EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R0608

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/608 al Comisiei din 19 aprilie 2018 de stabilire a criteriilor tehnice pentru etichetele electronice pentru echipamentele maritime (Text cu relevanță pentru SEE. )

C/2018/2274

JO L 101, 20.4.2018, p. 64–67 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2018/608/oj

20.4.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 101/64


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2018/608 AL COMISIEI

din 19 aprilie 2018

de stabilire a criteriilor tehnice pentru etichetele electronice pentru echipamentele maritime

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2014/90/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 iulie 2014 privind echipamentele maritime și de abrogare a Directivei 96/98/CE a Consiliului (1), în special articolul 11 alineatul (4),

întrucât:

(1)

Directiva 2014/90/UE conferă Comisiei competențe de executare în vederea stabilirii de criterii tehnice corespunzătoare în ceea ce privește proiectarea, performanțele, aplicarea și utilizarea etichetelor electronice.

(2)

S-a realizat o analiză cost-beneficiu (2) al cărei rezultat a fost în favoarea utilizării etichetelor electronice în plus față de marcajul „timonă”.

(3)

Etichetarea electronică a echipamentelor maritime nu necesită investiții mari și aduce beneficii producătorilor, proprietarilor și operatorilor de nave, precum și autorităților responsabile cu supravegherea pieței.

(4)

Specificațiile prevăzute în prezentul regulament se bazează pe o comparație între tehnologiile disponibile, realizată în cadrul analizei cost-beneficiu, precum și pe sugestiile formulate în respectiva analiză în ceea ce privește structura corespunzătoare a codurilor folosite pentru identificarea echipamentelor maritime.

(5)

În urma comparației realizate în cadrul analizei cost-beneficiu între suporturile de date și arhitecturile pentru schimbul de date existente în prezent, s-a recomandat utilizarea codurilor Data Matrix și identificarea prin radiofrecvență (RFID), acestea fiind cele mai potrivite tehnologii.

(6)

Analiza cost-beneficiu a indicat totodată că, având în vedere capacitatea limitată de stocare a datelor pe eticheta electronică, informațiile de pe respectiva etichetă electronică trebuie să ofere un link către baze de date în care pot fi găsite informații mai detaliate. Codurile Data Matrix și numerele de identificare prin frecvență radio (RFID) specificate în prezentul regulament cuprind informațiile-cheie care pot include un astfel de link.

(7)

În consecință, ar trebui folosit un număr unic de identificare a echipamentelor maritime pe baza structurii standardizate a codurilor, indiferent de tipul de etichetă electronică utilizată. O astfel de identificare ar trebui să fie suficient de flexibilă pentru a permite accesul direct al utilizatorilor la majoritatea bazelor de date relevante pentru echipamentele maritime.

(8)

Formatul de codare a informațiilor necesare pe suportul de stocare a datelor ar trebui să se bazeze pe standardele ISO. De asemenea, formatul respectiv ar trebui să permită codarea unor informații suplimentare pentru uzul producătorilor, în special deoarece producătorii ar trebui să poată încorpora caracteristici de siguranță suplimentare pe suportul de stocare a datelor, în vederea identificării mai ușoare a produselor contrafăcute.

(9)

Pentru a fi ușor de reperat la inspecția vizuală, echipamentele maritime cu etichete electronice care înlocuiesc marcajul „timonă” ar trebui să poarte un simbol adecvat în acest sens.

(10)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru siguranța maritimă și prevenirea poluării de către nave (COSS),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„etichetă electronică” înseamnă un marcaj pe care figurează un număr de identificare prin frecvență radio (radio frequency identification – RFID) sau un cod Data Matrix;

2.

„identificator de aplicație” înseamnă un prefix numeric folosit pentru a defini înțelesul și formatul elementelor de date codate.

Articolul 2

Producătorii de echipamente maritime pot folosi următoarele etichete electronice, astfel cum se specifică în anexă:

(a)

etichetele RFID aplicate permanent pe un echipament maritim;

(b)

etichetele citite optic care conțin coduri Data Matrix aplicate permanent pe un echipament maritim; sau

(c)

etichetele citite optic care conțin coduri Data Matrix marcate permanent pe un echipament maritim.

Articolul 3

Pe etichetele electronice RFID care înlocuiesc marcajul „timonă” sau lângă acestea figurează în mod vizibil, lizibil și indelebil simbolul prevăzut la punctul 3.1 sau 3.2 din anexă.

Echipamentele maritime cu etichete electronice citite optic care conțin coduri Data Matrix ce înlocuiesc marcajul „timonă” poartă, în mod vizibil, lizibil și indelebil, simbolul prevăzut la punctul 3.3 din anexă pe etichetele respective sau lângă acestea.

Articolul 4

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 19 aprilie 2018.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 257, 28.8.2014, p. 146.

(2)  „Posibila introducere a unei etichete electronice pentru echipamentele maritime în locul marcajului «timonă» sau în plus față de acesta”, cererea de oferte nr. MOVE/D2/2015-372 V1.0 a Comisiei Europene, DG Mobilitate și Transporturi.


ANEXĂ

1.   Identificarea echipamentelor maritime

1.1.

Etichetele electronice pentru echipamentele maritime cuprind un număr de identificare care poate fi citit electronic prin identificarea prin frecvențe radio (RFID) sau un cod Data Matrix care poate fi citit optic, conținând următoarele informații:

(a)

un identificator de aplicație corespunzător în conformitate cu standardul ISO/IEC 15434:2006 și cu standardul ISO/IEC 15418:2016, folosindu-se fie un identificator de date ASC MH10, fie un identificator de aplicație GS1;

(b)

tipul de modul (module) de evaluare a conformității prevăzut în anexa II la Directiva 2014/90/UE folosit pentru evaluarea conformității [o literă];

(c)

numărul de identificare al organismului notificat atribuit de Comisie în conformitate cu punctul 3.1 din anexa IV la Directiva 2014/90/UE [4 cifre];

(d)

numărul (numerele) verificării unității de produs (modulul G) sau al examinării CE de tip și al certificatelor de conformitate cu tipul (modulul B și D, E sau F) [maximum 20 de caractere alfanumerice].

1.2.

În plus față de informațiile furnizate în conformitate cu punctul 1.1, etichetele electronice pot, de asemenea, cuprinde informații referitoare la numărul locului de producție, un cod de produs, numărul lotului și/sau informații suplimentare concepute de producător în conformitate cu standardul ISO/IEC 15434:2006 [folosindu-se fie identificatori de date ASC MH10, fie identificatori de aplicație GS1].

1.3.

Exemple:

 

Modulele B+D: [a se vedea punctul 1.2]+([numărul de identificare corespunzător]) B 0575 40123+D 0038 040124

 

Modulele B+E: [a se vedea punctul 1.2]+([numărul de identificare corespunzător]) B 0575 40123+E 0038 040125

 

Modulele B+F: [a se vedea punctul 1.2]+([numărul de identificare corespunzător]) B 0575 40123+F 0038 040126

 

Modulul G: [a se vedea punctul 1.2]+([numărul de identificare corespunzător]) G 0575 040126.

2.   Etichetele electronice

2.1.   Etichetele RFID

Transponderele RFID funcționează în banda de frecvență 860-960 MHz în conformitate cu standardul ISO/IEC 18000-6:2004 tipul C.

Eticheta electronică se fixează trainic pe echipamentul maritim în cauză, astfel încât să se asigure că respectiva etichetă electronică va putea fi citită conform prevederilor pe întreaga durată de viață preconizată a respectivului echipament maritim.

2.2.   Codurile Data Matrix

Codurile Data Matrix respectă standardul ISO/IEC 16022:2006.

Eticheta electronică se marchează sau se fixează trainic pe echipamentul maritim în cauză, astfel încât să se asigure că respectiva etichetă electronică va putea fi citită conform prevederilor pe întreaga durată de viață preconizată a respectivului echipament maritim.

3.   Simboluri

3.1.

Image

3.2.

Image

3.3.

Image

Top