EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0357

2008/357/CE: Decizia Comisiei din 23 aprilie 2008 privind cerințele specifice referitoare la siguranța copiilor care trebuie îndeplinite de standardele europene relative la brichete în temeiul Directivei 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului (Text cu relevanță pentru SEE)

JO L 120, 7.5.2008, p. 11–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/357/oj

7.5.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 120/11


DECIZIA COMISIEI

din 23 aprilie 2008

privind cerințele specifice referitoare la siguranța copiilor care trebuie îndeplinite de standardele europene relative la brichete în temeiul Directivei 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2008/357/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 decembrie 2001 privind siguranța generală a produselor (1), în special articolul 4 alineatul (1) litera (a),

întrucât:

(1)

Directiva 2001/95/CE prevede obligația producătorilor de a introduce pe piață numai produse care prezintă siguranță.

(2)

În temeiul Directivei 2001/95/CE, un produs este considerat sigur, în ceea ce privește riscurile și categoriile de riscuri reglementate de standardele naționale relevante, atunci când este în conformitate cu standardele naționale neobligatorii de transpunere a standardelor europene.

(3)

Directiva 2001/95/CE prevede ca standardele europene să fie stabilite de organismele europene de standardizare. Aceste standarde ar trebui să garanteze că produsele îndeplinesc cerința generală de siguranță prevăzută de directivă.

(4)

Brichetele sunt în mod inerent produse periculoase, deoarece produc flacără sau căldură și conțin lichid sau gaz inflamabil, deseori comprimate. Riscurile cele mai probabile, asociate cu utilizarea incorectă a brichetelor, sunt riscurile de incendii, de arsuri și de explozii provocate în prezența unei surse de căldură.

(5)

Brichetele nu sunt produse destinate copiilor. Cu toate acestea, utilizarea incorectă a brichetelor de către copii de vârstă mică este frecventă; acest aspect trebuie luat în considerare atunci când se evaluează siguranța unor astfel de produse. Această constatare este în special pertinentă în cazul brichetelor de unică folosință, vândute în cantitate mare, deseori în loturi de mai multe unități, utilizate de consumatori ca produse cu valoare redusă care se aruncă, precum și în cazul brichetelor în special atrăgătoare pentru copii de vârstă mică, datorită formei sau unor caracteristici ludice considerate a fi atrăgătoare pentru copii.

(6)

Utilizarea incorectă a brichetelor de către copiii de vârstă mică poate duce la incendii care pot cauza daune individuale și economice considerabile, inclusiv decese. Prin urmare, brichetele prezintă un risc major în cazul utilizării incorecte a acestora de către copii.

(7)

În 1998, Comisia a conferit Comitetului European pentru Standardizare (CEN) mandatul de standardizare nr. M/266 privind siguranța consumatorilor și a copiilor referitor la brichete, care a dus la crearea standardului european EN 13869:2002: Brichete – Caracteristicile de siguranță ale brichetelor în cazul utilizării de către copii – Cerințe de siguranță și metode de testare.

(8)

Având în vedere că sănătatea și siguranța consumatorilor sunt puse în pericol, în special prin posibilitatea și probabilitatea ca copii de vârstă mică să permită funcționarea și să utilizeze incorect brichetele și având în vedere că acest risc poate fi eliminat în mod efectiv numai prin adoptarea unor măsuri adecvate, aplicabile la nivel comunitar, Comisia a adoptat la 11 mai 2006, în temeiul dispozițiilor articolului 13 din Directiva 2001/95/CE, Decizia 2006/502/CE (2) de obligare a statelor membre să adopte măsuri prin care să se asigure că nu pot fi introduse pe piață decât brichete cu caracteristici de siguranță pentru copii și să interzică introducerea pe piață a brichetelor fantezie.

(9)

Având în vedere că deciziile adoptate în temeiul articolului 13 din Directiva 2001/95/CE constau în măsuri temporare, cu o perioadă de valabilitate de cel mult un an, care pot fi extinse fiecare cu o perioadă de cel mult un an, Comisia a adoptat la 12 aprilie 2007 Decizia 2007/231/CE (3) de prelungire cu un an a perioadei de valabilitate a Deciziei 2006/502/CE.

(10)

Cu toate că referințele EN 13869 nu au fost publicate in Jurnalul Oficial în conformitate cu dispozițiile Directivei 2001/95/CE, Decizia 2006/502/CE a Comisiei oferă prezumția de conformitate brichetelor care sunt conforme standardelor naționale care transpun EN 13869.

(11)

Având în vedere necesitatea utilizării unor soluții tehnice adecvate pentru evaluarea cerințelor referitoare la siguranța copiilor relative la brichete, statele membre și Comisia, în colaborare cu organismele europene de standardizare și ca urmare a consultării părților interesate, au decis că este necesară revizuirea standardului EN 13869.

(12)

Principala problemă identificată pe care o prezintă standardul actual, constă în faptul că acesta face apel la testarea pe un grup de copii pentru a se verifica dacă o brichetă prezintă în mod efectiv caracteristici de siguranță pentru copii. Testarea pe un grup de copii s-a dovedit a fi o metodă fiabilă; cu toate acestea, este oportun ca alte metode de determinare a caracteristicilor de siguranță pentru copii să fie, de asemenea, prevăzute, cu condiția ca orice alte astfel de alternative să fie cel puțin la fel de eficiente și fiabile. În plus, definiția actuală a brichetelor în special atrăgătoare pentru copii (numite „brichete fantezie”) permite interpretări diferite, ceea ce poate determina o punere în aplicare neuniformă a interdicției unor astfel de brichete. În final, este necesară examinarea altor aspecte, pentru a se permite standardului să-și îndeplinească rolul în mod complet, prin furnizarea unor soluții tehnice adecvate.

(13)

Cerințele specifice referitoare la siguranța copiilor relative la brichete ar trebui stabilite în temeiul dispozițiilor articolului 4 din Directiva 2001/95/CE, în scopul solicitării organismelor de standardizare să revizuiască EN 13869, în conformitate cu procedura prevăzută de Directiva 98/34/CE (4) privind furnizarea de informații în domeniul standardelor și reglementărilor tehnice, precum și în scopul autorizării publicării standardului revizuit în Jurnalul Oficial.

(14)

Odată cu publicarea referinței standardului revizuit în Jurnalul Oficial, brichetele produse în conformitate cu standardul în cauză sunt considerate a fi conforme cu cerința generală de siguranță prevăzută de Directiva 2001/95/CE privind siguranța generală a produselor, în ceea ce privește cerințele specifice referitoare la siguranța copiilor reglementate de standardul respectiv.

(15)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit în conformitate cu Directiva 2001/95/CE,

DECIDE:

Articolul 1

Obiectiv

Scopul prezentei decizii este de a stabili cerințele pe baza cărora Comisia poate solicita organismelor de standardizare competente să modifice standardul relativ la brichete.

În sensul prezentei decizii:

 

„brichetă” reprezintă un dispozitiv acționat manual în scopul producerii unei flăcări prin utilizarea de combustibil, folosit în mod normal pentru aprinderea în mod deliberat, în special a țigărilor, trabucurilor și pipelor și care poate fi utilizat în mod previzibil pentru a aprinde materiale precum hârtie, fitiluri, lumânări și felinare, care dispun de un rezervor cu combustibil, reîncărcabil sau nu;

 

„bricheta cu caracteristici de siguranță pentru copii” reprezintă o brichetă proiectată și fabricată astfel încât, în condiții de utilizare normale sau care pot fi prevăzute în mod rezonabil, să nu poată fi aprinsă de către copiii de vârstă mai mică de 51 de luni, datorită, de exemplu, forței necesare pentru a o face să funcționeze, datorită proiectării acesteia, a sistemului de protecție a dispozitivului de aprindere, a complexității sau a succesiunii de operații necesare pentru aprindere;

 

„bricheta atrăgătoare pentru copii” reprezintă o brichetă care prezintă asemănări cu orice alt obiect general recunoscut ca fiind atrăgător pentru copiii de vârstă mai mică de 51 de luni sau destinat să fie utilizat de către aceștia.

Articolul 2

Cerințe

(1)   În sensul articolului 4 din Directiva 2001/95/CE, cerințele referitoare la siguranța copiilor relative la brichete sunt următoarele:

(a)

Brichetele prezintă caracteristici de siguranță pentru copii, pentru a reduce posibilitatea și probabilitatea ca copiii de vârstă mai mică de 51 de luni să le aprindă;

(b)

Brichetele nu sunt atrăgătoare pentru copiii de vârstă mai mică de 51 de luni.

(2)   Alineatul (1) litera (a) nu se aplică brichetelor destinate să fie reîncărcabile, pentru care producătorii furnizează, la cerere, autorităților competente documentele necesare, care să stabilească că brichetele sunt proiectate, produse și introduse pe piață astfel încât să garanteze o siguranță previzibilă și constantă la utilizare, pe parcursul unei durate de cel puțin cinci ani, cu eventuale reparații, și care îndeplinesc în special toate cerințele următoare:

(a)

o garanție în scris din partea producătorului de cel puțin doi ani pentru fiecare brichetă, în conformitate cu Directiva 1999/44/CE a Parlamentului European și a Consiliului (5);

(b)

posibilitatea practică de a fi reparate și reîncărcate în siguranță pe întreaga durată a ciclului de viață, inclusiv, în special, un mecanism de aprindere care poate fi reparat;

(c)

părți care nu sunt consumabile, dar care sunt susceptibile să se uzeze sau să nu mai funcționeze după un uz continuu, la încetarea perioadei de garanție, sunt disponibile în vederea înlocuirii sau reparării acestora de către un centru de servicii postvânzare, agreat sau specializat, stabilit în Uniunea Europeană.

Adoptată la Bruxelles, 23 aprilie 2008.

Pentru Comisie

Meglena KUNEVA

Membru al Comisiei


(1)  JO L 11, 15.1.2002, p. 4.

(2)  JO L 198, 20.7.2006, p.41.

(3)  JO L 99, 14.4.2007, p.16.

(4)  JO L 204, 21.7.1998, p. 37.

(5)  JO L 171, 7.7.1999, p. 12.


Top