This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Cross-border exchanges in electricity
Schimburile transfrontaliere de energie electrică
Schimburile transfrontaliere de energie electrică
This summary has been archived and will not be updated. See 'Schimburile transfrontaliere de energie electrică' for an updated information about the subject.
Schimburile transfrontaliere de energie electrică
SINTEZĂ PRIVIND:
CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?
Scopul său este de a stabili norme privind schimburile transfrontaliere de energie electrică în vederea îmbunătățirii concurenței și a armonizării pieței unice a energiei electrice în UE.
ASPECTE-CHEIE
Certificarea operatorilor de transport și de sistem (OTS)
Autoritățile naționale de reglementare transmit Comisiei Europene o notificare a deciziilor privind certificarea operatorilor de transport și de sistem (OTS)*. Comisia are la dispoziție două luni pentru a emite avizul autorității naționale de reglementare. Autoritatea adoptă ulterior decizia finală privind certificarea OTS.
Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E)
ENTSO-E este responsabilă cu gestionarea sistemului de transport al energiei electrice și cu permiterea comerțului și a furnizării de energie electrică la nivel transfrontalier în UE.
Sarcinile ENTSO-E
ENTSO-E este responsabilă cu elaborarea și/sau adoptarea:
ACER examinează toate codurile de rețea dezvoltate de ENTSO-E. Dacă este convinsă că se respectă liniile directoare, ACER îl prezintă Comisiei, recomandând adoptarea acestuia.
Cooperarea regională a operatorilor de sisteme de transport
OTS trebuie să stabilească o cooperare regională în cadrul ENTSO-E și să publice un plan regional de investiții la fiecare doi ani, pe baza căruia să se poată investi.
Mecanismul de compensare între operatorii de transport și de sistem și tarifele pentru accesul la rețele
OTS primesc compensații pentru costurile suportate ca urmare a găzduirii fluxurilor transfrontaliere de energie electrică în rețelele lor. Compensația este plătită de operatorii sistemelor naționale de transport din care provin fluxurile transfrontaliere. Costurile sunt stabilite pe baza costurilor prognozate. Comisioanele pentru accesul la rețele sunt, de asemenea, aplicate de operatorii de rețea.
Principiile generale ale gestionării congestiei
Problemele de congestie* a rețelei trebuie rezolvate prin soluții nediscriminatorii bazate pe mecanisme care dau semnale economice participanților la piață și OTS-urilor. Odată ce capacitatea este alocată, aceasta poate fi „redusă” numai de către OTS în situații de urgență, atunci când toate celelalte alternative rezonabile pentru a rezolva problema au fost epuizate. În cazul reducerii capacității alocate, compensația trebuie plătită participanților la piață, cu excepția cazurilor de forță majoră.
Reguli pentru noi interconectări
Noile interconectări* pot solicita o scutire temporară de la normele generale care reglementează utilizarea veniturilor din congestionare, separarea* sistemelor de distribuție și a operatorilor de transport și accesul terților. Scutirea ar fi cu condiția ca:
Există o obligație generală de a pune la dispoziția participanților la piață capacitatea maximă posibilă de interconexiuni pentru fluxurile transfrontaliere, respectând în același timp standardele de siguranță legate de funcționarea sigură a rețelei.
Autoritățile naționale de reglementare transmit Comisiei proiecte de decizii privind scutirea unei noi interconectări de toate sau de o parte din următoarele reguli:
Comisia are două luni pentru a solicita autorității naționale de reglementare modificarea sau retragerea scutirii. Autoritatea adoptă ulterior decizia finală privind exceptarea.
DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?
Se aplică de la 3 martie 2011. Acesta abrogă Regulamentul (CE) nr. 1228/2003 cu efect de la 2 martie 2011.
TERMENI-CHEIE
DOCUMENTUL PRINCIPAL
Regulamentul (CE) nr. 714/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009 privind condițiile de acces la rețea pentru schimburile transfrontaliere de energie electrică și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1228/2003 (JO L 211, 14.8.2009, pp. 15-35)
Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 714/2009 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
DOCUMENTE CONEXE
Regulamentul (UE) nr. 838/2010 al Comisiei din 23 septembrie 2010 privind stabilirea orientărilor referitoare la mecanismul compensărilor între operatorii de sisteme de transport și abordarea comună de reglementare în domeniul stabilirii taxelor de transport (JO L 250, 24.9.2010, pp. 5-11)
Data ultimei actualizări: 08.05.2018