Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R2128

    Kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/2128 av den 1 oktober 2021 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1529 vad gäller fastställande av vissa speficika mål och tematiska prioriteringar för stöd inom ramen för instrumentet för stöd inför anslutningen (IPA III) (Text av betydelse för EES)

    C/2021/7016

    EUT L 432, 3.12.2021, p. 8–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2021/2128/oj

    3.12.2021   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 432/8


    KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2021/2128

    av den 1 oktober 2021

    om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1529 vad gäller fastställande av vissa speficika mål och tematiska prioriteringar för stöd inom ramen för instrumentet för stöd inför anslutningen (IPA III)

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1529 av den 15 september 2021 om inrättande av ett instrument för stöd inför anslutningen (IPA III) (1), särskilt artikel 3.6, och

    av följande skäl:

    (1)

    I bilagorna II och III till förordning (EU) 2021/1529 fastställs de tematiska prioriteringarna för stöd.

    (2)

    Specifika mål och tematiska prioriteringar för stöd bör vidareutvecklas genom ytterligare bestämmelser som kompletterar förordning (EU) 2021/1529.

    (3)

    Denna förordning omfattar vissa specifika mål och tematiska prioriteringar för stöd som avses i artikel 3.6 i förordning (EU) 2021/1529.

    (4)

    För att säkerställa att programplanerings- och finansieringsbeslut i enlighet med förordning (EU) 2021/1529 antas utan dröjsmål bör denna förordning träda i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    De speficika mål och tematiska prioriteringar för stöd som rör de frågor som avses i artikel 3.3 a–m och r samt artikel 3.4 a–j i förordning (EU) 2021/1529 anges i bilagan till den här förordningen.

    Artikel 2

    Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 1 oktober 2021.

    På kommissionens vägnar

    Ursula VON DER LEYEN

    Ordförande


    (1)  EUT L 330, 20.9.2021, s. 1.


    BILAGA

    De specifika mål och tematiska prioriteringar för stöd, som det hänvisas till i artikel 3.6 och som anges specifikt i artikel 3.3 a–m och r samt artikel 3.4 a–j i förordning (EU) 2021/1529 (IPA III), som fastställs i denna delegerade förordning är följande:

    (1)

    På ett tidigt stadium fastställa och främja att de institutioner som är nödvändiga för att säkra rättsstatsprincipen fungerar som de ska och befästa ytterligare demokratiska institutioner

    a)

    Inrätta oberoende, ansvariga, opartiska, professionella, avpolitiserade och effektiva rättsväsenden, inklusive genom transparenta och meritbaserade system för rekrytering, utvärdering och befordran samt effektiva disciplinära förfaranden vid missförhållanden och främjande av rättsligt samarbete, säkerställa tillgång till rättslig prövning.

    b)

    Stärka de grundläggande friheterna, däribland yttrandefrihet, mediefrihet, mötes- och föreningsfrihet och dataskydd.

    c)

    Främja och skydda de mänskliga rättigheterna, inklusive icke-diskriminering och jämställdhet, barnets rättigheter och rättigheterna för personer som tillhör minoriteter.

    d)

    Främja och stärka kampen mot korruption.

    e)

    Främja samarbete och informationsutbyte inom brottsbekämpning, ta fram effektiva verktyg för att förebygga och bekämpa organiserad brottslighet, människohandel, handel med olagliga skjutvapen, handeldvapen och lätta vapen, olaglig narkotikahandel, penningtvätt/finansiering av terrorism, stödja samarbete med unionen om bekämpning av terrorism och radikalisering.

    (2)

    Stärka kapaciteten att hantera migrationsutmaningar på regional och internationell nivå och ytterligare befästa kapaciteten inom gränsförvaltning och migrationshantering

    a)

    Utbyta relevant information.

    b)

    Säkerställa tillgång till internationellt skydd och stärka asylhanteringen.

    c)

    Stärka kapaciteten hos gränsförvaltningen och på området återvändande och återanpassning samt insatser för att hantera irreguljär migration, däribland bekämpning av smuggling av migranter.

    d)

    Ta itu med tvångsfördrivning.

    (3)

    Stärka förmågan till strategisk kommunikation, inklusive kommunikation till allmänheten om nödvändiga reformer för att uppfylla unionens kriterier för medlemskap

    a)

    Stödja ytterligare utveckling av oberoende och pluralistiska medier och mediekompetens.

    b)

    Öka staternas och samhällenas motståndskraft mot desinformation och andra former av hybridhot, inbegripet kapacitetsuppbyggnad på cybersäkerhetsområdet.

    (4)

    Förstärka goda styrelseformer och reformera den offentliga förvaltningen i enlighet med principerna för offentlig förvaltning

    a)

    Stärka ramarna för reformer av den offentliga förvaltningen, inklusive inom offentlig upphandling; förbättra den strategiska planeringen och utvecklandet av inkluderande och evidensbaserad politik och lagstiftning.

    b)

    Förbättra professionalismen och avpolitiseringen av den offentliga förvaltningen genom att bygga in meritokratiska principer.

    c)

    Främja transparens och ansvarsskyldighet, inbegripet allmänhetens tillgång till information.

    d)

    Förbättra kvaliteten på och tillhandahållandet av tjänster, inbegripet lämpliga administrativa förfaranden och användandet av medborgarinriktad e-förvaltning.

    e)

    Stärka hanteringen av de offentliga finanserna och framtagandet av statistik av hög kvalitet.

    (5)

    Stärka den finanspolitiska och ekonomiska styrningen

    a)

    Stödja genomförandet av programmen för ekonomiska reformer och ett systematiskt samarbete med internationella finansiella institut om grunderna i den ekonomiska politiken och stärka ekonomiska institutioner.

    b)

    Öka kapaciteten att stärka den makroekonomiska stabiliteten och den sociala sammanhållningen.

    c)

    Stödja hållbar utveckling och framsteg mot en fungerande marknadsekonomi.

    d)

    Göra framsteg mot en gemensam regional marknad för västra Balkan.

    (6)

    Stärka alla aspekter av goda grannförbindelser, regional stabilitet och ömsesidigt samarbete

    (7)

    Stärka unionens och dess partner kapacitet att förebygga konflikter, skapa fred och hantera för- och efterkrisbehov

    a)

    Främja nätverkssamarbete mellan människor, försoning, fredsbyggande och förtroendeskapande åtgärder, initiativ som främjar försoning, övergångsrättvisa, sanningssökande, gottgörelse och garantier för icke-upprepning.

    b)

    Stödja kapacitetsuppbyggnad till stöd för åtgärder för säkerhet och utveckling.

    (8)

    Förstärka kapaciteten, oberoendet och mångfalden hos organisationer i det civila samhället och arbetsmarknadsorganisationer, däribland branschorganisationer

    a)

    Stärka kapaciteten, oberoendet och mångfalden hos organisationer i det civila samhället och stärka det civila samhällets organisationer på regional och lokal nivå, inbegripet ungdomsorganisationer.

    b)

    Stärka arbetsmarknadsorganisationer, däribland branschorganisationer.

    c)

    Uppmuntra nätverksarbete på alla nivåer bland organisationer med säte i unionen och stödmottagarnas organisationer så att de kan delta i en verklig dialog med offentliga och privata aktörer.

    (9)

    Främja anpassningen av stödmottagarnas regler, standarder, politik och praxis till unionens, inbegripet reglerna för offentlig upphandling och statligt stöd

    (10)

    Främja jämställdhet och kvinnors och flickors egenmakt

    a)

    Skapa en miljö som är mer gynnsam för förverkligandet av flickors och kvinnors rättigheter.

    b)

    Ta itu med alla former av könsrelaterat våld, diskriminering och ojämlikhet.

    c)

    Främja kvinnors och flickors jämlika deltagande och ledarskap, även inom politik och beslutsfattande.

    d)

    Främja jämställdhetsbudgetering.

    (11)

    Öka tillgången till och höja kvaliteten på utbildning, fortbildning och livslångt lärande på alla nivåer och erbjuda stöd till kulturella och kreativa sektorer och idrott

    a)

    Främja lika tillgång till högkvalitativ förskoleverksamhet och barnomsorg, grundskole- och gymnasieutbildning, förbättra tillhandahållandet av grundläggande färdigheter.

    b)

    Höja utbildningsnivån, hantera kompetensflykt, minska antalet elever som slutar skolan i förtid och förbättra lärarutbildningen.

    c)

    Utveckla system för yrkesutbildning och främja arbetsbaserade utbildningssystem för att underlätta övergången till arbetsmarknaden, inklusive för personer med funktionsnedsättning.

    d)

    Förbättra den högre utbildningens och forskningens kvalitet och relevans.

    e)

    Stödja alumni-relaterad verksamhet.

    f)

    Förbättra tillgången till livslångt lärande och stödja investeringar i utbildning och tillgänglig utbildningsinfrastruktur, framför allt i syfte att minska regionala skillnader och främja en icke-segregerad inkluderande utbildning och genom användning av tillgänglig digital teknik.

    g)

    Förbättra samarbetet mellan de kulturella och kreativa sektorerna och idrottssektorn.

    (12)

    Främja sysselsättning av god kvalitet och tillträde till arbetsmarknaden

    a)

    Bekämpa hög arbetslöshet och inaktivitet genom att stödja en hållbar arbetsmarknadsintegration, särskilt för unga, kvinnor, långtidsarbetslösa och alla underrepresenterade grupper.

    b)

    Stimulera nya arbetstillfällen av hög kvalitet och stödja en effektiv verkställighet av arbetsrättsliga bestämmelser och standarder.

    c)

    Stödja jämställdhet och ungdomar, främja anställbarhet och produktivitet, arbetstagares och företags anpassning till förändringar, inledandet av en varaktig social dialog samt modernisering och förstärkning av arbetsmarknadsinstitutioner såsom offentliga arbetsförmedlingar och yrkesinspektioner.

    (13)

    Främja socialt skydd och integration samt bekämpa fattigdom

    a)

    Modernisera de sociala trygghetssystemen för att ge ett ändamålsenligt, effektivt och tillräckligt skydd i alla skeden av livet.

    b)

    Främja övergång från institutionsvård till familje- och samhällsbaserad vård.

    c)

    Verka för social delaktighet, främja lika möjligheter för kvinnor och män samt hantera ojämlikhet och fattigdom.

    d)

    Integrera marginaliserade grupper som exempelvis romer.

    e)

    Bekämpa alla former av diskriminering.

    f)

    Förbättra tillgången till överkomliga, hållbara och högkvalitativa tjänster såsom förskoleverksamhet och barnomsorg, bostäder, hälso- och sjukvård samt grundläggande samhällstjänster och långtidssjukvård, bland annat genom att modernisera systemen för socialt skydd.

    (14)

    Skydda miljön och förbättra miljökvaliteten

    a)

    Ta itu med miljöförstöringen och hejda förlusten av biologisk mångfald.

    b)

    Främja bevarande och hållbar förvaltning av landbaserade och marina ekosystem och naturresurser.

    c)

    Investera i luftkvalitet, vatten- och avfallsförvaltning och hållbar kemikaliehantering.

    d)

    Främja resurseffektivitet, hållbar konsumtion och produktion och bekämpa föroreningar.

    e)

    Stödja övergången till en grön och cirkulär ekonomi, vilket kommer att bidra till minskade utsläpp av växthusgaser, ökad resiliens mot klimatförändringar samt främjande av styrning av och information om klimatåtgärder och energieffektivitet.

    f)

    Främja politik för att stödja övergången till en resurseffektiv, säker och hållbar ekonomi med låga koldioxidutsläpp och stärka resiliensen mot katastrofer samt förebyggande av, beredskap för och insatser vid katastrofer.

    (15)

    Tematiska prioriteringar för gränsöverskridande samarbete mellan IPA III-stödmottagare

    a)

    Främja sysselsättning, arbetskraftens rörlighet och social och kulturell delaktighet över gränserna.

    b)

    Skydda miljön och främja anpassning till klimatförändringar, begränsning av klimatförändringar, riskförebyggande och riskhantering samt främja användningen av förnybara energikällor.

    c)

    Främja hållbara transporter och förbättring av offentlig infrastruktur.

    d)

    Främja den digitala ekonomin och det digitala samhället.

    e)

    Främja turism, i synnerhet hållbar turism, och bevara och främja kultur- och naturarvet.

    f)

    Investera i ungdomar, idrott, utbildning och färdigheter.

    g)

    Främja lokal och regional styrning och förbättra lokala och regionala myndigheters planering och administrativa kapacitet.

    h)

    Främja gränsöverskridande initiativ för att främja försoning och övergångsrättvisa.

    i)

    Stärka konkurrenskraften, företagsklimatet och utvecklingen av små och medelstora företag, handel och investeringar.

    j)

    Förstärka forskning, teknisk utveckling, innovation och digital teknik.


    Top