EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006R0768

Regulamentul (CE) nr. 768/2006 al Comisiei din 19 mai 2006 de punere în aplicare a Directivei 2004/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului cu privire la colectarea și la schimbul de informații referitoare la siguranța aeronavelor care folosesc aeroporturile comunitare și la gestionarea sistemului informaționalText cu relevanță pentru SEE.

JO L 134, 20.5.2006, p. 16–18 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
JO L 338M, 17.12.2008, p. 364–368 (MT)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO, HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 13/06/2023; abrogat prin 32023R1020

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/768/oj

07/Volumul 15

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

223


32006R0768


L 134/16

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 768/2006 AL COMISIEI

din 19 mai 2006

de punere în aplicare a Directivei 2004/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului cu privire la colectarea și la schimbul de informații referitoare la siguranța aeronavelor care folosesc aeroporturile comunitare și la gestionarea sistemului informațional

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 2004/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind siguranța aeronavelor țărilor terțe care folosesc aeroporturile comunitare (1), în special articolul 8 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Directiva 2004/36/CE introduce o abordare armonizată cu privire la aplicarea eficientă a standardelor internaționale de siguranță în Comunitate prin armonizarea normelor și procedurilor de inspecție la sol a aeronavelor din țările terțe care aterizează pe aeroporturi situate în statele membre. Directiva solicită statelor membre să efectueze inspecții la sol ale aeronavelor din țări terțe care sunt suspectate că nu sunt conforme cu standardele de siguranță internaționale și care aterizează pe oricare din aeroporturile sale deschise traficului aerian internațional urmând o procedură armonizată și să participe la colectarea și schimbul de informații privind inspecțiile la sol efectuate.

(2)

Obligațiile comunitare ale statelor membre care decurg din Directiva 2004/36/CE pot fi îndeplinite în mare măsură prin participarea lor la Programul de evaluare a siguranței zborului la aeronavele străine (SAFA), inițiat în 1996 de Conferința Europeană a Aviației Civile (ECAC), a cărei administrare a fost delegată Autorităților Aeronautice Reunite (JAA). În special, JAA administrează baza de date SAFA, facilitează formarea armonizată a inspectorilor și a personalului care participă la program și asigură elaborarea procedurilor și propunerilor de îmbunătățire a programului și a instrumentelor sale, precum și a raportării informațiilor colectate.

(3)

Este necesar să fie îmbunătățit sistemul de colectare și schimb de informații prevăzut de Directiva 2004/36/CE, prin desemnarea unui organism specializat unic, responsabil cu administrarea sistemului SAFA în Comunitate.

(4)

Regulamentul (CE) nr. 1592/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (2) stabilește o Agenție Europeană pentru Siguranța Aeriană ca organism specializat unic responsabil cu asistarea Comisiei și cu luarea măsurilor necesare în limitele competențelor care i-au fost conferite prin respectivul regulament sau un alt act din legislația comunitară.

(5)

În contextul procesului actual de tranziție de la sistemul JAA la Agenția Europeană pentru Siguranța Aeriană, este necesar să se încredințeze agenției sarcinile legate de programul SAFA efectuate până în prezent de JAA. Acest transfer ar trebui să contribuie la întărirea programului și la asigurarea continuității acestuia.

(6)

Continuarea programului SAFA și un schimb eficient de informații referitoare la siguranța aeronavelor care folosesc aeroporturile comunitare necesită ca sistemul comunitar SAFA să beneficieze de un volum cât mai mare posibil de informații, inclusiv rapoartele de inspecție la sol care nu sunt cerute de Directiva 2004/36/CE, dar care au fost efectuate în conformitate cu procedurile stabilite în temeiul anexei II la Directiva 2004/36/CE.

(7)

Este necesar ca sistemul comunitar SAFA să asigure menținerea valorii adăugate ce rezultă din cooperarea operațională și tehnică cu organizațiile internaționale.

(8)

De asemenea, sistemul comunitar SFA ar trebui completat cu activități corespunzătoare, care să aibă drept scop asigurarea standardelor comune pentru efectuarea inspecțiilor la sol, cum ar fi continuarea elaborării manualului privind inspecțiile la sol, precum și activitățile de formare realizate de JAA.

(9)

Este recunoscut faptul că ar trebui continuată implicarea țărilor terțe pentru a se facilita îmbunătățirea siguranței aviației civile în Europa. Prin urmare, participarea țărilor terțe la sistemul comunitar SAFA, în conformitate cu acordurile relevante, ar trebui să fie încurajată și promovată, pentru a se asigura o tranziție fără întrerupere a continuității.

(10)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt în conformitate cu avizul comitetului înființat prin articolul 12 din Regulamentul (CEE) nr. 3922/1991 al Consiliului (3),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

În sensul prezentului regulament, „sistemul comunitar SAFA” înseamnă sistemul înființat prin Directiva 2004/36/CE și prezentul regulament pentru colectarea, schimbul și analiza informațiilor privind siguranța navigației aeriene a aeronavelor și a transportatorilor aerieni.

Articolul 2

(1)   Agenția Europeană pentru Siguranța Aeriană gestionează și exploatează instrumentele și procedurile necesare pentru colectarea și schimbul de:

1.

informații stabilite la articolele 3, 4 și 5 din Directiva 2004/36/CE;

2.

informații furnizate de țări terțe sau de organizații internaționale cu care Comunitatea a încheiat acorduri corespunzătoare sau de organizații cu care AESA a încheiat acorduri corespunzătoare în conformitate cu articolul 18 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002.

(2)   Gestionarea presupune următoarele sarcini:

1.

colectarea de la statele membre a datelor relevante pentru informațiile în materie de siguranță privind aeronavele care folosesc aeroporturile comunitare;

2.

dezvoltarea, întreținerea și asigurarea actualizării continue a unei baze de date centralizate conținând:

(a)

toate informațiile pe care statele membre sunt obligate să le colecteze și să le pună la dispoziție în temeiul articolelor 3, 4 și 5 din Directiva 2004/36/CE;

(b)

orice alte informații relevante privind siguranța navigației aeriene a aeronavelor și a transportatorilor aerieni;

3.

asigurarea modificărilor și îmbunătățirilor necesare ale aplicației pentru baza de date;

4.

analiza informațiilor din baza de date centralizată și a altor informații relevante privind siguranța aeronavelor și a transportatorilor aerieni și, pe această bază:

(a)

să ofere consiliere Comisiei și autorităților competente ale statelor membre cu privire la acțiunile imediate sau a politicii de monitorizare;

(b)

să raporteze Comisiei și autorităților competente din statele membre eventuale probleme privind siguranța;

(c)

să propună Comisiei și autorităților competente din statele membre acțiuni coordonate, atunci când acestea sunt necesare din motive de siguranță, și să asigure coordonarea la nivel tehnic a unor astfel de acțiuni;

5.

asigurarea legăturii cu alte instituții și organisme europene, organisme internaționale și autorități aeronautice naționale cu privire la schimbul de informații;

6.

consilierea Comisiei cu privire la dezvoltarea și strategia viitoare a sistemului comunitar SAFA.

Articolul 3

(1)   Statele membre introduc în baza de date centralizată, fără întârziere:

1.

rapoartele de inspecție la sol prevăzute la articolul 4 alineatul (4) din Directiva 2004/36/CE;

2.

rapoartele de inspecție la sol care nu sunt cerute de Directiva 2004/36/CE, dar au fost efectuate în conformitate cu procedura stabilită în anexa II la Directiva 2004/36/CE.

(2)   Statele membre comunică Agenției Europene pentru Siguranța Aeriană orice informație utilă pentru aplicarea Directivei 2004/36/CE și pentru îndeplinirea de către Agenția Europeană pentru Siguranța Aeriană a sarcinilor care i-au fost atribuite prin prezentul regulament, inclusiv informațiile prevăzute la articolul 3 din Directiva 2004/36/CE.

Articolul 4

1.

prezintă Comisiei o propunere referitoare la un manual de proceduri de inspecție la sol și, dacă este necesar, propuneri privind aprofundarea ulterioară și actualizarea manualului și a anexelor la Directiva 2004/36/CE;

2.

elaborează programe de formare și încurajează organizarea și punerea în aplicare a cursurilor și a atelierelor de formare pentru inspectori, în vederea îmbunătățirii înțelegerii sistemului comunitar SAFA astfel încât să fie atins un standard comun în domeniul efectuării inspecțiilor la sol;

3.

facilitează și coordonează un program de schimb de inspectori pentru a permite inspectorilor să obțină experiență practică și să contribuie la armonizarea procedurilor.

Articolul 5

(1)   Agenția Europeană pentru Siguranța Aeriană elaborează anual și transmite Comisiei:

1.

Un raport privind sistemul comunitar SFA, conținând cel puțin următoarele informații:

(a)

stadiul de evoluție a sistemului, inclusiv rezultatele obținute cu privire la colectarea și schimbul de informații, baza de date, manualul privind inspecțiile la sol și acțiunile de formare;

(b)

situația inspecțiilor efectuate pe parcursul anului;

(c)

analiza rezultatelor inspecțiilor, cu indicarea categoriei constatărilor;

(d)

acțiunile întreprinse pe parcursul anului și

(e)

anexele conținând listele de inspecții clasificate în funcție de starea de exploatare, tipul aeronavei, transportatorul aerian și procentajul constatărilor în raport cu numărul de inspecții.

2.

O propunere de raport informativ consolidat, accesibil publicului, conținând o analiză a tuturor informațiilor primite în conformitate cu articolul 5 din Directiva 2004/36/CE.

(2)   În conformitate cu procedura prevăzută la articolul 10 alineatul (5) din Directiva 2004/36/CE, Comisia consultă Comitetul pentru siguranța navigației aeriene cu privire la raportul referitor la sistemul comunitar SAFA prevăzut la primul paragraf.

Articolul 6

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolele 1 – 5 se aplică de la 1 ianuarie 2007.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 19 mai 2006.

Pentru Comisie

Jacques BARROT

Vicepreședintele


(1)  JO L 143, 30.4.2004, p. 76.

(2)  JO L 240, 7.9.2002, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1643/2003 (JO L 245, 29.9.2003, p. 7).

(3)  JO L 373, 31.12.1991, p. 4. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1592/2002 (JO L 240, 7.9.2002, p. 1).


Top