Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32002R0332

    Regulamentul (CE) nr. 332/2002 al Consiliului din 18 februarie 2002 de înființare a unui mecanism de asistență financiară pe termen mediu pentru balanțele de plăți ale statelor membre

    JO L 53, 23.2.2002, p. 1–3 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 28/05/2009

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/332/oj

    10/Volumul 01

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    274


    32002R0332


    L 053/1

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    REGULAMENTUL (CE) NR. 332/2002 AL CONSILIULUI

    din 18 februarie 2002

    de înființare a unui mecanism de asistență financiară pe termen mediu pentru balanțele de plăți ale statelor membre

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 308,

    având în vedere propunerea Comisiei, prezentată în urma consultării Comitetului economic și financiar (1),

    având în vedere avizul Parlamentului European (2),

    având în vedere avizul Băncii Centrale Europene (3),

    întrucât:

    (1)

    Articolul 119 alineatul (1) paragraful al doilea și articolul 119 alineatul (2) din tratat prevăd că, la recomandarea Comisiei, care trebuie prezentată după consultarea Comitetului Economic și Financiar, Consiliul acordă asistență reciprocă în cazul în care un stat membru se află în dificultate ori se confruntă cu un risc major privind balanța de plăți. Articolul 119 nu definește mecanismul care trebuie folosit pentru acordarea asistenței reciproce avute în vedere.

    (2)

    Acordarea unui împrumut unui stat membru trebuie să se facă suficient de rapid pentru a încuraja statul respectiv să adopte, în timp util și în condiții de rată de schimb preponderent constantă, măsuri de politică economică de natură să prevină o criză acută a balanței de plăți și să sprijine eforturile statului respectiv către convergență.

    (3)

    Fiecare împrumut acordat unui stat membru trebuie să fie corelat cu adoptarea de către statul membru respectiv a unor măsuri de politică economică în vederea restabilirii balanței de plăți sau a asigurării unei balanțe de plăți constante și de adaptarea ei la gravitatea situației în care se află privind balanța de plăți, precum și la modul în care evoluează.

    (4)

    Trebuie prevăzute anticipat proceduri și mecanisme corespunzătoare pentru a permite Comunității și statelor membre să asigure rapid, dacă este necesar, asistența financiară pe termen mediu, în special dacă situația necesită măsuri imediate.

    (5)

    În vederea finanțării asistenței acordate, Comunitatea trebuie să se poată folosi de bonitatea sa pentru a împrumuta resurse pe care să le pună la dispoziția statelor membre vizate sub formă de împrumuturi. Astfel de operațiuni sunt necesare pentru realizarea obiectivelor Comunității definite în tratat, în special dezvoltarea armonioasă a activităților economice în întreaga Comunitate.

    (6)

    În acest sens, s-a constituit un mecanism unic de asistență financiară pe termen mediu pentru balanțele de plăți ale statelor membre, prin Regulamentul (CEE) nr. 1969/88 al Consiliului (4).

    (7)

    Începând cu 1 ianuarie 1999 statele membre care au adoptat moneda unică nu mai pot beneficia de asistență financiară pe termen mediu. Cu toate acestea, mecanismul de asistență financiară trebuie menținut pentru a veni în întâmpinarea nevoilor statelor membre actuale care nu au adoptat moneda euro, precum și ale noilor state membre până când acestea vor adopta moneda euro.

    (8)

    Introducerea monedei unice a determinat reducerea substanțială a numărului de state membre care pot utiliza acest mecanism. Această situație justifică o revizuire, prin micșorarea plafonului actual de 16 miliarde EUR. Plafonul de împrumut trebuie, totuși, menținut la un nivel suficient de ridicat pentru a satisface corespunzător nevoile simultane ale mai multor state membre. Reducerea plafonului de împrumut de la 16 miliarde EUR la 12 miliarde EUR pare capabilă să satisfacă aceste nevoi și, de asemenea, să țină cont de extinderea viitoare a Uniunii Europene.

    (9)

    Dezechilibrul izbitor dintre numărul de beneficiari potențiali ai împrumuturilor în timpul celei de a treia etape a Uniunii Economice și Monetare și numărul de țări capabile să finanțeze împrumuturile face dificilă menținerea finanțării directe a împrumuturilor acordate de toate celelalte state membre. Astfel, este necesară finanțarea împrumuturilor exclusiv prin recurgerea la piețele de capital și la instituțiile financiare, care au atins acum un stadiu de dezvoltare și de maturitate care la permite să se angajeze la astfel de finanțări.

    (10)

    Modalitățile de utilizare a acestui mecanism ar trebui, de asemenea, clarificate în lumina experienței acumulate și ar trebui să se țină cont de dezvoltarea piețelor financiare internaționale și de posibilitățile tehnice și restricțiile inerente recurgerii la sursele de finanțare menționate.

    (11)

    Este de competența Consiliului să decidă acordarea unui împrumut sau a unei alte facilități de finanțare adecvate, durata medie a acesteia, suma totală și valorile tranșelor succesive. Cu toate acestea, caracteristicile tranșelor, durata și tipul de dobândă trebuie stabilite printr-un acord comun între statul membru beneficiar și Comisie. În cazul în care Comisia ține cont de faptul că natura împrumutului dorit de statul membru respectiv este incompatibil cu constrângerile tehnice impuse de piețele de capital sau de instituțiile financiare, ea trebuie să aibă capacitatea de a propune sisteme alternative de finanțare.

    (12)

    Pentru finanțarea împrumuturilor acordate în temeiul prezentului regulament, Comisia trebuie să fie autorizată să contracteze în numele Comunității Europene împrumuturi de pe piețele de capital sau de la instituțiile financiare.

    (13)

    Mecanismul de asistență financiară instituit prin Regulamentul (CEE) nr. 1969/88 ar trebui adaptat în consecință. Din rațiuni de claritate, regulamentul trebuie înlocuit.

    (14)

    În vederea adoptării prezentului regulament, care prevede acordarea de împrumuturi comunitare finanțate exclusiv din fonduri obținute de pe piețele de capital, și nu de la alte state membre, tratatul nu prevede alte competențe decât cele de la articolul 308,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    (1)   Se înființează un mecanism comunitar de asistență financiară pe termen mediu care permite acordarea de împrumuturi unuia sau mai multor state membre care se află în dificultate ori se confruntă cu un risc major privind balanța de plăți curente sau mișcările de capital. Pot beneficia de acest mecanism comunitar numai statele membre care nu au adoptat moneda euro.

    Suma totală din care se pot acorda împrumuturi statelor membre în virtutea acestui mecanism este limitată la 12 miliarde EUR.

    (2)   În acest sens, în conformitate cu decizia adoptată de Consiliu în temeiul articolului 3 și după consultarea Comitetului Economic și Financiar, Comisia este autorizată în numele Comunității Europene să contracteze împrumuturi pe piețele de capital sau de la instituții financiare.

    Articolul 2

    Dacă un stat membru care nu adoptă moneda euro propune apelarea la surse de finanțare extracomunitare care fac obiectul unor condiții de politică economică, statul respectiv trebuie să consulte mai întâi Comisia și restul statelor membre în vederea examinării, printre altele, a posibilităților disponibile în cadrul mecanismului comunitar de asistență financiară pe termen mediu. Consultările se țin în cadrul Comitetului Economic și Financiar conform articolului 119 din tratat.

    Articolul 3

    (1)   Mecanismul de asistență financiară pe termen mediu se pune în aplicare de către Consiliu la inițiativa:

    (a)

    Comisiei, care hotărăște în temeiul articolului 119 din tratat de acord cu statul membru care solicită finanțarea comunitară;

    (b)

    statului membru care se confruntă sau este amenințat de dificultăți majore privind balanța de plăți curente sau mișcările de capital.

    (2)   Consiliul, în urma examinării situației din statul membru care solicită asistență financiară pe termen mediu și a programului rectificativ sau de rezervă prezentat în susținerea cererii sale de către statul respectiv decide, de regulă în cadrul aceleiași întâlniri:

    (a)

    dacă acordă un împrumut sau recurge la un mecanism de finanțare corespunzător, suma și durata medie a acestuia;

    (b)

    condițiile de politică economică aferente asistenței financiare pe termen mediu în vederea restabilirii balanței de plăți sau a asigurării unei balanțe viabile;

    (c)

    tehnicile de rambursare a împrumutului sau a finanțării, a cărui eliberare sau tragere se realizează, de regulă, în tranșe succesive, eliberarea fiecărei tranșe fiind verificată din punct de vedere al rezultatelor realizate în aplicarea programului din perspectiva obiectivelor stabilite.

    Articolul 4

    În cazurile în care se introduc sau se reintroduc restricții de mișcare de capital în temeiul articolului 120 din tratat în cursul perioadei de asistență financiară, condițiile și prevederile se reexaminează în conformitate cu articolul 119 din tratat.

    Articolul 5

    Comisia adoptă măsurile necesare pentru a verifica periodic, în colaborare cu Comitetul Economic și Financiar, conformitatea politicii economice a statului membru beneficiar al împrumutului comunitar cu programul rectificativ sau de rezervă și cu alte condiții prevăzute de Consiliu în aplicarea articolului 3. În acest scop, statele membre pun la dispoziția Comisiei toate informațiile necesare. Pe baza celor constatate la verificări, Comisia, după ce Comitetul Economic și Financiar și-a dat avizul, decide în privința eliberării tranșelor viitoare.

    Consiliul decide cu privire la orice rectificări ce trebuie aduse condițiilor inițiale de politică economică.

    Articolul 6

    Împrumuturile eliberate sub formă de asistență financiară pe termen mediu pot fi garantate ca o consolidare a sprijinului acordat de Banca Centrală Europeană în cadrul mecanismului de finanțare pe termen foarte scurt.

    Articolul 7

    (1)   Operațiunile de împrumut sau de creditare menționate la articolul 1 se realizează în moneda euro. În aceste operațiuni se aplică aceeași dată a intrării în vigoare, iar Comunitatea nu trebuie implicată în transformarea scadențelor, în riscuri privind rata dobânzii sau în alte riscuri comerciale.

    Caracteristicile tranșelor succesive eliberate de Comunitate în cadrul mecanismului de asistență financiară se negociază între statele membre și Comisie. În cazul în care Comisia concluzionează că natura împrumutului solicitat de statul membru creează un tip de finanțare comunitară incompatibil cu restricțiile tehnice impuse de piețele de capital sau poate afecta reputația Comunității în calitate de debitor pe piețele de capital, Comisia poate să nu își dea consimțământul și să propună o alternativă de finanțare.

    Dacă un stat membru primește un împrumut cu o clauză de rambursare anticipată și decide să își exerseze această opțiune, Comisia adoptă măsurile necesare în acest sens.

    (2)   La cererea statului debitor și atunci când situația permite îmbunătățirea ratei dobânzii aferente împrumutului, Comisia poate refinanța total sau parțial împrumuturile inițiale sau poate restructura condițiile de finanțare corespunzătoare.

    Refinanțarea sau restructurarea se realizează în conformitate cu condițiile prevăzute la alineatul (1) și nu au ca efect prelungirea duratei medii a împrumutului respectiv sau creașterea sumei de capital restant la data refinanțării sau a restructurării.

    (3)   Costurile asumate de Comunitatea Europeană pentru încheierea și efectuarea acestor operațiuni se suportă de statul membru beneficiar.

    (4)   Comitetul Economic și Financiar este informat cu privire la derularea operațiunilor menționate la alineatul (2) primul paragraf.

    Articolul 8

    Consiliul adoptă deciziile prevăzute la articolele 3 și 5, hotărând cu majoritate calificată, la propunerea Comisiei, după consultarea Comitetului Economic și Financiar.

    Articolul 9

    Banca Centrală Europeană adoptă măsurile necesare pentru gestionarea împrumuturilor.

    Fondurile se plătesc numai în scopurile indicate la articolul 1.

    Articolul 10

    Din trei în trei ani, Consiliul analizează, pe baza raportului Comisiei și după emiterea avizului de către Comitetul Economic și Financiar, dacă mecanismul instituit mai corespunde, prin structură, modalități și plafoane, obiectivelor care au stat la baza constituirii sale.

    Articolul 11

    Prin prezentul se abrogă Regulamentul (CEE) nr. 1969/88.

    Articolul 12

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 18 februarie 2002.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    J. PIQUÉ I CAMPS


    (1)  JO C 180 E, 26.6.2001, p. 199.

    (2)  Aviz emis la 6 septembrie 2001 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

    (3)  JO C 151, 22.5.2001, p. 18.

    (4)  JO L 178, 8.7.1988, p. 1, astfel cum a fost modificat prin Actul de aderare din 1994.


    Top