EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006R0768

Kommissionens förordning (EG) nr 768/2006 av den 19 maj 2006 om tillämpning av Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/36/EG i fråga om insamling och utbyte av information om säkerheten hos luftfartyg som använder flygplatser i gemenskapen samt förvaltningen av informationssystemet (Text av betydelse för EES)

EUT L 134, 20.5.2006, p. 16–18 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
EUT L 338M, 17.12.2008, p. 364–368 (MT)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (BG, RO, HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 13/06/2023; upphävd genom 32023R1020

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/768/oj

20.5.2006   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 134/16


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 768/2006

av den 19 maj 2006

om tillämpning av Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/36/EG i fråga om insamling och utbyte av information om säkerheten hos luftfartyg som använder flygplatser i gemenskapen samt förvaltningen av informationssystemet

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/36/EG av den 21 april 2004 om säkerheten i fråga om luftfartyg från tredje land som använder flygplatser i gemenskapen (1), särskilt artikel 8.2, och

av följande skäl:

(1)

Genom direktiv 2004/36/EG införs harmoniserade metoder för att säkerställa att internationella säkerhetsnormer verkligen följs inom gemenskapen genom harmonisering av reglerna och förfarandena för rampinspektioner av de luftfartyg från tredje land som landar på flygplatser som är belägna i medlemsstaterna. Direktivet innehåller krav dels på att medlemsstaterna skall genomföra harmoniserade rampinspektioner av luftfartyg från tredje land som landar på någon av medlemsstatens flygplatser som är öppen för internationell luftfart, om misstanke föreligger om att dessa luftfartyg inte uppfyller internationella säkerhetsnormer, dels att medlemsstaterna skall delta i insamling och utbyte av information om de rampinspektioner som utförs.

(2)

De gemenskapsskyldigheter för medlemsstaterna som anges i direktiv 2004/36/EG kan i hög utsträckning uppfyllas om de deltar i programmet för säkerhetskontroll av utländska flygplan (SAFA-programmet) som initierades 1996 av Europeiska civila luftfartskonferensen (ECAC), som nu förvaltas av de gemensamma luftfartsmyndigheterna (JAA). Framförallt förvaltar JAA SAFA-databasen, underlättar harmoniserad utbildning av inspektörer och personal som deltar i programmet, och ansvarar för utveckling av förfarandet och förslag för att förbättra programmet och dess verktyg samt rapportering av den insamlade informationen.

(3)

Det är nödvändigt att förbättra systemet för insamling och utbyte av information som ingår i direktiv 2004/36/EG genom att utse ett enda specialiserat expertorgan som ansvarar för förvaltningen av SAFA-systemet i gemenskapen.

(4)

Genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1592/2002 (2) inrättades en europeisk byrå för luftfartssäkerhet som ett sådant specialistorgan som skall ansvara för att bistå kommissionen och vidta nödvändiga åtgärder inom de befogenheter som den tillerkänns genom den förordningen eller annan gemenskapslagstiftning.

(5)

Inom ramen för den pågående övergången från JAA-systemet till europeiska byrån för luftfartssäkerhet är det nödvändigt att byrån anförtros de uppgifter som hör till SAFA-programmet och som hittills utförts av JAA. Övergången bör bidra både till att programmet stärks och att dess fortlevnad garanteras.

(6)

För ett fortsatt SAFA-program och informationsutbyte om säkerheten hos luftfartyg som använder flygplatser i gemenskapen krävs att gemenskapens SAFA-system förses med största möjliga information, inklusive de rampinspektionsrapporter som inte krävs i direktiv 2004/36/EG, men som utförts i enlighet med förfarandet i bilaga II till direktiv 2004/36/EG.

(7)

Det är nödvändigt att gemenskapens SAFA-system är utformat så att det mervärde som uppstår genom det driftsmässiga och tekniska samarbetet med internationella organisationer bevaras.

(8)

Gemenskapens SAFA-system borde också kompletteras med lämpliga åtgärder för att säkerställa gemensamma normer för genomförandet av rampinspektioner, till exempel fortsatt användning av handboken för rampinspektioner samt utbildning utvecklad av JAA.

(9)

För att åstadkomma ökad säkerhet inom civil luftfart i hela Europa har man erkänt vikten av att tredjeländer involveras. Därför bör man sträva efter att tredje länder deltar i gemenskapens SAFA-system, i enlighet med relevanta avtal, så att övergången blir så smidig som möjligt.

(10)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats genom artikel 12 i rådets förordning (EEG) nr 3922/1991 (3),

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

I den här förordningen avses med ”gemenskapens SAFA-system” det system som upprättas genom direktiv 2004/36/EG och genom den här förordningen för insamling, utbyte och analys av information om flygsäkerheten hos luftfartyg och operatörer.

Artikel 2

1.   Europeiska byrån för luftfartssäkerhet skall förvalta och använda de verktyg och förfaranden som behövs för att samla in och utbyta

1.

den information som fastställs i artiklarna 3–5 i direktiv 2004/36/EG, och

2.

den information som tillhandahålls av de tredje länder och internationella organisationer som gemenskapen har slutit lämpliga avtal med, eller av organisationer med vilka Europeiska byrån för luftfartssäkerhet (EASA) har slutit lämpliga avtal i enlighet med artikel 18.2 i förordning (EG) nr 1592/2002.

2.   Förvaltningen skall innebära följande uppgifter:

1.

Att från medlemsstaterna samla in relevant säkerhetsinformation om luftfartyg som använder gemenskapens flygplatser.

2.

Att utveckla, underhålla och uppdatera en centraliserad databas som skall innehålla

a)

den information som medlemsstaterna enligt artiklarna 3–5 i direktiv 2004/36/EG skall samla in och hålla tillgänglig, och

b)

all annan information om luftsäkerheten hos luftfartyg och operatörer.

3.

Att ändra och förbättra databasapplikationerna när det är nödvändigt.

4.

Analysera informationen i den centraliserade databasen och annan relevant information om säkerheten hos luftfartyg och operatörer och, med den analysen som underlag,

a)

ge råd till kommissionen och behöriga myndigheter i medlemsstaterna om omedelbara åtgärder och uppföljningar,

b)

rapportera om potentiella säkerhetsproblem till kommissionen och behöriga myndigheter i medlemsstaterna,

c)

föreslå samordnade åtgärder för kommissionen och behöriga myndigheter i medlemsstaterna när det är nödvändigt av säkerhetsskäl samt ansvara för den tekniska samordningen av sådana åtgärder.

5.

Samarbeta med andra europeiska institutioner och organ, internationella organisationer och nationella luftfartsmyndigheter om informationsutbyte.

6.

Råda kommissionen om utvecklingen av och strategin för gemenskapens SAFA-system.

Artikel 3

1.   Medlemsstaterna skall i den centrala databasen så snart som möjligt föra in följande:

1.

De rampinspektionsrapporter som avses i artikel 4.4 i direktiv 2004/36/EG.

2.

De rampinspektionsrapporter som inte krävs i direktiv 2004/36/EG, men som upprättats i enlighet med förfarandet i bilaga II till direktiv 2004/36/EG.

2.   Medlemsstaterna skall förse europeiska byrån för luftfartssäkerhet med all information som är relevant för tillämpningen av direktiv 2004/36/EG och för att byrån skall kunna utföra de uppgifter den åläggs genom den här förordningen, samt information som omfattas av artikel 3 i direktiv 2004/36/EG.

Artikel 4

Europeiska byrån för luftfartssäkerhet skall

1.

lämna ett förslag till kommissionen på en handbok för rampinspektioner och, om det är nödvändigt, till ytterligare utveckling och uppdatering av handboken och bilagorna till direktiv 2004/36/EG,

2.

utveckla utbildningsprogram och främja organisationen och genomförandet av utbildningskurser och seminarier för inspektörer för att förbättra kunskaperna om gemenskapens SAFA-system i syfte att uppnå en gemensam norm för rampinspektionerna, och

3.

underlätta och samordna ett utbytesprogram för inspektörer som skall leda till att inspektörer får praktisk erfarenhet och bidra till att förfarandena harmoniseras.

Artikel 5

1.   Europeiska byrån för luftfartssäkerhet skall varje år sammanställa och till kommissionen skicka följande:

1.

En rapport om gemenskapens SAFA-system som minst skall innehålla

a)

information om hur långt systemet framskridit, till exempel framsteg i fråga om insamling och utbyte av information, databasen, handboken för rampinspektioner och utbildningsverksamheten,

b)

uppgifter om de inspektioner som genomförts under året,

c)

analys av inspektionsresultaten med angivande av vilka kategorier resultaten tillhör,

d)

åtgärder som vidtagits under året, och

e)

bilagor med förteckningar över inspektioner sorterade efter operatörens driftsstat, typ av luftfartyg, operatör och procentandel brister per inspektion.

2.

Ett förslag till en offentlig informationsrapport som innehåller en analys av all information som mottagits i enlighet med artikel 5 i direktiv 2004/36/EG.

2.   Kommissionen kommer i enlighet med förfarandet i artikel 10.5 i direktiv 2004/36/EG rådfråga den kommitté som inrättats genom artikel 12 i förordning (EEG) nr 3922/1991 i fråga om rapporten om gemenskapens SAFA-system som det hänvisas till i första stycket.

Artikel 6

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artiklarna 1–5 skall tillämpas från och med den 1 januari 2007.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 19 maj 2006.

På kommissionens vägnar

Jacques BARROT

Vice ordförande


(1)  EUT L 143, 30.4.2004, s. 76.

(2)  EGT L 240, 7.9.2002, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1643/2003 (EUT L 245, 29.9.2003, s. 7).

(3)  EGT L 373, 31.12.1991, s. 4. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1592/2002 (EGT L 240, 7.9.2002, s. 1).


Top