Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022H1341

    Recomandarea (UE) 2022/1341 a Comisiei din 23 iunie 2022 privind cerințele voluntare de performanță pentru echipamentele cu raze X utilizate în spațiile publice (în afara sectorului aviației)

    C/2022/4179

    JO L 201, 1.8.2022, p. 63–70 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2022/1341/oj

    1.8.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 201/63


    RECOMANDAREA (UE) 2022/1341 A COMISIEI

    din 23 iunie 2022

    privind cerințele voluntare de performanță pentru echipamentele cu raze X utilizate în spațiile publice (în afara sectorului aviației)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 292,

    întrucât:

    (1)

    Cu excepția domeniului aviației civile, dreptul Uniunii nu prevede, în prezent, cerințe armonizate de performanță pentru echipamentele cu raze X utilizate pentru detectare în spațiile publice. Astfel de cerințe diferă de la un stat membru la altul, conducând la niveluri inegale și nu întotdeauna suficient de ridicate de protecție a publicului larg împotriva amenințărilor la adresa securității. Teroriștii și alți infractori pot exploata vulnerabilitățile rezultate, inclusiv pentru a organiza atacuri sau pentru a desfășura alte activități infracționale în statele membre cu un nivel mai scăzut de securitate în spațiile publice.

    (2)

    Atacurile teroriste comise în întreaga Uniune în ultimii ani au avut loc, în principal, în spații publice și au vizat persoane din rândul publicului larg. Pentru a contribui la un nivel suficient de ridicat de protecție împotriva atacurilor teroriste și a amenințărilor la adresa securității în spațiile publice din întreaga Uniune, ar trebui stabilite cerințe voluntare de performanță pentru echipamentele cu raze X la nivelul Uniunii.

    (3)

    Echipamentele de detectare, inclusiv echipamentele cu raze X, utilizate în domeniul aviației civile fac obiectul unor cerințe detaliate prevăzute în Decizia de punere în aplicare C(2015) 8005 a Comisiei (1). Aceste cerințe sunt bine definite și oferă un nivel ridicat și constant de protecție în domeniul securității aviației civile. Prin urmare, domeniul respectiv nu ar trebui să facă obiectul prezentei recomandări. În plus, din motive de claritate, ar trebui clarificat faptul că prezenta recomandare nu aduce atingere actelor din dreptul Uniunii care reglementează aspectele legate de siguranță ale echipamentelor cu raze X.

    (4)

    În Agenda UE privind combaterea terorismului (2), Comisia s-a angajat să sprijine elaborarea unor cerințe voluntare pentru tehnologiile de detectare, pentru a se asigura că acestea detectează amenințările la adresa securității pe care trebuie să le detecteze, fără a aduce însă atingere mobilității persoanelor. În vederea îndeplinirii acestui angajament, Comisia a instituit Grupul de lucru tehnic privind cerințele de performanță în materie de detectare, alcătuit din experți din statele membre, producători și funcționari din cadrul mai multor servicii ale Comisiei, și i-a cerut să contribuie la elaborarea unor cerințe voluntare de performanță pentru echipamentele cu raze X la nivelul Uniunii. Prezenta recomandare, în special cerințele voluntare cuprinse în aceasta referitoare la documentația produsului și la performanța echipamentelor cu raze X, se bazează pe lucrările pregătitoare desfășurate de acest grup de lucru.

    (5)

    Cerințele voluntare de performanță cuprinse în prezenta recomandare ar trebui să fie utilizate de statele membre în cadrul achizițiilor publice de echipamente cu raze X destinate a fi utilizate pentru detectarea amenințărilor la adresa securității în spațiile publice.

    (6)

    Prezenta recomandare, care nu are caracter obligatoriu, nu ar trebui înțeleasă ca impunând statelor membre să achiziționeze sau să utilizeze anumite echipamente cu raze X pentru detectarea amenințărilor la adresa securității în spațiile publice. Deciziile cu privire la echipamentele care urmează să fie achiziționate sau utilizate într-un anumit spațiu public ar trebui să fie luate în continuare exclusiv de către statele membre, în conformitate cu dreptul Uniunii. Scopul prezentei recomandări ar trebui să fie mai degrabă acela de a promova utilizarea cerințelor voluntare de performanță cuprinse în prezenta recomandare în contextul activităților de achiziții ale statelor membre pentru a contribui la atingerea, de către echipamentele cu raze X utilizate de autoritățile statelor membre în spațiile publice din întreaga Uniune, a unui nivel echivalent și ridicat de performanță în materie de detectare a amenințărilor la adresa securității.

    (7)

    Cerințele voluntare de performanță cuprinse în prezenta recomandare nu ar trebui înțelese ca fiind destinate să înlocuiască standardele naționale de performanță pentru echipamentele cu raze X, în cazul în care există astfel de standarde naționale. În special, statele membre ar trebui să dispună în continuare de libertatea de a aplica, în conformitate cu dreptul Uniunii, cerințe de performanță mai stricte pentru echipamentele cu raze X utilizate pentru detectarea amenințărilor la adresa securității în spațiile publice.

    (8)

    Prezenta recomandare ar trebui să îi încurajeze indirect pe producători să respecte aceste cerințe în contextul producției viitoare de echipamente cu raze X. Prin urmare, statele membre ar trebui să solicite în documentul de achiziție de echipamente cu raze X care urmează să fie utilizate pentru detectarea amenințărilor la adresa securității în spațiile publice ca ofertanții să includă în ofertă documentația produsului și declarația de conformitate pe baza metodologiei proprii a producătorului pentru a demonstra conformitatea echipamentului cu raze X cu cerințele voluntare de performanță cuprinse în prezenta recomandare.

    (9)

    Utilizarea echipamentelor cu raze X în spațiile publice poate pune probleme din punctul de vedere al drepturilor la protecția vieții private și a datelor cu caracter personal. Este de o importanță crucială în ceea ce privește toate activitățile legate de utilizarea echipamentelor cu raze X în cauză, inclusiv achiziționarea și exploatarea echipamentelor și orice alte activități ulterioare de prelucrare, să se limiteze pe cât posibil caracterul intruziv al acestora și, în orice caz, să se acționeze în conformitate cu actele relevante ale dreptului Uniunii, în special cu Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului (3), cu Directiva (UE) 2016/680 a Parlamentului European și a Consiliului (4) și cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

    (10)

    Având în vedere, în special, evoluțiile tehnologice relevante în domeniul detectării amenințărilor la adresa securității, cerințele voluntare de performanță pentru echipamentele cu raze X cuprinse în prezenta recomandare ar trebui să facă obiectul unor revizuiri și ajustări, dacă este necesar. Prin urmare, Comisia, cu sprijinul Grupului de lucru tehnic privind cerințele de performanță în materie de detectare, va urmări îndeaproape evoluțiile tehnologice și alte evoluții relevante și va evalua periodic necesitatea unor ajustări ale prezentei recomandări.

    (11)

    Din motive de eficacitate și transparență, statele membre ar trebui încurajate să pună în aplicare prezenta recomandare și să prezinte Comisiei, într-un interval de timp rezonabil, un raport privind măsurile lor de punere în aplicare.

    (12)

    Pe baza acestor rapoarte și a oricăror alte informații relevante, Comisia va evalua, după o perioadă de timp adecvată, progresele înregistrate în punerea în aplicare a prezentei recomandări, pentru a evalua, printre altele, dacă sunt necesare acte juridice ale Uniunii cu caracter obligatoriu în acest domeniu,

    ADOPTĂ PREZENTA RECOMANDARE:

    1.

    În sensul prezentei recomandări, se aplică următoarele definiții:

    (a)

    „echipamente cu raze X” înseamnă scanere radiografice cu raze X utilizate pentru controale fizice în scopul detectării amenințărilor la adresa securității, în care se generează o imagine pseudo-color bazată pe variații măsurate ale radiației X care trece prin elementele de interes scanate;

    (b)

    „detectarea amenințărilor la adresa securității” înseamnă determinarea prezenței sau a absenței uneia sau mai multor substanțe sau obiecte de interes care pot fi utilizate pentru a genera amenințări la adresa securității, cum ar fi explozivi, produse chimice periculoase, arme de foc sau obiecte ascuțite;

    (c)

    „cerințe de performanță” înseamnă specificațiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească echipamentele cu raze X și care au scopul de a asigura faptul că echipamentele își îndeplinesc în mod adecvat funcțiile de detectare a amenințărilor la adresa securității;

    (d)

    „documentația produsului” înseamnă documentația, pe suport de hârtie sau în format electronic, care însoțește echipamentele cu raze X;

    (e)

    „spații publice” înseamnă orice loc fizic accesibil publicului, indiferent dacă se aplică sau nu anumite condiții de acces.

    2.

    Statele membre ar trebui să solicite, în documentul de achiziție pentru echipamentele cu raze X care să urmează să fie utilizate pentru detectarea amenințărilor la adresa securității în spațiile publice, ca ofertantul să includă în ofertă documentația privind produsul prevăzută la punctul 1 din anexă.

    3.

    Statele membre ar trebui să se asigure că echipamentele cu raze X pe care le achiziționează pentru detectarea amenințărilor la adresa securității în spațiile publice respectă cerințele de performanță prevăzute la punctul 2 din anexă, cu excepția cazului în care acestea sunt utilizate în domeniul aviației civile.

    4.

    Statele membre ar trebui să solicite, în documentul de achiziție pentru echipamentele cu raze X care urmează să fie utilizate pentru detectarea amenințărilor la adresa securității în spațiile publice, ca ofertantul să includă în ofertă o declarație de conformitate cu cerințele de performanță care să fie emisă de producător pe baza metodologiei producătorului.

    5.

    La 23 iunie 2023, statele membre ar trebui să ia măsurile necesare, în conformitate cu dreptul Uniunii, pentru a pune în aplicare prezenta recomandare.

    6.

    Statele membre ar trebui să raporteze Comisiei cu privire la măsurile lor de punere în aplicare până la 23 decembrie 2023.

    Adoptată la Bruxelles, 23 iunie 2022.

    Pentru Comisie

    Ylva JOHANSSON

    Membru al Comisiei


    (1)  Decizia de punere în aplicare C(2015) 8005 final a Comisiei de stabilire a măsurilor detaliate de implementare a standardelor de bază comune privind securitatea aviației care conțin informațiile menționate la articolul 18 litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 300/2008.

    (2)  Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Agenda UE privind combaterea terorismului: anticipare, prevenire, protejare și răspuns [COM(2020) 795 final].

    (3)  Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) (JO L 119, 4.5.2016, p. 1).

    (4)  Directiva (UE) 2016/680 a Parlamentului European și a Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritățile competente în scopul prevenirii, depistării, investigării sau urmăririi penale a infracțiunilor sau al executării pedepselor și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Deciziei-cadru 2008/977/JAI a Consiliului (JO L 119, 4.5.2016, p. 89).


    ANEXĂ

    Documentația produsului și cerințele de performanță pentru echipamentele cu raze X

    Termeni și definiții

    În sensul prezentei anexe, ar trebui să se aplice termenii și definițiile de mai jos:

    1.

    „concept de operații (CONOPS)”: document care descrie caracteristicile echipamentului și procedura (procedurile) corectă (corecte) de operare;

    2.

    „alarmă întunecată”: indicație vizuală prezentată operatorului atunci când echipamentele cu raze X nu pot penetra complet un element scanat [cunoscută și sub denumirea de „alarmă de protecție” (shield alarm) sau „alarmă DARC”];

    3.

    „energie duală”: exploatarea atenuării dependente de energie a radiației X la trecerea prin diferite materiale pentru a estima numărul atomic efectiv al materialelor scanate, utilizată de obicei pentru a diferenția materialul organic de cel anorganic;

    4.

    „vedere duală”: echipamente cu raze X în cazul cărora detecția cu raze X este realizată la două unghiuri diferite cu o rotație de cel puțin 60° și cel mult 90° pentru a oferi două vederi simultane ale obiectelor scanate;

    5.

    „accentuarea contururilor”: un filtru de procesare a imaginilor care accentuează contrastul contururilor din cadrul unei imagini în încercarea de a-i îmbunătăți claritatea aparentă;

    6.

    „număr atomic efectiv”: un număr real (zecimal) care descrie un element unic ipotetic ce ar prezenta o atenuare a radiației X foarte similară cu cea a obiectului scanat care cuprinde elemente diferite;

    7.

    „material anorganic”: în contextul controlului de securitate cu raze X, un material cu un număr atomic efectiv mai mare de 10;

    8.

    „vedere multiplă”: echipamente cu raze X în cazul cărora detecția cu raze X este realizată la unghiuri diferite pentru a oferi vederi simultane diferite ale obiectelor scanate;

    9.

    „material organic”: în contextul controlului de securitate cu raze X, un material cu un număr atomic efectiv mai mic de 10;

    10.

    „proiectarea de imagini virtuale de articole periculoase (threat image projection – TIP)”: o funcție software utilizată în contextul controlului cu raze X pentru a fuziona o imagine scanată preînregistrată a unui element care reprezintă un articol periculos cu o imagine scanată operațională pentru a crea o imagine combinată realistă care este prezentată operatorului în timp aproape real.

    1.    Documentația produsului

    Echipamentele cu raze X care urmează să fie utilizate pentru detectarea amenințărilor la adresa securității în spațiile publice ar trebui să fie furnizate împreună cu documentația (pe suport de hârtie și/sau în format electronic) aferentă, care conține următoarele informații:

    1.1.   Dimensiunile fizice ale echipamentului

    dimensiunea totală ar trebui să fie exprimată ca lungime (L) × lățime (l) × înălțime (h) în milimetri (mm);

    dimensiunea tunelului ar trebui să fie exprimată ca lungime (L) × lățime (l) în mm;

    dimensiunea maximă a obiectului care poate fi scanată ar trebui să fie exprimată ca lungime (L) × lățime (l) în mm;

    încărcătura maximă a bandei transportoare (maximum conveyor load) ar trebui să fie distribuită uniform și exprimată în kilograme (kg);

    înălțimea bandei transportoare (h) ar trebui să fie exprimată în mm.

    1.2.   Greutatea echipamentelor

    Greutatea totală a echipamentelor cu raze X ar trebui să fie exprimată în kilograme (kg). Greutatea echipamentelor ar trebui să ia în considerare numai partea de hardware a echipamentului cu raze X și să nu includă elementele suplimentare, cum ar fi banda transportoare.

    1.3.   Capacitatea de procesare

    Capacitatea de procesare ar trebui să fie exprimată ca viteza bandei transportoare în metri pe secundă (m/s).

    1.4.   Alimentarea cu energie electrică și consumul de energie electrică

    Alimentarea cu energie electrică a echipamentelor cu raze X ar trebui să fie exprimată în tensiunea curentului alternativ (VAC), cu o toleranță de ± 10 %;

    consumul de energie electrică ar trebui să fie exprimat în kilovolți-amperi (kVA).

    1.5.   Generatoare de raze X

    ar trebui să fie indicat numărul de generatoare (de exemplu, un singur generator, generator dublu, generator multiplu);

    tensiunea anodică ar trebui să fie exprimată în kilovolți (kV);

    curentul de fascicul ar trebui să fie exprimat în miliamperi (mA);

    ar trebui să fie descris sistemul de răcire (de exemplu, baie de ulei etanșă cu aer forțat).

    1.6.   Indice IP (indice de protecție împotriva factorilor externi)

    Ar trebui să fie raportat indicele IP în conformitate cu IEC 60529.

    1.7.   Mediul de operare

    temperatura de operare ar trebui să fie exprimată în grade Celsius (°C);

    temperatura de depozitare ar trebui să fie exprimată în grade Celsius (°C);

    umiditatea ar trebui să fie exprimată în % (fără condensare).

    1.8.   Sistem de transport

    Ar trebui să se indice dacă echipamentele includ sau nu un sistem de transport.

    1.9.   Proiectarea de imagini virtuale de articole periculoase

    Ar trebui să se indice dacă sistemul este capabil să furnizeze o funcționalitate de proiectare de imagini virtuale de articole periculoase (TIP).

    1.10.   Cerințe pentru marcajul CE

    Echipamentele ar trebui să fie însoțite de toată documentația relevantă pentru a demonstra conformitatea lor cu cerințele prevăzute în legislația UE aplicabilă care ar permite aplicarea marcajului CE. Producătorii ar trebui să aibă responsabilitatea de a stabili normele care se aplică produselor lor. Dispozițiile relevante pot include, de exemplu:

    Directiva 2006/42/CE privind echipamentele tehnice;

    Directiva 2014/35/UE privind dispozitivele de joasă tensiune;

    Directiva 2014/30/UE privind compatibilitatea electromagnetică.

    1.11.   Scurgeri de radiații

    Echipamentele ar trebui să fie însoțite de o declarație semnată de un reprezentant legal al producătorului care să ateste că acestea îndeplinesc toate cerințele privind expunerea profesională și a populației la radiațiile ionizante, în conformitate cu Directiva 2013/59/Euratom a Consiliului de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecția împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiațiile ionizante.

    1.12.   Instrucțiuni de operare (conceptul de operații)

    Sistemul ar trebui să fie furnizat împreună cu instrucțiunile de operare relevante, denumite și concept de operații (CONOPS).

    2.    Cerințe de performanță ale echipamentelor cu raze X

    Echipamentele cu raze X care urmează să fie utilizate pentru detectarea amenințărilor la adresa securității în spațiile publice ar trebui să îndeplinească următoarele cerințe de performanță:

    2.1.   Funcții de îmbunătățire a imaginii

    Echipamentele cu raze X ar trebui să aibă următoarele funcții pentru a îmbunătăți imaginea afișată pe ecran:

    capacitatea de a mări de cel puțin două ori orice parte a imaginii;

    inversiune video, astfel încât să se poată afișa o imagine monocromă în care albul apare drept negru, iar negrul drept alb;

    o funcție de accentuare a contururilor.

    Orice funcție selectată ar trebui să se reseteze automat atunci când i se prezintă operatorului următorul obiect care face obiectul procedurii de control.

    2.2.   Alarmă întunecată

    Echipamentele cu raze X ar trebui să genereze alarme întunecate atunci când obiectele scanate nu pot fi complet penetrate de razele X.

    2.3.   Diferențiere cromatică

    Echipamentele cu raze X ar trebui să facă diferența între materiile anorganice și organice prin afișarea lor în culori diferite. Echipamentele cu raze X ar trebui să aibă următoarele funcții de imagine pentru a face diferența între materiile anorganice și organice:

    funcție anorganică pentru evidențierea materialelor anorganice;

    funcție organică pentru evidențierea materialelor organice.

    Specificațiile în materie de diferențiere cromatică pe care ar trebui să le îndeplinească echipamentele cu raze X sunt indicate în tabelul 2.1.

    Tabelul 2.1

    Diferențiere cromatică

    Numărul atomic efectiv al materialelor

    funcția de imagine nu este activată

    funcția organică activată

    funcția anorganică activată

    0 < Zeff ≤ 10

    portocaliu

    portocaliu

    niciuna

    10 < Zeff ≤ 17

    verde

    portocaliu

    albastru/verde

    Zeff > 17

    albastru

    niciuna

    albastru

    Atunci când materialele organice și anorganice sunt suprapuse unul peste altul, echipamentele cu raze X ar trebui să afișeze materialul organic atunci când este activată funcția organică, astfel cum se indică în tabelul 2.2.

    Tabelul 2.2

    Diferențiere cromatică (materialele organice și anorganice suprapuse)

    Numărul atomic efectiv al materialelor

    funcția de imagine nu este activată

    funcția organică activată

    funcția anorganică activată

    material organic sub placă de aluminiu

    verde

    portocaliu

    albastru/verde

    material organic sub placă de oțel

    albastru

    portocaliu

    albastru

    2.4.   Teste de calitate a imaginii

    Testele de calitate a imaginii pentru echipamentele cu raze X ar trebui efectuate utilizând epruveta de percepție umană [human perception (HP) test piece] descrisă în următorul standard internațional:

    ASTM F792-17e1, Standard Practice for Evaluating the Imaging Performance of Security X-Ray Systems, ASTM International, West Conshohocken, PA, 2017, www.astm.org

    Calitatea imaginii echipamentelor cu raze X ar trebui evaluată prin utilizarea următoarelor nouă teste:

    2.4.1.   Testul 1: Afișarea firelor

    capacitatea unor echipamente cu raze X de a afișa imagini care pot fi utilizate de operator pentru a identifica firele metalice.

    2.4.2.   Testul 2: penetrarea utilă

    capacitatea unor echipamente cu raze X de a produce o imagine care permite detectarea, de către un operator sau un algoritm, a firelor care sunt ascunse de un material ocultant de diferite grosimi.

    2.4.3.   Testul 3: rezoluția spațială

    capacitatea unor echipamente cu raze X de a afișa separat elemente apropiate unul de altul și cu contrast ridicat.

    2.4.4.   Testul 4: penetrarea simplă

    capacitatea unor echipamente cu raze X de a afișa imagini care pot fi utilizate de operator pentru a identifica cifrele din plumb care altfel ar fi ascunse de materialul ocultant din oțel.

    2.4.5.   Testul 5: imagistică pentru materiale organice fine (thin organic imaging)

    capacitatea unor echipamente cu raze X de a afișa imagini care pot fi utilizate de operator pentru a identifica fragmente fine de materiale organice.

    2.4.6.   Testul 6: sensibilitate la contrast în cazul oțelului

    capacitatea unor echipamente cu raze X de a afișa imagini care pot fi utilizate de operator pentru a identifica adâncituri circulare de mici dimensiuni în oțel.

    2.4.7.   Testul 7: diferențierea materialelor

    capacitatea unor echipamente cu raze X de a afișa imagini care pot fi utilizate de operator pentru a diferenția materialele cu numere atomice efective diferite.

    2.4.8.   Testul 8: clasificarea materialelor

    capacitatea unor echipamente cu raze X de a afișa imagini care pot fi utilizate de operator pentru a identifica în mod consecvent un anumit material având grosimi diferite.

    2.4.9.   Testul 9: diferențierea organică

    capacitatea unor echipamente cu raze X de a afișa imagini care pot fi utilizate de operator pentru a diferenția materialele organice cu numere atomice efective diferite.

    2.5.   Praguri de calitate a imaginii

    În ceea ce privește epruveta de percepție umană (HP) din ASTM F792-17e1, pragurile minime pentru fiecare test de calitate a imaginii ar trebui să fie cele descrise în tabelul 2.3 de mai jos. Pentru a îndeplini cerințele prevăzute de un anumit standard, echipamentele cu raze X ar trebui să atingă pragurile minime respective pentru toate testele de calitate a imaginii.

    Tabelul 2.3

    Praguri de calitate a imaginii

     

    Test de calitate a imaginii

    Standardul 1

    Standardul 2

    1

    afișarea firelor: grosimea firului în aer

    AWG 30

    (0,255 mm)

    AWG 34

    (0,160 mm)

    2

    penetrarea utilă: grosimea firului sub aluminiu (Al) cu grosime specificată

    AWG 24 (0,511 mm) sub Al de 16 mm

    AWG 24 (0,511 mm) sub Al de 20 mm

    &

    AWG 30 (0,255 mm) sub Al de 12 mm

    3

    rezoluția spațială: grilă cu perechi de linii perpendiculare (4 fante, orizontale și verticale, din oțel 1018, 1010 sau 1008)

    fante cu o lățime de 2 mm, cu un spațiu de 2 mm între ele

    fante cu o lățime de 1,5 mm, cu un spațiu de 1,5 mm între ele

    4

    penetrarea simplă: cifre din plumb (grosime 3,0 ± 0,2 mm) atașate la o bucată de oțel cu o grosime specificată

    oțel cu o grosime de 24 mm

    oțel cu o grosime de 28 mm

    5

    imagini pentru materialele organice fine: trepte din polioximetilenă cu o grosime de 0,25, 0,5, 1, 2 și 5 mm. Fiecare treaptă are orificii cu diametrul de 2, 5 și 10 mm.

    4 orificii vizibile (*)

    7 orificii vizibile (*)

    6

    sensibilitate la contrast în cazul oțelului: trepte din oțel cu o grosime de 0,5, 1, 2 și 5 mm. Fiecare treaptă are orificii cu diametrul de 2, 5 și 10 mm, toate având o adâncime de 0,1 mm.

    4 orificii vizibile (*)

    7 orificii vizibile (*)

    7

    diferențierea materialelor: o grilă de atenuatoare pătrate (cantități variabile de oțel și plastic, având numere atomice efective și atenuări variabile  (**))

    pot fi diferențiate nuanțele a 10 pătrate învecinate

    pot fi diferențiate nuanțele a 12 pătrate învecinate

    8

    clasificarea materialelor: un test care verifică dacă sistemul identifică în mod consecvent un anumit material având diferite grosimi (**)

    4 coloane sunt clasificate ca același material pe coloană

    6 coloane sunt clasificate ca același material pe coloană

    9

    diferențierea organică: observatorul înregistrează dacă percepe o diferență de nuanță între patru pătrate diferite (**).

    pătratele 1-4 sunt afișate ca material organic

    pătratele 1-4 sunt afișate ca material organic


    (*)  * Un orificiu este considerat vizibil dacă se poate identifica cel puțin jumătate din suprafața sau marginea sa.

    (**)  ** A se vedea ASTM F792-17e1 pentru o descriere mai detaliată a epruvetei de percepție umană.


    Top