EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012AP0220

Dispoziții generale privind acordarea de asistență macrofinanciară țărilor terțe ***I Amendamentele adoptate de Parlamentul European la 24 mai 2012 referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a dispozițiilor generale privind acordarea de asistență macrofinanciară țărilor terțe (COM(2011)0396 – C7-0187/2011 – 2011/0176(COD))

JO C 264E, 13.9.2013, p. 119–132 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

13.9.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

CE 264/119


Joi, 24 mai 2012
Dispoziții generale privind acordarea de asistență macrofinanciară țărilor terțe ***I

P7_TA(2012)0220

Amendamentele adoptate de Parlamentul European la 24 mai 2012 referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a dispozițiilor generale privind acordarea de asistență macrofinanciară țărilor terțe (COM(2011)0396 – C7-0187/2011 – 2011/0176(COD)) (1)

2013/C 264 E/25

(Procedura legislativă ordinară: prima lectură)

TEXTUL PROPUS DE COMISIE

AMENDAMENTUL

Amendamentul 1

Propunere de regulament

Titlu

Amendamentul 2

Propunere de regulament

Considerentul 1a (nou)

 

(1a)

Asistența macrofinanciară a Uniunii ar trebui utilizată pentru a acorda o asistență financiară excepțională țărilor terțe care se confruntă temporar cu dificultăți în ceea ce privește balanța de plăți. Spre deosebire de alte instrumente ale Uniunii care oferă sprijin direct pentru politicile sale externe (cum ar fi Instrumentul de asistență pentru preaderare (2) , Instrumentul european de vecinătate (3) , Instrumentul de cooperare pentru dezvoltare (4) etc.), asistența macrofinanciară nu ar trebui utilizată pentru a oferi un sprijin financiar regulat și nici nu ar trebui să aibă ca scop principal sprijinirea dezvoltării economice și sociale a țărilor beneficiare. De asemenea, asistența macrofinanciară nu ar trebui utilizată în mod similar cu granturile de anulare condiționată a datoriilor.

Amendamentul 3

Propunere de regulament

Considerentul 2

(2)

În prezent, asistența macrofinanciară pentru țările terțe se bazează pe deciziile ad-hoc luate de la caz la caz, per țară, de Parlamentul European și de Consiliu. Aceasta reduce eficiența și eficacitatea asistenței prin crearea unor întârzieri inutile între solicitările de asistență macrofinanciară și punerea efectivă în aplicare a acestora .

(2)

Regulamentul-cadru are ca scop clarificarea normelor și sporirea eficienței și a eficacității asistenței Uniunii, printre altele prin consolidarea punerii în aplicare a condițiilor prealabile, prin sporirea transparenței și prin oficializarea evaluării politice efectuate de Comisie, precum și prin sporirea eficacității democratice și prin îmbunătățirea controlului democratic .

Amendamentul 4

Propunere de regulament

Considerentul 3

(3)

Un cadru privind acordarea de asistență macrofinanciară țărilor terțe cu care Uniunea întreține legături politice, economice și comerciale importante ar eficientiza asistența. În special, ar trebui să fie posibilă acordarea de asistență macrofinanciară țărilor terțe pentru a le încuraja să adopte măsuri de politică economică care pot soluționa criza balanței de plăți.

(3)

Un cadru privind acordarea de asistență macrofinanciară țărilor terțe ar trebui să le încurajeze să adopte măsuri de politică economică care pot soluționa criza balanței de plăți.

Amendamentul 5

Propunere de regulament

Considerentul 5

(5)

Adoptarea unui regulament general pentru asistență macrofinanciară în temeiul articolelor 209 și 212 nu aduce atingere dispozițiilor articolului 213 din tratat, reglementând asistența financiară urgentă acordată țărilor terțe și prerogativele conexe ale Consiliului.

eliminat

Amendamentul 6

Propunere de regulament

Considerentul 7

(7)

În concluziile sale din 8 octombrie 2002, Consiliul a stabilit criteriile (așa-numitele criterii de la Genval) de orientare a operațiunilor UE de asistență macrofinanciară. Se recomandă oficializarea acestor criterii, actualizându-le și clarificându-le prin intermediul unui act juridic aprobat de Parlament și de Consiliu.

(7)

În concluziile sale din 8 octombrie 2002, Consiliul a stabilit criteriile (așa-numitele criterii de la Genval) de orientare a operațiunilor Uniunii de asistență macrofinanciară. Se recomandă actualizarea și clarificarea acestor criterii prin intermediul unui act juridic adoptat de Parlamentul European și de Consiliu, printre altele, în ceea ce privește criteriile de stabilire a formei adecvate de asistență (împrumut, grant sau o combinație a acestora) .

Amendamentul 7

Propunere de regulament

Considerentul 8

(8)

Procedurile și instrumentele corespunzătoare care permit Uniunii să se asigure că asistența macrofinanciară poate fi pusă la dispoziție cât mai repede ar trebui furnizate în avans, în special atunci când circumstanțele necesită acțiuni imediate. Aceasta ar crește claritatea și transparența criteriilor pentru punerea în aplicare a asistenței macrofinanciare.

(8)

Ar trebui prevăzute în avans proceduri și instrumente corespunzătoare pentru a permite Uniunii să pună la dispoziție asistența macrofinanciară cât mai repede , în special atunci când circumstanțele necesită acțiuni imediate, și pentru a crește claritatea și transparența criteriilor pentru punerea în aplicare a asistenței macrofinanciare.

Amendamentul 8

Propunere de regulament

Considerentul 9

(9)

Comisia ar trebui să se asigure că asistența macrofinanciară este compatibilă cu principiile, obiectivele și măsurile esențiale adoptate în diferite domenii de acțiune externă și cu alte politici relevante ale Uniunii.

(9)

Atunci când alege țările beneficiare și când stabilește conținutul memorandumurilor de înțelegere , Comisia ar trebui să se asigure că asistența macrofinanciară este compatibilă cu principiile, obiectivele și măsurile esențiale adoptate în diferite domenii de acțiune externă și cu alte politici relevante ale Uniunii.

Amendamentul 9

Propunere de regulament

Considerentul 9a (nou)

 

(9a)

Asistența macrofinanciară reprezintă totodată un instrument de politică externă al Uniunii și ar trebui să servească la îmbunătățirea vizibilității și a influenței Uniunii în afara granițelor sale. Ar trebui asigurată implicarea îndeaproape a Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) pe parcursul întregului exercițiu de asistență macrofinanciară în scopul coordonării și al asigurării coerenței acțiunilor de politică externă ale Uniunii.

Amendamentul 10

Propunere de regulament

Considerentul 10

(10)

Asistența macrofinanciară ar trebui să susțină angajamentele țărilor beneficiare privind valorile comune împărtășite cu Uniunea, inclusiv democrația, statul de drept, buna guvernanță, respectul pentru drepturile omului, dezvoltarea durabilă și reducerea sărăciei, precum și alte principii privind schimburile comerciale libere, echitabile și bazate pe norme.

(10)

Asistența macrofinanciară ar trebui să includă măsuri pentru a îmbunătăți angajamentul țărilor beneficiare privind valorile comune împărtășite cu Uniunea, inclusiv democrația, statul de drept, buna guvernanță, respectul pentru drepturile omului, combaterea muncii forțate în rândul copiilor, sprijinul pentru dezvoltarea durabilă și reducerea sărăciei, precum și alte principii privind schimburile comerciale libere, echitabile și bazate pe norme. Îndeplinirea acestor obiective ar trebui să fie monitorizată în mod periodic de către Comisie.

Amendamentul 11

Propunere de regulament

Considerentul 13

(13)

Asistența macrofinanciară trebuie să fie complementară cu resursele furnizate de Fondul Monetar Internațional și alte instituții financiare multilaterale și ar trebui să existe o repartizare echitabilă a obligațiilor cu alți finanțatori. Asistența macrofinanciară trebuie să asigure valoarea adăugată a implicării Uniunii.

(11a)

În general , asistența macrofinanciară ar trebui să fie complementară cu resursele furnizate de Fondul Monetar Internațional și alte instituții financiare europene sau multilaterale și ar trebui să existe o repartizare echitabilă a obligațiilor cu instituțiile respective și cu alți finanțatori. Asistența macrofinanciară ar trebui să fie acordată atunci când asigură valoarea adăugată a implicării Uniunii.

Amendamentul 12

Propunere de regulament

Considerentul 13a (nou)

 

(13a)

Pentru a se garanta faptul că asistența macrofinanciară poate face față cererilor cauzate de crizele economice urgente, Uniunea ar trebui să ia măsuri pentru a prevedea fonduri suficiente în bugetul destinat acesteia. De asemenea, este necesar să se asigure disponibilitatea asistenței macrofinanciare pentru toate țările eligibile, indiferent de dimensiunea economică a acestora, precum și punerea sa în aplicare în mod corespunzător, corelată cu celelalte instrumente de finanțare externă ale Uniunii.

Amendamentul 13

Propunere de regulament

Considerentul 14a (nou)

 

(14a)

În vederea obținerii unui echilibru între nevoia de eficacitate și eficiență în ceea ce privește asistența Uniunii, pe de o parte, și sporirea coerenței, a transparenței și a controlului democratic, pe de altă parte, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui delegată Comisiei în ceea ce privește țările și teritoriile eligibile și acordarea de asistență anumitor țări și teritorii. Este deosebit de important ca, în timpul lucrărilor pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți. Atunci când pregătește și elaborează acte delegate, Comisia ar trebui să asigure o transmitere simultană, în timp util și adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European și Consiliu.

Amendamentul 14

Propunere de regulament

Considerentul 15

(15)

Pentru a se asigura condiții uniforme de punere în aplicare a prezentului regulament în ceea ce privește aprobarea și gestionarea operațiunilor de asistență macrofinanciară în țările beneficiare, trebuie conferite competențe de executare Comisiei. Aceste competențe trebuie exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie.

(15)

Pentru a se asigura condiții uniforme de punere în aplicare a prezentului regulament, ar trebui conferite competențe de executare Comisiei. Aceste competențe ar trebui exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie.

Amendamentul 15

Propunere de regulament

Considerentul 16

(16)

Procedura de examinare trebuie utilizată pentru adoptarea deciziilor de punere în aplicare care stabilesc suma, forma, durata și condițiile generale ale operațiunilor individuale de asistență macrofinanciară, având în vedere faptul că aceste decizii au implicații bugetare semnificative.

eliminat

Amendamentul 16

Propunere de regulament

Considerentul 17

(17)

Pentru adoptarea memorandumului de înțelegere care stabilește măsurile de politică economică asociate cu asistența macrofinanciară acordată de Uniune trebuie utilizată procedura consultativă, având în vedere că memorandumul de înțelegere nu este un act de punere în aplicare cu caracter general și nici un act cu implicații bugetare sau alt tip de implicații asupra țărilor terțe, în afara celor deja prevăzute de decizia de acordare a asistenței.

eliminat

Amendamentul 17

Propunere de regulament

Articolul 1 – alineatul 1

(1)   Prezentul regulament stabilește dispozițiile generale privind acordarea de asistență macrofinanciară țărilor terțe și teritoriilor eligibile, astfel cum se prevede la articolul 2.

(1)   Prezentul regulament stabilește dispozițiile generale privind acordarea de către Uniune de asistență macrofinanciară țărilor terțe și teritoriilor eligibile menționate la articolul 2 (denumite în continuare „țări beneficiare”) .

Amendamentul 18

Propunere de regulament

Articolul 1 – alineatul 2

(2)   Asistența macrofinanciară este un instrument financiar excepțional, necondiționat și nedesemnat, de sprijinire a redresării balanței de plăți acordat țărilor terțe și teritoriilor eligibile . Ea urmărește restabilirea unei situații de finanțare externă durabile pentru țările care se confruntă cu dificultăți financiare externe și stă la baza punerii în aplicare a măsurilor solide de ajustare și reformă structurală menite să remedieze dificultățile privind balanța de plăți.

(2)   Asistența macrofinanciară este un instrument financiar excepțional, necondiționat și nedesemnat, de sprijinire a redresării balanței de plăți acordat țărilor beneficiare . Ea urmărește restabilirea unei situații de finanțare externă durabile pentru țările beneficiare care se confruntă cu dificultăți financiare externe,facilitează punerea în aplicare de către țările beneficiare respective a unor programe și acorduri bilaterale relevante încheiate cu Uniunea și vizează măsuri solide de ajustare și reformă structurală menite să remedieze dificultățile privind balanța de plăți.

Amendamentul 19

Propunere de regulament

Articolul 1 – alineatul 3

(3)   Asistența macrofinanciară poate fi acordată cu condiția să existe un deficit de finanțare externă rezidual semnificativ, identificat în comun de instituțiile financiare multilaterale, care să depășească resursele furnizate de Fondul Monetar Internațional (FMI) și de alte instituții multilaterale, în ciuda punerii în aplicare a unor programe solide de stabilizare și reformă economică.

(3)   Asistența macrofinanciară poate fi acordată cu condiția să existe un deficit de finanțare externă rezidual semnificativ în țara beneficiară respectivă , identificat în comun cu instituțiile financiare europene sau multilaterale, care să depășească resursele furnizate de Fondul Monetar Internațional (FMI) și de alte instituții financiare europene sau multilaterale, în ciuda punerii în aplicare a unor programe solide de stabilizare și reformă economică de către țara beneficiară respectivă .

Amendamentul 20

Propunere de regulament

Articolul 2 – titlu

Țări eligibile

Țări și teritorii eligibile

Amendamentul 21

Propunere de regulament

Articolul 2 – partea introductivă

Țările terțe și teritoriile eligibile pentru asistență macrofinanciară sunt:

(1)    Țările terțe și teritoriile eligibile pentru asistență macrofinanciară, sub rezerva îndeplinirii criteriilor de condiționalitate prevăzute la articolul 6, („țările beneficiare”) , sunt:

Amendamentul 22

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 1 – litera c

(c)

alte țări terțe aflate într-o situație excepțională și corespunzător justificată. Aceste țări trebuie să fie apropiate din punct de vedere politic, economic și geografic de Uniunea Europeană .

(c)

alte țări terțe care au un rol determinant pentru stabilitatea regională și care prezintă o importanță strategică pentru Uniune , aflate într-o situație excepțională și corespunzător justificată. Aceste țări trebuie să fie apropiate din punct de vedere politic, economic și geografic de Uniune .

Amendamentul 23

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 1a (nou)

 

(1a)     Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 14a pentru a modifica anexa I punctele 1 și 2 în vederea actualizării acesteia, în urma deciziilor politice corespunzătoare privind statutul de țări candidate sau de țări potențial candidate sau privind domeniul de aplicare a politicii europene de vecinătate.

Amendamentul 24

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 1b (nou)

 

(1b)     Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 14a pentru a completa, după caz, prezentul regulament cu țări eligibile care îndeplinesc criteriile stabilite la alineatul (1 ) litera (c) din prezentul articol.

Amendamentul 25

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 1

(1)   Sumele de asistență macrofinanciară acordate sunt formă de granturi în temeiul prezentului regulament sunt compatibile cu creditele bugetare stabilite în cadrul financiar multianual.

(1)   Sumele de asistență macrofinanciară acordate în temeiul prezentului regulament sub forma unui grant sunt compatibile cu creditele bugetare stabilite în cadrul financiar multianual.

Amendamentul 26

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 2

(2)   Sumele de asistență macrofinanciară acordate sunt formă de împrumut în temeiul prezentului regulament sunt provizionate în conformitate cu Regulamentul (CE, Euratom) nr. 480/2009 al Consiliului din 25 mai 2009 privind constituirea Fondului de garantare pentru acțiuni externe.

(2)   Sumele de asistență macrofinanciară acordate în temeiul prezentului regulament sub forma unui împrumut sunt provizionate în conformitate cu Regulamentul (CE, Euratom) nr. 480/2009 al Consiliului din 25 mai 2009 privind constituirea Fondului de garantare pentru acțiuni externe.

Amendamentul 27

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 3

(3)   Creditele anuale sunt autorizate de autoritatea bugetară, în limitele cadrului financiar. Sumele de referință corespunzătoare perioadei 2011-2013 sunt prevăzute în anexa II.

(3)   Creditele anuale sunt autorizate de autoritatea bugetară în limitele cadrului financiar multianual .

Amendamentul 28

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 1

(1)   Valoarea asistenței se bazează pe necesitățile de finanțare externă reziduale ale țării beneficiare. Acestea sunt stabilite de către Comisie, în cooperare cu instituțiile financiare internaționale , pe baza unei evaluări cantitative cuprinzătoare și bine documentate. În special, Comisia va analiza ultimele previziuni referitoare la balanța de plăți a țării în cauză produse de FMI și va lua în considerare contribuțiile financiare preconizate din partea finanțatorilor multilaterali.

(1)   Valoarea propusă a asistenței se bazează pe necesitățile de finanțare externă reziduale ale țării beneficiare. Acestea sunt stabilite de către Comisie, în cooperare cu FMI și cu alte instituții financiare europene sau multilaterale , pe baza unei evaluări cantitative cuprinzătoare și bine documentate. În special, Comisia analizează ultimele previziuni referitoare la balanța de plăți a țării beneficiare în cauză produse de FMI și de alte instituții financiare europene sau multilaterale și ia în considerare contribuțiile financiare preconizate din partea finanțatorilor multilaterali, precum și aplicarea anterioară a altor instrumente de finanțare externă ale Uniunii în țara beneficiară în cauză .

Amendamentul 29

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 2

(2)   De asemenea, pentru stabilirea sumelor de asistență macrofinanciară se ia în considerare necesitatea repartizării echitabile a obligațiilor între finanțatori.

(2)   De asemenea, pentru stabilirea cuantumului asistenței macrofinanciare se ia în considerare necesitatea repartizării echitabile a obligațiilor între Uniune și ceilalți finanțatori. Contribuția Uniunii ar trebui să fie suficientă pentru a garanta valoarea adăugată din partea Uniunii și, în mod normal, nu ar trebui să fie mai mică de 20 %.

Amendamentul 30

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 3

(3)   În cazul în care necesitățile financiare ale țării beneficiare se modifică în mod fundamental pe parcursul perioadei de plată a asistenței macrofinanciare, Comisia, acționând în conformitate cu articolul 14 alineatul (2), poate decide să reducă suma fondurilor puse la dispoziție în contextul asistenței, să suspende sau să anuleze asistența.

(3)   În cazul în care necesitățile financiare ale țării beneficiare scad în mod fundamental pe parcursul perioadei de plată a asistenței macrofinanciare, Comisia reevaluează situația economică și socială din țara beneficiară și , pe baza acestei evaluări, este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 14a în vederea modificării anexei IIa pentru a reduce cuantumul fondurilor puse la dispoziție în contextul asistenței, pentru a suspenda sau pentru a anula asistența.

Amendamentul 31

Propunere de regulament

Articolul 6 – alineatul 1

(1)   O condiție prealabilă pentru acordarea de asistență macrofinanciară este ca țara destinatară să respecte mecanismele democratice reale, inclusiv sistemele parlamentare pluripartidice, statul de drept și drepturile omului.

(1)   O condiție prealabilă pentru acordarea de asistență macrofinanciară este ca țara destinatară să respecte mecanismele democratice reale, inclusiv sistemele parlamentare pluripartidice, statul de drept și drepturile omului. SEAE, în cooperare cu Comisia, este însărcinat cu realizarea acestei evaluări, iar în acest scop SEAE ia în considerare rezoluțiile și rapoartele adoptate de Parlamentul European cu privire la țările beneficiare. Evaluarea poate identifica recomandări de politică în ceea ce privește consolidarea instituțiilor democratice, drepturile omului, transparența și combaterea corupției. Raportul se anexează la fiecare act delegat individual menționat la articolul 7 alineatul (3). În vederea protejării intereselor și a valorilor democratice ale Uniunii și pentru a consolida respectarea drepturilor fundamentale de către țările beneficiare, memorandumul de înțelegere include recomandări specifice țării în cauză, compatibile cu politicile externe ale Uniunii care vizează consolidarea statului de drept, a drepturilor omului și a drepturilor lucrătorilor, a transparenței și a combaterii corupției.

Amendamentul 32

Propunere de regulament

Articolul 6 – alineatul 2

(2)   Asistența macrofinanciară este condiționată de existența unui program FMI care implică utilizarea resurselor FMI.

(2)   Asistența macrofinanciară este condiționată de existența unui program FMI care implică utilizarea resurselor FMI sau a unui program al altei instituții financiare europene sau multilaterale .

Amendamentul 33

Propunere de regulament

Articolul 6 – alineatul 3

(3)   Plata asistenței este condiționată de rezultatele satisfăcătoare ale unui program FMI. Ea este condiționată, de asemenea, de punerea în aplicare, într-un interval specific, a unei serii de măsuri de politică economică definite în mod clar și care se axează pe reformele structurale care urmează să fie convenite între Comisie și țara beneficiară și care vor fi stabilite printr-un memorandum de înțelegere.

(3)   Plata asistenței este condiționată de rezultatele satisfăcătoare ale unui program FMI sau ale unui program al altei instituții financiare europene sau multilaterale și de respectarea principiilor politice și bazate pe valori . Ea este condiționată, de asemenea, de punerea în aplicare, într-un interval specific, a unei serii de măsuri de politică economică definite în mod clar și care se axează pe reformele structurale care urmează să fie convenite între Comisie și țara beneficiară și care vor fi stabilite printr-un memorandum de înțelegere.

Amendamentul 34

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 2

(2)   Dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la articolul 1, articolul 2, articolul 4 și articolul 6, Comisia acordă asistența macrofinanciară , în conformitate cu articolul 14 alineatul (2) .

(2)    În momentul primirii solicitării, Comisia efectuează o evaluare prin care verifică dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la articolul 1, articolul 2, articolul 4 și articolul 6 pentru a acorda asistența macrofinanciară. Dacă sunt îndeplinite condițiile , Comisia stabilește în decizia sa suma și forma sub care va fi acordată asistența, în condițiile menționate la articolul 5, respectiv la articolul 3 .

Amendamentul 35

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 3 și alineatul 3a (nou)

(3)    Decizia de acordare a unui împrumut specifică suma în cauză, scadența medie maximă și numărul maxim de tranșe al asistenței macrofinanciare . Decizia de acordare a unui grant specifică, suma în cauză și numărul maxim de tranșe. În ambele cazuri, trebuie definită perioada de disponibilitate a asistenței macrofinanciare. De regulă, aceasta nu trebuie să depășească trei ani.

(3)    În sensul alineatului (2), Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 14a pentru a stabili și a modifica anexa IIa în vederea acordării de asistență macrofinanciară unei anumite țări sau unui anumit teritoriu . În cuprinsul actului delegat, Comisia menționează, printre altele, următoarele:

 

(a)

în toate cazurile, beneficiarul asistenței, valoarea maximă totală a asistenței, forma sub care este acordată asistența și perioada de disponibilitate a acesteia;

 

(b)

în cazul deciziei de acordare a unui împrumut, suma în cauză, scadența medie maximă și numărul maxim de tranșe al asistenței macrofinanciare;

 

(c)

în cazul deciziei de acordare a unui grant, suma în cauză și numărul maxim de tranșe; decizia de acordare a unui grant este însoțită de o justificare a grantului (sau a elementului de grant) prevăzut de asistență.

 

(3a)     De regulă, perioada de disponibilitate a asistenței macrofinanciare nu trebuie să depășească trei ani.

Amendamentul 36

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 4

(4)   În urma aprobării deciziei de acordare a asistenței macrofinanciare, Comisia convine împreună cu țara beneficiară, în conformitate cu articolul 14 alineatul (3), măsurile de politică prevăzute la articolul 6 alineatele (3), (4), (5) și (6).

(4)   În urma adoptării actului delegat de acordare a asistenței macrofinanciare, Comisia, în strânsă cooperare cu SEAE, este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 14a pentru a conveni împreună cu țara beneficiară, în cadrul memorandumului de înțelegere, asupra măsurilor de politică prevăzute la articolul 6 alineatele (1) , (3) (4), (5) și (6).

Amendamentul 37

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 5

(5)   În urma aprobării deciziei de acordare a asistenței macrofinanciare, Comisia convine împreună cu țara beneficiară termenii financiari detaliați ai asistenței. Aceștia sunt prevăzuți într-un acord de împrumut sau de grant.

(5)   În urma adoptării actului delegat de acordare a asistenței macrofinanciare, Comisia convine împreună cu țara beneficiară termenii financiari detaliați ai asistenței. Aceștia sunt prevăzuți într-un acord de împrumut sau de grant.

Amendamentul 38

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 6

(6)   Comisia informează Parlamentul European și Consiliul în legătură cu evoluția asistenței per țară și pune la dispoziția acestora documentele relevante.

(6)   Comisia informează Parlamentul European și Consiliul în legătură cu evoluția asistenței per țară și pune la dispoziția acestora în timp util documentele relevante.

Amendamentul 39

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 2

(2)   Asistența este plătită în tranșe succesive, cu condiția îndeplinirii condițiilor prevăzute la articolul 6 alineatul (2) și articolul 6 alineatul (3) .

(2)   Asistența este plătită în tranșe succesive, cu condiția îndeplinirii condițiilor prevăzute la articolul 6 alineatele (1), (2) și (3) .

Amendamentul 40

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 3

(3)   Comisia verifică, la intervale regulate, dacă condițiile prevăzute la articolul 6 alineatul (2) și articolul 6 alineatul (3) sunt îndeplinite în continuare.

(3)   Comisia verifică, la intervale regulate, dacă condițiile prevăzute la articolul 6 alineatele (2) și (3) sunt îndeplinite în continuare. SEAE verifică periodic și fără întârziere în cazul unor evenimente neprevăzute dacă condițiile menționate la articolul 6 alineatul (1) sunt îndeplinite în continuare și informează Comisia în consecință.

Amendamentul 41

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 4

(4)   În cazul în care condițiile prevăzute la articolul 6 alineatul (2) și articolul 6 alineatul (3) nu sunt îndeplinite, Comisia poate să suspende, să reducă sau să anuleze temporar plata asistenței.

(4)   În cazul în care condițiile prevăzute la articolul 6 alineatele (1), (2) și (3) nu sunt îndeplinite, Comisia, în strânsă cooperare cu SEAE , poate să suspende, să reducă sau să anuleze temporar plata asistenței.

Amendamentul 42

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 4a (nou)

 

(4a)     În astfel de situații și în cazul în care suspendarea asistenței este ridicată după consultarea cu SEAE, Comisia informează Parlamentul European și Consiliul cu privire la motivele sale.

Amendamentul 43

Propunere de regulament

Articolul 11 – alineatul 1

(1)   Țările beneficiare verifică în mod periodic dacă finanțarea acordată din bugetul Uniunii a fost utilizată în mod corespunzător, adoptă măsurile corespunzătoare de prevenire a neregulilor și a fraudei și, după caz, întreprind acțiuni juridice pentru recuperarea fondurilor furnizate în temeiul prezentului regulament care au fost deturnate.

(1)    Acordurile care rezultă din prezentul regulament conțin dispoziții care asigură faptul că țările beneficiare verifică în mod periodic dacă finanțarea acordată din bugetul Uniunii a fost utilizată în mod corespunzător, adoptă măsurile corespunzătoare de prevenire a neregulilor și a fraudei și, după caz, întreprind acțiuni juridice pentru recuperarea fondurilor furnizate în temeiul prezentului regulament care au fost deturnate.

Amendamentul 44

Propunere de regulament

Articolul 11 – alineatul 3a (nou)

 

(3a)     Memorandumul de înțelegere menționat la articolul 6 alineatul (3) și celelalte acorduri care rezultă din prezentul regulament garantează drepturile care revin Comisiei și Curții de Conturi în temeiul alineatelor (2) și (3) ale prezentului articol pe parcursul și după încheierea perioadei de disponibilitate a asistenței macrofinanciare.

Amendamentul 45

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul 1

(1)   Comisia evaluează în mod periodic rezultatele și eficacitatea asistenței macrofinanciare pentru a decide dacă obiectivele au fost îndeplinite și pentru a formula recomandări în vederea îmbunătățirii operațiunilor viitoare.

(1)   Comisia evaluează în mod periodic rezultatele și eficacitatea asistenței macrofinanciare în ceea ce privește fiecare țară beneficiară sau teritoriu beneficiar în parte , pentru a decide dacă obiectivele au fost îndeplinite și pentru a formula recomandări în vederea îmbunătățirii operațiunilor viitoare. Atunci când evaluează funcționarea condiționalității politice în temeiul articolului 6 alineatul (1), Comisia se consultă cu SEAE.

Amendamentul 46

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul 2

(2)   Comisia trimite rapoartele de evaluare ex-post Parlamentului European și Consiliului, evaluând măsura în care operațiunile AMF încheiate recent au contribuit la obiectivele asistenței.

(2)   Comisia trimite rapoartele de evaluare ex-post Parlamentului European, Consiliului și Curții de Conturi , evaluând măsura în care operațiunile de asistență macrofinanciară privind o anume țară beneficiară sau un anume teritoriu beneficiar încheiate recent au contribuit la obiectivele asistenței.

Amendamentul 47

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul 2a (nou)

 

(2a)     Curtea de Conturi auditează gestionarea financiară a asistenței.

Amendamentul 48

Propunere de regulament

Articolul 14 – alineatul 3

(3)     Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

eliminat

Amendamentul 49

Propunere de regulament

Articolul 14a (nou)

 

Articolul 14a

Exercitarea delegării de competențe

 

(1)     Competența de a adopta actele delegate menționate la articolul 2 alineatele (1a) și (1b), la articolul 5 alineatul (3) și la articolul (7) alineatele (3) și (4) se conferă Comisiei pentru perioada de aplicare a prezentului regulament.

 

(2)     Delegarea de competențe poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificată în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.

 

(3)     De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

 

(4)     Un act delegat adoptat în temeiul articolului 2 alineatele (1a) și (1b), al articolului 5 alineatul (3) și al articolului 7 alineatele (3) și (4) intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecțiuni în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecțiuni. Respectivul termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Amendamentul 50

Propunere de regulament

Articolul 14b (nou)

 

Articolul 14b

Revizuirea

 

(1)     Până cel târziu la … (5) și, ulterior, la intervale de patru ani, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind punerea în aplicare a prezentului regulament.

 

(2)     Raportul menționat la alineatul (1) include o prezentare detaliată a asistenței macrofinanciare acordate în temeiul prezentului regulament și este însoțit, dacă este cazul, de o propunere legislativă privind revizuirea prezentului regulament.

Amendamentul 51

Propunere de regulament

Articolul 15

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și expiră la 31 decembrie 2013 .

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Amendamentul 52

Propunere de regulament

Anexa II

 

Anexă eliminată

Amendamentul 53

Propunere de regulament

Anexa IIa (nouă)

Amendamentul Parlamentului

ANEXA IIa

ASISTENȚĂ MACROFINANCIARĂ PENTRU ANUMITE ȚĂRI ȘI TERITORII

Beneficiarul asistenței

Valoarea maximă totală a asistenței

Forma asistenței

Perioada de disponibilitate a asistenței:

Împrumut

Grant

Suma

Scadența medie maximă

Numărul maxim de tranșe

Suma

Numărul maxim de tranșe


(1)  Chestiunea a fost retrimisă spre reexaminare comisiei competente în conformitate cu articolul 57 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul de procedură (A7-0157/2012).

(2)   Regulamentul nr. … al Parlamentului European și al Consiliului din … privind Instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA II) (JO …)

(3)   Regulamentul nr. … al Parlamentului European și al Consiliului din … de instituire a Instrumentului european de vecinătate (JO …)

(4)   Regulamentul nr. … al Parlamentului European și al Consiliului din … de stabilire a unui instrument de finanțare a cooperării pentru dezvoltare (JO …)

(5)   Patru ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.


Top