av medlemsförsamlingen i enlighet med artikel 17.7 c och e i stadgarna.

    12.   Upphandlingspolicy

    (Artikel 12 i stadgarna för Mirri-Eric-konsortiet)

    1.

    Mirri-Eric-konsortiet ska behandla kandidater för upphandling och anbudsgivare lika och på ett icke-diskriminerande sätt. Konsortiets upphandlingar ska följa principerna om öppenhet, icke-diskriminering och konkurrens.

    2.

    Upphandlingspolicyn ska fastställas i den arbetsordning som ska antas av medlemsförsamlingen i enlighet med artikel 17.7 c och e i stadgarna.

    Top