EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R2114

Regulamentul delegat (UE) 2020/2114 al Comisiei din 16 decembrie 2020 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1008/2008 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește prelungirea temporară a măsurilor excepționale pentru a face față consecințelor pandemiei de COVID-19 referitoare la selectarea furnizorului de servicii de handling la sol (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2020/8950

JO L 426, 17.12.2020, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2020/2114/oj

17.12.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 426/1


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/2114 AL COMISIEI

din 16 decembrie 2020

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1008/2008 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește prelungirea temporară a măsurilor excepționale pentru a face față consecințelor pandemiei de COVID-19 referitoare la selectarea furnizorului de servicii de handling la sol

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1008/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 septembrie 2008 privind normele comune pentru operarea serviciilor aeriene în Comunitate (1), în special articolul 24a alineatul (3),

întrucât:

(1)

Pandemia de COVID-19 a condus la o scădere bruscă a traficului aerian, provocată de reducerea semnificativă a cererii și de măsurile directe luate de statele membre, precum și de țări terțe, în vederea limitării răspândirii pandemiei.

(2)

Aceste circumstanțe sunt independente de voința transportatorilor aerieni, iar ulterioara anulare voluntară sau obligatorie a serviciilor aeriene de către transportatorii aerieni este un răspuns necesar la aceste circumstanțe.

(3)

Furnizorii de servicii de handling la sol se confruntă în continuare cu probleme de lichiditate care ar putea declanșa suspendarea serviciilor de handling la sol. La rândul său, acest lucru ar putea duce la limitarea sau suspendarea serviciilor aeroportuare în aeroporturile din Uniune.

(4)

Regulamentul (UE) 2020/696 al Parlamentului European și al Consiliului (2) a permis organismului de administrare al aeroportului sau autorității competente a statului membru ca, în perioada 1 martie 2020-31 decembrie 2020, în cazul în care un furnizor de servicii de handling la sol își încetează activitatea înainte de sfârșitul perioadei pentru care a fost selectat, să aleagă în mod direct un furnizor de servicii de handling la sol care să furnizeze serviciile pentru o perioadă de maximum șase luni sau pentru o perioadă până la 31 decembrie 2020, reținându-se perioada mai lungă. Regulamentul (UE) 2020/696 a acordat, de asemenea, Comisiei competențe delegate pentru a prelungi aceste perioade.

(5)

În conformitate cu articolul 24a alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 1008/2008, Comisia a prezentat Parlamentului European și Consiliului un raport de sinteză la data de 13 noiembrie 2020.

(6)

Raportul de sinteză al Comisiei subliniază că, în pofida unei creșteri treptate între aprilie și august 2020, nivelurile traficului aerian erau în continuare considerabil mai scăzute în septembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. Potrivit datelor Eurocontrol, la 25 noiembrie 2020, traficul aerian era cu 63 % mai redus decât la data de 25 noiembrie 2019.

(7)

Deși traiectoria de redresare a nivelului traficului aerian este dificil de preconizat cu exactitate, este rezonabil să se anticipeze că situația va persista în viitorul apropiat și va continua astfel până în decembrie 2021. Pe baza celor mai recente previziuni ale Eurocontrol privind traficul aerian, din septembrie 2020, se preconizează că, în februarie 2021, traficul aerian va fi cu 50 % mai scăzut în comparație cu februarie 2020 (în condițiile unei abordări necoordonate între statele membre în ceea ce privește instituirea de proceduri operaționale și eliminarea restricțiilor naționale). Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că numărul cazurilor de COVID-19 înregistrate săptămânal în Europa a ajuns la 1,77 milioane la 22 noiembrie 2020 (44 % din cazurile noi la nivel mondial), depășind cu mult numărul de cazuri înregistrate în primăvara anului 2020. Datele furnizate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor arată că rata de notificare a cazurilor pe o perioadă de 14 de zile pentru Spațiul Economic European și Regatul Unit a crescut constant începând cu vara anului 2020. Conform raportului său săptămânal de supraveghere din 22 noiembrie 2020, această rată era de 549 la 100 000 de locuitori (interval între țări: 58-1 186).

(8)

Este rezonabil să se considere că reducerea persistentă a nivelului traficului aerian este rezultatul impactului pandemiei de COVID-19. Pe baza datelor disponibile cu privire la încrederea consumatorilor în urma pandemiei de COVID-19, în timp ce, în aprilie 2020, circa 60 % din respondenți au indicat că e probabil să reînceapă să utilizeze transportul aerian la câteva luni de la încheierea pandemiei, acest procent a scăzut la 45 % în iunie 2020. Datele disponibile indică astfel în mod clar o legătură între pandemia de COVID-19 și cererea consumatorilor de trafic aerian și nu a existat niciun alt eveniment care să poată explica scăderea acestei cereri.

(9)

Raportul de sinteză al Comisiei demonstrează totodată că lipsa de coordonare a restricțiilor, a cerințelor în materie de carantină și a măsurilor de testare naționale introduse de statele membre ca răspuns la numărul tot mai mare de cazuri de COVID-19 din Europa de la jumătatea lunii august, anunțate adesea cu un preaviz foarte scurt, erodează încrederea consumatorilor și duce la scăderea cererii de trafic aerian.

(10)

Având în vedere nivelul extrem de scăzut al rezervărilor de zboruri, previziunile epidemiologice și previziunile privind traficul aerian menționate mai sus, precum și incertitudinea și imprevizibilitatea măsurilor naționale menite să limiteze răspândirea pandemiei de COVID-19, este rezonabil să se preconizeze că nivelurile scăzute ale traficului aerian și ale cererii din partea pasagerilor care pot fi atribuite pandemiei de COVID-19 vor persista pe tot parcursul anului 2021. Se preconizează că nu se va reveni la nivelurile de trafic de dinaintea pandemiei de COVID-19 mai devreme de câțiva ani. Cu toate acestea, este prea devreme în această etapă să se concluzioneze dacă reducerile de capacitate vor continua și după 2021 la niveluri la fel de semnificative.

(11)

Companiile de handling la sol au fost grav afectate de pandemia de COVID-19 și de reducerea traficului aerian cauzată de aceasta. Reducerea semnificativă a numărului de zboruri de la începutul pandemiei a avut un impact negativ asupra veniturilor acestora provenite din furnizarea de servicii de handling la sol în aeroporturile din Uniune. Astfel, numeroși furnizori de servicii de handling la sol s-au confruntat cu dificultăți financiare și mai mulți dintre aceștia au intrat deja în proces de restructurare, au beneficiat de un pachet de salvare acordat de stat sau și-au încetat activitatea.

(12)

Pe baza previziunilor privind nivelul traficului aerian pentru lunile următoare, este probabil ca aceste condiții dificile de piață din sectorul serviciilor de handling la sol să persiste din cauza numărului limitat de zboruri care urmează să fie furnizate în 2021. Este probabil ca tendința negativă a traficului aerian să agraveze și mai mult situația financiară gravă a furnizorilor de servicii de handling la sol, existând riscul unor noi falimente. În aceste condiții, este probabil ca mai mulți furnizori de servicii de handling la sol din aeroporturile în care numărul de furnizori este limitat să trebuiască să înceteze furnizarea de servicii de handling la sol înainte de sfârșitul perioadei pentru care au fost selectați. Acest lucru ar putea duce la întreruperi bruște ale serviciilor de handling la sol în aceste aeroporturi înainte să poată fi selectat un nou furnizor pe baza procedurii prevăzute la articolul 11 alineatul (1) din Directiva 96/67/CE.

(13)

Prin urmare, este oportun să se prelungească perioada de derogare prevăzută la articolul 24a alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1008/2008 de la 1 martie 2020 până la 31 decembrie 2021.

(14)

Pentru a se evita insecuritatea juridică, în particular pentru organismul de administrare al aeroportului și autoritatea competentă a statului membru, prezentul regulament trebuie adoptat în conformitate cu procedura de urgență descrisă la articolul 25b din Regulamentul (CE) nr. 1008/2008 și trebuie să intre în vigoare în regim de urgență în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

La articolul 24a din Regulamentul (CE) nr. 1008/2008, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)

Prin derogare de la articolul 11 alineatul (1) litera (e) din Directiva 96/67/CE, în perioada 1 martie 2020-31 decembrie 2021, atunci când un furnizor de servicii de handling la sol își încetează activitatea înainte de sfârșitul perioadei pentru care a fost selectat, organismul de administrare al aeroportului sau autoritatea competentă a statului membru poate alege în mod direct un furnizor de servicii de handling la sol care să furnizeze serviciile pentru o perioadă de maximum șase luni sau pentru o perioadă până la 31 decembrie 2021, reținându-se perioada mai lungă.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 16 decembrie 2020.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 293, 31.10.2008, p. 3.

(2)  Regulamentul (UE) 2020/696 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 mai 2020 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1008/2008 privind normele comune pentru operarea serviciilor aeriene în Comunitate având în vedere pandemia de COVID-19 (JO L 165, 27.5.2020, p. 1).


Top