EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D0807

Rådets beslut (EU) 2016/807 av den 15 mars 2016 om den ståndpunkt som på Europeiska unionens vägnar ska intas i Internationella sjöfartsorganisationen (IMO) vid den 40:e sessionen i kommittén för förenkling av formaliteter, vid den 69:e sessionen i kommittén för skydd av den marina miljön och vid den 96:e sessionen i sjösäkerhetskommittén, vad gäller antagandet av ändringar av konventionen om förenkling av formaliteterna i internationell sjöfart, bilaga IV till Marpol, Solas-reglerna II-2/13 och II-2/18, koden för brandsäkerhetssystem och 2011 års kod för det utökade inspektionsprogrammet

EUT L 132, 21.5.2016, p. 99–102 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2016/807/oj

21.5.2016   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 132/99


RÅDETS BESLUT (EU) 2016/807

av den 15 mars 2016

om den ståndpunkt som på Europeiska unionens vägnar ska intas i Internationella sjöfartsorganisationen (IMO) vid den 40:e sessionen i kommittén för förenkling av formaliteter, vid den 69:e sessionen i kommittén för skydd av den marina miljön och vid den 96:e sessionen i sjösäkerhetskommittén, vad gäller antagandet av ändringar av konventionen om förenkling av formaliteterna i internationell sjöfart, bilaga IV till Marpol, Solas-reglerna II-2/13 och II-2/18, koden för brandsäkerhetssystem och 2011 års kod för det utökade inspektionsprogrammet

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 100.2 jämförd med artikel 218.9,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)

Unionens åtgärder inom sjötransportsektorn bör syfta till att förbättra sjösäkerheten, skydda den marina miljön och underlätta internationell sjöfart.

(2)

Vid den 39:e sessionen i IMO:s kommitté för förenkling av formaliteter godkändes ändringar av konventionen om förenkling av formaliteterna i internationell sjöfart (FAL-konventionen) från 1965. Dessa ändringar förväntas antas under den 40:e sessionen i kommittén för förenkling av formaliteter i april 2016.

(3)

IMO:s kommitté för skydd av den marina miljön (MEPC) enades vid sin 68:e session om att tillräckligt antal underrättelser inkommit enligt regel 13 i bilaga IV till den internationella konventionen till förhindrande av förorening från fartyg (bilaga IV till Marpol) för att en del av Östersjön ska kunna betecknas som specialområde. Följaktligen kan de tidpunkter då beteckningen enligt regel 11.3 i bilaga IV till Marpol ska börja gälla fastställas för detta specialområde. Vid den 68:e sessionen i MEPC konstaterades att ändringarna av reglerna 1 och 11 i bilaga IV till Marpol behövs för att beteckningen av den delen av specialområdet ska börja gälla, och att ändringar av bilaga IV till Marpol i detta syfte bör föreslås. Dessa ändringar förväntas antas under den 69:e sessionen i MEPC i april 2016.

(4)

IMO:s sjösäkerhetskommitté (MSC) godkände vid sin 95:e session ändringar av reglerna II-2/13 och II-2/18 i den internationella konventionen om säkerheten för människoliv till sjöss (Solas), den internationella koden för brandsäkerhetssystem (nedan kallad FSS-koden) och 2011 års kod för det utökade inspektionsprogrammet (nedan kallad ESP 2011). Dessa ändringar förväntas antas under den 96:e sessionen i MSC i maj 2016.

(5)

Genom den allmänna översynen av FAL-konventionen moderniseras bestämmelserna, med hänsyn till utvecklingen på området för överföring av upplysningar och uppgifter på elektronisk väg och begreppet en enda kontaktpunkt (single window). Genom översynen införs i synnerhet åtgärder av betydelse för unionen om införande av viseringsnummer i passagerarlistor men inte i besättningslistor och myndigheternas rätt att göra användningen av elektronisk inlämning av formulär obligatorisk. Enligt artiklarna 5 och 7 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/65/EU (1) ska rapporteringsformaliteter för fartyg som ankommer till och avgår från hamnar i medlemsstaterna godtas endast i elektronisk form via en enda kontaktpunkt från och med den 1 juni 2015 och medlemsstaterna ska godkänna FAL-formulär i pappersformat för fullgörande av rapporteringsformaliteter fram till detta datum. I direktiv 2010/65/EU föreskrivs även att information som ska lämnas i enlighet med en unionsrättsakt ska tillhandahållas i elektroniskt format från och med den 1 juni 2015. Kravet på att i tillämpliga fall ta med viseringsnummer i besättnings- och passagerarförteckningar följer av punkt 3.1.2 i bilaga VI till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 562/2006 (2).

(6)

I artikel VIII i FAL-konventionen åläggs de avtalsslutande parter till FAL-konventionen som inte finner det möjligt att uppfylla någon av FAL-konventionens normer, eller som av särskilda skäl anser det vara nödvändigt att anta krav eller förfaranden vad gäller dokumentation som skiljer sig från dessa, att anmäla sådana skillnader till generalsekreteraren. Vissa av kraven i direktiv 2010/65/EU och förordning (EG) nr 562/2006 medför strängare skyldigheter än de relevanta reglerna i FAL-konventionen och utgör därför en sådan skillnad i den mening som avses i artikel VIII i konventionen som måste anmälas.

(7)

Ändringarna av bilaga IV till Marpol är avsedda att ge en rättslig ram för genomförandet av den överenskommelse som uppnåddes vid den 68:e sessionen i MEPC om att tillräckliga anmälningar hade inkommit om tillgängliga mottagningsanordningar i hamn för att bestämmelserna om Östersjön som specialområde skulle kunna börja gälla, och att datum för ikraftträdande följaktligen kunde fastställas för betecknandet av en del av Östersjön som ett specialområde, i enlighet med dessa anmälningar. I artikel 4 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/59/EG (3) föreskrivs att det ska finnas tillgång till mottagningsanordningar i hamn, en fråga som även omfattas av regel 12a i IMO:s resolution MEPC.200(62), i syfte att minska utsläppen av fartygsgenererat avfall och lastrester, särskilt olagliga utsläpp, från fartyg som anlöper hamnar i unionen.

(8)

Genom ändringarna av Solas-regel II-2/13 kommer krav att införas för bedömning av utrymningsvägar genom en utrymningsanalys i ett tidigt skede av konstruktionsfasen; dessa krav ska gälla för nya ro-ro-passagerarfartyg och andra passagerarfartyg som medför fler än 36 passagerare. Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/45/EG (4) är tillämpligt på passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg som används på inrikes resor. I artikel 6.2 a i i det direktivet föreskrivs att nya passagerarfartyg i klass A till fullo ska uppfylla kraven i 1974 års Solas-konvention, i dess ändrade lydelse. Direktiv 2009/45/EG innehåller därutöver närmare bestämmelser om utrymningsvägar i ro-ro-passagerarfartyg för fartyg i klasserna B, C och D i enlighet med bilaga I, kapitel II, del B, punkt 6-1.

(9)

Genom ändringarna av Solas-regel II-2/18 om helikopterlandningsområden på nya ro-ro-passagerarfartyg kommer bestämmelserna i IMO:s cirkulär MSC.1/Circ.1431 av den 31 maj 2012 om riktlinjer för godkännande av skumsläckare för helikopteranläggningar (Guidelines for the approval of helicopter facility foam fire-fighting appliances) att bli bindande. Enligt regel 18 i kapitel II-2 del B i bilaga I till direktiv 2009/45/EG ska fartyg som är utrustade med landnings- och vinschningsyta för helikoptrar uppfylla kraven i Solas-regeln enligt revideringen av den 1 januari 2003, vilka nu förväntas ändras.

(10)

Det reviderade kapitel 8 i FSS-koden kommer att föreskriva att särskild uppmärksamhet ska ägnas de vattenkvalitetsspecifikationer som tillhandahålls av systemets tillverkare för att förhindra inre korrosion och inre tilltäppning i sprinkleranläggningar. I artikel 6.2 a i i direktiv 2009/45/EG föreskrivs att nya passagerarfartyg i klass A till fullo ska uppfylla kraven i 1974 års Solas-konvention, i dess ändrade lydelse, som omfattar den FSS-kod som gjorts bindande under Solas genom IMO:s resolution MSC.99(73). Direktiv 2009/45/EG innehåller därutöver närmare bestämmelser om brandsläckning för fartyg i klasserna B, C och D, i enlighet med bilaga I, kapitel II-2, del A, punkterna 4.5 och 4.8.

(11)

I det nya kapitel 17 i FSS-koden kommer det att anges närmare specifikationer för skumbrandsläckningsutrustning för skydd av anordningar för helikopter, såsom krävs enligt kapitel II-2 i Solas-konventionen. I artikel 6.2 a i i direktiv 2009/45/EG föreskrivs att nya passagerarfartyg i klass A till fullo ska uppfylla kraven i 1974 års Solas-konvention, i dess ändrade lydelse, som omfattar FSS-koden som gjorts bindande under Solas genom IMO:s resolution MSC.99(73). Därutöver innehåller direktiv 2009/45/EG närmare bestämmelser om särskilda krav avseende anordningar för helikopter för fartyg i klasserna B, C och D, enligt bilaga I, kapitel II, del B, punkt 18.

(12)

I den mån ändringarna av Solas-reglerna II-2/13 och II-2/18, det reviderade kapitel 8 i FSS-koden och det nya kapitel 17 i FSS-koden kan påverka de bestämmelser i direktiv 2009/45/EG som avser passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg som används på inrikes resor omfattas dessa ändringar av unionens exklusiva befogenhet.

(13)

Ändringarna av ESP 2011 syftar till att harmonisera användningen av termer som har att göra med erkända organisationer. Genom artiklarna 5 och 6 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 530/2012 (5) blir tillämpningen av IMO:s system för bedömning av fartygets skick obligatorisk för oljetankfartyg med enkelskrov som är äldre än 15 år. I det utökade programmet för inspektioner vid besiktning av bulkfartyg och oljetankfartyg, eller det utökade inspektionsprogrammet, anges hur denna mer omfattande bedömning ska göras. Eftersom man i systemet för bedömning av fartygets skick använder det utökade inspektionsprogrammet för att uppnå målet för det systemet, kommer alla ändringar av inspektionerna inom ramen för det programmet automatiskt att bli tillämpliga genom förordning (EU) nr 530/2012.

(14)

Unionen är varken medlem i IMO eller avtalsslutande part i de relevanta konventionerna och koderna. Det är därför nödvändigt för rådet att bemyndiga medlemsstaterna att uttrycka unionens ståndpunkt och sitt samtycke till att bindas av dessa ändringar, i den mån de omfattas av unionens exklusiva befogenhet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid den 40:e sessionen i IMO:s kommitté för förenkling av formaliteter ska vara att samtycka till antagandet av ändringarna av konventionen om förenkling av formaliteterna i internationell sjöfart enligt IMO:s dokument FAL 40/3.

Artikel 2

Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid den 69:e sessionen i IMO:s kommitté för skydd av den marina miljön ska vara att samtycka till antagandet av ändringarna av reglerna 1 och 11 i bilaga IV till Marpol som anges i bilagan till IMO:s dokument MEPC 69/3/3.

Artikel 3

Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid den 96:e sessionen i IMO:s sjösäkerhetskommitté ska vara att samtycka till antagandet av följande ändringsförslag:

Solas-regel II-2/13, enligt bilaga 14 till IMO:s dokument MSC 95/22/add.2.

Solas-regel II-2/18, enligt bilaga 2 till IMO:s dokument SSE 2/20.

Kapitel 8 i FSS-koden, enligt punkt 1 i bilaga 18 till IMO:s dokument 95/22/add.2.

Kapitel 17 i FSS-koden, enligt punkt 2 i bilaga 18 till IMO:s dokument 95/22/add.2.

ESP 2011, enligt bilaga 15 till IMO:s dokument 95/22/add.2.

Artikel 4

1.   Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar enligt artiklarna 1, 2 och 3 ska uttryckas av de medlemsstater som är medlemmar i IMO, vilka ska agera samfälligt i unionens intresse.

2.   Mindre ändringar av de ståndpunkter som avses i artiklarna 1, 2 och 3 kan överenskommas utan något nytt beslut av rådet.

Artikel 5

Medlemsstaterna bemyndigas härmed att, i unionens intresse, ge sitt samtycke till att bindas av de ändringar som avses i artiklarna 1, 2 och 3, i den mån de omfattas av unionens exklusiva befogenhet.

Artikel 6

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 15 mars 2016.

På rådets vägnar

A.G. KOENDERS

Ordförande


(1)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/65/EU av den 20 oktober 2010 om rapporteringsformaliteter för fartyg som ankommer till och/eller avgår från hamnar i medlemsstaterna och om upphävande av direktiv 2002/6/EG (EUT L 283, 29.10.2010, s. 1).

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 562/2006 av den 15 mars 2006 om en gemenskapskodex om gränspassage för personer (kodex om Schengengränserna) (EUT L 105, 13.4.2006, s. 1).

(3)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/59/EG av den 27 november 2000 om mottagningsanordningar i hamn för fartygsgenererat avfall och lastrester (EGT L 332, 28.12.2000, s. 81).

(4)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/45/EG av den 6 maj 2009 om säkerhetsbestämmelser och säkerhetsnormer för passagerarfartyg (EUT L 163, 25.6.2009, s. 1).

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 530/2012 av den 13 juni 2012 om ett påskyndat införande av krav på dubbelskrov eller likvärdig konstruktion för oljetankfartyg med enkelskrov (EUT L 172, 30.6.2012, s. 3).


Top