Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R1375

    Kommissionens förordning (EU) nr 1375/2013 av den 19 december 2013 om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 1126/2008 om tillämpning av internationella redovisningsstandarder i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 med avseende på International Accounting Standard 39 Text av betydelse för EES

    EUT L 346, 20.12.2013, p. 42–46 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 15/10/2023; tyst upphävande genom 32023R1803

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1375/oj

    20.12.2013   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 346/42


    KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 1375/2013

    av den 19 december 2013

    om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 1126/2008 om tillämpning av internationella redovisningsstandarder i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 med avseende på International Accounting Standard 39

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 av den 19 juli 2002 om tillämpning av internationella redovisningsstandarder (1), särskilt artikel 3.1, och

    av följande skäl:

    (1)

    Genom kommissionens förordning (EG) nr 1126/2008 (2) antogs vissa internationella standarder och tolkningar som förelåg per den 15 oktober 2008.

    (2)

    Den 27 juni 2013 offentliggjorde International Accounting Standard Board smärre ändringar i International Accounting Standard (IAS) 39 Finansiella instrument: Redovisning och värdering med titeln Novation av derivat och fortlöpande tillämpning av säkringsredovisning. Ändringarna syftar till att ge lättnader i situationer där ett derivat, som har identifierats som ett säkringsinstrument, förnyas från en motpart till en central motpart som en följd av lagar eller andra författningar. En sådan lättnad innebär att säkringsredovisning kan fortsätta oavsett novationen vilket, utan ändringen, inte skulle vara tillåtet.

    (3)

    I Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 (3) krävs central clearing av vissa klasser av OTC-derivat. Motparter i vissa säkringsinstrument bör följaktligen gå med på att ersätta deras ursprungliga motpart i säkringstransaktioner med en central motpart som uppfyller kraven i den förordningen.

    (4)

    För att undvika att en finansiell rapporteringsbörda uppkommer vid novationen av OTC-derivat till en central motpart som en följd av lagar eller andra författningar eller införandet av lagar och andra författningar är det nödvändigt att införa ett undantag till de befintliga kraven om avveckling av säkringsredovisning i IAS 39.

    (5)

    Överläggningarna med Efrags (European Financial Reporting Advisory Group) tekniska expertgrupp ger stöd för att ändringarna i IAS 39 uppfyller de tekniska kriterier för antagande som anges i artikel 3.2 i förordning (EG) nr 1606/2002.

    (6)

    Förordning (EG) nr 1126/2008 bör därför ändras i enlighet med detta.

    (7)

    De åtgärder som föreskrivs i denna förordning överensstämmer med yttrandet från Föreskrivande kommittén för redovisningsfrågor.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    I bilagan till förordning (EG) nr 1126/2008 ska Internationell redovisningsstandard (IAS) 39, Finansiella instrument: Redovisning och värdering ändras i enlighet med bilagan till denna förordning.

    Artikel 2

    Alla företag ska tillämpa de ändringar som avses i artikel 1, senast från och med den första dagen av deras första räkenskapsår som inleds den 1 januari 2014 eller senare.

    Artikel 3

    Denna förordning träder i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 19 december 2013.

    På kommissionens vägnar

    José Manuel BARROSO

    Ordförande


    (1)  EGT L 243, 11.9.2002, s. 1.

    (2)  EUT L 320, 29.11.2008, s. 1.

    (3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 av den 4 juli 2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister (EUT L 201, 27.7.2012, s. 1).


    BILAGA

    INTERNATIONELLA REDOVISNINGSSTANDARDER

    IAS 39

    IAS 39

    Finansiella instrument: Redovisning och värdering

    ”Mångfaldigande tillåts inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Alla rättigheter förbehålles utanför EES, med undantag för rätten att mångfaldiga för enskilt bruk eller annars i överensstämmelse med god sed. Ytterligare information kan erhållas från IASB på webbplatsen www.iasb.org”

    Ändringar i IAS 39 Finansiella instrument: Redovisning och värdering

    Novation av derivat och fortlöpande tillämpning av säkringsredovisning

    Punkterna 91 och 101 ändras.

    Säkring av verkligt värde

    91

    Ett företag ska framåtriktat upphöra med den säkringsredovisning som anges i punkt 89 om

    a)

    säkringsinstrumentet förfaller eller säljs, avvecklas eller inlöses. I detta syfte är utbytet eller omsättningen av ett säkringsinstrument till ett annat säkringsinstrument inte förfall eller avveckling om sådant utbyte eller sådan omsättning ingår i företagets dokumenterade säkringsstrategi. Dessutom är det i detta sammanhang inte fråga om förfall eller avveckling av säkringsinstrumentet om

    i)

    parterna i ett säkringsinstrument till följd av gällande lagar och andra författningar eller införandet av lagar och andra författningar avtalar om att en eller flera clearingmotparter ersätter deras ursprungliga motpart och blir den nya motparten till var och en av parterna. I detta sammanhang är en clearingmotpart en central motpart (även kallad clearingorganisation eller clearingagentur) eller ett företag eller flera företag, exempelvis en clearingmedlem i en clearingorganisation eller en kund hos en clearingmedlem i en clearingorganisation, som fungerar som motpart för att effektuera en central motparts clearing. När parterna i säkringsinstrumentet ersätter sina ursprungliga motparter med andra motparter ska denna punkt dock bara vara tillämplig om var och en av dessa parter effektuerar clearing med samma centrala motpart.

    ii)

    Andra eventuella ändringar av säkringsinstrumentet är begränsade till de ändringar som är nödvändiga för att effektuera ett sådant utbyte av motparten. Sådana ändringar är begränsade till de som är i överensstämmelse med de villkor som kunde förväntas om säkringsinstrumentet ursprungligen hade clearats med clearingmotparten. Dessa förändringar inbegriper förändringar i kraven på ställda säkerheter, rätten att kvitta utestående fordringar och skulder, samt påförda avgifter.

    b)

    Säkring av kassaflöden

    101

    I något av följande fall ska ett företag framåtriktat upphöra med den säkringsredovisning som anges i punkterna 95–100:

    a)

    Säkringsinstrumentet förfaller eller säljs, avvecklas eller löses in. I detta fall ska den ackumulerade vinsten eller förlusten på det säkringsinstrument som har redovisats i övrigt totalresultat från den räkenskapsperiod då säkringen blev effektiv (se punkt 95 a) kvarstå i en separat komponent i eget kapital fram till dess att den prognostiserade transaktionen inträffar. När transaktionen inträffar, tillämpas punkt 97, 98 eller 100. I detta syfte är utbytet eller omsättningen av ett säkringsinstrument till ett annat säkringsinstrument inte förfall eller avveckling om sådant utbyte eller sådan omsättning ingår i företagets dokumenterade säkringsstrategi. Dessutom är det i detta sammanhang inte fråga om förfall eller avveckling av säkringsinstrumentet om:

    i)

    parterna i ett säkringsinstrument till följd av gällande lagar och andra författningar eller införandet av lagar och andra författningar avtalar om att en eller flera clearingmotparter ersätter deras ursprungliga motpart och blir den nya motparten till var och en av parterna. I detta sammanhang är en clearingmotpart en central motpart (även kallad clearingorganisation eller clearingagent) eller ett företag eller flera företag, exempelvis en clearingmedlem i en clearingorganisation eller en kund hos en clearingmedlem i en clearingorganisation, som fungerar som motpart för att effektuera en central motparts clearing. När parterna i säkringsinstrumentet ersätter sina ursprungliga motparter med andra motparter ska denna punkt dock bara vara tillämplig om var och en av dessa parter effektuerar clearing med samma centrala motpart.

    ii)

    Andra eventuella ändringar av säkringsinstrumentet är begränsade till de ändringar som är nödvändiga för att effektuera ett sådant utbyte av motparten. Sådana ändringar är begränsade till de som är i överensstämmelse med de villkor som kunde förväntas om säkringsinstrumentet ursprungligen hade clearats med clearingmotparten. Dessa förändringar inbegriper förändringar i kraven på ställda säkerheter, rätten att kvitta utestående fordringar och skulder, samt påförda avgifter.

    b)

    Punkt 108D och, i bilaga A, punkt AG113A läggs till.

    Ikraftträdande och övergångsbestämmelser

    108D

    Novation av derivat och fortlöpande tillämpning av säkringsredovisning (ändringar i IAS 39), som utfärdades i juni 2013, innebar att punkterna 91 och 101 ändrades och punkt AG113A lades till. Ett företag ska tillämpa dessa punkter för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2014 eller senare. Ett företag ska tillämpa denna standard retroaktivt, i enlighet med IAS 8 Redovisningsprinciper, ändringar i uppskattningar och bedömningar samt fel. Tidigare tillämpning är tillåten. Om ett företag tillämpar ändringarna för en tidigare period ska det lämna upplysning om detta.

    Bedömning av säkringens effektivitet

    AG113A

    För att undvika tvivel ska effekterna av att ersätta den ursprungliga motparten med en clearingmotpart och att företa de därmed sammanhängande ändringarna på det sätt som beskrivs i punkterna 91 a ii och 101 a ii avspeglas i värderingen av säkringsinstrumentet och därför vid bedömningen av säkringens effektivitet och värderingen av säkringsförhållandets effektivitet.


    Top