Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D2084

Decizia (UE) 2021/2084 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2021 privind participarea Uniunii la Parteneriatul european în domeniul metrologiei, derulat în comun de mai multe state membre

PE/69/2021/INIT

JO L 427, 30.11.2021, p. 1–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2021/2084/oj

30.11.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 427/1


DECIZIA (UE) 2021/2084 A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

din 24 noiembrie 2021

privind participarea Uniunii la Parteneriatul european în domeniul metrologiei, derulat în comun de mai multe state membre

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 185 și articolul 188 al doilea paragraf,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ parlamentelor naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

întrucât:

(1)

Pentru a realiza cel mai mare impact posibil al finanțării din partea Uniunii și cea mai eficace contribuție la obiectivele de politică ale Uniunii, Regulamentul (UE) 2021/695 al Parlamentului European și al Consiliului (3) a instituit Programul Orizont Europa, programul-cadru pentru cercetare și inovare, care prevede cadrul juridic și de politici pentru parteneriatele europene cu parteneri din sectorul privat sau public sau ambele. Parteneriatele europene reprezintă un element-cheie al abordării Programului Orizont Europa din punct de vedere strategic. Acestea sunt instituite pentru a îndeplini angajamentele și prioritățile Uniunii vizate de Programul Orizont Europa și pentru a asigura un impact clar pentru Uniune, cetățenii săi și pentru mediu, care poate fi realizat în mod mai eficace în cadrul unui parteneriat, prin intermediul unei viziuni strategice împărtășite și asumate de parteneri, și nu doar de Uniune.

(2)

În special, se preconizează că parteneriatele europene din cadrul pilonului II, „Provocări globale și competitivitate industrială europeană” din cadrul Programului Orizont Europa (pilonul II), vor juca un rol important în realizarea obiectivelor strategice vizând accelerarea realizării obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (ODD ale ONU), a angajamentelor asumate de Uniune în temeiul Acordului de la Paris, adoptat în temeiul Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (4) (denumit în continuare „Acordul de la Paris”), precum și a tranzițiilor către o Europă verde și digitală, contribuind totodată la o redresare rezilientă din punct de vedere social, economic și de mediu. Parteneriatele europene reprezintă factori-cheie în contextul abordării provocărilor transfrontaliere complexe care necesită o abordare integrată. Acestea permit abordarea disfuncționalităților de natură transformațională, sistematică și de piață prin reunirea unei game largi de actori din cadrul lanțurilor valorice, al domeniilor cercetării și inovării și al ecosistemelor industriale pentru a acționa în direcția unei viziuni comune și a o transpune în foi de parcurs concrete și într-o punere coordonată în aplicare a activităților. În plus, parteneriatele fac posibilă concentrarea eforturilor și a resurselor asupra priorităților comune pentru a soluționa provocările complexe viitoare, în beneficiul societății.

(3)

Pentru a-și atinge obiectivele în materie de priorități și impact, parteneriatele europene ar trebui dezvoltate printr-o largă implicare a părților interesate relevante din întreaga Europă, inclusiv a sectorului industrial, a instituțiilor de învățământ superior, a organizațiilor de cercetare, a organismelor cu misiune de serviciu public la nivel local, regional, național sau internațional, precum și a organizațiilor societății civile, inclusiv a fundațiilor, care sprijină sau desfășoară activități de cercetare și inovare. De asemenea, ar trebui ca parteneriatele europene să reprezinte una dintre măsurile de consolidare a cooperării și a sinergiilor la nivel internațional la nivelul partenerilor din sectorul privat și al partenerilor din sectorul public, precum și între aceste două categorii de parteneri, inclusiv prin reunirea programelor de cercetare și inovare și a investițiilor transfrontaliere în cercetare și inovare, aducând beneficii reciproce cetățenilor și întreprinderilor.

(4)

Este necesar să se instituie un parteneriat european în domeniul metrologiei. Se intenționează ca un astfel de parteneriat să fie un mijloc de realizare mai eficace în comparație cu cererile de propuneri tradiționale sau cu parteneriatele cofinanțate în cadrul programelor de lucru elaborate în temeiul clusterelor conexe din pilonul II.

(5)

Parteneriatul european în domeniul metrologiei (denumit în continuare „Parteneriatul în domeniul metrologiei”) ar trebui să își pună în aplicare misiunea și obiectivele într-un mod clar, simplu și flexibil, pentru a-și spori atractivitatea pentru industrie, pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și pentru alte părți interesate relevante.

(6)

Parteneriatul în domeniul metrologiei ar trebui să promoveze și să recompenseze excelența științifică și să sprijine adoptarea și utilizarea sistematică a rezultatelor cercetării și inovării generate în Uniune, inclusiv prin asigurarea faptului că rezultatele științifice și ale cercetării fundamentale de ultimă generație sunt luate în considerare în efectuarea activităților sale. De asemenea, prin acesta ar trebui să se depună eforturi pentru a se asigura că rezultatele acțiunilor sale sunt preluate și implementate de către industrie și inovatori și, în cele din urmă, în societate.

(7)

Pentru a garanta excelența științifică și în conformitate cu articolul 13 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, Parteneriatul în domeniul metrologiei ar trebui să promoveze libertatea academică în toate statele participante, în special libertatea de a desfășura activități de cercetare științifică, și să promoveze cele mai înalte standarde de integritate științifică.

(8)

În conformitate cu obiectivele Regulamentului (UE) 2021/695, orice stat membru și orice țară terță asociată la Programul Orizont Europa ar trebui să aibă dreptul de a participa la Parteneriatul în domeniul metrologiei. Pentru a asigura complementaritatea în cadrul Spațiului Economic European (SEE) și cu alte țări învecinate, la Parteneriatul în domeniul metrologiei ar trebui să poată participa și alte țări terțe, sub rezerva încheierii unui acord internațional relevant de cooperare științifică și tehnologică cu Uniunea și a acordului statelor participante în acest sens.

(9)

Programul Orizont Europa introduce o abordare mai strategică, mai coerentă și orientată într-o mai mare măsură spre efecte în ceea ce privește parteneriatele europene, pe baza învățămintelor desprinse în urma evaluării intermediare a Programului Orizont 2020 – Programul-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) instituit prin Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (5). Regulamentul (UE) 2021/695 prevede posibilitatea să se utilizeze în mod mai eficace parteneriatele europene instituționalizate, în special prin axarea pe obiective, rezultate și efecte clare ce pot fi obținute până în 2030, precum și prin asigurarea unei contribuții clare la politicile și la prioritățile în materie de politici ale Uniunii. Colaborarea strânsă, complementaritatea și sinergiile cu alte programe și inițiative relevante la nivelul Uniunii, la nivel național și regional, inclusiv cu Consiliul European pentru Cercetare și Consiliul European pentru Inovare și în special cu alte parteneriate europene, vor avea un caracter esențial pentru stimularea fluxului de inovare și a cercetării în alte domenii, pentru obținerea unui impact mai puternic și pentru asigurarea utilizării rezultatelor în toate domeniile relevante în care evoluția tehnologică este legată de metrologie, precum digitalizarea, inteligența artificială, energia, medicina inteligentă, clima, traficul autonom și economia circulară.

(10)

Prin Decizia nr. 555/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului (6), Uniunea a adus o contribuție financiară la Programul european pentru inovare și cercetare în domeniul metrologiei (EMPIR) constând dintr-o sumă echivalentă cu contribuția statelor participante la EMPIR, până la un maximum 300 000 000 EUR, pe durata programului Orizont 2020. Evaluarea intermediară a EMPIR din iulie 2017 a condus la sugerarea unei noi inițiative.

(11)

Contribuția financiară a Uniunii la Parteneriatul în domeniul metrologiei ar trebui acordată sub rezerva angajamentelor oficiale din partea statelor participante de a contribui din punct de vedere financiar la punerea în aplicare a Parteneriatului în domeniul metrologiei și a respectării acestor angajamente. Contribuțiile statelor participante ar trebui să includă o contribuție la costurile administrative aferente punerii în aplicare a Parteneriatului în domeniul metrologiei, în limita unui plafon de 5 % din bugetul acestuia. Ar trebui ca statele participante să se angajeze să își sporească, dacă este necesar, contribuția la Parteneriatul în domeniul metrologiei prin stabilirea unei capacități de finanțare de rezervă, pentru a se asigura că sunt în măsură să își finanțeze entitățile naționale, institutele naționale de metrologie (INM) și institutele desemnate (ID) care participă la activitățile Parteneriatului în domeniul metrologiei. Punerea în aplicare în comun a Parteneriatului în domeniul metrologiei necesită o structură de punere în aplicare. Contribuția financiară a Uniunii ar trebui să fie gestionată în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare și cu normele relevante privind gestiunea indirectă prevăzute în Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului (7).

(12)

Parteneriatul în domeniul metrologiei, care este aliniat la prioritățile politice ale Uniunii, inclusiv Pactul verde european, o economie în serviciul cetățenilor și o Europă pregătită pentru era digitală, ar trebui pus în aplicare pe o perioadă de zece ani (2021-2031). Parteneriatul în domeniul metrologiei ar trebui să includă noi activități în comparație cu EMPIR și, în special, dezvoltarea rețelelor europene de metrologie, care ar trebui să fie create într-un mod deschis și transparent cu scopul de a răspunde provocărilor societale și de mediu presante și nevoilor în materie de metrologie generate de tehnologiile și inovațiile emergente. Capacitatea metrologică furnizată prin intermediul rețelelor respective ar trebui să fie echivalentă și comparabilă cu celelalte sisteme de metrologie de vârf la nivel global, demonstrând excelența de talie mondială. Cererile de propuneri din cadrul Parteneriatului în domeniul metrologiei ar trebui lansate în perioada punerii în aplicare a Programului Orizont Europa și ar trebui să fie deschise, transparente și competitive. Parteneriatul în domeniul metrologiei ar trebui să promoveze circulația talentelor și dezvoltarea competențelor, inclusiv prin oportunități de calificare și de recalificare.

(13)

Activitățile Parteneriatului în domeniul metrologiei ar trebui să se desfășoare în concordanță cu obiectivele și prioritățile în materie de cercetare și inovare ale Programului Orizont Europa și în conformitate cu principiile și condițiile generale prevăzute la articolul 10 din Regulamentul (UE) 2021/695 și în anexa III la respectivul regulament sprijinind, printre altele, preluarea soluțiilor inovative în industria europeană, în special de către IMM-uri și în cele din urmă în societate.

(14)

Este necesar să se stabilească un plafon pentru contribuția financiară a Uniunii la Parteneriatul în domeniul metrologiei pe durata Programului Orizont Europa. În limita plafonului respectiv, contribuția financiară a Uniunii ar trebui să tindă către a egala contribuțiile statelor participante pentru a obține un efect de pârghie important și pentru a asigura o integrare mai puternică a programelor statelor participante.

(15)

Parteneriatul în domeniul metrologiei ar trebui să fie finanțat prin programele Uniunii în temeiul cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027, astfel cum este prevăzut în Regulamentul (UE, Euratom) 2020/2093 al Consiliului (8). În conformitate cu articolul 10 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul (UE) 2021/695, Parteneriatul în domeniul metrologiei ar trebui să aibă o abordare clară bazată pe ciclul de viață. În scopul protejării adecvate a intereselor financiare ale Uniunii, Parteneriatul în domeniul metrologiei ar trebui să fie instituit pentru o perioadă care se încheie la 31 decembrie 2031, astfel încât să își poată exercita responsabilitățile în ceea ce privește execuția granturilor până la finalizarea ultimelor acțiuni indirecte lansate.

(16)

În conformitate cu articolul 3 din Regulamentul (UE) 2021/695, obiectivul general al Programului Orizont Europa este de a obține un impact științific, tehnologic, economic și societal al investițiilor Uniunii în cercetare și inovare, astfel încât să consolideze bazele științifice și tehnologice ale Uniunii și să încurajeze competitivitatea Uniunii în toate statele membre, inclusiv în sectorul său industrial, să realizeze prioritățile strategice ale Uniunii și să contribuie la realizarea obiectivelor și politicilor Uniunii, să abordeze provocările globale, inclusiv ODD ale ONU, respectând principiile Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă și ale Acordului de la Paris, precum și să consolideze Spațiul european de cercetare.

(17)

Statele participante au convenit asupra structurii de punere în aplicare a inițiativelor anterioare, și anume Programul european de cercetare metrologică (EMRP) și EMPIR. În 2007 a fost înființată respectiva structură, EURAMET e.V. (EURAMET), o organizație non-profit constituită în temeiul dreptului german și care reprezintă organizația regională de metrologie pentru Europa. EURAMET are, de asemenea, sarcini și obligații legate de armonizarea metrologică generală la nivel european și mondial. Aderarea la EURAMET este deschisă tuturor INM-urilor din Europa, în calitate de membri, și ID-urilor europene, în calitate de asociați. Apartenența la EURAMET nu este condiționată de existența unor programe naționale de cercetare în domeniul metrologiei. Având în vedere că, în conformitate cu raportul de evaluare intermediară a EMPIR, structura de guvernanță a EURAMET s-a dovedit a fi eficientă și de înaltă calitate pentru punerea în aplicare a EMRP și EMPIR, EURAMET ar trebui să fie folosită și pentru punerea în aplicare a Parteneriatului în domeniul metrologiei. Prin urmare, EURAMET ar trebui să gestioneze contribuția financiară a Uniunii.

(18)

Contribuțiile financiare la Parteneriatul în domeniul metrologiei ar trebui gestionate la nivel central de către EURAMET în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2021/695. Acest lucru nu ar trebui să aducă atingere posibilității ca statele participante să furnizeze contribuții financiare directe INM-urilor desemnate, pe baza unei abordări coordonate prin intermediul comitetului Parteneriatului în domeniul metrologiei.

(19)

Parteneriatul în domeniul metrologiei ar trebui să urmărească promovarea eficace a egalității de șanse pentru toți și, în special, să asigure, în măsura posibilului, echilibrul de gen în organismele relevante ale Parteneriatului în domeniul metrologiei, precum și în comitetele de evaluare și în alte organisme consultative relevante.

(20)

În conformitate cu articolul 49 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2021/695 și cu normele relevante privind grupurile de experți ale Comisiei, Comisia ar trebui să selecteze membrii grupului de coordonare al Parteneriatului în domeniul metrologiei în special ținând seama în mod corespunzător de declarațiile relevante privind orice conflicte de interese.

(21)

Pentru a atinge obiectivele Parteneriatului în domeniul metrologiei, EURAMET ar trebui să acorde sprijin financiar în principal sub formă de granturi pentru participanții la acțiuni selectate la nivelul EURAMET. Aceste acțiuni ar trebui să fie selectate în urma unor cereri de propuneri deschise, transparente și competitive, organizate sub responsabilitatea EURAMET. Parteneriatul în domeniul metrologiei ar trebui să depună toate eforturile pentru a spori vizibilitatea cererilor de propuneri prin publicarea acestora pe portalul programului Orizont Europa în timp util pentru participanți și prin promovarea și mediatizarea amplă a cererilor de propuneri, în vederea atragerii de noi participanți. Lista de clasificare ar trebui să fie obligatorie în ceea ce privește selectarea propunerilor și alocarea fondurilor din contribuția financiară a Uniunii și din contribuții financiare din partea statelor participante pentru proiecte de cercetare și activități conexe. În conformitate cu articolul 28 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/695 și cu programul de lucru Orizont Europa, programul de lucru anual ar trebui să poată include condiții privind implicarea IMM-urilor, egalitatea de gen și diversitatea geografică printre normele pentru tratarea propunerilor ex aequo. În ceea ce privește activitățile finanțate din contribuțiile statelor participante la rețelele europene de metrologie, acțiunile finanțate ar trebui să se afle, de asemenea, sub responsabilitatea EURAMET.

(22)

Participarea la acțiuni indirecte finanțate prin Parteneriatul în domeniul metrologiei face obiectul Regulamentului (UE) 2021/695. Cu toate acestea, având în vedere nevoile operaționale specifice ale Parteneriatului în domeniul metrologiei, în special construirea și gestionarea viitoarelor rețele europene de metrologie și facilitarea participării financiare adecvate a statelor participante, ar trebui să fie posibil să se prevadă ca rolul de coordonator în acțiunile indirecte, de la prezentarea propunerii până la finalul proiectului, să fie limitat la INM-urile și ID-urile statelor participante, acolo unde este strict necesar și ținându-se seama de eventualul aviz al grupului de coordonare.

(23)

Contribuțiile din partea statelor participante ar trebui să fie asigurate prin intermediul finanțării instituționale din partea INM-urilor și ID-urilor acestora. Marea varietate de activități subiacente ar trebui să contribuie la obiectivele Parteneriatului în domeniul metrologiei și ar trebui să fie prevăzută în programele de lucru anuale, cu referiri la costurile și cheltuielile operaționale. Contribuțiile ar trebui să acopere, printre altele, costurile serviciilor care furnizează în mod direct etalonări și alte servicii trasabile în Sistemul internațional de unități. Contribuțiile din partea statelor participante ar trebui să includă, de asemenea, o contribuție financiară la costurile administrative ale Parteneriatului în domeniul metrologiei.

(24)

Pentru a asigura deschiderea, transparența și accesibilitatea Parteneriatului în domeniul metrologiei, cererile de propuneri ar trebui să fie publicate, de asemenea, într-un mod accesibil pentru utilizatori, pe portalul unic dedicat participanților, precum și prin intermediul altor mijloace electronice de diseminare din cadrul Programului Orizont Europa, gestionate de Comisie. Pentru a stabili contacte cu părțile interesate și cu societatea și a atrage nou-veniți dintr-o gamă largă de părți interesate din domeniul cercetării și din industrie, inclusiv IMM-uri, instituții de învățământ superior, organizații de cercetare și organizații ale societății civile, Parteneriatul în domeniul metrologiei ar trebui să desfășoare o gamă largă de activități de comunicare, care să includă diseminarea și exploatarea rezultatelor, activități de promovare și de sensibilizare și promovarea Parteneriatului în domeniul metrologiei dincolo de granițele Uniunii.

(25)

Funcționarea modelului de finanțare în ceea ce privește principiul corelării între fondurile Uniunii și cele care nu sunt ale Uniunii ar trebui reevaluată la momentul evaluării intermediare a Parteneriatului în domeniul metrologiei, pentru a se asigura respectarea principiului corelării contribuțiilor financiare ale statelor participante.

(26)

Interesele financiare ale Uniunii ar trebui să fie protejate prin măsuri proporționale pe tot parcursul ciclului de cheltuieli, inclusiv prin prevenirea, depistarea și investigarea neregulilor, recuperarea fondurilor pierdute, plătite în mod necuvenit sau incorect utilizate și, dacă este cazul, prin sancțiuni administrative și financiare.

(27)

Pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii, Comisia ar trebui să aibă dreptul de a înceta, de a reduce în mod proporțional sau de a suspenda contribuția financiară a Uniunii în cazul în care Parteneriatul în domeniul metrologiei este pus în aplicare în mod necorespunzător, parțial sau cu întârziere sau în cazul în care un stat participant nu contribuie, ori contribuie numai parțial sau cu întârziere la finanțarea Parteneriatului în domeniul metrologiei. Drepturile respective ar trebui să fie prevăzute în acordul de contribuție care urmează să fie încheiat între Uniune și EURAMET.

(28)

În scopul simplificării, ar trebui să se reducă sarcina administrativă a tuturor celor implicați. Ar trebui să se evite auditurile duble, precum și documentele și rapoartele excesive. Atunci când se efectuează audituri, ar trebui să se țină seama de particularitățile programelor naționale, după caz. Auditurile beneficiarilor fondurilor Uniunii acordate în conformitate cu prezenta decizie ar trebui să asigure o reducere a sarcinii administrative, în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

(29)

EURAMET și statele participante ar trebui, la cererea Comisiei, a Parlamentului European, a Consiliului sau a Curții de Conturi, să furnizeze orice informații pe care Comisia trebuie să le includă în evaluarea sa privind Parteneriatul în domeniul metrologiei.

(30)

Comisia ar trebui să efectueze o evaluare intermediară până în 2025, care să analizeze în special calitatea și eficiența Parteneriatului în domeniul metrologiei, progresele înregistrate în direcția obiectivelor stabilite, precum și o evaluare finală până în 2030 și să publice și să disemineze rezultatele și concluziile evaluărilor respective. În conformitate cu articolul 10 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul (UE) 2021/695, Parteneriatul în domeniul metrologiei ar trebui să aibă o abordare clară bazată pe ciclul de viață, să fie limitat în timp și să includă condiții pentru eliminarea treptată a finanțării în cadrul Programului Orizont Europa. În acest scop, evaluările ar trebui să analizeze relevanța și coerența eventualelor reînnoiri.

(31)

Obiectivul prezentei decizii este participarea Uniunii la Parteneriatul în domeniul metrologiei pentru a sprijini obiectivele sale generale. Amploarea și complexitatea cerințelor în materie de metrologie necesită investiții care depășesc bugetele de bază alocate cercetării ale INM-urilor și ID-urilor. Excelența necesară pentru cercetarea și dezvoltarea de soluții metrologice de vârf se întinde dincolo de granițele naționale și, în consecință, nu poate fi obținută la nivel național. Întrucât obiectivul prezentei decizii nu pot fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, dar acesta poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii prin integrarea eforturilor naționale în cadrul unei abordări europene coerente, prin reunirea programelor naționale de cercetare și inovare compartimentate, prin susținerea elaborării unor strategii comune transfrontaliere în materie de cercetare și de finanțare și prin atingerea masei critice de actori și investiții necesare, Uniunea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezenta decizie nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea acestui obiectiv.

(32)

Pentru a asigura continuitatea în acordarea sprijinului în domeniul de politică relevant, prezenta decizie ar trebui să intre în vigoare în regim de urgență,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Participarea la Parteneriatul european în domeniul metrologiei

(1)   Uniunea participă la Parteneriatul european în domeniul metrologiei (denumit în continuare „Parteneriatul în domeniul metrologiei”), un parteneriat european instituționalizat, astfel cum este menționat la articolul 10 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) 2021/695, derulat în comun de Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Ungaria (denumite în continuare „state participante”), în conformitate cu condițiile stabilite în prezenta decizie.

(2)   Orice stat membru care nu este menționat la alineatul (1) din prezentul articol și orice altă terță țară asociată la Programul Orizont Europa poate participa la Parteneriatul în domeniul metrologiei sub rezerva îndeplinirii condiției prevăzute la articolul 4 alineatul (1) litera (c). Astfel de state membre și țări terțe sunt considerate a fi state participante în sensul prezentei decizii.

(3)   Orice țară terță care nu este asociată la Programul Orizont Europa poate participa la Parteneriatul în domeniul metrologiei, cu condiția:

(a)

să încheie un acord internațional de cooperare științifică și tehnologică cu Uniunea, care să stabilească clauzele și condițiile participării sale la Parteneriatul în domeniul metrologiei,

(b)

să obțină aprobarea comitetului Parteneriatului în domeniul metrologiei în conformitate cu articolul 14 alineatul (3) litera (g), și

(c)

să îndeplinească condiția stabilită la articolul 4 alineatul (1) litera (c).

O țară terță care îndeplinește condițiile prevăzute la primul paragraf este considerată a fi stat participant în sensul prezentei decizii.

Articolul 2

Obiectivele Parteneriatului în domeniul metrologiei

(1)   Parteneriatul în domeniul metrologiei contribuie la punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2021/695 și în special a articolului 3 din respectivul regulament.

(2)   Fără a aduce atingere alineatului (1), prin implicarea și angajamentul partenerilor în conceperea și punerea în aplicare a unui program de lucru anual, astfel cum este menționat la articolul 7, Parteneriatul în domeniul metrologiei urmărește următoarele obiective generale:

(a)

dezvoltarea unui sistem metrologic durabil, excelent și coordonat la nivel european, contribuind astfel la eliminarea decalajului de investiții dintre Europa și concurenții săi de la nivel mondial;

(b)

asigurarea preluării pe scară largă a capacităților metrologice de ultimă generație de către inovatori în ecosistemele lor și dincolo de acestea;

(c)

creșterea impactului metrologiei asupra provocărilor societale în ceea ce privește punerea în aplicare a politicilor, standardelor și reglementărilor, printre altele în domeniile digital, economic, industrial și de mediu pentru a le face adecvate scopului.

(3)   În contextul punerii în aplicare a obiectivelor generale prevăzute la alineatul (2), Parteneriatul în domeniul metrologiei urmărește următoarele obiective specifice:

(a)

dezvoltarea, până în 2030, a unor noi capacități de cercetare care sunt construite în cadrul noilor rețele europene de metrologie și care funcționează din punctul de vedere al capacităților de etalonare și măsurare la un nivel cel puțin egal cu cel al institutelor de metrologie de prim rang din afara statelor participante;

(b)

sprijinirea, până în 2030, a vânzării de noi produse și servicii inovatoare prin utilizarea și adoptarea noilor capacități metrologice în cadrul tehnologiilor emergente și generice esențiale;

(c)

contribuirea la crearea și difuzarea de noi cunoștințe, competențe și aptitudini de înaltă calitate în întreaga Uniune în contextul învățării pe tot parcursul vieții și pentru a obține transformarea societală, inclusiv prin consolidarea capacității de inovare;

(d)

contribuirea pe deplin și în mod eficace, până în 2030, la conceperea și punerea în aplicare a unor standarde și reglementări specifice care să stea la baza politicilor publice ce abordează provocările societale, economice și de mediu;

(e)

valorificarea potențialului metrologiei în rândul utilizatorilor finali, inclusiv al IMM-urilor și al părților interesate din industrie, ca instrument care contribuie la realizarea obiectivelor Uniunii în ceea ce privește tranziția digitală și tranziția verde.

Articolul 3

Contribuția financiară a Uniunii la Parteneriatul în domeniul metrologiei

(1)   Contribuția financiară a Uniunii, inclusiv creditele SEE, la Parteneriatul în domeniul metrologiei este de până la 300 de milioane EUR, pentru a egala contribuțiile statelor participante menționate la articolul 1 alineatul (1). Cuantumul contribuției financiare a Uniunii poate fi majorat cu contribuții financiare din partea țărilor terțe asociate la Programul Orizont Europa, în conformitate cu articolul 16 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2021/695, cu condiția ca cuantumul total cu care se majorează contribuția financiară a Uniunii să fie cel puțin egalat de contribuțiile statelor participante menționate la articolul 1 alineatul (2) din prezenta decizie.

(2)   La calculul contribuției financiare a Uniunii nu se iau în considerare contribuțiile statelor participante la costurile administrative aferente punerii în aplicare a Parteneriatului în domeniul metrologiei care depășesc 5 % din totalul contribuțiilor cumulate la Parteneriatul în domeniul metrologiei.

(3)   Contribuția financiară a Uniunii se plătește din credite din bugetul general al Uniunii alocate părților relevante din programul specific de implementare a Programului Orizont Europa, instituit prin Decizia (UE) 2021/764 a Consiliului (9).

(4)   EURAMET e.V. (EURAMET) utilizează contribuția financiară a Uniunii pentru finanțarea activităților menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (a).

(5)   Contribuția financiară a Uniunii nu este utilizată pentru a acoperi costurile administrative ale Parteneriatului în domeniul metrologiei.

(6)   Contribuțiile financiare în temeiul programelor cofinanțate prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură și Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, precum și prin Mecanismul de redresare și reziliență, pot fi considerate drept contribuții ale unui stat membru care este stat participant, cu condiția respectării dispozițiilor relevante din Regulamentul (UE) 2021/1060 al Parlamentului European și al Consiliului (10) și din regulamentele de stabilire a normelor specifice aplicabile fiecăruia dintre fondurile respective.

Articolul 4

Condiții privind contribuția financiară a Uniunii

(1)   Contribuția financiară a Uniunii este condiționată de toate elementele următoare:

(a)

demonstrarea de către statele participante a faptului că Parteneriatul în domeniul metrologiei este înființat în conformitate cu prezenta decizie;

(b)

desemnarea, de către statele participante sau de către INM-urile desemnate de acestea, a EURAMET ca fiind structura responsabilă de punerea în aplicare a Parteneriatului în domeniul metrologiei și de primirea, alocarea și monitorizarea contribuției financiare a Uniunii;

(c)

angajamentul fiecărui stat participant de a contribui la finanțarea Parteneriatului în domeniul metrologiei și de a stabili o capacitate de finanțare de rezervă de 50 % din cuantumul angajamentului;

(d)

demonstrarea de către EURAMET a capacității sale de a pune în aplicare Parteneriatul în domeniul metrologiei, inclusiv de a primi, de a aloca și de a monitoriza contribuția financiară a Uniunii în cadrul gestiunii indirecte a bugetului Uniunii în conformitate cu articolele 62 și 154 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046;

(e)

instituirea unui model de guvernanță pentru Parteneriatul în domeniul metrologiei, în conformitate cu articolele 13-16.

(2)   În cursul punerii în aplicare a Parteneriatului în domeniul metrologiei, contribuția financiară a Uniunii este, de asemenea, condiționată de toate elementele următoare:

(a)

realizarea de către EURAMET a activităților din cadrul Parteneriatului în domeniul metrologiei prevăzute la articolul 6, în concordanță cu obiectivele menționate la articolul 2;

(b)

menținerea unui model de guvernanță eficient, în conformitate cu articolele 13-16;

(c)

respectarea de către EURAMET a cerințelor de raportare prevăzute la articolul 155 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046;

(d)

îndeplinirea de către statele participante a angajamentelor menționate la alineatul (1) litera (c).

Articolul 5

Contribuții din partea statelor participante la Parteneriatul în domeniul metrologiei

(1)   Statele participante menționate la articolul 1 alineatul (1) oferă sau iau măsuri pentru ca organismele lor naționale de finanțare să ofere contribuții, financiare sau în natură, în valoare de cel puțin 363 de milioane EUR în perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2031.

O parte din contribuțiile oferite de statele participante este sub formă de contribuții financiare. Statele participante convin asupra contribuțiilor lor colective, precum și asupra modalității de furnizare a acestora.

(2)   Contribuțiile din partea statelor participante cuprind următoarele:

(a)

contribuții financiare sau în natură la activitățile de punere în aplicare menționate la articolul 6 alineatul (1) și

(b)

contribuții financiare sau în natură pentru acoperirea tuturor costurilor administrative ale EURAMET.

(3)   Contribuțiile financiare sau în natură menționate la alineatul (2) litera (a) din prezentul articol acoperă costurile suportate de statele participante în contextul realizării activităților menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (b), din care se deduce orice contribuție financiară directă sau indirectă a Uniunii la costurile respective.

(4)   Contribuțiile financiare sau în natură menționate la alineatul (2) litera (b) acoperă costurile suportate de statele participante în legătură cu costurile administrative ale EURAMET pentru punerea în aplicare a Parteneriatului în domeniul metrologiei. Costurile administrative respective nu depășesc 5 % din bugetul total al Parteneriatului în domeniul metrologiei.

(5)   În scopul aprecierii valorii contribuțiilor în natură menționate la alineatul (2) literele (a) și (b) din prezentul articol, costurile se stabilesc în conformitate cu o abordare armonizată, cuprinzând criterii și procese, care urmează să fie stabilită de comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei în conformitate cu articolul 14. În măsura în care este posibil, raportarea costurilor respectă procedurile de raportare stabilite în Regulamentul (UE) 2021/695, ținând totodată seama de practicile contabile uzuale ale statelor participante sau ale organismelor naționale de finanțare în cauză, de standardele contabile aplicabile în statul participant în care își au sediul organismele naționale de finanțare în cauză și de standardele contabile internaționale și standardele internaționale de raportare financiară aplicabile. Costurile sunt certificate de un auditor independent desemnat de către statele participante sau de către organismele naționale de finanțare în cauză.

(6)   Contribuțiile din partea statelor participante sunt efectuate după adoptarea programului anual de lucru.

În cazul în care programul anual de lucru este adoptat în cursul anului de referință, contribuțiile menționate la alineatul (2) litera (b) care sunt incluse în programul anual de lucru pot cuprinde contribuțiile efectuate începând cu data de 1 ianuarie a anului respectiv.

Contribuțiile menționate la alineatul (2) litera (b) care sunt efectuate după 1 decembrie 2021 pot fi considerate contribuții din partea statelor participante, cu condiția ca acestea să fie incluse în primul program anual de lucru al Parteneriatului în domeniul metrologiei.

Articolul 6

Activitățile EURAMET

(1)   Parteneriatul în domeniul metrologiei sprijină o gamă largă de activități de cercetare și inovare prin:

(a)

acțiuni indirecte în sensul articolului 2 punctul 43 din Regulamentul (UE) 2021/695 finanțate de EURAMET în conformitate cu articolul 7 din prezenta decizie, în principal sub formă de granturi în urma unor cereri de propuneri transnaționale deschise, transparente și competitive organizate de EURAMET, inclusiv:

(i)

acțiuni științifice și tehnice de sprijin al metrologiei științifice fundamentale care pun bazele pentru toate etapele succesive, inclusiv cercetarea și dezvoltarea aplicată în metrologie și servicii legate de metrologie;

(ii)

cercetarea metrologică pentru a oferi soluții la provocările societale, economice și de mediu, cu accent asupra contribuțiilor pentru tehnologii și inovații durabile în sectoarele energetic, digital și al sănătății, precum și privind mediul și clima, și pentru a dezvolta proiecte în cadrul unor rețele europene specifice de metrologie care să abordeze aceste provocări;

(iii)

cercetare în vederea dezvoltării de noi instrumente de măsurare menite să consolideze utilizarea industrială și comercială a tehnologiilor metrologice în Europa pentru a stimula inovarea în industrie;

(iv)

cercetare și dezvoltare în metrologie prenormativă și co-normativă pentru a sprijini punerea în aplicare a politicilor și reglementările și pentru a accelera intrarea pe piață și preluarea în societate a produselor și serviciilor inovatoare durabile;

(v)

schimbul de bune practici privind cercetarea metrologică desfășurată la nivel național;

(b)

activități finanțate de statele participante, fără contribuția financiară a Uniunii, care constau în activități de consolidare a capacităților în metrologie la niveluri tehnologice diferite, pentru realizarea unui sistem metrologic cât mai larg posibil, echilibrat și integrat în statele participante și oferindu-le acestora posibilitatea de a-și dezvolta capacitățile științifice și tehnice în domeniul metrologiei; printre acestea se numără activități care nu au fost selectate în urma cererilor de propuneri menționate la litera (a) din prezentul articol, astfel cum sunt prezentate în programele anuale de lucru, precum și oricare dintre următoarele:

(i)

activități în cadrul programelor naționale ale statelor participante, cum ar fi proiecte transnaționale care contribuie la prioritățile stabilite în cadrul unei rețele europene de metrologie și al comitetelor tehnice EURAMET;

(ii)

acțiuni de diseminare și exploatare, inclusiv în industrie și de către IMM-uri, a rezultatelor cercetării metrologice pe scară cât mai largă în Europa pentru îmbunătățirea vizibilității pentru public a activităților EURAMET într-un mod accesibil utilizatorilor;

(iii)

activități de sensibilizare și promovare a activităților și campaniilor educaționale și de diseminare și de furnizare a informațiilor adecvate pe site-ul web al EURAMET și publicarea documentației relevante;

(iv)

acțiuni care se adresează în mod special institutelor de metrologie care au capacități științifice limitate sau nu au deloc astfel de capacități, prin sprijinirea acestora în utilizarea altor programe ale Uniunii, naționale sau regionale pentru formare și mobilitate, cooperare transfrontalieră sau investiții în infrastructuri de metrologie;

(v)

organizarea unor activități externe de diseminare și transfer de cunoștințe pentru a promova Parteneriatul în domeniul metrologiei pe scară cât mai largă în Uniune și dincolo de frontierele acesteia, pentru a maximiza impactul acestuia.

(2)   Înainte de identificarea temelor fiecărei cereri de propuneri menționate la alineatul (1) litera (a), EURAMET invită în mod public persoane sau organizații, inclusiv IMM-uri, precum și actori din lanțul valoric metrologic în general să propună posibile teme de cercetare în mod transparent.

Articolul 7

Programul anual de lucru

(1)   Parteneriatul în domeniul metrologiei este pus în aplicare pe baza programelor anuale de lucru, care includ activitățile ce urmează a fi întreprinse în perioada 1 ianuarie-31 decembrie a unui anumit an (denumit în continuare „anul de referință”).

(2)   Comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei menționat la articolul 14 adoptă programele anuale de lucru până la data de 31 martie a anului de referință, după obținerea aprobării din partea Comisiei. La adoptarea programelor anuale de lucru, atât comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei, cât și Comisia acționează fără întârzieri nejustificate. Comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei pune la dispoziția publicului programul anual de lucru.

(3)   Activitățile menționate la articolul 6 alineatul (1) literele (a) și (b) sunt lansate numai în anul de referință și numai după adoptarea programului anual de lucru pentru anul respectiv.

(4)   Activitățile pot fi finanțate în cadrul EURAMET numai în cazul în care acestea sunt prevăzute în programul anual de lucru. Programul anual de lucru face distincție între activitățile menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (a), activitățile menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (b) și cheltuielile administrative ale EURAMET. Programul anual de lucru cuprinde estimări ale cheltuielilor aferente respective, precum și alocarea bugetară pentru activitățile finanțate prin contribuția financiară a Uniunii și pentru activitățile finanțate de către statele participante fără respectiva contribuție. De asemenea, programul anual de lucru include valoarea contribuțiilor în natură ale statelor participante, menționate la articolul 5 alineatul (2) litera (b).

(5)   Orice programe anuale de lucru aferente unui an de referință modificate și programele anuale de lucru pentru anii următori de referință țin seama de rezultatele cererilor de propuneri anterioare. Aceste programe urmăresc să soluționeze problema acoperirii insuficiente a anumitor teme științifice, în special a celor vizate inițial de activitățile prevăzute la articolul 6 alineatul (1) litera (b), care nu au putut fi finanțate în mod adecvat.

(6)   Cererile de propuneri emise în cadrul programelor anuale de lucru relevante se lansează până la 31 decembrie 2027. În cazuri justificate corespunzător, acestea pot fi lansate până la 31 decembrie 2028.

(7)   EURAMET monitorizează realizarea tuturor activităților incluse în programul anual de lucru și raportează anual Comisiei constatările sale, fără a spori sarcina administrativă a beneficiarilor. Raportul anual este pus la dispoziția publicului în timp util pe site-ul web al EURAMET.

(8)   Orice comunicare sau publicație referitoare la activitățile Parteneriatului în domeniul metrologiei și efectuată în colaborare cu Parteneriatul în domeniul metrologiei, indiferent dacă este întreprinsă de EURAMET, de un stat participant sau de organismele sale naționale de finanțare sau de participanții la o activitate, se etichetează sau se coetichetează ca fiind cofinanțate prin Parteneriatul în domeniul metrologiei, în cadrul Programului Orizont Europa.

Articolul 8

Norme de participare și diseminare

(1)   EURAMET este considerată organism de finanțare în sensul articolului 2 punctul 14 din Regulamentul (UE) 2021/695 și acordă sprijin financiar pentru acțiunile indirecte menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (a) din prezenta decizie, în conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din regulamentul respectiv.

(2)   Regulamentul (UE) 2021/695, în special normele privind participarea, libertatea științifică și diseminarea prevăzute în respectivul regulament, se aplică acțiunilor menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (a) din prezenta decizie. În plus, în conformitate cu articolul 17 alineatul (2) din regulamentul respectiv, strict în cazurile în care este necesar și după consultarea grupului de coordonare menționat la articolul 15 din prezenta decizie atunci când comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei solicită o astfel de consultare, programul anual de lucru poate prevedea o limitare a rolului de coordonator în cadrul acțiunilor indirecte, de la prezentarea propunerii până la finalul proiectului, la INM-urile și ID-urile statelor participante, în scopul de a asigura îndeplinirea obiectivelor și a valorilor-țintă ale contribuțiilor aduse de statele participante.

(3)   EURAMET asigură interacțiuni adecvate cu INM-urile și ID-urile în cadrul acțiunilor indirecte menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (a), în conformitate cu desemnarea acestora efectuată de autoritatea națională competentă. De asemenea, EURAMET încurajează și sprijină participarea altor entități, inclusiv IMM-uri, la toate cererile de propuneri.

Articolul 9

Acorduri între Uniune și EURAMET

Sub rezerva asigurării unui nivel echivalent de protecție a intereselor financiare ale Uniunii, EURAMET este însărcinată cu executarea contribuției financiare a Uniunii în conformitate cu articolul 62 alineatul (3) și cu articolul 154 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

Articolul 10

Încetarea, reducerea sau suspendarea contribuției financiare a Uniunii

(1)   În cazul în care Parteneriatul în domeniul metrologiei nu îndeplinește condițiile în care este încredințată contribuția financiară a Uniunii, Comisia poate înceta, reduce în mod proporțional sau suspenda în mod proporțional contribuția respectivă.

(2)   În cazul în care un stat participant nu contribuie la finanțarea Parteneriatului în domeniul metrologiei, contribuie doar parțial sau nu respectă termenele pentru contribuțiile menționate la articolul 5, Comisia poate înceta, reduce în mod proporțional sau suspenda în mod proporțional contribuția financiară a Uniunii. Decizia Comisiei nu aduce atingere rambursării costurilor eligibile deja suportate de statul participant înainte ca decizia de încetare, de reducere în mod proporțional sau de suspendare în mod proporțional a contribuției financiare a Uniunii să fie notificată Parteneriatului în domeniul metrologiei.

Articolul 11

Audituri ex-post

(1)   Auditurile ex post vizând cheltuielile pentru acțiuni indirecte menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (a) din prezenta decizie se efectuează de către EURAMET în conformitate cu articolul 53 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/695.

(2)   Comisia poate efectua pe cont propriu auditurile menționate la alineatul (1) din prezentul articol. În astfel de cazuri, Comisia efectuează astfel de audituri în conformitate cu normele aplicabile, în special cu articolul 53 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/695 și cu articolul 127 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

Articolul 12

Protejarea intereselor financiare ale Uniunii

(1)   Comisia ia măsurile necesare pentru a se asigura că, la punerea în aplicare a acțiunilor finanțate în temeiul prezentei decizii, interesele financiare ale Uniunii sunt protejate prin aplicarea de măsuri preventive împotriva fraudei, a corupției și a altor activități ilegale, prin realizarea de verificări efective și, în cazul identificării unor nereguli, prin recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit și, dacă este cazul, prin impunerea de sancțiuni eficiente, proporționale și disuasive.

(2)   În cadrul punerii în aplicare a Parteneriatului în domeniul metrologiei, statele participante iau măsurile legislative, de reglementare, administrative și de altă natură necesare pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii, în special pentru a asigura recuperarea în întregime a oricăror sume datorate Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

(3)   EURAMET acordă personalului Comisiei și altor persoane autorizate de aceasta, precum și Curții de Conturi, acces la sediile și spațiile sale și la toate informațiile necesare pentru efectuarea auditurilor acestora, inclusiv la informațiile în format electronic.

(4)   Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) poate efectua investigații, inclusiv controale și inspecții la fața locului, în conformitate cu dispozițiile și procedurile prevăzute în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (11) și în Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului (12), cu scopul de a identifica cazurile de fraudă, corupție sau orice altă activitate ilegală care afectează interesele financiare ale Uniunii în legătură cu un acord, o decizie sau un contract finanțat în temeiul prezentei decizii.

(5)   Parchetul European (EPPO) poate efectua investigații în conformitate cu dispozițiile și procedurile prevăzute în Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (13), în scopul de a investiga infracțiunile care afectează interesele financiare ale Uniunii, astfel cum se prevede la articolul 4 din regulamentul respectiv.

(6)   Fără a aduce atingere alineatelor (3), (4) și (5), acordurile, deciziile și contractele rezultând din punerea în aplicare a prezentei decizii conțin dispoziții care împuternicesc în mod expres Comisia, EURAMET, Curtea de Conturi, EPPO și OLAF să efectueze astfel de audituri, controale la fața locului și investigații în conformitate cu competențele care le revin.

Articolul 13

Guvernanța Parteneriatului în domeniul metrologiei

(1)   Printre organismele care guvernează Parteneriatul în domeniul metrologiei se numără cel puțin următoarele:

(a)

un comitet al Parteneriatului în domeniul metrologiei;

(b)

un grup de coordonare;

(c)

secretariatul EURAMET.

(2)   Organismele menționate la alineatul (1) iau măsurile corespunzătoare pentru a obține o componență echilibrată din punctul de vedere al competențelor, experienței, cunoștințelor, diversității geografice și genului.

Articolul 14

Comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei

(1)   Comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei gestionează Parteneriatul în domeniul metrologiei în mod transparent, asigurând faptul că acesta, astfel cum a fost pus în aplicare, își îndeplinește obiectivele.

(2)   Comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei este format din câte un reprezentant și un supleant din fiecare stat participant. Ponderile voturilor se calculează pe baza angajamentelor fiecărui stat participant în funcție de rădăcina pătrată a angajamentului.

(3)   În special, comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei:

(a)

ia decizii cu privire la agenda strategică de cercetare și inovare și le pune la dispoziția publicului;

(b)

ia decizii cu privire la planificarea cererilor de propuneri și la procedura de evaluare astfel cum este prevăzut la articolul 30 din Regulamentul (UE) 2021/695;

(c)

adoptă programul anual de lucru, după obținerea aprobării din partea Comisiei și după consultarea grupului de coordonare menționat la articolul 15, și îl pune la dispoziția publicului;

(d)

ia decizii cu privire la selectarea propunerilor care urmează să fie finanțate conform listelor de clasificare întocmite după evaluările propunerilor depuse în urma cererilor de propuneri menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (a) din prezenta decizie;

(e)

adoptă măsuri pentru a atrage noi participanți;

(f)

monitorizează desfășurarea activităților EURAMET, astfel cum se menționează la articolul 6;

(g)

aprobă participarea la Parteneriatul în domeniul metrologiei a oricărei țări terțe care nu este asociată la Programul Orizont Europa, cu condiția îndeplinirii de către țara terță respectivă a condițiilor menționate la articolul 1 alineatul (3) literele (a) și (c);

(h)

până la 31 decembrie 2021, stabilește o abordare armonizată, cuprinzând criterii și procese, în scopul evaluării contribuțiilor în natură menționate la articolul 5 alineatul (2).

În scopul luării deciziilor în conformitate cu litera (d) din primul paragraf al prezentului alineat, programul anual de lucru poate include norme privind tratarea propunerilor ex aequo în conformitate cu articolul 28 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/695 și cu programul de lucru al Programului Orizont Europa.

(4)   Comisia are statut de observator în cadrul reuniunilor comitetului Parteneriatului în domeniul metrologiei. Cu toate acestea, adoptarea programului anual de lucru de către comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei necesită aprobarea prealabilă a Comisiei. Comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei invită Comisia la reuniunile sale și furnizează Comisiei toate documentele relevante. Comisia poate lua parte la discuții în cadrul comitetului Parteneriatului în domeniul metrologiei. Ordinea de zi, lista de participanți și deciziile reuniunilor comitetului Parteneriatului în domeniul metrologiei sunt puse la dispoziția publicului în timp util pe site-ul web al EURAMET.

(5)   Comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei își alege președintele și președintele adjunct în funcție de ponderile de vot prevăzute la alineatul (2). Președintele comitetului Parteneriatului în domeniul metrologiei reprezintă EURAMET în chestiuni legate de Parteneriatul în domeniul metrologiei.

Articolul 15

Grupul de coordonare

(1)   Comisia instituie un grup de coordonare. Comisia urmărește o reprezentare echilibrată din punct de vedere geografic și al genului între membrii acestuia, precum și un echilibru în ceea ce privește competența și experiența necesare. Grupul de coordonare este un organism consultativ al Parteneriatului în domeniul metrologiei și oferă consiliere Parteneriatului în domeniul metrologiei cu privire la prioritățile emergente pentru cercetarea metrologică la nivel european și cu privire la modalitățile de a spori impactul cercetării desfășurate de acesta asupra industriei, economiei și societății europene. În special, grupul:

(a)

identifică tehnologiile, inovațiile și piețele emergente și aplicațiile industriale pentru care cercetarea și inovarea în domeniul metrologiei ar putea avea caracter relevant în viitor;

(b)

identifică domeniile de cercetare care contribuie la buna funcționare a pieței interne și la obiectivul Uniunii de a atinge neutralitatea climatică până cel târziu în 2050, inclusiv la reglementările și standardele relevante;

(c)

consiliază Parteneriatul în domeniul metrologiei cu privire la prioritățile viitoarelor sale programe de lucru.

(2)   Grupul de coordonare este format din 15 membri:

(a)

patru reprezentanți ai organismelor de standardizare și ai autorităților de reglementare europene desemnate de EURAMET;

(b)

patru reprezentanți ai diverselor parteneriate europene instituite în temeiul Regulamentului (UE) 2021/695, pe care Comisia îi desemnează într-un mod deschis și transparent, asigurând diversitatea în ceea ce privește experiența și profilul acestora;

(c)

patru reprezentanți ai comunității științifice europene, numiți de Comisie în urma unui proces deschis și transparent, bazat pe o cerere de exprimare a interesului, urmărind o reprezentare echilibrată din punct de vedere geografic și al genului, acoperind competențele și experiența necesare în domeniile tehnice relevante și vizând formularea unor recomandări independente, bazate pe date științifice;

(d)

președintele EURAMET;

(e)

un reprezentant desemnat de Comisie; și

(f)

un reprezentant dintr-un minister național care nu este membru al personalului unui institut național de metrologie reprezentat la nivelul EURAMET și care este numit de comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei.

(3)   Grupul de coordonare oferă consultanță independentă cu privire la prioritățile științifice și la alte aspecte relevante care urmează să fie abordate în programul anual de lucru al Parteneriatului în domeniul metrologiei și cu privire la aspecte specifice, conform solicitării comitetului Parteneriatului în domeniul metrologiei, și monitorizează realizările științifice din sectoarele adiacente.

(4)   Cel puțin 50 % dintre membrii menționați la alineatul (2) literele (a) și (b) din prezentul articol sunt schimbați prin rotație cel târziu după evaluarea intermediară menționată la articolul 18 alineatul (1).

(5)   Grupul de coordonare este prezidat în comun de reprezentanții menționați la alineatul (2) litera (e).

(6)   Toate recomandările formulate de grupul de coordonare sunt puse la dispoziția publicului.

Articolul 16

Secretariatul EURAMET

(1)   Secretariatul EURAMET, care furnizează sprijin administrativ general pentru EURAMET, ține o contabilitate și conturi bancare separate pentru Parteneriatul în domeniul metrologiei.

(2)   O unitate de sprijin a gestiunii este înființată ca o parte a secretariatului EURAMET și răspunde de punerea în aplicare și de gestionarea curentă a Parteneriatului în domeniul metrologiei.

(3)   Secretariatul oferă sprijin statelor participante în ceea ce privește aplicarea criteriilor și a proceselor din cadrul abordării armonizate menționate la articolul 5 alineatul (5).

Articolul 17

Comunicarea informațiilor

(1)   La cererea Comisiei, EURAMET transmite acesteia toate informațiile necesare pentru pregătirea evaluărilor menționate la articolul 18.

(2)   Statele participante transmit Comisiei, prin intermediul EURAMET, orice informații solicitate de Parlamentul European, Consiliu sau Curtea de Conturi cu privire la gestiunea financiară a Parteneriatului în domeniul metrologiei.

(3)   Comisia include informațiile menționate la alineatul (2) din prezentul articol în evaluările menționate la articolul 18.

Articolul 18

Evaluări

(1)   Comisia efectuează o evaluare intermediară și o evaluare finală a Parteneriatului în domeniul metrologiei în cadrul evaluărilor Programului Orizont Europa, în conformitate cu articolul 52 din Regulamentul (UE) 2021/695, cu ajutorul unor experți externi independenți selectați pe baza unui proces deschis și transparent.

(2)   Evaluările intermediare și finale examinează modul în care Parteneriatul în domeniul metrologiei își îndeplinește misiunea și obiectivele, acoperă toate activitățile acestuia și evaluează valoarea adăugată europeană, eficacitatea, eficiența, inclusiv deschiderea și transparența sa, relevanța activităților desfășurate, inclusiv în industrie și de către IMM-uri și coerența și complementaritatea acestora cu politicile regionale, naționale și ale Uniunii relevante, inclusiv sinergiile cu alte părți ale Programului Orizont Europa, cum ar fi alte parteneriate, misiuni, clustere, programe tematice sau specifice. Evaluările iau în considerare punctele de vedere ale părților interesate, atât la nivel european, cât și la nivel național și, dacă este cazul, includ și o evaluare a impactului științific, societal, economic, de mediu și tehnologic pe termen lung al inițiativelor anterioare, precum și o evaluare a participării partenerilor externi. Acestea includ, după caz, o evaluare a celui mai eficace mod de intervenție la nivel de politici pentru eventualele acțiuni viitoare, precum și relevanța și coerența oricărei posibile reînnoiri a Parteneriatului în domeniul metrologiei, având în vedere prioritățile generale la nivel de politici și peisajul susținerii cercetării și inovării, inclusiv poziționarea în raport cu alte inițiative sprijinite prin Programul Orizont Europa. Atunci când efectuează aceste evaluări, Comisia ține pe deplin seama de impactul de natură administrativă asupra Parteneriatului în domeniul metrologiei și depune toate eforturile pentru a reduce sarcina administrativă și pentru a se asigura că procesul de evaluare este simplu și pe deplin transparent.

(3)   Comisia publică și diseminează rezultatele și concluziile evaluărilor realizate în temeiul prezentului articol.

Articolul 19

Accesul la rezultate și la informații privind propunerile

(1)   EURAMET furnizează Comisiei acces la toate informațiile legate de acțiunile indirecte pe care le finanțează. Printre aceste informații se numără rezultatele beneficiarilor care participă la acțiunile indirecte ale Parteneriatului în domeniul metrologiei sau orice alte informații considerate necesare pentru elaborarea, punerea în aplicare, monitorizarea și evaluarea politicilor sau programelor Uniunii. Aceste drepturi de acces sunt limitate la utilizări necomerciale și neconcurențiale și respectă normele aplicabile în materie de confidențialitate.

(2)   EURAMET introduce informații privind propunerile finanțate din Parteneriatul în domeniul metrologiei în baza de date electronică instituită în temeiul articolului 50 din Regulamentul (UE) 2021/695.

(3)   În scopul elaborării, punerii în aplicare, monitorizării și evaluării politicilor sau programelor Uniunii, EURAMET furnizează Comisiei informațiile cuprinse în propunerile prezentate.

Articolul 20

Confidențialitate

Fără a aduce atingere articolului 17, EURAMET asigură protecția informațiilor confidențiale a căror divulgare în afara instituțiilor, organismelor, oficiilor sau agențiilor Uniunii ar putea dăuna intereselor membrilor EURAMET sau ale participanților la activitățile Parteneriatului în domeniul metrologiei. Astfel de informații confidențiale includ, însă nu se limitează la informații cu caracter personal, informații comerciale și informații sensibile neclasificate și clasificate.

Articolul 21

Conflictele de interese

(1)   EURAMET, organismele și personalul său, precum și organismele Parteneriatului în domeniul metrologiei iau măsurile adecvate pentru a preveni orice conflict de interese în contextul realizării activităților lor și se asigură că o persoană care se confruntă cu un astfel de conflict de interese nu ia decizii, nu oferă consultanță și nu oferă asistență în ce privește chestiunea în cauză care face obiectul conflictului de interese.

(2)   EURAMET adoptă norme pentru prevenirea, evitarea și gestionarea conflictelor de interese în ceea ce privește personalul EURAMET, membrii și alte persoane care își desfășoară activitatea în cadrul comitetului Parteneriatului în domeniul metrologiei și al celorlalte organisme sau grupuri ale EURAMET și ale Parteneriatului în domeniul metrologiei, în conformitate cu articolul 61 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

(3)   EURAMET instituie un cod de conduită pentru membrii comitetului Parteneriatului în domeniul metrologiei, urmând să aibă în vedere publicarea declarațiilor privind activitățile profesionale, interesele financiare și conflictele de interese, în conformitate cu normele privind protecția datelor.

Articolul 22

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 23

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Strasbourg, 24 noiembrie 2021.

Pentru Parlamentul European

Președintele

D. M. SASSOLI

Pentru Consiliu

Președintele

A. LOGAR


(1)  JO C 341, 24.8.2021, p. 34.

(2)  Poziția Parlamentului European din 11 noiembrie 2021 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 18 noiembrie 2021.

(3)  Regulamentul (UE) 2021/695 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 aprilie 2021 de instituire a programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont Europa, de stabilire a normelor sale de participare și de diseminare și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1290/2013 și (UE) nr. 1291/2013 (JO L 170, 12.5.2021, p. 1).

(4)  JO L 282, 19.10.2016, p. 4.

(5)  Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – Orizont 2020 și de abrogare a Deciziei nr. 1982/2006/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 104).

(6)  Decizia nr. 555/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind participarea Uniunii la un program european pentru inovare și cercetare în domeniul metrologiei (EMPIR) derulat în comun de mai multe state membre (JO L 169, 7.6.2014, p. 27).

(7)  Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).

(8)  Regulamentul (UE, Euratom) 2020/2093 al Consiliului din 17 decembrie 2020 de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027 (JO L 433 I, 22.12.2020, p. 11).

(9)  Decizia (UE) 2021/764 a Consiliului din 10 mai 2021 de instituire a programului specific de implementare a Programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont Europa și de abrogare a Deciziei 2013/743/UE (JO L 167 I, 12.5.2021, p. 1).

(10)  Regulamentul (UE) 2021/1060 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 iunie 2021 de stabilire a dispozițiilor comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune, Fondul pentru o tranziție justă și Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură și de stabilire a normelor financiare aplicabile acestor fonduri, precum și Fondului pentru azil, migrație și integrare, Fondului pentru securitate internă și Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor și politica de vize (JO L 231, 30.6.2021, p. 159).

(11)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului (JO L 248, 18.9.2013, p. 1).

(12)  Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri (JO L 292, 15.11.1996, p. 2).

(13)  Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO) (JO L 283, 31.10.2017, p. 1).


Top