Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020D1804

    Decizia (UE) 2020/1804 a Comisiei din 27 noiembrie 2020 de stabilire a criteriilor de acordare a etichetei ecologice a UE pentru afișajele electronice [notificată cu numărul C(2020) 8156] (Text cu relevanță pentru SEE)

    C/2020/8156

    JO L 402, 1.12.2020, p. 73–88 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2020/1804/oj

    1.12.2020   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 402/73


    DECIZIA (UE) 2020/1804 A COMISIEI

    din 27 noiembrie 2020

    de stabilire a criteriilor de acordare a etichetei ecologice a UE pentru afișajele electronice

    [notificată cu numărul C(2020) 8156]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta UE ecologică (1), în special articolul 8 alineatul (2),

    după consultarea Comitetului pentru etichetare ecologică al Uniunii Europene,

    întrucât:

    (1)

    În temeiul Regulamentului (CE) nr. 66/2010, eticheta ecologică a UE poate fi acordată produselor care au un impact redus asupra mediului pe durata întregului lor ciclu de viață.

    (2)

    Regulamentul (CE) nr. 66/2010 prevede stabilirea unor criterii specifice privind eticheta ecologică a UE, în funcție de grupurile de produse.

    (3)

    Decizia 2009/300/CE a Comisiei (2) a stabilit criteriile și cerințele aferente de evaluare și verificare pentru grupul de produse „televizoare”. Perioada de valabilitate a respectivelor criterii și cerințe a fost prelungită până la 31 decembrie 2020 prin Decizia (UE) 2019/1134 a Comisiei (3).

    (4)

    Pentru a reflecta mai bine cele mai bune practici de pe piață pentru acest grup de produse și pentru a ține seama de inovațiile introduse între timp, este necesar să se stabilească un nou set de criterii pentru „televizoare”.

    (5)

    Raportul pentru verificarea adecvării cu privire la eticheta ecologică a UE (4) din 30 iunie 2017, care a analizat punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 66/2010, a concluzionat că este necesară o abordare mai strategică pentru eticheta ecologică a UE, care să includă, de asemenea, gruparea categoriilor de produse strâns legate între ele, după caz.

    (6)

    În concordanță cu aceste concluzii și după consultarea Comitetului pentru etichetare ecologică al Uniunii Europene, este oportun să se revizuiască criteriile pentru grupul de produse „televizoare”, inclusiv să se extindă domeniul său de aplicare la ecranele de calculator externe și la afișajele publice digitale care fac obiectul Regulamentului (UE) 2019/2021 al Comisiei (5) și al Regulamentului delegat (UE) 2019/2013 al Comisiei (6). Pentru a reflecta această extindere a domeniului său de aplicare, este oportun, de asemenea, să se modifice denumirea grupului de produse în „afișaje electronice”.

    (7)

    Noul Plan de acțiune privind economia circulară pentru o Europă mai curată și mai competitivă (7), adoptat la 11 martie 2020, prevede că cerințele privind sustenabilitatea, posibilitatea de reciclare și conținutul de materiale reciclate vor fi incluse mai sistematic în criteriile de acordare a etichetei ecologice a UE.

    (8)

    Criteriile revizuite de acordare a etichetei ecologice a UE pentru afișajele electronice vizează, în special, promovarea produselor eficiente din punct de vedere energetic, care pot fi reparate, sunt ușor de demontat (pentru a facilita recuperarea resurselor ca urmare a reciclării la sfârșitul duratei lor de viață utilă), care au un conținut minim de material reciclat și care pot conține doar o cantitate limitată de substanțe periculoase.

    (9)

    Noile criterii, precum și cerințele de evaluare și de verificare aferente pentru grupul de produse ar trebui să rămână valabile până la 31 decembrie 2028, luând în considerare ciclul de inovare pentru respectivul grup de produse.

    (10)

    Din motive de securitate juridică, Decizia 2009/300/CE ar trebui abrogată.

    (11)

    Ar trebui prevăzută o perioadă de tranziție pentru producătorii ale căror produse au primit eticheta ecologică a UE pentru televizoare pe baza criteriilor stabilite în Decizia 2009/300/CE, astfel încât aceștia să aibă timp suficient pentru a-și adapta produsele în vederea îndeplinirii noilor criterii și cerințe. Pentru o perioadă limitată după adoptarea prezentei decizii, producătorilor ar trebui să li se permită să prezinte cereri fie pe baza criteriilor prevăzute în Decizia 2009/300/CE, fie pe baza noilor criterii stabilite prin prezenta decizie. Ar trebui să se permită utilizarea licențelor pentru eticheta ecologică a UE acordate în conformitate cu criteriile stabilite în vechea decizie timp de 12 luni de la data adoptării prezentei decizii.

    (12)

    Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit prin articolul 16 din Regulamentul (CE) nr. 66/2010,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Grupul de produse „afișaje electronice” include televizoarele, monitoarele și afișajele publice digitale.

    Articolul 2

    În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

    1.

    „afișaj electronic” înseamnă un ecran de afișaj și componentele electronice asociate, a cărui funcție principală este afișarea de informații vizuale provenite de la surse cu fir sau fără fir;

    2.

    „afișaj digital cu rol de semnalizare” înseamnă un afișaj electronic conceput în principal pentru a fi vizualizat de mai multe persoane în alte medii decât mediile de birou. Specificațiile acestuia trebuie să includă toate caracteristicile următoare:

    (a)

    un identificator unic pentru a permite adresarea către un ecran de afișaj specific;

    (b)

    o funcție de dezactivare a accesului neautorizat la setările afișajului și ale imaginii afișate;

    (c)

    o conexiune la rețea (care să includă o interfață cu fir sau fără fir) pentru controlul, monitorizarea sau primirea informațiilor care urmează să fie afișate de la surse de transmisie unicast sau multicast de la distanță, dar nu broadcast;

    (d)

    este proiectat în vederea suspendării, montării sau fixării pe o structură fizică, astfel încât să poată fi vizualizat de mai multe persoane;

    (e)

    nu include un tuner pentru afișarea semnalelor de difuziune.

    3.

    „monitor” sau „monitor de calculator” înseamnă un afișaj electronic destinat vizualizării de aproape de către o persoană, de exemplu într-un mediu de birou;

    4.

    „televizor” înseamnă un afișaj electronic destinat în principal afișării și receptării de semnale audiovizuale și care constă într-un afișaj electronic și unul sau mai multe tunere/receptoare;

    5.

    „tuner/receptor” înseamnă un circuit electronic care detectează un semnal de teledifuziune, cum ar fi un semnal terestru digital sau satelitar, dar nu și unicast pe internet, și care facilitează selectarea unui canal de televiziune dintr-un grup de canale difuzate.

    Articolul 3

    Pentru ca unui produs să i se acorde eticheta ecologică a UE în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 66/2010 pentru grupul de produse „afișaje electronice”, acesta trebuie să se încadreze în definiția respectivului grup de produse prevăzută la articolul 1 din prezenta decizie și să respecte criteriile și cerințele de evaluare și verificare aferente stabilite în anexa la prezenta decizie.

    Articolul 4

    Criteriile de acordare a etichetei ecologice a UE pentru grupul de produse „afișaje electronice”, precum și cerințele de evaluare și verificare aferente acestuia sunt valabile până la 31 decembrie 2028.

    Articolul 5

    În scopuri administrative, numărul de cod atribuit grupului de produse „afișaje electronice” este „022”.

    Articolul 6

    Decizia 2009/300/CE se abrogă.

    Articolul 7

    (1)   Fără a aduce atingere articolului 6, cererile de acordare a etichetei ecologice a UE pentru grupul de produse „televizoare”, astfel cum este definit în Decizia 2009/300/CE, care au fost prezentate înainte de data adoptării prezentei decizii se evaluează în conformitate cu condițiile stabilite în Decizia 2009/300/CE.

    (2)   Cererile de acordare a etichetei ecologice a UE pentru produsele care se încadrează în grupul de produse „televizoare” prezentate la data adoptării sau în termen de două luni de la data adoptării prezentei decizii se pot baza fie pe criteriile stabilite în prezenta decizie, fie pe criteriile stabilite în Decizia 2009/300/CE. Cererile respective sunt evaluate în conformitate cu criteriile pe baza cărora au fost prezentate.

    (3)   Licențele pentru eticheta ecologică a UE acordate în baza unei cereri evaluate în conformitate cu criteriile stabilite în Decizia 2009/300/CE pot fi utilizate timp de 12 luni de la data adoptării prezentei decizii.

    Articolul 8

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 27 noiembrie 2020.

    Pentru Comisie

    Virginijus SINKEVIČIUS

    Membru al Comisiei


    (1)  Regulamentul (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta UE ecologică (JO L 27, 30.1.2010, p. 1).

    (2)  Decizia 2009/300/CE a Comisiei din 12 martie 2009 de stabilire a criteriilor ecologice revizuite de acordare a etichetei ecologice comunitare pentru televizoare (JO L 82, 28.3.2009, p. 3).

    (3)  Decizia (UE) 2019/1134 a Comisiei din 1 iulie 2019 de modificare a Deciziei 2009/300/CE și a Deciziei (UE) 2015/2099 în ceea ce privește perioada de valabilitate a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice a UE pentru anumite produse și a cerințelor de evaluare și de verificare aferente (JO L 179, 3.7.2019, p. 25).

    (4)  Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind revizuirea aplicării Regulamentului (CE) nr. 1221/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 cu privire la participarea voluntară a organizațiilor la un sistem comunitar de management de mediu și audit (EMAS) și la Regulamentul (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta ecologică a UE [COM(2017) 355].

    (5)  Regulamentul (UE) 2019/2021 al Comisiei din 1 octombrie 2019 de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile afișajelor electronice în temeiul Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1275/2008 al Comisiei și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 642/2009 al Comisiei (JO L 315, 5.12.2019, p. 241).

    (6)  Regulamentul delegat (UE) 2019/2013 al Comisiei din 11 martie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește etichetarea energetică a afișajelor electronice și de abrogare a Regulamentului delegat (UE) nr. 1062/2010 al Comisiei (JO L 315, 5.12.2019, p. 1).

    (7)  Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Un nou Plan de acțiune privind economia circulară pentru o Europă mai curată și mai competitivă [COM(2020) 98 final].


    ANEXĂ

    Criteriile de acordare a etichetei ecologice a UE pentru afișajele electronice

    CADRU

    Scopurile criteriilor

    Criteriile privind eticheta ecologică a UE vizează cele mai bune afișaje electronice de pe piață, din punct de vedere al performanței de mediu. Criteriile se axează pe principalele efecte asupra mediului asociate ciclului de viață al acestor produse și promovează aspecte legate de economia circulară.

    În special, criteriile au scopul de a promova produse care sunt eficiente din punct de vedere energetic, pot fi reparate, sunt ușor de demontat (pentru a facilita recuperarea resurselor obținute în urma unui proces de reciclare la sfârșitul duratei lor de viață utilă), au un conținut minim de material reciclat și care pot conține doar o cantitate limitată de substanțe periculoase.

    În acest scop, criteriile vizează:

    stabilirea de cerințe privind consumul de energie care să impună cele mai bune clase de eficiență energetică disponibile și stabilirea de limite pentru consumul energetic maxim în modul „pornit”;

    stabilirea de cerințe privind gestionarea consumului de putere;

    recunoașterea și recompensarea produselor cu utilizare limitată a substanțelor periculoase;

    stabilirea de cerințe pentru a asigura un conținut minim de materiale plastice reciclate recuperate după consum;

    stabilirea de cerințe pentru a asigura posibilitatea reparării produsului, prin proiectarea corespunzătoare a produsului, precum și disponibilitatea manualului de reparații, a informațiilor pentru reparații și a pieselor de schimb;

    stabilirea de cerințe pentru a asigura o gestionare corespunzătoare a sfârșitului ciclului de viață, care să prevadă furnizarea de informații pentru îmbunătățirea capacității de reciclare, să limiteze selecția materialelor și să promoveze o proiectare a produsului care să asigure faptul că acesta este ușor de demontat;

    stabilirea de cerințe privind responsabilitatea socială a întreprinderilor, care să abordeze condițiile de muncă în cadrul procesului de fabricație și aprovizionarea cu staniu, tantal, tungsten și aur provenite din zone afectate de conflicte și cu risc ridicat.

    Importanța utilizării și a eliminării corecte a afișajelor electronice pe durata ciclului de viață este abordată, de asemenea, prin stabilirea de cerințe privind instrucțiunile de utilizare și informarea consumatorilor.

    Criteriile de acordare a etichetei ecologice a UE pentru „afișaje electronice” sunt următoarele:

    1.

    Consumul de energie

    1.1.

    Economiile de energie

    1.2.

    Gestionarea puterii consumate

    2.

    Substanțe restricționate

    2.1.

    Substanțele excluse sau limitate

    2.2.

    Activitățile de reducere a emisiilor de gaze fluorurate cu efect de seră

    3.

    Posibilitatea de reparare și garanția comercială

    4.

    Gestionarea sfârșitului ciclului de viață

    4.1.

    Selecția materialelor și informații pentru îmbunătățirea posibilității de reciclare

    4.2.

    Proiectarea produsului astfel încât să poată fi demontat și reciclat

    5.

    Responsabilitatea socială a întreprinderilor

    5.1.

    Condițiile de muncă în timpul fabricării

    5.2.

    Aprovizionarea cu minerale care nu provin din zone de conflict

    6.

    Criterii privind informațiile

    6.1.

    Informații pentru utilizatori

    6.2.

    Informații care figurează pe eticheta ecologică

    Evaluare și verificare: cerințele specifice de evaluare și verificare sunt indicate pentru fiecare criteriu.

    În cazul în care solicitantul trebuie să furnizeze declarații, documentație, analize, rapoarte de testare sau alte dovezi care să ateste respectarea criteriilor, acestea pot proveni de la solicitant și/sau furnizorul (furnizorii) său (săi) și/sau furnizorii acestora etc., după caz.

    Organismele competente recunosc în mod preferențial certificatele eliberate de organismele acreditate conform standardului armonizat relevant pentru laboratoarele de testare și de etalonare, precum și verificările efectuate de organismele acreditate conform standardului armonizat relevant pentru organisme care certifică produse, procese și servicii.

    După caz, pot fi folosite alte metode de testare decât cele indicate pentru fiecare criteriu în cazul în care echivalența lor este acceptată de organismul competent care evaluează cererea.

    După caz, organismele competente pot solicita documente justificative și pot efectua verificări independente sau inspecții la fața locului pentru a verifica respectarea acestor criterii.

    Schimbarea furnizorilor și a locurilor de producție relevante pentru produsele cărora li s-a acordat eticheta ecologică a UE trebuie notificată organismelor competente, notificarea respectivă trebuind să fie însoțită de informații justificative pentru a se putea verifica respectarea în continuare a criteriilor.

    Ca o condiție prealabilă, afișajul electronic trebuie să îndeplinească toate cerințele legale aplicabile din țara sau țările în care produsul este introdus pe piață. Solicitantul trebuie să declare că produsul respectă această cerință.

    Se aplică următoarele definiții:

    1.

    „reglare automată a luminozității” („ABC”) înseamnă mecanismul automat care, atunci când este activat, reglează luminozitatea unui afișaj electronic în funcție de nivelul de lumină ambiantă din fața afișajului;

    2.

    „implicit”, atunci când se referă la o anumită caracteristică sau setare, înseamnă valoarea unei anumite caracteristici, astfel cum a fost stabilită din fabrică, disponibilă atunci când clientul utilizează produsul pentru prima dată și după ce efectuează acțiunea „revenire la setările din fabrică”, dacă produsul permite acest lucru;

    3.

    „etapă de demontare” înseamnă o operațiune care se încheie cu îndepărtarea unei piese sau cu schimbarea sculei;

    4.

    „pornire rapidă” înseamnă o funcție de reactivare rapidă, capabilă să finalizeze tranziția către „modul pornit” într-un interval de timp mai scurt decât cel al funcției de reactivare normală;

    5.

    „interval dinamic ridicat (HDR)” înseamnă o metodă de mărire a raportului de contrast al imaginii unui afișaj electronic prin utilizarea metadatelor generate în timpul creării materialului video, pe care circuitele de gestionare a ecranului le interpretează pentru a produce un raport de contrast și o redare a culorii care sunt percepute de ochiul uman ca fiind mai realiste decât cele obținute cu ajutorul afișajelor care nu sunt compatibile cu HDR;

    6.

    „LCD” înseamnă un afișaj cu cristale lichide;

    7.

    „luminanță” înseamnă măsura fotometrică a intensității luminoase per unitate de suprafață a luminii care se deplasează într-o direcție dată, exprimată în candele pe metru pătrat (cd/m2). Termenul „luminozitate” este folosit deseori pentru a califica în mod subiectiv luminanța unui afișaj;

    8.

    „configurație normală” sau „configurație de bază”, „mod standard” sau, în cazul televizoarelor, „mod de bază” înseamnă o setare a ecranului recomandată utilizatorului final de către producător din meniul de configurare inițială sau setarea din fabrică pe care o are afișajul electronic pentru utilizarea prevăzută a produsului. Aceasta trebuie să asigure utilizatorului final calitatea optimă în mediul de birou sau casnic tipic. Configurația normală este starea în care sunt măsurate valorile pentru modurile „oprit”, „standby”, „standby în rețea” și „pornit”;

    9.

    „mod pornit” sau „mod activ” înseamnă starea în care afișajul electronic este conectat la o sursă de alimentare, a fost activat și furnizează una sau mai multe dintre funcțiile sale de afișare;

    10.

    „scule patentate” sunt sculele care nu sunt disponibile pentru a fi achiziționate de către publicul larg sau pentru care nu există brevete aplicabile care să permită acordarea de licențe în condiții echitabile, rezonabile și nediscriminatorii;

    11.

    „posibilitate de reciclare” înseamnă capacitatea unui produs de a fi reciclat la sfârșitul ciclului de viață, pe baza practicilor curente;

    12.

    „piese de schimb” înseamnă toate componentele sau ansamblurile care se pot defecta și/sau care se preconizează că vor trebui înlocuite pe durata de viață a produsului. Alte piese care au o durată de viață care depășește de regulă durata de viață tipică a produsului nu sunt considerate piese de schimb;

    13.

    „UHD” înseamnă un afișaj electronic care poate primi un semnal UHD, astfel cum este definit în Recomandarea BT.2020 a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU-R), și care îl poate afișa pe ecran la rezoluții de 3840 × 2160 (UHD-4K) și 7680 × 4320 (UHD-8K).

    CRITERII DE ACORDARE A ETICHETEI ECOLOGICE A UE

    Criteriul 1 – Consumul de energie

    1.1.   Economiile de energie

    (a)

    afișajele electronice trebuie să îndeplinească specificațiile indicelui de eficiență energetică stabilit în anexa II la Regulamentul delegat (UE) 2019/2013 pentru clasele de eficiență energetică specificate mai jos sau, alternativ, pentru o clasă mai eficientă din punct de vedere energetic.

    Până la 31 martie 2021:

    (i)

    clasa de eficiență energetică E (F pentru rezoluții UHD și rezoluții mai mari) pentru televizoare;

    (ii)

    clasa de eficiență energetică D (F pentru rezoluții UHD și rezoluții mai mari) pentru monitoare;

    (iii)

    clasa de eficiență energetică F pentru afișajele publice digitale.

    După 31 martie 2021:

    Una dintre cele mai eficiente 2 clase energetice care au modele înregistrate (1) în baza de date cu produse (2), astfel cum este prevăzută la articolul 12 din Regulamentul (UE) 2017/1369 (3), pentru o rezoluție și un tip de afișaj anume (televizoare, monitoare sau afișaje publice digitale) la data de depunere a cererii pentru acordarea etichetei ecologice a UE.

    Notă

    :

    Odată ce eticheta a fost acordată, solicitantul trebuie să dovedească conformitatea cu una dintre cele mai eficiente 2 clase energetice care au modele înregistrate (1) cel puțin o dată la 2 ani, pe întreaga durată a perioadei de valabilitate a licenței sale.

    (b)

    necesarul maxim de putere în modul „pornit” în configurație normală trebuie să fie ≤ 64 W (125 W pentru afișajele publice digitale, pentru rezoluțiile UHD și rezoluțiile mai mari).

    Evaluare și verificare: pentru cerința de la litera (a), solicitantul trebuie să prezinte un raport de testare pentru afișajul electronic, testarea fiind efectuată în conformitate cu metodele de măsurare indicate în anexa IV la Regulamentul delegat (UE) 2019/2013. În plus, la data depunerii cererii și cel puțin o dată la 2 ani, pe întreaga durată a perioadei de valabilitate a licenței sale, trebuie să prezinte dovada că în clasele cele mai eficiente din baza de date EPREL sunt prezente modele pentru rezoluția și modelul de afișaj pentru care s-a solicitat eticheta. Pentru cerința de la litera (b), solicitantul trebuie să prezinte un raport de testare pentru afișajul electronic, testarea fiind efectuată în conformitate cu metodele de măsurare și condițiile indicate la punctele 1 și 2 din anexa III la Regulamentul (UE) 2019/2021 al Comisiei.

    Notă

    :

    Pentru afișajele care prezintă caracteristica HDR, măsurarea puterii consumate în modul pornit pentru verificarea îndeplinirii cerințelor (a) și (b) trebuie efectuată în configurația normală, în intervalul dinamic standard (SDR).

    1.2.   Gestionarea puterii consumate

    (a)

    Reglarea manuală a luminozității: afișajul electronic trebuie să îi permită utilizatorului să ajusteze manual intensitatea retroiluminării.

    (b)

    Reglarea automată a luminozității (ABC): afișajele electronice cu reglare automată a luminozității (automatic brightness control – ABC) trebuie să îndeplinească cerințele pentru a se califica pentru o reducere de 10 % a Pmăsurată descrise în anexa II la Regulamentul (UE) 2019/2021 (secțiunea B punctul 1).

    (c)

    Funcționalitatea de pornire rapidă: după activarea funcționalității de pornire rapidă (dacă aparatul are această funcție), aparatul trebuie să treacă automat înapoi în modul standby sau oprit ca setare implicită cel târziu după 2 ore de la ultima activitate a utilizatorului.

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte organismului competent o declarație care să certifice livrarea aparatului cu setările de gestionare a consumului de putere menționate mai sus.

    Pentru cerința (b), solicitantul trebuie să prezinte un raport de testare pentru afișajul electronic care să indice că sunt îndeplinite condițiile descrise. Măsurătorile corespunzătoare se efectuează în conformitate cu anexa III la Regulamentul (UE) 2019/2021.

    Pentru cerința (c), solicitantul trebuie să prezinte paginile relevante din documentația produsului.

    Criteriul 2 — Substanțe restricționate

    2.1.   Substanțele excluse sau limitate

    Prezența în produs sau în anumite subansambluri și părți componente ale produsului a substanțelor care sunt identificate în conformitate cu articolul 59 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (4) sau a substanțelor și a amestecurilor care îndeplinesc criteriile de clasificare în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (5) pentru clasele de pericol, categoriile de pericol și codurile frazelor de pericol asociate enumerate în tabelul 1 trebuie să fie limitată în conformitate cu subcriteriul 2.1 literele (a) și (c). În sensul prezentului criteriu, lista substanțelor candidate care prezintă motive de îngrijorare deosebită (substances of very high concern – SVHC) și clasele de pericol, categoriile de pericol și codurile frazelor de pericol asociate sunt grupate în tabelul 1. Subcriteriul 2.1 (b) limitează prezența anumitor substanțe.

    Tabelul 1

    Prezentarea pe grupe a substanțelor candidate pentru a fi înscrise pe lista SVHC și a claselor de pericol, a categoriilor de pericol și a codurilor asociate frazelor de pericol

    Grupa de pericol 1

    substanțe care figurează pe Lista substanțelor candidate la identificarea ca substanță care prezintă un risc foarte ridicat (SVHC)

    categoria 1A sau 1B – substanțe cancerigene, mutagene și/sau toxice pentru reproducere (CMR): H340, H350, H350i, H360, H360F, H360D, H360FD, H360Fd, H360Df

    Grupa de pericol 2

    categoria 2 CMR: H341, H351, H361f, H361d, H361fd , H362

    substanțe din categoria 1 cu toxicitate acvatică: H400, H410

    substanțe din categoriile 1 și 2 cu toxicitate acută: H300, H310, H330

    substanțe din categoria 1 cu toxicitate prin aspirare: H304

    substanțe din categoria 1 cu toxicitate asupra unui organ-țintă specific (STOT): H370, H372

    Grupa de pericol 3

    substanțe din categoriile 2, 3 și 4 cu toxicitate acvatică: H411, H412, H413

    substanțe din categoria 3 cu toxicitate acută: H301, H311, H331, EUH070

    substanțe din categoria 2 cu toxicitate asupra unui organ-țintă specific: H371, H373

    2.1(a)   Restricții privind substanțele care prezintă motive de îngrijorare deosebită (SVHC)

    Substanțele care îndeplinesc criteriile menționate la articolul 57 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 și care au fost identificate în conformitate cu procedura descrisă la articolul 59 din regulamentul respectiv și figurează pe lista substanțelor care prezintă motive de îngrijorare deosebită candidate pentru autorizare nu trebuie adăugate în mod intenționat la produs în concentrații mai mari de 0,10 % (procent de greutate). Aceeași restricție se aplică subansamblurilor care fac parte din produs enumerate în tabelul 2. Nu se acordă nicio derogare de la această cerință.

    Tabelul 2

    Subansambluri și părți componente cărora li se aplică criteriul 2.1(a)

    Plăci cu circuite imprimate [plăci cu cablaje imprimate, plăci de bază cu circuite cu CPU și RAM (populated motherboards), plăci de putere (unități de alimentare cu energie electrică) și plăci cu module] > 10 cm2

    Cablaj/cabluri electrice (agregat)

    Cabluri externe [cabluri electrice (cabluri electrice de curent alternativ și de curent continuu), (cablu pentru modem și cablu LAN, dacă este cazul), cablu HDMI și cablu RCA]

    Carcasă externă [capacul din spate, capacul din față (decorațiunile măștii frontale) și standuri]

    Carcasa externă a telecomenzii

    Lămpi led pentru iluminarea de fundal (matrice de leduri)

    Atunci când comunică această cerință furnizorilor subansamblurilor/componentelor enumerate, solicitanții pot verifica în prealabil lista substanțelor candidate REACH, utilizând lista substanțelor care pot fi declarate conform standardului IEC 62474 (6). Această verificare trebuie să se bazeze pe identificarea prezenței potențiale a substanțelor în produs.

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte declarații cu privire la faptul că produsul și subansamblurile identificate în tabelul 2 nu conțin SVHC într-o cantitate egală cu sau mai mare decât limita de concentrație specificată. Declarațiile trebuie să facă trimitere la cea mai recentă versiune a listei substanțelor candidate publicată de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) (7) la data depunerii cererii de acordare a etichetei ecologice a UE. În cazul în care declarațiile sunt făcute pe baza unei verificări prealabile a listei substanțelor candidate utilizând standardul IEC 62474, solicitantul trebuie să pună la dispoziția furnizorilor de subansambluri lista verificată. Versiunea listei utilizate de substanțe care pot fi declarate conform standardului IEC 62474 trebuie să reflecte cea mai recentă versiune a listei substanțelor candidate.

    De asemenea, declarațiile pot fi furnizate direct organismelor competente de către orice furnizor din lanțul de aprovizionare al solicitantului.

    2.1(b)   Restricții privind prezența anumitor substanțe

    Substanțele periculoase specificate în tabelul 3 nu trebuie să fie adăugate în mod intenționat sau să se formeze în subansamblurile și componentele specificate într-o concentrație egală sau mai mare decât limitele de concentrație prevăzute.

    Tabelul 3

    Restricții privind substanțele care se aplică subansamblurilor și părților componente

    Grupa de substanțe

    Domeniul de aplicare a restricției (substanțe și subansambluri/părți componente)

    Limitele de concentrație (în cazurile aplicabile)

    (i)

    Aliaje de lipit și contacte din metal

    Nu este permisă derogarea prevăzută la punctul 8(b) din Directiva 2011/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului (8) referitoare la utilizarea cadmiului în contactele electrice.

    0,01 % procent de greutate Metoda de testare: IEC 62321-5

    (ii)

    Stabilizatori, coloranți și contaminanți pe bază de polimeri

    Următorii compuși organostanici utilizați ca stabilizatori încadrați în grupele de pericol 1 și 2 nu trebuie să fie prezenți în cablurile externe:

     

    oxid de dibutilstaniu;

     

    diacetat de dibutilstaniu;

     

    dilaurat de dibutilstaniu;

     

    maleat de dibutilstaniu;

     

    oxid de dioctilstaniu;

     

    dilaurat de dioctilstaniu.

    Nu este cazul.

    Carcasa externă a ecranului nu trebuie să conțină următorii coloranți:

    coloranți azoici care pot elibera prin scindare arilaminele cancerigene enumerate în apendicele 8 la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 și/sau compuși coloranți incluși pe lista substanțelor care pot fi declarate conform standardului IEC 62474.

    Nu este cazul.

    Hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) încadrate în grupele de pericol 1 și 2 nu trebuie să fie prezente în concentrații egale sau mai mari decât limitele de concentrație individuală și de concentrație totală în niciuna dintre suprafețele externe din plastic sau din cauciuc sintetic ale:

    cablurilor externe;

    carcasei externe a telecomenzii;

    părților din cauciuc ale telecomenzii.

    Trebuie să se verifice prezența și concentrația următoarelor HAP:

    HAP care fac obiectul unor restricții în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1907/2006:

     

    benzo[a]piren;

     

    benzo[e]piren;

     

    benzo[a]antracen;

     

    crisen;

     

    benzo[b]fluoranten;

     

    benzo[j]fluoranten;

     

    benzo[k]fluoranten;

     

    dibenzo[a,h]antracen.

    Alte HAP care fac obiectul unor restricții:

     

    acenaften;

     

    acenaftilenă;

     

    antracen;

     

    benzo[ghi]perilen;

     

    fluoranten;

     

    fluoren;

     

    indeno[1,2,3-cd]piren;

     

    naftalină;

     

    fenantren;

     

    piren.

    Limita de concentrație individuală pentru HAP care fac obiectul unor restricții în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 este de 1 mg/kg.

    Limita de concentrație totală a celor 18 HAP enumerate luate împreună nu trebuie să fie mai mare de 10 mg/kg.

    Metoda de testare: AfPS GS 2014:01 PAK.

    (iii)

    Produse biocide

    Produsele biocide menite să aibă o funcție antibacteriană nu trebuie încorporate în carcasa externă și părțile din cauciuc ale telecomenzii.

    Nu este cazul.

    (iv)

    Mercur în lămpile pentru iluminarea de fundal

    Nu este permisă derogarea prevăzută la punctul 3 din Directiva 2011/65/UE referitoare la utilizarea mercurului în lămpile fluorescente cu catod rece și în lămpile fluorescente cu electrod extern (CCFL și EEFL).

    Nu este cazul.

    (v)

    Agenți de afinare a sticlei

    Arsenicul și compușii acestuia nu trebuie să fie utilizați la fabricarea sticlei unității de afișaj cu cristale lichide (LCD) și a sticlei ecranului de protecție.

    0,0050 % procent de greutate

    (vi)

    Materiale plastice pe bază de clor

    Componentele din plastic > 25 g nu trebuie să conțină polimeri clorurați.

    Notă: Pentru această subcerință specifică, carcasa din plastic a cablului nu este considerată o „componentă din plastic”.

    Nu este cazul.

    (vii)

    Ftalați

    Ftalatul de diizononil (DINF) și ftalatul de diizodecil (DIDF) nu trebuie să fie utilizați în cablurile de alimentare externe.

    Nu este cazul.

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte declarații de conformitate și rapoarte de testare care să respecte cerințele din tabelul 3. În cazul în care sunt necesare rapoarte de testare, acestea trebuie să fie valabile la momentul depunerii cererii pentru modelul de producție relevant și pentru toți furnizorii conecși. În cazul în care subansamblurile sau părțile componente cu aceeași specificație tehnică provin de la mai mulți furnizori, testele trebuie să fie efectuate, după caz, pe părți provenite de la fiecare furnizor. De asemenea, declarațiile/rapoartele de testare pot fi furnizate direct organismelor competente de către orice furnizor din lanțul de aprovizionare al solicitantului.

    2.1(c)   Restricții privind substanțele clasificate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1272/2008

    Agenții de ignifugare și plastifianții cărora li se atribuie oricare dintre clasele de pericol, categoriile de pericol și codurile frazelor de pericol asociate enumerate în tabelul 1, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, nu trebuie să fie adăugate în mod intenționat în subansamblurile și părțile componente definite în tabelul 4 într-o concentrație egală sau mai mare decât limita de concentrație de 0,10 % (procent de greutate).

    Tabelul 4

    Subansambluri și părți componente cărora li se aplică criteriul 2.1(c)

    Părți care conțin agenți de ignifugare

    plăcile cu circuite imprimate

    cablurile externe

    carcasa externă a afișajului

    Părți care conțin plastifianți

    cablurile externe

    cablajul electric intern

    carcasa externă a afișajului

    Derogări pentru utilizarea agenților de ignifugare și a plastifianților periculoși

    Utilizarea agenților de ignifugare și a plastifianților care îndeplinesc criteriile de încadrare în oricare dintre clasele de pericol, categoriile de pericol și codurile asociate frazelor de pericol enumerate în tabelul 1 face obiectul derogării de la cerințele criteriului 2.1(c), cu condiția să îndeplinească condițiile precizate în tabelul 5.

    Tabelul 5

    Derogări de la restricțiile privind substanțele clasificate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1272/2008 și condițiile aplicabile

    Tipul de substanță/amestec

    Aplicabilitate

    Clasa de pericol, categoria de pericol și codul frazelor de pericol care fac obiectul derogării și condițiile de derogare

    Agenți de ignifugare

    Plăcile cu circuite imprimate

    Agenții de ignifugare încadrați în grupa de pericol 3 și TBBPA (încadrat în grupa de pericol 2) fac obiectul unei derogări de utilizare.

    Cablurile externe

    Agenții de ignifugare și agenții sinergici ai acestora încadrați în grupa de pericol 3 și trioxidul de antimoniu (Sb2O3) încadrat în grupa de pericol 2 fac obiectul unei derogări de utilizare.

    Carcasa externă a afișajului

    Agenții de ignifugare și agenții sinergici ai acestora încadrați în grupele de pericol 2 și 3 fac obiectul unei derogări de utilizare.

    Plastifianții

    Cablurile externe, cablajul electric intern și carcasa externă a afișajului

    Plastifianții încadrați în grupa de pericol 3 fac obiectul unei derogări de utilizare.

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu criteriul 2.1(c). Declarația trebuie să fie coroborată de lista de agenți de ignifugare, plastifianți, aditivi și straturi de acoperire pentru metal utilizate în subansamblurile și în părțile componente enumerate în tabelul 4, lista respectivă trebuind să fie însoțită de fișele cu date de securitate (FDS) care dovedesc încadrarea sau neîncadrarea lor în grupe de pericol.

    Pentru substanțele și amestecurile care fac obiectul derogării enumerate în tabelul 5, solicitantul trebuie să prezinte dovada că sunt îndeplinite toate condițiile de derogare. În cazul în care sunt necesare rapoarte de testare, acestea trebuie să fie valabile la momentul depunerii cererii pentru un model de producție.

    De asemenea, declarațiile/rapoartele de testare pot fi furnizate direct organismelor competente de către orice furnizor din lanțul de aprovizionare al solicitantului.

    2.2.   Activități de reducere a emisiilor de gaze fluorurate cu efect de seră în cadrul lanțului de aprovizionare

    Solicitantul colectează următoarele informații de la furnizorii săi de afișaje LCD, prin care aceștia își demonstrează activitățile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră generate de procesul de producție, inclusiv performanța sistemelor de reducere a emisiilor pe care le-au instalat:

    (a)

    specificarea emisiilor de gaze fluorurate cu efect de seră care sunt utilizate și care sunt în curs de reducere;

    (b)

    intensitatea emisiilor anuale de gaze fluorurate cu efect de seră – în kg echivalent CO2 pe m2 de afișaje cu ecran plat [sticlă laminată (array glass)] produse – pentru toate locurile de producție pentru cel mai recent an;

    (c)

    indicarea eficiențelor de distrugere sau înlăturare (DAA) a sistemelor de reducere a emisiilor instalate pentru fiecare tip de gaze fluorurate cu efect de seră utilizate.

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte organismului competent documentația justificativă care conține informațiile de mai sus de la furnizorii săi de afișaje. De asemenea, documentația poate fi furnizată direct organismelor competente de către orice furnizor din lanțul de aprovizionare al solicitantului.

    Criteriul 3 – Posibilitatea de reparare și garanția comercială

    (a)

    Proiectarea produsului astfel încât să poată fi reparat:

    (i)

    următoarele piese de schimb ale afișajelor electronice trebuie să fie accesibile și să poată fi înlocuite prin utilizarea de scule disponibile în comerț (și anume, toate sculele, cu excepția sculelor patentate, de exemplu, șurubelnițe, spatule, clești de prindere sau pensete):

    ansamblul ecranului și retroiluminarea led;

    standurile și

    plăcile electronice de alimentare și de control.

    (ii)

    adezivii care trebuie îndepărtați cu căldură sau cu substanțe chimice nu se utilizează pentru a fixa capacul din spate al afișajului electronic;

    (iii)

    părțile carcasei nu conțin ansambluri electronice care nu pot fi îndepărtate utilizând scule disponibile în comerț.

    (b)

    Manualul de reparații: solicitantul trebuie să prezinte instrucțiuni clare de demontare și de reparare (de exemplu, pe suport de hârtie, în format electronic sau în format video) și să le facă publice fără costuri suplimentare, pentru ca produsele să poată fi demontate fără a fi distruse atunci când se dorește înlocuirea unor componente sau a unor părți cheie în vederea efectuării de actualizări sau de reparații.

    (c)

    Serviciul de reparații/informații: în instrucțiunile de utilizare sau pe site-ul internet al producătorului ar trebui să se găsească informații care să îi indice utilizatorului unitățile în care poate beneficia de servicii profesioniste de reparare și întreținere a afișajului electronic, inclusiv date de contact, după caz, precum și prețul recomandat de producător pentru piesele de schimb. Pe perioada de garanție prevăzută la litera (e), aceste informații se pot limita la furnizorii de servicii autorizați ai solicitantului.

    (d)

    Disponibilitatea pieselor de schimb: solicitantul trebuie să asigure faptul că sunt disponibile public piese de schimb originale sau compatibile retroactiv [cel puțin cele menționate la litera (a) punctul (i) și cele incluse în anexa II (D. Cerințe privind eficiența materialelor, punctul 5 (a) – Disponibilitatea pieselor de schimb) din Regulamentul (UE) 2019/2021] timp de cel puțin 8 ani de la încetarea producției modelului respectiv.

    (e)

    Garanția comercială: fără a se aduce atingere obligațiilor juridice care îi revin vânzătorului în temeiul legislației naționale cu privire la garanțiile legale și comerciale, solicitantul furnizează, fără costuri suplimentare, o garanție comercială de cel puțin 3 ani pe durata căreia asigură faptul că bunurile sunt conforme cu contractul de vânzare. Această garanție trebuie să includă un acord de servicii, consumatorul având posibilitatea ca produsul să fie colectat și apoi să îi fie returnat pentru cazurile în care reparația nu este efectuată la fața locului.

    (f)

    Informațiile privind reparațiile, piesele de schimb și garanția comercială se furnizează, la cerere, în formate accesibile persoanelor cu handicap, în conformitate cu cerințele de accesibilitate prevăzute în Directiva (UE) 2019/882.

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să declare organismului competent conformitatea produsului cu aceste cerințe. În plus, solicitantul trebuie să prezinte:

    (a)

    o diagramă descompusă care arată modul în care părțile carcasei, șasiul și ansamblurile electrice/electronice sunt asamblate în produs;

    (b)

    o copie a garanției comerciale;

    (c)

    un exemplar al manualului de reparații;

    (d)

    un exemplar al instrucțiunilor de utilizare;

    (e)

    o listă publică a distribuitorilor de piese de schimb autorizați.

    Criteriul 4 – Gestionarea sfârșitul ciclului de viață

    4.1.   Selecția materialelor și informații pentru îmbunătățirea posibilității de reciclare

    (a)

    Posibilitatea de reciclare a materialelor plastice:

    (i)

    componentele cu o greutate mai mare de 25 de grame trebuie să constea într-un singur polimer sau un amestec ori aliaj de polimeri care sunt reciclabile;

    (ii)

    prezența vopselelor și a straturilor de acoperire nu trebuie să aibă un impact semnificativ asupra rezistenței materialului plastic reciclat produs de aceste componente la momentul reciclării și atunci când este testat în conformitate cu standardul ISO 180 [1] sau cu un standard echivalent;

    (iii)

    monturile din plastic nu trebuie să conțină inserții metalice turnate în acestea sau lipite de acestea, cu excepția cazului în care pot fi îndepărtate cu scule disponibile în comerț;

    (iv)

    carcasele, monturile și măștile frontale care conțin agenți de ignifugare trebuie să fie reciclabile.

    Notă [1]

    :

    În sensul acestui criteriu, un impact semnificativ este definit ca o reducere > 25 % a unei rășini reciclate în cadrul testării la șoc Izod cu epruvete crestate, măsurată conform standardului ISO 180.

    (b)

    Informații pentru facilitarea reciclării:

    1.

    Părțile din plastic cu o masă mai mare de 25 de grame trebuie să fie marcate în conformitate cu ISO 11469 și ISO 1043, secțiunile 1 și 4. Pentru părțile din plastic > 100 de grame, marcajele ar trebui să fie suficient de mari și să fie amplasate într-o poziție vizibilă pentru a fi identificate cu ușurință.

    Excepțiile specificate în anexa II la Regulamentul (UE) 2019/2021 al Comisiei (secțiunea D, punctul 2) se aplică acestei cerințe.

    2.

    Solicitantul trebuie să pună la dispoziția operatorilor profesioniști din sectorul deșeurilor, pe un site internet și în mod gratuit, informații relevante pentru dezmembrare și recuperare. Acestea ar trebui să includă cel puțin: (a) o diagramă a produsului care să indice locul în care sunt amplasate componentele din plastic care conțin agenți de ignifugare; (b) locul în care sunt amplasate componentele care conțin substanțe toxice sau ecotoxice.

    (c)

    Conținutul reciclat:

    Produsul trebuie să conțină în medie minimum 10 % plastic reciclat după consum, măsurat ca procent din cantitatea totală de plastic (în greutate) din produs, excluzând plăcile cu cablaje imprimate. În cazul în care conținutul reciclat este mai mare de 25 %, acest fapt poate fi menționat în spațiul pentru text al etichetei ecologice (a se vedea criteriul 6.2). Produsele cu carcase din metal sunt exceptate de la acest subcriteriu.

    Evaluare și verificare : solicitantul trebuie să prezinte o diagramă descompusă a afișajului electronic pe suport de hârtie sau în format audiovizual. În aceasta trebuie să se indice părțile din plastic cu o greutate mai mare de 25 de grame, compoziția lor polimerică, precum și marcajele ISO 11469 și ISO 1043 ale acestora. Dimensiunile și pozițiile marcajului trebuie să fie prezentate vizual și, în cazul în care se aplică derogări, trebuie să se furnizeze justificări tehnice.

    Solicitantul trebuie să prezinte informațiile disponibile relevante pentru demontare și pentru recuperare pentru operatorii profesioniști și să precizeze pe ce site internet se găsesc.

    Posibilitatea de reciclare trebuie să fie demonstrată de către solicitant prin prezentarea de dovezi că materialele plastice, fie individual, fie combinate, nu au un asemenea impact asupra proprietăților tehnice ale materialelor plastice reciclate rezultate încât acestea nu mai pot fi utilizate din nou în produse electronice. Aceste dovezi ar putea include:

    o declarație din partea unei întreprinderi cu experiență în materie de reciclare a materialelor plastice sau a unui operator de tratări permise în conformitate cu articolul 23 din Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului (9);

    rezultatele testelor efectuate de un laborator independent sau de către o întreprindere cu experiență în materie de reciclare a materialelor plastice;

    literatură tehnică, aplicabilă UE, supusă evaluării inter pares și evaluării la nivel de industrie.

    Solicitantul trebuie să prezinte o verificare efectuată de o parte terță și trasabilitatea pentru conținutul reciclat după consum. Pentru a sprijini verificarea, ar putea fi utilizate certificate emise de întreprinderi de reciclare în temeiul sistemului de certificare EuCertPlast sau al unui sistem echivalent.

    4.2.   Proiectarea produsului astfel încât să poată fi demontat și reciclat

    (a)

    Pentru următoarele părți-țintă, dacă sunt conținute în produs, trebuie să poată fi efectuată o demontare manuală de către o singură persoană (și anume, conexiunile de cuplare trebuie desprinse pe rând) cu ajutorul sculelor disponibile în comerț utilizate pe scară largă (și anume, clești de prindere, șurubelnițe, cuttere și ciocane, astfel cum sunt definite în ISO 5742, ISO 1174 și ISO 15601):

    (i)

    plăcile cu circuite imprimate >10 cm2;

    (ii)

    unitatea tranzistor cu film subțire (TFT) >100 cm2 și filmele conductoare;

    (iii)

    placa de ghidare a luminii din polimetacrilat de metil (PMMA).

    (b)

    Cel puțin una dintre următoarele componente opționale (dacă este cazul) trebuie, de asemenea, să poată fi dezasamblată manual utilizând scule comune disponibile în comerț:

    (i)

    unitățile de retroiluminare led;

    (ii)

    magneții unității difuzor (pentru ecrane de minimum 25 de țoli);

    (iii)

    unitatea HDD (dacă există în cazul dispozitivelor inteligente).

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să furnizeze:

    un raport de testare care să detalieze secvența de demontare, inclusiv o descriere detaliată a fiecărei etape de demontare și a fiecărei scule și proceduri utilizate la demontare, pentru componentele enumerate la litera (a) și componentele opționale selectate dintre cele prevăzute la litera (b).

    Criteriul 5 – Responsabilitatea socială a întreprinderilor

    5.1.   Condițiile de muncă în timpul fabricării

    Având în vedere Declarația tripartită de principii privind întreprinderile multinaționale și politica socială a Organizației Internaționale a Muncii (OIM), Pactul mondial al ONU (pilonul 2), Principiile directoare ale ONU privind întreprinderile și drepturile omului și Orientările OCDE pentru întreprinderile multinaționale, solicitantul trebuie să obțină o verificare efectuată de o parte terță, coroborată cu audituri efectuate la fața locului, care să ateste că principiile aplicabile incluse în convențiile fundamentale ale OIM și dispozițiile suplimentare identificate mai jos au fost respectate în unitatea (unitățile) de asamblare finală a produsului.

    Convențiile fundamentale ale OIM:

    (a)

    munca copiilor:

    (i)

    Convenția privind vârsta minimă de încadrare în muncă, 1973 (nr. 138);

    (ii)

    Convenția privind interzicerea celor mai grave forme ale muncii copiilor, 1999 (nr. 182);

    (b)

    munca forțată și obligatorie:

    (i)

    Convenția privind munca forțată, 1930 (nr. 29) și Protocolul din 2014 la Convenția privind munca forțată;

    (ii)

    Convenția privind abolirea muncii forțate, 1957 (nr. 105);

    (c)

    libertatea de asociere și dreptul la negociere colectivă:

    (i)

    Convenția privind libertatea sindicală și apărarea dreptului sindical, 1948 (nr. 87);

    (ii)

    Convenția privind aplicarea principiilor dreptului de organizare și negociere colectivă, 1949 (nr. 98);

    (d)

    discriminare:

    (i)

    Convenția privind egalitatea de remunerare, 1951 (nr. 100);

    (ii)

    Convenția privind discriminarea (în domeniul ocupării forței de muncă și al exercitării profesiei) (nr. 111).

    Dispoziții suplimentare:

    (a)

    programul de lucru:

    (i)

    Convenția OIM privind durata muncii (industrie), 1919 (nr. 1);

    (b)

    remunerare:

    (i)

    Convenția OIM privind stabilirea salariului minim, 1970 (nr. 131);

    (ii)

    salariul de subzistență: solicitantul trebuie să asigure faptul că salariile (excluzând impozitele, bonusurile, indemnizațiile sau orele suplimentare) plătite pentru o săptămână de lucru normală (care nu depășește 48 de ore) sunt suficiente pentru a satisface nevoile de bază (locuință, energie, alimentație, îmbrăcăminte, asistență medicală, educație, apă potabilă, îngrijirea copiilor și transport) ale lucrătorului și ale unei familii formate din patru persoane și pentru a oferi un anumit venit discreționar. Punerea în aplicare a acestei cerințe trebuie să facă obiectul unui audit cu trimitere la orientările SA8000 (10) privind remunerarea;

    (c)

    sănătate și siguranță:

    (i)

    Convenția OIM privind siguranța utilizării produselor chimice la locul de muncă, 1990 (nr. 170);

    (ii)

    Convenția OIM privind sănătatea și securitatea în muncă, 1981 (nr. 155).

    În locurile în care dreptul la libertatea de asociere și de negociere colectivă este restricționat în temeiul legii, societatea nu va restricționa lucrătorii de la crearea unor mecanisme alternative pentru a-și exprima nemulțumirile și a-și proteja drepturile în ceea ce privește condițiile de muncă și de încadrare în muncă și trebuie să recunoască asociațiile legitime ale angajaților cu care poate intra în dialog cu privire la aspecte legate de locul de muncă.

    Procesul de audit trebuie să includă consultarea părților interesate externe dintr-o organizație independentă din industrie din zonele aflate în vecinătatea siturilor, inclusiv sindicate, organizații comunitare, ONG-uri și experți în domeniul muncii. Trebuie să aibă loc consultări semnificative cu cel puțin două părți interesate din două subgrupuri diferite.

    Pe perioada de valabilitate a etichetei ecologice a UE, solicitantul trebuie să publice rezultatele agregate și constatările principale ale auditurilor [inclusiv detalii cu privire la: (a) numărul încălcărilor și gravitatea încălcărilor fiecărui drept al lucrătorilor și al standardului privind securitatea și sănătatea în muncă; (b) strategia de remediere – unde remedierea include prevenirea abuzurilor sancționate de principiile directoare ale Organizației Națiunilor Unite privind întreprinderile și drepturile omului (UNGP); (c) evaluarea cauzelor profunde ale încălcărilor persistente care reies din consultarea părților interesate – cine a fost consultat, ce probleme au fost aduse în discuție, cum a influențat acest lucru planul de acțiune corectivă], online pentru a furniza dovezi privind performanța acestora consumatorilor interesați.

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să facă dovada respectării acestor cerințe prin prezentarea unei copii a celei mai recente versiuni a propriului cod de conduită, care trebuie să fie în concordanță cu dispozițiile specificate mai sus, precum și prin furnizarea de rapoarte de audit având ca obiect fiecare unitate de asamblare finală a produsului pentru modelul (modelele) care urmează să primească eticheta ecologică, precizând site-ul internet pe care sunt publicate rezultatele și constatările.

    Auditurile părților terțe efectuate la fața locului trebuie realizate de către auditori calificați să evalueze conformitatea unităților de producție din sector cu standardele sociale ori cu dispozițiile codurilor de conduită sau, în țările în care a fost ratificată Convenția OIM (nr. 81) din 1947 privind inspecția muncii și supravegherea OIM arată că sistemul național de inspecție a muncii este eficace și sfera sistemului de inspecție acoperă domeniile enumerate mai sus (11) , de către inspectorul (inspectorii) de muncă numit (numiți) de o autoritate publică.

    Trebuie să se accepte certificările valabile eliberate în cadrul sistemelor sau proceselor de inspecție ale părților terțe care, împreună sau separat, auditează conformitatea cu principiile aplicabile ale convențiilor fundamentale ale OIM enumerate și cu dispozițiile suplimentare privind programul de lucru, remunerarea, precum și sănătatea și siguranța. Aceste certificări trebuie să dateze de cel mult 12 luni.

    5.2.   Aprovizionarea cu minerale care nu provin din zone de conflict

    Solicitantul trebuie să sprijine aprovizionarea responsabilă cu staniu, tantal, tungsten și minereurile acestora și cu aur provenite din zone afectate de conflicte și cu risc ridicat prin:

    (i)

    luarea de măsuri corespunzătoare în conformitate cu Orientările OCDE privind diligența necesară referitoare la existența unui lanț de aprovizionare responsabil în cazul minereurilor provenite din zone afectate de conflicte și cu risc ridicat; și prin

    (ii)

    promovarea producției responsabile a mineralelor identificate ca fiind utilizate în componentele produsului și a comerțului responsabil cu acestea în zonele afectate de conflicte și cu risc ridicat în conformitate cu OCDE.

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu aceste cerințe, însoțită de următoarele informații justificative:

    un raport care descrie activitățile sale privind diligența necesară în cadrul lanțului de aprovizionare în ceea ce privește cele patru minerale identificate. Se acceptă, de asemenea, documente justificative precum certificările de conformitate eliberate în cadrul regimului Uniunii Europene;

    identificarea componentei (componentelor) care conține (conțin) mineralele identificate și furnizorul (furnizorii) acesteia (acestora), precum și a sistemului sau proiectului de lanț de aprovizionare utilizat pentru aprovizionarea responsabilă.

    Criteriul 6 – Criterii privind informațiile

    6.1.   Informații pentru utilizatori

    Produsul trebuie să fie vândut împreună cu instrucțiuni relevante de utilizare care să furnizeze consiliere privind utilizarea produsului și eliminarea corespunzătoare din punct de vedere ecologic a acestuia.

    Ambalajul produsului și/sau documentația care însoțește produsul trebuie să furnizeze datele de contact (nr. de telefon și/sau e-mail) și o trimitere la informații online pentru consumatorii care au nelămuriri sau care au nevoie de consiliere specifică în ceea ce privește utilizarea sau eliminarea afișajului electronic. Informațiile trebuie să includă cel puțin următoarele elemente (în cazurile aplicabile):

    (a)

    consumul de energie: clasa energetică în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2019/2013. Necesarul maxim de putere în fiecare mod de operare. În plus, trebuie să se furnizeze instrucțiuni referitoare la utilizarea modului de economisire a energiei al dispozitivului și informația conform căreia eficiența energetică reduce consumul de energie și, astfel, reduce cheltuielile prin plata unor facturi mai mici la energie electrică;

    (b)

    următoarele indicații cu privire la modul în care se poate reduce consumul de energie:

    (i)

    deconectarea produsului de la rețeaua de alimentare sau utilizarea comutatorului fizic de deconectare (dacă este dotat cu un astfel de comutator) va reduce consumul de energie la (aproape) zero;

    (ii)

    punerea produsului în modul standby va reduce consumul de energie, dar va continua să consume totuși energie;

    (iii)

    Notă: screensaverele (monitoarele de calculator) pot împiedica afișajele să intre într-un mod cu consum de energie mai scăzut atunci când nu este folosit. Prin urmare, se poate reduce consumul de energie prin dezactivarea screensaverelor afișajelor;

    (iv)

    Notă: o funcție de pornire rapidă (Quick Start Function) ar putea cauza creșterea consumului de energie;

    (v)

    Notă: funcțiile integrate, cum ar fi cea de receptor pentru semnale digitale (de exemplu, DVB-T) sau cea de dispozitiv de înregistrare pe hard disk, pot contribui la reducerea consumului de energie în cazul în care, drept rezultat, un dispozitiv extern devine redundant.

    (c)

    conectivitatea rețelei: informații cu privire la modul de dezactivare a funcțiilor de rețea;

    (d)

    poziția comutatorului fizic de deconectare;

    (e)

    informația că prelungirea duratei de viață a produsului reduce impactul global al produsului asupra mediului;

    (f)

    următoarele indicații cu privire la modul în care se poate prelungi durata de viață a produsului:

    (i)

    instrucțiuni clare de demontare și de reparare pentru ca produsele să poată fi demontate fără a fi distruse atunci când se înlocuiesc componente sau părți cheie în vederea efectuării de reparații;

    (ii)

    informații care îi indică utilizatorului unitățile în care poate beneficia de servicii profesioniste de reparare și întreținere a produsului, furnizându-se inclusiv date de contact, după caz;

    (g)

    instrucțiuni privind sfârșitul ciclului de viață pentru eliminarea corespunzătoare a produsului prin aducerea acestuia la centre de colectare a deșeurilor sau prin sisteme de preluare a acestuia de către comercianții cu amănuntul, după caz, care trebuie să fie conforme cu Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European și a Consiliului;

    (h)

    informația că produsului i s-a acordat eticheta ecologică a UE, însoțită de o explicație succintă a ceea ce înseamnă acest lucru, precum și mențiunea că informații suplimentare privind eticheta ecologică a UE pot fi găsite la adresa de internet http://www.ecolabel.eu;

    (i)

    toate versiunile tipărite ale manualului (manualelor) de utilizare/de reparații ar trebui să conțină materiale reciclate și să nu conțină hârtie albită cu clor. Pentru a economisi resurse, ar trebui preferate versiunile online.

    Evaluare și verificare: solicitanții trebuie să declare organismului competent conformitatea produsului cu aceste cerințe și să pună la dispoziția acestuia un link către versiunea online sau un exemplar al manualului de utilizare/de reparații.

    6.2.   Informații care figurează pe eticheta ecologică a UE

    Dacă se utilizează eticheta opțională prevăzută cu spațiu pentru text, aceasta trebuie să conțină trei dintre următoarele mențiuni:

    (a)

    eficiență energetică ridicată;

    (b)

    restricționare a substanțelor periculoase;

    (c)

    proiectat astfel încât să fie ușor de reparat și de reciclat;

    (d)

    conține xy % plastic reciclat după consum (numai atunci când este mai mare de 25 % ca procent din plasticul total).

    Solicitantul trebuie să urmeze instrucțiunile privind modul de utilizare corectă a logoului etichetei ecologice a UE, prevăzut în Orientările pentru utilizarea logoului etichetei ecologice a UE:

    http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/documents/logo_guidelines.pdf

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu acest criteriu, însoțită de o imagine/ilustrație de înaltă rezoluție a ambalajului produsului care să arate în mod clar eticheta, numărul de înregistrare/licență și, după caz, frazele care pot fi afișate împreună cu eticheta.


    (1)  Cele mai eficiente 2 clase energetice trebuie să însumeze cel puțin 25 de modele înregistrate care să fie luate în considerare pentru o rezoluție și un tip de afișaj anume (televizoare, monitoare sau afișaje publice digitale). În cazul în care pentru o rezoluție și un tip de afișaj anume nu există cel puțin 25 de modele înregistrate, pentru rezoluția și tipul de afișaj respective se aplică cele mai eficiente 2 clase energetice care au modele înregistrate (indiferent de numărul de modele înregistrate).

    (2)  https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/product-database_en

    (3)  Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetică și de abrogare a Directivei 2010/30/UE (JO L 198, 28.7.2017, p. 1).

    (4)  Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei (JO L 396, 30.12.2006, p. 1).

    (5)  Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor, de modificare și de abrogare a Directivelor 67/548/CEE și 1999/45/CE, precum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 (JO L 353, 31.12.2008, p. 1).

    (6)  Comisia Electrotehnică Internațională (International Electrotechnical Commission – IEC), IEC 62474: Declarația cu privire la materialele utilizate pentru produse și în industria electrotehnică, http://std.iec.ch/iec62474

    (7)  ECHA, Lista substanțelor care prezintă motive de îngrijorare deosebită candidate pentru autorizare, http://www.echa.europa.eu/candidate-list-table

    (8)  Directiva 2011/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2011 privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice (JO L 174, 1.7.2011, p. 88).

    (9)  Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile și de abrogare a anumitor directive (JO L 312, 22.11.2008, p. 3).

    (10)  Social Accountability International, Social Accountability 8000 International Standard, http://www.sa-intl.org

    (11)  A se vedea NORMLEX, sistemul de informații al OIM (http://www.ilo.org/dyn/normlex/en) și orientările ajutătoare din manualul utilizatorului.


    Top