Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017TA1206(21)

    Raportul privind conturile anuale ale Institutului European de Inovare și Tehnologie pentru exercițiul financiar 2016, însoțit de răspunsul institutului

    JO C 417, 6.12.2017, p. 131–141 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    6.12.2017   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 417/131


    RAPORTUL

    privind conturile anuale ale Institutului European de Inovare și Tehnologie pentru exercițiul financiar 2016, însoțit de răspunsul institutului

    (2017/C 417/21)

    INTRODUCERE

    1.

    Institutul European de Inovare și Tehnologie (denumit în continuare „institutul”), cu sediul la Budapesta, a fost înființat prin Regulamentul (CE) nr. 294/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (1). Obiectivul institutului este de a contribui la o creștere economică durabilă și la o competitivitate sustenabilă în Europa, prin consolidarea capacității de inovare a statelor membre și a Uniunii Europene. Institutul acordă granturi unui număr tot mai mare de „comunități de cunoaștere și inovare” (CCI), care asigură cooperarea între învățământul superior, mediul de cercetare și mediul de afaceri și care urmăresc astfel să stimuleze inovarea și spiritul antreprenorial. Aceste comunități coordonează activitățile a sute de parteneri. Granturile acordate de institut sunt utilizate pentru rambursarea cheltuielilor partenerilor și a costurilor generate de activitățile de coordonare ale comunităților de cunoaștere și inovare.

    2.

    Tabelele 1-3 conțin cifre-cheie cu privire la evoluția bugetului institutului și a efectivului de personal al acestuia (2).

    Tabelul 1

    Cifre-cheie cu privire la institut

     

    2015

    2016

    Buget (în milioane de euro) (3)

    232

    283

    Total posturi ocupate la 31 decembrie (4)

    (posturi autorizate)

    50

    (62)

    59

    (63)

    Tabelul 2

    Evoluția cifrelor-cheie începând din 2011

    Image

    Tabelul 3

    Cifre-cheie cu privire la institut pentru exercițiul 2016, prezentate în funcție de actorii implicați

    Image

    INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

    3.

    Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale institutului. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori, precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

    OPINIE

    4.

    Curtea a auditat următoarele:

    (a)

    conturile institutului, care cuprind situațiile financiare (5) și rapoartele privind execuția bugetară (6) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2016, și

    (b)

    legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi,

    în conformitate cu prevederile articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

    Fiabilitatea conturilor

    Opinia privind fiabilitatea conturilor

    5.

    În opinia Curții, conturile institutului aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2016 prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acestuia la 31 decembrie 2016, precum și rezultatele operațiunilor sale, fluxurile sale de numerar și modificările în structura activelor nete pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei. Aceste norme se bazează pe standardele de contabilitate pentru sectorul public acceptate la nivel internațional.

    Legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

    Veniturile

    Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor de venituri subiacente conturilor

    6.

    În opinia Curții, operațiunile de venituri subiacente conturilor aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2016 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

    Plățile

    Opinia privind legalitatea și regularitatea plăților subiacente conturilor

    7.

    În opinia Curții, plățile subiacente conturilor aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2016 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

    Responsabilitățile conducerii și ale persoanelor însărcinate cu guvernanța

    8.

    În conformitate cu articolele 310-325 TFUE și cu regulamentul financiar al institutului, conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea conturilor pe baza standardelor de contabilitate pentru sectorul public acceptate la nivel internațional, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor. Această responsabilitate include conceperea, implementarea și menținerea controalelor interne necesare pentru întocmirea și pentru prezentarea unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori. Conducerea are, în egală măsură, responsabilitatea de a se asigura că activitățile, operațiunile financiare și informațiile reflectate în situațiile financiare sunt conforme cu dispozițiile care le reglementează. Responsabilitatea finală pentru legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor aparține conducerii institutului.

    9.

    În ceea ce privește întocmirea conturilor, conducerea este responsabilă de evaluarea capacității institutului de a-și continua activitatea, prezentând, după caz, aspectele relevante pentru continuitatea activității și utilizând principiul contabil al continuității activității.

    10.

    Persoanele însărcinate cu guvernanța sunt responsabile de supravegherea procesului de raportare financiară al institutului.

    Responsabilitatea auditorului cu privire la auditul conturilor și al operațiunilor subiacente

    11.

    Obiectivul Curții este, pe de o parte, de a obține o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor institutului și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare și, pe de altă parte, de a furniza Parlamentului European și Consiliului sau, după caz, altor autorități responsabile de descărcarea de gestiune, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora, pe baza auditului său. Asigurarea rezonabilă reprezintă un nivel de asigurare ridicat, dar nu este o garanție a faptului că auditul va detecta întotdeauna eventualele denaturări semnificative sau neconformități existente. Acestea pot apărea ca rezultat fie al unei fraude, fie al unei erori și sunt considerate a fi semnificative dacă se estimează, în mod rezonabil, că ele ar putea, în mod individual sau agregat, influența deciziile economice pe care utilizatorii conturilor le pot lua pe baza acestora.

    12.

    Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care include evaluarea riscurilor ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne relevante pentru întocmirea și prezentarea fidelă a conturilor și pentru legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, scopul fiind însă acela de a defini proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele date, și nu de a exprima o opinie cu privire la eficacitatea controalelor interne respective. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile utilizate și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile elaborate de conducere, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

    13.

    În ceea ce privește veniturile, Curtea verifică finanțarea primită de la Comisie și evaluează procedurile stabilite de institut pentru colectarea taxelor și a altor venituri, dacă este cazul.

    14.

    În ceea ce privește cheltuielile, Curtea examinează operațiunile de plăți la momentul la care cheltuielile au fost suportate, înregistrate și acceptate. Plățile în avans sunt examinate în momentul în care beneficiarul fondurilor furnizează justificarea pentru utilizarea lor corespunzătoare, iar institutul acceptă această justificare prin închiderea și validarea plății în avans, indiferent dacă acest lucru are loc în același exercițiu sau ulterior.

    15.

    La întocmirea prezentului raport și a declarației de asigurare, Curtea a luat în considerare activitatea de audit desfășurată de auditorul extern independent cu privire la conturile institutului, în conformitate cu prevederile articolului 208 alineatul (4) din Regulamentul financiar al UE (7).

    Alte aspecte

    Deficiențe semnificative la nivelul procedurilor de achiziții desfășurate de entitățile juridice ale comunităților de cunoaștere și inovare

    16.

    Coordonarea și reprezentarea comunităților de cunoaștere și inovare este asigurată de așa-numitele entități juridice ale comunităților, care sunt finanțate aproape în totalitate de către institut. În cadrul auditului său, Curtea a acordat o atenție deosebită procedurilor de achiziții desfășurate de către aceste entități, considerate unul dintre domeniile cu risc ridicat.

    17.

    Conform acordurilor de grant din 2015, entitățile juridice ale comunităților de cunoaștere și inovare și/sau partenerii acestor comunități trebuie să se asigure că orice procedură de achiziții urmărește obținerea unui raport optim costuri-beneficii sau, după caz, a celui mai mic preț posibil. În cazul tuturor contractelor de peste 60 000 de euro, acordul de grant prevede că entitățile juridice ale comunităților de cunoaștere și inovare și/sau partenerii acestor comunități trebuie să invite cel puțin trei operatori economici să participe la procedură și să documenteze desfășurarea acesteia astfel încât transparența sa să poată fi demonstrată. Curtea a auditat un eșantion de proceduri de achiziții în valoare de aproximativ 7 milioane de euro, care fuseseră efectuate de entitățile juridice respective și care erau finanțate integral de către institut. Auditul a identificat deficiențe semnificative, cum ar fi atribuirea directă a contractelor, lipsa unor elemente esențiale din documentația de atribuire, prelungiri importante ale duratelor inițiale ale contractelor și/sau majorări importante ale valorii acestora, contracte fără limită de timp și/sau valoare sau ponderi calitate/preț care neutralizau concurența prin preț. Plățile efectuate în 2016 în legătură cu aceste proceduri de achiziții neconforme s-au ridicat la 2,2 milioane de euro. Institutul identificase, la rândul său, deficiențele respective referitoare la achiziții în legătură cu una dintre entitățile juridice și a introdus un plan de acțiune vizând ameliorarea viitoarelor proceduri de achiziții în cazul tuturor entităților.

    18.

    Există, în prezent, o insecuritate juridică legată de calitatea de autoritate contractantă a acestor entități juridice (8). În cazul în care sunt autorități contractante, atunci ele ar trebui să aplice normele specificate în Directiva 2014/18/CE privind achizițiile publice (9), care sunt mai stricte decât cele prevăzute în acordurile de grant. Institutul este în curs de a discuta această chestiune împreună cu serviciile Comisiei, astfel încât să se ajungă la o securitate juridică în ceea ce privește entitățile juridice în viitor.

    Capacitatea de a face față volumului mai mare de muncă

    19.

    În pofida unei majorări considerabile a bugetului, și anume de la 309 milioane de euro (2008-2013) la 2,4 miliarde de euro (2014-2020), și în pofida creșterii de la trei la șase a numărului de comunități de cunoaștere și inovare la sfârșitul lui 2016, numărul de posturi autorizate ale institutului nu s-a modificat semnificativ (a se vedea tabelul 2). În Raportul special nr. 4/2016 (10), Curtea a subliniat riscul ca institutul să nu dispună de o capacitate suficientă pentru a face față volumului de muncă crescut. Directorul interimar al institutului a făcut trimitere la acest risc în raportul anual de activitate pe 2015.

    20.

    Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opinia exprimată de Curte.

    OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA CONTROALELE INTERNE

    21.

    Curtea a identificat deficiențe în ceea ce privește verificările ex post efectuate cu privire la procedurile de achiziții realizate de entitățile juridice ale comunităților de cunoaștere și inovare. Pentru cel puțin una dintre aceste entități juridice, eșantionul de proceduri de achiziții selectat pentru a fi supus examinării nu era reprezentativ pentru ansamblul populației. Mai mult, Curtea a ajuns la o concluzie diferită cu privire la legalitatea și regularitatea a două proceduri de achiziții. În cazurile respective, institutul acceptase atribuirea directă sau prelungirea excesivă a contractelor.

    22.

    În raportul său de audit din decembrie 2016, intitulat Grant Management: Transition to Horizon H2020 (Managementul granturilor: tranziția către programul Orizont 2020), Serviciul de Audit Intern al Comisiei a concluzionat că institutul și-a adaptat cu succes procesele la normele aplicabile programului Orizont 2020, în special la normele de participare, și că acesta dispunea de controale asupra procesului de constituire care au reușit, în general, să sprijine cu eficacitate noile comunități de cunoaștere și inovare. Raportul subliniază, de asemenea, faptul că sunt necesare acțiuni urgente pentru a se asigura o aplicare riguroasă a cadrului legislativ aferent programului Orizont 2020, precum și pentru a continua îmbunătățirea procesului de constituire a noilor comunități. Institutul și Serviciul de Audit Intern au convenit asupra unui plan de acțiuni corective.

    OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA GESTIUNEA BUGETARĂ

    23.

    Nivelul creditelor angajate reportate era ridicat în ceea ce privește titlul II, și anume de 0,4 milioane de euro sau 40 % (în 2015, acesta a fost de 0,4 milioane de euro sau 44 %). Aceste reportări sunt legate în special de contracte pentru servicii informatice a căror prestare continuă în anul următor, precum și de costuri cu reuniuni pentru care nu fuseseră încă primite facturile.

    OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA BUNA GESTIUNE FINANCIARĂ ȘI LA PERFORMANȚĂ

    24.

    Granturile pentru perioada 2015 au fost atribuite abia în luna aprilie 2015, iar acordurile aferente au fost semnate în iunie și iulie 2015. Pentru perioada 2016, granturile au fost atribuite în aprilie 2016, acordurile fiind semnate în aceeași lună. În pofida unor îmbunătățiri observate în 2016, aceste întârzieri în deciziile de atribuire a granturilor și în procesul de semnare creează incertitudine și afectează voința partenerilor de a angaja resurse și de a demara activitățile la începutul anului.

    25.

    Cererile cele mai recente de propuneri care au fost lansate pentru noi comunități de cunoaștere și inovare și pentru care fuseseră definite domenii tematice în Agenda pentru inovare strategică elaborată de institut pentru perioada 2014-2020 au cunoscut un nivel scăzut de concurență. Cererea din 2014 pentru alte două noi comunități (Sănătate și Materii prime) a atras doar șapte propuneri. Cererea lansată în 2016 pentru alte două comunități (Alimente și Producție cu valoare adăugată) a atras trei propuneri, în timp ce singura propunere primită pentru comunitatea vizând producția cu valoare adăugată nu a fost selectată din motive de calitate.

    ALTE OBSERVAȚII

    26.

    În perioada cuprinsă între crearea institutului în 2008 și iulie 2014, funcția de director al institutului a fost ocupată de patru persoane diferite. Din luna august 2014, această funcție este ocupată pe bază interimară. O altă funcție de conducere este ocupată și ea prin interimat începând din februarie 2013. Pe lângă faptul că o astfel de situație contravine dispoziției din Statutul funcționarilor care stabilește că durata interimatului este de cel mult un an, schimbările frecvente și interimatele pe perioade lungi de timp creează incertitudine pentru părțile interesate și în ceea ce privește continuitatea strategică.

    27.

    Institutul este un actor important în cadrul programului Orizont 2020, beneficiind, în perioada 2014-2020, de un buget alocat de 2,4 miliarde de euro. Comisia a creat un centru comun de asistență pentru Orizont 2020, cu scopul de a asigura coerența între organismele însărcinate cu implementarea programului în ceea ce privește aspecte precum: serviciile juridice, instrumentele informatice, managementul granturilor, diseminarea și valorificarea rezultatelor activităților de cercetare etc. Institutul nu are însă acces direct la acest centru, spre deosebire de alte organisme precum agențiile executive ale Comisiei și parteneriatele public-privat, având nevoie de o aprobare de la caz la caz din partea direcției generale tutelare din cadrul Comisiei. Această limitare afectează eficiența operațiunilor institutului.

    SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIILE ANTERIOARE

    28.

    Anexa conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiile anterioare.

    Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Baudilio TOMÉ MUGURUZA, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 19 septembrie 2017.

    Pentru Curtea de Conturi

    Klaus-Heiner LEHNE

    Președinte


    (1)  JO L 97, 9.4.2008, p. 1.

    (2)  Mai multe informații cu privire la competențele și activitățile institutului sunt disponibile pe site-ul acestuia: www.eit.europa.eu.

    (3)  Cifrele privind bugetul sunt bazate pe creditele de plată.

    (4)  Personalul include funcționari permanenți, agenți temporari și agenți contractuali, precum și experți naționali detașați.

    Sursa: date furnizate de institut.

    (5)  Situațiile financiare cuprind bilanțul, situația performanței financiare, situația fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

    (6)  Rapoartele privind execuția bugetară cuprind rapoartele în care sunt prezentate toate operațiunile bugetare sub formă agregată, precum și note explicative.

    (7)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).

    (8)  Articolul 1 alineatul (9) din Directiva 2004/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 134, 30.4.2004, p. 114).

    (9)  Articolele 7 și 9 din Directiva 2004/18/CE modificată prin Regulamentul (UE) nr. 1336/2013 al Comisiei.

    (10)  Raportul special nr. 4/2016: „Institutul European de Inovare și Tehnologie trebuie să își modifice mecanismele operaționale și anumite elemente de la baza concepției sale pentru a produce impactul scontat”.


    ANEXĂ

    Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiile anterioare

    Exercițiul

    Observația Curții

    Stadiul acțiunii corective

    (finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

    2012

    Acordurile de grant nu prevedeau praguri individuale pentru categorii specifice de cheltuieli (și anume cheltuieli cu personalul, subcontractare, servicii juridice etc.) […].

    În desfășurare (1)

    2014

    Institutul își supraestimase necesarul bugetar pentru 2014 cu 13,1  milioane de euro, adică 5,6  % (3,4  milioane de euro sau 2,5  % în 2013), și a fost angajată o sumă de numai 220 de milioane de euro din bugetul disponibil în valoare de 233,1  milioane de euro. Rata scăzută de execuție este legată în principal de credite neutilizate aferente granturilor (11,4  milioane de euro) destinate finanțării activităților comunităților de cunoaștere și inovare. Planurile de afaceri ale comunităților de cunoaștere și inovare, pe baza cărora au fost semnate acordurile de grant, nu au necesitat utilizarea cuantumului total al creditelor alocate institutului pentru 2014. Creditele neutilizate vor fi reintegrate în bugetele institutului din perioada 2015-2017, în conformitate cu regulamentul financiar al acestuia.

    În desfășurare (2)

    2014

    Deși comunitățile de cunoaștere și inovare trebuie să elaboreze strategii în vederea asigurării sustenabilității financiare, se observă că, până în prezent, cu alte cuvinte în al cincilea an de existență al acestor comunități, ele sunt în continuare complet dependente de finanțarea acordată de institut și de partenerii proprii.

    În desfășurare (3)

    2014

    Încă de la înființarea sa în 2009, institutul a înregistrat o rată ridicată de rotație a personalului și instabilitate la nivelul conducerii. Două din cele trei posturi de șef de unitate sunt vacante încă din anul 2013. Unul dintre aceste posturi este ocupat ad interim din 2013, ceea ce contravine Statutului funcționarilor, care prevede o perioadă maximă de interimat de un an. Celălalt post este ocupat în prezent de directorul de operațiuni, care ocupă în mod interimar și postul de director al institutului, îndeplinind astfel trei roluri în același timp.

    În desfășurare

    2014

    Cu toate că situația s-a ameliorat în comparație cu exercițiul 2013 (la sfârșitul căruia o treime din posturile prevăzute în schema de personal erau vacante), la sfârșitul exercițiului 2014, 20 % din aceste posturi erau încă neocupate.

    Finalizată

    2015

    În 2015, institutul a informat comunitățile de cunoaștere și inovare că contribuția sa financiară în primii cinci ani (2010-2014) nu a depășit plafonul de 25 % din totalul cheltuielilor globale ale fiecărei astfel de comunități. Cu toate acestea, definirea deficitară a activităților complementare ale comunităților de cunoaștere și inovare a împiedicat realizarea unei evaluări clare care să determine dacă costurile aferente acestor activități ar trebui acceptate sau nu în valoarea maximă a contribuției institutului.

    Finalizată

    2015

    În Raportul său special nr. 4/2016, Curtea a concluzionat că această condiție de finanțare [potrivit căreia contribuția institutului la acoperirea costurilor comunităților nu trebuie să depășească 25 %] are valoare redusă sau nu are nicio valoare adăugată, iar eliminarea ei ar putea ușura o mare parte a sarcinii de raportare operațională și financiară care revine partenerilor din cadrul comunităților (4).

    În desfășurare

    2015

    Certificatul privind situațiile financiare pe care partenerii din cadrul comunităților de cunoaștere și inovare care solicită rambursarea unor sume mai mari de 325 000  de euro au obligația de a-l furniza contribuie la verificarea ex ante de către institut a declarațiilor de cheltuieli. Calitatea acestor certificate variază însă în mod semnificativ, ceea ce limitează asigurarea care poate fi obținută pe baza lor, astfel încât institutul se vede nevoit să efectueze verificări suplimentare.

    În desfășurare

    2015

    Regulamentul de înființare a Institutului European de Inovare și Tehnologie prevede că acesta „mobilizează fonduri din surse publice și private și își folosește resursele în conformitate cu acest regulament [și] urmărește în special să finanțeze o proporție semnificativă și din ce în ce mai ridicată din bugetul său din surse private și din venituri rezultate din activitățile proprii”. În pofida acestei dispoziții care se referă în mod clar la bugetul institutului, contribuția acordată din pachetul financiar aferent programului Orizont 2020 a reprezentat 99 % din bugetul său pentru 2015.

    Nedemarată încă (5)

    2015

    Deși are dreptul de a reintegra creditele neutilizate (creditele neangajate în cursul exercițiului sau dezangajate până la sfârșitul exercițiului) în bugetele aferente următoarelor trei exerciții, institutul nu și-a adaptat la timp procesele pentru a reintegra o sumă de 26,6  milioane de euro, disponibilă din acordurile de grant din 2014, în bugetele pentru exercițiile 2015-2017. Aceste credite sunt rezultatul unei utilizări sub așteptări a fondurilor de către comunitățile de cunoaștere și inovare.

    În desfășurare (6)

    2015

    Nivelul creditelor angajate reportate era ridicat în ceea ce privește titlul II, și anume de 0,4  milioane de euro sau 44 % (în 2014, acesta a fost de 0,5  milioane de euro sau 36 %). Aceste reportări sunt legate în special de contracte pentru servicii informatice a căror prestare continuă în anul calendaristic următor, precum și de reuniuni pentru care nu fuseseră încă primite facturile.

    Nu se aplică

    2015

    Termenul-țintă stabilit inițial de Comisie pentru obținerea autonomiei financiare de către institut era anul 2010. Institutul a obținut însă doar parțial autonomie financiară în luna iunie 2011, sub rezerva continuării aprobării ex ante a operațiunilor aferente granturilor și a achizițiilor cu o valoare mai mare de 60 000  de euro de către Direcția Generală Educație și Cultură, sub tutela căreia funcționează institutul.

    În desfășurare

    2015

    Acordurile de grant din 2014 cu cele trei comunități de cunoaștere și inovare au fost semnate după demararea acțiunilor finanțate de granturi, la 1 ianuarie 2014. Semnate inițial în luna februarie 2014, actele adiționale care implică fonduri suplimentare în valoare de 38 de milioane de euro au fost semnate abia la sfârșitul lunii martie 2014.

    Nu se aplică

    2015

    Institutul finanțează programul de masterat al EIT Digital, la care participă 16 universități europene. Modelul de rambursare a costurilor universităților combină o sumă forfetară în valoare de maximum 8 000  de euro pentru fiecare student (în conformitate cu dispozițiile programului Erasmus Mundus) cu rambursarea costurilor reale, inclusiv a costurilor indirecte pe baza unei rate forfetare. Pe această bază, universităților li s-a plătit o sumă medie totală de 15 000  de euro per student în 2015 (incluzând suma forfetară). Cu toate acestea, modelul nu a fost niciodată definit în mod formal și nu permite realizarea unei distincții între activitățile acoperite de suma forfetară și cele cărora li se aplică costurile reale. Institutul ar trebui să treacă la un model clar și definit în mod formal, bazat pe o metodă unică de declarare a costurilor, cum ar fi o sumă forfetară unică în sprijinul căreia să se prezinte documente justificative.

    În desfășurare (7)

    2015

    Pe baza deciziei Consiliului de supraveghere al unei comunități de cunoaștere și inovare, entitatea juridică a acestei comunități a plătit prime brute în valoare totală de 646 000  de euro unui număr de 55 de angajați ai săi (unele dintre prime ajungând până la 100 000  de euro), prime pe care institutul le-a rambursat în integralitate. Plata unor astfel de prime din fonduri publice este o practică neobișnuită. Primele respective ar trebui să fie luate în considerare la plafonul stabilit pentru finanțarea de către institut a salariilor individuale care se va aplica începând cu acordurile de grant din 2016.

    Nu se aplică

    2015

    Principiul bunei gestiuni financiare a fost încălcat atunci când un partener din cadrul unei comunități a achiziționat servicii de relații publice, pentru care tarifele zilnice percepute variau între 800 de euro și 3 250  de euro pe persoană, tarife care au fost rambursate în integralitate de către institut (8).

    Nedemarată încă

    2015

    Institutul a organizat conferințe pe tema inovării în perioada 2015-2016, apelând la un contract-cadru care a fost încheiat de Comisie. În temeiul acestuia, au fost subcontractate servicii ale căror prețuri nu erau stabilite în contractul respectiv. Prețurile convenite pentru aceste servicii variau între 800 de euro pe zi pentru un consultant debutant și 2 250  de euro pe zi pentru un consultant cu experiență (tarif aproape de patru ori mai mare decât tariful convenit în contractul-cadru pentru un manager de grad superior). Costul serviciilor achiziționate la astfel de tarife se ridică la peste 100 000  de euro per conferință.

    În desfășurare


    (1)  Potrivit institutului, pentru acordurile de grant din 2016 s-au prevăzut plafoane pentru costuri.

    (2)  Institutul își supraestimase necesarul bugetar pentru 2016 cu 13,1 milioane de euro, adică 5,0 % (25 de milioane de euro sau 9,4 % în 2015), și a fost angajată o sumă de numai 249,9 milioane de euro din bugetul disponibil în valoare de 263 de milioane de euro. Creditele neutilizate pot fi reintegrate în bugetele pentru perioada 2017-2019.

    (3)  Institutul a finanțat, în medie, 90 % din costurile eligibile declarate de comunitățile de cunoaștere și inovare în cadrul acordurilor de grant din 2015. Sumele obținute de aceste comunități din diferite surse s-au ridicat la 2,5 % din finanțarea cerută de la institut.

    (4)  Raportul special nr. 4/2016: „Institutul European de Inovare și Tehnologie trebuie să își modifice mecanismele operaționale și anumite elemente de la baza concepției sale pentru a produce impactul scontat”.

    (5)  Institutul continuă să interpreteze regulamentul de înființare în mod diferit, astfel cum este descris în răspunsul său la raportul pe 2015.

    (6)  În 2016, institutul nu a putut dezangaja o sumă de 14 milioane de euro disponibilă în cadrul acordurilor de grant din 2015. Aceste credite nu au putut fi reintegrate în bugetele 2016-2018.

    (7)  Pe baza modelului descris, care combina costurile reale cu sumele forfetare, universităților li s-a plătit, în 2016, o sumă medie totală de 17 000 de euro per student ce frecventează cursurile unui an universitar complet. Modelul a fost definit în mod oficial la sfârșitul anului 2016 și se va putea aplica începând cu 2017.

    (8)  În 2016 (pentru operațiuni aferente granturilor din 2015), institutul a rambursat o sumă de 410 000 de euro în legătură cu contractul respectiv.


    RĂSPUNSUL INSTITUTULUI

    17.

    EIT este de acord că procesele de achiziții publice derulate de două entități juridice ale comunității de cunoaștere și inovare (CCI) au prezentat disfuncționalități în anul auditat (granturi 2015). EIT a recunoscut această problemă și a desfășurat o activitate-pilot de monitorizare a procedurilor de achiziții ale unei entități juridice în 2016 și a formulat recomandări precise de îmbunătățire în acest domeniu. Entitatea juridică în cauză a pus în aplicare recomandările în 2016, și-a revizuit politicile și procedurile de achiziții publice și a oferit instruire personalului său responsabil cu achizițiile, ceea ce va conduce la un nivel sporit de încredere începând din 2017. Activități de monitorizare similare au fost realizate pentru toate celelalte entități juridice ale CCI în 2017 și au fost elaborate planuri de acțiune pentru îmbunătățire. EIT consideră că plățile în cauză au fost legale și regulamentare, întrucât entitățile juridice ale CCI s-au conformat obligației legale de a obține un raport optim costuri-beneficii și au respectat principiile bunei gestiuni financiare pentru cheltuielile în cauză.

    18.

    EIT a fost de părere că entitățile juridice ale CCI nu intră sub incidența directivelor UE privind achizițiile publice. Cu toate acestea, EIT a primit recent avize juridice contradictorii în această chestiune, ceea ce induce, într-adevăr, incertitudine juridică. În schimb, este important de reținut faptul că, indiferent de statutul acestora, asigurarea unui raport optim costuri-beneficii pentru contractele încheiate de entitățile juridice ale CCI este o obligație legală în cadrul acordurilor de grant EIT-CCI care se bazează pe modelul de acord de grant privind programul Orizont 2020. În plus, EIT, în consultare cu serviciile Comisiei, va stabili cerințele pentru entitățile juridice ale CCI care să asigure respectarea principiilor generale ale directivelor UE privind achizițiile publice.

    19.

    EIT recunoaște capacitatea sa limitată în ceea ce privește numărul de posturi alocate EIT în comparație cu sarcinile și bugetul care i-au fost încredințate. EIT a solicitat deja Comisiei Europene să prevadă mai multe resurse în schema de personal. În același timp, este de remarcat eficiența cu care EIT funcționează. După cum se indică în tabelul 3, proporția cheltuielilor administrative în cadrul EIT a fost de numai 1,9 % din bugetul total în 2016, ceea ce este cu mult sub media de 4,6 % raportată pentru Orizont 2020 în ansamblul său.

    21.

    În ceea ce privește selecția procedurilor de achiziții publice care trebuie verificate în cadrul auditurilor ex post, este important de reținut că verificarea unui subeșantion reprezentativ nu este o cerință prevăzută de programul Orizont 2020. În conformitate cu programul de audit Orizont 2020, dacă o populație conține mai mult de 15 articole, auditorii trebuie să selecteze maximum 15 articole, după cum urmează: „Selectarea în vederea testării a tuturor articolelor cu o valoare mai mare sau egală cu 10 % din costurile de subcontractare declarate. Adăugarea de articole selectate aleatoriu până se obține o acoperire în proporție de 50 % a costurilor de subcontractare sau până se atinge numărul maxim total de articole.” În ceea ce privește cele două contracte în cauză, EIT a acceptat cheltuielile aferente, pe baza evaluării proprii, conform căreia beneficiarii s-au conformat obligației legale de a asigura un raport optim costuri-beneficii și respectarea principiilor bunei gestiuni financiare.

    22.

    Serviciul de Audit Intern (IAS) a emis trei recomandări ca urmare a auditului privind „Tranziția către Orizont 2020”, niciuna dintre acestea nefiind critică. Pe scurt, s-a recomandat institutului 1) să dezvolte și să implementeze un sistem cuprinzător de gestionare a cunoștințelor; 2) să își consolideze controalele asupra schimbărilor din portofoliul partenerilor CCI în cadrul procesului de constituire; și 3) să amelioreze claritatea etapelor de parcurs care trebuie realizate în procesul de constituire. Niciunul dintre riscurile identificate nu periclitează aplicarea robustă a cadrului legislativ Orizont 2020, iar EIT a întreprins deja acțiuni pentru a da curs recomandărilor IAS.

    23.

    Suma totală raportată de către Curte constă în reportările prevăzute, care au fost necesare ca urmare a naturii activităților, cum ar fi serviciile a căror prestare continuă în anul calendaristic următor, precum și reuniunile organizate în decembrie 2016 pentru care facturile au fost primite abia în ianuarie 2017. Aceste reportări planificate nu indică deficiențe în gestiunea bugetară a institutului, ci reprezintă un instrument standard de gestionare a bugetului.

    24.

    EIT acceptă faptul că acordurile specifice de grant au fost semnate relativ târziu, în 2015, fapt cauzat de negocierile în curs cu CCI-urile privind noile acorduri-cadru de parteneriat, care urmează acordurile model privind programul Orizont 2020. Negocierile dintre Comisia Europeană, EIT și CCI-uri au durat mai mult decât se anticipase inițial, din cauza necesității de a conveni asupra unor dispoziții specifice adaptate nevoilor CCI. Între timp, EIT, dând curs recomandării din Raportul special al Curții nr. 4/2016, a revizuit calendarul pregătirii și evaluării planurilor de afaceri ale CCI, pentru a asigura semnarea în timp util a acordurilor de grant. Calendarul revizuit a fost implementat cu succes în 2016, ceea ce a condus la semnarea în timp util a acordurilor specifice de grant din 2017. Au fost semnate patru acorduri specifice de grant și plățile de prefinanțare au fost transferate de la EIT către comunitățile de cunoaștere și inovare în februarie 2017. „Perioada de acordare a grantului” de 4-5 luni se situează sub media pentru Orizont 2020 în ansamblu.

    25.

    Este important de observat că obiectivul cererilor de ofertă este de a desemna un parteneriat excelent, și nu de a atrage un anumit număr de propuneri. Pentru toate cererile CCI, a putut fi desemnat un parteneriat excelent, cu excepția domeniului tematic reprezentat de EIT Manufacturing. Cu toate acestea, chiar și în domeniul tematic al producției cu valoare adăugată, în care s-a primit o singură propunere, au fost incluse declarații de interes de a participa în cadrul CCI din partea a peste 150 de organizații. EIT a efectuat deja o analiză aprofundată a rezultatelor cererii de propuneri din 2016, cu ajutorul experților externi și cu implicarea propriului consiliu de conducere. În urma rezultatelor analizei, EIT a formulat concluzii cu privire la mai multe măsuri de atenuare care vor reduce riscul de a primi doar o propunere pe o temă în viitor.

    26.

    EIT nu este în măsură să comenteze procedura de recrutare a directorului EIT, deoarece aceasta este gestionată de Comisia Europeană. Aranjamentul temporar este necesar pentru asigurarea continuității activității până la recrutarea și numirea unui director. În ceea ce privește cea de a doua poziție de conducere în cauză, EIT a publicat la 2 decembrie 2015 o cerere de exprimare a interesului în vederea constituirii unei liste de rezervă pentru profilul de șef al unității de politici și comunicații. Ca urmare a procedurii de selecție, EIT a oferit postul primului candidat de pe lista de rezervă, însă candidatul a refuzat oferta. Astfel se explică de ce postul a rămas vacant la finele anului 2016. EIT va finaliza în 2017 procedura de recrutare pentru acest post de conducere, punând capăt aranjamentelor temporare care au fost necesare pentru a asigura continuitatea operațională.

    27.

    Într-adevăr, în prezent EIT nu participă în mod direct și pe deplin în cadrul centrului comun de asistență pentru Orizont 2020. În schimb, EIT are un acces adecvat la anumite servicii ale Centrului comun de asistență, prin intermediul direcției generale partenere, DG Educație și Cultură. EIT va coopera în continuare cu Comisia pentru a se asigura că beneficiază de serviciile și de consultanța de care are nevoie din partea centrului comun de asistență.


    Top