Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006R1663

    Regulamentul (CE) nr. 1663/2006 al Comisiei din 6 noiembrie 2006 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului umanText cu relevanță pentru SEE.

    JO L 320, 18.11.2006, p. 11–12 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 13/12/2019; abrogare implicită prin 32017R0625

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/1663/oj

    03/Volumul 77

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    44


    32006R1663


    L 320/11

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    REGULAMENTUL (CE) NR. 1663/2006 AL COMISIEI

    din 6 noiembrie 2006

    de modificare a Regulamentului (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman (1), în special articolul 17 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (2), operatorul din sectorul alimentar este cel care înlătură amigdalele după inspecția sanitar-veterinară post-mortem.

    (2)

    Regulamentul (CE) nr. 853/2004 stabilește cerințele aplicabile producției de colostru. Prin urmare, producția respectivă ar trebui să facă obiectul unor controale oficiale.

    (3)

    Anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 854/2004 stabilește principiile generale care trebuie respectate pentru certificatele care însoțesc importurile de produse de origine animală din țări terțe. Anexa în cauză precizează în special că certificatele trebuie să fie întocmite cel puțin în limba oficială a țării terțe expeditoare și a statului membru destinatar. Având în vedere problemele practice și operaționale cauzate de aceste două cerințe, este mai indicat ca aceste cerințe să fie limitate la principiul de bază al obligației de a întocmi certificatele cel puțin în limba oficială (sau limbile oficiale) a (ale) statului membru destinatar. Cu toate acestea, ca o completare a principiului menționat anterior, este necesară menținerea dispoziției care autorizează țara terță expeditoare să utilizeze limba sa oficială, datorită interesului reprezentat de dispoziția respectivă în anumite cazuri. Anexa VI trebuie modificată în consecință.

    (4)

    Este necesară modificarea în consecință a Regulamentului (CE) nr. 854/2004.

    (5)

    Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea alimentară,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Anexele I, IV și VI la Regulamentul (CE) nr. 854/2004 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, la 6 noiembrie 2006.

    Pentru Comisie

    Markos KYPRIANOU

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 139, 30.4.2004, p. 206, corectat de JO L 226, 25.6.2004, p. 83. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2076/2005 (JO L 338, 22.12.2005, p. 83).

    (2)  JO L 139, 30.4.2004, p. 55, corectat de JO L 226, 25.6.2004, p. 22. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2076/2005.


    ANEXĂ

    1.

    Anexa I la Regulamentul (CE) nr. 854/2004 se modifică după cum urmează:

    (a)

    La secțiunea IV, capitolul I:

    (i)

    partea A, punctul 1, expresia „înlăturarea amigdalelor” se elimină;

    (ii)

    partea B, punctul 1, propoziția „Amigdalele trebuie înlăturate” se elimină.

    (b)

    La secțiunea IV, capitolul III, punctul 1, propoziția „Amigdalele trebuie înlăturate” se elimină.

    2.

    Anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 854/2004 se înlocuiește cu următorul text:

    „ANEXA IV

    LAPTE CRUD, COLOSTRU, PRODUSE LACTATE ȘI PRODUSE PE BAZĂ DE COLOSTRU

    CAPITOLUL I: CONTROLAREA EXPLOATAȚIILOR CARE PRODUC LAPTE ȘI COLOSTRU

    1.

    Animalele din exploatațiile care produc lapte și colostru trebuie să facă obiectul unor controale oficiale cu scopul de a verifica dacă sunt respectate condițiile de sănătate animală privind producția de lapte crud și de colostru, și în special starea de sănătate a animalelor și utilizarea produselor medicinale de uz veterinar.

    Controalele respective se pot desfășura odată cu controalele sanitar-veterinare realizate în temeiul dispozițiilor comunitare privind sănătatea animală sau publică sau bunăstarea animalelor și pot fi efectuate de un veterinar autorizat.

    2.

    În cazul în care există motive de a suspecta că nu sunt respectate cerințele de sănătate animală, starea generală de sănătate a animalelor trebuie să facă obiectul unui control.

    3.

    Exploatațiile care produc lapte și colostru trebuie să facă obiectul unor controale oficiale cu scopul de a verifica dacă sunt respectate cerințele în materie de igienă. Aceste controale oficiale pot consta în special în inspecții și/sau o monitorizare a controalelor efectuate de organizațiile profesionale. În cazul în care se dovedește că nu există condiții adecvate de igienă, autoritatea competentă trebuie să verifice că se adoptă măsurile adecvate pentru remedierea situației.

    CAPITOLUL II: CONTROLAREA COLECTĂRII LAPTELUI CRUD ȘI A COLOSTRULUI

    1.

    În cazul laptelui crud și al colostrului, autoritatea competentă trebuie să monitorizeze controalele efectuate în conformitate cu anexa III, secțiunea IX, capitolul 1, partea III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004.

    2.

    În cazul în care operatorul din sectorul alimentar nu a remediat situația în trei luni de la prima notificare cu privire la nerespectarea criteriilor privind conținutul de germeni și/sau de celule somatice, trebuie suspendată livrarea de lapte crud și de colostru provenind din respectiva exploatație producătoare sau, în conformitate cu o autorizație specifică sau cu instrucțiuni generale de la autoritatea competentă, trebuie să facă obiectul unor cerințe privind tratamentul și utilizarea sa, necesare pentru protejarea sănătății publice. Suspendarea sau cerințele respective trebuie să rămână în vigoare până în momentul în care operatorul din sectorul alimentar dovedește că laptele crud și colostrumul îndeplinesc din nou criteriile impuse.”

    3.

    În anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 854/2004, punctul 2 se înlocuiește cu următorul text:

    „2.

    Certificatele trebuie să fie redactate cel puțin în limba oficială (sau limbile oficiale) a (ale) statului membru destinatar și a (ale) statului membru în care se efectuează controlul la frontiere, sau să fie însoțite de o traducere autorizată în limba respectivă (sau limbile respective). Cu toate acestea, statele membre pot accepta să fie utilizată o limbă oficială din Comunitate, alta decât limba lor.”


    Top