Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32002R1020

Regulamentul (CE) nr. 1020/2002 al Comisiei din 13 iunie 2002 de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2958/93 privind normele de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2019/93 al Consiliului referitor la regimul specific pentru aprovizionarea cu anumite produse agricole

JO L 155, 14.6.2002, p. 32–34 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2006; abrogare implicită prin 32006R1914

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/1020/oj

03/Volumul 42

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

75


32002R1020


L 155/32

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 1020/2002 AL COMISIEI

din 13 iunie 2002

de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2958/93 privind normele de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2019/93 al Consiliului referitor la regimul specific pentru aprovizionarea cu anumite produse agricole

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene,

având în vedere Regulamentul (CEE) nr. 2019/93 al Consiliului din 19 iulie 1993 privind măsurile specifice referitoare la anumite produse agricole pentru insulele mici din Marea Egee (1), astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 442/2002 (2), în special articolul 3a,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CEE) 2019/93 a fost substanțial modificat prin Regulamentul (CE) nr. 442/2002. De aceea este necesar să se adapteze normele de aplicare a acestui regulament stabilite prin Regulamentul (CEE) nr. 2958/93 al Comisiei (3), astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1802/95 (4).

(2)

Valoarea ajutoarelor acordate pentru aprovizionarea insulelor din grupele A și B trebuie adaptată la noul sistem monetar. Trebuie majorat ajutorul pentru loturile destinate insulelor din grupa A pentru a le face mai atrăgătoare pentru operatori. De asemenea, trebuie să se acorde un ajutor suplimentar pentru a acoperi costurile de reîncărcare și de transport din insulele de tranzit sau costurile de încărcare către insulele de destinație finală din grupele A și B, de îndată ce expedierea directă de pe continent este imposibilă sau fără regularitate.

(3)

Supravegherea operațiunilor care fac parte din regimul specific de aprovizionare necesită interdicția cedării drepturilor și obligațiilor titularului de certificat. Trebuie prelungit termenul de prezentare a dovezii de utilizare a certificatului de ajutor pentru a permite operatorilor să se achite de obligațiile lor.

(4)

Unul dintre obiectivele acestui regim specific de aprovizionare din punct de vedere al gestionării este asigurarea impactului efectiv al avantajelor acordate până la faza comercializării produselor destinate consumatorilor finali. În acest scop, autoritățile naționale trebuie să fie autorizate să verifice marjele și prețurile aplicate de operatori.

(5)

Regulamentul (CEE) nr. 2019/93 stabilește că produsele care beneficiază de regimul specific de aprovizionare nu pot face obiectul reexportului către țări terțe și nici al reexpedierii către restul Comunității. Cu toate acestea, el prevede derogări pentru exporturile sau expedierile tradiționale de produse transformate către restul Comunității. Trebuie stabilite norme speciale pentru controlul utilizării acestor derogări.

(6)

În consecință, trebuie modificat Regulamentul (CEE) nr. 2019/93.

(7)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul tuturor comitetelor respective de gestionare,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 2958/93 se modifică după cum urmează.

1.

Articolul 1 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Ajutorul forfetar prevăzut în articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (CEE) nr. 2019/93 este stabilit, pentru toate produsele menționate în anexa la acest regulament, la:

22 EUR/tonă, pentru expedierile către insulele din grupa A prevăzute în anexa I la prezentul regulament;

36 EUR/tonă, pentru expedierile către insulele din grupa B prevăzute în anexa II la prezentul regulament.

De asemenea, se acordă un ajutor de 9 EUR/tonă pentru a acoperi costurile de reîncărcare și transport din insulele de tranzit sau costurile de încărcare către insulele de destinație finală din grupele A și B de îndată ce expedierea directă de pe continent este imposibilă sau fără regularitate.”;

(b)

alineatul (2) se elimină;

(c)

alineatul (10) se înlocuiește cu următorul text:

„(10)   Cu excepția cazurilor de forță majoră, dovada utilizării certificatului de ajutor se aduce în termen de două luni de la expirarea termenului de valabilitate a certificatului.”

2.

Articolul 2 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 2

Certificatele nu sunt cesionabile.”

3.

Articolul 3 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (1) se elimină;

(b)

alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Autoritățile grecești iau toate măsurile corespunzătoare pentru a controla impactul avantajului care rezultă din acordarea ajutorului asupra utilizatorului final. Astfel, ele pot evalua marjele comerciale aplicate și prețurile practicate de diferiții operatori interesați.

Măsurile respective, precum și orice eventuală modificare se comunică Comisiei.”

4.

Articolul 4 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 4

(1)   Exporturile și expedierile tradiționale către restul Comunității de produse transformate care conțin materii prime care au beneficiat de regimul specific de aprovizionare se autorizează în limita cantităților anuale stabilite de Comisie în conformitate cu procedura prevăzută în articolul 13a alineatul (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2019/93. Autoritățile competente iau măsurile necesare pentru a se asigura că aceste operații nu depășesc cantitățile anuale prevăzute.

(2)   Autoritățile competente autorizează exportul sau expedierea către restul Comunității de cantități de produse transformate, altele decât cele care sunt prevăzute în alineatul (1), numai în cazul în care se certifică faptul că aceste produse nu conțin materii prime introduse în cadrul regimului specific de aprovizionare.

Autoritățile competente efectuează controalele necesare pentru a verifica acuratețea certificărilor prevăzute în primul paragraf și recuperează, dacă este cazul, ajutorul acordat în temeiul regimului specific de aprovizionare.

(3)   În sensul alineatelor (1) și (2), expedierea produselor în exteriorul insulelor din grupele A și B este o expediere către restul Comunității.”

5.

Articolul 5 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 5

Autoritățile grecești transmit Comisiei, înainte de ultima zi a fiecărei luni cel târziu, următoarele date referitoare la penultima lună precedentă, pe produs:

cantitățile care au făcut obiectul cererilor de certificat de ajutor, defalcate pe grup beneficiar de insule;

numărul de cazuri de neutilizare a certificatelor de ajutor și cantitățile aferente, defalcate pe grup beneficiar de insule;

cantitățile exportate după transformarea în cadrul exporturilor tradiționale, defalcate pe destinație;

cantitățile expediate după transformare în cadrul expedierilor tradiționale, defalcate pe destinație.”

6.

Articolul 6 se elimină.

7.

Anexa II se înlocuiește cu textul anexei la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 13 iunie 2002.

Pentru Comisie

Franz FISCHLER

Membru al Comisiei


(1)  JO L 184, 27.7.1993, p. 1.

(2)  JO L 68, 12.3.2002, p. 4.

(3)  JO L 267, 28.10.1993, p. 4.

(4)  JO L 174, 26.7.1995, p. 27.


ANEXĂ

„ANEXA II

Lista insulelor și a districtelor care fac parte din grupa B:

 

(articolul 1)

districtul Dodecanese;

districtul Khios;

districtul Lesbos;

districtul Samos;

insulele din districtul Ciclade, cu excepția insulelor incluse în grupa A;

insula Gavdos.”


Top