Comerțul internațional cu produse chimice periculoase (Convenția de la Rotterdam)
SINTEZĂ PRIVIND:
Convenția de la Rotterdam
Decizia 2003/106/CE cu privire la aprobarea Convenției de la Rotterdam
Decizia 2006/730/CE cu privire la încheierea Convenției de la Rotterdam
CARE ESTE ROLUL ACESTEI CONVENȚII ȘI AL ACESTOR DECIZII?
- Convenția prevede procedura de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză (PIC) pentru anumite produse chimice și pesticide periculoase comercializate la nivel internațional.
- Deciziile asigură faptul că UE aprobă, încheie și participă la Convenția de la Rotterdam, deoarece Curtea de Justiție a anulat decizia legislativă inițială pe motive de drept.
ASPECTE-CHEIE
Convenția:
- reglementează importurile și exporturile a 52 de produse chimice și pesticide periculoase;
- impune ca orice produs chimic care este vizat să aibă consimțământul prealabil al importatorului înainte de a putea fi exportat;
- stabilește o procedură pentru schimbul de informații cu privire la deciziile luate de către țările importatoare;
- solicită fiecărei părți semnatare a convenției să desemneze o autoritate națională care să asigure punerea deplină în aplicare a acesteia;
- cere fiecărei părți semnatare să precizeze dacă este pregătită sau nu să accepte importurile produselor chimice și pesticidelor vizate de convenție;
- impune exportatorilor să se asigure că produsele chimice vizate nu sunt exportate fără aprobarea oficială a țării importatoare;
- solicită părților care au interzis sau au reglementat strict un produs chimic să notifice acest lucru Secretariatului convenției;
- prevede schimbul de informații cu caracter științific, tehnic, economic și juridic asupra produselor care intră în domeniul de aplicare a convenției și posibilitatea asistenței tehnice pentru țările în curs de dezvoltare în ceea ce privește reglementarea produselor chimice;
- permite retragerea unui semnatar din convenție la un an după primirea notificării acestuia în acest sens;
- nu vizează narcoticele, materialele radioactive, deșeurile, armele chimice, alimentele și aditivii alimentari, organismele modificate genetic sau produsele chimice exportate în scopul cercetării.
DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE
Convenția a intrat în vigoare la 24 februarie 2004.
CONTEXT
- La 10 ianuarie 2006, Curtea Europeană de Justiție a pronunțat o hotărâre în cauza C-94/03. Comisia Europeană formulase o acțiune împotriva Consiliului, solicitând Curții să anuleze Decizia 2003/106/CE a Consiliului, care aprobase Convenția de la Rotterdam în numele UE.
- Comisia a susținut că decizia ar fi trebuit să se bazeze exclusiv pe articolul din Tratat referitor la politica comercială comună (la momentul respectiv, articolul 133 din Tratatul de la Amsterdam), și nu pe articolul folosit, care viza politica de mediu (articolul 175 din același Tratat).
- Curtea a decis că ambele articole trebuiau să furnizeze baza legală necesară și a anulat decizia inițială a Consiliului. Noua decizie, care a intrat în vigoare la data la care a fost adoptată predecesoarea sa, asigură că nu există niciun vid legislativ.
Pentru informații suplimentare, consultați:
DOCUMENTELE PRINCIPALE
Convenția de la Rotterdam cu privire la procedura de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză aplicabilă anumitor produse chimice și pesticide periculoase care fac obiectul comerțului internațional (JO L 63, 6.3.2003, pp. 29-47)
Decizia 2003/106/CE a Consiliului din 19 decembrie 2002 privind aprobarea, în numele Comunității Europene, a Convenției de la Rotterdam privind procedura de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză aplicabilă anumitor produse chimice și pesticide periculoase care fac obiectul comerțului internațional (JO L 63, 6.3.2003, pp. 27-28)
Decizia 2006/730/CE a Consiliului din 25 septembrie 2006 privind aprobarea, în numele Comunității Europene, a Convenției de la Rotterdam privind procedura de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză aplicabilă anumitor produse chimice și pesticide periculoase care fac obiectul comerțului internațional (JO L 299, 28.10.2006, pp. 23-25)
DOCUMENTE CONEXE
Regulamentul (UE) nr. 649/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind exportul și importul de produse chimice care prezintă risc (reformare) (JO L 201, 27.7.2012, pp. 60-106)
Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 649/2012 al Consiliului au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
Data ultimei actualizări: 06.08.2020