EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005AE0388

Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om europeiska grupperingar för gränsöverskridande samarbete (EGGS)”(KOM(2004) 496 slutlig – 2004/0168 COD)

EUT C 255, 14.10.2005, p. 76–78 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

14.10.2005   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 255/76


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om europeiska grupperingar för gränsöverskridande samarbete (EGGS)”

(KOM(2004) 496 slutlig – 2004/0168 COD)

(2005/C 255/15)

Den 8 november 2004 beslutade rådet att i enlighet med artikel 262 i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ovannämda yttrande.

Facksektionen för Ekonomiska och monetära unionen, ekonomisk och social sammanhållning, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 18 mars 2005. Föredragande var Michel Nollet.

Vid sin 416:e plenarsession den 6–7 april 2005 (sammanträdet den 6 april 2005) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 118 röster för, 2 röster mot och 6 nedlagda röster:

1.   Inledning

1.1

Den första maj 2004 vändes ett nytt blad i Europas historia.

1.2

Efter en lång förberedelseperiod förenade sig tio nya länder med Europeiska unionens femton medlemsstater. Detta skapar nya möjligheter och utvecklingsperspektiv. För att öka effektiviteten bör EU-institutionerna verka för större närhet till medborgarna och minska avstånden mellan de lokala, regionala och gemenskapliga nivåerna. Detta förutsätter att gemenskapslagstiftningens kvalitet ägnas större uppmärksamhet.

1.3

Inrättandet av ett nytt rättsligt instrument för gränsöverskridande samarbete är därför mycket viktigt för fördjupandet av denna dialog och utgör en ny utmaning som måste klaras av.

1.4

Kommissionen antog den 14 juli 2004 ett förslag till fem nya förordningar om uppdatering av strukturfonderna och strukturfondsinstrumenten för perioden 2007-2013, bland annat ett förslag till förordning om europeiska grupperingar för gränsöverskridande samarbete, s.k. EGGS.

1.5

För kommissionen är EGGS ett pragmatiskt svar på en begäran från medlemsstaterna. Förslaget rör ett frivilligt instrument för inrättandet av en gränsöverskridande förvaltningsstruktur.

1.6

Kommissionen anser inte att detta innebär ett ifrågasättande av den behörighet som medlemsstaterna har tilldelats. Det är medlemsstaterna som är ansvariga för användningen av strukturfonderna.

1.7

Kommissionen har fattat ett väl underbyggt beslut att inte gå in på detaljnivå i avtalen. Aktörerna bibehåller rätten att införa sina egna stadgar.

1.8

För kommissionen kan medlemsstaterna gå längre. EGGS är fakultativt.

1.9

Kommissionen har ännu inte (vid utarbetandet av detta utkast till yttrande) översänt en kompletterande PM om de rättsliga aspekterna till EESK.

1.10

Kommissionen har avsiktligen låtit bli att försöka att reglera andra skatteaspekter med detta nya instrument (EGGS). EGGS skall besluta vilken medlemsstats skattesystem som skall tillämpas.

1.11

Kommissionen försöker inte uppnå harmonisering och bekräftar därigenom att man inte har haft för avsikt att utforma en mer detaljerad förordning. Problemet med skatteharmonisering har inte diskuterats i EESK:s arbetsgrupp eftersom kommissionens ståndpunkt inte är relaterad till strävandena efter förenkling inom förvaltningen.

1.12

Kommissionen har inte velat göra det som är medlemsstaternas uppgift och understryker därför att EGGS är och kommer att förbli ett subsidiaritetsinstrument.

1.13

Kommissionen anser av erfarenhet att det inte är möjligt att utforma en detaljerad modell.

1.14

Enligt kommissionen har de icke-statliga organisationerna inte någon offentlig myndighetsroll.

1.15

Kommissionen har därför utformat ett minimalt regelverk, som t.ex. universitet skulle kunna utnyttja.

1.16

Kommissionen bekräftar att EGGS-verksamhet inte är en förutsättning för att erhålla stöd från strukturfonderna.

1.17

Kommissionen anser att den stora fördelen med förslaget till förordning om inrättande av europeiska grupperingar för gränsöverskridande samarbete, EGGS, är att den kan träda i kraft redan 2007 utan att medlemsstaterna dessförinnan behöver genomföra några lagändringar.

1.18

Regionkommittén antog den 18 november 2004 ett i sin helhet positivt yttrande och föreslog samtidigt några ändringar, bland annat följande: Regionkommittén föreslår att namnet på det nya rättsliga instrumentet ändras från ”Europeiska grupperingar för gränsöverskridande samarbete (EGGS)” till ”Europeiska grupperingar för transeuropeiskt samarbete” (EGTS). Denna beteckning skulle enligt Regionkommittén uttrycka att instrumentet skall kunna användas för transnationellt och mellanregionalt samarbete i den mening som avses i artikel 1 i förordningsförslaget.

2.   Allmänna kommentarer

2.1

EESK har tagit del av förslaget till förordning om inrättande av europeiska grupperingar för gränsöverskridande samarbete (eller europeiska grupperingar för transeuropeiskt samarbete (EGTS) enligt Regionkommitténs förslag).

2.2

EESK ställer sig generellt bakom förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om europeiska grupperingar för gränsöverskridande samarbete (EGGS) och de mål som satts upp.

2.3

EESK noterar kommissionens resonemang, särskilt när det gäller den icke-obligatoriska aspekten av ett inrättande av EGGS.

2.3.1

EGGS bidrar till att underlätta det gränsöverskridande samarbetet, t.ex. när det gäller finansieringsflöden.

2.3.2

EGGS kan beröra olika parter i flera länder. Genom EU:s utvidgning ökar antalet gränser till lands och sjöss inom unionen, och därför måste det skapas bättre förutsättningar för ett intensifierat interregionalt samarbete.

2.3.3

EGGS är inte inskränkande och utgör inte heller ett hinder för mer avancerade samarbetsavtal. EGGS är inte en ersättning för euroregioner.

2.4

EESK stöder kommissionens initiativ om ett nytt rättsligt instrument för att underlätta samarbete. Dessa kompletterande förordningar syftar till att underlätta det faktiska samarbetet, men i uppföljningsavtalen saknas tydliga bestämmelser om att arbetsmarknadens parter liksom andra berörda organisationer i det civila samhället skall medverka.

2.5

Dessutom är den rättsliga grunden till detta system otydlig. Förhållandet mellan ERUF (artikel 18) och EGGS måste klargöras, särskilt i de fall då medlemsstaterna ger EGGS ansvaret för förvaltningen.

2.6

EESK vill också undersöka om kraven på förvaltningsplanering, kontroll och genomförande ger medlemsstaterna möjlighet att samarbeta effektivt och att dra lärdomar av Interregprogrammen. De planerings- och dokumentationsförfaranden som utarbetas (för perioden 2007-2013) bör användas i syfte att i högre grad engagera medborgarna och för arbetsmarknadsparterna, liksom andra berörda organisationer i det civila samhället. Genomförandebestämmelserna för offentliggörande av de operativa programmen (artikel 12.6 d) bör därför utarbetas i god tid.

2.7

EESK anser att EGGS förvisso kan utgöra ett intressant verktyg för gränsöverskridande samarbete och en lösning på många nationella problem.

2.8

EESK vill dock ge uttryck för vissa tvivel om erkännandet av EGGS när det gäller finansieringsförfaranden och nationella förvaltningsmyndigheter.

2.9

Strukturfonderna skall fungera som hävstång som kan användas av dem som arbetar för utveckling vid utformningen av en strategi för genomförande med största möjliga medverkan från medborgarnas sida. De ekonomiska och sociala aktörerna på lokal och regional nivå erkänns som utvecklingsaktörer. Det skulle vara intressant för dem att uttryckligen ges möjlighet att medverka vid inrättandet av EGGS.

2.10

EESK anser att gränsöverskridande samarbete är av avgörande betydelse. Kommissionen bör (även om EGGS är fakultativt) föreslå en modell för de berörda aktörerna. Denna modell bör inte utgöra ytterligare krav för de nya EGGS, utan snarare en modell för god praxis och för stöd till inrättandet av ett EGGS.

2.11

EESK understryker att en viktig punkt inte behandlas i förlaget till förordning. Det rör sig om den ekonomiska förvaltningen. I EGGS-förordningen bör frågorna om förvaltningen av de europeiska fonderna klargöras.

2.12

Detta klargörande innebär inte ett ifrågasättande av de regler som redan fastställts när det gäller medlemsstaternas ekonomiska ansvar. Om EGGS syftar till förenkling bör emellertid mer flexibla förfaranden för styrkande och förvaltning av räkenskaperna föreslås.

3.   Särskilda kommentarer

3.1

EESK föreslår att kommissionen gör följande ändringar i tydlighetssyfte:

3.1.1   Artikel 1.3:

”En gruppering skall ha till uppgift att underlätta och främja det gränsöverskridande samarbetet mellan medlemsstaterna, de regionala och lokala instanserna, de ekonomiska och sociala aktörerna liksom andra berörda organisationer i det civila samhället, med målet att stärka den ekonomiska, sociala och regionala sammanhållningen.”

3.1.2   Artikel 2:

”En gruppering kan bestå av medlemsstater, regionala och lokala instanser eller andra lokala offentliga organ och ekonomiska och sociala aktörer, liksom av andra berörda organisationer i det civila samhället, nedan kallade ’medlemmar’.”

3.1.3   Artikel 4.5:

”Avtalet skall ange vilken lagstiftning som gäller för grupperingen med beaktande av europeiska förordningar och bilaterala skatteavtal mellan medlemsstater.”

Kommissionen bör precisera detta.

3.1.4   Artikel 5:

Lägg till följande: ”Personalförvaltningen skall strikt beakta den ort (eller de orter) där verksamheten bedrivs, europeiska förordningar samt gällande social- och skattelagstiftning.”

4.   Slutsatser

4.1

EESK anser att EGGS är ett nödvändigt instrument och att det för god kommunikation och förståelse vore lämpligt om kommissionen föreslog en teknisk och juridisk referensram. Det bör göras en distinktion mellan två grundläggande begrepp: å ena sidan de rättsliga aspekterna och å andra sidan de strategiska.

4.2

EESK bidrar gärna till att man uppnår en verklig helhetslösning för att övervinna de stora svårigheter som medlemsstaterna och de regionala och lokala myndigheterna har när det gäller att genomföra och förvalta åtgärder för gränsöverskridande, transnationellt och interregionalt samarbete, inom ramen för olika nationella lagar och rättsliga förfaranden.

Bryssel den 6 april 2005

Europeiska ekonomiska sociala kommitténs

ordförande

Anne-Marie SIGMUND


Top