Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32000D0040

    2000/40/EG: Kommissionens beslut av den 16 december 1999 om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke till kylskåp [delgivet med nr K(1999) 4522] (Text av betydelse för EES)

    EGT L 13, 19.1.2000, p. 22–26 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/04/2004

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2000/40(1)/oj

    32000D0040

    2000/40/EG: Kommissionens beslut av den 16 december 1999 om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke till kylskåp [delgivet med nr K(1999) 4522] (Text av betydelse för EES)

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 013 , 19/01/2000 s. 0022 - 0026


    KOMMISSIONENS BESLUT

    av den 16 december 1999

    om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke till kylskåp

    [delgivet med nr K(1999) 4522]

    (Text av betydelse för EES)

    (2000/40/EG)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR FATTAT DETTA BESLUT

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av rådets förordning (EEG) nr 880/92 av den 23 mars 1992 om ett gemenskapsprogram för tilldelning av miljömärke(1), särskilt artikel 5.1 andra stycket i denna, och

    av följande skäl:

    1. I artikel 5.1 i förordning (EEG) nr 880/92 föreskrivs att villkoren för tilldelning av gemenskapens miljömärke skall fastställas för varje produktgrupp för sig.

    2. Enligt artikel 10.2 i förordning (EEG) nr 880/92 skall en produkts påverkan på miljön bedömas i enlighet med de särskilda kriterierna för produktgrupper.

    3. Det är lämpligt att fastställa kriterier för testmetoder och klassificering för energiförbrukning i enlighet med kommissionens direktiv 94/2/EG av den 21 januari 1994 om genomförande av rådets direktiv 92/75/EEG om märkning som anger energiförbrukning hos elektriska kylskåp och frysar (även i kombination) för hushållsbruk(2) och att dessutom anpassa kraven på energiförbrukning till de tekniska innovationerna och utvecklingen på marknaden.

    4. I beslut 96/703/EG(3), fastställde kommissionen ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke till kylskåp, vilka enligt artikel 3 i beslutet gällde till och med den 27 november 1999.

    5. Det är lämpligt att fatta ett nytt beslut om fastställande av ekologiska kriterier för denna produktgrupp, så att tillverkare och importörer av kylskåp kan delta i gemenskapens miljömärkningsprogram.

    6. I enlighet med artikel 6 i förordning (EEG) nr 880/92 har kommissionen rådgjort med de närmast berörda intressegrupperna i ett samrådsforum.

    7. De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats enligt artikel 7 i förordning (EEG) nr 880/92.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Med produktgruppen kylskåp (nedan kallad produktgruppen) avses

    Elektriska nätanslutna kylskåp, frysboxar och frysar (även i kombination) för hushållsbruk.

    Apparater som även kan utnyttja andra energikällor, t.ex. batterier, omfattas inte av direktivet.

    Artikel 2

    Produktgruppens miljöpåverkan och användbarhet skall bedömas mot bakgrund av de kriterier som anges i bilagan.

    Artikel 3

    Definitionen av och kriterierna för produktgruppen skall gälla från och med dagen för anmälan av detta beslut till den 1 december 2002. Om ett nytt beslut om en definition av och kriterier för denna produktgrupp fortfarande inte antagits den 1 december 2002 skall giltighetsperioden förlängas fram till den 1 december 2003 eller till dess att ett nytt beslut antagits, om detta skulle ske tidigare.

    Artikel 4

    För administrativa ändamål skall denna produktgrupp tilldelas kodnummer "012".

    Artikel 5

    Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

    Utfärdat i Bryssel den 16 december 1999.

    På kommissionens vägnar

    Margot WALLSTRÖM

    Ledamot av kommissionen

    (1) EGT L 99, 11.4.1992, s. 1.

    (2) EGT L 45, 17.2.1994, s. 1.

    (3) EGT L 323, 13.12.1996, s. 34.

    BILAGA

    EKOLOGISKA KRITERIER

    RAM

    För att bli tilldelad en miljömärkning skall apparaten uppfylla kriterierna i denna bilaga som syftar till att

    - minska miljöbelastningen eller miljöriskerna vid energianvändning (global uppvärmning, försurning, förbrukning av icke förnybara energiresurser) genom minskad energiförbrukning,

    - minska miljöbelastningen eller miljöriskerna i samband med användningen av ozonnedbrytande ämnen genom minskad användning av dessa ämnen,

    - minska miljöbelastningen eller miljöriskerna i samband med användningen av ämnen som kan bidra till den globala uppvärmningen.

    Dessutom främjar kriterierna bästa möjliga användningssätt (optimal användning med tanke på miljön) och ökar konsumenternas miljömedvetenhet.

    Ytterligare främjas återvinningen av maskinen genom att olika plastkomponenter märks.

    Vid bedömning av ansökningar och vid kontroll av uppfyllandet av kriterierna i denna bilaga rekommenderas de behöriga organen att ta hänsyn till om ett erkänt miljöstyrningssystem som EMAS eller ISO 14001 används (sådana system måste dock inte användas).

    GRUNDLÄGGANDE KRITERIER

    1. Energisparande

    Apparaten skall ha ett energieffektivitetsindex som är lägre än 42 % enligt bilaga V i direktiv 94/2/EG(1), vid användning av samma mätmetod EN 153 och samma klassificering i tio kategorier.

    Sökanden skall tillhandahålla en kopia av den tekniska dokumentation som avses i artikel 2.1 i kommissionens direktiv 94/2/EG. Denna dokumentation skall omfatta rapporterna från minst tre mätningar av energiförbrukningen som gjorts i enlighet med EN 153. Det aritmetiska medelvärdet av dessa mätningar skall vara mindre än eller lika med samma värde som anges i ovannämnda krav. Det angivna värdet på energimärkningen skall inte vara lägre än detta medelvärde och den energieffiktivitetsklass som anges på energimärket skall motsvara detta medelvärde.

    När det gäller kontroll, som inte krävs för ansökan, skall de behöriga organen tillämpa de toleranser och kontrollförfaranden som fastställs i EN 153.

    2. Minskad ozonnedbrytande potential (ODP) i köldmedier och blåsmedel

    Köldmedier och blåsmedel för isoleringsskum skall ha en ozonnedbrytande potential som är lika med noll.

    Sökanden skall intyga att produkten uppfyller dessa krav. Sökanden och/eller dennes leverantör eller leverantörer skall, i tillämpliga fall, för detta behöriga organ ange vilka köldmedier och vilket blåsmedel som använts samt uppgifter om deras ozonnedbrytande potential.

    3. Minskad global uppvärmningspotential (GWP) i köldmedier och blåsmedel

    Köldmedier och blåsmedel för isoleringsskum skall ha en global uppvärmningspotential som är lika med eller lägre än 15 (beräknade i CO2-enheter under en period av 100 år).

    Sökanden skall intyga att produkten uppfyller dessa krav. Sökanden och/eller dennes leverantör eller leverantörer skall, i tillämpliga fall, för detta behöriga organ ange vilka köldmedier och vilket blåsmedel som använts samt uppgifter om deras globala uppvärmningspotential.

    YTTERLIGARE KRITERIER

    4. Förlängd livslängd

    Tillverkaren skall lämna garanti på att apparaten skall fungera i minst tre år. Garantin skall gälla från och med den dag då apparaten levereras till kunden.

    Tillgången till reservdelar och service skall garanteras i tolv år från och med det att tillverkningen upphör.

    Sökanden skall intyga att produkten uppfyller dessa krav.

    5. Återtagande och återvinning

    Tillverkaren skall kostnadsfritt erbjuda sig att ta tillbaka kylskåpet och utbytta komponenter för återvinning, med undantag för delar som kontaminerats av användarna (t.ex. kylskåp från vårdinrättningar och kärntekniska inrättningar).

    Dessutom skall kylskåpet uppfylla följande kriterier:

    1. Tillverkaren skall beakta demonteringen av kylskåpet och sammanställa en demonteringsrapport. Rapporten skall bland annat bekräfta att

    - fogar är lätta att hitta och komma åt,

    - elektroniska komponenter är lätt att hitta och demontera,

    - produkten är lätt att demontera med vanliga standardverktyg,

    - inkompatibla och farliga material är möjliga att separera.

    2. Plastdelar som väger mer än 50 gram måste ha en beständig märkning i vilken materialet anges enligt ISO 11469. Detta kriterium gäller inte för delar av extruderad plast.

    3. Plastdelar som väger mer än 25 gram får inte innehålla något av följande flamskyddsmedel:

    >Plats för tabell>

    4. Plastdelar som väger mer än 25 gram får inte innehålla flamskyddsmedel innehållande ämnen som har tilldelats eller kan komma att tilldelas någon av riskfraserna R45 (kan ge cancer), R46 (kan ge ärftliga genetiska skador), R50 (mycket giftigt för vattenorganismer), R51 (giftigt för vattenorganismer), R52 (skadligt för vattenorganismer), R53 (kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön), R60 (kan ge nedsatt fortplantningsförmåga) eller R61 (kan ge fosterskador), eller kombinationer av riskfraser som innehåller någon av ovannämnda riskfraser, i enlighet med definitionen i rådets direktiv 67/548/EEG(2), senast ändrat genom kommissionens direktiv 98/98/EG(3).

    Detta krav gäller inte flamskyddsmedel som vid användning förändras till sin kemiska natur och som då inte längre kan klassificeras enligt någon av de riskfraser som anges ovan, och om mindre än 0,1 % av flamskyddsmedlet på den behandlade delen fortfarande har samma egenskaper som innan det applicerades.

    5. Den köldmedietyp och det blåsmedel som används för isolering skall anges i anslutning till eller på märkplåten så att en eventuell framtida återvinning underlättas.

    Sökanden skall intyga att pratlukten uppfyller dessa krav. Sökanden skall förse det behöriga organ som bedömer ansökan med ett exemplar av demonteringsrapporten. Sökanden och/eller dennes leverantör eller leverantörer skall, i tillämpliga fall, för detta behöriga organ ange vilka köldmedier och vilket blåsmedel som använts och vilka eventuella flamskyddsmedel som använts i eller på plastdelar som väger mer än 25 gram.

    6. Bruksanvisning

    Apparaten skall säljas med en bruksanvisning med bl.a. anvisningar om den korrekta användningen med hänsyn till miljön och särskilt följande:

    1. På omslaget eller första sidan följande text: "Mer information om hur man undviker följder för miljön lämnas i bruksanvisningen."

    2. Rekommendationer för bästa möjliga användning ur energisynpunkt, bl.a. följande:

    2.1 Anvisningar om placering eller installering av kylskåpet, bl.a. med angivande av minimiutrymme runt apparaten för att garantera tillräcklig luftcirkulation, och även angivande av att betydande energibesparingar kan göras av konsumenten genom att apparaten placeras i ett utrymme som är ouppvärmt eller svalt.

    2.2 Anvisning om att konsumenten skall undvika att placera apparaten nära en värmekälla (som t.ex. ugnar och värmeelement) eller i direkt solljus. Anvisning om att konsumenten bör, när det är relevant, överväga en isolering av apparaten från värmekällor i väggar eller under golv.

    2.3 Anvisning om att termostatinställningen är beroende av rumstemperaturen och att den därför bör kontrolleras med hjälp av en lämplig termometer (med förklaring till hur detta skall gå till).

    2.4 Anvisning om att dörren eller locket inte skall öppnas oftare eller hållas öppna längre än nödvändigt, särskilt inte på frysskåp.

    2.5 Anvisning om att varma livsmedel bör kylas ner innan de placeras i apparaten, eftersom ångan från livsmedlen bidrar till att förångaren isar igen, men att nedkylningsperioden dock bör vara så kort som möjlig av hälsoskäl.

    2.6 Anvisning om att förångaren bör hållas fri från tjocka lager av is och att det är lättare att ta bort islaget om man avfrostar ofta.

    2.7 Anvisning om att tätningslisten på dörren skall bytas ut när den inte fungerar ordentligt.

    2.8 Anvisning om att när apparaten har flyttats bör man vänta tillräckligt länge innan man sätter på den igen.

    2.9 Anvisning om att kondensatorn på baksidan av apparaten och utrymmet under apparaten bör rengöras från damm och matos.

    2.10 Information om att underlåtenhet att följa ovanstående råd kan leda till högre förbrukning av energi.

    3. Påpekande om att skador på kondensatorn (värmeväxlaren) på baksidan av apparaten, eller annat som kan leda till att köldmedier läcker ut, bör undvikas på grund av potentiella miljö- och hälsorisker. I bruksanvisningen skall särskilt anges att vassa föremål (som knivar, skruvmejslar etc.) inte bör användas för att ta bort is, eftersom de kan skada förångaren.

    4. Information om att apparaten innehåller vätskor och är tillverkad av delar och material som är återanvändnings- och återvinningsbara.

    5. Information om hur konsumenten kan utnyttja tillverkarens erbjudande om återtagande.

    Sökanden skall intyga att produkten uppfyller dessa krav. Sökanden skall överlämna en bruksanvisning till det behöriga organ som bedömer ansökan.

    7. Buller

    Luftburet buller från apparaten, räknat som ljudeffekt, får inte överstiga 42 dB(A) (re lpW).

    Informationen om apparatens bullernivå skall presenteras på ett för konsumenten tydligt sätt. Detta skall ske genom information i energimärkningen för kylskåp.

    Mätningen av ljudnivån och informationen om bullret skall överensstämma med bestämmelserna i rådets direktiv 86/594/EEG(4) vid användning av standarden EN 28960.

    Detta kriterium gäller inte frysboxar i kategori 9, "hushållsfrysboxar", i bilaga IV till direktiv 94/2/EG.

    Sökanden skall intyga att produkten uppfyller dessa krav.

    8. Konsumentupplysning

    Följande text skall anbringas på ett sådant sätt att den är väl synlig för konsumenten (där så är möiligt, bredvid märkningen):

    - "Denna produkt uppfyller kraven för Europeiska unionens miljömärke eftersom den är energisnål, skyddar ozonlagret och bidrar i minsta möjliga mån till växthuseffekten."

    (1) EGT L 45, 17.2.1994, s. 1.

    (2) EGT 196, 16.8.1967, s. 1.

    (3) EGT L 355, 30.12.1998, s. 1.

    (4) EGT L 344, 6.12.1986, s. 24.

    Top