Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R1818

    Kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/1818 av den 17 juli 2020 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011 vad gäller minimistandarder för EU-referensvärden för klimatomställning och EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet

    C/2020/4757

    EUT L 406, 3.12.2020, p. 17–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2020/1818/oj

    3.12.2020   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 406/17


    KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2020/1818

    av den 17 juli 2020

    om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011 vad gäller minimistandarder för EU-referensvärden för klimatomställning och EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011 av den 8 juni 2016 om index som används som referensvärden för finansiella instrument och finansiella avtal eller för att mäta investeringsfonders resultat, och om ändring av direktiven 2008/48/EG och 2014/17/EU och förordning (EU) nr 596/2014 (1), särskilt artikel 19a.2, och

    av följande skäl:

    (1)

    Parisavtalet, som antogs inom ramen för Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar och som godkändes av unionen den 5 oktober 2016 (2) (nedan kallat Parisavtalet), syftar till att stärka åtgärderna mot klimatförändringar, bland annat genom att göra investeringsflöden förenliga med en väg mot låga växthusgasutsläpp och en klimatmässigt motståndskraftig utveckling.

    (2)

    Den 11 december 2019 antog kommissionen sitt meddelande till Europaparlamentet, Europeiska rådet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén om den europeiska gröna given (3). Den europeiska gröna given är en ny tillväxtstrategi som ska ställa om EU till ett rättvist och välmående samhälle med en modern, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi där det 2050 inte längre förekommer några nettoutsläpp av växthusgaser och där den ekonomiska tillväxten har frikopplats från resursförbrukningen. För att genomföra den europeiska gröna given krävs det att investerarna erbjuds tydliga och långsiktiga signaler för att undvika strandade tillgångar och för att skaffa fram hållbar finansiering.

    (3)

    I förordning (EU) 2016/1011 fastställs EU-referensvärden för klimatomställning och EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet. Metoderna för dessa referensvärden bygger på de åtaganden som fastställs i Parisavtalet. Det är nödvändigt att specificera minimistandarder för båda typerna av referensvärden. EU-referensvärdena för klimatomställning och EU-referensvärdena för anpassning till Parisavtalet har liknande mål men olika hög ambitionsnivå. De flesta av minimistandarderna bör därför vara gemensamma för båda typerna av referensvärden, men tröskelvärdena bör variera beroende på typen av referensvärde.

    (4)

    Det finns för närvarande inte tillräckligt med data för att bedöma det koldioxidavtryck som blir följden av beslut som fattas av suveräna stater. Statspapper bör därför inte kunna ingå i EU-referensvärden för klimatomställning och EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet.

    (5)

    Eftersom metoderna för EU-referensvärden för klimatomställning och EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet grundar sig på de åtaganden som fastställs i Parisavtalet är det nödvändigt att använda scenariot med 1,5 grader, utan eller med begränsat överskridande, som avses i specialrapporten om 1,5 graders global uppvärmning från den mellanstatliga panelen för klimatförändringar (IPCC) (4) (nedan kallat IPCC:s scenario). IPCC:s scenario ligger i linje med kommissionens mål att uppnå nettonollutsläpp av växthusgaser senast 2050, i enlighet med den europeiska gröna given. För att vara i linje med IPCC:s scenario bör investeringar omfördelas från verksamheter som är beroende av fossila bränslen till grön eller förnybar verksamhet, och dessa investeringars klimatpåverkan bör förbättras från år till år.

    (6)

    De sektorer som anges i avdelningarna A–H och avdelning L i bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1893/2006 (5), däribland olja, gas, utvinning av material och transport, är sektorer som bidrar kraftigt till klimatförändring. För att säkerställa att EU-referensvärden för klimatomställning och EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet ger en realistisk bild av den reala ekonomin, inbegripet de sektorer som aktivt bör minska växthusgasutsläppen för att det ska bli möjligt att uppnå målen i Parisavtalet, bör referensvärdenas exponering mot dessa sektorer inte vara mindre än exponeringen hos deras underliggande bestånd av investerbara instrument. Detta krav bör dock endast gälla för EU-referensvärden för klimatomställning och EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet som är aktiereferensvärden, för att säkerställa att kapitalinvesterare som stöder Parisavtalets mål utövar sitt inflytande, genom engagemang och röstning, på företagets omställning till mer hållbar verksamhet.

    (7)

    Beräkningen av växthusgasutsläpp bör vara jämförbar och konsekvent. Det är därför nödvändigt att fastställa regler om hur ofta beräkningarna ska uppdateras och, i tillämpliga fall, om vilken valuta som ska användas.

    (8)

    En utsläppsminskning som enbart baseras på växthusgasutsläpp inom scope 1 och scope 2 skulle kunna leda till ologiska resultat. Det bör därför klargöras att minimistandarderna för EU-referensvärden för klimatomställning och EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet inte bara måste beakta företags direkta utsläpp, utan även utsläpp som uppskattas på livscykelbasis, och därmed inkludera växthusgasutsläpp inom scope 3. Eftersom data för växthusgasutsläpp inom scope 3 som finns tillgängliga i dagsläget är av otillräcklig kvalitet, är det dock nödvändigt att fastställa en lämplig infasningsperiod och att tillåta användning av fossila bränslereserver under en begränsad tidsperiod. Infasningsperioden bör baseras på den förteckning över näringsgrenar som anges i förordning (EG) nr 1893/2006.

    (9)

    Administratörer av referensvärden bör ha möjlighet att ge större vikt till företag på grundval av företagens mål för minskade koldioxidutsläpp. Särskilda regler för mål om minskade koldioxidutsläpp som rapporteras av enskilda företag bör därför fastställas.

    (10)

    Det bör kunna visas att EU-referensvärden för klimatomställning och EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet i sig själva innehåller en mekanism för minskade koldioxidutsläpp från ett år till ett annat. Denna minimutveckling mot minskade koldioxidutsläpp bör beräknas med användning av IPCC:s scenario. För att förhindra grönmålning bör man dessutom specificera villkor för avvikelser från utvecklingen mot minskade koldioxidutsläpp och för rätten att fortsätta att märka ett referensvärde som EU-referensvärde för klimatomställning eller som EU-referensvärde för anpassning till Parisavtalet.

    (11)

    Den viktigaste parametern för att beräkna utvecklingen mot minskade koldioxidutsläpp bör vara växthusgasintensiteten, eftersom denna parameter ger jämförbarhet mellan olika sektorer och inte gynnar eller missgynnar någon viss sektor. För att beräkna växthusgasintensiteten behövs det berörda företagets börsvärde. För referensvärden som gäller företagsinstrument med fast avkastning kan det dock hända att börsvärdet inte är tillgängligt för företag som inte har börsnoterade aktier. Det bör därför fastställas att referensvärdesadministratörer kan använda sig av växthusgasutsläpp som beräknats på basis av absoluta värden i stället för på basis av växthusgasintensitet, i de fall där EU-referensvärden för klimatomställning eller EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet gäller för företagsinstrument med fast avkastning.

    (12)

    För att säkerställa att data om växthusgasutsläpp är jämförbara och konsekventa bör regler för beräkning av förändringar i växthusgasintensitet eller absoluta växthusgasutsläpp fastställas.

    (13)

    För att uppnå målen i Parisavtalet krävs att både EU-referensvärden för klimatomställning och EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet har som riktmärke en procentuell minskning av exponeringen mot växthusgasintensiva tillgångar jämfört med sina moderreferensvärden eller sitt underliggande bestånd av investerbara instrument. Denna procentuella minskning bör dock vara större för EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet, som genom sin utformning är mer ambitiösa än EU-referensvärdena för klimatomställning.

    (14)

    EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet bör inte bidra till att främja investeringar i finansieringsinstrument som ges ut av företag som bryter mot globala standarder som principerna i FN:s Global Compact-initiativ (UNGC). Det är därför nödvändigt att fastställa särskilda uteslutningskriterier som grundas på klimathänsyn eller andra aspekter som rör miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning (ESG). EU-referensvärden för klimatomställning bör vara förenliga med dessa uteslutningskriterier senast den 31 december 2022, i enlighet med den tidsplan som anges i förordning (EU) 2016/1011.

    (15)

    För att stödja en minskad användning av förorenande energikällor och en verklig övergång till förnybara energikällor är det också lämpligt att företag som får mer än en viss procentandel av sina intäkter från kol, olja eller gas utesluts från EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet. Förändringarna i dessa energikällors andel av det globala primära energiutbudet från 2020 till 2050, enligt vad som förväntas i IPCC:s scenario, bör beaktas för att fastställa dessa specifika uteslutningar. Det framgår i synnerhet av tabell 2.6 i IPCC:s specialrapport om 1,5 graders global uppvärmning att användningen av kol mellan 2020 och 2050 förväntas minska med mellan 57 % och 99 % och användningen av olja med mellan 9 % och 93 %, medan användningen av gas förväntas öka med 85 % eller minska med 88 %. Gas kan under övergången till en koldioxidsnål ekonomi användas särskilt som ersättning för kol, vilket förklarar det bredare intervallet för dess förväntade utveckling, men medianen för dess förväntade minskade användning är 40 %. Av samma skäl är det nödvändigt att utesluta företag som får mer än en viss procentandel av sina intäkter från elproduktionsverksamhet.

    (16)

    För att säkerställa öppenhet om de metoder som används för EU-referensvärden för klimatomställning och EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet, är det lämpligt att fastställa bestämmelser för de upplysningar som krävs vad gäller utvecklingen mot minskade koldioxidutsläpp och datakällorna för båda typerna av referensvärden. Av samma skäl är det lämpligt att fastställa upplysningskrav för administratörer av referensvärden som använder uppskattade data för växthusgasutsläpp, oavsett om datauppgifterna tillhandahålls av externa leverantörer eller inte.

    (17)

    För att stödja harmoniseringen av metoderna för EU-referensvärden för klimatomställning och EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet är det lämpligt att fastställa bestämmelser om datakällornas kvalitet och korrekthet.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    KAPITEL I

    DEFINITIONER

    Artikel 1

    Definitioner

    I denna förordning gäller följande definitioner:

    a)

    växthusgasutsläpp: utsläpp enligt definitionen i artikel 3.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/842 (6).

    b)

    absoluta växthusgasutsläpp: ton koldioxidekvivalenter enligt definitionen i artikel 2.7 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 517/2014 (7).

    c)

    växthusgasintensitet: absoluta växthusgasutsläpp dividerat med miljoner euro i företagsvärde inklusive kontanter.

    d)

    företagsvärde inklusive kontanter: summan vid räkenskapsårets slut av börsvärdet av stamaktier, börsvärdet av preferensaktier och det bokförda värdet av den totala skulden och innehav utan bestämmande inflytande, utan avdrag av kontanter eller andra likvida medel.

    e)

    bestånd av investerbara instrument: beståndet av investerbara instrument i en viss tillgångsklass eller grupp av tillgångsklasser.

    f)

    basår: det första i en serie av år i ett referensvärde.

    KAPITEL II

    MINIMISTANDARDER FÖR UTFORMNING AV REFERENSVÄRDESMETODER

    AVSNITT 1

    MINIMISTANDARDER SOM ÄR GEMENSAMMA FÖR EU-REFERENSVÄRDEN FÖR KLIMATOMSTÄLLNING OCH EU-REFERENSVÄRDEN FÖR ANPASSNING TILL PARISAVTALET

    Artikel 2

    Referenstemperaturscenario

    Administratörer av EU-referensvärden för klimatomställning och administratörer av EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet ska använda scenariot med 1,5 grader, utan eller med begränsat överskridande, som avses i specialrapporten om 1,5 graders global uppvärmning från den mellanstatliga panelen för klimatförändringar (IPCC), som referenstemperaturscenario när de utformar metoden för att konstruera dessa referensvärden.

    Artikel 3

    Restriktioner för fördelningen när det gäller referensvärden för aktier

    EU-referensvärden för klimatomställning och EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet som baseras på aktierelaterade värdepapper som är upptagna till handel på en offentlig marknad i unionen eller i en annan jurisdiktion, ska ha en sammanlagd exponering mot de sektorer som anges i avdelningarna A till H och avdelning L i bilaga I till förordning (EG) nr 1893/2006 som minst motsvarar den sammanlagda exponeringen hos det underliggande beståndet av investerbara instrument mot dessa sektorer.

    Artikel 4

    Beräkning av växthusgasintensitet eller absoluta växthusgasutsläpp

    1.   Administratörer av EU-referensvärden för klimatomställning och administratörer av EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet ska beräkna växthusgasintensiteten eller, i tillämpliga fall, de absoluta växthusgasutsläppen för dessa referensvärden med användning av samma valuta för alla underliggande tillgångar.

    2.   Administratörer av EU-referensvärden för klimatomställning och administratörer av EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet ska räkna om växthusgasintensiteten och de absoluta växthusgasutsläppen för dessa referensvärden en gång om året.

    Artikel 5

    Infasning av data för växthusgasutsläpp inom scope 3 i referensvärdesmetoden

    1.   Referensvärdesmetoden för EU-referensvärden för klimatomställning eller EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet ska innefatta data för växthusgasutsläpp inom scope 3 enligt följande:

    a)

    Från och med den 23 december 2020, data för växthusgasutsläpp inom scope 3 för minst de energi- och materialutvinningssektorer som avses i huvudgrupperna 05–09 och 19 och 20 i bilaga I till förordning (EG) nr 1893/2006.

    b)

    Inom två år från och med den 23 december 2020, data för växthusgasutsläpp inom scope 3 för minst de transport-, anläggnings-, bygg-, material- och industrisektorer som avses i huvudgrupperna 10–18, 21–33, 41, 42 och 43, 49–53 och huvudgrupp 81 i bilaga I till förordning (EG) nr 1893/2006.

    c)

    Inom fyra år från och med den 23 december 2020, data för växthusgasutsläpp inom scope 3 för alla övriga sektorer i bilaga I till förordning (EG) nr 1893/2006.

    2.   För tillämpningen av punkt 1 a får administratörer av EU-referensvärden för klimatomställning och administratörer av EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet, från och med den 23 december 2020 till och med den 31 december 2021, använda fossila bränslereserver, om de kan visa att de varken kan beräkna eller uppskatta data för växthusgasutsläpp som omfattas av scope 3.

    Artikel 6

    Företag med fastställda och offentliggjorda mål för minskade växthusgasutsläpp

    Administratörer av EU-referensvärden för klimatomställning och administratörer av EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet får i dessa referensvärden öka vikten av emittenter av de ingående värdepappren som har fastställda och offentliggjorda mål för minskade växthusgasutsläpp, om följande villkor är uppfyllda:

    a)

    Emittenterna av de ingående värdepappren offentliggör på ett konsekvent och korrekt sätt uppgifter om sina växthusgasutsläpp inom scope 1, scope 2 och scope 3.

    b)

    Emittenterna av de ingående värdepappren har minskat sin växthusgasintensitet eller, i förekommande fall, sina absoluta växthusgasutsläpp, inklusive växthusgasutsläpp inom scope 1, scope 2 och scope 3, med i genomsnitt minst 7 % per år under minst tre på varandra följande år.

    För tillämpningen av första stycket ska växthusgasutsläpp inom scope 3 konstrueras i enlighet med den infasningsperiod som anges i artikel 5.

    Artikel 7

    Fastställande av utvecklingen mot minskade koldioxidutsläpp

    1.   Utvecklingen mot minskade koldioxidutsläpp för EU-referensvärden för klimatomställning och EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet ska ha följande mål:

    a)

    För aktierelaterade värdepapper som är upptagna till handel på en offentlig marknad i unionen eller i en annan jurisdiktion, en minskning av växthusgasintensiteten på minst 7 % i genomsnitt per år.

    b)

    För räntebärande värdepapper, som inte emitterats av en statlig emittent, om emittenten av dessa räntebärande värdepapper har aktierelaterade värdepapper som är upptagna till handel på en offentlig marknad i unionen eller i en annan jurisdiktion, en minskning av växthusgasintensiteten på minst 7 % i genomsnitt per år eller en minskning av absoluta växthusgasutsläpp på minst 7 % i genomsnitt per år.

    c)

    För räntebärande värdepapper, som inte emitterats av en statlig emittent, om emittenten av dessa räntebärande värdepapper inte har aktierelaterade värdepapper som är upptagna till handel på en offentlig marknad i unionen eller i en annan jurisdiktion, en minskning av absoluta växthusgasutsläpp på minst 7 % i genomsnitt per år.

    2.   De mål som avses i punkt 1 ska beräknas geometriskt, vilket innebär att den årliga minskningen på 7 % av växthusgasintensiteten eller av de absoluta växthusgasutsläppen för år n ska beräknas utifrån växthusgasintensiteten eller de absoluta växthusgasutsläppen för år n-1, i en geometrisk serie från basåret.

    3.   Om det genomsnittliga företagsvärdet inklusive kontanter för referensvärdets ingående värdepapper har ökat eller minskat under det senaste kalenderåret, ska företagsvärdet inklusive kontanter för varje ingående komponent justeras genom att det divideras med en faktor för inflationsjustering av företagsvärdet. Denna faktor för inflationsjustering av företagsvärdet ska beräknas genom att det genomsnittliga företagsvärdet inklusive kontanter för referensvärdets ingående komponenter i slutet av ett kalenderår divideras med det genomsnittliga företagsvärdet inklusive kontanter för referensvärdets ingående delar vid slutet av det föregående kalenderåret.

    4.   Administratörer av EU-referensvärden för klimatomställning och administratörer av EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet ska, för varje år då de mål som fastställs i punkt 1 inte uppnås, kompensera för de missade målen genom att justera upp målen i sin utveckling mot minskade koldioxidutsläpp för det följande året.

    5.   Administratörer av EU-referensvärden för klimatomställning och administratörer av EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet ska inte längre kunna märka sina referensvärden med dessa beteckningar om följande gäller:

    a)

    De mål som fastställs i punkt 1 uppnås inte under ett visst år och det missade målet kompenseras inte under det följande året.

    b)

    De mål som fastställs i punkt 1 uppnås inte vid tre tillfällen under en period på tio år i rad.

    Administratörer av referensvärden får återigen märka ett referensvärde som EU-referensvärde för klimatomställning eller som EU-referensvärde för anpassning till Parisavtalet, om referensvärdet uppfyller målet för utvecklingen mot minskade koldioxidutsläpp två år i rad efter förlusten av märket, såvida inte referensvärdet har förlorat märket två gånger.

    Artikel 8

    Förändring av växthusgasintensitet eller absoluta växthusgasutsläpp

    1.   Förändringen i växthusgasintensitet eller absoluta växthusgasutsläpp ska beräknas som den procentuella förändringen mellan, å ena sidan, den vägda genomsnittliga växthusgasintensiteten eller de vägda absoluta växthusgasutsläppen för alla ingående komponenter i EU-referensvärdet för klimatomställning eller EU-referensvärdet för anpassning till Parisavtalet i slutet av år n och, å andra sidan, den vägda genomsnittliga växthusgasintensiteten eller de vägda absoluta växthusgasutsläppen för alla ingående komponenter i referensvärdena vid slutet av år n-1.

    2.   Administratörer av referensvärden ska använda ett nytt basår varje gång det görs en betydande förändring av beräkningsmetoden för växthusgasintensitet eller absoluta växthusgasutsläpp.

    För tillämpningen av första stycket ska med nytt basår avses det år som ligger till grund för beräkningen av den utveckling mot minskade koldioxidutsläpp som avses i artikel 7.

    Valet av nytt basår ska inte påverka tillämpningen av bestämmelserna i artikel 7.5.

    AVSNITT 2

    MINIMISTANDARDER FÖR EU-REFERENSVÄRDEN FÖR KLIMATOMSTÄLLNING

    Artikel 9

    Riktmärke för minskning av växthusgasintensitet eller absoluta växthusgasutsläpp för EU-referensvärden för klimatomställning

    Växthusgasintensiteten eller, i förekommande fall, de absoluta växthusgasutsläppen för EU-referensvärden för klimatomställning, inklusive växthusgasutsläpp inom scope 1, scope 2 och scope 3, ska vara minst 30 % lägre än växthusgasintensiteten eller de absoluta växthusgasutsläppen för beståndet av investerbara instrument.

    För tillämpningen av första stycket ska växthusgasutsläpp inom scope 3 konstrueras i enlighet med den infasningsperiod som anges i artikel 5.

    Artikel 10

    Uteslutningar från EU-referensvärden för klimatomställning

    1.   Administratörer av EU-referensvärden för klimatomställning ska i sina metoder redovisa om och hur de utesluter företag.

    2.   Senast den 31 december 2022 ska administratörer av EU-referensvärden för klimatomställning uppfylla kraven i artikel 12.1 a, b och c samt artikel 12.2.

    AVSNITT 3

    MINIMISTANDARDER FÖR EU-REFERENSVÄRDEN FÖR ANPASSNING TILL PARISAVTALET

    Artikel 11

    Riktmärke för minskning av växthusgasintensitet eller absoluta växthusgasutsläpp för EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet

    Växthusgasintensiteten eller, i förekommande fall, de absoluta växthusgasutsläppen för EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet, inklusive växthusgasutsläpp inom scope 1, scope 2 och scope 3, ska vara minst 50 % lägre än växthusgasintensiteten eller de absoluta växthusgasutsläppen för beståndet av investerbara instrument.

    För tillämpningen av första stycket ska växthusgasutsläpp inom scope 3 konstrueras i enlighet med den infasningsperiod som anges i artikel 5.

    Artikel 12

    Uteslutningar från EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet

    1.   Administratörer av EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet ska utesluta följande företag från dessa referensvärden:

    a)

    Företag som bedriver verksamhet med anknytning till kontroversiella vapen.

    b)

    Företag som är verksamma inom odling och produktion av tobak.

    c)

    Företag vars verksamhet administratörer av referensvärden anser vara i strid med principerna i FN:s Global Compact-initiativ (UNGC) eller OECD:s riktlinjer för multinationella företag.

    d)

    Företag som får 1 % eller mer av sina intäkter från prospektering, gruvdrift, utvinning, distribution eller raffinering av stenkol och brunkol.

    e)

    Företag som får 10 % eller mer av sina intäkter från prospektering, utvinning, distribution eller raffinering av oljebränslen.

    f)

    Företag som får 50 % eller mer av sina intäkter från prospektering, utvinning, framställning eller raffinering av gasformiga bränslen.

    g)

    Företag som får 50 % eller mer av sina intäkter från elproduktion med en växthusgasintensitet som överstiger 100 g CO2 e/kWh.

    För tillämpningen av led a ska med kontroversiella vapen avses kontroversiella vapen enligt vad som avses i internationella fördrag och konventioner, Förenta nationernas principer och, i förekommande fall, nationell lagstiftning.

    2.   Administratörer av EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet ska från dessa referensvärden utesluta företag som enligt deras eller externa dataleverantörers konstaterande eller uppskattning befinns avsevärt skada ett eller flera av de miljömål som fastställs i artikel 9 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/852 (8), i enlighet med de regler om uppskattningar som fastställs i artikel 13.2 i den här förordningen.

    3.   Administratörer av EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet ska i sina referensvärdesmetoder lämna upplysning om alla eventuella ytterligare uteslutningskriterier som de använder och som är baserade på klimatrelaterade faktorer eller andra faktorer för miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning (ESG).

    KAPITEL III

    ÖPPENHET OCH KORREKTHET

    Artikel 13

    Öppenhetskrav vid uppskattningar

    1.   Utöver de krav som fastställs i bilaga III till förordning (EU) 2016/1011 ska administratörer av EU-referensvärden för klimatomställning och administratörer av EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet uppfylla följande krav:

    a)

    Administratörer av EU-referensvärden för klimatomställning och administratörer av EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet som använder uppskattningar som inte grundar sig på data från en extern dataleverantör ska formalisera, dokumentera och offentliggöra de metoder som dessa uppskattningar grundar sig på, med angivande av följande:

    i)

    Den ansats som de har använt för att beräkna växthusgasutsläppen, och de huvudantaganden och försiktighetsprinciper som ligger till grund för dessa uppskattningar.

    ii)

    Forskningsmetoden för att uppskatta saknade, ej rapporterade eller underrapporterade växthusgasutsläpp.

    iii)

    Externa dataserier som använts vid uppskattning av saknade, ej rapporterade eller underrapporterade växthusgasutsläpp.

    b)

    Administratörer av EU-referensvärden för klimatomställning och administratörer av EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet som använder uppskattningar som grundar sig på data från en extern dataleverantör ska formalisera, dokumentera och offentliggöra samtliga följande uppgifter:

    i)

    Dataleverantörens namn och kontaktuppgifter.

    ii)

    Den metod som använts samt huvudantaganden och försiktighetsprinciper, om tillgängligt.

    iii)

    En webblänk till dataleverantörens webbplats och till den relevanta metod som använts, om sådan finns.

    2.   För tillämpningen av artikel 12.2 ska administratörer av EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet uppfylla följande krav:

    a)

    Administratörer av EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet som använder uppskattningar som inte grundar sig på data från en extern dataleverantör ska formalisera, dokumentera och offentliggöra de metoder som dessa uppskattningar grundar sig på, med angivande av följande:

    i)

    Den ansats och forskningsmetod som de har använt, och de huvudantaganden och försiktighetsprinciper som ligger till grund för dessa uppskattningar.

    ii)

    De externa dataserier som använts i uppskattningen.

    b)

    Administratörer av EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet som använder uppskattningar som grundar sig på data från en extern dataleverantör ska formalisera, dokumentera och offentliggöra samtliga följande uppgifter:

    i)

    Dataleverantörens namn och kontaktuppgifter.

    ii)

    Den metod som använts samt huvudantaganden och försiktighetsprinciper, om tillgängligt.

    iii)

    En webblänk till dataleverantörens webbplats och till den relevanta metod som använts, om sådan finns.

    Artikel 14

    Upplysningar rörande utvecklingen mot minskade koldioxidutsläpp

    Administratörer av EU-referensvärden för klimatomställning och administratörer av EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet ska för dessa referensvärden formalisera, dokumentera och offentliggöra utvecklingen mot minskade koldioxidutsläpp, det basår som används för att fastställa utvecklingen mot minskade koldioxidutsläpp och, om målen för utvecklingen mot minskade koldioxidutsläpp inte uppfylls, skälen till att målen missats samt de åtgärder de kommer att vidta för att nå det justerade mål som avses i artikel 7.4.

    Artikel 15

    Datakällornas korrekthet

    1.   Administratörer av EU-referensvärden för klimatomställning och administratörer av EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet ska säkerställa att data om växthusgasutsläpp inom scope 1, scope 2 och scope 3 är korrekta, i enlighet med globala eller europeiska standarder, såsom metoden för att mäta produkters miljöavtryck (PEF), metoderna för att mäta organisationers miljöavtryck (OEF) (9), redovisnings- och rapporteringsstandarden för företags värdekedja (scope 3) (10), EN ISO 14064 eller EN ISO 14069.

    2.   För tillämpningen av punkt 1 ska administratörer av EU-referensvärden för klimatomställning och administratörer av EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet ange i sina metoder vilken standard som används.

    3.   Administratörer av EU-referensvärden för klimatomställning och administratörer av EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet ska säkerställa att deras data om växthusgasutsläpp är jämförbara och av hög kvalitet.

    KAPITEL IV

    SLUTSLUTBESTÄMMELSER

    Artikel 16

    Ikraftträdande och tillämpning

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 17 juli 2020.

    På kommissionens vägnar

    Ursula VON DER LEYEN

    Ordförande


    (1)  EUT L 171, 29.6.2016, s. 1.

    (2)  Rådets beslut (EU) 2016/1841 av den 5 oktober 2016 om ingående, på Europeiska unionens vägnar, av Parisavtalet som antagits inom ramen för Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändring (EUT L 282, 19.10.2016, s. 1).

    (3)  COM(2019) 640 final.

    (4)  IPCC, 2018: IPCC:s specialrapport om 1,5 graders global uppvärmning – Effekterna av global uppvärmning på 1,5 grader över förindustriella nivåer och relaterade utsläppsbanor för växthusgaser, i syfte att stärka den globala responsen på hotet från klimatförändringen, hållbar utveckling och ansträngningar för att utrota fattigdom.

    (5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1893/2006 av den 20 december 2006 om fastställande av den statistiska näringsgrensindelningen Nace rev. 2 och om ändring av rådets förordning (EEG) nr 3037/90 och vissa EG-förordningar om särskilda statistikområden (EUT L 393, 30.12.2006, s. 1).

    (6)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/842 av den 30 maj 2018 om medlemsstaternas bindande årliga minskningar av växthusgasutsläpp under perioden 2021–2030 som bidrar till klimatåtgärder för att fullgöra åtagandena enligt Parisavtalet samt om ändring av förordning (EU) nr 525/2013 (EUT L 156, 19.6.2018, s. 26).

    (7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 517/2014 av den 16 april 2014 om fluorerade växthusgaser och om upphävande av förordning (EG) nr 842/2006 (EUT L 150, 20.5.2014, s. 195).

    (8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/852 av den 18 juni 2020 om inrättande av en ram för att underlätta hållbara investeringar och om ändring av förordning (EU) 2019/2088 (EUT L 198, 22.6.2020, s. 13).

    (9)  Kommissionens rekommendation 2013/179/EU av den 9 april 2013 om användningen av gemensamma metoder för att mäta och kommunicera produkters och organisationers miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv (EUT L 124, 4.5.2013, s. 1).

    (10)  Value Chain (Scope 3) Accounting and Reporting Standard (september 2011), tillägg till GHG Protocol Corporate Accounting and Reporting Standard.


    Top