Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007AE0604(01)

    Aviz al Comitetului Economic și Social European privind Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unei proceduri uniforme de autorizare a aditivilor, enzimelor și aromelor alimentare - COM(2006) 423 final — 2006/0143 (COD)

    JO C 168, 20.7.2007, p. 34–37 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    20.7.2007   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 168/34


    Aviz al Comitetului Economic și Social European privind

    „Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unei proceduri uniforme de autorizare a aditivilor, enzimelor și aromelor alimentare”

    „Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind enzimele alimentare și de modificare a Directivei 83/417/CEE a Consiliului, a Regulamentului (CE) nr. 1493/1999 al Consiliului, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivei 2001/112/CE a Consiliului”

    „Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind aromele și alte ingrediente alimentare cu proprietăți aromatizante destinate utilizării în și pe produsele alimentare și de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului, a Regulamentului (CEE) nr. 1601/91 al Consiliului, a Regulamentului (CE) nr. 2232/96 și a Directivei 2000/13/CE”

    „Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind aditivii alimentari”

    COM(2006) 423 final — 2006/0143 (COD)

    COM(2006) 425 final — 2006/0144 (COD)

    COM(2006) 427 final — 2006/0147 (COD)

    COM(2006) 428 final — 2006/0145 (COD)

    (2007/C 168/06)

    La 11 septembrie 2006, Consiliul, în conformitate cu articolele 37 și 95 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la propunerile sus-menţionate.

    Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 21 martie 2007. Raportor: dl PEZZINI.

    În cea de-a 435-a sesiune plenară, care a avut loc la 25 și 26 aprilie 2007 (ședința din 25 aprilie), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 127 voturi pentru, și 4 abțineri.

    1.   Concluzii și recomandări

    1.1

    Comitetul salută pachetul de propuneri cu privire la aditivi, enzime și arome alimentare și la procedurile comune de autorizare, în măsura în care acesta contribuie la realizarea unei piețe interne eficiente și competitive, în care să fie garantat un nivel ridicat de protecție a vieții și sănătății umane.

    1.2

    Comitetul consideră că o serie de reguli clare și armonizate privind modalitățile de punere în aplicare a evaluărilor de securitate, cu calendare sigure și previzibile și costuri limitate, reprezintă o garanție atât pentru consumatori, cât și pentru producători, în special pentru micii producători.

    1.3

    Comitetul salută planul Comisiei de simplificare și armonizare a sectorului aditivilor, aromelor și enzimelor alimentare și de promovare a coerenței între acestea, prin adoptarea unei proceduri comune unice pentru autorizarea acestor substanțe.

    1.4

    În opinia Comitetului, chiar dacă posibilitatea de obținere a unei singure autorizări, valabilă pentru întreg teritoriul UE, ar putea constitui un avantaj important pentru piața unică pe termen mediu și lung, totuși trebuie să se țină seama de impactul noilor reglementări asupra produselor importate.

    1.4.1

    Europa este într-o permanentă concurență pe piața mondială atât în ce privește exporturile, cât și importurile, iar normele propuse sunt în multe cazuri mai costisitoare decât cele stabilite de Codex Alimentarius, putând determina posibile denaturări ale concurenței în defavoarea întreprinderilor europene, în special a întreprinderilor mici.

    1.5

    Comitetul consideră pozitivă procedura propusă, în special cea de trecere a modificărilor la lista comunitară prin procedura comitologiei, cu condiția să se garanteze niveluri ridicate de transparență, un dialog constant cu producătorii și consumatorii și mecanisme rapide de inovare și dezvoltare a produselor.

    1.6

    Comitetul susține consolidarea acțiunilor Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (AESA/EFSA), pentru o evaluare transparentă a riscurilor pe baza unor date științifice și a unor argumente obiective, în vederea protejării consumatorilor.

    1.7

    Comitetul recomandă întărirea procedurilor și a resurselor umane și financiare ale AESA/EFSA, pentru a garanta evaluări de înaltă calitate, transparente și independente și care respectă în totalitate criteriile de confidențialitate.

    1.8

    Comitetul consideră, de asemenea, oportună întărirea acțiunii de monitorizare întreprinsă de statele membre cu privire la consumul și la utilizarea aditivilor, enzimelor și aromelor, prin metodologii eficiente și care completează datele furnizate de industrie.

    1.9

    Comitetul este în favoarea unei revizii periodice a listelor pozitive de aditivi, enzime și arome, cu condiția ca aceasta să se bazeze pe un dialog constant și structurat cu consumatorii și cu producătorii și să nu ducă la creșterea costurilor și prelungirea termenelor.

    2.   Expunere de motive

    2.1

    Progresele științifice și tehnologice permit obținerea unor produse alimentare de calitate mai bună utilizând, printre altele, cantități mici de enzime, arome și aditivi alimentari. Aceste progrese permit și evitarea unei utilizări necorespunzătoare a acestor substanțe.

    2.2

    În contextul eforturilor întreprinse pentru îmbunătățirea legislației comunitare pe baza principiului „de la fermă la masa consumatorului”, Comisia a anunțat în Cartea albă privind siguranța alimentelor, cu privire la care Consiliul și-a exprimat avizul (1), intenția sa de a actualiza și completa legislația în vigoare în materie de aditivi și arome, precum și de a stabili dispoziții specifice cu privire la enzime (acțiunile 11 și 13 din Cartea albă).

    2.3

    Comitetul a susținut dintotdeauna obiectivul de garantare a bunei funcționări a pieței interne, asigurând în același timp un nivel ridicat de protecție a vieții și sănătății umane și a susținut în repetate rânduri necesitatea adoptării unei abordări globale și integrate în domeniul siguranței alimentelor în UE.

    2.4

    În opinia CESE, „legislația trebuie să acopere întreg lanțul alimentar european, de la fermă la masa consumatorului. Fiecare verigă a lanțului trebuie să fie la fel de valabilă ca următoarea, iar Comisia ar trebui să garanteze aplicarea eficientă a legislației comunitare” (2).

    2.5

    Adoptarea unei proceduri comune pentru autorizarea enzimelor, aromelor și aditivilor alimentari reprezintă un element esențial și inovator în pachetul de propuneri prezentat de Comisie. Prin urmare, Comitetul salută obiectivul de simplificare propus de Comisie, care vizează armonizarea acestor sectoare. Acesta permite evitarea procedurilor multiple de autorizare de către fiecare stat membru, suprimând sistemele paralele de autorizare și reducând considerabil sarcinile administrative și birocratice.

    2.6

    Cu privire la aditivi, legislația în materia aditivilor alimentari a fost deja armonizată la nivel european. În prezent există aproximativ 330 de aditivi alimentari autorizați în conformitate cu această legislație și continuă să se depună cereri de autorizare a unor noi aditivi sau a unor noi utilizări ale acestora.

    2.6.1

    Pentru a evalua aceste cereri sunt necesare date suficient de detaliate despre utilizarea și caracteristicile acestor substanțe, mai ales pentru deciziile care se referă la managementul riscurilor.

    2.7

    Datorită acestei armonizări, prevăzută pentru arome și enzime, noile proceduri de autorizare vor fi mai rapide și se vor reduce, de asemenea, costurile aferente actualizării fișelor tehnice și modificării etichetelor.

    2.8

    În ceea ce privește enzimele, incertitudinea juridică actuală determinată de diversitatea dispozițiilor naționale riscă să provoace denaturări ale pieței enzimelor alimentare și complicații administrative și financiare în diverse state membre. Mai mult, în absența unei inițiative de armonizare, s-ar menține diferențele între nivelurile de protecție, cauzate de deosebirile existente între statele membre cu privire la perceperea riscurilor, evaluarea siguranței și reglementarea enzimelor alimentare.

    2.8.1

    Trebuie subliniat faptul că, dacă, pe de o parte, lipsa de reguli armonizate la nivelul UE riscă să creeze obstacole în calea liberei circulații și a comerțului pentru industria producătoare, pe de altă parte, armonizarea, atât a evaluării siguranței, cât și a autorizațiilor de utilizare a enzimelor alimentare ar putea implica investiții considerabile, ca urmare în primul rând a costului autorizațiilor, care este estimat la circa 150-250 000 EUR (3) pe enzimă.

    2.8.2

    Industria enzimelor alimentare este angajată în dezvoltarea constantă de noi tehnologii și procese destinate inovării și îmbunătățirii producției alimentare; aceasta însă nu poate subestima riscurile posibile de natură chimică, cum ar fi alergenicitatea, toxicitatea și activitatea microbiologică reziduală. Aceste riscuri posibile necesită o evaluare continuă a siguranței pentru consumatori, în special în ceea ce privește enzimele provenite din organisme modificate genetic.

    2.9

    În legislația privind aromele și unele ingrediente alimentare cu proprietăți aromatizante destinate a fi utilizate în și pe produsele alimentare, ar fi oportună adoptarea unei proceduri de autorizare mai eficiente pentru gestionarea unei „liste pozitive” care cuprinde aproximativ 2 600 de substanțe aromatizante destinate a fi utilizate în sau pe produsele alimentare.

    2.9.1

    Este evident că armonizarea legislației privind aromele îi poate conferi Uniunii Europene o poziție mai bună în negocierile cu țările terțe, deoarece va fi necesară introducerea aromelor în sistemul Codex Alimentarius, inclusiv pentru a evita sancționarea întreprinderilor europene, în special a IMM-urilor.

    2.9.2

    Prin crearea unei piețe uniforme și integrate a aromelor în UE, industria europeană va fi în măsură să-și mențină poziția privilegiată în sectorul producției și dezvoltării aromelor.

    2.9.3

    Pe de altă parte, nu trebuie subestimată munca suplimentară necesară pentru respectarea noilor standarde în materie de etichetare a aromelor.

    2.10

    Comitetul consideră că, pentru a se asigura o evaluare independentă, transparentă și de înaltă calitate a siguranței aditivilor, enzimelor și aromelor alimentare, este necesar ca Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară să beneficieze de resurse și mijloace suplimentare și să se prevadă noi proceduri.

    2.11

    Trecerea de la procedurile de luare a deciziilor prin codecizie împreună cu Parlamentul European la procedura comitologiei, care face apel la comitete pentru autorizări, necesită definirea de criterii clare și transparente pentru evaluarea siguranței beneficiilor prevăzute pentru consumatori.

    2.12

    Cum a subliniat deja Comitetul în avize anterioare (4), „pentru a putea evalua progresele realizate în domeniul siguranței alimentare și a judeca dacă noul sistem se ridică la înălțimea așteptărilor”, este „necesar să se definească criterii de evaluare, cum ar fi creșterea/scăderea încrederii consumatorilor, apariția și gestionarea eventualelor crize alimentare, o cooperare mai strânsă între actorii implicați (stakeholders) etc.”.

    3.   Propunerea Comisiei

    3.1

    Pachetul de propuneri prezentat de Comisie urmărește precizarea și clarificarea legislației existente în materie de aditivi și arome alimentare și introduce norme noi pentru enzime, pe lângă o propunere care are ca obiectiv adoptarea unor proceduri comune de autorizare pentru toate cele trei sectoare, pe baza avizelor științifice emise de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (AESA/EFSA).

    3.2

    Aditivi. Noile norme tind să simplifice și să ușureze sistemul de autorizare a aditivilor alimentari, reglementat în prezent de Directiva 89/107/CEE. Autorizațiile pentru includerea în noua listă pozitivă de aditivi se bazează pe cadrul de evaluare a riscurilor în materie de siguranță alimentară definit de AESA/EFSA, în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 178/2002. Se propune și o revizie a aspectelor tehnice ale sistemului de autorizare actual și se definesc noi măsuri comunitare armonizate pentru aditivii utilizați ca ingrediente pentru alți aditivi.

    3.3

    Enzime. Se propune un nou cadru de reglementare pentru evaluarea, aprobarea și controlul enzimelor de uz alimentar și instituirea unei liste pozitive a tuturor enzimelor utilizate cu scop tehnologic în alimente, pe baza avizului științific favorabil al AESA/EFSA. Se definesc și măsuri pentru etichetarea enzimelor alimentare, spre deosebire de enzimele utilizate ca auxiliari tehnologici.

    3.4

    Arome. Se prevede revizuirea regulilor generale stabilite de Directiva 88/388/CEE, pentru adaptarea legislației la progresele tehnologice și științifice, prin adoptarea unui nou regulament care stabilește reguli mai clare cu privire la:

    nivelurile maxime autorizate ale anumitor substanțe, în conformitate cu avizele AESA/EFSA;

    o „listă comunitară” de arome și substanțe de bază, autorizate pentru utilizarea în și pe produsele alimentare;

    condiții mai stricte de utilizare a aromelor și ingredientelor alimentare cu proprietăți aromatizante;

    reguli de etichetare clare și uniforme.

    3.5

    Procedura comună de autorizare. Propunerea sugerează introducerea unei proceduri comune unice pentru autorizarea aditivilor, aromelor și enzimelor alimentare pe baza unei evaluări de siguranță efectuată de AESA/EFSA și a unei proceduri de management al riscurilor. Fazele procesului de autorizare prevăd implicarea statelor membre și a Comisiei în cadrul procedurii comitetului de reglementare. Propunerea încredințează Comisiei, pe baza evaluărilor științifice ale AESA/EFSA, sarcina de a redacta și a actualiza diferitele „liste pozitive”, pentru fiecare categorie de substanțe menționate. Includerea unei substanțe pe una din aceste liste implică faptul că utilizarea acesteia a fost autorizată la nivel general pentru toți operatorii de pe piața comunitară.

    4.   Observații generale

    4.1

    Comitetul salută, în esență, propunerile Comisiei, cu condiția menținerii eficacității și competitivității pieței interne și a garantării unui nivel ridicat de protecție a vieții și sănătății umane.

    4.2

    CESE consideră că instrumentul propus, un regulament, constituie o garanție comparativ cu directiva, care permite interpretări diferite ale transpunerii legislației.

    4.3

    Dacă ar exista posibilitatea de a se obține o autorizație unică valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, aceasta ar fi, în opinia Comitetului, foarte utilă pentru piața unică pe termen mediu și lung.

    4.3.1

    Cu toate acestea, trebuie să se țină cont de impactul noilor reglementări asupra produselor importate și de faptul că Europa este totuși un mare importator aflat în concurență permanentă pe piața globală, în timp ce normele comunitare sunt mai costisitoare decât cele prevăzute actualmente de Codex Alimentarius, care va trebui, prin urmare, să fie adaptat pentru a evita sancționarea întreprinderilor europene.

    4.4

    Opțiunea Comisiei de a trece modificarea listei comunitare prin procedura comitologiei poate fi un pas înainte, atât pentru industrie, cât și pentru societatea civilă, cu condiția ca aceasta să fie pusă în aplicare păstrându-se niște niveluri ridicate de transparență și permițând, în același timp, să se țină pasul cu inovațiile și dezvoltarea de produse noi și de calitate superioară, nu în ultimul rând din perspectiva luptei împotriva alergiilor.

    4.5

    Comitetul consideră că evaluarea riscului bazată pe proceduri transparente, întemeiate pe date științifice și pe argumente obiective, constituie un factor pozitiv al acțiunii AESA/EFSA.

    4.6

    În opinia Comitetului, noile responsabilități încredințate AESA/EFSA trebuie să corespundă unei dezvoltări a procedurilor și unei întăriri a resurselor umane și financiare pentru a se asigura evaluări de înaltă calitate, transparente și independente, cu respectarea deplină a criteriilor de confidențialitate.

    5.   Observații speciale

    5.1   Procedura comună de autorizare

    5.1.1

    Comitetul consideră că măsurile de punere în aplicare, inclusiv conținutul, redactarea și prezentarea cererii, acordurile pentru verificarea validității cererilor și tipul de informații, prevăzute la articolul 9, trebuie incluse în avizul AESA/EFSA.

    5.1.2

    În ce privește actualizarea listelor comunitare, sistemul de autorizare ar trebui să prevadă termene mai scurte, reducând termenul de la 9 luni, cum prevedea propunerea de regulament a Comisiei, la 3 luni, ceea ce ar permite încheierea întregului ciclu de examinare și aprobare în termen de 12 luni.

    5.1.3

    De asemenea, posibilitatea prevăzută la articolul 10 de prelungire, în anumite cazuri, a perioadei de evaluare de către AESA/EFSA sau de către Comisie nu trebuie să rămână fără un termen, ci să se înscrie într-o perioadă de timp maximă, care să fie specificată în regulament.

    5.1.4

    Comitetul consideră că în procedura comună de autorizare ar trebui să se prevadă și o procedură de revizie periodică și de actualizare a listelor, cu limitarea costurilor și a efortului, pe baza unui dialog permanent și structurat cu producătorii și consumatorii.

    5.1.5

    Sistemul de autorizare comunitar nu trebuie să fie utilizat în nici un caz pentru justificarea creării de bariere tehnice în calea comerțului; în consecință, trebuie excluse probele costisitoare și certificările la import-export.

    5.2   Aditivi

    5.2.1

    Este necesară precizarea mai clară a criteriilor de identificare a „nevoilor tehnologice rezonabile” și a „avantajelor și beneficiilor pentru consumator” prevăzute la articolul 5.

    5.2.2

    În ce privește etichetarea prevăzută la articolul 20, se recomandă ca indicațiile să fie ușor de înțeles și de identificat de către publicul larg și să fie uniforme în întreaga Comunitate.

    5.3   Enzime

    5.3.1

    Comitetul apreciază faptul că toate enzimele alimentare cu funcție tehnologică intră în sfera de aplicare a regulamentului, precum și faptul că fac obiectul unei autorizări pentru a fi incluse în lista comunitară.

    5.3.2

    Comitetul consideră că criteriile de evaluare în cazul enzimelor ar trebui să includă „avantajele și beneficiile pentru consumator”, la fel ca în cazul aditivilor.

    5.3.3

    În ce privește etichetarea, Comitetul subliniază necesitatea transparenței și a cerințelor uniforme la nivel comunitar, fără dispoziții complexe și inutile, atât pentru producători, cât și pentru consumatori.

    5.3.4

    Comitetul consideră că ar trebui evitată păstrarea listelor pozitive în legislația verticală, deoarece astfel s-ar crea un sistem de autorizare dublu pentru aceleași enzime. Directivele și regulamentele anterioare ar trebui modificate cât mai curând posibil pentru a face trimitere univocă la noul regulament propus.

    5.4   Arome

    5.4.1

    Comitetul consideră oportună alinierea criteriilor de evaluare pentru arome cu cele indicate pentru aditivi, incluzând „avantajele și beneficiile pentru consumator”.

    5.4.2

    Comitetul susține necesitatea unei clarități mai mari a informațiilor destinate consumatorilor cu privire la natura și originea aromelor utilizate în produsele alimentare, astfel cum se prevede la articolul 14.

    Bruxelles, 25 aprilie 2007.

    Președintele

    Comitetului Economic și Social European

    Dimitris DIMITRIADIS


    (1)  A se vedea avizul CES 585/2000 din 26 mai 2000, raportor: dl Ataíde FERREIRA. JO C 204 din 18.7.2000.

    (2)  A se vedea nota de subsol 1.

    (3)  A se vedea SEC(2006) 1044, punctul 3.3.

    (4)  A se vedea Avizul CES 404/2001 din 28 martie 2001, raportor: dl VERHAEGHE. JO C 155 din 29.5.2001.


    Top